2018-11-11 247 浏览
今日朋友帶我哋來呢間灣仔隱世水產市食飯, 三個人夾埋食咗好多嘢😋先講下環境, 暗暗地, 幾有日本高級餐廳 feel, 同埋算叫做望住半個維港食飯 la😂呢個飯賣相幾靚, 不過嫌佢份量有啲小, 得一片炙燒吞拿魚, 一片赤身, 一片中拖羅, 一片大拖羅同埋吞拿魚蓉。吞拿魚蓉正常, 但係炙燒吞拿魚, 赤身同中拖羅一般般, 口感正常冇渣, 但係味道唔鮮甜, 少少酸酸地😵大拖羅有少少油香, 但係都未到入口即溶嘅境界, 有啲失望😣個綠茶甜品set 幾得意, 幾好食😂我朋友叫咗個 sukiyaki, 湯底有陣藥材味, 但係居然幾夾幾好飲。牛肉好好食, 超級林同埋幾香, 但係得三片唔夠喉, 另外有好多配菜, 都幾好味, 可以一試。另外一個朋友嗌咗滑蛋吉列豬扒飯, 蛋正正常常, 有啲冬菇同洋蔥幾好。豬扒表面都好脆, 肉味正常, 但係太厚同埋肉唔夠林。最後白飯魚天婦羅都幾脆, 配埋個蛋黃醬幾好食

山貴特盛鮪魚丼

大拖羅有少少油香, 但係都未到入口即溶嘅境界, 有啲失望😣

個綠茶甜品set 幾得意, 幾好食😂
壽喜燒

白飯魚天婦羅

最後白飯魚天婦羅都幾脆, 配埋個蛋黃醬幾好食
2018-11-10
壽喜燒
白飯魚天婦羅
2018-11-10 277 浏览
首先聲明好多生嘢我都唔食嘅,所以無食魚生飯,只為twinstars而來🤩壽司拼盤同雪糕都好精緻,味道也好,雪糕綠茶味很濃,沒有很甜 (btw男友說壽司的味道十分新鮮,我就唔識分)另外的滑蛋豬扒飯都好好食嗰度仲有火煱,但無試,飽飽了不過,見附近食客都無叫twinstars食物,主要食魚生飯同手卷刺身,睇嚟呢啲先係主要嘅人特意山長水遠行過嚟食嘅目標風景好靚,對住個海食,另外都影左好多場內twinstars佈置,開心~~ 不過就有點貴囉對我來講,可能因為冇咁識品嚐好嘅sashimi🤪
另外的滑蛋豬扒飯都好好食

嗰度仲有火煱,但無試,飽飽了

twinstars綠茶雪糕
twinstars綠茶雪糕
2018-11-08 257 浏览
其實每一碟送嚟算係新鮮,佢哋嘅自家製既豉油配魚生、天婦羅好正... 唯獨最美中不足既係海膽手卷,佢哋話係北海道海膽但其實係加拿大海膽... 我已經食過唔同種類既海膽: 美國加州、加拿大、北海道全部都食過... 同menu上既圖片上既海膽完全唔一樣... 感覺被搵笨...
2018-11-07 296 浏览
今日特登同屋企人出黎食估唔到依個比想像中細一樣既野比起出面就貴好多我地今次就嗌左幾樣野SHARE野食黎到~ 睇落去就姆靚但啲野唔係話真係好新鮮但就完全唔值依個價錢~同埋啲野食都要等好耐下次唔會再黎啦~
今日特登同屋企人出黎食
估唔到依個比想像中細
一樣既野比起出面就貴好多
我地今次就嗌左幾樣野SHARE
野食黎到~ 睇落去就姆靚
但啲野唔係話真係好新鮮
但就完全唔值依個價錢~
同埋啲野食都要等好耐
下次唔會再黎啦~
2018-10-05
2018-11-07 245 浏览
今日嚟到灣仔碼頭食晚餐🥣 以新鮮為主題嘅築地餐廳 入面有拉麵、刺身、丼飯食!仲有d日貨比你買,唔食行下都ok ar🐿 而家仲有little twin star公仔display 💪🏻可以影下相添(^^) 今晚就決定食丼飯,首先要左個七色北海丼($238)🦈🦈材料幾豐富,有大大粒帆立貝🐡另外仲有三文魚同呑拿魚刺身,幾鮮甜又唔腥,食得出係幾新鮮嘅😽 抵贊嘅係d飯係暖嘅,又好飽滿結實,有d咬口👅另外佢ge washabi都係fresh d geh! 所以特別辣🤤🤤 另一個要左250蚊嘅和牛丼💕和牛好多下,而且燒得香,重點係入口即溶😘再撈埋流心蛋同蛋汁一齊食更豐富,蛋汁包住圓滾滾飯粒,再配上惹味和牛,大滿足呀🐮🐮

