2022-07-23 38 浏览
紅米喺屯門都開咗一段日子,好多時經過,外面都係大排長龍,非常熱鬧,襯今晚老公可以早少少放工,約佢去紅米試一試🥢。老公想食辣嘢,於是叫咗韓式泡菜豚肉·豆腐粉絲湯飯$58。湯熱辣辣,飲一啖令人釋放壓力,味道不錯,醒胃惹味,辣度剛剛好。豆腐同豚肉份量合適,如果泡菜可以多少少會更正🤤。我就叫咗原條蒲燒·鰻魚蛋包鐵板飯$81(照燒汁;另加芝士碎$8同溫泉蛋$8)。一嚟到,嘩!有驚喜!色香味俱全之餘,啲汁喺鐵板上仲發出「炸炸」聲,真叫人食指大動🍽!鰻魚雖然唔係真係一整條,但起碼有大半條,份量驚人,食落啖啖肉,鰻魚汁香甜。蛋好香滑,芝士味道豐富,飯亦帶有陣陣嘅蛋香味,加埋香噴噴熱辣辣嘅照燒汁,真係好惹味。不過略嫌照燒汁有啲咸,可能鐵板令汁裡面嘅水份蒸發咗,下次汁另上可能會更好。我哋另加$16配抹茶奶蓋拿鐵同$14配虎紋黑糖珍珠奶。特別鍾意黑糖珍珠奶,黑糖香甜,鮮奶香滑,珍珠煙靭,甜度適中,正!

韓式泡菜豚肉·豆腐粉絲湯飯

虎紋黑糖珍珠奶
抹茶奶蓋拿鐵

2022-07-22
韓式泡菜豚肉·豆腐粉絲湯飯
抹茶奶蓋拿鐵
2022-07-18 643 浏览
就係比呢個廣告牌吸引咗我入去😄見到Anson Lo, 神徒門快啲去屯門華都紅米試吓啦,仲有機械人送餐好鬼得意。見到門口餐牌仲有好多種菜式選擇,被那個大大個石板燒廣告牌吸引咗🤤,裝修簡單整潔全部卡位坐我最鍾意,紅米係一間好特別新穎茶餐廳菜式選擇多到不得了,大大話話都有四五十款任你點!美國大理石200g套餐$98 (包餐湯、沙律、溫泉蛋、白飯)唔使$100可以食到咁有質素鐵板牛,熱辣辣熱石上菜已經超級香,賣相一啲都唔求其,牛肉上面蒜香牛油係成塊肉嘅靈魂香到不得了,牛肉好滑仲有少少焦香好淋!必叫招牌王牌雜扒配薯菜$99雜扒有香腸、煙肉、雞扒、豬扒配黑椒汁,豬扒雞扒炸過所以好香口,如果用鐵板上更加Perfect😂😂薑蔥肥牛鐵板飯$56加咗$20油牛角包、餐湯、沙律好抵食$56可以食到鐵板牛飯,所以我加咗$20要套餐,鐵板上熱辣辣,配黑椒汁肥牛份量不少上菜後要馬上炒,我好掛住影相呀最後啲飯燶咗😮‍💨韓式香辣炸雞翼$22驚唔夠飽再嗌多個小食,甜酸醬配炸雞翼唔錯,香香辣辣雞翼炸得夠乾身,咬入去仲有肉汁流出來~總結:地點方便·價錢實惠·坐得舒服👍🏻

招牌王牌雜扒配薯菜$99

薑蔥肥牛鐵板飯$56
加咗$20油牛角包、餐湯、沙律

韓式香辣炸雞翼$22

總結:地點方便·價錢實惠·坐得舒服👍🏻
2022-07-14 53 浏览
抵食晚餐住得咁近屯門夜晚就梗係喺屯門食埋先返屋企啦,所以去咗新都嗰度食返個晚餐先返去沖涼。嗰度啲嘢食大件夾抵食,叫到好似放題咁買單大概$271左右,平均每個人$136左右。極上鮑魚花膠花菇滑雞湯飯$58白飯嘅份量好多,雖然已經叫咗小飯,但仲係覺得都幾多,哈哈。鮑魚花膠雞湯嘅湯底幾好飲,攞嚟做泡飯好養生。花膠都幾有彈性咬口。鮑魚真係有鮑魚,哈哈,冇花冇假。成個泡飯$58仲有嘢飲真係幾抵。邪惡燒芝士玉子燒$48燒汁同沙律醬同埋玉子燒嘅配搭味道都幾夾,仲要有紫菜同埋柴魚絲,賣相都幾靚。蜜糖柚子烤雞翼六隻$38雞翼有三隻同埋六隻可以揀,因為我哋兩個都鍾意食嘅嘢,所以直接叫咗六隻啦,哈哈。蜜糖烤雞翼唔使講都知係咩味道,要有埋柚子醬,味道都好夾嘅。招牌王牌雜扒飯$99另外加咗$20,有埋紅湯同埋牛角包同埋沙律。個蒜蓉汁都幾惹味。又有雞扒又有豬扒,仲要有埋司華力腸同埋煙肉,食完都好飽,每一啖都啖啖肉。上枱嘅時候熱辣辣,啱晒啲食肉獸,嘻。
抵食晚餐

