2017-01-22 827 浏览
星期六晚市差不多7點 不算太多人 不用等位 8點開始便多人需要拎籌等位叫了一個二人套餐 火鍋轉了芝士湯底 需加$10 選了豆乳湯拉麵 小食選了炸魷魚鬚 前菜有兩小碟蘋果粟米沙律 味道普通芝士火鍋芝士味道尚算濃郁 雖然看上去很稀 不過涮完的食物吸了湯汁 也有很重的芝士味 份量適中 選了豚肉 但豚肉部位一般 肥瘦不算太均勻 其他蔬菜配料與其他快餐店火鍋的一樣 但麵底用上了拉麵 火鍋食到湯底收乾了少少 芝士湯濃縮了 加上拉麵後芝士味更重 對芝士控來說是非常滿足炸魷魚鬚炸得有少少過火 所以口感較硬 魷魚不算新鮮 所以也是一般 不過旁邊白色的醬汁有驚喜 是蜜糖芥末醬 味道不錯 令魷魚鬚生色不少豆乳湯拉麵期望會有很濃郁的豆味或是奶香 但濃底非常清淡 跟水差不多 完全試不出有豆奶味 非常失望 唯一好的是入面有很多蔬菜 比拉麵還要多 很適合喜歡食菜的人 但拉麵味道及麵質普通 正正常常

炸魷魚鬚
炸魷魚鬚

豆乳湯拉麵
豆乳湯拉麵

2017-01-14
2017-01-05 844 浏览
好耐冇去淘大,某日下晝去開,就去咗試下呢度嘅長崎麵。以前都有食過一次佢地嘅火鍋,感覺唔錯。今次就食佢地招牌Champon麵🍜最近冇乜點食菜,所以叫咗個雙倍野菜Champon上台一刻有啲挔震撼,睇相都唔覺原來咁大碗😮啲菜推到好似座山咁,淨係食菜都有啲飽了湯底清甜,唔似豚骨拉麵咁油膩,反而似中式的清雞湯鍾意食菜嘅朋友可以一試!👍🏻
好耐冇去淘大,某日下晝去開,就去咗試下呢度嘅長崎麵。

最近冇乜點食菜,所以叫咗個雙倍野菜Champon

上台一刻有啲挔震撼,睇相都唔覺原來咁大碗😮
啲菜推到好似座山咁,淨係食菜都有啲飽了

湯底清甜,唔似豚骨拉麵咁油膩,反而似中式的清雞湯

鍾意食菜嘅朋友可以一試!👍🏻
2016-12-22
午餐
2016-11-12 1366 浏览
以前星期日真係訓到日上三旱, 自從比朋友點醒後, 而家星期日都要會早起身,既然早起身有乜做好呢 ! 而家我就會做運動, 而且仲可以睇早場, 早場價錢又平D,慳慳埋埋又可以食餐好既 !呢個星期日睇左早場後差不多中午, 所以都要搵野食, 最後就揀左Ringer Hut,好彩當時無乜人, 好快有位。餐廳好多位, 枱上有埋水壺比你飲, 下餐牌都多選擇 ~我同朋友每人點了一個餐SHARE 食~朋友點了醬油日式叉燒湯麵配熱豆漿  $46拉麵煮得彈牙, 只係覺得湯底鹹左D, 雖然係醬油湯底會鹹少少,配料亦好多, 主角的叉燒好嫩滑, 一咬即溶的感覺我就揀左 長崎CHAMPON 配提子汽水菜真係好多, 至少有半碗, 真係諗起媽咪成日話我出去食飯連菜都好少食呢句 !呢一碗真係好多 ^^早早起身睇完戲, 食埋午餐仲有大半日假期, 時間真係幾好用 !
餐廳好多位, 枱上有埋水壺比你飲, 下餐牌都多選擇 ~
我同朋友每人點了一個餐SHARE 食~
朋友點了醬油日式叉燒湯麵配熱豆漿  $46

