2021-04-25 424 浏览
又要深水埗搵食,本來想食加滕屋但太多人,所以去左隔離既素食小店試試☺️店內光線充足,成間鋪好似好白好整潔咁點左兩碗米線,餸可以自己任選,餸菜款式多黎得素食店梗係要試下啲偽肉😌😌😌第一碗揀左胡椒雞、春卷同豆斗,湯可以揀辣度第二碗揀左魚腐、雞肉、腐竹,另外加左份炸雞粒米線大大碗,份量十足。個人覺得魚腐最好味👍🏻👍🏻👍🏻 唯一可以挑剔既係偽肉雞味道不太像,質感一百分💯今日呢餐感覺好健康😌
店內光線充足,成間鋪好似好白好整潔咁

點左兩碗米線,餸可以自己任選,餸菜款式多
黎得素食店梗係要試下啲偽肉😌😌😌
第一碗揀左胡椒雞、春卷同豆斗,湯可以揀辣度

第二碗揀左魚腐、雞肉、腐竹,另外加左份炸雞

今日呢餐感覺好健康😌
🌗黯然銷魂飯(素叉燒煎蛋飯) $50黯然銷魂飯嘅三項要素,叉燒、煎蛋同菜心都有齊。飯係珍珠米,粒粒分明👍🏻,素叉燒由麵筋做成,一定無鞋口或者太肥太瘦問題,外層吸滿叉燒醬汁,仲有少少烤過嘅感覺;雞蛋🥚係由日本直送,蛋黃又大又黃,蛋邊煎得焦香;豉油係自家秘製,甜甜地唔會太鹹,同蛋汁一齊撈飯一流呀。飲品叫左熱特飲:菊花圓肉杞子茶,菊花清熱去火、圓肉養血安神、杞子養肝明目,仲要特飲竟然唔洗加錢😮,咁抵~快d 去懲罰佢地啦!
🌗黯然銷魂飯(素叉燒煎蛋飯) $50
2021-04-13
2021-03-07 389 浏览
見平時都食好多肉,今日專登同班同事去食素食,簡直令我對素食另眼相看,味道完全唔似食緊素食,一開始仲以為會唔夠飽,點知仲飽過平時,叫咗碗麻辣米線(有素魚腐、糖心蛋、臀肉、蘿蔔)講真佢嘅湯底真係拍得住譚仔嘅麻辣湯底,所以真係要試吓
2021-02-23 340 浏览
深水埗有不少素食餐廳,這一間算是平民而且裝修企理,開咗唔算好耐,有時下晝唔想食肉, 都會嚟呢度食。佢午餐餐牌類似兩送飯形式,可以自行揀兩樣,又可以夾錢再嗌多一款或者加菜,可揀的款式亦算合理,有七至八個。不過如果晏去的話,有些款式可能會賣晒。今日食咗蕃茄炒蛋同芋頭麵筋,兩樣都好食蕃茄炒蛋唔似一般出邊嗰啲多汁,感覺好住家菜,冇味精,感覺健康同清新, 但芋頭可以再諗啲就更好。 除餐附送飲品,可以揀羅漢果茶或者豆漿。價錢合理,素食人士或想食清淡d既可以一試。

2021-02-17
2021-01-10 1177 浏览
又是一間有心食店。一次無意之間,路經附近覓食,發現這間以綠色為設計主調,裝潢企理,名叫「素味牽」的新派素食店,吃了一頓素菜午餐,覺得食物水準不錯,價錢又不貴,之後便多次前來這兒吃午餐。雖然最近這次幫襯,見它原來新近推出了用上了叉燒製作的「黯然銷魂飯」($50),又有特別的「意式香草雞麻香米線」($53)和「意式香草雞麻香燴飯」($53),還有最適合冬天吃的多款「素味鍋」($53),不過我還是點了我覺得最抵食的自選兩餸「素菜午餐」($43)。其實這兒的自選素菜分為 A、B、C、D四組,各有 8款素菜選擇,不定時輪流推出,而我這天吃的是 D組,揀了「金菇豆腐」和「尖椒炒蛋」做餸。兩小碟不油不膩的素菜,「尖椒炒蛋」味道較佳,蛋也炒得嫩滑,不過就辣度微弱,與想像中的辣度有點落差。至於「金菇豆腐」,除了金菇和豆腐,還有青豆,味道較為清淡,不過,素食不就是這樣嗎?這套餐是包餐湯或是日特飲的,這天的餐湯是看來普通的「雜菜湯」,是日特飲則是「菊花圓肉杞子茶」。愛喝凍飲,不愛熱飲的我當然樂意加兩塊錢轉成凍飲,這杯用了冰糖調製,真材實料,有杞子、有圓肉,還有杭菊在裡面的「凍菊花圓肉杞子茶」顏色清澈,味道清
這套餐是包餐湯或是日特飲的,這天的餐湯是看來普通的「雜菜湯」,是日特飲則是「菊花圓肉杞子茶」。愛喝凍飲,不愛熱飲的我當然樂意加兩塊錢轉成凍飲,這杯用了冰糖調製,真材實料,有杞子、有圓肉,還有杭菊在裡面的「凍菊花圓肉杞子茶」顏色清澈,味道清甜滋潤,就像一道清泉一樣滋潤口腔,喝來涼快清新,是一杯另類的好喝飲品。
值得一提的是這兒的白飯是可以添吃的,雖然只可添吃一碗,不過我相信只要不是大胃王的話,都應該夠飽了吧!
午餐
  • 素菜午餐
2021-01-06 322 浏览
深水埗加藤屋成日排長龍,但喺隔離嘅素味牽都無乜人😕 素味牽話畀大家知無肉食嘅可以好滿足,食素都可以令人生更精彩!😋 黯然銷魂飯 $50黯然銷魂嘅精髓唔係叉燒同蛋,而係洋蔥!不過就因為呢間無五辛,咁無咗洋蔥都ok啦😬 叉燒用麵筋做,超真超似🤪 雞蛋用咗日本蛋,無燶邊更加健康😚 份量都好夠,跟餐嘅薏米水都好清好健康~佢哋仲有個素菜兩餸套餐更抵食,下次再試😛

