2022-08-31 76 浏览
本身係因為在附近番工經常叫依間既外賣先發現左依間滋味川菜😋 今次決定收工同同事行過來試下堂食啲鑊氣原煲煲仔菜👍🏻餐廳座位不位多,但我地好好彩來到仲有位,裝修也比較簡單,很典型既大排檔風味,最岩同啲同事或朋友來吹水。/ 紅館必食推介 /招牌酸菜魚(滑魚片)$188 再加配白飯 $10,讀可以選擇佢地既薯粉$14碗我地叫左酸菜魚裏面有芝麻,芫荽,酸菜、芽菜同埋魚!上碟嘅時候仲係滾住上,用一個瓦煲仔咁鎖住熱力認真夠新鮮煲熱辣,夠曬香,我聽到隔離枱嗌左小辣🤣 我地叫左中辣,因為本身都ok食辣,滑魚片肉質腍身冇骨,份量夠兩個人食。🐂 /沙嗲金菇嫩牛肉片/🐂 $88另外再加一煲沙嗲金菇牛肉片,依個餸又係餸飯一流,最驚喜係佢既牛肉片非常軟身又無根而且份量好足,用煲仔鍋上,自帶保溫,而且牛肉既火候控制得好好,真係無牙都食到!/ 冰涷酒款 /🍺|冰凍啤酒|🍺 朝日ASAHI大樽裝 $32/樽 $49/2樽既然叫左兩個都係辣既餸,所以都決定叫番一枝Asahi大樽裝既冰凍啤酒!第一次食辣野配啤酒呀,估唔到非常解辣。晚市仲有青島啤酒買一送一,比較適合人多少少既飯聚。📍紅館📍鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號

/ 紅館必食推介 /

🐂 /沙嗲金菇嫩牛肉片/🐂 $88

/ 冰涷酒款 /

📍紅館
📍鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
#鰂魚涌 #大排檔 #川菜 #滋味 #theredcuisine
沙嗲金菇嫩牛肉
招牌酸菜魚
朝日啤酒
2022-08-29
沙嗲金菇嫩牛肉
招牌酸菜魚
朝日啤酒
2022-08-31 35 浏览
/好耐都冇食過小炒😆見到呢間係條巷仔到幾隱世都忍唔住想試下-🥢風味干扁肥腸($126)小炒用煲仔上非常之特別!肥腸最重要係一定要夠肥,而且份量都好多,加上有大量嘅醬汁同蒜頭,超級啱我同我男朋友呢啲超重口味嘅人😍 🥢鑊氣豉椒炒蜆($108)一路聽住廚房炒嘢嘅聲音都已經feel到好夠鑊氣🔥炒蜆非常入味又鮮甜,一粒沙都冇,仲有大量嘅豆鼓非常之惹味又送飯😋🥢四川椒麻雞半隻($98)海量既香蔥同花椒油,愈食愈麻,越食越上癮🤩而且一啲都唔辣,男朋友一啲都唔食得辣都默默地清咗盤🤣 加上雞肉非常嫩滑,底吓仲有芽菜鋪底,半隻雞都非常足夠!-各款小炒都非常惹味男朋友超快清左一碗飯仲搶埋我果碗🫣最後決定要嗌多一個先夠🤣重口味既朋友必試!

好耐都冇食過小炒😆
見到呢間係條巷仔到幾隱世都忍唔住想試下
🥢風味干扁肥腸($126)

🥢鑊氣豉椒炒蜆($108)