配料亦好多, 主角的叉燒好嫩滑, 一咬即溶的感覺
我就揀左 長崎CHAMPON 配提子汽水

呢一碗真係好多 ^^

题外话/补充资料: 餐廳午餐唔算貴, 但店內樓底低, 所以都幾嘈雜, 想傾下計坐耐D就唔啱啦 ~
2016-09-04 1882 浏览
2人套餐$188超唔值,因為真係唔好食,但莫明真係好香。1個清湯底,真係好清,無味。另1個味噌湯底,都係好清,無乜味,配菜好野家小小,新鲜D,份量就差不多。但牛肉就肯定少過吉野家,2份得4塊薄過纱既牛肉。2小碗细细雜果沙律,正常。1碟5件餃子,正常,30分,不會再叫。1杯荔枝soda和1杯柚子soda,正常。芝士輪火煱套餐$68,配菜ok,依舊纱一樣的牛肉,無drink。淡淡芝士味湯底我覺0K,喜歡濃味芝士就絕對絕對失望。整體偏貴,不好味,尤其牛肉極差,服務不親切,也許趕收工,幸好無加一,坐得舒服。3人$250,食完好似無食過,應該不會再來。
2人套餐$188超唔值

3人$250,食完好似無食過,應該不會再來。
2016-09-02
$83 (宵夜)
2016-08-04 1696 浏览
食左個芝士火鍋同個炒麵(champon)先講芝士火鍋個底唔算好濃既芝士而啲配菜都係個啲普通料啦不過個價又幾抵食既但千祈唔好叫佢個帶子(帆立貝)伏到喊 25蚊3個 個粒帶子細過五毛既size ,而且薄過佢本晚餐menu 感覺好似係一包冰鮮既細粒包子(平時炒日式海鮮飯個啲)用個貝黎兜住再賣俾你地,拿我話感覺好似咋,我覺得咋,個feel 似咋講埋炒麵個炒麵好好食,因為用左日式炒麵汁黎炒,即係個隻甜甜地個隻,炒到岩岩好唔會太乾唔會太濕,個味唔會好濃既咸味但係又有幾香幾入味既醬油味
食左個芝士火鍋同個炒麵(champon)
先講芝士火鍋
個底唔算好濃既芝士
而啲配菜都係個啲普通料啦
不過個價又幾抵食既
但千祈唔好叫佢個帶子(帆立貝)
講埋炒麵
  • 長崎雙倍野菜Champon
2016-07-27 1379 浏览
逢星期二帶仔仔係淘大附近學野,學完野1:00午飯時間同常都係食埋先離開淘大。今日就選左e間ringerhut,因為佢門口張poster寫著有多菜的healthy concept,好似幾健康咁,我就同仔仔入左去喇。我地叫左:長琦 champon 配罐裝芬達提子汽水($46),鰻魚炒飯+5隻日式煎餃,也是配罐裝芬達提子汽水 ($51)。長琦champon即係日式拉麵配大量菜和一些雪藏蝦。菜和面的比例各佔一半,芽菜椰菜紅蘿蔔絲粟米粒,配合返餐廳的 healthy concept, 湯底係豬骨湯底,ok好味的。鰻魚炒飯最啱仔仔食,不太鹹也不太淡,味道我覺得剛剛好,鰻魚份量適中,營養價值高,用的是我喜歡的珍珠米,美中不足是食到底下有點油膩,沒有辦法整碟食完。煎餃子味道不過不失。但係有點膿,個人來說不太喜歡。總括而言這餐廳的菜色比較健康,適合沒有時間煮飯而又想要多些fiber的香港人吧!

煎餃子味道不過不失。但係有點膿,個人來說不太喜歡。

2016-07-01 910 浏览
#雙倍野菜campion ($53)菜:啲菜多到成座山咁高,食極都仲有!菜帶有自身的甜味、中間夾有4只蝦同魚餅,食完啲菜都飽左7成。湯底:由雞和魚煮出來的湯較健康和少油,味道平平,但食完會好口渴,有機會落咗味精。店家還提供2款醬汁(生薑汁、柚子醬汁)加在湯內增加風味、生薑汁就怪怪地、柚子味都還可以,不過還是原味最好面:已經分唔清碗面嘅主角系啲面定系啲菜啦、份量相對較少、呢度嘅面同普通拉麵是不同的,面質確實較有韌度同麵粉香整體算不錯、想食拉麵又唔想咁肥膩、呢間都ok
#雙倍野菜campion ($53)

