2019-01-11 1147 浏览
呢度既蛋撻之前成日買黎食,係非常好味,有兩款皮的蛋撻,我就鐘意食酥皮,全日都新鮮出爐熱辣辣,酥皮又夠脆😋😋見到佢D面包都係新鮮出爐熱辣辣,但我就好小買面包食😬😬呢度隨左酥皮蛋撻係我好鐘意食之外,仲有就係蝴蝶酥同杏仁酥,隨左酥化夠脆,杏仁酥仲好香杏仁味,而且仲鬆化到入口即溶,果種好味既感覺就好似食更拿破崙甘,甘好味😋😋😋😋😋我每次買,有時買一磅,有時買半磅,次次食親都收吳到口,今次又吳例外,又食曬,好彩今次係買左半磅,但半磅都好多,因為越食越好味,好味到又食曬😨😨😰😰
見到佢D面包都係新鮮出爐熱辣辣,但我就好小買面包食😬😬
蝴蝶酥杏仁酥
蝴蝶酥杏仁酥
2019-01-06 904 浏览
深水埗平野特別多,今日經過呢間麵包店見好多街坊買包,所以我都買返袋方飽$5.5有4塊和雞仔餅(大約二十蚊)方包比連鎖店既質素係差d,但價錢又平d啫。雞仔餅我覺得一般,我不嬲都唔係特別鍾意食。但我先生就好鍾意,佢話餡和皮比例1:1,唔會好肥。

2019-01-05
2017-10-12 1870 浏览
作為木嘴,自然物以類聚都有一班木嘴朋友。呢日為左其中一個朋友既生日我就買個cake俾佢啦。 呀,可能有朋友無睇過木嘴我既食評,提返大家本人對食物既要求為零,只係comment到好食同唔好食,個個都係食神,唔通個個都真係食神咩。慶左咁多年仲有咩蛋糕揀姐,木嘴班朋友基本上次次都係買個東海堂就算鬼數,無心思無驚喜,反正大家見到咩cake都係餓狗搶屎,食完之後個個大嗌好飽,從來都唔comment食物既味道。本身今日都係諗住求其買個東海堂比佢算,點知經過呢間紅車厘,個名雖然娘娘地,但d cake賣相都唔錯,重點係平過東海堂好鬼多。大佬月頭出左糧幾日就變糧尾嫁啦,依家黎到月中銀包已經無乜貨,既然係咁就挑戰下班木嘴朋友既底線,買個芒果蛋糕黎試下。 食完,都ok既,芒果幾甜,中間係海綿蛋糕,食得飽7個木嘴之餘,仲有一大舊剩返無人問津添問你死未。建議大家糧尾既時候考慮下呢個蛋糕,食極唔完,性價比一流。

芒果蛋糕
2017-10-05 1345 浏览
平民小店發現驚喜!呢件芒果卷一拎上手份量十足😍,芒果卷上面兩塊芒果片幾香甜,裏面亦非常有內涵😂,cream入面同樣有芒果😋,再包住大大份芒果mousse,性價比甚高!
2017-01-27 1672 浏览
上次同朋友去嘉頓山行經依間麵包店 經過橱窗見到有啲西餅咁 都幾抵食 其中見到個芒果卷 係10蚊都吾洗 但就好大一卷 齋睇已經覺得好抵食 個時已經好想買 就諗住落山買泥做tea食啦 但落山再去時已經賣晒了 有緣無份啊 今次深水埗覓食就再次挑戰去買 俾我買到最後一件啊感覺也是幸運 吾係又一次落空了芒果卷 $9.5揸上手係好大件 同連鎖個啲根本係兩皮 連鎖講緊好食啲個啲都吾止依個價 仲要細3分一左右 食落都幾好 芒果吾會酸 確實蛋糕部分係教較多既 但有蛋香同埋郁吾會乾身 食完有飽肚感 如果住附近買泥食早餐一個就夠飽了 正
感覺也是幸運 吾係又一次落空了

