2018-11-29 522 浏览
位於沙田區石門京瑞一,二期好多餐廳,中,日,西餐都有,今日去左第五街冰室,個名夠哂懷舊,入到去都幾大,岩岩趕到lunch hour前,所以大把位,未到12點就去到,早餐7:00-11:30,下午茶14:30-18:00。我呢個雞脾餐,雞脾大少適中,味道普通,牛油蒜香厚多士,公仔麵湯底好清,好像啖啖的雞湯味!到12點左右開始人多,好快就坐滿,不過出餐快,趕時間的就岩曬啦

2018-11-18 235 浏览
垃圾服務!絕對係貼錢買難受!明明係下午茶時間都已經冇乜客人,唔緊要我哋都入去試吓!點知真係瀨咗嘢!落單嘅時候,男侍應已經非常之唔耐煩,好似想開拖咁。唔緊要,到谷住成肚氣食嘢。食完野想坐低同朋友傾一陣計,男侍應對住我哋勁黑面!唔明點解明明冇客喺度,我哋都好唔受歡迎咁!本身無需要時應服侍我哋,都要睇佢哋面頭食嘢!老闆點解要請呢啲咁嘅員工, 幫自己倒米!呢啲員工請一個都嫌多!分分鐘教壞埋其他同事!總括嚟講,想嘗試地獄般的服務,可以試試呢一間!
2018-07-09 775 浏览
我最喜歡周圍搵早餐食,之前在石門都試過兩三間,輪到今次去試第五街冰室,裝橫坐得舒服,枱與枱之間都不會感到壓逼感。懷舊早餐,怎樣懷舊?找不到早餐款式的懷舊點。我點了經典金牌早餐:素鮑片火腿絲米粉, 腸仔太陽蛋+牛油餐包,齋啡 = $32素鮑片火腿絲米粉: 有三片足味的素鮑片,有少許火腿絲,米粉煮得剛剛好,不會因為煮不夠時間而硬,整體上,材料是合格,可惜的是湯底 ~ 無味!有如清水一樣。腸仔太陽蛋+牛油餐包: 腸仔不用多說,普通煎腸仔,正常太陽蛋,如果放好些,賣相會好看點!可以讚的是牛油餐包,很軟棉和新鮮,不似隔夜麵包,還附有大大舊牛油夾在餐包中。 齋啡:普通過不普通,入口有輕微咖啡味,沒有苦澀味,很純的普通咖啡,除了從入口中知道它是咖啡外,聞不到咖啡香喔!!食後感:如果有得揀,不會再考慮這間的早餐!

懷舊早餐,怎樣懷舊?

有如清水一樣。

,不似隔夜麵包,還附有大大舊牛油夾在餐包中。

食後感:如果有得揀,不會再考慮這間的早餐!
2018-05-21 526 浏览
晚餐時間....不是很多人.......................位置也不算開揚...............有這款朱古力奶.......不錯.........另一番味道..................點了海南雞飯...............跟餐有菜........但.......菜價很貴嗎..........?只有數條.....................點了晚餐.....前菜有煙三文魚沙律.........肉眼扒.........................普通

但.......

點了晚餐.....前菜有煙三文魚沙律.........

2018-05-14 384 浏览
今日同朋友吹開水,講開係邊翻工,發現原來朋友住得好近我依頭。 當然立即約左佢係附近食個Lunch中午十二點,個太陽勁曬,我地求其簡左間茶餐廳食飯。 依間餐廳叫第五街,唔知個名既由來啦,但入面都幾full下。 餐牌上有午餐lunch set ,但就得A,B餐。 咁我就同朋友一人一款啦,叫左個白汁焗牛莉意粉 。個餐55蚊,有湯同野飲。個味道就淡左d適合唔中意太重味既我。可惜,汁就少左d,食到最後有d乾。 個牛莉都幾大塊同夠琳。 整體黎講都不錯 不過服務有代改善。