🥢四川椒麻雞半隻($98)
各款小炒都非常惹味
男朋友超快清左一碗飯仲搶埋我果碗🫣
最後決定要嗌多一個先夠🤣
重口味既朋友必試!
  • 四川椒麻雞
2022-08-29 36 浏览
朋友之前搵到一間川菜館唔錯,今次同我黎試下,位置係喺鰂魚涌內街嘅小店,座位唔算多,勝在唔會人逼人比較好坐。餐牌除左有川菜外,仲有多款小炒。餐廳主打菜色係原煲煲仔菜及麻辣,我地當然要試下啦。招牌酸菜魚(滑魚片)$188平時酸菜魚就食得多喇,多數都係用大啲嘅瓷器裝住嘅,呢間餐廳用左原煲瓦煲仔上,有特色得黎仲可以保溫👍🏻啲魚片好嫩滑無骨刺,食得好放心,大豆芽同酸菜及魚肉份量都算多四川椒麻雞(半隻)$98我地兩個女仔點左半隻雞已經好夠食,雞肉面鋪滿晒香蔥油薑茸花椒非常惹味,食落有啲麻麻辣辣嘅味道,雞肉好嫩口,配埋飯一流🤤小菜當然要配冰凍啤酒啦,依家晚市啤酒仲買一送一非常抵呀

招牌酸菜魚(滑魚片)$188

四川椒麻雞(半隻)$98

小菜當然要配冰凍啤酒啦,依家晚市啤酒仲買一送一非常抵呀
2022-08-23
2022-08-19 36 浏览
今日嚟咗鰂魚涌一間正宗川菜餐廳~紅館~食晚飯😆叫咗個招牌麻辣大波波魚蛋,真係超級大粒彈牙,麻辣汁又麻又辣好惹味,係不錯的小食🌶佢有好多款煲仔菜叫,我叫咗雲吞雞煲,一上枱個煲仲滾緊超級熱,雞湯清甜,雲吞大大粒飽滿好多蝦,雞肉不會鞋,仲有白菜食,足料好味🐔面食叫咗酸辣粉,雖然餐牌話係一人份但係都好大碗可以兩個人share食,酸辣正好多酸菜,薯粉彈牙,又有唔同配料好似花生,腩肉粒,全部菜色都大份抵食🍜食辣野小炒點可以唔飲啤酒,依到啲啤酒全部都係良心價,Asahi正價都係32蚊枝咋,兩枝會更平,其他啤酒都有一送一,加配價等優惠。同埋仲有中國白酒可以飲,正🍻
今日嚟咗鰂魚涌一間正宗川菜餐廳~紅館~食晚飯😆

2022-08-19 28 浏览
今日同朋友去咗鰂魚涌嘅紅館食晚餐,朋友讃佢哋嘅食物好好味,我哋選咗酸菜龍脷柳、川辣牛肉羊肉鍋及炒蜆。龍脷柳配上酸菜湯好配合味道,啲龍脷柳好嫩滑,酸菜加芽菜好有咬口,佢嘅味道除咗酸外仲有辣,但辣得滋味,個湯都好惹味。川辣牛肉羊肉好好味,滋味非常,牛肉好嫩滑,羊肉顫而滑,個湯麻麻辣辣,但又唔會食到流鼻水,個湯底應該落咗好多配料的,湯底好正宗。真係令人食指大動,美味無窮。特別一讚嘅生炒蜆,鑊氣好夠,其他餐廳通常都係將蜆整熟咗至炒,但生炒係入味而且考烹製工夫的,非常滋味。整體來說,呢間食館嘅川菜值得推薦。

整體來說,呢間食館嘅川菜值得推薦。
鰂魚涌隱世四川麻辣菜 — 紅館呢間位於鰂魚涌嘅隱世四川麻辣菜,主打原煲煲仔菜、麻辣菜式,以及冰凍酒款,好似啤酒同中國白酒都有得飲🍻見到依家仲做緊萬事優惠青島啤酒有買一送一的優惠添,同堂食每位免費送中國白酒15ml一杯🍶山西老陳醋皮蛋($36)份量都幾多,食起嚟夠麻,幾正!招牌酸菜魚($188)係以原個煲仔上,真係第一次見!係大排檔風味x酸菜魚🤣衫上枱時新鮮滾熱辣,魚身可以簡龍利柳或滑魚片,今次揀咗滑魚片,食落夠滑,而且冇骨👍雖然冇得揀辣度,但係味道適中,幾啱我口味😋四川椒麻雞($98)面頭鋪上滿滿的香蔥,雞肉質感幾滑唔會鞋~
鰂魚涌隱世四川麻辣菜 — 紅館

山西老陳醋皮蛋($36)
份量都幾多,食起嚟夠麻,幾正!

