2023-10-01 563 浏览
素味謀麵 暫別之作 真。有心素麵師傅 創先河 真材實料製作 鎮店純素湯底三款 👇🏻🍅 🥕 鮮茄甘筍濃湯 ➡️ 甜酸開胃🎃🫑 南瓜黃椒濃湯 ➡️ 正氣鮮甜4️⃣🍄 四菇濃湯 ➡️ 濃郁香氣同場回憶 香濃日本咖喱 不可能 植脆雞 / 漢堡扒 超好食 😋 🥘🍗🍔希望只是暫別 👋🏻 可以好快再見到你「麵」🍜Bidding farewell to Soulmate - salute to their dedicated chefs for the passion in coming up with the delicious soup bases for their vegan noodle dishes. Good luck to their next adventure and hope to see them soon!

🍅 🥕 鮮茄甘筍濃湯 ➡️ 甜酸開胃

• 🍅 🥕 鮮茄甘筍濃湯
  • 🎃🫑 南瓜黃椒濃湯
  • 4️⃣🍄 四菇濃湯
2023-04-16 1225 浏览
想食好幾次,但一係假期唔開,一係就個湯告吹咗😢,難得今日終於食到🉐!原來個menu 簡化咗好多,唔再好似以前「車仔麵」咁叫,只需要揀湯(2揀1)、麵(2揀1)同料(2揀1)—— 「完」!。🥬🍜『四菇濃湯•純素拉麵•時令野菜』$98🍄🍜『四菇濃湯•稻庭烏冬•汁煮雜菇』$105食得岀湯同配料都係用心製作,香甜嘅雜菇、入味嘅蘿蔔、精緻嘅流心蛋、乾淨嘅蔬菜,配埋香濃嘅湯⋯⋯仲有任飲嘅「甘香烏龍茶」,真係唔係沖淡晒嘅茶餐廳茶,飲嘅時候仲好甘香丫!。店長話因為得一對手,要淆湯同整料,每日朝九晚十一都搞唔掂;但中間只係得幾個鐘(1200-1800)營業,希望你捱得住💪🏽💪🏽 佢同珍姐同一條街,想間中食「清啲」,可以支持下丫!。📍 素味謀麵 (中環)中環和安里16號地舖。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

🥬🍜『四菇濃湯•純素拉麵•時令野菜』$98
🍄🍜『四菇濃湯•稻庭烏冬•汁煮雜菇』$105
四菇濃湯•純素拉麵•時令野菜
四菇濃湯•稻庭烏冬•汁煮雜菇

甘香烏龍茶

📍 素味謀麵 (中環)
中環和安里16號地舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2023-04-12
四菇濃湯•純素拉麵•時令野菜
四菇濃湯•稻庭烏冬•汁煮雜菇
甘香烏龍茶
素食者出街食湯麵都要擔心隱藏動物成分,好在香港都有專門做純素拉麵的小店,三款濃郁湯底各有特色,絕對好味到要飲晒成碗。特製純素拉麵配菜亦非常豐富,仲有各種特色選擇,日日食都可以唔同款㗎。小店在靠近中環蘭桂坊的小巷子里,門面都好有日本風情。入面座位不多,午飯繁忙時間都會滿座啊。拉麵由湯底到配菜可以自由配搭,好似劃車仔麵咁樣自由配搭。鮮茄甘筍濃湯+純素拉麵+汁煮甘筍金菇卷+原條秋葵+天婦羅茄子 HK$88拉麵本身已經有粟米、豆卜、紫菜、芫茜和蔥 (芫茜和蔥可以走),再加上自選的三個配菜,可謂非常豐富。濃湯底確係超級濃,非常令人上癮,尤其豆卜和麵條吸滿汁真係好好食,難怪大獲好評。純素天婦羅附個柚子豉油點來食,我覺得個皮略嫌唔夠脆,並且可以加幾粒鹽提味。香港純素食湯麵選擇唔多,難得這間無動物成分都咁高質素,真係要多多去支持呢。
小店在靠近中環蘭桂坊的小巷子里,門面都好有日本風情。
入面座位不多,午飯繁忙時間都會滿座啊。
拉麵由湯底到配菜可以自由配搭,好似劃車仔麵咁樣自由配搭。