不過服務有代改善。
2018-05-04 275 浏览
夜收工,9點入座,成間餐廳嘈過酒樓點左個晚餐,有煙三文魚沙律+餐湯,白汁煙肉蜆肉意粉,餐茶沙律上到嚟,半隻碟都係水 沙律涼菜未乾水就上碟餐湯得返中湯/紅湯,要紅湯,比個中式飯碗我裝 西湯嚟㗎,比個西餐碗我唔好咁hea啦意粉上場,唯一可取係幾香忌廉味,意粉炒到斷晒,又淋,最離譜係成碟野冇落鹽 唯有一路食一路落幾粒餐桌鹽,原本以為係咪因為煙肉好咸,所以佢唔落鹽,第二啖試下煙肉,好似煲過湯冇晒味咁囉成餐咁既劣食仲要$80收銀大媽仲好笑,找錢唔係放櫃臺,係好似隻手伸唔直咁要你自己伸手去佢面前攞返找錢
夜收工,9點入座,成間餐廳嘈過酒樓
點左個晚餐,有煙三文魚沙律+餐湯,白汁煙肉蜆肉意粉,餐茶

沙律上到嚟,半隻碟都係水
沙律涼菜未乾水就上碟

餐湯得返中湯/紅湯,要紅湯,比個中式飯碗我裝
西湯嚟㗎,比個西餐碗我唔好咁hea啦

意粉上場,唯一可取係幾香忌廉味,
意粉炒到斷晒,又淋,最離譜係成碟野冇落鹽

成餐咁既劣食仲要$80

2018-05-04
2018-02-25 689 浏览
呢邊新起左商場,多左好多餐廳,決意唔食連鎖店,就黎到呢間第五街冰室。餐廳外表唔係咁突出,但入到裏邊覺得都舒服闊落,野食都唔少選擇。第一次試手勢我揀左茶記冰室最興既快餐焗飯。快餐(午市套餐)跟湯跟茶,伊家黎講反而少見,伊家多數係是但一樣。要紅湯(有紅、白、同明火例湯)湯係小碗既湯,紅湯有適當辣度,不錯!焗飯有驚喜!用料有誠意,牛脷大塊仲要四塊,好多呢,飯係炒飯底,原本炒得乾身算粒粒分明,(佢有得揀意粉),滿意揀左跟飯!芝士白菌個汁因為配左乾身既飯,唔會覺得過多汁膩身。檸茶茶味夠,唔苦,檸檬都唔苦,畀足四片,滿意!以48蚊黎講係很不錯的選擇。推介焗類。另外見炒類都好似幾夠鑊氣。

第一次試手勢我揀左茶記冰室最興既快餐焗飯。

要紅湯(有紅、白、同明火例湯)

湯係小碗既湯,紅湯有適當辣度,不錯!
羅宋湯(跟餐)

芝士白菌焗牛脷飯

檸茶茶味夠,唔苦,檸檬都唔苦,畀足四片,滿意!

2018-02-25
羅宋湯(跟餐)
芝士白菌焗牛脷飯
2018-02-13 358 浏览
自從京瑞一二期落成,近一年食市相繼開幕。中、西、日、韓菜應有盡有。跟從前只有工廠大廈內的茶記,相錯很遠。雖然價錢貴少少但食物質數,環境及衛生都有改善。當中第五街茶餐廳是最常光顧的!午餐時間-般要等位,就知受歡迎程度。午餐$48, 以區內茶記比,價錢中上但午餐連例湯(中丶 羅宋或忌廉湯) 加熱飲。午餐通常選擇有西式,焗飯,中式及炒飯/麵。今天點了紅酒牛尾繪飯加羅宋湯和熱飲羅宋湯是必點,真材實料,絕對不是例水貨色。冬天先來碗熱湯才食飯,暖胃又開胃主菜牛尾炆得入味,肉質軟滑不硬紅酒汁能多點送飯就更好
今天點了紅酒牛尾繪飯加羅宋湯和熱飲