招牌酸菜魚($188)

四川椒麻雞($98)
面頭鋪上滿滿的香蔥,雞肉質感幾滑唔會鞋~
2022-08-15 28 浏览
用瓦煲上嘅酸菜魚真係第一次見😍😍可以keep住佢熱辣辣🔥一路咁樣滾住佢 仲令個酸菜同埋辣椒味更加出 個魚更加入味🌶️魚肉好嫩滑 冇骨啖啖肉 好惹味🤤份量仲要超多 好抵食🤑
@the_red_cuisine係主打正宗川菜館x 大排檔風味嘅餐廳。一向like川菜麻辣野嘅我,難得黎到鰂魚涌,當然要試一試。大家留意佢係一間隱世小店,鋪頭位置係後巷裡面,行入去見到門面紅噹噹嘅就係佢!-原煲煲仔菜 - 招牌酸菜魚 (滑魚片) $188煲仔上好特別,好有大排檔風味。魚片份量都唔少,肉質嫩滑,同一般街外食既酸菜魚有D唔同,洋蔥做底整到好淋吸曬D酸菜汁幾好食。我諗佢係用洋蔥取代左酸菜魚平時有嘅寬粉、木耳,各有各出色。-野生椒炒爽豬肚 - $118鋪滿勁多香蔥、芫茜,而且豬肚份量好多,加埋金菇超吸汁一齊食,辣得過癮,叫黎送酒一流!-山西老陳醋皮蛋 - $36川味十足,每一粒都沾滿左個汁,唔怕麻嘅可以連埋D碎椒一齊食更好味!-喜力啤酒大樽裝 - $15食辣野唔係唔飲番杯啤酒呀?加$15就有一枝好抵飲,用戰鬥碗飲住食辣野麻甩得來又好有風味!啤酒個碗都係冰凍架,消暑一流!-* 紅館 *地址:鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖-#hkfood#likeforlike#instatravel#latergram#hktravel#photooftheday#traveling#y

原煲煲仔菜 - 招牌酸菜魚 (滑魚片) $188

野生椒炒爽豬肚 - $118

山西老陳醋皮蛋 - $36

喜力啤酒大樽裝 - $15

* 紅館 *
地址:鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
#hkfood#likeforlike#instatravel#latergram#hktravel#photooftheday#traveling#yummy#travelhk#followforfollow#vsco#hkig#hkdating#pleaselike#hkfoodie#bestfoodhongkong#coffeehk#hkcafe#hkrestaurant#topcitybites#topcitybiteshk #香港美食 #鰂魚涌美食 #鰂魚涌餐廳 #hkfoodie #川菜 #酸菜魚 #煲仔菜 #小菜
2022-08-11 1264 浏览
發覺好耐無食小炒,好想食返啲好有鑊氣嘅大排檔小炒,啤一啤佢🍻今日就黎到側魚涌嘅——🌟紅館🌟 見佢哋有好多大排檔風味嘅原煲煲仔菜🤩仲有麻辣菜式都好吸引🌶今次就一於食久違了嘅麻辣水煮菜式😋黎到大排檔又點少得叫返枝冰涷嘅啤酒,講到酒類,大排檔黎講呢到都算多,除咗啤酒想食得盡興啲仲有中國白酒🫣價錢相宜,我都飲咗杯👍🏻 ._./ 開胃前菜 /🐟|招牌麻辣大波波魚蛋|🐟麻辣大魚旦除咗長洲,呢度都有得食,大大粒,麻辣汁夠多🌶辣味充足🥵呢類小食最啱餸酒,所以前前後後都忍唔住嗌多碗黎餸酒🤭·🦐|爽蝦紅油抄手|🦐佢哋嘅紅油抄手喺我最愛嘅蝦餡料💓每粒都好大粒,爆多蝦係裏面,配埋少少辣又鹹香嘅紅油辣汁,好滿足😋•/ 紅館必食推介 /🐂|重慶水煮無骨龍脷柳|🐂配薯粉淡淡魚肉,冇骨好正👍🏻見到紅色嘅水煮充滿辣椒好似好嚇人🥵佢麻度好足夠,而且唔會太辣,成個味道配埋薯粉咁食都唔會覺得辣,味道啱啱好👍🏻 龍脷柳再鹹啲就更完美(重口味的me)🫣•/ 冰涷酒款 /🍺|冰凍啤酒|🍺食小菜又點少得飲番杯冰凍嘅啤酒啤一啤佢🥰佢哋嘅啤酒夠晒冰凍🧊仲可以幫你飲完一支先係雪櫃拎另一支開👍🏻而且好抵飲🌟·🍶|中國白酒 · 瀘洲老窖〔大曲
._.