極上鮑魚花膠花菇滑雞湯飯

邪惡燒芝士玉子燒

蜜糖柚子烤雞翼
六隻$38

招牌王牌雜扒飯

2022-06-27
等候时间
4 分钟 (堂食)
2022-07-13 35 浏览
今日遲咗放工但又好肚餓,決定食埋飯先返屋企。同友人叫咗幾款share ,食得開心又滿足1️⃣雜扒餐配薯菜(黑椒汁)$99雜扒包括有豬扒、雞扒、腸仔和煙肉配薯條,厚切豬扒和雞扒肉質鬆軟,口感完全唔韌,啖啖肉,啱哂食肉獸嘅我薯條亦炸得爽脆香口,淋上黑椒汁,美味可口我哋仲加咗$20轉套餐,包括有牛角包、迷你胡麻沙律、湯和飲品2️⃣老壇酸菜魚.芫茜泡椒鳥冬$58魚肉肉質結實,唔會一夾就散,加上嫩滑無骨,啖啖肉。值得一讚係湯底酸辣得嚟好清好好飲,配上烏冬味道好夾3️⃣超級至尊薄餅$76作為至尊材料好豐富,有肉醬、腸、雞肉、磨菇、洋蔥等,批底唔油,食多啲都唔會腻跟餐仲可加多$6升級轉特飲,呢杯青蘋果綠茶伴愛玉,飲落清甜而且愛玉清涼滑溜,喜歡這配搭

1️⃣雜扒餐配薯菜(黑椒汁)$99
薯條亦炸得爽脆香口,淋上黑椒汁,美味可口

2️⃣老壇酸菜魚.芫茜泡椒鳥冬$58

3️⃣超級至尊薄餅$76

2022-07-09 1034 浏览
下班約了朋友到這間餐廳吃飯,門口有一個機械人迎賓,機械人螢幕上有部分餐單選項。門面的紅色在商場中特別顯眼。進到店內,看到另一個機械人快速送餐中,感覺有趣又有效率。店內有很多卡位,選了一個卡位角落坐下,用手機掃桌上的QR Code下單,很方便。先點一個小食拼盤($58),三款小食配甜酸醬。最喜歡的是蜜糖雞翼,香熱微甜,外脆內軟和多汁。其次是春卷,香脆可口,內裏有蔬菜粒,不會覺得太油膩。最後是炸雞肉,同樣炸得香脆,配甜酸醬味道更鮮。無糖教主冰(+$13)是新推出的飲品,這罐飲品由教主代言,所以才有這個名字,實為青檸海鹽柚子冰。在夏天喝特別清新,配上汽水配上柚子,清新中帶點微甜。芝士奶蓋綠茶(+$16),綠茶味比較清淡,能嚐到淡淡的芝士味,整體感覺清淡。原條蒲燒鰻魚蛋包鐵板飯($81),在四款汁中選了照燒汁,不會蓋過鰻魚的味道。鐵板炙燒,以紙邊圍着防止油彈出,拿開紙邊才吃會更方便。上桌後要立即攪拌,否則蛋流到鐵板的底部,與底部的飯混和,然後被鐵板的熱度燙熟了,令底部的飯好像吃煎蛋飯般。鰻魚非常大份,入口軟滑無滑無腥味。鐵板飯加了一隻温泉蛋(+$8),令本身比較少汁的鐵板飯加入滑溜感。看到餐廳

