2023-05-15 478 浏览
第一次來這間酒樓喝早茶,簡單點了個蘿蔔糕,腸粉,燒賣和牛肉球。質素是意料中的好,特別是蘿蔔糕,煎得很香。就點了幾件點心都已經很飽。服務態度很一般,揮手叫侍應,他們都不太理睬,可能一般酒樓的特色是這樣吧,所以都沒有計較太多。
2023-02-07
$100 (早餐)
2022-12-14 972 浏览
出面凍冰冰🌬🧊 快d跟我飲啖熱茶食個包,同埋齊齊搶點心食啦😝 我最鍾意食鳳爪🐾,自己起碼食一籠!㊙️曾經認識一位酒樓大廚,我直接問點解自己永遠整唔到果種味道,點調味㗎? 佢只奸笑話就算告訴我都整唔到😑…落嚟食啦!🔎我在依間酒樓的TOP 5點心:1️⃣鳳爪2️⃣牛肉3️⃣燒賣4️⃣蝦餃5️⃣腸粉鳳爪的獨門調味超惹味, 牛肉球超大件, 燒賣同蝦餃好彈牙, 腸粉皮薄餡料很足!.

🔎我在依間酒樓的TOP 5點心:

1️⃣鳳爪
2️⃣牛肉
3️⃣燒賣
4️⃣蝦餃
5️⃣腸粉

2022-12-12
2022-05-17 1216 浏览
兩個收銀坐係度,行去其中一個無人俾緊錢的叫買外賣,卻完全無視客人。等一下後再問,結果叫了四次,到有人想插隊埋單才說自己入緊單,叫人去旁邊收銀。其實回應一句,真的有那麼難嗎?還要收加一服務費?
2022-05-17
5 分钟 (外卖自取)
午餐
2022-02-24 1090 浏览
早茶一定唔少得鳳爪排骨飯, 腸粉及粥品類, 呢間福彩酒樓當然有齊我喜歡嘅早茶寶點喇叫左兩款早晨孖寶一個喺靚粥孖寶, 另一款喺煲仔飯孖寶🍽️靚粥孖寶($26.8)🥄皮蛋瘦肉粥👍煲得非常綿密, 皮蛋煲到溶哂落粥底, 好香皮蛋味; 一條條嘅瘦肉唔多, 因為亦都喺煲淋哂落個粥度, 整體好味, 濃而不咸🥢韮王蝦仁腸👍腸粉皮煙韌唔太淋, 蝦仁新鮮彈牙有蝦味🍽️煲仔飯孖寶($21.8)🥢鳳爪排骨飯鳳爪軟硬適中, 排骨肉質比較淋身無咩趙頭, 飯底唔錯, 不過豉味唔濃白灼菜芯🥢菜有渣略老可能早茶加埋疫情關係, 酒樓員工眼見只有兩個, 當然人手不足, 但知道佢哋已經努力做; 環境開揚, 檯與檯之間隔距算可以, 坐得舒服魚堅總評性價比 3.5👍(以5👍為滿分)

叫左兩款早晨孖寶一個喺靚粥孖寶, 另一款喺煲仔飯孖寶

🍽️靚粥孖寶($26.8)
🥄皮蛋瘦肉粥👍

🥢韮王蝦仁腸👍
腸粉皮煙韌唔太淋, 蝦仁新鮮彈牙有蝦味

🍽️煲仔飯孖寶($21.8)
🥢鳳爪排骨飯

白灼菜芯
🥢菜有渣略老

魚堅總評
性價比 3.5👍
(以5👍為滿分)

早餐
2021-11-02 1050 浏览
第三次嚟呢度食晚飯六點入席叫咗雞煲 雞多骨 不香 淡味元貝 好差 口感不新鮮 我媽都煮得好食過佢片皮鴨 第一次嚟份餅皮痴哂一餅 要換過一籠每次嚟都會叫片皮鴨 不過不失飯後會送糖水 正常感覺水準比之前退步 未必會再來
第三次嚟呢度食晚飯
每次嚟都會叫片皮鴨 不過不失

飯後會送糖水 正常

感覺水準比之前退步 未必會再來
2021-10-25 753 浏览
下午茶,野食一流,服務九流。叫樓面攞辣椒油,叫左3次,應左又無來,第4次先來,仲好唔願意咁既樣。4點鐘收茶市,3點9趕客走,攞野又唔見你地咁快,趕人走就神速。無下次!
2021-03-17 1683 浏览
外賣自取用APPS會平d.燒肉仔春卷幾好食夠脆口, 其他嘢我自己就一般般, 本身唔太中意飲茶食點心~而家呢個環境, 最重要老人家開心, 一家人外賣係自己地方有得聚吓就已經好好
外賣自取用APPS會平d.