🐂|重慶水煮無骨龍脷柳|🐂配薯粉

/ 冰涷酒款 /
🍺|冰凍啤酒|🍺
🍶|中國白酒 · 瀘洲老窖〔大曲酒〕|🍶
濃香型,52%,一小勺已經感受到佢嘅烈度🤭飲少少食得更盡興🫣呢個味道好特別,易入口,微鹹帶有酸黑豆同菠蘿乾嘅香氣🍍
._.
@the_red_cuisine
📍紅館
📍鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
2022-08-08 40 浏览
最近迷上川菜麻辣野🤪 鰂魚涌真係比較少去食飯 朋友係附近上班族 專登帶我去呢間隱世川菜大排檔😍 位於巷仔內街 主打原煲麻辣煲仔菜🍲▫️招牌酸菜魚 ($148)原煲上熱辣辣 係幾過癮😂 酸菜魚用左龍利柳 大豆芽同酸菜份量夠多辣度屬中辣 仲加入左辣椒乾 魚柳無骨 食得夠開心🥳 ▫️重慶酸辣粉 ($69)性價比都幾高 酸辣薯粉好滑 湯底好香麻辣味🌶 配料除左酸菜花生仲有切粒肥豬肉 令到成碗酸辣粉都好香咬一口肥豬肉 油香滲透出口腔個感覺🤤配埋枝冰凍啤酒❄️❄️麻辣味同啤酒真係好夾🍻喜力大啤$15枝 抵飲🤪👍
最近迷上川菜麻辣野🤪
鰂魚涌真係比較少去食飯
朋友係附近上班族 專登帶我去呢間
隱世川菜大排檔😍 位於巷仔內街
主打原煲麻辣煲仔菜🍲

