號稱日本新鮮食材直運既築地‧山貴水產市場,其實同台灣上引水產類近。雖然地方唔稱得上好大,但依然分區做得幾仔細。大概分為: 日本產品乾貨區、外帶區、立食/用餐區。無論飲品定食品都有好多種類,連零食、小玩具都有。另外,加上位於維多利亞港旁,睇住海景食海鮮都幾正。開業差不多兩年,終於為著蠟筆小新既POP UP STORE就黎一試!終於趕到係活動期完結前(至9月16日)最後衝刺黎同小新見個面,打個卡!場內Deco有唔少Figure公仔同獨家精品發售。但臨近展期完結,好多精品都售罊了~不過唔緊要!都仲有限定美食!真心只係打卡適用,味道有改善空間。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🔸不理不理左衛門咖哩吉列豬扒飯 $118用午餐肉黎砌左左衛門個樣出黎,係幾趣緻既。午餐肉係薄切,茶餐廳個塊應該會厚D。日式咖哩正常,零配料(薯仔、紅蘿蔔)。有三舊吉列豬,略乾。炸粉既外皮太厚了,食唔出好脆。🔸蠟筆小新 x 不理不理左衛門玉子燒 $48超級普通既一舊普通甜蛋,打卡專用。蛋面上印有蠟筆小新同不理不理左衛門。一啖就無左,為返都$25一舊,好唔抵。如果你同我一樣,朋友係蠟筆小新fa

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔸不理不理左衛門咖哩吉列豬扒飯 $118
用午餐肉黎砌左左衛門個樣出黎,係幾趣緻既。
午餐肉係薄切,茶餐廳個塊應該會厚D。
日式咖哩正常,零配料(薯仔、紅蘿蔔)。
有三舊吉列豬,略乾。
炸粉既外皮太厚了,食唔出好脆。

不理不理左衛門咖哩吉列豬扒飯

🔸蠟筆小新 x 不理不理左衛門玉子燒 $48
超級普通既一舊普通甜蛋,打卡專用。
蛋面上印有蠟筆小新同不理不理左衛門。
一啖就無左,為返都$25一舊,好唔抵。
如果你同我一樣,朋友係蠟筆小新fans咁就無辦法。😂🙈

蠟筆小新 x 不理不理左衛門玉子燒

🔸極上壽司盛 $398
總共有12件壽司,選用了較貴價既食材。
刺身感覺有D乾身,顏色唔算特別新鮮。
食上去味道好一般,感覺普通壽司店都做得出色過佢。

極上壽司盛

🔸雞肉串燒拼盤 $128 👍🏻
完全無諗過全餐飯我最欣賞竟然係串燒!份量多!
有雞翼、雞胸軟骨、免治雞肉棒、雞心、雞肝、雞頸肉。全部都燒到剛好,加上一點點燒汁係面,甜甜地唔錯。

雞肉串燒拼盤

🔸巨峰可爾必思梳打 $38 / 柚子可爾必思梳打 $42
起初見到炭酸飲品以為會好伏,點知出奇地正常。
如果唔飲汽水同酒,都係一個唔錯既選擇。
顏色鮮豔,好有夏天感覺。
巨峰可爾必思梳打 / 柚子可爾必思梳打

by VIN
環境分數: 8.8/10
食物分數: 5/10
2018-09-09
雞肉串燒拼盤
2018-09-08 803 浏览
作為蠟筆小新粉,知道有主題餐廳,就緊係要一試啦 首先去到見到有好多精品同小食賣 不過無乜興趣。 入到去坐窗口位,窗邊貼滿左小新好得意 然後嗌左不理不理左衞門咖哩炸豬扒飯,小白士多啤梨pancake,廣志啤酒,同壽司set一碟。以上既味道都普通,特別係小白pancake...不過賣相好,廣志啤仲送埋個玻璃啤酒杯 值得黎呢度打打卡
作為蠟筆小新粉,知道有主題餐廳,就緊係要一試啦
首先去到見到有好多精品同小食賣
不過無乜興趣。
入到去坐窗口位,窗邊貼滿左小新
好得意
值得黎呢度打打卡

