2006-10-24 17 浏览
!完全!!唔抵食40蚊一舟,佢地咁鐘意燒定d小丸子喺度食落唔熱,食得冇隱之餘仲覺得好唔抵食,小丸子一口咬落去勁粉好似唔熟咁,啲店員一有客就全店大叫*也~沙~媽~些*好鬼嘈,驚死啲客人唔入嚟咁,我想我以後都冇諗過再幫襯啦{好失望}!
2006-10-19 9 浏览
食過好幾次..的確好味..雖然較隔兩條街既章魚小丸子一倍..但都係築地好味D架....每粒都係外脆內軟..大大粒墨魚..加埋D蛋黃醬超正..仲有D木魚..簡直一絕..超正!同場既抹茶先好味呀..無論係原味, 豆奶味, 銀冰樂..都一樣凍冰冰..唔太甜..又有綠茶味..超正..

2006-10-13 5 浏览
繁忙的星期日, 來了這裡食個下午茶. 好一排沒來, 人龍不見了, 當然, 這是香港特色. 有那間長龍店的龍能夠保持?下雨天在街頭直立式進食.大舟套餐: 7分, 八爪魚丸仍然熱辣辣, 外面的皮脆卜卜, 但入面的八爪魚味道好像差了點, 亦有點韌. 凍綠茶冰凍的, 很解渴.服務很差. 根據它們的新做法, 沙律醬另上. 我已清楚表明要沙律醬, 但店員忘記了. 當我再回櫃面要求沙律醬, 那店員竟說已給了我, 並不聽我告訴她其實漏放了. 要再三要求才勉強給我一包沙律醬. 沒有任何歉意.一包沙律醬, 好貴嗎?

下雨天在街頭直立式進食.

一包沙律醬, 好貴嗎?
2006-10-04 0 浏览
記得第一次食築地小丸子,排哂隊咁,但係有朋友介紹話咁好食,咪排下隊囉,食落真係覺得好正,夠熱、味道夠濃、醬汁夠香,果真皮脆餡靚,好味,尤其最鐘意佢地既蛋黃醬,撈埋離食勁正。但後來唔知點解,佢地咁鐘意燒定d小丸子喺度,唔係咁多人既時候都燒定一大堆,雖然話放喺爐邊啫,但食落唔熱,真係味道幾好都唔好食啦!(本人好鐘意食熱啦啦既野)所以上次我咪問佢地可唔可比d熱既我囉,但佢地話唔得,咁都冇法,後尾食落覺得完全唔熱,而且d皮唔係脆而係硬,似食樹皮,雖然味道依舊,可是食得冇隱之餘仲覺得唔抵,話哂佢地d小丸子都唔平,食著咁既質素,真係有d唔開心,所以都冇諗過再幫襯啦!

2006-10-04 1 浏览
約左朋友5點出旺角買野, 點知原來大家都未食野, 諗起呢間好耐都未食過就去食, 門口都幾多人排隊, 叫左6粒裝墨魚丸, 好大粒好熱, 裡面舊墨魚又好大粒, 真係好好味
2006-09-16 3 浏览
9月8日(星期五)以前係食開日之船, 但自從食左依間, 就變左心lu !D 丸子真係好足料!而且最鐘意佢外層脆卜卜.d 抹茶又好好味, + $3 就有杯, 抵!仲有,係店入面有洗手盆, 真係好方便!!
9月8日(星期五)
以前係食開日之船, 但自從食左依間, 就變左心lu !

仲有,係店入面有洗手盆, 真係好方便!!
2006-09-14 2 浏览
我地倒瀉左盃唔知咩野綠茶, 佢地送返盃俾我, 雖然區區幾皮, 但依然值得嘉許。
2006-09-06 2 浏览
不嬲都好鍾意食呢間d墨魚丸, 因為真係好好食!但今日去左旺角呢間買, 因為買外賣,so 佢地另外俾d獨立包裝既醬汁俾我, 我話要多包蛋黃醬, 佢地話要加多2蚊......嘩,你唔好再貴d....我梗係唔要喇!之後, 我仲有杯綠茶牛奶, 佢地無俾糖漿, 我問番佢地囉, 又話一杯淨係俾一個糖漿,如果要多個又要加多1蚊.......我話係佢地無俾,佢地先肯俾番一個我咋....乜都話要加錢, 好唔低囉.....仲要d野食又唔係話平........$25 得6粒, 加d野又要錢, 都係食少d喇.........P.S. 本人曾經係causeway bay & taikoo 分店買過, 都係話要多d 蛋黃醬, 但呢2間店舖都無話要加錢, so 唔知係咪得mong kok 有呢個情況
不嬲都好鍾意食呢間d墨魚丸, 因為真係好好食!
但今日去左旺角呢間買, 因為買外賣,so 佢地另外俾d
獨立包裝既醬汁俾我, 我話要多包蛋黃醬, 佢地話要加多
2蚊......嘩,你唔好再貴d....我梗係唔要喇!

