2022-07-10 319 浏览
叫左個set dinner +蜆包左好似一碟生蠔加魚拼盤,一碟串燒,白膳煲,一碟炸物,甜品及叫左兩杯野飲:黎明來了及秋香特飲。碟蜆最好食,生蠔碟野無咩特別,串燒可以做到咁難食又無味又乾,最正常係燒波羅,白膳好期待但個膳皮燒到又厚又濃想點?飯仲要唔乾身個碟炸物普通,但個炸天婦羅蝦細厚粉厄錢個甜品可以再難食啲,雪糕都可以唔好食最最想講係兩杯野飲 好心咩秋香特飲根本係無味黑加倫子汁 同黎明來了 原來係橙汁又貴又普通又細杯想點埋單要千零頭,貴到咁又唔好食對唔對得住食客?番到家仲要柯左幾次,煮啲咁既野食,本身滿心期待,唔會再encore, 希望大家唔好再中伏
叫左個set dinner +蜆
:黎明來了及秋香特飲。

碟蜆最好食,
個碟炸物普通,但個炸天婦羅蝦細厚粉厄錢
甜品可以再難食啲,雪糕都可以唔好食

又貴又普通又細杯想點

埋單要千零頭,貴到咁又唔好食
2022-07-06 173 浏览
餐廳地點比較格涉,不過附近都有咪錶位,揸車都相對比較方便今次黎食個午餐白鱔煲仔飯係一定要食,雖然一煲得四舊,但係每舊都會好厚肉,個皮燒到好香脆,配埋豉油食,簡直一流,至於個煲仔飯,本身已經係有味飯,加埋隻生蛋黃撈勻佢,加埋啲飯焦,簡直回味無窮。至於全消都幾好食,但對比起白鱔飯,相對冇咁出色。最後一個係韓式炸雞配年糕,初初以為佢食日式,擔心韓式冇咁好味,估唔到炸雞外脆內嫩,配埋個炒年糕又真係幾好味。
餐廳地點比較格涉,不過附近都有咪錶位,揸車都相對比較方便

今次黎食個午餐

至於全消都幾好食,但對比起白鱔飯,相對冇咁出色。

2022-06-20 192 浏览
雖然而家係夏天~但係呢一間日式餐廳🍴最出名就係佢哋嘅煲仔飯😂上次就嗌咗個秘製牛舌蘑菇煲仔飯!賣相真係好吸引 牛舌份量好強 食落好入味🐮再配埋啲蘑菇同洋蔥🧅都好惹味!
由於放咗工之後咩都唔想諗,就直接叫二人餐啦🤣不過覺得最好食都係佢哋嘅煲仔飯!串燒反而普通咗啲🙈甜品都好出色,如果下次再來我會散叫🙊另外,都好鍾意呢度啲裝修佈置,幾有特色😆🍂有中式加日式的感覺🤣🔸火の物🔥蟹肉,三文魚,鯛魚、威土忌燒蠔炙燒拼盤正常發揮,冇咩特別。生蠔都新鮮,而且厚肉重海水味🦪🔸炸物💥龍田揚炸雞、脆米芝士波、吉列炸蝦🍤炸雞同炸蝦都正常,芝士波就特別啲,咬開啲芝士溶溶地有軟心的感覺,好食!🧀🧀🔸 串燒盛🍢和牛粒、手羽先、厚切日本黑豚.雞脾菇、秋葵、菠蘿整體都冇特別🤔唔特別講了🙈🔸 秘制牛舌蘑菇煲仔飯👅大讚‼️牛舌好厚身,份量好多!配料好足,好多菇菇、洋蔥,佢落左啲燒汁同黑椒,味道好好都幾惹味😋同港式煲仔飯真係好唔同,有啲似日式炊飯😜🔸 鹽燒白鱔煲仔飯😋白鱔都好厚身,燒得好香,無骨😋 個底有啲飯焦好好食,好有咬口。🔸 精選甜品👍🏻真心推介😍😍估唔到佢甜品咁有心思,係黑糖番薯麻薯😋呢樣甜品真係好少見,其實就好似拔絲地瓜,不過用左黑糖,係熱食既,甜甜地少少外脆內軟的感覺😋📍#秋香 (#屯門美食)屯門青善街38號康景花園地下26-27號舖屯門青山公路1號黃金海岸商場地下32號舖