廣志啤
不理不理左衞門炸豬扒飯
小白士多啤梨pancake
2018-09-02 729 浏览
呢度原來開咗幾年,咁啱親友話有promotion,都係第一次嚟,位置真係要特登嚟至會到,晌正灣仔碼頭樓上,不過,環境好正,地方夠大,個view 好正,樓底好高。真係會有錯覺,以為自己去咗日本哩!呢間主題餐廳,以蠟筆小生卡通人物為主,好可愛,食物新鮮,多選擇!不過,如果唔係promotion, 價錢都唔便宜。呢度入口位置,半間係日式超市,好多嘢買,唔算貴,有些貨品平過百佳。仲有炸鷄檔及麵檔,如果放假,冇乜節目,過嚟行一次也無防吧!
真係會有錯覺,以為自己去咗日本哩!
2018-09-02
午餐
用餐优惠
試食活動
  • 八爪魚刺身
2018-08-29 732 浏览
因為小新而黎,一入到去,無茶,餐牌無筆叫哂有小新樣既食物三文魚沙律,沙律菜只有少量豉油,無乜味,好似食草咁,三文魚新鮮,但薄到透明,魚子少腥飯落得太多水,但完全唔熱,一舊野咁,咖哩汁都係凍冰冰,午餐肉勁薄,重點係碟野118蚊未加一,佢真係賺到笑布甸勁難食,屁屁布甸類似豆漿味,黑黑地,朋友食到要吐出黎,香蕉係發黑,藍色既類似係藥水味啫喱,同布甸一d都唔夾,哩個係$58士多啤梨pancake似係融左既士多啤梨雪糕,無特別,價值68蚊無乜服務可言,服務生無表情,4個人叫兩個甜品俾一隻匙羹,總括而言,雖然都知一定賣得貴,但作為餐飲業,咁簡單既食物都可以煮到咁,真係好失望
因為小新而黎,一入到去,無茶,餐牌無筆