2006-08-01 5 浏览
因為太想念築地八爪魚丸子的關係,,,所以趁著星期天跟ks一起去ymt買東西的時候就去吃嚕~呵呵呵呵呵=v=order了一個大舟跟ks share~~~~丸子比在cwb築地的焦一點>>>賣相沒那麼attractive =3=而且外皮不是脆的,,,難道真的要去cwb才能吃到外皮脆的丸子嗎? (TOT)不過丸子裡面是liquid來的,,比起上次在日之船吃到的好得多其實如果不是吃過cwb的丸子,,單看這次吃到的丸子..味道也是ok的~不過因為我獨愛cwb築地丸子的關係...下次我不會來mk這家分店的啦======不過平心而論..環境的確比cwb好~因為cwb那家分店的確沒有什麼地方讓人進食一一"btw,, 現在正值抹茶祭..好像凡光顧的人都可以獲得一張抹茶飲品換領券~不過這個抹茶祭好像只去到7月31日=p
因為太想念築地八爪魚丸子的關係,,,
所以趁著星期天跟ks一起去ymt買東西的時候就去吃嚕~
呵呵呵呵呵=v=

order了一個大舟跟ks share~~~~
丸子比在cwb築地的焦一點>>>
賣相沒那麼attractive =3=
而且外皮不是脆的,,,
難道真的要去cwb才能吃到外皮脆的丸子嗎? (TOT)
不過丸子裡面是liquid來的,,
比起上次在日之船吃到的好得多
[at least不是空心的咩=p]
其實如果不是吃過cwb的丸子,,
單看這次吃到的丸子..
味道也是ok的~
不過因為我獨愛cwb築地丸子的關係...
下次我不會來mk這家分店的啦======[逃]

不過平心而論..
環境的確比cwb好~
因為cwb那家分店的確沒有什麼地方讓人進食一一"

btw,, 現在正值抹茶祭..
好像凡光顧的人都可以獲得一張抹茶飲品換領券~
不過這個抹茶祭好像只去到7月31日=p
[or 8月頭?!]
2006-07-27 7 浏览
7月頭有1日,同老公行開呢頭,佢問我食過未,我話未,佢話好好食,要試下,咁就入左去lu叫左10粒,照燒既嘩,好多料,好大粒,d章魚真係好大粒添囉,雖然真係貴左少少,不過真係一分錢一分貨,粒粒都夠晒料,又好味食左4粒,不過食左3粒已經超飽

叫左10粒,照燒既

食左4粒,不過食左3粒已經超飽
2006-07-11 2 浏览
唔知點解,由細到大對垃圾食物嘅愛好一般,唔似得阿K咁有研究。是日因為要去土瓜灣開會,又冇乜胃口食晚飯(可能係太早緣故),所以就去咗築地食墨魚波。唔知點解D人咁鍾意食呢度D墨魚波,排長龍都要等。我一路排隊,一路睇墨魚波嘅簡介。原來佢D用料基本上同京都嘅一種食品(好似煎餅咁)好類似,只不過加多咗一大粒墨魚,再加上照燒醬、沙津醬同埋木魚片而已。食落口嘅口感同京都那款燒餅有異曲同工之妙。外表脆脆地又香口,入面暖笠笠。墨魚冇墨魚係預咗,反正食呢D垃圾食物唔係講食物嘅新鮮,但求香口。一盒六粒配埋一杯綠茶豆漿,大約三十蚊,唔講得上十分平。順帶一提,綠茶豆漿唔討好,怪怪地,都係叫番D大路嘢比較穩健。
2006-07-11 9 浏览
經過聞到陣香味,心郁郁想食…覺得佢最吸引我的就係層外皮,脆扑扑架!不過,到咬咗落去,裡面又軟淋淋架喎!加上有咬口的墨魚粒,在香濃的醬汁下,啅吓啅吓 ~ 嗯,好味道!( 禮成)熱辣辣,小心辣親變孖潤咀!店員態度好。不過,廿幾蚊盒。( 好啦!食三次小丸子,先一次築地啦!^^ )
經過聞到陣香味,心郁郁想食…

覺得佢最吸引我的就係層外皮,脆扑扑架!

不過,到咬咗落去,裡面又軟淋淋架喎!

熱辣辣,小心辣親變孖潤咀!

店員態度好。

2006-06-25 8 浏览
2005年10月31日開了好一陣子八爪魚丸店,一直也很想試,但半打對於我來說是多了點,今天有三個人,每人兩粒,太好了.來到時已有人在排隊,不過人不算多,等了數分鐘終於有吃的,很大粒很圓,顏色也較為深,和坊間的賣相比較,這個已經結的好感了,急不及待咬一口,嘩!熱氣即時四散,差點給燙熟了嘴巴,但我沒有咒罵,因為比起那些溫度曖昧的丸子好吃得多,椰菜多得很,八爪魚很大粒,粉漿並不糊口,而是外脆內較,配合木魚汁和紫菜是美味之作,唯一要怨的是自己貪心,加了沙拉醬,加添了這丸子的油膩感,下次若再吃,千萬不要加上沙拉醬啊!
2005年10月31日

2006-06-11 7 浏览
某日專程去食過~一口咬下去外脆內軟, 整個口充滿著章魚丸, 又熱又美味. 中間的章魚很大粒, 很足料, 不像那些便宜的又腍又多皮. 三粒已經很飽了.^___^ !相片和詳細: http://food.crossfacer.com/cgi-bin/weblog.pl?reply=2
某日專程去食過~

相片和詳細:
2006-05-26 13 浏览
今日又同男朋友出動~~去旺角食八爪魚丸..試左照燒汁..個人覺得原味好吃一點~八爪魚丸沒上次在cwb吃的那麼好吃喔..就如其他食友所言..擺左一邊放涼真的是會令水準下降呢..今次吃的時候雖然丸子還是暖暖的..不過外層就沒有了脆口的感覺=(但是又不好意思叫服務員哥哥給我們一客剛烤好的..唉~
今日又同男朋友出動~~

去旺角食八爪魚丸..
試左照燒汁..個人覺得原味好吃一點~
八爪魚丸沒上次在cwb吃的那麼好吃喔..
就如其他食友所言..
擺左一邊放涼真的是會令水準下降呢..
今次吃的時候雖然丸子還是暖暖的..
不過外層就沒有了脆口的感覺=(
但是又不好意思叫服務員哥哥給我們一客剛烤好的..唉~