2019-08-24 494 浏览
打算普通食餐飯飽肚算,本身冇乜期望,只係想唔好難食就得。點知中伏,啲飯煮到好爛,好似糊仔咁,好難食。牛肉又鞋颯颯,咬到脷都損埋,非常之難食。呢個價錢雖然唔係貴,但可以有更多更好嘅選擇。
2019-08-20
今日放工同女朋友去左food court 食啦 想平平地食餐日本野點知叫野食既時候叫緊睇慢左少少就比佢話快d仲要態度好差 心諗d野食個樣都唔知想睇耐少少都比佢話咁之黎我都驚伏叫左d平時食開安全一定唔會伏既國食啦點知d飯煮到勁軟 好似食緊糊仔咁仲要d牛肉仲要係紅色熟都未熟 完全放唔入口而女朋友叫左$20雞翼諗住難食極都唔會係點但一食落去裡面d肉都係紅色完全食唔落最後都係當比左80幾蚊買個教訓。仲要再比多70幾蚊買兩個銀咖哩食算。
今日放工同女朋友去左food court 食啦
想平平地食餐日本野
咁之黎我都驚伏叫左d平時食開安全一定唔會伏既國食啦
點知d飯煮到勁軟 好似食緊糊仔咁
仲要d牛肉仲要係紅色熟都未熟 完全放唔入口
而女朋友叫左$20雞翼諗住難食極都唔會係點
但一食落去裡面d肉都係紅色完全食唔落
最後都係當比左80幾蚊買個教訓。
仲要再比多70幾蚊買兩個銀咖哩食算。
2019-08-23
2019-08-23 558 浏览
今天在深水埗工作,終於可以來到西九龍中心美食區找好西!見到這間牛肉飯店很多人買,想說上班需要體力勞動,吃飽一點好。這裡主要是賣牛肉飯或豬肉飯,店員推介我試招牌牛肉雞翼飯,最好就是有細碗選擇,讓我可以額外叫沙律吃,連沙律都有大細之分,照顧到胃口小的朋友,很好很好。牛肉雞翼飯(細) $36知道我不吃洋蔥,店員都盡量幫我去蔥,牛肉的確很精細又有口感,細碗來說其實算多,加上特製牛肉汁,把牛肉的鮮味一下子帶出來,雞翼肉嫩,所以都很好咬,而米飯是珍珠米,入口有咬口又有飯香,不夠牛肉汁的話可以追加呢。日本胡麻鮮菜沙律(細) $15沙律菜非常新鮮,可以說是入口“索索”聲,細份量來說非常足夠,不過對於我偏清淡的人來說,沙律醬偏多,下次大家點沙律的時候記得要叫店員少醬~日本直送雜果果汁買飯的話價錢可以選購多款罐裝飲品,起初都擔心日本果汁會很甜,但入口發現甜度原來偏低,每一口都感受到多款水果,吃完牛肉飯喝這果汁剛好解膩~

牛肉雞翼飯(細) $36

牛肉雞翼飯(細)

日本胡麻鮮菜沙律(細) $15

日本直送雜果果汁
午餐
牛肉雞翼飯(細)
由於🥵天氣太熱,真係唔想喺條街到暴哂☀️,所以去西九龍food court搵嘢食算。之前食過呢間空姐牛肉飯都ok,所以呢日再食下啦。飯類嘅餸其實主要分三種,就係🐂牛肉、🐖豬肉同🐓雞翼。你可以揀一款或者雙併,胃食嘅我當然要雙併,要咗空姐牛肉加壽喜燒雞翼,細飯,$36+$1(外賣)。舖個嬸嬸上次明明同我講(落單後😑)喺附近返工show証就可以有85折,點知今次又叫我下次show先有,今次最多送汽水🥤比我喎😅😅😅。好啦好啦,下次下次下次大概可以(好似係)。btw雖然店舖細細,但望到入面好整齊,而且menu非常清晰👍🏻,抵讚。等咗陣就有嘢食了,唔好睇個飯碗好似好細咁,其實超深🤭,勁多飯🍚超飽,如果叫大飯應該夠2個人食!餸就有幾片牛肉同3隻雞翼(大飯應該有4隻雞翼),2款味道都ok,不過啲牛肉同牛汁好似都係吉野🏠惹味啲,而且牛肉量可以多啲;雞翼正常但就唔覺有壽喜燒味😂。另外整淋咗嘅洋蔥配飯好好味😋。最後就係嬸嬸送嘅汽水,佢推介嘅菠蘿汁🍍係唔錯啵!總括嚟講,抵食,味道唔錯,份量多(啱哂飯桶🍚🙈)。如果去開附近又好肚餓真係可以一試👍🏻,而且佢仲有其他小食。