2023-01-05
2022-04-08 3431 浏览
平時食拉麵食得多,全部都係豬骨湯底/海老湯底,用菇熬製做拉麵的湯底就第一次食!今次叫左「無可能真係豬柳強拉麵」,配四菇濃湯底。如果事先唔知,呢塊豬柳強真係同真嘅豬柳強差唔多味🤣 如果鍾意肉嘅人,想嘗試下食素,呢個都係唔錯嘅入門推薦~ 佢個湯底雖然無用到肉,但都非常濃郁,似係經長時間熬製,特別用心!真係飲到菇香味,令人想飲哂成碗湯佢。食完之後都唔覺得口乾,非常舒服,應該係無加味精而且真材實料煮出嚟~整體來講,素食拉麵真係好難得,而且水準亦高,可以俾素食者更多選擇,希望小店可以撐住💛
無可能真係豬柳強拉麵配四菇濃湯底

如果鍾意肉嘅人,想嘗試下食素,呢個都係唔錯嘅入門推薦~

2022-02-17 2046 浏览
素食文化係香港漸漸形成 多左好多人食素食,而素食都唔再局限係啲舊式食品上 開始搞下「新意思」。 除左素食自助餐外 ,仲係中環發現到依間素食拉麵店😳🤩 岩哂中意食素又中意新野既人位置上比較偏僻 係偏巷盡頭 睇openrice地圖都搵左陣先見到。 店舖比較細 有分室內同室外 大概幾張枱咁 。 食物上 主打拉麵類 當然都可以簡烏冬. 湯底有3款, 我就簡左南瓜黃椒濃湯($88) , 餸方面可以簡3款 , 款式都相當多 ,吸引簡唔落手😂 最後簡左白菜冬菇木耳餃、滷水甘筍金菇卷同埋厚身入味鮮竹粒。 本身想試埋「極樂雞」 但因為缺貨而罷休 有啲失望 惟有下次試下 食物好快上枱。賣相同份量絕對俾100分。,同一般既拉麵店賣相一樣 個人認為更吸引。 湯底方面相當濃, cover左南瓜味😅 超推薦木耳餃 ,口感同一般豬餃一樣, 事實更健康都更好食。 可惜得2粒唔夠喉😛。 鮮竹粒 望落去似炸肉粒 咬落去其實係鮮竹 好清爽 而金菇卷,包到好似和牛卷咁 視覺上幾吸晴。 甘筍口感幾爽甜。

南瓜黃椒濃湯
下午茶
南瓜黃椒濃湯
2021-12-31 1619 浏览
我們於30/12(四)約上午十一半時到達餐廳,餐廳在小巷子里,店舖不大,只有1-2位待應。待應安排我們坐下,並給予餐牌,選湯底,拉麵的種類,及3種配料和飲品。我們叫了❶南瓜黄椒濃湯($88)純素拉麵 ①白菜冬菇木耳餃 ②滷水秀珍菇 ③厚身入味鮮竹粒❷四菇濃湯($98)純素拉麵 ①滷水日本大花菇 ②滷水杏鮑菇片 ③滷水甘筍金菇卷拉麵🍜到后,待應提醒我們趁熱吃🤣,吃到中途,熱到流晒汗。2款湯底很特別,友人看到是用攪拌器打的,材料十足,但湯底應該加了一點黑胡椒,有丁點辣
我們叫了
拉麵🍜到后,待應提醒我們趁熱吃🤣,吃到中途,熱到流晒汗。
南瓜黄椒濃湯
四菇濃湯
2021-12-30
南瓜黄椒濃湯
四菇濃湯
這天本來在中環附近尋找一間CP值較高(便宜大碗好吃)的餐廳吃午飯,可惜到現場才發現餐廳已消失了。只好在附近亂逛,合眼緣的就進入。後來真的到處亂逛到和安里,走到最後發現這間標榜自己為"全港首創純素拉麵",本人不時有支持素食食物,何況會不支持這些比較新式的素食餐?餐牌一目了然,基本上是車仔麵形式的清單。選餐方面,本人當然要試試這間的素拉麵,然而湯底款式亦很令我著目,最後決定選擇南瓜黃椒湯。另外亦看到"極樂鷄",只看照片感覺就是麥樂雞,但我有興趣想知道用素食材料,像真程度有多高。南瓜黃椒湯底純素拉麵($88三餸,加$3要多芫茜):三餸內容:自家制溏心蛋、香口椰菜花、滷水甘荀金菇卷溏心蛋正常、椰菜花像是燒烤椰菜花,有趣,保留到烤味、金菇卷我最欣賞,用甘荀卷起金菇群再串一起,吃的時候基本感受不到甘荀的質地,但他的甜味及香氣會充斥口中。南瓜黃椒湯底十分欣賞,做到濃湯效果,南瓜味突出,但我不太感受到黃椒味,同時我反而覺得黑椒味跟南瓜味各佔一半。總括來說這個湯底我是滿足的,我更覺得這個配搭使得本來$88的拉麵餐,我覺得可以分拆成$58—68拉麵主食+$20—30餐湯。素拉麵方面最欣賞拉麵質地沒有因被湯