無糖教主冰

芝士奶蓋綠茶

温泉蛋

日式炸蝦冷烏冬伴煙三文魚

看到餐廳新推出的日式炸蝦冷烏冬伴煙三文魚($52),冷烏冬是夏天最佳的主食。煙三文魚有煙熏味,炸蝦香脆,加上掛上醬汁和爽口魚籽的麵條。份量足,味道甚佳,勝價比高。
2022-07-05
無糖教主冰
温泉蛋
2022-07-08 53 浏览
有日經過屯門紅米餐廳,見到 Anson Lo 盧瀚霆人型紙牌,餐廳飲品仲用上OOHA 製作特飲。天氣咁熱,都想飲下0糖0脂飲品消暑,仲叫咗茶餐醫肚。邪惡爆芝士玉子燒 HKD 48玉子燒幾大份,表面仲有醬汁同木魚,感覺幾日式;
內裡有芝士,半溶狀態配合嫩滑玉子,仲有少少拉絲效果。

薑桃冰(凍)HKD 26夠凍夠消暑,同時薑味十足,裡面都有幾多桃!無爆教主冰(凍)HKD 26夠凍夠消暑,仲有少少青檸,好開胃又解渴。
美式炸魚配和風海苔薯條 HKD 39炸魚大份夠鬆軟,魚肉夠嫩滑,海苔自己控制份量啦,薯條海苔幾夾!
蜜糖柚子烤雞翼 HKD 22一碟有3隻雞翼,蜜糖配柚子開胃,又幾雞翼幾夾,而且蜜糖味夠香!
香濃芝士白汁煙肉焗西蘭花 HKD 28芝士再配烤焗已經吸引,再配埋煙肉、白汁,感覺更加香;
而且西蘭花無焗到黃,配埋芝士一齊食,都唔錯。

邪惡爆芝士玉子燒 HKD 48
玉子燒幾大份,表面仲有醬汁同木魚,感覺幾日式;
內裡有芝士,半溶狀態配合嫩滑玉子,仲有少少拉絲效果。

薑桃冰(凍)HKD 26
夠凍夠消暑,同時薑味十足,裡面都有幾多桃!

無爆教主冰(凍)HKD 26
夠凍夠消暑,仲有少少青檸,好開胃又解渴。

美式炸魚配和風海苔薯條 HKD 39

蜜糖柚子烤雞翼 HKD 22

香濃芝士白汁煙肉焗西蘭花 HKD 28
芝士再配烤焗已經吸引,再配埋煙肉、白汁,感覺更加香;
而且西蘭花無焗到黃,配埋芝士一齊食,都唔錯。

2022-06-25 77 浏览
收工約朋友食晚飯,係屯門想搵間唔太貴而有特色既,搵到呢間紅米餐廳,睇過餐牌款式都幾多,價錢唔算貴,又未試過,今次就黎試下啦,餐牌好多野唔影咁多,就咁影左今日叫果2款野果頁。先講講主菜加20蚊有湯,沙律,牛角包同飲品,但上到黎係半份厚多士,可能牛角包賣晒啦,但又唔同我地講聲,呢方面做得唔多好,我地都唔介意食多士既,但交帶聲會好d。羅宋湯好酸,我就幾鍾意既,好過飲d溝水溝到淡晒既湯,沙律加左胡麻醬,多士烘得唔夠香脆,似食麵包。原條蒲燒鰻魚蛋包鐵板飯,賣相麻麻,同睇其他人post上黎d相差好遠,鰻魚唔算大條,同埋好韌,好似食膠咁口感,蛋包飯還好,飯用珍珠米略濕左dd。和風照燒鐵板炒烏冬,兩位朋友都揀左同1款,佢地就話唔難食囉,但都唔叫好食,烏冬偏淋身。整體上都好有進步空間,都仲可以俾多次機會佢下次黎試下其他野既。

2022-06-24 78 浏览
呢間紅米餐廳位於屯門華都商場,人來人往,呢日黎到入面都好熱鬧,滿晒座而且最特別既係會有機械人幫手拎餐,非常得意又新奇!同埋呢到既食物款式都好多,中西式既餐都應有盡有,有小菜類、韓式石鍋、扒餐、烤魚雞煲、甚至連pizza都有!總有一款適合你!呢日我地叫左一個招牌王牌雜扒餐,仲有沙津、例湯同埋牛角包雞扒同豬扒都大大塊,加上燒汁好好味煙肉亦唔會太油膩,好豐富!然後叫左一個酸菜烤魚,以及額外叫左一份炸餐肉同辛辣麵烤魚大大條,好入味,魚肉彈牙,而且配料都好多!藍碟花雪梨蜜伴愛玉,紫藍色好靚唔會太甜,味道岩岩好火山柯華田芝士奶蓋,一睇就知好邪惡芝士味香濃,加上柯華田味道好夾

