2022-09-25 92 浏览
昨天吃了火鍋 吃太多肉,覺得有罪惡感,腸胃需要休息。所以今天決定來到素年,這餐廳以素食為主,特別適合素食的人。餐廳環境時尚舒適,可以慢慢坐品嚐食物,員工不會催促。夏威夷三文魚香芒蓋飯碗:點這個飯之前最吸引我的就是香芒以及三文魚,感覺很清新。在想如何做到素的三文魚,果然沒有令我失望,三文魚做得超級像真,口感味道也很像。一定要把醬汁倒進飯裡攪拌吃,特別好吃,醬汁是淡淡的,不會怕太鹹太濃味,很開胃。泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麥飯:(加手抓餅$20)第一次咖喱配藜麥飯,藜麥特別健康。青咖喱是有點辣,但是辣得很刺激、惹味,而且味道有點甜甜,配搭手抓餅或送飯很棒。另外裏面其中有豆腐,很嫩滑有彈性有口感,切成正正方方很可愛,十分喜歡這個口感的豆腐,QQ的。如果食量大的人,建議加手抓餅,鬆脆的不會太油膩,配咖喱不錯。焙茶燕麥奶(熱):外表已經很吸引,心型拉花很漂亮。第一口必須品嚐表面的泡沫,泡沫豐盈細緻,已經聞到非常濃郁的焙茶香氣。再攪拌一下喝,焙茶味更香濃,甜度適中,配上燕麥奶更濃厚。奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶:很清新而不會覺得太單調,甜味都在蘋果裡出來的,沒有額外添加糖,喝完覺得很舒服,喉嚨沒有

餐廳環境時尚舒適,可以慢慢坐品嚐食物,員工不會催促。

夏威夷三文魚香芒蓋飯碗:

泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麥飯:(加手抓餅$20)
第一次咖喱配藜麥飯,藜麥特別健康。

焙茶燕麥奶(熱):
外表已經很吸引,心型拉花很漂亮。
再攪拌一下喝,焙茶味更香濃,甜度適中,配上燕麥奶更濃厚。

奇異果羽衣甘藍富士蘋果燕麥奶:
很清新而不會覺得太單調,甜味都在蘋果裡出來的,沒有額外添加糖,喝完覺得很舒服,喉嚨沒有卡痰😹
2022-09-24
2022-09-25 57 浏览
常常看到素食谷友的介紹,素年的食物超高水準,適逢今天放假,一於去朝聖一下啦!我們大約一點半左右到達,一到門口,便感到店主照顧周到,門口有兩張枱,可適合養寵物的人士進餐。步入食店,已感受到很有文青feel,一排排的書櫃放滿了各式各樣的書本📚。坐下後,我們便看看餐牌,我們叫了夏威夷三文魚香芒蓋飯碗,及牛油果醬墨西哥芝士夾餅,跟主食套餐可選熱玄米茶,或凍伯爵茶一杯。夏威夷三文魚香芒蓋飯碗:這個主食非常豐富,有素三文魚、紫菜、中華沙律、牛油果、香芒、紫椰菜、甘筍及波子蘿蔔,食材種類繁多,營養豐富,醬汁充滿和風feel,味道清新,很適合熱辣辣的天氣食用。牛油果醬墨西哥芝士夾餅:共兩件,夾餅入口充滿芝士香,外皮卜卜脆,加配牛油果醬很夾,適合清淡人士,不消數分鐘已吃完啊!整體來說,印象很好,食物份量足,配搭新款,招呼親切,坐得舒服,下次一定會再來試試其他款式。
2022-09-22
2022-09-24 33 浏览
August 2022 素年 大大話話都泥過好幾次,本身都鍾意食素菜既我,每次泥到都覺得有驚喜,而佢地都會定期轉換一d唔同既餐單。今次最有驚喜係:1:泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麥飯山@(加手抓餅)係用南瓜,珍珠荀,甜椒,羽衣甘藍,百頁豆腐,茄子,膏瓜。覺得香濃又好食🤤。同埋份量好足夠呀。2:忌廉蘑菇白汁菠菜長通粉 不錯啦 正常口味
August 2022