羅宋湯是必點,真材實料,絕對不是例水貨色。
冬天先來碗熱湯才食飯,暖胃又開胃
主菜牛尾炆得入味,肉質軟滑不硬
紅酒汁能多點送飯就更好

2018-02-12
2017-11-26 739 浏览
係沙田開餐,見呢間餐廳正正常常,應該不會出事。中午好多學生食,應該是價錢正常。午餐有5個餐,送湯送熱飲。點解叫「懷舊午餐」?個名改得有d奇怪,明明裝修都新式,食物又是正路野,係要叫「冰室」、「懷舊午餐」,令人摸不著頭腦。我點E泰式扎肉炒飯。送熱檸檬茶同中湯。大大碟,一定食得飽,有蛋碎、扎肉同菜絲,料就唔多,飯多過料。味道不會太鹹太甜,午餐通常我都不會期望餐廳有什麼驚喜表現,最精彩的通常係晚餐。食得飽就算既啦,價錢又不算貴,ok。
係沙田開餐,見呢間餐廳正正常常,應該不會出事。

中午好多學生食,應該是價錢正常。

我點E泰式扎肉炒飯。

送熱檸檬茶同中湯。

泰式扎肉炒飯

食得飽就算既啦,價錢又不算貴,ok。

2017-11-24 456 浏览
石門呢頭不嬲都係美食荒漠,最近都要去到第一城先有野食。但呢頭工廈林立,屋苑又多,又有酒店,仲有幾個水上活動中心同足球中心。咁多客冇理由唔做生意。終於美食廣場開幕,勁多餐廳開檔。但多數大集團貴味野,所以今日就揀左呢間「午餐48蚊有湯有茶」既店子。唔講咁多,去相!塊雞扒成隻碟咁大,足料,汁有磨菇洋蔥,絕對有心,唔係果d煮一大鍋稀都似水果種。意粉就差少少淋左d,都算正常茶記出品。另一味!呢個勁,$48蚊咁大塊牛扒?仲唔抵食?可惜好硬身同有根,如果唔講口感純吸收蛋白質既話,不二之選。整體來說,$48蚊咁大碟好抵食,但心中要有預算一分錢 一分貨!
石門呢頭不嬲都係美食荒漠,最近都要去到第一城先有野食。

唔講咁多,去相!
午餐雞扒意粉

意粉就差少少淋左d,都算正常茶記出品。

另一味!
午餐牛扒意粉

呢個勁,$48蚊咁大塊牛扒?仲唔抵食?
可惜好硬身同有根,如果唔講口感純吸收蛋白質既話,不二之選。

2017-11-24
午餐雞扒意粉
2017-11-11 399 浏览
石門原來開了很多餐廳,是日到第五街冰室吃午餐,餐廳裝潢特別而且乾淨,看似是開了不久的樣子!點了午餐「馬拉盞海鮮炒飯」,飯很多,料很少,只有少許配料,而且味道是淡淡的,基本上只吃到飯的味道,沒什麼馬拉盞的味道但羅宋湯味道可以,有濃濃的番茄味。奶茶也是一般,只有茶味,沒有奶味。實在有點兒失望!

但羅宋湯味道可以,有濃濃的番茄味。

奶茶也是一般,只有茶味,沒有奶味。

實在有點兒失望!