而且最特別既係會有機械人幫手拎餐,非常得意又新奇!
呢日我地叫左一個招牌王牌雜扒餐,仲有沙津、例湯同埋牛角包
雞扒同豬扒都大大塊,加上燒汁好好味
煙肉亦唔會太油膩,好豐富!
然後叫左一個酸菜烤魚,以及額外叫左一份炸餐肉同辛辣麵
烤魚大大條,好入味,魚肉彈牙,而且配料都好多!
藍碟花雪梨蜜伴愛玉,紫藍色好靚
唔會太甜,味道岩岩好
火山柯華田芝士奶蓋,一睇就知好邪惡
芝士味香濃,加上柯華田味道好夾
2022-06-10
用餐时段
2022-06-24 38 浏览
今天路經屯門,在華都花園一樓商場見一個機械人在餐廳門口宣傳,於是便內進晚膳。餐廳的裝修也很富特色。卡位間隔有如小廂房,防疫意識高。餐廳用QR CODE 點菜,效率非常高。我就點了門口機械人宣傳的蛋包飯嚐嚐,再加上一個招牌雜扒。“富士山蛋包王”(特盛2人份量)配吉列炸蝦2隻,可自選兩款扒。果然是Double Size,一座富士山的模樣,雞扒和豬扒都很巨型。味道方面,飯是茄汁珍珠米,酸酸甜甜,非常可口。包住飯的滑蛋也特別滑,炸蝦甘香酥脆,豬扒和雞扒肉質也不錯,點上醬汁,十分惹味。+$20有冷熱飲品、暖心湯、牛角包和胡麻沙律,同樣是雙份,認真超值。足料羅宋湯,非常濃稠。沙律是新鮮蔬菜加麻醬,是開胃的前菜,口感清爽。牛角包鬆軟有牛油味,送湯一流。人氣No.1的“招牌王牌雜扒”,有雞扒、豬扒、司華力腸和煙肉。既然是招牌菜,就一定要嚐嚐啦!大大件的豬扒和雞扒,還加上煙肉和香腸,就像座「肉山」。司華力腸特別美味可口。一頓豐富又美味的晚餐,就在撐著大肚子下結束,而且還經濟實惠呢!

“富士山蛋包王”
(特盛2人份量)配吉列炸蝦2隻,可自選兩款扒。

人氣No.1的“招牌王牌雜扒”
happy Friday唔想煮飯,同老公屋企喺附近撐枱腳🫢🫢見到蕭生間餐廳食物種類好多元化,可謂包羅萬有!原來地方很大,座位都夠闊,食物種類多到呢有啲眼花撩亂🤣🤣最尾揀咗麻辣雞煲,好香🤤🤤紫洋蔥🧅芹菜,小辣已經夠辣啦,雞肉好嫩,用上雞髀肉,食到差唔多加湯打邊爐🍲唔小心撳咗兩個辛辣麵🤣🤣加埋午餐肉變咗一個部隊鍋🥳🥳飲品方面種類亦都非常多,台式茶飲珍珠黑糖奶茶🧋水果茶、特飲芝士奶蓋,乜都齊晒水果茶超大杯茶味夠濃水果新鮮唔會太甜👍仲有西冷牛扒、鐵板餐、最尾比呢個酸菜魚吸引咗😌😌烏冬底,魚肉非常嫩滑,酸菜酸爽,魚肉份量亦都很多,有10左右大大塊,有一定厚度湯底都好好飲,少少辣好開胃 埋單每人百鬆啲好抵食😝😝下次過嚟試吓西式pizza西冷牛扒先😎😎

見到蕭生間餐廳食物種類好多元化,可謂包羅萬有!