叫哂有小新樣既食物

2018-08-29
2018-08-22 541 浏览
去左最尾食刺身同壽司區既餐廳叫份5蠟筆小新甜品同我地講師傅食飯,等大約半個鐘再過半個鐘話要再等半個鐘由5點等到6點半其他遲黎既枱都出到甜品既時候我地一份都無一直都有問黑衫疑似經理既人一路都話跟緊,結果到唔等既時候埋單時,竟然係無落過甜品既單咁請問一路叫人客等係咩意思呢?我地分左兩張枱坐,到收銀既態度佢話你分開兩張枱坐架嘛我而家只係睇左一張枱既單咋態度十分唔耐煩,覺得我地麻煩我一次過落order,侍應一直將食物放係a枱咁點分單落?你點落單係你地員工既安排我諗唔係食客既問題嘛?然後收銀既先話,頭先一直鎖機20分鐘前先解鎖你覺得呢啲咁荒謬既理由可以令人相信?咁你地要安排鎖機都唔係客人問題掛?你地餐廳係咪有責任要幫客人落單仲要我地一路都有問個甜品進度咁即係你地餐廳一路都無幫客人跟進過喇仲要我地發現無落單時,回答既態度咁差好失望,未試過食一間餐廳係會咁嬲做錯左,態度差係令人最氣憤
去左最尾食刺身壽司區既餐廳
叫份5蠟筆小新甜品
同我地講師傅食飯,等大約半個鐘
再過半個鐘話要再等半個鐘
由5點等到6點半
其他遲黎既枱都出到甜品既時候
我地一份都無
一直都有問黑衫疑似經理既人
一路都話跟緊,結果到唔等既時候
埋單時,竟然係無落過甜品既單
咁請問一路叫人客等係咩意思呢?
我地分左兩張枱坐,到收銀既態度
佢話你分開兩張枱坐架嘛
我而家只係睇左一張枱既單咋
態度十分唔耐煩,覺得我地麻煩
我一次過落order,侍應一直將食物放係a枱
咁點分單落?你點落單係你地員工既安排
我諗唔係食客既問題嘛?
然後收銀既先話,頭先一直鎖機
20分鐘前先解鎖
你覺得呢啲咁荒謬既理由可以令人相信?
咁你地要安排鎖機都唔係客人問題掛?
你地餐廳係咪有責任要幫客人落單
仲要我地一路都有問個甜品進度
咁即係你地餐廳一路都無幫客人跟進過喇
仲要我地發現無落單時,回答既態度咁差
好失望,未試過食一間餐廳係會咁嬲
做錯左,態度差係令人最氣憤
2018-08-21 443 浏览
一向都係小新迷!星期3見睇fb見到哩間餐廳做緊小新theme星期六即刻同男朋友黎試餐廳位置有d隔sip,真係起碼頭上面既~見到個門口就知冇搵錯路小新真係好可愛仲有巨型廣志我地冇book位 排隊排左15分鐘左右餐廳有3個區 個個區都可以叫小新特色食物我地等既係最入既壽司區到我地個時見到後面人龍突然勁長哩個時候男朋友已經勁肚餓入到去見到原來勁多吉位可能怕廚師做唔切 所以唔入咁多人一坐底侍應就話如果叫小新食品可能要等1小時 而d小新甜品已經冇得叫連tissue都有小新!同可愛既小葵好睇等左15分鐘就有不理不理左衛門整得好似!炸豬好香口 唔會太食炸粉肉質都唔差咖哩係有少少偏辣幾惹味明明岩先個侍應話冇哂小新小白甜品點知10分鐘後我見到隔離枱有男朋友問另一個侍應佢又話有...左口魚唔錯吞拿魚腩一般 同放題食既吞拿魚質素差唔多哩度係用醬油掃 醬油味道偏淡 唔錯......................................................我地仲order左9件火炙壽司 同小白pancake再等左45分鐘都未有...因為太肚餓關係我地決定唔等落去去第2度食總括食物既質素係唔
一向都係小新迷!

餐廳位置有d隔sip,真係起碼頭上面既~

見到個門口就知冇搵錯路

可能怕廚師做唔切 所以唔入咁多人

連tissue都有小新!同可愛既小葵
咖哩豬扒飯

好睇等左15分鐘就有
不理不理左衛門整得好似!
炸豬好香口 唔會太食炸粉

左口魚唔錯
吞拿魚腩一般 同放題食既吞拿魚質素差唔多
哩度係用醬油掃 醬油味道偏淡 唔錯

我地仲order左9件火炙壽司 同小白pancake
再等左45分鐘都未有...
因為太肚餓關係
我地決定唔等落去
去第2度食

總括食物既質素係唔錯
員工既服務都冇咩大問題
係等野食既時間真係太耐喇
咖哩豬扒飯
2018-08-20 350 浏览
山貴水產最近搞左個以蠟筆小新為主題嘅期間限定美食,星期六一開門立即去,免得要排隊。魚生飯同咖哩飯當然係必食,造型赢哂。再嚟杯小新爸爸既啤洒,飲完仲可以帶埋個杯走。場內佈置的確花盡心思,周圍都是小新。最驚喜是小新的登場, 仲扭曬屎忽花添。