今次最有驚喜係:

1:泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麥飯山@(加手抓餅)
係用南瓜,珍珠荀,甜椒,羽衣甘藍,百頁豆腐,茄子,膏瓜。

覺得香濃又好食🤤。同埋份量好足夠呀。

2:忌廉蘑菇白汁菠菜長通粉

不錯啦 正常口味

2022-09-23 40 浏览
Happy Friday 當然搵下老友lunch la😊😊深水埗地鐵站附近方便,又可順便買電話殼😁😁店舖舒服,坐下來先點了杯凍咖啡☕️,latte 香濃,奶超滑,醒神😍😍😍😍老友點了杯鮮姜青檸梳打,試了一口,姜味濃,青擰好香清新,飲落又幾解渴,再配上台式甘梅炸蕃薯條,大大份,濃濃蕃薯🍠香咁。甜美,超香脆同濃厚蕃薯,一試難忘😍😍😍😍😍最後再點了忌廉蘑菇菠菜白汁長通粉,超正😍😍長通粉口感適中,加上忌廉超多磨菇,好感非常,👍🏻👍🏻💯讚。環境好好,值得一試🫶🏻讚
2022-09-22 95 浏览
今天和朋友去一間叫素年餐廳,這是一家吃素食的餐廳,餐牌裏面的食物可以轉生酮,非常適合減肥的人仕,餐廳播放著輕快的Hip Hop音樂。夏威夷三文魚香芒蓋飯碗 $108(暖食,可轉生酮)有蒟藭,牛油果,波子蘿蔔,紫椰菜,甘筍,中華沙律,香菇昆布醬油,和風沙律醬。(生酮版本:夏威夷野莓豆腐沙律碗)好素三文魚的口感真的很像三文魚,略帶一點爽口。牛油果和蒟蒻三文魚很夾,其他的蔬菜也非常新鮮。牛油果醬墨西哥芝士夾餅$68芝士餅香脆,充滿了芝士和鷹嘴豆,牛油果醬點點綴了味道。香橙合桃布朗尼配純素奶茶雪糕$68朱古力味非常濃郁,帶點香橙的鮮味,雪糕是泰式奶茶味,奶茶味香濃青森蘋果熱情果梳打 $42陣陣青森蘋果的香氣噗鼻,不會太甜香蕉合桃焙茶燕麥奶(可轉生爾杏仁奶版本)$44有趣地每口飲品也帶茶香,奶香和香蕉味,這個組合很特別新奇,好飲得來又新鮮。

夏威夷三文魚香芒蓋飯碗 $108(暖食,可轉生酮)

牛油果醬墨西哥芝士夾餅$68
芝士餅香脆,充滿了芝士和鷹嘴豆,牛油果醬點點綴了味道。

香橙合桃布朗尼配純素奶茶雪糕$68

青森蘋果熱情果梳打 $42
陣陣青森蘋果的香氣噗鼻,不會太甜

香蕉合桃焙茶燕麥奶(可轉生爾杏仁奶版本)$44
  • 香橙合桃布朗尼配純素奶茶雪糕
😕 小編依晚冇乜胃口,決定晚餐食素,去開深水埗就搵著名嘅高質素食餐廳落腳——素年。[ 亂闖試食 ]🍽 生酮日式大阪燒 (送凍伯爵茶) 😋😋😋😋😋依款大阪燒屬於較軟身,有滿滿嘅椰菜同紫椰菜絲,仲有意大利青瓜🥒。上面唧咗佢哋自家製嘅酸甜大阪燒醬汁同牛油果醬🥑,再灑上紫菜粉,日式風味十足!猴頭菇同雞髀菇🍄烤得香口,但仍然十分juicy,配上酸薑,整體味道好一致。👏🏻晚餐 💵💵💵 約港幣$150/人💁🏻‍♀️ 佢哋設計嘅fusion素食真係冇得頂,小編去過佢哋三間分店,三間水準都唔錯!大家真係要去試試!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試食 ]
🍽 生酮日式大阪燒 (送凍伯爵茶) 😋😋😋😋😋