今晚就決定食丼飯,首先要左個七色北海丼($238)🦈🦈
材料幾豐富,有大大粒帆立貝🐡

另一個要左250蚊嘅和牛丼💕
2018-11-06 164 浏览
築地開左咁耐都冇嚟過,今次見有little twin star theme 所以就試下啦!好多little twin star 野賣,又有影相位,可以嚟打下卡💖💖 入面左分幾個區嘅,今次就坐左係丼飯區🙆🏻‍♂️ 睇到下海景,夜晚嚟氣氛幾好⭐️⭐️ 我地叫左個和牛丼($250)🐮🐮份量適中,和牛好腍,燒得香口,咬2啖已經溶化左!仲要撈左蛋,所以口感好順滑👍🏻👍🏻再加小小washabi食都不俗,味道仲突出👅👅 另一個係山貴丼($238)😋滿滿的魚生好正!上面仲有彈牙龍蝦食!海膽非常鮮甜,撈飯一流。而且入面有多款魚生粒,特別係有魷魚,鮮甜爽口,食落比較有層次💪🏻💪🏻❤️

我地叫左個和牛丼($250)🐮🐮

另一個係山貴丼($238)😋
2018-11-06 176 浏览
灣仔碼頭上方的築地。山貴水産市場不時都會換上不同的卡通主題,最近這次的秋季主題是Little Twin Star配搭金黃秋葉色調,甚有秋日氣氛,下班與女友一起經過碼頭,她就被Little Twin Star的可愛魔力吸引住,拍照留影和逛逛裏面的商品外,也順勢在這裏吃個晚餐一試海鮮的滋味。進去築地以後一直往前走就會看到食物被分劃爲幾個區域,最右手邊的是拉麵區,左手邊有Via Tokyo和丼飯區,再往前方走到盡頭猜想是築地的主題餐廳。我們今天晚上決定試一試拉麵區的拉麵。餐廳內的餐牌上的選擇不多,大約有4,5款,大概是叉燒,野菜與海鮮等。既然來了築地,當然要嘗試這裡的海鮮, 於是我們便選了山貴特選海鮮拉麵,這一碗的分量足夠二個人的正常食量。麵的海鮮配料非常豐富。有大概半隻龍蝦,龍蝦肉吃起來是預先用蒜頭腌製過,肉質尚算鮮甜帶淡淡蒜蓉香味;鮑魚最新鮮而且軟腍,腥味不算重;數個魷魚圈也算爽口。看到有日本人的師傅為我們制作拉麵,令胃口都大的我倆決定再點了一碗叉燒拉麵配醬油湯底。叉燒湯底配爽口拉麵吃起來也很不錯。肉質燒得很香吃飽了就坐船回九龍去
吃飽了就坐船回九龍去
2018-10-31
2018-11-06 336 浏览
灣仔碼頭改建後,最吸睛的是樓上的日本築地市場,很吸引人們來看看。內裏有不同種類的日式餐廳,很喜吃魚生的我,當然選擇專門吃魚生丼的餐廳。多款魚生丼可供選擇,但我比較喜歡海膽和蝦,所以便選了七色魚生丼甫上桌,便被大大的海膽吸引,而且很鮮很Juicy,相當令人驚喜牡丹蝦的尺寸一點也不少,爽滑鮮甜,而且蝦頭還有蝦膏,很鮮味!其他刺身如三文魚籽、帆立貝、吞拿魚腩等也十分新鮮,飯量也剛剛好,吃得人很滿足!友人點了山貴特盛吞拿魚丼,因為他很喜歡吞拿魚蓉,而這間店也確實沒讓他失望。吞拿魚蓉入口即蓉,吞拿魚腩軟腍鮮甜,熟的也有別一番滋味。喜歡吃吞拿魚的一定是選這一款!這店舖實在還有其他食物可選,大概和朋友下次來的時候也可試試,因為看着大海吃晚飯感覺實在不錯👍🏻

