2011-12-05 17 浏览
今天本來一心諗住同星星去食豚王,怎料原來豚王星期日休息!真失策!!昨天買那本米芝蓮推介中見到的這間秀拉麵~~既然原本一心吃拉麵,就決定轉往這兒吧!在中環地鐵站C2出口行上威靈頓街就會看到呢間秀拉麵!跟中環的豚王只差一條街,不知道麵的質素差幾遠呢?進到去,是日式拉麵舖的風格~全部都是長長的BAR枱。像日本的拉麵舖一樣,可以看到師傅在煮麵~~牆上的佈置亦充滿日式風格。清水免費供應,桌上有自己倒水的玻璃樽,很特別~星星說很想買個回家!像某些日本拉麵店一樣是填紙下單~結果我們選擇了白秀拉麵、黑秀撈麵和博多一口煎餃子。白秀拉麵, 由於星星愛吃半熟蛋, 所以加了$10要了一隻蛋, 湯底比較淡, 叉燒亦頗肥~麵底是星星愛吃的比較「直身」既拉麵~其實感覺有點像翻版一風堂的白丸,既然說是翻版,當然是一風堂的出較出色。之後來的是黑蒜拉麵,落單時侍應問麵底要冷上還是熱上,也說現在是冬天,所以比較適合熱上~店內牆上都貼了日式撈麵教學說明~完成品~~這個黑秀撈麵就出色得多了!醬汁十分之濃郁,配料亦十分之多,有豚肉有雞肉粒,還有木魚、半熟蛋、紫菜等等!十分美味,是在其他地方沒有試過的味道!之後來的是博多一口煎餃子
進到去,是日式拉麵舖的風格~全部都是長長的BAR枱。
像日本的拉麵舖一樣,可以看到師傅在煮麵~~
牆上的佈置亦充滿日式風格。

麵底是星星愛吃的比較「直身」既拉麵~

店內牆上都貼了日式撈麵教學說明~

完成品~~

之後來的是博多一口煎餃子,煎得脆脆的,咬下去亦有肉汁,不會乾乾的~
麵和餃子的份量也多,我們也吃的飽飽的離去~~

總括而言,除了黑秀撈麵可以值得推介外,其他的其實也不值得親身到來,拉麵來說一風堂已經做得較出式了。
而且價錢也不便宜,這一餐午餐兩位已經要二百多元;如果是拉麵愛好者的話,來到應該會對這間米芝蓮推介失望,而我個人亦應該不會再來的了!

题外话/补充资料: 順帶一提,晚市比較便宜。。。
2011-12-04
  • 黑秀
2011-11-19 3 浏览
 我係唔知乜嘢為正鐘, 重點係要好味!去呢間位於鏞記對面的「秀」嘅原因,都係晚飯時候,好餓,就入去醫肚。我叫白秀拉麵的湯底質地厚,但湯偏淡,選擇要中硬度的麵但口感唔鍾意,叉燒太薄,唔好食。鋪內裝修,不曰不西,唔靚!餃子味道Domon 的好味多多聲!埋單過100 。唔啱數!

2011-11-14
2011-10-12 18 浏览
听说这家新开的拉面也是日本开过来的日本师傅主理,还说能与豚王媲美。满怀期待。周日晚上看演唱会之前来的,人不太多(平时中午要排队,不能订位),店子走的是日本拉面店风格,简约质朴。只有两张4人桌,其余全是一排长桌。我们坐在料理台前,不过好像 所有师傅都是香港人(难道日本人放假?)。点了博多元祖拉面(85),朋友点了黑秀拉面。所有配料,面的软硬度,叉烧的部位都可以选。博多元祖拉面上台的时候把握下了一跳, 汤底看不出颜色, 一层厚厚的油末漂浮着,感觉像肉冻化掉了。 鼓起勇气试了一口,油的不行,腻到反胃。面还是可以的但也没有特别之处,就是拉面而已,比较有嚼劲。倒是选的猪颈肉叉烧和木耳比较好吃。 溏心蛋(10):上台时的卖相就像我自己在家煮的白煮蛋,非常丑陋。虽然是溏心的,但可能用的鸡蛋一般,没有很好吃。 一口煎饺子:菜肉馅的,普普通通。朋友说黑秀还行。可能还会再试一次白秀或黑秀(如果不用排队),希望能明白为什么出名并受追捧。
一口煎饺子:菜肉馅的,普普通通。
2011-10-06 5 浏览
又去食拉麵了,今次是中環威靈頓街 !<白秀拉麵>賣相:合格,都吸引人的!湯:略為淡了,再濃一點就好了!麵:整碗麵最好的地方是麵!幼身,爽,可以大大聲演奏!叉燒:可能選了腩肉的關係,很肥呀!而且也很薄,簡直薄到透明!要對摺才有食肉的感覺!半熟蛋:還可以啦,其他配菜也是新鮮的!服務方面,服務員有笑容,有禮貌,不錯的!總結:如果湯底再好一點的話,就可以把整體質數提高!秀拉麵與豚王在位置上相隔一條街,不知道拉麵質數相隔多少......
又去食拉麵了,今次是中環威靈頓街 [秀拉麵]!
白秀拉麵
<白秀拉麵>
賣相:合格,都吸引人的!
湯:略為淡了,再濃一點就好了!
麵:整碗麵最好的地方是麵!幼身,爽,可以大大聲演奏!
半熟蛋:還可以啦,其他配菜也是新鮮的!

