2021-08-31 457 浏览
呢間日本野之前已經食過幾次,一向水準都唔錯隔左幾個月冇黎,menu有update左多左好多選擇如果係尖沙咀想食日本定食,稻庭養助絕對係唔錯既選擇日式炒麵·大阪燒定食 ($98)晏晝lunch黎食,但午市定食選擇唔多,所以揀左款新出既定食炒麵麵質彈牙,但偏油左啲加左紅薑可以中和一下油膩感炒麵亦都有豚肉同椰菜,不錯而大阪燒咬落去有驚喜兩邊煎到好香脆,而且入面好似撈左薯仔食落非常香口,加埋沙律醬同大阪燒醬真係一流定食有埋味噌湯同飯,份量非常足夠如果食量唔係特別大其實唔洗要碗飯都已經夠晒飽不過改左menu之後冇左餐飲同前菜, 略嫌爭咁咗啲嘢咁...但總括黎講都係好食!吉列蠔 ($88)另外仲叫左個小食吉列蠔,但影唔切相...一客有4件,呢個亦有驚喜咬落去非常香脆我平時好怕食蠔有腥味,但呢個完全冇而且隻隻都好肥美不錯不錯
呢間日本野之前已經食過幾次,一向水準都唔錯
隔左幾個月冇黎,menu有update左
多左好多選擇
如果係尖沙咀想食日本定食,稻庭養助絕對係唔錯既選擇

日式炒麵·大阪燒定食 ($98)
日式炒麵·大阪燒定食

炒麵麵質彈牙,但偏油左啲
加左紅薑可以中和一下油膩感
炒麵亦都有豚肉同椰菜,不錯
日式炒麵

而大阪燒咬落去有驚喜
兩邊煎到好香脆,而且入面好似撈左薯仔
食落非常香口,加埋沙律醬同大阪燒醬真係一流
大阪燒

定食有埋味噌湯同飯,份量非常足夠
如果食量唔係特別大其實唔洗要碗飯都已經夠晒飽
但總括黎講都係好食!

吉列蠔 ($88)
另外仲叫左個小食吉列蠔,但影唔切相...
一客有4件,呢個亦有驚喜
咬落去非常香脆
我平時好怕食蠔有腥味,但呢個完全冇
而且隻隻都好肥美
不錯不錯
2021-06-29
日式炒麵·大阪燒定食
大阪燒
2021-08-15 627 浏览
$120 lunch set💕 有凍烏冬同勁足料嘅魚生飯一次過滿足晒兩個願望🥰夏天食凍烏冬岩曬 好彈牙 中意佢個汁加埋薑蓉魚生好新鮮餐廳企理坐落好舒服#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #日本菜
$120 lunch set💕 有凍烏冬同勁足料嘅魚生飯
一次過滿足晒兩個願望🥰
夏天食凍烏冬岩曬 好彈牙 中意佢個汁加埋薑蓉
魚生好新鮮
餐廳企理坐落好舒服

