2008-03-04 22 浏览
因為食左佢地個八爪魚丸,所以好有衝動開始寫食評,仲開左個account!^_^佢地既八爪魚丸真係好好食架!d八爪魚肉大大粒,個皮燒到卜卜脆,真係好好味,我只係食左個細,有六粒,大我真係食唔哂,因為有成十粒咁多!仲有係d紫菜粉,令到個八爪魚丸個味道更加好食!

仲有係d紫菜粉,令到個八爪魚丸個味道更加好食!
2008-02-25 14 浏览
好耐無嚟食過!今次食舌拿魚味,因為上次已經試左原味!有一大pet吞拿魚茸醬查面,味道幾好,個八爪魚丸仲係一樣咁好食,都係脆卜卜!size有番大小之分,細係六粒,大係十粒,對客人嚟講係好事!
好耐無嚟食過!

2008-02-24 10 浏览
其實我同一d friends差唔多經過都會去食章魚燒, 原味, +蛋沙律同埋+吞拿魚都試過, 朋友like蛋, 我就like吞拿魚!如果咁好彩襯佢岩岩整起買來食真係好正, 熱辣辣既丸加埋凍凍地既蛋沙律or吞拿魚一齊食, 好好feel, d丸外脆內軟, 章魚又夠大舊, 正正正, 不過真係要小心燙口!~ 不過有時d丸擺左陣既話當然會冇咁好食既…除左食丸, 當然唔少得加3蚊要埋杯冰凍又夠濃既綠茶啦, 唔要甜又得, 仲好似可以加5蚊要牛奶/豆奶綠茶, 不過朋友試過話飲唔出有牛奶/豆奶……個人覺得飲住綠茶食丸丸真係好正~另外對上一次去仲有炒麵, 廿蚊左右試埋, 有d椰菜, 仲有隻好滑既煎蛋, 對我來講d麵就油左少少咸左少少, 不過朋友話岩, 好食, 其實炒麵唔油又冇咩可能既……個炒麵係小舟size咁多, 不過食晒既話係會好飽!雖然要企住食, 不過d丸真係要襯熱先好食, 所以從不考試拎返屋企! 店內有洗手盤, 對手唔乾淨都可係慢慢洗完先食, 而店員會不時大叫slogan, 幾有氣勢, 而且態度唔錯, 係講野快左d, 不過人多排長龍既時候就要小心d, 會容易出錯!有d人覺得廿幾三十蚊得果6粒好貴,

有d人覺得廿幾三十蚊得果6粒好貴, 不過呢度d丸既size係比12蚊6粒果d檔仔貨色大成倍, 而且好食好多, 所以貴d都值既~
ok
2008-02-16 2 浏览
食左一客小舟,六粒,原味,加一杯可樂!大大粒,熱辣辣,即做,但係個皮唔夠脆,可能生意太好做唔窃,燒得唔夠耐就俾我!味道其實ok,因為我好鍾意佢入面粒墨魚大大粒,仲好爽口!所以話,做野唔可以馬虎!!!
食左一客小舟,六粒,原味,加一杯可樂!

味道其實ok,因為我好鍾意佢入面粒墨魚大大粒,仲好爽口!

所以話,做野唔可以馬虎!!!
2008-01-31
走去試左一份10粒原味八爪丸加綠茶,八爪丸好脆好熱,d木魚碎好好味.讚!!綠茶就冇特別.
2008-01-09 4 浏览
2007年12月26日,築地 和另一半看戲前有D肚餓,於是買了一個細的辛口Takoyaki。以前飲過綠茶,我覺得綠茶味不足但又太甜,所以這次沒有叫。八爪魚丸的外皮是脆的。這是“築地”八爪魚丸的做法。但以前在日本生活時,常常吃八爪魚丸,喜歡吃的外曾並不脆,反而喜歡有多些日本長蔥,和有wasabi味的mayonnaise,整個八爪魚丸都熱辣辣軟棉棉的,好正。香港築地都有上述的材料,但那種感覺和風味還是找不到,但總比那些超級市場的出品好很多吧。
2007年12月26日,築地

2008-01-08 6 浏览
每次去MK,行過一定會食,因為實在太吸引!今次自己一個食,叫左個細船慢慢嘆,反正唔係RUSH HOUR冇乜人望住佢即叫即正,係好新鮮熱辣,每次我都係要燒汁,因為食唔慣其他SAUCE,上面既SEAWEED同木魚同個8爪如丸好MATCH,食極唔厭!呢度冇位坐,要坐住黎食既一定要去9龍城果間,不過唔緊要,反正都係食一陣
2007-12-18
今日放工同女友0係旺角到掃街,去0左築地到食章魚丸,之前食開係原味。今次口痕痕叫0左吞那魚漿,點知發覺係乜味都無的,睇0黎下次都係食返原未好過
築地在日本已經很聞名,它們主打的章魚燒是當地受歡迎的地道小食之一,吃得多豬皮、咖喱魚蛋、碗仔翅......也想轉一轉日式地道小食。以前閱讀過它們的簡介,知道所有食材幾乎都由日本進口,他們的蛋糊用上13種配料調製而成的,再將成本較高的大舊章魚、天婦羅碎卜、蔥絲與紅色的薑片混在蛋糊內然後倒上蛋糊及餡料在半圓形的模具內燒至表面金黄。燒好後,灑上慢火熬製的醬汁、鰹魚碎與海苔便大公告成,最後加點蛋黄醬來吃。外面那層蛋糊烤待頗脆,還有嘗到野味的天婦羅碎卜及蛋香但始終都不及章魚那種彈牙感,的確很有嚼勁,配合蛋黄醬來吃味道恰到配合。記得以前曾到過北海道的函館,那兒是章魚的出產地,連渠蓋也是用上章魚做標記的,當然,在此處(築地)所吃到的章魚,那口感也像我在函館所吃到的彈牙口感,吃完過後還想再吃,那一種誘人的彈牙及有嚼勁的口感真易令人吃上癮呢!如大家吃厭了咖喱魚蛋、碗仔翅、煎釀三寶......的話,不彷嘗嘗別國的地道美食啦!
築地章魚燒
2007-11-24 7 浏览
懷著期待的心情去作第一次的光顧,結果卻不盡人意。除了覺得質素不怎麼樣,還覺得好肉赤。要了一份原味的,開始吃時才發覺原來沒有紫菜碎。問店員拿又被拒,覺得很納悶。第一,章魚燒怎能沒有紫菜碎?第二,明明一大堆紫菜碎放在他們面前,卻連一點點都不肯給……有這麼孤寒的嗎?說實話,章魚燒的味道還可以,只是口感不好。大大的一團面粉,卻很難找到章魚。可能對比其他地方的章魚燒,此店的章魚已算大舊的了……但建議各位吃的時候最好讓你的舌頭打醒十二分精神,否則很難發現章魚的“芳蹤”。紅姜實在不夠,章魚燒也只是微溫的,整體只能用四個字形容:誠意欠奉。但看這裡好評如潮……唯一的解釋,可能只是我今次唔好彩吧。有趣的是店員們用大阪腔在高聲叫賣,讓我覺得自己仿佛已身處大阪道頓崛。但章魚燒質素如此,又逼我返回現實……