南瓜黃椒湯底純素拉麵($88三餸,加$3要多芫茜):
三餸內容:自家制溏心蛋、香口椰菜花、滷水甘荀金菇卷
素拉麵方面最欣賞拉麵質地沒有因被湯底浸泡太久而變軟變腍,然而我覺得吃起來,有可能因為無蛋奶,麵的味道略淡,但我覺得大致跟普通拉麵無大分別。
身為芫茜控,加$3要多芫茜,沒有不加的理由。
極樂鷄(跟餐+$38,配素沙津醬+芥辣醬(含蒜)):
先讚素雞件的炸粉並不是敷衍,他只有很薄一層剛好的炸粉漿而亦做到脆炸效果。
雞件味道略淡,質地跟真正的雞件部位比較(以麥樂雞為例),雖仍能分辨真偽但我認為像真程度有8成。
兩款醬料方面不錯,素沙津醬比正常沙津醬略淡味,但覺得不太肥膩;芥辣醬方面不太芥辣,感受不到蒜味。
特飲柚子梳打(跟餐+$18):
雖看到在杯底有很多柚子材料,但我多次攪拌後仍覺得不夠柚子味。

總括整餐的體驗我覺得有趣,希望繼續嘗試更多新奇有趣的配搭,只是我見多數的素食餐廳,特別是比起傳統素食的款式,一般售價仍是比正餐略貴,這點比較可惜但亦能理解。
2021-12-29
2021-12-15 782 浏览
門面寫住係全港首創純素拉麵,又真係冇喺其他地方食過,一試果然有驚喜無可能真係豬柳強拉麵配四菇濃湯底湯底有好濃郁嘅菇味,食得出係無味精!手打拉麵幾有咬口、口感適中,豆卜吸收咗湯汁好好味,植物肉豬柳就略嫌過咸。鮮茄甘筍濃湯車仔麵鮮茄甘筍湯底好正,好濃郁、仲食到甘筍蓉!手打拉麵口感好特別,無喺其他地方食過,有咬口唔會太腍,每一啖拉麵吸收埋湯底一齊食令味道昇華到另一個層次!自選餸方面,猴口菇吸收到湯汁、白菜冬菇木耳餃餃子皮唔怕太厚、甘筍金菇卷同西蘭花就普普通通無乜特別。總括嚟講湯底同埋純素拉麵都好特別好正!好值得一試同支持!

鮮茄甘筍濃湯車仔麵

總括嚟講湯底同埋純素拉麵都好特別好正!
好值得一試同支持!
2021-12-04
  • 鮮茄甘筍湯底純素拉麵
2021-11-11 921 浏览
街尾搵到寶…..和安里好多食肆,LUNCH成日都好多人排隊第1次食呢間野時候就係因為間間都好多人排隊,行到街尾見到細細間,好似日式麵食齋,所以試新野,睇餐牌3餸一麵要$88起包飲品,少少貴好多款餸可以揀,一啲都唔齋第1次食 新鮮茄甘筍湯底 + 烏冬 + 雙色翠玉瓜 +鮮竹粒 + 酥脆蓮藕片 濃郁既鮮茄湯,雙色翠玉瓜好食而蓮藕片好似薯片脆卜卜好好食今次第2次食,要試另1款湯底南瓜黃椒湯底 +拉麵 + 茄子 + 白菜木耳餃 + 酥脆蓮藕片南瓜黃椒湯好濃郁,唔似普通南瓜湯好杰好滯,加黃椒仲有帶少少清甜,原來2樣野好夾,比鮮茄湯特別,濃郁鮮茄湯好多地方都有,南瓜湯完勝😂茄子煎過,好香,而蓮藕片上次食過覺得好好食,今次再encore食過2次,2次都好好味,只係價錢略貴少少🤑🤑🤑
街尾搵到寶…..和安里好多食肆,LUNCH成日都好多人排隊
第1次食呢間野時候就係因為間間都好多人排隊,
好多款餸可以揀,一啲都唔齋