2021-08-07 629 浏览
近期吃了數次日本烏冬,當中烏冬水準最高的,要算這間在尖沙咀和紅磡都有分店的「稻庭養助」。顧名思義,這間日本餐廳以「稻庭烏冬」作為招牌菜式,雖然除了「稻庭烏冬」外這餐廳還有極多日本菜式選擇。不過一心來吃烏冬的我,還是選了「燒鯖魚蘿蔔蓉冷烏冬」($128)做午餐。這「燒鯖魚蘿蔔蓉冷烏冬」的稻庭烏冬十分幼細順滑,質素比其他餐廳都好,鯖魚雖然並非貴價食材,但這烏冬的燒鯖魚有三大件之多,魚油豐潤,味道濃郁,配以清淡的稻庭烏冬,味道一濃一淡,正好相輔相成,再加上少許醃菜和一件腐皮壽司,已是一頓令人十分滿意的午餐。老婆仔吃的是「燒牛舌及燒牛扒網燒定食」,我完全沒有吃,就不予置評了。不過這天的烏冬,我對它的評價就甚高。這間以稻庭烏冬作為招牌菜的日本餐廳,稻庭烏冬的確甚有水準,值得一吃。
  • 燒鯖魚蘿蔔蓉冷烏冬
晚市六點營業,但六點過了還在放餐牌,未能入座。內裡大部份員工無帶口罩,枱與枱之間又窄;所謂屏風又細又矮,聊勝於無。原本想走,同行朋友話應該員工之後會戴上口罩,時間尚早食完人潮可能未到。六點多才可入座,員工已戴上口罩。服務就真是很一般,叫了加茶,跟住就忘記。等了又等,只好再叫。現行防疫條例下,B類餐廳入座率為五成,應該沒有擠迫的感覺。但偏偏,服務員將絕大份客人安排在同一區;慘過光顧快餐店!一行十多人放工後上來聚會,嘈吵程度連朋友也聽不到我說什麼。若早知它如居酒屋一般吵吵鬧鬧,一定不會光顧。一餐中高價日式晚餐,只食了三十分鐘左右便離座。😖即使食物質素如何高,也不會再光顧。幸好,食品的質素只係中規中柜,一點也不可惜。由於喜愛稻庭烏冬,見有推介它是高質日本餐廳,食評又偏向正面;但原來只是雷聲大雨點小。味道鮮,份量少,用來佐酒一定食到七上八落。😤算大件,外皮脆,肉質也滑;但肉汁就欠奉,雖然也不乾身。和炸雞大細差不遠。吉士漿脆,忌廉多,流質重即薯仔份量少。不過也不及蟹肉,只見到小量橙紅色。如果不提,一定以為它只是忌廉薯餅。以迷你飯來說,也接近有一碗,鰻魚不算厚所以也不肥美,醬汁又普普通通。配菜有小

蒸煮螺肉

味道鮮,份量少,用來佐酒一定食到七上八落。😤

唐揚炸雞(2件)

算大件,外皮脆,肉質也滑;但肉汁就欠奉,雖然也不乾身。

蟹肉忌廉薯餅

迷你鰻魚飯

雞肉野菜湯沾烏冬

配菜有小小辣可入口,湯底加了一些調味料,食落有點麻,不是我杯茶。雞肉就無乜味,幸好口感不粗鞋。此稻庭烏冬比其他較幼細,不是扁身;有口感算合格,味道淡身。我只能說它是一客基本版的稻庭烏冬,但心底裡是很失望,原本還以為可以食到一試難忘的感覺。