晚餐 💵💵💵 約港幣$150/人

生酮日式大阪燒
2022-08-05
生酮日式大阪燒
2022-09-12 85 浏览
幾年前係位於深水埗食過 個時得一間店而家同區有兩間分店 係其他區都開咗分店聽聞好似每間分店嘅餐牌都有啲唔同㗎😆.✨不可能芫茜芝士漢堡(💰$138)✨泰式香芒香辣肉碎藜麥飯(💰$98)✨牛油果酸忌廉冬陰墨西哥脆片(💰$58)✨焦糖脆脆檸檬批(💰$58)✨凍伯爵茶(💰$0).每款嘢食味道都唔錯😋特別係個藜麥飯🍚本身聽個名同睇個樣 我就估可能唔啱我口味😗點知食落有驚喜😳辣辣地🌶幾惹味🤤唔知而家個餐牌仲有冇得叫呢個…因為其實我同朋友係5月中嚟食晚餐嘅🤣如果有得叫嘅 推介叫呢個嚟試下😚
幾年前係位於深水埗食過 個時得一間店
而家同區有兩間分店 係其他區都開咗分店
聽聞好似每間分店嘅餐牌都有啲唔同㗎😆
✨不可能芫茜芝士漢堡(💰$138)
✨泰式香芒香辣肉碎藜麥飯(💰$98)
✨牛油果酸忌廉冬陰墨西哥脆片(💰$58)
✨焦糖脆脆檸檬批(💰$58)
✨凍伯爵茶(💰$0)
每款嘢食味道都唔錯😋特別係個藜麥飯🍚
本身聽個名同睇個樣 我就估可能唔啱我口味😗
點知食落有驚喜😳辣辣地🌶幾惹味🤤
唔知而家個餐牌仲有冇得叫呢個…
因為其實我同朋友係5月中嚟食晚餐嘅🤣
如果有得叫嘅 推介叫呢個嚟試下😚
2022-09-11 171 浏览
都好耐冇嚟食過我最愛嘅素食店🥺難得中秋第日得閑 就嚟左食💛.📌夏日煙燻天貝鮮菠蘿竹炭漢堡 $128想試天貝好耐 但成日驚佢會係納豆味 所以一直唔敢買嚟食🤣竟然呢到新出左天貝漢堡包🍔天貝口感幾得意 係腍腍地又帶點咬口嘅黃豆😎佢地係用祕製醬汁煙燻醃制過 加埋甜辣醬 完全冇怪味又開胃🤩天貝蛋白質好高 健康又好食 素食者福音呀‼️但係有少少失望係天貝煎得太窿🙍🏻個包身烘到好脆卜卜 但就比較乾🥺再加埋紫椰菜,羽衣甘藍🥬蕃茄🍅自家製素雞醬同蛋黃醬 食落口感好豐富 仲好惹味😝之前係配炸番薯條 而家就轉左炸薯仔片 份量好多🥔炸得勁香脆 入面薯仔蓉都綿 味道鹹鹹地 好食🥰.📌素年經典不可能芝士漢堡 $138呢個漢堡包媽咪每次嚟都一定食 真係極度推介💓不可能漢堡扒無論個味定係質感都好似真肉 冇beyond meat陣怪味🍖 呢款麵包都烘到好脆 包身鬆軟啲😝鹹香芝士醬加埋水瓜榴千島醬 好惹味🧀配埋羽衣甘藍🥬甜椒🫑青瓜絲🥒好清新✨另外都配左炸薯仔片🥔.📌忌廉蘑菇白汁菠菜長通粉 $88長通炒炒得好煙韌爽口 每一條都沾滿晒creamy嘅白汁 但都冇腍到🤍個醬甜甜地 唔會好溜😚蘑菇片同菠菜份量都唔少 幾足料🍄🥬再加埋
都好耐冇嚟食過我最愛嘅素食店🥺難得中秋第日得閑 就嚟左食💛