外卖自取
2019-08-04 382 浏览
突然好想食牛同壽喜燒,於是網上search吓,發現這間空姐牛肉,雖然唔係食壽喜燒火鍋,不過有牛肉同壽喜燒翼,同埋評價唔錯,又能滿足我想食牛同壽喜燒味的要求於是乎,就叫了雙拼 - 牛肉拼雞翼飯,仲有被受好評的豚肉雞翼飯和芝士雞肉串。老闆空姐果然是空姐,連外賣都照顧周到,牛肉汁和豚肉汁是另外裝的,這樣飯便不會太濕,食客又可根據自己喜好調味。味道方面要注意的是汁落太多會偏鹹。芝士雞肉串凍冰冰有點失望。令人意外的是豚肉比牛肉更好食。總括來說,食物美味,價錢合理,可以一食再食。

味道方面要注意的是汁落太多會偏鹹。
芝士雞肉串凍冰冰有點失望。
令人意外的是豚肉比牛肉更好食。

總括來說,食物美味,價錢合理,可以一食再食。

2019-07-28
外卖自取
剛好5點半前 趕到食tea。 $25蚊一個牛肉飯+茶 ,再加$10配三串芝士雞。好平呀!老闆娘又好人,好禮貌。講返味道,牛肉飯個汁唔似吉野x咁淡,係重胡椒味多啲同濃啲,個人對較鐘意吉野x多少少。值得一讚係,即使係細飯,都好多肥牛。至於雞串,就試過就算。鐘意濃味牛肉飯嘅人+糧尾都可以一試小店。

招牌空姐牛肉飯
西九Food Court 都係我經常搵食之地,呢間神戶食堂 空姐牛肉飯又真係有驚喜!主打空姐牛肉、壽喜燒雞翼、吉野豚肉。一次過滿足晒雞牛豬無難度。全店其實最貴都只係雙併$42大飯! 人均$40幾左右就食到飽飽。芝士炭燒雞串$15/3串調味無坊間甜,有炭烤香仲有芝士醬!吉野豚肉飯 $32 (細)豚肉份量好多!皮彈肉唔韌,食落有有薑味甜甜燒汁,同樣沾埋燒汁先放入口,加倍滋味!空姐牛肉拼壽喜燒雞翼 $42 (大)空姐牛肉 真係肉多多, 牛肉質感係幾似吉野x, 但醬汁調味濃郁好多,另配牛肉汁! (建議食法:將空姐牛肉沾埋配送Ge 牛肉汁先放入口,超正!)壽喜燒雞翼用左大大隻ge巴西雞翼,調味甜甜地雞肉嫩滑,仲有少少酒ge香氣。有成4隻甘多! +$8 仲有日本汽水兩人食飽飽,埋單呢度$105咋~好味又抵食!

主打空姐牛肉、壽喜燒雞翼、吉野豚肉。
一次過滿足晒雞牛豬無難度。

$15/3串
調味無坊間甜,有炭烤香仲有芝士醬!