🔸火の物🔥
蟹肉,三文魚,鯛魚、威土忌燒蠔
炙燒拼盤正常發揮,冇咩特別。生蠔都新鮮,而且厚肉重海水味🦪

🔸炸物💥
龍田揚炸雞、脆米芝士波、吉列炸蝦🍤

🔸 串燒盛🍢
和牛粒、手羽先、厚切日本黑豚.雞脾菇、秋葵、菠蘿
整體都冇特別🤔唔特別講了🙈

🔸 秘制牛舌蘑菇煲仔飯👅

🔸 鹽燒白鱔煲仔飯😋

🔸 精選甜品👍🏻

📍#秋香 (#屯門美食)
屯門青善街38號康景花園地下26-27號舖
屯門青山公路1號黃金海岸商場地下32號舖
2022-05-02 648 浏览
經過黃金海岸,黎試下呢間朋友介紹的中日fusion餐廳😄 一行4人,叫左個晚市二人餐,另外散叫多個沙律同煲仔飯,每樣野份量都好多,最尾差啲食唔晒😆龍蝦沙律上面果pat係有少量龍蝦肉撈埋沙律醬,勝在啲菜份量夠晒generous🤣刺身三點盛有帶子,牡丹蝦,三文魚子,樣樣都好鮮甜😍👍🏻吉列蠔+炸雞熱辣辣新鮮炸起,粉漿夠薄,蠔都食得出係新鮮的,炸雞點埋個醬好味😋串燒盛有和牛粒,豚肉,雞翼,大啡菇,秋葵,燒菠蘿,份量夠晒足,樣樣都燒得唔錯,唔會overcooked乾晒,正常質素。地雞釜雞其實即係雞雜煲仔飯,有雞肝,雞腎,雞肉,呢個比較特別啲,平時出面好少食到雞雜既煲仔飯😂 雞肝雞腎都幾爽口,比想像中好食🤣最尾到招牌菜-白鱔煲仔飯白鱔煮得勁嫩滑!! 連埋個煲仔飯,仲有最重要既煲底飯焦,撈埋個蛋黃一齊食,真係超正🤤🤤 must try!!! 總結,食物高質,有誠意,staff服務態度好,十分推薦😄😄😄 小店座位有限,黎之前記得訂枱先😆
經過黃金海岸,黎試下呢間朋友介紹的中日fusion餐廳😄

刺身三點盛
有帶子,牡丹蝦,三文魚子,樣樣都好鮮甜😍👍🏻
吉列蠔,炸雞

吉列蠔+炸雞
串燒盛

串燒盛
地雞釜飯

地雞釜雞
白鱔煲仔飯

最尾到招牌菜-白鱔煲仔飯

小店座位有限,黎之前記得訂枱先😆
吉列蠔,炸雞
白鱔煲仔飯
2022-04-24 360 浏览
裝修上用星爺《唐伯虎點秋香》做主題,牆上面有句別人笑我太瘋癲我笑他人看不穿嘅書法,襯返個主題🤭然後佢係一間主打煲仔飯嘅居酒屋😳 我哋沿路都有食小食,所以去到嗌一個套餐再加一個串燒share~秋香Chill住食套餐 有前菜同麵豉湯 🥣👨🏻‍🍳📸 白鱔鹽燒煲仔飯 $218 ❤️白鱔皮脆肉嫩加上有少少油感 口感一流🥹✨我地每一啖都食得好開心秋香係用黃銅煲煮煲仔飯 冇咁易黏鑊煲仔飯飯焦煮得岩岩好!!撈埋蛋汁一粒米都唔想食淨🥺上網查返個飯用昆布高湯煮 ✨其實個飯一啲都唔平 但覺得係值得一試👨🏻‍🍳📸 牛粒串燒 $28 ❤️‍🔥成串都有滿滿油脂同肉嫩口感 好好味😭食完掙扎咗超級耐到底好唔好再嗌多個串燒拼盤🥺👨🏻‍🍳📸 黎明來到 $52橙汁非酒精飲品 清甜香橙味 😋