總括來說,它未至於獲劣評的餐廳,因為食品也算合格。

若然你不介意,無以客為本的服務,環境又擠逼,錢又多;食下又真的是無妨!🤨

而我就會把它忘掉了🥱,再食下一餐令自己稱心,平衡一下這餐的失落。

2021-07-16
蒸煮螺肉
2021-05-19 1195 浏览
🍽稻庭養助 (尖沙咀)📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心17樓.日本過江龍餐廳,上到去其實有吧台,都幾多燒物,原來做都有幾多清酒。食咗三樣嘢,烏冬反而唔係最出色?.🧆免治雞肉丸芝士燒 (6粒)$88呢個item會喺一陣個湯度,以清煮形式出現翻嘅。😂成件事好香好芝士,有啲似日式燒咖喱飯。🥘雞肉野菜雜菌湯 $128正所謂雞又食,湯又飲。呢個我地見好多人都有嗌,原來都受歡迎。個湯好濃又唔會油,想de-carbs 可以試。其實個湯同啲料同下面個烏冬差唔多。🍜雞肉野菜湯沾烏冬 $118其實本身想嗌白湯沾烏冬,好彩侍應姐姐提我哋話同個鍋會一樣,不過我覺得都差唔多😂 本身以為沾麵係拉麵嗰啲,個湯會黏啲,點知原來係清啲的。麵身就似中式嗰款拉麵,比較幼身。.#利利仁飲食雜誌九龍區 #日式料理 #和式 #カレーライス #カレー #定食 #日本菜 #手打烏冬 #うどん #チキン #稻庭養助 ##沾麵 #尖東 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #日本直送 #japanesefood #japan #japanesestyle #japanese #fusion #holiday #thanks #hongkong
🍽稻庭養助 (尖沙咀)
📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心17樓
🧆免治雞肉丸芝士燒 (6粒)$88
🥘雞肉野菜雜菌湯 $128
🍜雞肉野菜湯沾烏冬 $118
#利利仁飲食雜誌九龍區
#日式料理 #和式 #カレーライス #カレー #定食 #日本菜 #手打烏冬 #うどん #チキン #稻庭養助 ##沾麵 #尖東 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #日本直送 #japanesefood #japan #japanesestyle #japanese #fusion #holiday #thanks #hongkong #hkfoodie #852 #vibes #cozy #foodie
2021-05-15 1139 浏览
前兩日約咗朋友食飯,最唔鍾意諗去食乜嘅我,將呢個責任放咗喺朋友身上,而呢個朋友亦好有心去搵有乜好食,搵咗呢間日本餐廳。上到去,等咗一陣就有位,一入到去坐低就見有好多日本人。心諗一定幾好味😂因為朋友唔食生嘢嘅關係所以我哋就叫咗全部都係熟嘅。 叫咗呢個牛肉飯,我好鍾意佢係一個Mini版😂 個飯好好食,平時唔食飯腳我都忍唔住食咗一半,個牛肉好有牛肉味,唔係出邊嗰啲用梳打粉醃咗嘅牛肉,而我自己唔鍾意有太多調味料嘅肉,會搶咗啲肉味,佢呢個係冇落太多調味料! 呢個係雞肉丸湯鍋,入面有椰菜幾粒雞肉丸同埋少少菇,啲湯底係雞湯,凍咗仲變咗有少少啫喱狀,唔知入邊係咪有好多骨膠原呢?🤪😂呢個湯底如果加啲烏冬入去應該都幾好味!蛋捲,仲要係勁多蔥嘅蛋卷,呢個係非常之好味,因為我自己好鍾意食蛋,仲要係多蔥其實可以更加多!😂😂當然為嗌咗三個覺得夠嘅時候,其實又可以再食多少少,見到有好多人嗌唐揚雞,我哋就嗌咗一碟,點知嚟到係多成咁,食完真係太飽! 然後隔多幾日諗住再嚟呢間野度食,在遠處已經見到人多,我個日真係好好彩唔使點等! 我一定會再去😆😆

因為朋友唔食生嘢嘅關係所以我哋就叫咗全部都係熟嘅。

叫咗呢個牛肉飯,我好鍾意佢係一個Mini版😂

呢個湯底如果加啲烏冬入去應該都幾好味!

蛋捲,仲要係勁多蔥嘅蛋卷,

2021-05-02 3443 浏览
かつお刺身 $160 到底有多少塊呢?問了兩次都沒人能回答在下難道每次都不一樣?算吧 得到答案也只是得個知字在下也是沒有金め吃才點かつお刺身上枱 謎底解開有6片的 在下比較喜歡被炙り更多的かつお也回味起正在燒牠時所漂出的香氣依舊的食法 加上薑蔥蘿蔔溶把魚的鮮味引發ホタルいか $68何解在外面永遠不會吃到被處理過軟骨和眼睛的螢魷呢難道真的是在下以前做了太多別人認為無必事的步驟嗎但在下真的不喜歡吃到牠們的軟骨不管是新鮮還是漬物看來 又是在下要求過多?牛扒&牛舌 $158貪心的在下選上了雙拼有牛舌吃也有牛扒吃 重點是份量不會太大那在下就可以多吃幾款 🤭對在下而言牛扒有點太肥應該說 如果油份是雪花式均勻分佈在下會比較喜歡這碟牛裡面讓在下最喜歡的反而是右邊的咸菜清清的有著不一般的消膩作用蟹肉蛋捲 $120把它夾開後蟹肉會多到掉下來而且還有縠 大概是在無聲表示他們用新鮮蟹起肉?怎麼我又點蟹了 😅對..因為點了兩款蛋食也沒有.........這大概又是中午吃日本餐的弊端二色沙律 $78一色是薯仔 另一色是蛋對 兩款也是在下喜歡的特別是薯仔(需要以形補形)然後又是一個雙拼 👍串燒雞皮 $68 一客2串