芒果卷 $9.5
2016-10-09 1328 浏览
蛋撻1個3蚊、半打16蚊,有兩種唔同口味架,其中ㄧ個係牛油食起上黎鹹鹹地幾好味,另外ㄧ種唔記得喇,但都不錯架,酥皮够酥,平靚正!雖然個阿姐態度唔係咁好,但都算ok嘅!
2016-04-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
成日吃它的牛油皮蛋撻一流,很香牛油奶粉味,3個半一個。另外,他們的麵包比其他地方鬆軟,調味又好。七味腸仔包,芝士芝味棒等都好很吃,正常港式麵包店價錢,只有奶油包不好吃。The Hong Kong style egg tarts here are regarded by me as the best in HK, esp. the butter oneinstead of the multi folded one. 3.5HKD per tart. Other breads are cheap and nice too. Recommend this shop to expats from such as Apple Dorm nearby.
成日吃它的牛油皮蛋撻一流,很香牛油奶粉味,3個半一個。

另外,他們的麵包比其他地方鬆軟,調味又好。

• 牛油皮蛋撻
2015-08-14 1256 浏览
可以天天吃麵包也不生厭的我,最喜歡吃的簡單沒有餡的包,饅頭、麥包、提子包這些類型最合我心意有天早上無意間經過這間麵包鋪,便想買個包當早餐。肉鬆包、pizza包、蛋白蛋糕等等也很吸引,我最後選了提子合桃夫子包買多一個作下午餐麵包外皮是乾乾的,然後裡面很軟,提子和合桃的份量也很多,也加入了粟米粒。麵包的size算大,$5.5 很值,吃罷一個已很飽。

買多一個作下午餐

2015-02-27 1512 浏览
早幾日買了蝴蝶酥,又平又靚又正,今日又經過,買了其他東西試下。1. 杏仁條:今日仲有特價,買半磅都係$35,大大包,有排食。杏仁條好鬆脆,個面好多杏仁片及糖,又香又甜,食完一條又想再食再食😋2. 蛋黃酥: 有特價,每件$3.5,我買了兩件試下,個外表色澤好光,我心目中以為入面會有個又大又多油的蛋黃,可惜個蛋黃得個4分1,唔算香和多油水,不過個蓮蓉好香,唔好太甜,都算新鮮易入口。
新年做特價

蛋黃酥
蛋黃
2015-02-26
外卖自取
$42 (其他)
新年做特價
2015-02-25 1118 浏览
今日係深水埗食完午餐,經過福榮街,見到紅車厘有好多包餅,朋友都介紹話蝴蝶酥好正,見佢有特價,我就買一包試試。$35一包蝴蝶酥(半磅)牛油味好香,質地好脆口,又唔燶,甜甜地,而且唔算貴,比起曲奇四重奏,可能只買到五、六件,真係平靚正,值得推介👍👍👍
$35一包蝴蝶酥(半磅)
一包半磅
好脆

2015-02-25
外卖自取
$35 (其他)
一包半磅
好脆
  • 蝴蝶酥
2014-10-04 804 浏览
慕名来到红车厘,也許是沒有選對目標,尼家餅好似無咁好食。提子鬆餅(HKD4),好似未熟咁樣,黏黏嘅,好甜仲有個雪山xx核桃包(HKD5.5),其實呢個口感係ok嘅,都好大件,核桃也好大粒。總體評價,唔知尼家係唔係好中意留小小糖水係個包嘅表面,咁出爐之後可以看到包(鬆餅)上面有D黏黏嘅“焦糖”部份,但都冇因此提升整體口感。
慕名来到红车厘,也許是沒有選對目標,尼家餅好似無咁好食。
提子鬆餅(HKD4),好似未熟咁樣,黏黏嘅,好甜
提子鬆餅
雪山xx核桃包
2014-10-04
$9.5
2014-09-01 853 浏览
之前買過幾次佢嘅芒果蛋糕,這種細細間的麵包鋪舖,呢間算幾好食,至少蛋糕有蛋香味,忌廉有忌廉味道,因為很多的麵包舖,雖然做到口感鬆化,但蛋糕沒有蛋香味,就好食陣風咁,今日行過突然間又想食蛋糕,沒有芒果蛋糕,買了一個朱古力蛋糕,口感比芒果蛋糕更鬆軟,朱古力蛋糕的朱古力味是淡淡的,忌廉打得很軟滑新鮮,沒有做得太甜,不會太膩😄。如果喜歡食濃味朱古力的人,會覺得他朱古力味會唔夠。