第1次食 新鮮茄甘筍湯底 + 烏冬 + 雙色翠玉瓜 +
鮮竹粒 + 酥脆蓮藕片
濃郁既鮮茄湯,雙色翠玉瓜好食
而蓮藕片好似薯片脆卜卜好好食

今次第2次食,要試另1款湯底

食過2次,2次都好好味,只係價錢略貴少少🤑🤑🤑
2021-10-31 584 浏览
素食車仔麵好少係香港見到有素食車仔麵既餐廳,🌱自選湯底:南瓜黃椒濃湯🌱麵底: 拉麵🌱自由選3個餸:白菜冬菇木耳餃、滷水猴頭菇、響鈴鮮竹粒味道都幾好,南瓜濃湯既車仔麵第一次食😋但配料有蔥,如果唔食蔥或五辛嘅朋友,最好問一問餐廳先
素食車仔麵
好少係香港見到有素食車仔麵既餐廳,
🌱自選湯底:南瓜黃椒濃湯
🌱麵底: 拉麵
🌱自由選3個餸:白菜冬菇木耳餃、滷水猴頭菇、響鈴鮮竹粒
外卖自取
2021-10-08 757 浏览
《無可能真係豬柳強拉麵》個名真係好鬼長,但食完又真係會記得你個名,確實如果唔講我知都唔覺你係素,肉質仿真程度相當高,加上有黑椒令到味覺都被你欺騙我地仲叫左個自選拉麵,D餸可以自己自由選擇,湯底我地就試左南瓜黃椒湯底,感覺好特別,有好香既黃椒味但又冇左佢平時既草青,怕食三色椒既人不防一試密樂雞係即叫即炸,脆口十足,但味道就一般,點埋個sauce會好小小*提提大家4,5點餐廳會休息,避免摸門釘請留意時間

*提提大家4,5點餐廳會休息,避免摸門釘請留意時間
午餐
2021-10-02 600 浏览
放Lunch 去咗試呢間素食拉麵店,雖然間鋪要行到入去條巷差唔多最入嘅位先見到,但個日去到嘅時候已經有好多食客排隊。坐低之後即刻落單,叫左個四菇濃湯嘅拉麵,配料就揀咗(1) 白菜冬菇木耳餃、(2) 自家製溏心蛋同埋(3) 滷水猴頭菇。麵一嚟到就即刻試咗啖湯底先,啖湯飲落去有少少杰身,但我覺得浸菇味唔算好突出。猴頭菇炆到好冧,溏心蛋啱啱好,反而個白菜冬菇木耳餃有驚喜,食落去好爽口清新,值得一試。不過,個豆卜索唔到啲湯汁,變咗食落去嘅時候乾噌噌,有少少扣咗分。成個拉麵盛惠98蚊,同其他拉麵店收費差唔多,貴唔貴就見仁見智啦,不過喺中環食飯都差唔多呢啲價位上落嘅。
四菇濃湯三餸拉麵

题外话/补充资料: 有少少人手不足嘅情況,Lunch Hour得一個樓面,又要執枱,又要招呼客人,又要收銀。不過喺咁嘅情況之下,侍應嘅服務態度都好好,對住客人完全無唔耐煩嘅表現,值得一讚!
2021-08-27 1108 浏览
I am a noddles lover. I always prefer noodles than rice. So, going to Ramen places for food always pose an issue - the soup base always contains meat. Although I am no longer a full vegetarian and only observe 10 vegetarian days in a lunar calendar, i still prefer vegetarian food over meat anytime. Bravo to the team not to just remove meat from a ramen soup recipe but to find its own recipe. I had the truffles soup base with fresh noodles which was delicious. Not salty and very well balanced. Th

Bravo to the team not to just remove meat from a ramen soup recipe but to find its own recipe. I had the truffles soup base with fresh noodles which was delicious. Not salty and very well balanced. This is definitely one of the best vegan noodles I have had. I also like the eggplants and the tofu in the noodles. I have also ordered the dumplings on the side, which I like. Not sure what the fillings are but not just like any other vegetables dumplings.