かつお刺身 $160 到底有多少塊呢?
問了兩次都沒人能回答在下
難道每次都不一樣?
算吧 得到答案也只是得個知字

何解在外面永遠不會吃到被處理過軟骨和眼睛的螢魷呢
難道真的是在下以前做了太多別人認為無必事的步驟嗎
但在下真的不喜歡吃到牠們的軟骨
不管是新鮮還是漬物
看來 又是在下要求過多?

牛扒&牛舌 $158
這碟牛裡面讓在下最喜歡的反而是右邊的咸菜
清清的有著不一般的消膩作用

蟹肉蛋捲 $120
把它夾開後蟹肉會多到掉下來
而且還有縠 大概是在無聲表示他們用新鮮蟹起肉?
怎麼我又點蟹了 😅
對..因為點了兩款蛋食也沒有.........
這大概又是中午吃日本餐的弊端

二色沙律 $78
一色是薯仔 另一色是蛋
對 兩款也是在下喜歡的
特別是薯仔(需要以形補形)
然後又是一個雙拼 👍

服務可以更加好的 但或許也就是人手不足
價錢合理
2021-05-01
2021-05-02 990 浏览
平日夜晚8點幾去到,唔洗等就有位😍◾️個日咁岩後面坐住一枱日本人,膚淺既我只要見到有日本人幫襯既日本餐廳,就會覺得呢間一定係正野🤣🤣◽️第一次試真鯛白子,首先個口感似有層膜包住d啫喱咁,所以食落一開頭係煙煙韌韌,咬開左就會入口即溶咁。而且佢係完全無腥味,係有一陣濃濃既魚味,係真係似蒸熟左既魚香味!🐟▪️天婦羅烏冬用左鰹魚湯做湯底,d烏冬掛到d湯,好入味,唔會淡矛矛,可惜個天婦羅就一般,炸得未夠,有點軟身。▫️特製雞肉鍋係今日最愛!雞湯超濃郁,直情有點起膠,雞肉有另外醃過,帶點酒香😍超暖胃!
平日夜晚8點幾去到,唔洗等就有位😍
天婦羅烏冬
特製雞肉鍋
牛油燒帆立貝
2021-04-27 1056 浏览
有一次同同事出去食晏,佢哋揀咗到稻庭養助,好味到我要同朋友再食多一次午市嘅滿足感相對高好多,有佢非常signature嘅各種烏冬。我就係一個比較忠實嘅魚生fans,所以嗌咗一個雙併套餐。佢嘅烏冬口感唔錯,湯都唔會話味精好重嘅感覺。佢嘅魚生就出奇地新鮮(以一間主力賣烏冬嘅餐廳來講),三扒兩撥就食晒啲魚生。餐點嘅比例唔錯,好餐嘅湯同埋沙律都幾好。百幾蚊食個晏,幾啱星期五同同事出嚟happy Friday lunch仲有,晚巿嚟食嗰陣時係有好多日本人㗎!(我評定呢間日本餐廳定地道嘅一個標準🤣)

午巿套餐
午巿套餐
2021-04-24 465 浏览
🍜🍅 叉燒野菜蕃茄湯沾烏冬嚟自日本嘅烏冬,今次就試下‘沾’嘅食法。烏冬幼滑就唔使多介紹,個蕃茄湯,好清甜,冇味噌。料足,好味。🍜🍅 大蜆蕃茄湯烏冬同樣以蕃茄湯做湯底嘅大蜆烏冬。名符其實,大蜆嚟㗎。佢Menu上話‘含牛肉成份’,個湯底又真係有啲啲免治牛肉噃,所以連個湯都好好味。🧀味噌芝士豆腐唔知係豆腐定芝士,只知道好好味😆佢嘅質感似硬豆腐,但食落係芝士香。配埋味噌喺面,食落出加地夾。每人兩件啱啱好。
🍜🍅 叉燒野菜蕃茄湯沾烏冬