吉野豚肉飯 $32 (細)

空姐牛肉拼壽喜燒雞翼 $42 (大)

壽喜燒雞翼

+$8 仲有日本汽水

兩人食飽飽,埋單呢度$105咋~好味又抵食!
2019-07-13
  • 空姐牛肉
  • 壽喜燒雞翼
2019-07-13 740 浏览
細個成日會去西九龍中心浦下😎,貪個到有得溜冰同有遊樂場😂,玩飽重可以去隔離嘅foodcourt食餐飽🍴,今日舊地重遊發現最頂層已經多左好多野食啦🤭-見到呢間個名幾特別寫住「神戶食堂」隔離仲寫住大大隻「空姐牛肉飯」🧐,老闆娘笑容親切原來係前空姐,餐牌好簡單飯類只有3款同小食,但唔係講笑$38勁大碗《空姐牛肉飯》😮,個外貌雖然似連鎖餐廳但食落就知有分別,牛肉醬汁勁香食落帶甜味,加上牛肉肥瘦均勻,食落唔會成口肥肉好抵讚👏🏻-《吉野豚肉飯》亦唔錯,勁大塊豚肉腩片,肉質亦軟腍,隔外拎埋牛肉汁同豚肉汁加落飯到更重口味😍,《壽喜燒雞翼》雞肉夠滑唔鞋口,醬汁甜甜地試吓用黎撈飯食都好好味🤣,《芝士炭燒雞串》食落帶有炭香味,加上芝士醬味道幾夾🧀,《胡麻雜菜沙律》$22就有一大碟,胡麻醬夠多大碟夠抵食!最抵係只要加$8就可以換日本波子汽水😛,學生著校服更加送比你飲,超抵呀!西九真係學生飯堂,我都想係呢區放lunch😝!

2019-07-12 204 浏览
呢間平民日式料理位於深水埗嘅美食廣場裡面,好耐冇食過牛肉飯就去咗呢間大大份空姐牛肉飯x神戶食堂度食。1️⃣空姐牛肉🐮+壽喜燒雞翼飯 (大) $42牛肉🐮嘅味道比起吉野家嘅味道冇咁濃郁。雞翼有少少俾牛肉汁嘅味道蓋過,食落去有少少似淡淡地嘅滷水雞翼,如果再入味啲會更加好味🤩米就用咗日本珍珠米🍚,所以好有咬口,而且撈埋啲牛肉汁更加惹味。又係大胃王出動嘅時候喇,佢嘅大size嘅飯多到係正常人兩個人先食到瞓啦。不過因為我比較大食,我就自己食咗一碗大嘅。我自己就最鍾意食佢嘅洋蔥啦!🙆🏻‍♀️美味指數:6.42/102️⃣空姐牛肉+吉野豚肉飯 (大) $42吉野豚肉🐷有軟骨,同埋比起牛肉🐮較為乾身。🙆🏻‍♀️美味指數:6.42/103️⃣芝士炭燒雞串 $15呢個雞串令我有驚喜,佢嘅肉唔會太乾身,尚算嫩滑,加上芝士之後味道更加夾👍🏻🙆🏻‍♀️美味指數:6.54/10💡整體來講,老闆非常熱情❤️,不過因為始終坐喺美食廣場,所以就比起餐廳冇咁舒服啦!嘢食嘅質素大件兼抵食,平過食大集團啦🤩🤡雖然佢嘅份量好多,我同🐢🍯之後走咗去食糖水🌚
1️⃣空姐牛肉🐮+壽喜燒雞翼飯 (大) $42
🙆🏻‍♀️美味指數:6.42/10
2️⃣空姐牛肉+吉野豚肉飯 (大) $42
吉野豚肉🐷有軟骨,同埋比起牛肉🐮較為乾身。
🙆🏻‍♀️美味指數:6.42/10
3️⃣芝士炭燒雞串 $15
🙆🏻‍♀️美味指數:6.54/10
🤡雖然佢嘅份量好多,我同🐢🍯之後走咗去食糖水🌚
2019-07-05 353 浏览
1️⃣ 空姐牛肉飯🐮($38)牛肉份量都幾多下,牛肉肥瘦適中而且唔會韌🤭,40蚊都唔洗食到個大牛飯抵到爛🤗,同埋最重要係牛肉汁係可以任加嘅🤩—————————2️⃣ 豚肉拼壽喜燒雞翼飯🐥 ($42)唔食牛肉嘅可以試呢個飯,豚肉係豬腩肉而壽喜燒雞翼隻隻都好大隻🤤,雞翼入味得嚟肉又滑👍🏻—————————3️⃣ 芝士炭燒雞串 ($15)本身雞串已經好正,配個芝士醬真係不得了🤤—————————4️⃣日本胡麻鮮菜沙律🥗 ($15)個細沙律嘅份量都算幾多,同埋真係超多胡麻醬!😍😍😍
1️⃣ 空姐牛肉飯🐮($38)
—————————
2️⃣ 豚肉拼壽喜燒雞翼飯🐥 ($42)
—————————
3️⃣ 芝士炭燒雞串 ($15)
本身雞串已經好正,配個芝士醬真係不得了🤤
—————————
4️⃣日本胡麻鮮菜沙律🥗 ($15)
個細沙律嘅份量都算幾多,同埋真係超多胡麻醬!😍😍😍
2019-06-30 308 浏览
是日星期六 諗住去唱錢所以係下午茶既時間又黎到深水埗了 今次就繼續係西九龍中心既food court 去番之前食過既空姐牛肉飯揾食Menu壽喜燒雞翼飯 ($25)當時食客並唔多 俾完錢幾分鐘之後就可以拎到野食了一拎到上手就聞到好香既醬汁味 3隻又大又飽滿既雞翼鋪左係個飯上面 隻隻都煮到表面泛油光 色澤好靚 睇落都好吸引啊 食落都好入味 唔會太咸個飯底就係用左日本米 不過今次就好似硬左d買滿$20就附送玄米茶一杯 我就無加錢換其他飲品了