整體算不錯、想食拉麵又唔想咁肥膩、呢間都ok
雙倍野菜拉麵
2016-06-29
2016-06-03 830 浏览
作為一個純正既香港人🌝一年四季打邊爐都No Problem😂今次介紹既依間野好似高級版吉野家 平民版丼丼屋既日本餐廳🍱聽朋友講個芝士火鍋唔錯就同班朋友去試下啦😏👦🏽如果以味道去衡量價錢💰感覺就貴左一D啦因為算係普通質素🤔當然會係比吉野家好食啦牛肉亦明顯新鮮好多😎不過對於一個有D份量既男士黎講份量就顯得勉勉強強啦😦因為得半個拉麵同三片肥牛唯有食菜啦 個鍋就好足料啦👍🏻而且芝士濃度岩岩好😋有味但又唔會過份濃👅而且食都咁上下無水就愈黎愈香另一方面佢環境衛生唔錯👀好岩一家大細或者同朋友食飯👨‍👩‍👧‍👧想食平既芝士鍋
作為一個純正既香港人🌝
想食平既芝士鍋
2016-06-01
牛肉芝士竹輪火鍋
2016-05-25 2115 浏览
夏天開冷氣打邊爐係人生一大樂事😂有時唔想淨係食吉邊咁悶,就應該要試下新口味!今次同朋友黎到Ringerhut試下芝士火鍋😁星期一嘅晚上七點半到黎到,唔洗等位,基本上每枱都有人打緊邊爐!我地五個叫左四個芝士火鍋,另一個朋友叫左個飯。芝士火鍋💰HKD69朋友就推薦我地食呢個,咁就試下啦!首先一定要試下個芝士湯!個湯係幾好飲嘅,有芝士味但又唔會過份濃郁。但係整體上我都有啲失望,一黎份量真係唔算多,尤其牛肉得五塊,仲要薄過紙,淥熟左已經縮到勁細塊,淥完牛肉成個鍋會變到好油,所以建議最後食而鍋內亦有菜、粟米、芝士竹輪、芝心丸、麻吉燒、冬菇等。但係食落完全唔覺得係食緊芝士鍋,純粹只係有啲有包含芝士嘅食物,而食其他非芝士食物,都食唔到芝士味。醬料有一小兜芝麻醬。個人覺得除左個湯還好以外,其他同吉野家分別不大,甚至乎吉野家更好味。另外,要加野飲要加錢。日式滑蛋吉列炸蝦丼💰HKD58有四條炸蝦,一般得2-3條,所以份量都幾多。汁多發佈均衡,唔會變左上湯飯下白飯既情況,個汁唔會太濃味,食完唔乾喉,調味岩岩好,唔會搶左炸蝦嘅味道!有時食完飯再食蝦會好似蝦無味咁。呢個價錢都算幾大碗飯,份量多味道亦不錯!推薦!
芝士火鍋💰HKD69
日式滑蛋吉列炸蝦丼💰HKD58
總結Ringerhut嘅火鍋十分一般,即使係芝士火鍋亦未見有特別之處。反而丼飯唔錯,下次可試其他。店內裝修都幾舒服,價錢唔算太價。
2016-05-23
2016-05-12 581 浏览
Lunch餓餓地就黎到呢度睇到個lunch牌有飯食就走左入去點左呢個E餐 - 鰻魚炒飯 +餃子😼😼餐廳入面我就影得唔清楚大家可以略略見到佢地點整野食透明度都幾高下👍👍餃子率先黎到 個皮煎得好似煎得lone 但我中意 同埋亦都唔差!因為層皮好薄 而入面既肉好軟整體上好好 有80分😂😂然後就炒飯到左😈咪睇佢咁細碟 其實食完就會飽啖啖飯都有鰻魚味好正我只係知入面有鰻魚 蔥 紅蘿蔔😬但d鰻魚好細粒可能食左都唔知後尾後叫左杯熱朱古力我份人比較中意重口味我覺得杯朱古力唔係好甜但我都接受到既因為上面加左棉花糖令佢變得甜左少少咁多如果可以加多d棉花糖我諗會更好😂😂最後全部野食食曬 已經好飽啦埋單$51走人😋😋
Lunch餓餓地就黎到呢度

