2018-11-04 168 浏览
男友人神神祕祕話要帶我去一個地方,約左喺尖沙咀等,原來仲要搭船先去到,一落船佢就話到啦,一擰轉有個勁大嘅築地市場牌,一個唔覺意以為去左日本,好驚喜呀!入面有個小小嘅超級市場,乾貨同精品都有賣,再行入去有via tokyo,拉麵區,丼飯區,燒物區等等。我地就去左拉麵區試。海鮮拉麵,入面有海老蟹肉烏賊香蔥同海苔,配左醬油湯。麵質偏硬但我地都幾鍾意,整體好好味!另一碗就叫叉燒拉麵,有5塊叉燒,味玉,竹筍,香蔥同海苔,呢碗配醬油湯。個叉燒不得不承認係幾好味,半肥瘦,入口超香。湯底好特別,好鍾意。食完再飲返杯熱茶就最合適不過。

我地就去左拉麵區試。

海鮮拉麵
叉燒拉麵
食完再飲返杯熱茶就最合適不過。
海鮮拉麵
叉燒拉麵
2018-11-04 213 浏览
- 係日本食完築地,才發現香港哥間築地#japanesefood 未幫襯,今次我地lunch有時間就去海邊試下😈,間築地都算可清楚飽覽#維港 GreatSeaView,-🍱汁燒鰻魚飯定食,鰻魚的量還可以,再肥大一點就好,皮弄得有點焦脆香,咬下去油脂分佈平均,鍾意有小小燒汁撈下個飯,-🍣特上壽司定食#sushi,吞拿魚腩,海膽,牡丹蝦。 sushi新鮮直送就是Fresh~都算大大件,味道不錯,係排盤師傅放得急左小小賣相扣小小分喇-用料新鮮,食埋海景,可以一試
-用料新鮮,食埋海景,可以一試
2018-10-29 521 浏览
見到灣仔築地有little twin star 主題,所以特別去同老婆食飯同影下相。係碼頭一過去,門口就已經見到好多twin star啦。入到去有唔同日本食品賣,壽司刺身、零食、日本水果蔬菜、飲品等等。尤其是刺身壽司,望落都幾新鮮,價錢又唔算太貴喎。去到其實係有好多唔同嘅日本餐廳選擇,有海鮮丼飯、龍蝦包、浜燒海鮮、立食、拉麪等等。其實都花多眼亂,不過我哋本身已經想食海鮮丼,所以都冇三心兩意。我哋簡咗2個海鮮丼一個係山貴特盛鮪魚丼同埋七色北海鮮丼,每個丼飯都有幾片紫菜,畀你可以夾住丼飯食嘅。2個丼嘅刺身好新鮮,特別係鮪魚丼,有驚艷嘅感覺。丼飯上面蓋住嘅淺粉紅色嘅魚身,入口有魚香,非常肥美。而且佢有幾款唔同嘅鮪魚,不同款式嘅鮪魚,爲鮪魚帶出唔同嘅美味。七色北海鮮丼,顧名思義有7種唔同嘅刺身,有蝦、三文魚、2款鮪魚、三文魚子、帶子同埋海膽。滿足晒想每樣都食啲嘅老婆,佢都話個鮪魚真係好肥美,而海膽鮮甜沒有異味。 整體嚟講非常滿意,因爲啲刺身好新鮮,而個環境好有日本feel。而家仲有little twin star 主題,唔係淨係得門口有隻little twin star ,上至食物下至紙巾都係
尤其是刺身壽司,望落都幾新鮮,價錢又唔算太貴喎。