秋香Chill住食套餐 有前菜同麵豉湯 🥣

👨🏻‍🍳📸 白鱔鹽燒煲仔飯 $218 ❤️
秋香係用黃銅煲煮煲仔飯 冇咁易黏鑊
煲仔飯飯焦煮得岩岩好!!
撈埋蛋汁一粒米都唔想食淨🥺

黎明來到
牛粒串燒
  • 白膳煲仔飯
2022-04-23 202 浏览
難得去開屯門同朋友行山,你到呢間一直都好想試嘅煲仔飯店。可惜因為正關係佢冇咗lunch set Menu,所以價錢都比較貴。 同朋友share左一個白鱔煲仔飯同埋一個串燒套餐。套餐份量偏西我得女仔食嘅話係夠嘅,但係我就覺得冇食街邊煲仔飯咁爽。 間舖頭行小清新路線,有一個幾靚嘅吧枱,不過晏晝又要行山就費事飲酒啦。 剛剛個串燒套餐,裏面包括雞翼、免治雞肉棒、炸豆腐、秀珍菇、仲有牛肉粒。 整體份量唔多,味道唔錯,可惜嘅就係冇醬汁配搭,真係食佢嘅原汁原味。推介牛肉粒己有牛味唔錯。 至於個飯呢就有飯焦嘅,應該係用返煲仔飯嘅飯底,但係味道偏淡,唔會油膩。 相比之下煲仔飯好食啲,大概四至五夠白鱔,唔多骨、嫩滑魚油味香。 煲仔飯唯一可惜就係唔夠大份,但佢加埋蛋黃撈埋嚟食非常香,熱辣辣值得推介。

15.04.2022 星期五秋香秋香最出名是煲仔飯,尤其是白鱔煲仔飯。之前試過在黃金堂食,亦試過康景自取外賣,都很美味。今次見康景秋香在疫情期間出Chill住食套餐,包括經典、火炙定食及煲仔飯套餐。沙沙醬火炙鯛魚沙律火炙帶子蟹肉丼定食這兩個定食都是火炙定食系列。鯛魚美味鮮甜,份量不少,用椰菜,紫洋蔥切絲伴底,加上沙沙醬,既特別又健康。另外,帶子蟹肉丼,像是日本帶子,味道淡淡,蟹肉卻很濃味,是健康之選。菠蘿羅勒梳打叫了少甜,又不會太甜,配飯不錯。經典日式香蘋雞扒及漢堡咖喱飯這個又雞扒又漢堡,味道佳,份量不少,咖喱汁多些送飯更好柚子青檸梳打這些套餐由$110-260不等,因為成為外賣平台會員有七五折,價錢比較相宜,希望疫情減退,可以再到餐廳食白鱔煲仔飯。

15.04.2022 星期五
秋香

菠蘿羅勒梳打
叫了少甜,又不會太甜,配飯不錯。

經典日式香蘋雞扒及漢堡咖喱飯
這個又雞扒又漢堡,味道佳,份量不少,咖喱汁多些送飯更好

2022-04-15
外卖送餐
2022-04-10 188 浏览
平時經過都唔太覺眼嘅小店,但有好多推介都推介呢間,所以晏就同同事黎呢間小店食lunch(>^ω^<)佢嘅串燒就中規中矩,如果有返少少汁會好啲冇咁干。不過個飯好食,有用高湯煮。呢個煲仔飯有好多肉係面,材料落得好足唔會hea!不過就偏油,食到尾會有少少漏。而個烤雞扒就好juicy,雞扒外皮脆,加埋沙律醬用黎送飯就好夾。飲品方品係幾特別嘅( ´▽` )ノ,而整體黎講食物方面係好食嘅,不過價錢就偏貴。環境係坐得舒服,可以忘記現實,好似係日本咁!