七色北海丼

2018-10-24
七色北海丼
2018-11-06 163 浏览
灣仔碼頭旁的築地每季都會換上不同的卡通人物主題,最近的秋日主題是Little Twin Star配搭金黃秋葉色調,特別有氣氛,下班與男友經過碼頭,就自自然被Little Twin Star的可愛魔力吸引住,拍照留影和逛逛裏面的商品外,也順便在這裏吃個晚餐。 進去築地以後一直往前走就會看到食物被分劃爲幾個區域,最右手邊的是拉麵區,左手邊有Via Tokyo和丼飯區,再往前方走到盡頭猜想是築地的主題餐廳。今天晚上決定嘗嘗拉麵。拉麵的選擇不算多,大概是叉燒,野菜與海鮮。既然來了築地,當然要嘗試它的海鮮, 所以選了山貴特選拉麵,這一碗的分量足夠二個正常食量的人食用。麵的海鮮配料算挺豐富。龍蝦嘗起來是預先用蒜腌製過,肉質尚算鮮甜帶淡淡蒜蓉香味;鮑魚軟腍,腥味不重;魷魚爽口。雖然特選龍蝦拉麵是兩人分量,但大胃口的我們還是再點了一碗叉燒拉麵配醬油湯底。叉燒湯底配爽口拉麵吃起來也很不錯。

拉麵的選擇不算多,大概是叉燒,野菜與海鮮。
既然來了築地,當然要嘗試它的海鮮,

2018-11-01
2018-11-06 384 浏览
上午同partner 行完會展,走去灣仔碼頭坐船過尖沙嘴,會展一帶工程進行幾年,同時都無坐船好耐,原來碼頭已經大變身,遠見頂層有空中花園,二樓就有築地市場,地下係碼頭出入口,見有時間,上二樓睇睇,大大招牌築地山貴水產,內分多區——超市、丼飯、浜燒、拉麵、站食壽司、站食海鮮、甜品等等,好似個小小日本;partner 見狀好似癲左咁,係咁話要食拉麵,拉麵區只有幾張bar枱,可以睇後生日本師父煮拉麵,手勢順熟,唔望出窗,以為自己身在日本;Menu 只有五款拉麵,但特大重量級山貴特選海鮮拉麵就暫停供應,所以全店得四款拉麵,湯底有札幌味噌湯及醬油湯兩種選擇,野菜拉麵配札幌味噌湯,係我嘅,碗麵一到,第一件事當然同佢影沙龍先啦,第二件就係飲啖湯,好香濃肉味,第三件事就食菜,菜鮮甜但無乜特別,到第四就係食麵,一食就愛上,好彈牙,粗粗地有質感,6麵時間啱啱好,唔淋有啲煙韌,點解咁好味??原來麵係由北海道生產,西山製造嘅屋台麵,原材料除左用優質小麥粉外,用水都好講究,取於北海道地底200米嘅優質地下水製造而成,唔係度度做得到,食到一條都無得淨;Partner 嗰碗係叉燒拉麵配醬油,麵當然同樣出色,最大分別

Partner 嗰碗係叉燒拉麵配醬油,麵當然同樣出色,最大分別係湯底,試左一口,個人口味比較喜歡札幌味噌湯多D,而叉燒層肉層肥層層疊,partner 話隻糖心蛋做得好好,蛋味香濃;
我哋大滿足後,慢慢參觀下館內來自日本嘅產品,同埋上左去空中花園觀維港靚影,係下午開工前一個意外又美好嘅收穫👍🏼
📍灣仔📍築地聯乘✖️Little Twins Stars✨🌟🧚🏻‍♀️秋之祭🍂期間限定⏰其實真係有一段時間無去過築地,所以見佢今次crossover little twins stars就去試下😍入到去有大大個little twins stars係門口,一定要影😝仲有好多精品賣🙈連枱面同玻璃窗都痴哂公仔🤩不過我係為咗佢個壽司盛而去🍣個陣睇圖已經覺得超可愛🥰一入去到就叫咗個壽司盛同幾客刺身仲有杯little twins star嘅秋日特飲🍸有兩種口味,益力多或者梅酒🍶我就揀咗益力多🤣🤣飲完仲可以成個little twins stars玻璃杯拎走留念🤓🤓✨✨主角壽司盛一上枱,您絕對會比佢可愛嘅外表吸引住😘😘舖係上面嘅一層薄蛋皮,而Kiki同Lala其實就係玉子同腐皮飯團🍙最期待嘅畫面就係揭開佢地張被🤩❗️❗️下面就係六件壽司🍣分別係三文魚、帶子、吞拿魚背、左口魚裙邊、油甘魚同平目魚🐟又好味又新鮮😝今次食得舒服好多,又有位坐又唔洗排隊✌🏻✌🏻⚠️注意⚠️期間限定至22/11❗️❗️記得去試下😎
壽司盛