2021-03-14
外卖自取
  • 燒肉
新年無得四圍去拜年防疫留在家 不過未想開爐住所以叫外賣醫肚啦~打開手機Apps一開就有限時優惠唔想食粥粉麵咁揀家庭小菜食啦~今次order1) 燒汁牛仔骨有9件 醬汁夠味 洋蔥索哂牛肉味 2)雲耳炒雜菜太多油 🙈 要隔左啲油再用水沖一沖先食到3)雙拼飯 - 油雞叉燒飯既份量足2碗 叉燒半肥瘦 油雞又夠滑配埋薑蔥蓉一流4)雙拼飯 - 油雞燒肉油雞髀位 但無左最多內個部份 😅得下下髀燒肉皮仲脆 加埋油菜不過呢個豉油少咗啲今次2大2小 - $220平均每人$55
新年無得四圍去拜年
防疫留在家 不過未想開爐住
所以叫外賣醫肚啦~

打開手機Apps
一開就有限時優惠
唔想食粥粉麵
咁揀家庭小菜食啦~

今次order

用餐优惠
優惠券
燒汁牛仔肉
2020-07-18 1554 浏览
😷😷😷依排疫情又嚴重左,😭😭連夜晚都冇埋堂食,所以都係叫外賣多🥡🥡🥢,而福彩係依段時間都不斷更新佢嘅外賣餐單,基本菜式由$48加到$52😳,佢嘅😋😋茄子炆伊麵都真係幾好食嘅!電話落單前後唔使半個鐘就有,不過呢一個炆伊麵🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️唔係素菜,係有肉粒係入邊嘅,⚠️食素嘅朋友仔要注意啦!♻️環保啲,可以同職員講唔使要餐具㗎!🍴🥄🥢🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♂️

茄子炆伊麵
2020-07-13
外卖自取
茄子炆伊麵
2020-01-19 1568 浏览
仲有不足一個星期就到農曆新年,陸陸續續都開始提早食團年飯。沙田區嘅酒樓雖然多,但係亦都好多一家大細食飯提早個幾星期先至book到呢間酒樓,好在一圍已經可以包一間細房,私隱度比較高,隔音亦幾理想,一家人可以靜靜雞地傾計食飯,而職員都相當殷勤最鍾意就係呢個金茶香巢香脆百花球!熱辣辣炸得好脆,鮮味十足,大人小朋友都勁鍾意仲有大青斑兩味,炒班球啖啖肉,份量仲超多最尾有生果盤之餘, 紅棗糕以及紅豆沙都好好味, 前後食足兩個鐘頭無停口 ,家中長輩都非常滿意, 性價比算好高嘅一餐!
仲有大青斑兩味,炒班球啖啖肉,份量仲超多
2020-01-05 1277 浏览
今日一家人去慶祝過年,係第二日選擇左係婆婆樓下嘅酒樓食飯啦!咁平日酒樓都唔忙,一d都唔爆。我地齊人之後點菜都好快就上菜啦!首先係個例湯,菜干豬骨湯,好濃味,同埋都好足料。跟住就係片皮鴨同埋白切雞,片皮鴨我見到枱枱客人都叫,果然係唔錯,鴨皮夠脆口,加埋熱辣辣嘅皮,一d都唔漏。而切雞雞肉滑,而且夠味,根本就唔洗點蔥油。雞比夠滑,而雞胸都唔鞋。跟住就係婆婆食嘅紅燒豆腐同埋金銀蛋菠菜啦。基本上兩樣菜式都正正常常,婆婆都好滿意。跟住就十係西蘭花炒班塊,同埋蒸頭腩,一班兩味,魚肉夠滑,新鮮,抵食。最後埋單咁多野食都係千二蚊,抵食,重有免費泊車。