2007-09-12
行經築地, 剛好有點餓, 於是和小二買了一隻大舟(十粒)填填肚!原來現在除了原味外, 還有蛋沙律和吞拿魚味(即將一堆蛋沙律/吞拿魚放在八爪魚丸上), 本來我想食吞拿魚的, 但那店員聽漏了, 算吧!可能肚餓, 覺得味道不錯. 而且今次的粉漿不太厚, 吃落亦沒有糊糊的感覺, 只是嫌內裏的八爪魚不夠. 加三元配的凍綠茶, 第一啖是沒啥味道, 但飲飲下, 綠茶味濃了, 但飲到一團團未溶的綠茶粉, 真老土!! 下次還是只要八爪魚丸算了!

下次還是只要八爪魚丸算了!
2007-08-20 14 浏览
由記得食第一粒八爪魚丸是在八百伴的Food Court 。當時只有八百伴才有得賣,那幾粒麵漿球完全唔好食,咬落去淋patpat ,叫做有一粒仔八爪魚比你食下,之後週街都有呢D淋patpat o家八爪魚丸食.但當有築地的八爪魚丸出現,便令我對八爪魚丸重拾信心,那外脆的表面,內裏唔會淋patpat ,很有口感,加埋內裏的薑及那粒不算細的八爪魚,再加埋D醬汁及木魚碎片,簡直天衣無縫,重有不時有唔同o家醬汁選擇,可以不時換換口味.試過不是即刻食,番叮都重脆脆地,咁點都無即食咁好味.
由記得食第一粒八爪魚丸是在八百伴的Food Court 。
試過不是即刻食,番叮都重脆脆地,咁點都無即食咁好味.
之前問過fd話呢間好食過日之船小小~所以點都要去試~琴日經個旺角,叫左正宗個隻大船同男朋友食一食.....就覺得好後悔的確佢入面既章魚係大d但味道...吾係我唸到價錢問題,價錢並吾係一個問題而係我吾唸價錢我都係會覺得日之船好食過佢而環境,我地企係度食既時候佢地係甘係度叫,我地覺得好嘈好煩~我地真係以後都吾會再黎食~
之前問過fd話呢間好食過日之船小小~
所以點都要去試~
琴日經個旺角,叫左正宗個隻大船同男朋友食
一食.....
就覺得好後悔
的確佢入面既章魚係大d
但味道...
吾係我唸到價錢問題,價錢並吾係一個問題
而係我吾唸價錢
我都係會覺得日之船好食過佢
而環境,我地企係度食既時候
佢地係甘係度叫,我地覺得好嘈好煩~
我地真係以後都吾會再黎食~
2007-08-08 4 浏览
以前成日放學都會出黎"掃街"...而呢度o既小丸子可以話係我o既首選...不過前排無左大小舟之分,只有8粒裝,即刻覺得佢好唔抵...加上又小左出黎行街,所以已經一段時間無食過...今日撞啱8號有double stamps...而且佢又變返有大小舟...所以就去左食la...要左個大舟,要玉子照燒...對於d玉子,個人而言就無也興趣...唔係話佢唔好食,而係我唔太鍾意食沙律醬,所以只係試左一啖仔就無食...個味都ok gei....只係我唔食啫,而同我share個大舟o既阿媽就話d玉子好好味wor...主角小丸子依然係咁足料...果然係少食多滋味...咁耐無食真係覺得佢好好味^^
要左個大舟,要玉子照燒...
主角小丸子依然係咁足料...
果然係少食多滋味...咁耐無食真係覺得佢好好味^^
2007-07-01
其實旺角好多小食店都有得賣呢種小食,不過講真呢間真係比較正宗,記得以前有分大船同小船家!但我上個星期去o既時候淨係得番一個size,味道依然咁正,粒八爪魚真係比較有鮮味同埋大粒o的家!雖然價錢略貴,但比起city super foodcourt 入面o個間真係好食好多!不過依家就少o在好多人排隊啦!我有個朋友佢曾經O係日本讀書O既都話呢間都算係比較接近日本O個邊O既味道!不過唯一要彈O既就係杯抹茶真係唔多掂,一O的茶味都無!