▫️招牌酸菜魚 ($148)
原煲上熱辣辣 係幾過癮😂
酸菜魚用左龍利柳 大豆芽同酸菜份量夠多
辣度屬中辣 仲加入左辣椒乾
魚柳無骨 食得夠開心🥳

▫️重慶酸辣粉 ($69)
性價比都幾高 酸辣薯粉好滑
湯底好香麻辣味🌶 配料除左酸菜花生
仲有切粒肥豬肉 令到成碗酸辣粉都好香
咬一口肥豬肉 油香滲透出口腔個感覺🤤
配埋枝冰凍啤酒❄️❄️
麻辣味同啤酒真係好夾🍻
喜力大啤$15枝 抵飲🤪👍
2022-08-04 1107 浏览
今晚和朋友在鰂魚涌傾點事,朋友介紹這家極度隱世的紅館吃川菜,於是就來試試水準。餐廳位於鰂魚涌的一條小巷之中,如果不是朋友帶路應該都要搵一陣,的確是隱世小店。餐牌有不同的川式菜品,有各式水煮、干鍋、各式四川小炒等,同時亦有不同的湯粉麵可選擇。餐廳非常特別的有提供坊間少見的中國白酒,不過今晚有事不能盡情飲,所以只叫了特價啤酒,下次一定叫多幾位朋友試試白酒。四川椒麻雞(半隻) $98先點了比較少有的四川椒麻雞,椒麻雞半隻份量十足,面層堆疊著滿滿的香蔥,醬汁鮮味濃郁,色澤亮麗,入口麻中帶辣,油而不膩,而雞肉厚實嫩滑,味道令人上癮,一流。風味干扁肥腸 $126侍者一奉上干鍋,一股香辣氣味撲鼻而來,一看肥腸就知道十分對辦,大腸夾著厚厚的油脂,一咬舌尖立馬發麻,有鑊氣夠香辣,調味恰到好處,肥腸份量亦多,脂香豐腴。大大碗羊肉湯麵 $78一上枱的確是大大碗,選了麻辣湯底,一呷麻香有辣勁,但卻濃而不膩,有大量的半肥瘦羊肉片,入口羊脂的膻香立馬在口腔爆發,而麵條本身的口感筋道醇厚,頗有嚼勁,十分不錯。喜力啤酒 $15見到有超特價的大樽裝喜力,當然要點一支,餐廳奉上冰凍的戰鬥碗,一呷暑氣全消,爽。

四川椒麻雞(半隻) $98

風味干扁肥腸 $126

大大碗羊肉湯麵 $78

喜力
喜力啤酒 $15
2022-08-04
喜力
難得黎到鰂魚涌,當然要試一試當地美食,比我搵到一家隱世小店,看一看餐牌,發覺是以辣為主題,除此之外,另外最出名就係煲仔菜😊見到幾吸引,所以就試下,入到去之後,店員居然會為鋪檯布,呢種服務係其他餐廳比較少見😂看了一看餐牌,見到有一個菜式幾吸引,那就是鮮蝦雲吞滑雞煲🐔另外仲點了一杯白酒😃估唔到呢間隱世小店會有咁多唔同類型既酒:青島啤酒$36、藍妹$38、朝日$32、喜力$15🍺晚市的時候青島有買一送一的優惠。如果想飲貴少少既酒就可以試下白酒,例如係:茅台王子酒(200ml $288)、瀘州老窖(200ml $228)、江小白(100ml $68)。鐘意飲酒的朋友們唔好錯過啦🤗雲吞雞煲非常足料,而且粒粒雲吞入面都係鮮蝦🦐,再配上白酒的話,簡直一流,當然要小心唔好飲醉😂😂餐廳名稱: 紅館餐廳地址: 鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖

餐廳名稱: 紅館

餐廳地址: 鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
2022-08-03
2022-08-03 30 浏览
評分: ★ ★ ☆ ☆ ☆<莫名其妙的辣> 13/5/2022成都冒菜 薯粉 皮蛋1 湯底清湯味道 微微辣度2 餸羅白 金菇 幾片牛肉 芽菜 青瓜牛肉量太小 一度懷疑自己食緊素食男人係唔會飽3 皮蛋味道調得好 基本既酸辣譚仔同feel 份量有兩隻左右4 價格小貴 一共120蚊
評分: ★ ★ ☆ ☆ ☆