2022-04-09 150 浏览
好耐之前食過一次晚市,覺得食物質素都幾好,今次就係星期日嘅午餐時間去,成個晏晝都係得幾枱客唔太多人,可能係因為位置唔太顯眼🤔不過午市淨係得一人前昼食menu,無得叫單點menu嘅粟米沙律,上次食過好好味嫁😢**********<秋香鹽燒白鱔煲仔飯> $208黎到必點嘅秋香鹽燒白鱔煲仔飯,白鱔足足有四大舊,而且每一舊都好厚身,口質彈牙亦都無乜細骨!平時去食串燒一串燒白鱔都五六十蚊,所以計返又唔算好貴,真心推薦啊🤤**********<一人前串燒盛> $138叫左雞牛各一set嘅串燒盛,雞set有雞肉、雞翼、雞腎、雞肝及冬菇,牛set有牛舌、牛柳粒、豆卜、秋葵及雞髀菇,串燒味道整體都唔錯,另外仲跟飯同麵豉湯,碗飯有輕微調味望落無白飯咁dry😂

**********
<秋香鹽燒白鱔煲仔飯> $208

**********
<一人前串燒盛> $138
忙碌咗一個星期,終於到週末。同朋友去到置樂嘅轉角,見到間懷舊風特色居酒屋,秋香。牆上掛上「別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿。」。不在意別人嘅看法,只係自己,呢個理念體驗係都餐廳上,唔係一般嘅日式居酒屋,而係fusion多國菜。係疫情下,新推出全日menu,選擇點左四個主菜share,一於食曬多國菜。朋友C之前食過晚市,都推介煲仔飯。招牌白鱔滑蛋豆腐煲仔飯,暖笠笠,最適合呢個得10度,風雨交加嘅下午。白鱔大大舊,魚肉肉質仲好滑,有鮮味。滑蛋鋪滿晒飯面,仲有啲雜菇,有啲似日式嘅滑蛋飯,不過係有香口嘅飯焦。泡菜豚肉炒韓式年糕,一聽就知道係韓式嘅代表。豚肉片肥瘦適中,預先煎過,所以好香口。簡直係啖啖肉,豚肉片仲多過年糕。辣得來帶少少甜,醬料調製得唔錯,當然對本身愛泡菜嘅我唔會好辣。日式嘅代表點咗手工漢堡飯配牛肝菌汁日式弁當。手工漢堡好厚身,咬落有好濃嘅牛味,唔會比牛肝菌汁蓋過。西式有紅酒燴牛舌飯。與其話牛舌,不如話有好多牛腩,煮得夠淋,夠入味。總括而言,最欣賞都係煲仔飯。希望開返晚市嘅時候,再嚟秋香食唔同口味嘅煲仔飯,同埋朋友C所推介嘅粟米沙律。

招牌白鱔滑蛋豆腐煲仔飯

招牌白鱔滑蛋豆腐煲仔飯
泡菜豚肉炒韓式年糕
紅酒燴牛舌飯
2022-02-09 358 浏览
第一次黎到嘅時候,就比吧檯嘅酒吸引住,放滿唔同種類嘅酒,仲有唔少支酒係被吊住放。上等豚肉煲仔飯 / $138專登因為個煲仔飯再嚟食🤤🤤呢度唔似出面用瓦煲,有4大舊豬腩肉,外皮脆卜卜,脂肪比例好,唔會太肥,肉好似仲多過飯,撈埋雞蛋同蔥花,好味!!仲有飯焦都係我食煲仔飯嘅誘因🍚🍚🍚唐揚墨魚咀 / $68炸得香脆唔油膩,而且大大粒,好有口感,呢個推薦✅黑糖枝豆 / $30朋友推介,估唔到咁夾,因為枝豆剩係食入面粒豆,食嘅時候就可以啜晒表面嘅黑糖漿。串燒串燒之前食過正正常常,但係,今次嘅串燒好難食(sorry, 真係用難食形容)因為佢預期都係即叫即燒,但上碟時唔夠熱,肉質不好,雞皮不脆。唔建議大家叫串燒🙅🏻‍♀️不過,裝修佈置幾有特色的,黎飲2杯傾計放鬆都係唔錯嘅選擇。而且店員服務態度友善。