服務方面,服務員有笑容,有禮貌,不錯的!

總結:如果湯底再好一點的話,就可以把整體質數提高!

2011-09-17
白秀拉麵
2011-10-06 2 浏览
最近好hit拉面店行街經過呢一間, 見唔係好多人等位就一於俾個機會佢啦點知............真係喜出望外呀!2個女人仔88掛掛,緊係坐bar台位8下師傅手勢啦!兩個人見到menu樣樣野食都好似好好味,但又怕眼闊肚窄所以就叫左博多1口煎餃子, 黑秀拉面同白秀拉面 煎餃子一客有十隻,煎到金黃色, 脆卜卜,咬落熱辣辣,好juice!! 正呀! 而且又多醬汁選擇我就揀左配明太子沙律醬,真係好夾!!! 宜家諗返都覺得好好味食到咁上下, 拉面都到喇,有d期待因為佢係冇味精既,湯底好濃,唔會得個咸字但冇其他味,面夠幼身, 唔會痴埋一舊舊,叉燒/木耳/紫菜等等配料都ok, 但個湯底同d面已經搶晒d分數了!因為好耐都冇食過一間個湯底夠濃既拉面..不過價錢就希望可以平d啦 T_T但都一定會再返黎食!

最近好hit拉面店
行街經過呢一間, 見唔係好多人等位就一於俾個機會佢啦
點知............真係喜出望外呀!

2個女人仔88掛掛,
緊係坐bar台位8下師傅手勢啦!

兩個人見到menu樣樣野食都好似好好味,
但又怕眼闊肚窄
所以就叫左博多1口煎餃子, 黑秀拉面同白秀拉面

煎餃子一客有十隻,
煎到金黃色, 脆卜卜,
咬落熱辣辣,好juice!! 正呀! 而且又多醬汁選擇

食到咁上下, 拉面都到喇,
有d期待因為佢係冇味精既,
湯底好濃,唔會得個咸字但冇其他味,
面夠幼身, 唔會痴埋一舊舊,
因為好耐都冇食過一間個湯底夠濃既拉面..

不過價錢就希望可以平d啦 T_T
但都一定會再返黎食!
2011-09-30
  • 黑秀
2011-09-30 5 浏览
今日下就唔洗上堂 去左搵男朋友食個LUNCH...之前聽朋友講呢間拉麵幾好食...咁就去食下入到去D服務員都幾好態度..幾有笑容..坐低唔知叫咩好...咁就叫左之前朋友過好食既黑秀拉麵...餃子..又見到有個撈面要點SOURCE食..好似幾得意就叫左...黎到幾大碗下...D拉麵幾夠味..D拉麵幾彈牙 唔好一舊舊咁..餃子夠熱夠味(記住點餃子汁啊)最鍾意撈麵...點下點下咁食有好趣....同埋個味道好特別...請恕小妹唔識形容...但我諗大家應該會鍾意的...下次會再去食...
今日下就唔洗上堂 去左搵男朋友食個LUNCH...
之前聽朋友講呢間拉麵幾好食...咁就去食下

入到去D服務員都幾好態度..幾有笑容..
坐低唔知叫咩好...
咁就叫左之前朋友過好食既黑秀拉麵...餃子..
又見到有個撈面要點SOURCE食..好似幾得意就叫左...

餃子夠熱夠味(記住點餃子汁啊)
但我諗大家應該會鍾意的...