場內佈置的確花盡心思,周圍都是小新。

最驚喜是小新的登場, 仲扭曬屎忽花添。
作為超級蠟筆小新迷,小新猶如我第二個老公,見到呢間餐廳做小新主題,又見到fb有人勁介紹,就當然要去啦!間餐廳係灣仔碼頭,真係山長水又遠咁行過去!本身好有期望食佢既小新布甸pat同埋pancake.....點知.......一間再講!講左環境先,首先見到小新既主題Kawaiiii呢!一路行入去見到小新既佈置,但係呢隻係勁細隻的,唔好比張相厄左!如果大家去過line cafe,呢到就完全無得比,輸哂貴到爆既床單,大家去返一田買啦重點黎啦!一路行到最入先係所謂既餐廳!我地怕勁多人,所以放假就6點令去到,無bk位!去到無咩人!但聽講7點後就full哂,大家如果睇完仲想去,記得bk位啦!重點真係黎啦!小新既食物如fb介紹,得呢幾款!但係!但係!但係!本來想要食哂2款甜品,點知........落單既時候竟然話.........無哂囉!!!我已經係最早個批客咁都無哂,擺明係厄人啦睇價錢都睇到,甜品價錢比較優惠,好明顯係令你要食其他!真係好嬲呀!但迫住都叫左$198既小新海鮮飯但係已經好失望囉!心想,一定要負評,比大家知道如大家想食呢2款甜品,真係要打去問下先呻完,講返食物!其實我所有負評都係比佢欺騙

一間再講!

講左環境先,首先見到小新既主題

Kawaiiii呢!

貴到爆既床單,大家去返一田買啦

重點黎啦!一路行到最入先係所謂既餐廳!

重點真係黎啦!

小新既食物如fb介紹,得呢幾款!
但係!但係!但係!
本來想要食哂2款甜品,點知........
落單既時候竟然話.........
無哂囉!!!
我已經係最早個批客
咁都無哂,擺明係厄人啦
睇價錢都睇到,甜品價錢比較優惠,好明顯係令你要食其他!
真係好嬲呀!
但迫住都叫左$198既小新海鮮飯
但係已經好失望囉!
心想,一定要負評,比大家知道
如大家想食呢2款甜品,真係要打去問下先

呻完,講返食物!
其實我所有負評都係比佢欺騙左我黎,但又無左兩款想食既甜品
食物質素係ok的!因為d價錢都偏貴,野食都要有反咁上下質素

其他食物既餐牌!

我既小新海鮮飯,咁就$199
但為左我第2老公,值得既
真係超級唔忍心食佢
影左n幅相!
Overall,刺身係新鮮既,都好有心機制作
但我個心係小新布甸pat到

對住個海咁食,又有另一種風味

我地仲叫左個set D, $98
海膽真係好好味,好鮮甜,好新鮮
野食真係唔錯既
一分錢一分貨

去到只要下載個apps,就有呢兩款送
好抵呀!大家記得下載啦!

連餐紙都係小新,好想帶走

如果佢有埋個2款甜品,我會比正評
但好可惜,太失望啦,而小新影相位都比想像中小!好難得Hk有小新餐廳,點解唔做好d呢,唉
呢篇長文為發洩!
重新,如果大家唔係小新fans,價錢又接受到既,係可以去try既!
2018-08-17
2018-08-17 314 浏览
This place is pretty cool! It has a few different options of Japanese “restaurant” or “outlets”. A ramen joint, sushi, grill, sushi rice and a lobster sandwich shop. You can pick your own seafood from the market and grill it yourself. The sushi place is located at the end so it has a nice view of the Harbour/pier. The seafood is decent but still not as good as the real Tsukiji market. The grill area is fun where you grill (or have the chef cook it for you) your own seafood. They have yakitori as well. Finish the dinner with a bowl of seafood ramen right next door. The soup base is good but the noodles are packaged ramen made locally.... overall, it’s worth the visit!! A nice date option taking the star ferry from TST and directly here.
一個星期三,由20:08等到21:10,都係得個暖嘅串燒,個服務員還通知要起碼等多半個鐘先有魚生飯,即係叫人等1個半小時先可能有飯食,即刻埋單走人,最好笑係有吉位,無咩人都要等咁耐,收22:30,即係要人等佢地收工咩,睇個小新公仔都中伏,大家影相算,食就免
2018-08-16 366 浏览
開咗香港築地山貴市場咁耐都未真正去朝聖過,就算搭天星小輪都冇特登上二樓睇下😉。近日搞咗個蠟筆小新主題嘅餐廳,因為我對蠟筆小新太過縱愛,所以今日晏晝lunch都要過嚟朝聖下。😎店內環境跟築地魚市場的壽司店無兩樣,頗有感覺。不理不理左衛門咖哩吉列豬扒飯, 咖哩是偏甜的日本咖哩,沒有辛口感覺。 配上吉列豬扒,撈一撈咖哩汁,入口沒有膩口的感覺。🍛蠟筆小新的大特寫, 配大壽司盛合。 魚生當然沒有像築地魚市場般的新鮮, 但已經比在citysuper, AEON 超市買到的較為新鮮 ,有更佳的質感。🍣