4 價格
小貴 一共120蚊
2022-05-13
2022-08-02 52 浏览
🌃 食肆為川菜小店, 位於鰂魚涌海堤街的一條小巷, 鄰近於太古坊, 但位置非常隱蔽, 除非係打工仔或者附近居住嘅街坊, 否則都好難搵得到。 餐廳以紅白色為設計, 有着濃濃嘅中國風, 牆壁嘅下半部分形成一個紅色階磚牆, 十分適合打卡。 餐廳賣點為大排檔風味, 主打原煲麻辣煲仔菜, 大排檔小炒、還有特色嘅中國白酒。-.🌶🐟🍲 招牌酸菜魚💲 148👉 以瓦煲煲仔菜方式呈上, 能夠有效果持久保溫。👉 餐廳選用了龍脷柳做酸菜魚, 比傳統酸菜魚羹更無骨同埋滑溜。👉 小編選了小辣嘅程度, 湯底味道 以酸菜、 尖紅椒、 芫茜為主, 酸辣度平均,而麻辣度偏麻而小辣。.🌶🥘 香噴噴臘味炒飯💲 98👉 以瓦煲煲仔飯方式呈上, 能夠有效果持久保溫。👉 炒飯炒得好有鑊氣, 飯粒粒分明, 臘味粒有好多, 加了辣椒香蔥去爆炒, 非常之惹味, 煲底仲食到唔少飯焦添🤤.👉 小編係餐飲方面叫了維他淳茶舍 支裝茶, 有助消脂解膩, 老闆娘仲送咗 中國白酒(大曲酒) 畀我哋試飲添, 飲落去竟然係有浸菠蘿味, 飲完仲有一股暖氣湧上嚟🤣.📍 紅館 (海堤街)鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖.*此價格只供參考及以當時為準,實

🌶🐟🍲 招牌酸菜魚
💲 148
👉 以瓦煲煲仔菜方式呈上, 能夠有效果持久保溫。

🌶🥘 香噴噴臘味炒飯
💲 98
👉 以瓦煲煲仔飯方式呈上, 能夠有效果持久保溫。

📍 紅館 (海堤街)
鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-07-31 47 浏览
天氣熱最啱食麻辣川菜消消暑🌶🌶朋友專登帶我去呢間隱世小店試下,聽聞味道正宗而且價錢貼地,好期待呢🤩🤩🍖重慶水煮紐西蘭羊肉 $158✨麻椒同辣椒味道平均,夠香夠辣👍🏻👍🏻羊肉鮮嫩彈牙,一啲都唔羶!沾滿醬汁食好惹味😋😋配料仲有芫茜、芽菜、洋蔥絲等,唔算太油膩~辣味仲會越食越出,好爽🌶🌶🧆豉椒炒蜆 $108✨果然係呢到既撚手小菜之一,夠哂鑊氣🔥🔥炒蜆鮮甜,完全冇沙!豆豉、蒜粒味道突出,好香口!!好啱撈飯或者送啤酒🍻🍻🍜重慶酸辣粉 $69✨佢地既酸辣粉都好出名架👍🏻👍🏻賣相豐富!包括有榨菜🥬、花生🥜、腩肉粒🥓等~~薯粉偏幼身,口感滑溜,掛湯效果都唔錯~~味道酸酸辣辣唔嗆鼻,食完好滿足🤤🤤🌟P.S. 餐廳仲有提供冰凍啤酒/中國白酒🍻🍻而家仲做緊青島啤酒買一送一優惠,配辣野食就最啱🥳🥳
天氣熱最啱食麻辣川菜消消暑🌶🌶

🍖重慶水煮紐西蘭羊肉 $158✨
麻椒同辣椒味道平均,夠香夠辣👍🏻👍🏻
羊肉鮮嫩彈牙,一啲都唔羶!沾滿醬汁食好惹味😋😋

🧆豉椒炒蜆 $108✨
果然係呢到既撚手小菜之一,夠哂鑊氣🔥🔥
炒蜆鮮甜,完全冇沙!豆豉、蒜粒味道突出,好香口!!
好啱撈飯或者送啤酒🍻🍻

🍜重慶酸辣粉 $69✨
佢地既酸辣粉都好出名架👍🏻👍🏻
賣相豐富!包括有榨菜🥬、花生🥜、腩肉粒🥓等~~
薯粉偏幼身,口感滑溜,掛湯效果都唔錯~~
味道酸酸辣辣唔嗆鼻,食完好滿足🤤🤤

🌟P.S. 餐廳仲有提供冰凍啤酒/中國白酒🍻🍻
而家仲做緊青島啤酒買一送一優惠,配辣野食就最啱🥳🥳