而家仲有little twin star 主題,唔係淨係得門口有隻little twin star ,上至食物下至紙巾都係印有little twin star 嫁~周圍嘅餐牌,擺設同埋有啲周邊產品都有得買,如係little twin star 嘅粉絲就唔好錯過啦。灣仔築地嘅環境同埋食物,真係有啲係日本食緊刺身嘅感覺,值得再訪~
2018-10-26 416 浏览
一直想黎築地食野,9月時趁有蠟筆小新就過黎呢到試下!平日晚上黎,walkin都有好多位。場內佈置精美,有多個影相位。叫左個刺身盛,海膽好鮮甜,帶子亦挺厚身好味,其他魚我係第一次食,但都覺得唔錯。呢個係蠟筆小新魚生飯,賣相精美,魚生亦一樣有水準。咖喱飯都不錯。甜品叫左兩款,賣相好靚左邊個小白pancake勁好食,好soft同creamy,加上少少木糠碎,入口即融感覺一流。至於右邊果個小新布丁,好似係薄荷味(?),其實都冇咩味,得個樣,唔好食。環境幾好,靜靜地都幾舒服,岩晒收工黎relax下。
一直想黎築地食野,9月時趁有蠟筆小新就過黎呢到試下!

呢個係蠟筆小新魚生飯,賣相精美,魚生亦一樣有水準。

咖喱飯都不錯。

甜品叫左兩款,賣相好靚
環境幾好,靜靜地都幾舒服,岩晒收工黎relax下。
2018-10-24 473 浏览
今次係第二次黎到築地山貴魚市場,夜晚大概8點鐘到達,全場只有大約十位顧客,對比起第一次黎既時候係剛開幕既時間,人數相差太遠,上一次全場爆滿。今次依舊去到最入最盡頭既位置食野,依到可以對住個海景食野都幾正,今次叫左一個Set C,一個炙燒set同烏冬。壽司不錯有鮮味,個組合好似同上一次黎食有分別,應該係要睇番時令食材!而炙燒套餐就不過不失,最後烏冬就最好食!因為我鐘意食比較有咬口既烏冬。價錢還可以,大概一百五十蚊一位
2018-09-26
纪念日
2018-10-21 720 浏览
尋日收到朋友msg話灣仔碼頭有Little Twins Star,今日即刻就急不及待去探佢地啦!大食積叫左好多野,可能有人太愛我驚我食唔飽,其實如果唔係Little Twins Star可能我地都未必會叫咁多啊^^Twins Star餐牌上差不多都已經比我地叫晒了!好大食啊😅叫左呢個豆腐,配襯著清新的柚子汁,味道不錯啊!見到佢地咁可愛,其實都有d唔捨得食啊!秋日特飲一定要飲啦,因為飲完隻杯係可以帶返屋企!真心鍾意Twins Star既朋友一定唔可以錯過啦!印左Twins Star既海膽手卷,特別可愛!海膽都好新鮮👍壽司盛,呢個都好得意啊!張被是甜甜的薄蛋皮,幾好食!揭開張被裡面有壽司。。有趣。。有趣!大食積唔夠食,所以都有叫其他壽司啊!仲有串燒,燒得都唔錯,雞翼夠脆皮,仲有串燒雞皮都好香口👍呢客係送架,只要download Chop Stick個app就免費送啦!雖然送但都係用心處理,很足料啊!最愛的秋刀魚刺身,只有這段時間先有得食,還有赤貝刺身!總括來說食物也很新鮮,值得食!最後甜品時間點了這個Twins Star綠茶蛋糕,這個味道一般般,無乜特別!最後來個Macaron Ice-c

壽司盛,呢個都好得意啊!張被是甜甜的薄蛋皮,幾好食!

揭開張被裡面有壽司。。有趣。。有趣!

大食積唔夠食,所以都有叫其他壽司啊!

仲有串燒,燒得都唔錯,雞翼夠脆皮,仲有串燒雞皮都好香口👍

最後來個Macaron Ice-cream,呢個好味道,雪糕係雲尼拿,唔太甜,底部有少許黑糖,件著雪糕一起吃很不錯啊!