2014-08-09
  • 芒果蛋糕
2013-06-22 702 浏览
杏仁條 ($20/ 0.25lb)對我來說,一件好的杏仁條不單止要脆,也要做到很flaky的效果,而這一家的杏仁條就能做到這點。從圖中可見,每一件也是高高的,裡面一層接一層;入口鬆化有牛油香,加上的杏仁脆糖面,真是令人忍不住不斷地吃!價錢更是十分相宜,$20已能買一大包了(1/4磅),足夠吃一個星期!真是想不到港式麵包鋪也能做出如此出色的酥皮呢!感謝鄰居的推介
杏仁條 ($20/ 0.25lb)

2013-04-14 440 浏览
個人唔鐘意食椰撻,唔太好有椰子味既食物但媽媽話好鐘意食依到既椰撻我試左4份1,覺得佢冇出面既椰撻咁甜同時個餅底係厚身D有口感些入面都係滿滿既椰絲,椰香味幾重,又唔太油可以一試
個人唔鐘意食椰撻,唔太好有椰子味既食物
但媽媽話好鐘意食依到既椰撻
我試左4份1,覺得佢冇出面既椰撻咁甜
同時個餅底係厚身D有口感些
入面都係滿滿既椰絲,椰香味幾重,又唔太油
可以一試
2013-04-10
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
晌深水埗明星海鮮酒家跟屋企人食完團年飯,向地鐵方向行,路經紅車厘,門口餅櫃之上堆滿炸油角、牛耳,老婆話買兩包返去應吓節,被我睇穿佢啦,都喺口痕想食啫。一晌都無乜人嚟小弟屋企拜年嘅,通常喺我哋去親戚度,結果,買番嚟最後都喺我哋兩公婆食鬼晒,哈哈。炸油角(角仔)$26雖然佢無寫,小弟亦無問,不過拎起嚟幾墜手,大概半磅左右。傳統做法,都喺芝麻、花生、椰絲、砂糖做餡,餡料研磨細碎,味道濃香,而外層炸得酥脆,比起零食物語啲豬肉鬆角仔,都喺傳統嘢有韻味啲。有個感覺,晌依啲麵包鋪頭仔買角仔,會新鮮啲,因為鋪後就喺工場,睇住銷售情況嚟睇住做。其實整角仔喺小弟同姑媽、表哥表姊們嘅集體回憶嚟,廿幾年前,仲住晌啲7層H形公屋,通常都喺自家製再派街坊,搓皮就未輪到我,不過包餡、收口、摺邊我都OK架,工多藝熟吖嘛,以前年年都喺咁整。依家?應該生晒銹啦!牛耳 $20另一懷舊小食,平時都真喺好少買,鬼叫依家咁多零食選擇咩!紅車厘嘅牛耳做得非常薄,所以咬落極香脆,又帶點點南乳香。食得薯片多,轉食吓牛耳都唔錯,廿蚊一大包,買筒薯片都差唔多啦,份量仲邊有咁多添,可以嘅話不妨支持吓依種傳統小食,又支持吓啲舊區小店。
炸油角(角仔)$26

,工多藝熟吖嘛,以前年年都喺咁整。依家?應該生晒銹啦!
牛耳 $20

外卖自取
$23 (其他)