🍜🍅 大蜆蕃茄湯烏冬

🧀味噌芝士豆腐

2021-02-21 1040 浏览
很多時行經北京道看見它的廣告牌,被它的圖片吸引,於是便訂座一試。我們預訂了窗口位置,當日天朗氣清,可透過玻璃窗清晰地看見尖沙咀的大廈。餐牌圖文並茂,印刷精美,食物種類有便當及烏冬等,算豐富。我點了牛扒網燒飯配熱烏冬。食物送來了,輕煙不段升起,感覺熱辣辣。我先吃牛扒飯,牛扒燒得剛剛熟透,內裡仍鮮嫰粉紅,質感軟諗,入口柔軟的感覺很舒服。牛肉味香濃,肉汁亦豐腴。米飯軟熟可口,溫度極高,吃至最後一口仍有煙冒出,即使光吃白飯亦感到很美味。附一碗清湯稻庭烏冬,幼身的烏冬,滑不溜口,麵條有麥味。湯底清澈,不油膩,味道亦不濃烈。整個午餐很有日式風味,服務不過不失。

食物送來了,輕煙不段升起,感覺熱辣辣。

整個午餐很有日式風味,服務不過不失。
2021-02-21
這是一家日本食店,供應日本直送的稻庭烏冬,也供應定食等食物。大概兩年前首次光顧,當時留下很深刻的印象,烏冬爽口彈牙,蕃茄湯香濃鮮味,當時給這家食店很高的評價。這次重來,懷有很高的希望,點了以下兩款午餐:天婦羅蝦餅番茄湯烏冬($130)烏冬上桌,已傳來蕃茄湯的香味,急不及待喝一口湯頭,有蕃茄香味,但少了一點點的酸,若多一點蕃茄本身的酸味,湯頭會更吸引。吃一口烏冬,口感也不及上次。至於天婦羅蝦餅,味道一般,當中有蝦,但更多的是洋蔥和天婦羅的粉漿,不是太美味。燒牛舌煮牛舌定食( $128 )這定食的牛舌用了兩個不同的煮法,分別是燒和煮。燒牛舌很香,味道很好,雖然不是厚切,但也很好吃。煮牛舌的醬汁味道也不錯,牛舌煮得很軟,也好吃。一口牛舌一口米飯,很快便把米飯吃完。這定食附麵豉湯,味道沒什麼特別。這次重臨,對蕃茄湯烏冬有點失望,不及上次好吃,但牛舌定食則給我驚喜,若下次重來,定會再點。
這次重來,懷有很高的希望,點了以下兩款午餐:
天婦羅蝦餅番茄湯烏冬($130)
燒牛舌煮牛舌定食( $128 )
2020-11-20 2635 浏览
番看食評,原來寫這食店已剛剛好一年前,之後久不久中午都會過來吃花魚定食,因為花魚確實燒得出色,可惜最近到來,發現原條燒花魚已改了切件上,明顯地有些可惜。最近朋友告知原來這裡的魚生飯相當吸引,於是忍不住就過來拜會一下。朋友還溫馨提示,配那烏冬,換上雞白湯⋯⋯唔使諗有晒指示,一於 Go Go Go 於是在十月和十一月分別來過這裡兩次,這張相是十月影的,當時定食還有前菜。雞白湯烏冬和魚生飯一端上來,魚與雞,選吃那樣先呢?為免雞烏冬放涼,都是選擇吃烏冬後才吃魚生飯。雞白湯烏冬原先套餐是配普通湯烏冬的,但改選雞白湯的話,另加$10,這$10對這個定食來說,是值得付的。葱花與黑醬油放面已覺陣陣幽香⋯⋯十月份到來的那一次,由於繁忙時段,雞白湯端上來時,明顯地放涼了,如能夠稍熱一點就更理想。於是第二次到來,點餐前告知店員,希望湯能夠熱一點。食店用上喜愛的扁烏冬,湯雖然比上次稍熱,但熱度再熱的話更為吸引。魚生飯~十月份那次,什錦魚生飯相當吸引,大大粒魚子、鰹魚兩小粒、呑拿魚碎、八爪魚刺身,拖羅魚腩都有兩小塊(驚喜), 豐富而絶不馬虎。魚生飯的飯嘅味道調教得很合心意,朋友果然沒介紹錯。而第二次到來,雖然沒