食飽飽還可以出去行吓影吓相,上多一層仲有個空中花園,風景很好啊!
2018-10-21 555 浏览
今日剛在大嶼山回來,決定去灣仔碼頭食壽司。望著海景真的心曠神怡。見到同卡通原來做秋之祭,實在難得!老婆很喜歡!我們選了最入餐廳,望著海景,點了2set 壽司餐,和炸蟹仔,新鮮炸蟹仔味道真的不一樣!壽司餐,AB 吞拿魚真的很軟綿綿,入口即溶,三文魚籽也很新鮮!海膽應該加拿大比較大件,很鮮味沒有腥,正!手握壽司鮮甜,只配很少豉油就可以,超新鮮!秋之祭,點了益力多味飲品,有杯送很漂亮。飲完,自己洗好,把杯放回盒內即可帶回家。刺身 鯛魚,師傅刀功很好,很薄呢! 味道有點魚腥味,比較濃味道,但以酸汁感到爽口!整體很滿意,因為食材是高級質數!燒雞軟骨今餐食了700多元,但慶祝生日,老婆請食很幸福♡
今日剛在大嶼山回來,決定去灣仔碼頭食壽司
望著海景真的心曠神怡。

見到同卡通原來做秋之祭,實在難得!老婆很喜歡!

新鮮蟹仔

炸新鮮蟹仔

壽司餐,AB

壽司餐

吞拿魚真的很軟綿綿,入口即溶,三文魚籽也很新鮮!
海膽應該加拿大比較大件,很鮮味沒有腥,正!
手握壽司鮮甜,只配很少豉油就可以,超新鮮!

秋之祭,點了益力多味飲品,有杯送很漂亮。

咸檸益力多

飲完,自己洗好,把杯放回盒內即可帶回家。

鯛魚刺身

整體很滿意,因為食材是高級質數!

燒雞軟骨

壽司餐
鯛魚刺身
  • 壽司餐set
2018-10-21 472 浏览
就是去了一次便夠了。只點了little twin stars主題特盛壽司,龍蝦湯泡飯及little twin stars 特飲。1)特盛壽司共六件,味道還算新鮮 $1982)龍蝦湯泡飯,味道普通,還有一點點腥3)益力多特飲(附送杯),但玻璃杯需飲用後自行清洗 $98整體相當一般,就是環境舒服吧!其他食店非常冷清且他們好像一副不願做生意的態度,只是為了little twin stars主題才去潮聖一下,保證不會有下次!

1)特盛壽司共六件,味道還算新鮮 $198
2)龍蝦湯泡飯,味道普通,還有一點點腥
3)益力多特飲(附送杯),但玻璃杯需飲用後自行清洗 $98

1K
2018-10-20 399 浏览
多謝友人請食飯, 好滿足😋 終於有機會去呢個漁市場食飯! 入到去有好多間舖仔, 有專食拉麵, 專食壽司, 專食甜品及我們最終選定的磯燒! 安排入座後先到海產區自行選購新鮮 + 冰鮮海產! 自己揀要邊隻, 即劏, 即煮, 即燒 或 刺身上! 🐚我們揀選新鮮赤貝及牡丹蝦特別出色, 非常鮮味, 食落有一絲絲甜味, 超彈牙 😋 肉質細嫩! 🍤Kinki 魚 (冰鮮) 魚細細條, 用火槍燒過表皮, 味道淡淡的, 無乜味! 唔似大 Kinki 咁甜, 不過肉質都爽口, 價錢雖然唔貴, 但係其他海鮮更抵食! 🐟總括而言, 有點少貴! 雖然唔駛我埋單找數, 不過我偷睇到個價錢, 比呢個錢可以有其他更多更好嘅選擇!

我們揀選新鮮赤貝及牡丹蝦

Kinki 魚 (冰鮮)

2018-10-15 390 浏览
今天來到此店是刻意來食福岡玉子壽司卷!!因為今次是由日本壽司壽父親身教小朋友來做福岡玉子壽司卷!!!首先, 是將日本珍珠米放上紫菜, 然後將米飯壓平!!! 之後將預先準備好的玉子, 蟹柳和青瓜放在飯面上, 再由小朋友將紫菜卷起, 若小朋友卷得不好, 師父會在旁協助!!這樣壽司卷已初步成形!!!之後再用正方形的玉子包起壽司卷, 就像為壽司卷穿上黃色的外衣, 令壽司卷變得明亮!! 最後就是將壽司卷交由日本師父用刀將壽司卷切開!!! 這雖然是簡簡單單的福岡玉子壽司卷,但在我心中,這是好好食的壽司卷!!!