原來地方很大,座位都夠闊,食物種類多到呢有啲眼花撩亂🤣🤣

唔小心撳咗兩個辛辣麵🤣🤣加埋午餐肉變咗一個部隊鍋🥳🥳

水果茶超大杯茶味夠濃水果新鮮唔會太甜👍

下次過嚟試吓西式pizza西冷牛扒先😎😎
2022-06-17
等候时间
5 分钟 (堂食)
本身我今日心情好差又肚餓是但搵間野想涼冷氣食個下午茶抖下。點知搵到間好野,痴線架,我真心覺得呢一餐令到我心情好返晒。食物服務真係好到你吾信,我望住d人排隊都快快食之後讓俾人地。係華都搵到寶,係我今日意想吾到架😂😂😂🙋🏻‍♀️
食肉獸pizza
2022-06-03
食肉獸pizza
2022-06-01 1151 浏览
紅米呢間餐廳用左好多好鮮豔既顏色裝修,類近韓風為主,入到去燈光明亮,清潔乾淨,全部卡位有隔板,十分衛生。餐牌有圖有照片,色彩繽紛好吸睛,仲係自己用QR code落單好方便。隨此之外我仲見到餐廳入面有機械人送餐,喺香港真係好少見到架。我叫左凱撒沙律,韓式香辣雞翼,招牌王牌雜扒同重量級西冷。先上左沙律同雞翼,賣相都好吸引,沙律份量唔少,兩個人食都夠晒,三文魚同蟹柳一D都冇俾少架。而雞翼就好有韓國炸雞既感覺,辣得黎又有甜甜地既感覺,係好食既。前菜之後就當然去到期待已久既据扒環節,王牌雜扒份量十足,條腸都係用斯華力腸,仲有雞扒同牛扒,個雞扒煎脆左個皮,但入面個肉仲好軟好多汁,十分推介。而牛扒亦冇令我失望,牛扒有牛肉既香味,肉質係淋身,非常好味。另外,要講埋呢個重量級既西冷,真係有重量既,真係爭D裝唔晒灑出黎咁大塊,牛扒又厚身,但你又估唔到佢又咁淋,又咁香,感覺好似就喺老牌扒房金鳳果種味道,絕對有驚喜。整體而言,價錢唔貴,坐得舒服,乾淨企理,值得推薦。
紅米

整體而言,價錢唔貴,坐得舒服,乾淨企理,值得推薦。

2022-05-19
用餐时段
2022-06-01 105 浏览
6點幾同女朋友去食晚餐點知…..好少野揀大多數都無,只好叫芝士焗豬飯,酸菜魚泡飯同雞翼…………………芝士焗豬飯:豬扒食落去有陣酸味….D飯比較硬,食咗1/4就無再食…………………雞翼:凍+硬,勉強可以放落口……………酸菜魚泡飯:要睇運氣..之前食過一次唔錯,今次太酸明明叫咗走芫荽,結果都係有芫荽……………熱朱古力:淡都無味,同飲水無分別!!環境一般,地下癡粒粒,餐具有污跡!!!!!!!!!!!!!

雞翼:凍+硬,勉強可以放落口……………

熱朱古力:淡都無味,同飲水無分別!!

環境一般,地下癡粒粒,餐具有污跡!!!!!!!!!!!!!
2022-05-30
等候时间
5 分钟 (堂食)
2022-05-29 71 浏览
行完屯門彩虹欄杆,行去華都商埸搵野食,餐牌好多款食物都有,有西式嗰啲鐵板燒,蛋包飯,韓式泡飯,下午茶炸雞髀薯條,西多士,中式烤魚等等。就知入到去一定有款岩我。坐隔離個兩個學生妹叫左二份下午茶,係炸雞髀配薯條仲有啲紫菜粉。聞到炸野當然我都叫左一份,即叫即炸,雞皮好脆,因為午飯時間特別多人,餐廳裏面會有機械人走來走去負責送餐,送到枱面前。佢一至日都有唔同lunch set ,外賣自取仲有88折。我就無叫lunch set ,叫咗個蒲燒鰻魚野菜炒烏冬($72)+$20變套餐包含牛角包,餐湯,嘢飲同埋沙律,烏冬好冧同入味,鰻魚份量都正常。仲叫咗個蕃茄滑蛋芫荽滑牛湯飯,白飯係分開上,個蕃茄湯好濃味,友人連個湯都飲晒。
2022-05-26 67 浏览
之前成日上YouTube見到介紹紅米餐廳,今日黎開屯門就過嚟試吓, 喺屯門市中心行條天橋就到好方便睇餐牌食物都好多選擇,小食,鐵板,鋸扒,石鍋飯,薄餅海南雞乜都有今次溢咗養生湯飯泡菜豚肉豆腐粉絲~可以有益長度增加免疫力,嚟到超大碗,配埋烏冬,好豐富,夠晒飽肚酸菜魚芫荽泡椒~開胃清火去膩除燥,魚嘅數量真係好足,食極都仲有,同埋我鍾意佢個湯夠晒酸好惹味,配埋個湯飯,正!仲有個兒童餐真係要讚下你睇吓兒童餐個蛋包飯都咁靚,完全冇揸流攤,雞翼小朋友勁鍾意食嚟到呢度一應俱全,一次過滿足晒唔同嘅願望

今次溢咗養生湯飯

仲有個兒童餐真係要讚下

嚟到呢度一應俱全,一次過滿足晒唔同嘅願望