下次會再去食...
2011-09-28 3 浏览
同個女去中環睇e生順便行街,行行下個女話要食野咪入左去lor,我個女食量好小,佢都可以食到一大碗拉麵,真係好好味.我地兩個人叫左個白秀拉麵,佢個豬骨湯好香濃,但唔會太鹹,d肉唔肥,好淋,d麵就好爽,成個拉麵食落唔會有好油或重味精架感覺真係幾好食,難怪我個女都食咁多,不過就覺得貴左小小服務好好,好友善,有笑容,good!
我個女食量好小,佢都可以食到一大碗拉麵,真係好好味.
我地兩個人叫左個白秀拉麵,
佢個豬骨湯好香濃,但唔會太鹹,
d肉唔肥,好淋,
d麵就好爽,
成個拉麵食落唔會有好油或重味精架感覺
真係幾好食,難怪我個女都食咁多,
不過就覺得貴左小小
服務好好,好友善,有笑容,good!
2011-09-24 9 浏览
自助的点餐不是第一次,“走葱”,“走蒜”都很平常,倒是第一次看到可以选择“走叉烧”的。开始还很纳闷,一碗冷面要是走了主角叉烧会怎么样?吃面的时候才意识到:就该“走叉烧”,“走拉面”,最好“走这家店”。除了盛面的碗还算不错,放在冰块上也增加了“冷”的效果,其他得皆不值一提,不知道是不是用料不够新鲜,叉烧就像一块刚解冻的过期冷藏肉,一点味道都没有,面没有嚼头,就连冷面最重要的酱汁都不如自家的一勺酱油来的好。动了两筷子,已经毫无食欲。本以为是我自己最近“诸事不顺”,结果同台的友人们都放下了筷子。吃捞面的面对一碗肉碎无语,吃汤面的对浓稠得像肉冻的汤无奈,最后销路最好的是一碗作小食的枝豆。一碗面80-90元的价格在中环这个地段算不上贵,但是相对这个质量,还是觉得非常不抵。本来想小坐一阵的心情也被弄坏了,集体决议买单走人,走出店铺齐齐都有再吃一顿的想法:无论是大快活还是大家乐,都好!
2011-09-24 49 浏览
夜晚黎到大約等左5分鐘就入得,環境唔錯,裝修得好有日本拉麵店嘅風格我點左白秀拉麵,朋友要黑秀掛麵,博多一口煎餃子呢度好好有張紙比你填要咩,唔使驚同侍應講到一舊舊白秀拉麵湯底有好濃郁嘅豬骨味,唔太咸.太油膩,最重要係冇落味精麵條軟硬適中(我選左中硬度),彈牙唔會痴埋一舊舊朋友要嗰個黑秀掛麵食法都幾有趣,係食時浸落d湯度食我試左d都唔錯至於博多一口煎餃子都好滿意,皮薄,配上醬汁真係一流有機會再黎

我點左白秀拉麵,朋友要黑秀掛麵,博多一口煎餃子
呢度好好有張紙比你填要咩,唔使驚同侍應講到一舊舊

麵條軟硬適中(我選左中硬度),彈牙唔會痴埋一舊舊

朋友要嗰個黑秀掛麵食法都幾有趣,係食時浸落d湯度食

我試左d都唔錯

至於博多一口煎餃子都好滿意,皮薄,配上醬汁真係一流
有機會再黎
2011-09-22
  • 白秀拉麵
  • 黑秀掛麵
  • 博多一口煎餃子
2011-09-22 4 浏览
在星期5的晚上, 在蘭桂芳的附近, 在長長斜路上的1家拉麵店, 竟然不需要站在長長人龍中苦候就可以入座!店子小小有1排是像bar檯的向著師傅們, 可以看著師傅們專心至致的在煮麵~~~ 我們坐著的是2人檯望著牆的, 這又是另1種風味~飯麵類小妹實在不能吃太多, 阿寶就讓小妹選了1款拉麵再加餃子, 我們點了個黑秀, 在豬骨湯再加上濃濃黑蒜醬油, 配上幼拉麵, 這麼幼細的拉麵小妹在香港甚少吃得到呢, 麵條清爽, 湯汁因配上黑醬後麵得較稠但掛上幼麵條就洽到好處~ 加$10的1隻半熟蛋, 水準之作, 蛋白部份挺身而蛋黃流心狀態, 口味分明有致。博多1口煎餃子, 1份10隻, 加$$有幾樣topping可供選擇, 芝士、芝士沙律醬、明太子沙律醬、青蔥沙律醬。 傳聞明太子沙律醬最熱賣, 只是小妹個人不好明太子, 就要了芝士沙律醬。 其實size都不算1口, 面頭的芝士如下過大風雪的密密蓋滿了餃子, 餃子煎得乾身, 裡頭的菜肉餡料肉汁的醬料小妹實在孤陋寡聞不知高姓大名, 只知道非常非常的鹹呢=﹏= 或許少少的點餃子來吃會有意想不到的口味吧。越來越多高質素的日式拉麵店進駐香港, 這間也可算是先頭部隊的

越來越多高質素的日式拉麵店進駐香港, 這間也可算是先頭部隊的1員, 至少質素能保持得到, 繼續努力!