朋友還溫馨提示,配那烏冬,換上雞白湯⋯⋯
唔使諗有晒指示,一於 Go Go Go

魚生飯配雞白湯烏冬

雞白湯烏冬和魚生飯一端上來,魚與雞,選吃那樣先呢?

為免雞烏冬放涼,都是選擇吃烏冬後才吃魚生飯。

雞白湯烏冬
葱花與黑醬油放面已覺陣陣幽香⋯⋯

於是第二次到來,點餐前告知店員,希望湯能夠熱一點。

魚生飯~
魚生飯的飯嘅味道調教得很合心意,朋友果然沒介紹錯。

而第二次到來,雖然沒有上次的驚喜拖羅,換上了池魚、甜蝦,也覺滿足。
有趣的是,盛魚生飯的碗原來是膠碗,但仿真到極似。

新的餐牌比舊餐牌印得精美,價錢雖有少少改動,但尚可接受。

整體來說:

午餐定食少了前菜和餐飲,但明白的,這年經營食肆是相當困難,食店控制成本及利潤時稍作修改實屬正常,願質量仍然保持水準。

2020-10-21
魚生飯配雞白湯烏冬
2020-09-29 1847 浏览
間野係日本都十幾間分店,香港暫時得2間又係有日本侍應同日本食客的今次又叫了蟹的菜式,係松葉蟹滑蛋稻庭烏冬!睇下幾多蟹肉同滑蛋有蛋花的野好執著要食哂每一片!!!!!!!!!!不過個鳥冬太重麻油味,略厭搶左蟹的鮮甜,唔夠完美咖哩牛肉鳥冬,好好味喔個湯!!!!!!!!鳥冬當然好味,講到手打 又每個step好仔細咁 (現場有大銀幕不停播)但我較喜歡粗鳥冬多過呢種又幼又扁的最後又點了甲羅燒, 呢個比其他放題或燒海鮮的地方好食,因為蟹肉多, 唔係只塞魚籽比你
間野係日本都十幾間分店,香港暫時得2間
又係有日本侍應同日本食客的
今次又叫了蟹的菜式,係松葉蟹滑蛋稻庭烏冬!
睇下幾多蟹肉同滑蛋
有蛋花的野好執著要食哂每一片!!!!!!!!!!
不過個鳥冬太重麻油味,略厭搶左蟹的鮮甜,唔夠完美
咖哩牛肉鳥冬,好好味喔個湯!!!!!!!!

但我較喜歡粗鳥冬多過呢種又幼又扁的

2020-09-24 1230 浏览
今次嚟到太子集團中心去食呢間餐廳 望咗好耐個餐牌 雖然佢係喺尖沙咀 但係佢個價錢都係篇中上嘅大概$120一個定食啦咁我呢就嗌左個豚肉生姜燒定食 咁就$88嘅隔左20分鐘 個侍應拎個炸雞定食過黎 先知落錯咗單變咗炸雞定食 唔緊要啦照食份量都算多嘅 配返沙律醬 咁炸雞望落去炸粉都唔算太厚 但係舊雞嘅脂肪就比較多 舊炸雞都唔會走得太乾 只係個湯就比較淡 抵食

炸雞定食

炸雞定食