2018-10-07
$100 (其他)
2018-10-05 742 浏览
仲記得啱啱開嘅時候, 要上網預約先有得食,紅極一時!!! 當時都有幸食過一次, 唔知係咪受氣氛影響, 我都覺得 超好味但今次真係大失所望 放工大概七點鐘去到, 除咗職員之外想搵個人睇下都冇… 啲裝修以前覺得好靚好有日本feel, 依家殘曬有冇保養, 感覺只係一間好舊嘅日本餐廳。食物方面, 二百幾三百蚊食一個魚生丼, 全部都係魚生粒粒, 想搵嚿大小小嘅都冇。 而且刺身又唔新鮮, 有啲魚淋到好似霉咗咁, 有啲有硬到好似未解凍咁。 大佬呀, 我真係唔expect畀呢個價錢食咩種水準嘅嘢囉, 唔怪得知你無客啦其實灣仔築地呢一個位真係好靚, 好有特色, 希望餐廳可以好好改善, 令呢度變成一個每個遊客都必會嚟嘅打卡景點啦

但今次真係大失所望

2018-10-01 4711 浏览
日本築地水產市場,已成為港人遊日的必訪景點,至於這港版築地山貴市場,曾經引起不少的飲食話題,待熱潮過後人潮有所回落,便到此一遊吧!到訪前做足功課,最快捷的方法竟然是......水路?在尖沙咀碼頭乘渡輪到灣仔碼頭,便可直達築地山貴水產市場,碼頭上有一觀景台,景觀甚佳。進入市場,先會看到一個小型超市,賣日本食品、水果、壽司盛盒等,不算太吸引。飲食區域,才是築地市場的主打。當中有浜燒、丼飯、壽司卷物三個區域。經友人教路,刺身立食區水準參次,而丼飯有水準的大有人在,因此鎖定了浜燒區域,只要看見場內大池中的龍蝦、皇帝蟹,才能找回遊水產市場的記憶,浜燒會是最穩陣之選!選坐在吧桌前端,浜燒能坐在桌前才更有感覺,那是一種觀能刺激。點了四款海鮮,先上桌的是石蠔,隨後是鮑魚,接着是龍蝦,最後是秋刀魚,這樣一頓海鮮餐就是六百多,價錢未算抵食。最美味的要算是龍蝦了,波士頓龍蝦切半,龍蝦呈標爆膏之態,嫩白透粉的彈牙得很,鮮甜帶海水咸香,背身那橙澄的蝦膏入口即化,很新鮮的龍蝦,浜燒最能帶出鮮活的味道。秋刀魚亦有驚喜,是難得的鮮貨,魚肝予以保留下,那口濃甘苦澀在口腔久久不散,連着魚肉同吃甘鮮得無以復加。再說那秋肉質