😋 黯然銷魂飯 $50

佢哋仲有個素菜兩餸套餐更抵食,下次再試😛
2021-01-01 220 浏览
Bookmark左太多太多間深水埗cafe喇,但係當日同媽媽去個頭正值假期,為免娘親等咁耐,加上前排做節同聖誕大魚大肉過,所以決定食餐素食~ 我就揀左未幫襯過既素味牽喇💁🏽‍♀️同好多blogger講既情況一樣,有唔少人喺加藤屋等位,而素味牽人流就比較少,唔洗等位~ 講下食左咩啦💁🏽‍♀️➿ 是日餐湯:南瓜湯🎃南瓜煲到完完全全溶喺湯入面,好似blend左既西湯咁,但係係中湯黎!入面仲有紅蘿蔔🥕黃豆、眉豆等等,好清潤~➿ 香菇小肉卷🫔 (套餐 +$8)菇菇既成份比我想像中少~ 咬開小肉卷覺得入面既素肉碎比較淋身,似薯蓉狀🤨 個人認為可試,可唔試~➿ 黑椒牛柳絲鍋 *清湯 ($53)素牛柳真係有肉紋,外貌同質感都幾似真既,黑椒味恰到好處~ 擔心食素食唔飽既,可以叫呢個鍋物系列,因為配料份量好多,有兩大紥金菇、鮮冬菇、雲耳、椰菜、蕃茄、粟米粒🌽,仲要有粉絲,再跟碗白飯🍚,一定會飽!➿ 素米線 *清湯 ($23)腐皮($8) + 山葵芝士丸($9) + 麻油雞($10)唔食辣既媽媽傻豬左,睇錯「山葵」做「山藥」🤣 好彩山葵芝士丸冇咩wasabi味,所以唔攻鼻,都唔辣!麻油雞質感相對冇咁真,麻油味唔

講下食左咩啦💁🏽‍♀️
➿ 是日餐湯:南瓜湯🎃

➿ 香菇小肉卷🫔 (套餐 +$8)

➿ 黑椒牛柳絲鍋 *清湯 ($53)

➿ 素米線 *清湯 ($23)
腐皮($8) + 山葵芝士丸($9) + 麻油雞($10)
唔食辣既媽媽傻豬左,睇錯「山葵」做「山藥」🤣 好彩山葵芝士丸冇咩wasabi味,所以唔攻鼻,都唔辣!麻油雞質感相對冇咁真,麻油味唔係太出,反而覺得薑味最出~ 媽媽食完之後話:「早知就少米線先啦~」🤣

➿ 是日特飲:洛神花茶🌺
媽媽覺得甜左d~

整體黎講💁🏽‍♀️
呢度素食將食材處理得幾健康又飽肚,非常經濟實惠啊👍🏽 欣賞佢地有良知💛 又有良心,有學生優惠,所以學生黎食係更加抵架🍇 見有d blogger推介麻香米線,下次試下先!
2020-12-22 219 浏览
一個平日,下午兩點八黎到,佢話收3點,我見無人就照食,因為佢上得切我就食得完•『腐皮、麻油雞米線 麻辣湯 中辣』$42啖湯有少少似譚仔嘅味道,少少辣油喺面;麻油雞雖然得3-4塊,但味道好香,仲有好多片薑;腐皮都幾多•【後記】➡️疫情嘅關係只做午市1200-1440,3個鐘都唔夠,大家要繼續分散投資➡️可能係最後一個客人,多餸飯只得返兩樣餸揀,所以叫米線➡️ 行過素年好多人排隊;加藤屋,多人同要同陌生人share枱,我無食;疫情下,要揾適合一個人又食得安心嘅午餐,唔容易