2017-10-30 405 浏览
今次試了另一間茶餐廳。舊時冰室賣凍飲、雪糕為主,現在的冰室等同於茶餐廳。午市時段,人滿為患。餐廳走懷舊風,但裝修上又不甘落後,加些舊美國街頭風。餐廳設5個常餐,菜式無驚喜,但價錢也合理,48元包湯和熱飲,凍飲加3元。不喜歡吃飯,也有公仔麵選擇。客家炆腩仔我點了一客客家炆腩仔,配羅宋湯。羅宋湯一般,不見突出。份量很多,五花腩肥的部分很軟,瘦肉可以煮得再軟些,火候仍未夠。酸菜是我最愛,酸酸的,很開胃。但整體來說,味道只是一般。黑椒牛扒飯同事說不錯。干炒黑椒意粉賣相一般。由於附近同價位的餐廳選擇很多,所以相對之下,這家餐廳在味道上比較失色。
今次試了另一間茶餐廳。

舊時冰室賣凍飲、雪糕為主,現在的冰室等同於茶餐廳。

午市時段,人滿為患。

餐廳走懷舊風,但裝修上又不甘落後,加些舊美國街頭風。

不喜歡吃飯,也有公仔麵選擇。

客家炆腩仔
我點了一客客家炆腩仔,配羅宋湯。羅宋湯一般,不見突出。

黑椒牛扒飯

黑椒牛扒飯
同事說不錯。
干炒黑椒意粉

干炒黑椒意粉
賣相一般。

2017-10-25
2017-10-28 294 浏览
石門京瑞廣場二期開左間冰室,又可以試新野lunch行過去, 遠處已經見到門口幾多人等位,點知埋到去拎飛,又唔係要等好多張台等左唔駛10 min 就有位,都ok la! 餐廳環境乾淨,位與位之間就迫左啲,如果多人既話有卡位,會坐得舒服啲! 今次試左個「馬來咖哩雞飯」,有濃濃既椰汁味,好甜, 但咖哩汁一啲都唔辣,同我想像中既咖哩有出入! 雞件好大舊,但肉唔多,同埋啲肉好實午餐有湯有野飲,個羅宋湯幾好飲,唔會好水!
石門京瑞廣場二期開左間冰室,又可以試新野

等左唔駛10 min 就有位,都ok la!

馬來咖哩雞飯

午餐有湯有野飲,個羅宋湯幾好飲,唔會好水!

2017-10-20 270 浏览
石門食肆如雨後春筍, 今次去比較遠的角落, 第二期路邊位, 在無宣傳無廣告牌下都幾難搵...同溫文儒雅的靚家姐Shopping完共晉晚餐, 順便hea下傾下計, 店員窩心地offer卡位, 仲推介食物, SET DINNER有湯/前菜/主菜/飲品, 70-80, 好抵!
煙三文魚沙律
海南雞飯
牛排飯
2017-10-13
海南雞飯
牛排飯
  • 晚餐牛排飯
2017-10-09 366 浏览
早幾日呀媽話佢啲炒野幾好食,話說今日休息,咁就去試下呢間新開既餐廳啦😊 入到去好有附近其中一間餐廳既感覺,舊式工廠feel🤔 坐位都幾舒服👍🏽 睇完餐牌叫左個涼瓜班腩炒河,真係幾好食😃 涼瓜唔苦,又夠熱,係班腩有啲雪味姐☹️ 友人叫左咖哩牛腩飯,牛腩好硬,唔夠腍😟 不過都冇咩緊要,可能因為早得濟去食,未煮得好姐。 咁我地食完野,杯野又未飲完,緊係想坐多陣吹水同涼冷氣😆 見到出面等位既都係6位,而我地坐緊4人位,咁坐多陣唔過份呀🤔 而且有位,好多人食完都走。店員見我地食完都好合理咁收走我地枱面既野🙂 但過多兩分鐘到,另一店員又黎收枱面啲野,勁快收曬我地啲水,但其實我地杯野飲都未飲完而且想飲水😞 之後,佢地每一分鐘輪流都走過黎停係到望,擺明趕人走想翻多轉枱。我明白既,但我想講既係我地杯野都係未飲完,而且出面冇人等位囉🙄 洗咩咁心急呀😤 本身其實想讚下間餐廳既,但最後真係唔係好愉快😡
涼瓜班腩炒河
涼瓜班腩炒河