龍蝦

秋刀魚亦有驚喜,是難得的鮮貨,魚肝予以保留下,那口濃甘苦澀在口腔久久不散,連着魚肉同吃甘鮮得無以復加。再說那秋肉質結實,魚香亦相對濃鮮。
秋刀

鮑魚同是新鮮貨色,爽脆中帶點靭性,海水味柔柔的不算霸道,但又未至非試不可的程度。
鮑魚

最令人失望的是石蠔,新鮮度遜於預期,處理手法亦頗馬虎,還因漏單令兩隻蠔分開上桌,如此定價實在不值。
生蠔

港版的築地市場,論規模氣氛當不能與日本的相提並論。對外地遊客來說,作為行程的一站也還好吧,但對於本地人來說,要特地前來也就沒有這個必要了。
2017-10-10
龍蝦
秋刀
2018-09-24 999 浏览
港島區嘅呢間餐廳以主題式吸引食客,作為小新迷嘅我,梗係點都試下喇 一入餐廳,空間好寬敞,空間感好夠,好舒服。係門口就見到小新,嘩,當堂精神哂!首先點左呢個井,除左小新個樣得到我喜歡外,其他野都冇特別!啲刺生吾係話好好食,都吾覺話好新鮮,飯又比較硬!呢個咖哩飯黎講,都係食個擺設喇!隻豬仔都得意嘅,不過味到就有進步空間喇,咖哩味吾太重,同埋個炸物有啲厚粉..總括而言,我地2個人食左$3xx,都算貴,但質素就麻麻,都係食個環境同埋樣,睇得出都用心制作嘅..但係吾係有下次

2018-09-24 857 浏览
個築地市場位置比較遠,由地鐵站行過去都要十幾分鐘,個市場入邊其實得幾間食肆,仲有賣d零食同take away既魚生海鮮。同屋企人黎能逛左下就揀左最入既餐廳食,因為睇落好似比較大同多d野食,點知入到去就後悔😢。我地坐底之後叫左個燒帶子,海鮮拼盤同壽司刺身。個燒帶子都燒得幾入味都算係大隻,味道還是不錯的。但係個海鮮拼盤就太令人失望啦,d海鮮好似擺左好耐咁,一d都唔新鮮,得個生蠔仲過得去。最後食得又貴又唔好食。離開果陣見到有間食海鮮丼飯,好似睇落幾新鮮,早知就食果間😢。

個燒帶子都燒得幾入味都算係大隻,味道還是不錯的。

2018-09-17 929 浏览
本身甚少出港島區嘅我哋,今日去到灣仔碼頭2樓嘅日本水產餐廳探小新😆。喺門口望入去已經見到入面空間好大,近門口嘅位置係比人買小禮物同手信嘅。行入去餐廳嘅時候會見到入面主要分為左三個區域——拉麵、串燒同埋刺身。我同男友比較鍾意食刺身,所以我哋就行咗入餐廳最入面嗌嘢食喇。喺嗰度嘅門口,已經見到好搞鬼嘅小新企左喺門口隔離,超可愛啊❤️!之後,侍應安排左我哋坐吧枱,對正小新壽司師傅嘅poster。我哋叫嘅嘢食主要都係小新Menu上面嘅,有小新海鮮丼、buriburi咖哩飯同埋小新屁鼓布甸🤣。另外我地再叫左一客三文魚腩壽司同一客三文魚壽司。小新系列嘅野食個賣相都好真,但味道就一般😕。先講小新海鮮丼,個飯有啲硬,旁邊嘅刺身份量都夠送個飯食,淋多啲豉油嘅話會好啲,因為本身味道唔出。然後到個咖喱飯,個樣真係好似buriburi😗。雖然睇落好唔抵,只係午餐肉加炸豬粒配咖喱飯,但係個味道比海鮮丼好食,咖哩甜甜地,炸豬粒都幾香脆🙂。額外嗌嘅壽司味道其實冇乜特別,個人覺得元氣壽司仲好食😂。另外我地有用賞食app儲分,佢個迎新禮物係香蔥鮪魚蓉壽司球,賣相幾好,不過味道就都係一般,冇乜香蔥味。最後食埋個甜品,本身對個

額外嗌嘅壽司味道其實冇乜特別,個人覺得元氣壽司仲好食😂。

最後食埋個甜品,本身對個布甸期望都幾高,因為個屁鼓真係做得好得意😆,不過佢可以話係全餐飯最難食嘅☹️👎🏿。食左好幾啖,都唔知食緊啲咩,因為係完全冇味嘅!真係食大啖啲先試到少少豆腐味,而側邊啲水果同下面啲啫喱都同個布甸好唔夾。

整體而言,呢餐飯就係得個樣,對於重視食物味道嘅我地黎講,就真係唔太滿意呢餐飯嘅質素喇,唔推介大家去試小新系列☹️。
2018-09-10
纪念日