『腐皮、麻油雞米線 麻辣湯 中辣』$42
腐皮、麻油雞米線 麻辣湯 中辣

【後記】

➡️可能係最後一個客人,多餸飯只得返兩樣餸揀,所以叫米線

2020-12-22
腐皮、麻油雞米線 麻辣湯 中辣
2020-12-11 150 浏览
螞蟻上樹+茄子金菇羊腩 in veggie style!金菇羊腩有一絲絲彈牙很似是肉的東西,不講不知是齋菜螞蟻上樹有一粒粒仿製肉的豆製品Veggie lunch at Sham Shui Po, surprisingly tasty, didn’t realise they were veggie, texture like meat. Soup is great and rich in taste.
2020-12-10 111 浏览
黃金商場附近一直係深水埗最繁忙嘅平民食堂茶餐廳、米線、日本菜,幾乎數得出嘅都有!最近流行嘅新派素食亦當然有啦!今次去左位於元州街圖書館對面嘅「素味牽」我同朋叫咗兩餸飯同素肉鍋,仲有新推出嘅意式香草雞麻香燴飯兩餸飯、素肉鍋都由唔同食材配搭,包括菇菌、豆品、蔬菜等,營養豐富均衡而麻香燴飯既有忌廉汁嘅質感,竟然仲夾雜住川菜嗰種麻辣嘅味道,令人驚喜!為咗推廣素食,呢間餐廳嘅食物不但價格親民,亦有唔同類型嘅菜式吸引唔同口味客人而兩餸飯更會不時轉換菜式。另外亦有仿真素肉「黯然銷魂飯」入面嘅素叉燒確係幾可亂真!無論有冇素食習慣,各位下次嚟參觀生活館嘅時候不妨去試食一下!
黃金商場附近一直係深水埗最繁忙嘅平民食堂
茶餐廳、米線、日本菜,幾乎數得出嘅都有!
我同朋叫咗兩餸飯同素肉鍋,仲有新推出嘅意式香草雞麻香燴飯

而兩餸飯更會不時轉換菜式。另外亦有仿真素肉「黯然銷魂飯」
不妨去試食一下!
2020-12-06
2020-12-09 121 浏览
我們約平日午膳期間到此餐廳,限聚令下,餐廳2人一枱,亦十分乾淨。二人同行,我們叫了兩個兩餸飯,奉送湯或特飲。兩餸:香芋炆面筋、豆角茄子、青瓜雲耳豆腐、南乳粗齋湯:南瓜湯 特飲:杞子桂圓羅漢果值得一提的是,所有餸也沒有胡椒粉或味精,真的很像自家餸,份量合適。另外,餐廳提供添飯一次的服務,值得一讚。南瓜湯則較少南瓜,但有一些眉豆及白豆。杞子桂圓羅漢果特飲則有好幾粒桂圓,美中不足的是杞子較少。總括來說,此餐廳也是值得嚐試的素食餐廳🍴
二人同行,我們叫了兩個兩餸飯,奉送湯或特飲。
兩餸:香芋炆面筋、豆角茄子、青瓜雲耳豆腐、南乳粗齋
湯:南瓜湯
特飲:杞子桂圓羅漢果

另外,餐廳提供添飯一次的服務,值得一讚。
南瓜湯則較少南瓜,但有一些眉豆及白豆。
杞子桂圓羅漢果特飲則有好幾粒桂圓,美中不足的是杞子較少。

總括來說,此餐廳也是值得嚐試的素食餐廳🍴
2020-12-09
  • 南乳粗齋
身為一個食肉獸,嚟到呢間素食店,我都一定要點「肉」食😝素米線 (HK$23)本身有米線、時菜、芽菜和雲耳,其實都幾大碗喎,所以叫咗3個餸,食得豐富啲😄.黑椒牛柳 (HK$10):有黑椒味,軟滑口感,比牛柳更腍,少少似牛柳,不過幾好味。.麻油雞 (HK$10):調味好似,烤夫不錯。.腐皮 (HK$8):新鮮軟滑😋.清湯:一點也不清,不用加什麼調味料已經好有味道。食晒啲餸,剩返些少米線時,就發現湯面有2隻蚊子屍☹️,廚房衛生一般般啦,希望可以改善一下。羅漢果圓肉杞子茶 (HK$0)呢杯係因為點咗3款素餸而贈送的。好足料,好好飲😋鹽酥雞 (跟餐 +HK$10)調味不錯,炸得好脆口,可是只得3小粒。
身為一個食肉獸,嚟到呢間素食店,我都一定要點「肉」食😝