一入去到就叫咗個壽司盛同幾客刺身

今次食得舒服好多,又有位坐又唔洗排隊✌🏻✌🏻
⚠️注意⚠️期間限定至22/11❗️❗️記得去試下😎
壽司盛
2018-11-05 148 浏览
聽聞香港都有間”海鮮市場”充滿期待過黎,結果有些失望收費相對比較貴;刺身唔夠鮮味不過因為位置唔方便,人流少可以安靜品嚐;三文魚刺身同普通餐廳差唔多燒元貝不過不失
聽聞香港都有間”海鮮市場”
充滿期待過黎,結果有些失望
收費相對比較貴;刺身唔夠鮮味
不過因為位置唔方便,人流少可以安靜品嚐;

三文魚刺身同普通餐廳差唔多

燒元貝不過不失
  • 海鮮拼盤
2018-11-05 130 浏览
灣仔碼頭搬左出去填海之後嘅海邊,由灣仔區行去就真係比以前行遠左,但如果搭天星小輪由尖沙咀過嚟,船嘅上層一落船就會見到呢間日式料理餐廳。坐低之後叫左碗海鮮拉麵($148),有扎幌味噌湯及醬油湯任你選擇其中一款味道,我就揀左要醬油湯,好快趣,一大碗熱騰騰的拉麵就放左喺我面前,有一隻大蝦,兩條名符其實嘅蟹柳,魷魚,一塊紫菜,同埋大量我嘅至愛---香葱。大蝦啱啱熟,因為夠新鮮,所以肉質彈牙,最好還是已經離殻,食嘅時候非常方便,當然至緊要係湯底同拉麵都唔錯👍。
好快趣,一大碗熱騰騰的拉麵就放左喺我面前,有一隻大蝦,
兩條名符其實嘅蟹柳,
魷魚,
一塊紫菜,同埋大量我嘅至愛---香葱。
2018-11-05 210 浏览
今晚喺海港城做完嘢,就搭船仔返過灣仔,順便去一轉築地探一探啲海鮮。入到去有可以揀唔同種類嘅料理例如:丼類,磯燒,壽司刺身等等...一路食嘢一路睇住咁靚嘅夜闖,都幾爽爽㗎~海鮮丼嘅餐牌,有生同熟嘅選擇,唔食刺身嘅都唔洗擔心揀唔到嘢~七色北海丼,厚過條脷嘅海膽,真係好滑又勁creamy,而三文魚籽每粒咬落都卜卜聲,加上大大隻新鮮牡丹蝦,仲有肥美嘅三文魚,同埋甜甜嘅元貝仲有吞拿魚,肥仔今次大滿足。肥仔嘅友人就叫咗特上山貴丼,有松葉蟹/雜錦刺身粒/三文魚籽/海膽/波士頓龍蝦身。每一樣都係貴價嘅材料,呢個丼特別要講返隻龍蝦,食得出係用新鮮嘅龍蝦,一啲雪味都冇,龍蝦肉爽口鮮甜。唔怪啲人話呢度叫香港築地,下次一定要帶太太嚟食

一路食嘢一路睇住咁靚嘅夜闖,都幾爽爽㗎~

2018-11-04 153 浏览
環境仿似去左日本甘,加上限定既Little Twin star既裝飾,少女心炸開了💗當日係平日,店鋪既人流無甘多,可以慢慢影相連張紙巾都印有公仔🧡💛秋日特飲(益力多)味道偏淡,似飲蘇打水多過益力多好在個玻璃杯杯係送既,店員會提供個盒俾客人打包個杯返屋企對粉絲黎講,好有收藏價值滑蛋豬扒飯個豬扒炸到脆卜卜,滑蛋份量充足,粒粒分明既珍珠米丼飯既份量偏少,對女士黎講份量就岩岩好,男士可能不吾夠食鰻魚丼醃漬小菜外觀整得精緻,鰻魚有手掌✋🏻甘大塊,鰻魚肉質口感綿軟,燒汁介好惹味,配埋粒粒分明既珍珠米一齊食,味道一流抹茶捲份量超少,味道普通,但拎黎打卡就一流
當日係平日,店鋪既人流無甘多,可以慢慢影相

連張紙巾都印有公仔🧡💛

秋日特飲(益力多)

秋日特飲(益力多)
味道偏淡,似飲蘇打水多過益力多
好在個玻璃杯杯係送既,店員會提供個盒俾客人打包個杯返屋企
對粉絲黎講,好有收藏價值

滑蛋豬扒飯

滑蛋豬扒飯
個豬扒炸到脆卜卜,滑蛋份量充足,粒粒分明既珍珠米

丼飯既份量偏少,對女士黎講份量就岩岩好,男士可能不吾夠食

抹茶捲

抹茶捲
份量超少,味道普通,但拎黎打卡就一流

2018-10-29