2011-09-21 11 浏览
平日lunch hour中環Lunch hour大排長龍好多人,就去食吓,喺the Loop,店舖適中,座位不多不少,開放式廚房,有湯拉麵,撈麵,冷麵等,小食有餃子,叉燒等。店舖非常整齊。擺滿了雜誌訪問的剪報。我點咗白秀拉麵,叉燒有得揀腩肉/肩肉,腩肉係比較肥,肩肉比較瘦,我揀了腩肉。加半生熟蛋一隻。本身配料有木耳,紫菜等。隻蛋幾靚。買相不錯,見佢標榜冇味精就試一啖湯,唔係太鹹,豬骨湯味吾錯。員工有笑容,,態度超好

店舖適中,座位不多不少,開放式廚房,
有湯拉麵,撈麵,冷麵等,小食有餃子,叉燒等

店舖非常整齊。擺滿了雜誌訪問的剪報。

我點咗白秀拉麵,叉燒有得揀腩肉/肩肉,
腩肉係比較肥,肩肉比較瘦,我揀了腩肉。
加半生熟蛋一隻。本身配料有木耳,紫菜等。
隻蛋幾靚。買相不錯,見佢標榜冇味精就試一啖湯,
唔係太鹹,豬骨湯味吾錯。
員工有笑容,,態度超好
2011-09-18 18 浏览
九月初(晴)家父最近上了拉麵癮,繼一風堂,無敵家,豚王後,這一站是中環的秀拉麵。已看過食友對它的評語,加上在假日下午依然有不少空位的情況看來,這間拉麵質素有多高,已心中有數。沒想到,真相居然比想像的還要差.......店內狹長,在面壁的木枱坐下。這裡的主打口味是黑蒜油味,有湯麵和掛麵兩種。選定了要甚麼麵,這裡也設有讓客人fine-tune口味的紙條,和豚王同出一徹。點了黑秀掛麵,外加芝士沙律醬餃子一客。拉麵很快到,先來的是赤秀拉麵。嚐了口湯,覺得豚骨味很淡,香味也完全沒有。辣味呢?只覺得有種像韓式甜辣醬的感,但也是淡如水,不,是比喝水還要糟糕。也嚐了元祖博多拉麵,味道也同樣是淡得像糝了水一樣。那數片豬頸肉,只得個爽,完全沒有豬肉味。吃到這時,雖然我的掛麵還未到,但我已大概估計到即將來臨的,將會是怎樣的一回事...好了,黑秀掛麵終於也到了-湯和麵條分開兩碗放,吃時將麵浸落湯來吃.先嘗一口湯汁,本來期待會咸得飲不落口,但這裡的卻可以接受,因為味道淡得像普通湯麵的湯底,不咸也沒甚麼香味,只是當你咬到蒜頭片時才有一兩朕蒜甜味滲出-但掛麵的湯汁不是應該再濃一點的麼?那這掛麵豈不是會無味不成?再嘗
九月初(晴)

再嘗麵條-麵條居然全都’達成一塊’,緊緊的黏在一起,分也分不開,也有煮過頭的感覺-正常的掛麵應該不會是這樣吧?千辛萬苦終於將麵分開,浸一點落湯汁吃,那過稔的麵條根本掛不到任何湯汁,入口也是粉粉的,沒有麵條應有的麥香,反而鹼水味甚重.這掛麵在湯和麵兩個最基本的環節已不合格,實在令人沒有興致再吃下去.
不吃麵不喝湯,那吃配料可以了吧?掛麵裡有叉燒,但已切成細粒,所以也吃不出甚麼豬肉味炭燒味來.糖心蛋是有半隻,但那蛋黃既不糖心,也沒味道,蛋白過硬,不是拉麵店應有的水準.其他配料,都平平無奇,沒甚印象.
還點了芝士沙律醬煎餃子,一客有十隻.賣相,卻是真的麻麻得很-扁平的一大片半溶不軟芝士片,上面唧了沙律醬,那混亂的賣相,核突點說句,很像嘔吐物.
勉強切開那噠成一塊的芝士沙律醬混合體,下面的餃子卻和上層完全沒連繫,所以吃的時候會’甩甩漏’的餃還餃芝士還芝士.