素米線 (HK$23)
.麻油雞 (HK$10):調味好似,烤夫不錯。
.腐皮 (HK$8):新鮮軟滑😋
.清湯:一點也不清,不用加什麼調味料已經好有味道。

黑椒牛柳麻油雞腐皮清湯素米線

羅漢果圓肉杞子茶 (HK$0)
呢杯係因為點咗3款素餸而贈送的。好足料,好好飲😋

羅漢果圓肉杞子茶

鹽酥雞 (跟餐 +HK$10)
調味不錯,炸得好脆口,可是只得3小粒。

鹽酥雞

2020-11-13
黑椒牛柳麻油雞腐皮清湯素米線
羅漢果圓肉杞子茶
2020-11-05 97 浏览
呢間係性價比高的素食店。在深水埗地鐵站D出口出左行5分鐘到😆今次我係試佢個黯然銷魂飯🍚係我食過咁多間齋舖裏面最好食嘅叉燒蛋飯😋 隻蛋仲有少少流心,素叉燒醃得好入味👍個汁好好味,我覺得仲好食過肉既叉燒😎媽媽叫左個三餸飯,個個餸都好好味😋特別係個咖哩薯仔好好餸飯,最緊要係碗碗飯都係珍珠米😋兩個人食到飽連埋野飲都係98蚊😆餐廳都乾淨企理,坐得舒服👍款式都多,我應該會再去佢仲有米線可以揀,另外都見到佢研究新嘅菜式😋
呢間係性價比高的素食店。
在深水埗地鐵站D出口出左行5分鐘到😆

今次我係試佢個黯然銷魂飯🍚
素叉燒醃得好入味👍個汁好好味,
我覺得仲好食過肉既叉燒😎
媽媽叫左個三餸飯,個個餸都好好味😋
特別係個咖哩薯仔好好餸飯,
最緊要係碗碗飯都係珍珠米😋

兩個人食到飽連埋野飲都係98蚊😆
餐廳都乾淨企理,坐得舒服👍
款式都多,我應該會再去
佢仲有米線可以揀,
另外都見到佢研究新嘅菜式😋
2020-11-04
  • 黯然銷魂飯
2020-10-31 150 浏览
食素🥕🥬🥒🧄🍠查實食素係幾貴,但係網上見到有人推介,平食素菜,今日晏就去試!☺️☺️☺️出示學生證平$6😏😏.鮮竹卷麻油雞溏心蛋酸辣湯米線 $54 😋😋😋😋叫左三餸送特飲,鮮竹卷勁好食!麻油雞加入了薑粒好食呀。.兩餸飯跟雜菜湯 $43 😋😋😋😋翠肉瓜炒雞髀菇和蘿蔔炆羊腩,雞髀菇好甜,翠肉瓜和雲耳好爽,蘿蔔淋,羊腩質感似,但食得出係菇類。成件事好有趣。.🉐鮮竹卷!好好食!😋
食素🥕🥬🥒🧄🍠
出示學生證平$6😏😏
鮮竹卷麻油雞溏心蛋酸辣湯米線 $54 😋😋😋😋
叫左三餸送特飲,鮮竹卷勁好食!麻油雞加入了薑粒好食呀。
兩餸飯跟雜菜湯 $43 😋😋😋😋
🉐鮮竹卷!好好食!😋
2020-10-30
  • 鮮竹卷
2020-10-26 112 浏览
經過元州街市政大樓,見到附近食店(隔離就係加藤屋)好多人,要排隊。素味牽少人啲,就去試下素食 。 店內環境好舒服 有講到點解有食素 餐牌 黯然銷魂飯 $50呢個名源自《食神》,即係叉燒煎蛋飯🍳素食店當然無可能有真叉燒啦!不過蛋奶素嘅朋友,可以食蛋,所以蛋仲係蛋,不過煎得今次無脆邊,反而用麵筋造嘅素叉燒好脆。豉油煮過甜甜地,都幾好。傳統黯然銷魂飯用泰國香米,但佢哋介紹用日本珍珠米,出來都真係珍珠米。黏嘅圓米配脆叉燒,好似都唔錯。凍洛神花茶 +$2酸酸甜甜,甜味多啲,但因為佢哋舖頭用左冰糖,所以比較清甜。 (加配)蔬菜金錢袋2件 +$10小食可以揀春卷或者金錢袋試過原來都係春卷皮包菜,裡面有粉絲同少少薑味,有時食皮,有時食餡,都幾好。
店內環境好舒服
有講到點解有食素
餐牌
黯然銷魂飯 $50

凍洛神花茶 +$2

酸酸甜甜,甜味多啲,但因為佢哋舖頭用左冰糖,所以比較清甜。
 (加配)蔬菜金錢袋2件 +$10
小食可以揀春卷或者金錢袋