首先係個例湯,菜干豬骨湯,好濃味,同埋都好足料。

最後埋單咁多野食都係千二蚊,抵食,重有免費泊車。
2019-12-09 994 浏览
第一次與家人到沙田第一城中心的福彩海鮮酒家飲茶, 叫到成枱點心, 咁多款點心當中我比較喜歡的點心是雪山菠蘿包, 外脆內熱, 裏面的叉燒餡料有肉汁, 很好味。 茄子炆伊麵帶微辣很惹味, 食完一碗又添一碗。 不過臘腸卷就比較求其, 臘腸卷裏面只有一塊臘腸, 平時食開臘腸卷是一條臘腸的。 然後叫了三碗米線, 三碗裏面都有未熟透的米線。 牛肉球,珍珠雞,蒸粉卷和釀茄子的味道也不錯, 反而這裏的炸物溫度偏凍, 應該炸了一段時間吧!酒樓樓底偏低,所以環境比較嘈吵, 不過我比較喜歡飲茶熱熱鬧鬧的氣氛, 至於價錢方面, 今次就沒有留意,因為是家人請的,下次有機會一定會再來。

2019-12-07
下午茶
2019-10-09 939 浏览
入座時要求了唔搭檯,又安排左搭檯比我,都算,體諒佢可能午市比較多人(睇真d唔少吉檯,而且是平日)!啲食物慢慢到,已經冇位擺,要求可唔可以轉枱,因為都阻礙到搭枱嘅客人。而且見佢都有唔少吉枱。第一個員工同我講唔得。真心呆左!咁多檯都唔得?咁諗住叫個高級d既黑色衫部長,問佢可唔可以轉枱,已經非常有禮貌地問佢。點知佢同我講話佢唔係負責安排座位,叫我出返去出邊自己問帶位員!我都覺得幾好笑竟然叫個客自己走去自己問!我話你係呢度嘅員工你唔可以去問吓帶位員可唔可以安排另一張枱比我嗎?係好難嘅一件事嗎?真心唔知呢個係咩服務。心諗你收我一服務費架,你有服務嗎?最後帶位員工經過,佢就安排左另一張枱比我。除咗服務差到貼地之外,食物老實都係麻麻。以後唔使再幫襯!

第一個員工同我講唔得。真心呆左!咁多檯都唔得?

我都覺得幾好笑竟然叫個客自己走去自己問!

除咗服務差到貼地之外,食物老實都係麻麻。以後唔使再幫襯!
2019-09-08 755 浏览
今晚同家人一起食慶祝中秋嘅做節飯,揀咗$2888套餐。燒味拼盤,乳豬塊皮薄薄地仲脆卜卜,叉燒太厚燒得太硬。家庭式小菜,又唔係咩集團式大酒樓,都勉勉強強合格,總算過得去。其中一個不滿意係,套餐最後無飯麵,根本唔夠飽。第二個不滿意係,有一位傳菜員黑口黑面得好緊要,要我地幫佢執埋枱黎請佢落餸,兩面胭脂查到好似七月份咁,影響食慾。另外全晚最好味,竟然係佢碟紅棗糕點。煙煙un un 仲有少少薑味,真係好食,其他一般。
今晚同家人一起食慶祝中秋嘅做節飯,揀咗$2888套餐。

燒味拼盤,乳豬塊皮薄薄地仲脆卜卜,叉燒太厚燒得太硬。

其中一個不滿意係,套餐最後無飯麵,根本唔夠飽。

2019-09-07
我真係超喜歡食海鮮的😋食完呢間酒家的阿拉斯加長腳蟹,薑蔥炒蟹, 上湯龍蝦覺得好好,的確新鮮好食 又底食😍🦀長腳蟹啖啖肉, 清蒸畫花雕蛋白蒸一樣都好食🦀 薑蔥炒肉蟹,好入味,連平日唔食蔥既我都食哂D蔥🦐上湯龍蝦夠哂肉汁又彈牙很滿足啊😍飲食推介指數🏆🏆🏆🏆🏆@沙田福彩海鮮酒家地址: 沙田第一城銀城街1號置富第一城商場1樓147鋪電話:2648 6868#live #host #medicalbeauty #facial #video #kol #prettykol #beautykol #kolforbeauty#pretty #hkkol #hkblogger#hkmodel #model #blogger #travel #travelkol #photography #fashion #beauty#foodie
我真係超喜歡食海鮮的😋
的確新鮮好食 又底食😍

🦀長腳蟹啖啖肉, 清蒸畫花雕蛋白蒸一樣都好食
🦀 薑蔥炒肉蟹,好入味,連平日唔食蔥既我都食哂D蔥
🦐上湯龍蝦夠哂肉汁又彈牙
很滿足啊😍