味道嘛,餃子真的是非常非常普通,應該是急凍貨式;芝士沙律醬片比較惹味,但芝士很韌,味道也和餃子不夾,所以我們雖很喜歡吃餃子,也吃不完這十隻,因為真的很難食.
[img:1]這次慘痛的拉麵經歷,代價是三百六十多元,以食物質素來說完全不值.離開時,店內還有不少空位,和一街之隔的豚王相去甚遠-當然了,拉麵質素差那麼多,客人當然少很多了!在此奉勸大家一句,下次在中環想吃拉麵,要不去豚王排隊,要不就不吃-來這裡溝貨或甚麼的,會出事!
2011-09-10
2011-09-16 3 浏览
今日同朋友去左中環果邊行下,中午肚餓既時候經過『秀拉面』,聽到岩岩出黎既人都話呢度D拉面5錯,咁就諗住試下。本來入到去都係叫平時食開既拉面,但係突然見到餐牌有日式撈面,咁天氣熱熱地5想成大豌湯就叫左個黑秀撈面。覺得D叉燒有少少肥,5知有冇人都係咁覺得呢,D拉面就5錯,5會話太淋或者太硬。5知係5係因為之前行左好耐,覺得好肚餓,所又叫左個煎餃同朋友SHARE,呢度D煎餃真係好好味,終於明白點解周圍大部分既人都有叫...喺香港呢間真係難得既好店,而且D人服務態度都5錯,下次黎呢頭一定會再到呢間野食,希望到時可以試下湯面
2011-09-16
2011-09-10 6 浏览
今日SAMA 既Last Day . 約埋幾個FD 一齊去試下呢間新野. 店鋪比較細,. 全部都係吧枱坐位. 只有一張大枱.. .(印象中)約坐6個人我們一行四人, 但安排位置的服務員竟要求我們分開坐...當然不肯!!, 店員恐嚇話有排等家wo. .. 結果…等多二分鐘就有四人連位.=O=!!另一店員很有耐性解答我的問題, 彌補了剛才的不快.元祖拉面的湯底是比秀其他的略肥一點. 因為在煲的同時加入了脂肪粒. 貪心的我,. 見唯獨是元祖拉面先可選豬頸肉, 故肥就肥一次啦. 元祖拉面. HK$85.00 價錢:: 真的幾貴. (唔值呢個價錢.)份量:: 正常配菜:: 機乎冇... 成碗野好單調咁.味道:: 偏咸. 略嫌真的有種肥膩感.. 坐位:: 真的有點迫.. 同熱.<-- 比八十幾蚊都只係咁既環境..唉.其他的朋友都是黑秀拉面, 同是HK$85.00總結… 一次就夠了.

另一店員很有耐性解答我的問題, 彌補了剛才的不快.

元祖拉面. HK$85.00
價錢:: 真的幾貴. (唔值呢個價錢.)
份量:: 正常
配菜:: 機乎冇... 成碗野好單調咁.
味道:: 偏咸. 略嫌真的有種肥膩感..

其他的朋友都是黑秀拉面, 同是HK$85.00

總結… 一次就夠了.
2011-08-31
2011-09-08 4 浏览
呢日同fd一齊行街諗住食野..有人話食日本野...就黎佐呢間..間名好搞笑叫秀拉面...地方環境好干淨整齊...d餐名好搞笑..見到好多人都有叫餃子食..好似好好味咁...都叫佐..白,黑秀拉面..haa..好搞笑..我食白秀..友人食黑秀..味道5算超好味..不過不失..d服務態度超好...d員工會微笑...叫佢地好有禮貌...煎餃子好好味..新鮮整出黎熱的好好味...埋單都好快...
呢日同fd一齊行街諗住食野..
有人話食日本野...
就黎佐呢間..
間名好搞笑叫秀拉面...
地方環境好干淨整齊...
d餐名好搞笑..
見到好多人都有叫餃子食..
好似好好味咁...都叫佐..
白,黑秀拉面..
haa..
好搞笑..
我食白秀..
友人食黑秀..
味道5算超好味..不過不失..
d服務態度超好...
d員工會微笑...
叫佢地好有禮貌...
煎餃子好好味..
新鮮整出黎熱的好好味
...
埋單都好快...
2011-09-04
庆祝纪念