上等豚肉煲仔飯 / $138

唐揚墨魚咀 / $68
炸得香脆唔油膩,而且大大粒,好有口感,呢個推薦✅

黑糖枝豆 / $30

串燒

2022-02-02 339 浏览
28.01.2022之前在黃金海岸「秋香」堂食,煲仔飯好好味,常常心掛掛,想著何時再去食;家人生日,可惜停了晚市,所以考慮去置樂買外賣回家享用。網上跟餐廳職員聯絡,很有耐性解答,送上各款餐單,除了套餐,還有串燒、燒物、主食、煲仔飯、甜品及飲品;還加了外買便當。最近煲仔飯轉了用瓦煲原煲上,所以訂了鹽燒白膳煲仔飯,溫馨提示,煲仔飯限量供應,無論堂食或外賣都要預早訂定。串燒:牛舌芯 串燒:迷你雞脾菇串燒:菠蘿 幾款串燒都不錯,雞脾菇有點難咬,菠蘿好香好甜特式炒雜菜 份量很多,真的想不到,各款雜菜,味道好,不會太鹹或太油鹽燒白鱔煲仔飯除了用瓦煲原煲上,還用錫紙盡量保持溫度,加上我帶了保溫環保袋去盛載,所以回到家打開,仍然是暖的。白鱔依然香甜,煲底有少少飯焦。「外賣我地希望能盡力保持質量. 始終都唔能夠跟堂食即享用咁美味呀」正如餐廳說,當然無可能苛求跟堂食比較,所以找天再去食。
28.01.2022

串燒:牛舌芯
串燒:迷你雞脾菇
串燒:菠蘿
幾款串燒都不錯,雞脾菇有點難咬,菠蘿好香好甜

特式炒雜菜
份量很多,真的想不到,各款雜菜,味道好,不會太鹹或太油

2022-01-28
外卖自取
2022-02-01 238 浏览
💛黃店📜”秋香 (康景花園) (屯門)📍地址:屯門青善街38號康景花園地下26-27號舖🤍 分店地址: 屯門📝評價💬📢 白鱔煲仔飯 $208最多人推介嘅煲仔飯每日都有限定嘅數量😍本身出街好唔鍾意食魚😳佢完全係令我破戒👀煲仔飯加埋佢嘅飯焦真係好出色😏夜晚唔想食澱粉質嘅我都俾佢吸引住😋😋好香好入味😋😋上面仲有隻蛋黃💛💛完全做到色香味俱全😆另外仲叫咗兩款小食😍串燒的確係好出名又抵讚 大推👍🏻👍🏻牛舌$38唐揚墨魚咀$66🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩#美食推介 #屯門美食 #屯門黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow屯門#foodieksk屯門
💛黃店
📜”秋香 (康景花園) (屯門)
📍地址:屯門青善街38號康景花園地下26-27號舖

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️

歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩

Happy lunch- Covid 時期,香港人只剩午餐時間食好西! 已經唔係第一次幫襯秋香, lunch set 出咗 牛串燒 set 又有雞 串燒 set, lunch 可以食到熱辣辣嘅串燒真係啱晒我 😍尤其是牛舌係我最愛 🥰🥰🥰🥰 仲有軟林林冇根好鬼正!極力推介 ♥️雖然我食嗰個係雞串燒 set , 咁係偷咗個男朋友我份牛舌食😍 仲有佢嘅炸物, 炸芝士波 炸雞都係係我極力推介,本身我就唔食芝士波,但係佢炸得好乾身仲要好脆! 出邊好難食到! 芝士波外面個皮好似係米做😍😍😍😍 大家可以試吓
尤其是牛舌係我最愛 🥰🥰🥰🥰 仲有軟林林冇根好鬼正!
極力推介 ♥️
大家可以試吓
燒牛舌,燒雞翼
2022-01-28
燒牛舌,燒雞翼
  • 串燒
  • 粟米沙律
  • 炸物-  芝士波,炸雞