I read from some of the comments that they find this noodles too soft. I actually think this is because it is Chinese noodles and not Japanese ramen noodles (which normally contains eggs and not vegan). I do see if the noodles are thicker, it would be too much like udon which you can choose instead. So, it may be difficult to make it al dente but perhaps something to explore.

Overall, good noodles with fresh ingredients. I will definitely be back again.

2021-08-27
2021-08-14 791 浏览
Bookmark 咗哩間「素食拉麵」一段時間,終於有人帶我去揾哩條隱蔽嘅小巷。兩款湯都「湯如其名」,十分香濃;湯掛埋上烏冬同麵,好夾。🤓整體:食物新鮮,即叫即整。特別鍾意響鈴鮮竹粒、香煎雙色翠玊瓜(用黑胡椒香煎)、酥脆蓮藕片(脆口,另上無影響質感)。🍄🍜『四菇濃湯麵(配3餸)』$103➕白菜香菇木耳餃➕響鈴鮮竹粒➕自家秘製溏心蛋⋯⋯🍅🥕『鮮茄甘筍濃湯麵(配3餸)』$88➕香煎雙色翠玊瓜➕酥脆蓮藕片➕滷水杏鮑菇片⋯⋯🥬冰鎮秋葵$45🐤極樂雞$45。味道:💛💛💛💛🖤再去:💛💛💛💛💛。📍素味謀麵 (中環)中環和安里16號地舖。【後記】➡️平日1900左右到,只得兩枱客,已經推薦俾朋友,同準備再同朋友去食

兩款湯都「湯如其名」,十分香濃;湯掛埋上烏冬同麵,好夾

🤓整體:

🍄🍜『四菇濃湯麵(配3餸)』$103
➕白菜香菇木耳餃
➕響鈴鮮竹粒
➕自家秘製溏心蛋
四菇濃湯麵(配3餸)

🍅🥕『鮮茄甘筍濃湯麵(配3餸)』$88
➕香煎雙色翠玊瓜
➕酥脆蓮藕片
➕滷水杏鮑菇片
鮮茄甘筍濃湯麵(配3餸)
酥脆蓮藕片(拉麵餸,非小食)

🥬冰鎮秋葵$45
冰鎮秋葵

🐤極樂雞$45
極樂雞

味道:💛💛💛💛🖤
再去:💛💛💛💛💛

📍素味謀麵 (中環)
中環和安里16號地舖

【後記】

2021-08-02
四菇濃湯麵(配3餸)
鮮茄甘筍濃湯麵(配3餸)
酥脆蓮藕片(拉麵餸,非小食)
2021-08-13 794 浏览
同朋友路過中環區,咁啱佢係食素嘅,就揀左呢間 《素味謀麵》食我地叫左個 黃椒南瓜湯 同 雜菇湯底拉麵。職員態度好,而且落單採用自助系統,所以係非常方便。但係啲嘢食真係麻麻地。個湯雖然係明顯無味精自己熬,但係味道唔係特別出眾,單純好似 blender 打嘅果汁咁。一個大概 $90 嘅拉麵配料唔算特別多,而且啲麵好淋,感覺就好似壽桃牌啲陽春麵咁好多配料都好 plain,唔係特別有用啲咩調味,感覺似白烚咁,而且有個豆卜臭臭地最出事係個綠茶軟凍,食到極明顯嘅橡膠味,texture 都怪怪地香港要營運素食店的確好難,但我覺得我地應該支持用心煮食嘅素食店,同樣價錢我相信會有更好嘅選擇。
我地叫左個 黃椒南瓜湯 同 雜菇湯底拉麵。

職員態度好,而且落單採用自助系統,所以係非常方便。

綠茶軟凍