如果可以加多d棉花糖我諗會更好😂😂

最後全部野食食曬 已經好飽啦

埋單$51走人😋😋
2016-05-03 426 浏览
某日行過淘大,見到呢間Ringer Hut,我開頭以為係Ginger…XD 我仲係度諗,呢間餐廳咁搞笑既?食薑架??!!! 再望先知原來自己做左傻仔XD係Ringer先岩!門口好多人排隊呀!!等左起碼一個鐘先入到!入到去見到好多人都係食火鍋,咁我又嗌火鍋食啦!試到個皇牌既芝士火鍋,D料好新鮮好靚,魚旦大粒又彈牙,金菇洗得好乾淨,食落去索索聲架!!!!個餐$69,一人一鍋唔使同人爭!!!!除左D配料,個餐仲包一”住”仔既拉麵,拉麵幾煙韌,但係得少少唔夠食,牛肉就只有四片,唔夠食,不過$69點可以同D任食既比呢! 肥肉脂肪部份比較多,咁肥其實食4塊都OK啦!!!好啦,好野留後嘛,個芝士湯底! 正呀! 好香濃既芝士味,D芝士湯底唔稀架! 不過食到最後好膩,可能因為芝士真係太濃啦!本來想”筆”D湯飲,但係都無啦~
题外话/补充资料: 比D耐性等位
2016-04-22
2016-04-25 508 浏览
特登來試嗰個芝士雞煲,一例都勁多人,足足排咗成個鐘頭先入到。一坐低即刻叫咗佢嗰個$69嘅芝士雞煲,唔知係咪好多人嘅關係,個服務員唔係好好脾氣,我諗算啦咁平,冇得要求啲咩服務架啦。等咗大概十分鐘,個芝士雞煲就嚟啦。一望落去個湯好稀,冇咩芝士味,本來我以為係嗰啲可以拉絲既芝士,所以好失望,個湯好似得奶味咁,啲雞件一啲都唔滑,仲要排咗咁耐隊,下次唔會再嚟食。

2016-04-23 456 浏览
估唔到日式火煱可以咁平!加碼芝士火煱加埋汽水都係約90蚊,味道ok, 份量以女仕黎講好足夠,如果唔夠加少少錢要個烏東一定飽。芝士好足,不過食到最後就咸左啲,如果鐘意食芝士可一試,性價比算唔錯。後記,食完口乾。
後記,食完口乾。
2016-03-27 579 浏览
琴日下午同媽媽去食下午茶((被出面個牌吸引食左一個J 長崎香脆面(細) 同埋M 日式滑蛋牛肉丼(細)加一個自家製日式餃子(3件) 同埋明太子沙律餃子(3件)飲一杯熱朱力同熱豆漿先講下野飲,因為先到((但都等左幾耐熱朱力*媽媽既:上面有幾粒小小既白綿花糖仲開始溶賣相幾睇得,聞都ok香喇但味道...唔知係唔係因為食左一粒綿花糖覺得朱力冇乜味道熱豆漿*我既:睇落幾正常既,白雪雪一杯聞落去都幾好飲落去哇!!!!有陣膠味我估可能用熱水沖豆漿粉係個膠壺到所以浸到有膠味飲左一啖就冇再飲p.s 本人原本就唔係特別中意飲野之後就黎左餃子自家製日式餃子(3件) 加左餃子汁同辣椒油幾正常,冇咩特別明太子沙律餃子(3件)有D明太子沙律醬同紫菜係面除左味道,個餃子冇咩分別,但唔係一個自家製既咩?J 長崎香脆面(細) *媽媽既賣相同圖真係差好遠的確幾脆,但個汁太多太多味道正常M 日式滑蛋牛肉丼(細) *我既半個鐘先到牛肉好老,唔滑滑蛋熟晒,唔香飯好濕,亦唔香佢係珍珠米加長米混合
琴日下午同媽媽去食下午茶((被出面個牌吸引
食左一個J 長崎香脆面(細) 同埋M 日式滑蛋牛肉丼(細)
加一個自家製日式餃子(3件) 同埋明太子沙律餃子(3件)
飲一杯熱朱力同熱豆漿