Menu

壽喜燒雞翼飯 ($25)
當時食客並唔多 俾完錢幾分鐘之後就可以拎到野食了

食落都好入味 唔會太咸

個飯底就係用左日本米 不過今次就好似硬左d

買滿$20就附送玄米茶一杯 我就無加錢換其他飲品了

2019-06-15
2019-06-26 284 浏览
🔎神戶食堂 空姐牛肉飯 (深水埗)🍴深水埗欽州街37K西九龍中心8樓34舖🔸壽喜燒雞翼拼空姐牛肉飯(小)$36👧🏻估計細碗都差不多有兩碗飯🍚🍚份量十足而且洋蔥和牛肉好入味驚喜地方😋壽喜燒雞翼雞翼好滑好多肉汁,隻隻都脹卜卜😍😍🔹炭烤雞串$15/3串賣相吸引👍🏻燒得非常香,有陣陣炭香味外層再少少芝士醬不會太膩😆🧀🧀
🔎神戶食堂 空姐牛肉飯 (深水埗)
🍴深水埗欽州街37K西九龍中心8樓34舖

🔸壽喜燒雞翼拼空姐牛肉飯(小)$36

👧🏻估計細碗都差不多有兩碗飯🍚🍚
份量十足而且洋蔥和牛肉好入味
驚喜地方😋壽喜燒雞翼
雞翼好滑好多肉汁,隻隻都脹卜卜😍😍
🔹炭烤雞串$15/3串

賣相吸引👍🏻燒得非常香,有陣陣炭香味
外層再少少芝士醬不會太膩😆🧀🧀
  • 芝士炭燒雞串
  • 細牛肉飯
2019-06-25 276 浏览
l🐂 空姐牛肉♡壽喜燒雞翼 雙拼飯(大) HK$42就咁睇相都睇得出肉嘅份量好多, 肉唔會好肥。 雞翼因為用壽喜燒整,所以甜甜地,有啲似鹵水嘅感覺。飯嘅份量就更加多, 正常一個人嘅話應該食唔曬,佢 另外仲會配多啲汁比你落。.🐖 吉野家豚肉飯 (細) HK$32雖然話就話細,但其實份量都好夠食, 豚肉汁嘅味道冇牛肉咁濃,但較甜。.🐥 芝士炭燒雞串 HK$18/3串唔係好食得出芝士嘅味道,但係平時都幾鍾意食燒汁雞串,但唔夠熱。.🥗 日本胡麻鮮菜沙律(大) HK$22諗住食返啲菜,見到幾平唸住叫返個,點知大嘅真係超大,又係食唔曬。.+HK$8 日本汽水💙 波子汽水🍇 提子汽水