店內環境跟築地魚市場的壽司店無兩樣,頗有感覺。

午餐
2018-08-11 532 浏览
第二次去灣仔碼頭築地,好唔願意但同事好想去就勉為其難俾多次機會佢!首先,地點有點遠,地鐵站行過去都要10幾分鐘. 到左的確係有D去左日本feel因為無咩人(唔似香港其他地方好多人)- 即係死城甘😓 野食一D都唔吸引,貴到無倫,見到真係唔想係度消費!最終揀左一間望住海景嘅,叫左幾舊壽司(單點:凡立貝-$28/一舊,又細又唔係特別好味,赤貝-$38/一舊)食個午餐百幾二百都食唔飽!真係零願慳返D錢走轉日本無甘嬲!
2018-08-01 514 浏览
老公話想試下 看到open rice 咁多劣評都驚驚地。揀了專吃刺身的最入那間 只有吧枱,問侍應什麼新鮮他叫我們出去揀,$850-1500 一條魚 比起銅鑼灣西環要貴新鮮小小但差不多味。可惜要40 mins 才弄好 仲話新鮮魚要切係咁,(當日不多客只三成滿)埋單一條魚半打𧐢 $1500 這樣無服務坐硬椅仲差過快歺店 不說香港人 遊客也請不要去

這樣無服務坐硬椅仲差過快歺店 不說香港人 遊客也請不要去
2018-07-26 582 浏览
今個暑假不出外旅遊、決定留港消費!是日下午參觀完「大館」已接近七點、一於繼續做遊客⋯⋯😜身為香港一份子、竟然第一次嚟香港的「築地市場」實在慚愧!😜可能熱潮已過、人流不多!閒逛一周決定揀咗「築地·山景」!門口接待推介新推出的$398/位Omakse 、咁嘅價錢即管一試、並不有什麼期待、最後.....竟然有驚喜!原來呢個Omakase 係由全場唯一嘅日籍師傅主理、壽司標榜用日本產米、除了略嫌壽司醋飯略為鬆散、但食材新鮮補救!$398/位咁嘅價錢絕對可以收貨了!👍🏻😋難得係對日本餐一般興趣的男友、全晚勁讚更主動提出俾握手費給壽司師傅。我另外還邀請他共飲一杯、一於雙劍合璧、雙管齊下!😜😘我倆食得開心、廚師做得也開心!大滿足!😘👍🏻👍🏻
身為香港一份子、竟然第一次嚟香港的「築地市場」實在慚愧!😜
可能熱潮已過、人流不多!閒逛一周決定揀咗「築地·山景」!
我倆食得開心、廚師做得也開心!大滿足!😘👍🏻👍🏻
2018-07-22 529 浏览
本人是光顧壽司的部分作為一個客人,先不論食物質素,座位已經坐得非常辛苦,一係要頂住隻腳坐,一係要吊住雙腳坐,我想真是立食才可以。這裏地方大,但服務員少,一杯熱水叫了四次才有,而且還要語气氣比較重一點才有效,很多服務員應了你一句就走了。另外食物質素方面,即先不論价價錢貴与與否,跟普通大型連鎖壽司店,沒有太大分別。這裏的賣點,真的真的真的祇有海港景色和那個觀景台。如果情侶拍拖的話,是可以光顧的,但如果你想食一餐,較有質素的晚飯,真的可以免了。
本人是光顧壽司的部分
作為一個客人,先不論食物質素,

2018-07-22