先講下野飲,因為先到((但都等左幾耐
熱朱力*媽媽既:
上面有幾粒小小既白綿花糖仲開始溶
賣相幾睇得,聞都ok香喇
但味道...
唔知係唔係因為食左一粒綿花糖
覺得朱力冇乜味道

熱豆漿*我既:
睇落幾正常既,白雪雪一杯
聞落去都幾好
飲落去
哇!!!!有陣膠味
我估可能用熱水沖豆漿粉係個膠壺到
所以浸到有膠味
飲左一啖就冇再飲
p.s 本人原本就唔係特別中意飲野

之後就黎左餃子
自家製日式餃子(3件)
加左餃子汁同辣椒油
幾正常,冇咩特別
明太子沙律餃子(3件)
有D明太子沙律醬同紫菜係面
除左味道,個餃子冇咩分別,
但唔係一個自家製既咩?

J 長崎香脆面(細) *媽媽既
賣相同圖真係差好遠
的確幾脆,但個汁太多太多
味道正常

M 日式滑蛋牛肉丼(細) *我既
半個鐘先到
牛肉好老,唔滑
滑蛋熟晒,唔香
飯好濕,亦唔香
佢係珍珠米加長米混合

题外话/补充资料: 唔知水定杯,有層油係到xD
2016-03-26
(忙到一月嘅食評宜家先有時間打...)之前已經聽聞過呢度嘅芝士火鍋, 不過都宜家先有機會試一個鍋69蚊, 有埋牛肉或者豚肉食, 有丸同菜等等, 價錢都算合理咁啱夾到timing, 等左冇幾耐就可以埋位啦其實佢限你食60分鐘, 不過絕對夠時間因為我叫左個煲之後好快就送到黎😂幾快? 半分鐘到啦 (走果陣見廚房已經set晒一煲煲 )除左配料之外, 仲有個麵同一碟肉, 絕對夠飽, 醬係有幾隻, 而我揀左呢排嘅最愛-胡麻醬 鍋入面有唔少配料, 有芝士竹輪, 娃娃菜, 蟹棒, 豆腐, 南瓜, 芋絲, 冬菇, 金菇, 粟米, 鳴門卷, 麻吉燒同埋芝心丸因為佢係預先砌好一鍋, 所以賣相唔差, 同poster拍得住事不宜遲, 既刻着爐起筷整體黎講啲野食係合格嘅, 有人會覺得唔夠芝士味, 不過我自己就覺得足夠, 始終都唔想太濃食到厭如果係超級芝士迷可能會有啲失望芝士竹輪係一條通心嘅圓柱體, 入面fill左唔少芝士, 一咬第一啖啲芝士已經衝晒出黎, 熱力將芝士嘅味道帶晒出黎麻吉燒又係第一次食, 外層應該係魚漿, 入面配合主題又係芝士餡, 呢隻芝士整得比較硬, 成粒食落口感有啲似食年糕, 當然芝士味都有係度
(忙到一月嘅食評宜家先有時間打...)

之前已經聽聞過呢度嘅芝士火鍋, 不過都宜家先有機會試

咁啱夾到timing, 等左冇幾耐就可以埋位啦
其實佢限你食60分鐘, 不過絕對夠時間

事不宜遲, 既刻着爐起筷
如果係超級芝士迷可能會有啲失望
食到咁上下就清埋豚肉同champon麵, 豚肉不過不失, 始終呢隻都係平野, 容易食入口已經ok
而呢隻麵都係第一次食, 麵條比較幼身, 食落有小小堅挺, 雖然得一細碗, 不過因為個鍋都唔少野, 所以都夠食至於豆腐同南瓜呢啲比較易爛嘅餸, 滾兩滾已經融入湯底, 不過係無法避免嘅

一人一鍋黎講呢隻算係比較有特色, 唔係普通打邊爐咁簡單, 不過間唔中一個人黎食就ok, 因為我都係比較鐘意一大班人圍住一個大爐黎打😂
2016-01-28
$78.5 (晚餐)