l

+HK$8 日本汽水
💙 波子汽水
🍇 提子汽水
2019-06-22 3458 浏览
讀書時期會出深水埗買材料做功課,當時最愛到西九龍中心Food Court醫肚。多年後再訪,Food Court又多了幾家新食店。這間店名很有趣:「空姐牛肉飯」,不用猜想已知老闆是一名空姐吧。可能位處深水埗區,食物價格十分親民。心大心細不知選擇哪款,倒不如一網打盡來個雙拼飯。筆者點了細碗,飯量也有挺多的。珍珠米飯煮得腍,淋上了豚肉汁;醬汁有著濃烈豚肉香,並帶有少許薑汁味,佐飯一流。店員還額外多加了一小碗,非常邪惡啊。吉野豚肉薄切,拌上了洋蔥,煮得香口入味。味道甚有「吉X家」的影子,但豚肉相對juicy一些。壽喜燒雞翼有3隻,漲卜卜的size十分吸引。雞翼有著一股日式醬油的味道,難怪命名壽喜燒雞翼。味道不錯,未感太鹹。3串燒雞肉串,木籤也刻上了「神戶食堂」的店名呢。雞肉塗上燒汁後本就惹味香口,外面再上了一層芝士醬,非但不膩,蠻搭的。加配了這罐日本雜果汁,菠蘿味較重,正合筆者的喜好。天時暑熱,未開餐已忍不住喝了近半瓶解渴了。
。多年後再訪,Food Court又多了幾家新食店。

這間店名很有趣
吉野豚肉 壽喜燒雞翼飯

心大心細不知選擇哪款,倒不如一網打盡來個雙拼飯

。店員還額外多加了一小碗,非常邪惡啊。

吉野豚肉薄切,拌上了洋蔥,煮得香口入味
。味道甚有「吉X家」的影子,但豚肉相對juicy一些。

,難怪命名壽喜燒雞翼。味道不錯,未感太鹹。

3串燒雞肉串,木籤也刻上了「神戶食堂」的店名呢

加配了這罐日本雜果汁,菠蘿味較重,正合筆者的喜好
。天時暑熱,未開餐已忍不住喝了近半瓶解渴了。
2019-06-22
吉野豚肉 壽喜燒雞翼飯
芝士炭燒雞串
這家餐廳位置西九龍廣場8樓Food Court由很多家小店 要突圍而出真的不容易大家也會看看想食什麼才決定去買我也看了好一陣子才決定到買什麼🤔這家店名挻特別:空姐牛肉飯×神戶食堂見到美女店主🤭而且她很Nice喔💞·吉野豚肉飯 HKD$38/大份一看到很驚喜份量不惹少 另有醬汁提供~飯用了珍珠米所以口感更佳相比起大型連鎖店的便宜及大份豚肉不會太韌 食起上來挻惹味🤤🤤·壽喜燒雞翼 HKD$20/5隻這個價錢很便宜了吧 雞翼是比較大隻味道有點像滷水雞翼 肉質很滑身🐿·芝士炭燒雞串 HKD$15/3串這個是私心推介 用來拌飯食絕對是一流醬汁不會太咸 與芝士的味道挻配合的我覺得小店的食物不會比連鎖店遜色反而更有人情味了吧 對嗎?

這家餐廳位置西九龍廣場8樓Food Court
由很多家小店 要突圍而出真的不容易
大家也會看看想食什麼才決定去買
我也看了好一陣子才決定到買什麼🤔

這家店名挻特別:空姐牛肉飯×神戶食堂
見到美女店主🤭而且她很Nice喔💞

·吉野豚肉飯 HKD$38/大份

一看到很驚喜份量不惹少 另有醬汁提供~
飯用了珍珠米所以口感更佳

·芝士炭燒雞串 HKD$15/3串

這個是私心推介 用來拌飯食絕對是一流
醬汁不會太咸 與芝士的味道挻配合的

我覺得小店的食物不會比連鎖店遜色
反而更有人情味了吧 對嗎?

2019-06-14