📌夏日煙燻天貝鮮菠蘿竹炭漢堡 $128

📌素年經典不可能芝士漢堡 $138

📌忌廉蘑菇白汁菠菜長通粉 $88
長通炒炒得好煙韌爽口 每一條都沾滿晒creamy嘅白汁 但都冇腍到🤍個醬甜甜地 唔會好溜😚蘑菇片同菠菜份量都唔少 幾足料🍄🥬再加埋清甜嘅洋蔥絲 夠晒香口🧅呢到野食嘅份量偏多 胃仔細嘅 可以叫佢少啲😝
忌廉蘑菇白汁菠菜長通粉

📌台式甘梅炸番薯條 $58
平時漢堡餐跟炸番薯條🍠媽咪食過超鍾意 所以就嗌多咗份小食🤪今次炸得有少少失準 太過火窿晒~~但佢好乾身 所以唔會有油膩感🥰番薯好甜好綿 加埋酸酸甜甜嘅梅粉 真係食到停唔到口👍🏻
台式甘梅炸番薯條

忌廉蘑菇白汁菠菜長通粉
台式甘梅炸番薯條
熱玄米茶
2022-08-31 78 浏览
墨西哥煙燻不可能辣肉長通粉$98長通粉鋪滿曬醬汁,而啲肉碎就用左素肉碎,食落同食緊真肉豬肉的分別不大,一樣都係好鮮,唔係好食得出係素肉,成食完呢碟長通粉都有啲飽同埋碟底都明顯見到油有啲多,如果可以減小啲油得的份量就好啦夏威夷三文魚香芒蓋碗飯 $108食呢個飯係想健康啲,食完冇咩罪惡感,然後食完都係唔太夠飽,不過一般細食的女仔就可能夠飽的,三文魚都係素三文魚,食落似係啫喱黎,幾特別!碗飯都有好多唔同配菜,食落好清新。
墨西哥煙燻不可能辣肉長通粉$98

夏威夷三文魚香芒蓋碗飯 $108
今日3位去深水埗lunch,見素食又有coffee,入去試吓。睇完Menu,一位短髮女服務員嚟落單,我叫完墨西哥辣肉醬長通粉,聽到佢好細聲講咗句嘢,我以為佢問我「配乜」,我話配長通粉,跟著佢就突然大聲話「飲乜!」。我都有啲愕然,話晒一間文青路線嘅cafe,有個咁燥底嘅職員。之後1分鐘之內,佢拎咗個墨西哥辣肉醬長通粉去隔離枱,隔離枱話佢哋唔係叫呢個,佢拎返住入廚房,1分鐘之後,就送俾我食。成個感覺係,唔好。
今次帶咗兩個siss去吃素又吃黃💛先要讚下一位女侍應姐姐👏👏👍🏻雖然無晒甜品🍮待應姐姐都好好,肯將二人餐個甜品換做芋泥蕃薯🍠波波比我哋😍😍😍好味😋飲品方面都好有誠意🥤 有茶,有啡,有果汁🍹感覺每種飲品都好健康份量方面,餐牌有溫馨提示,份量都比較多,如果細食可提出要求~~一家良心食店會希望客人夠食就好,唔浪費👍🏻👍🏻👍🏻 餐廳都照顧到生硐飲食/全素朋友,可以將澱粉轉為豆腐類,或走五辛💚💚💚💚💚雖然今日全天食得好素🍅🥝🥬🥒🥕🍠但比平日更飽肚🥰最重要係,吃得開心愉快,又吃得環境友善🙌🏻 還有我兩個siss鐘意🥰😂對素食開始有新嘅體會😍

今次帶咗兩個siss去吃素又吃黃💛

先要讚下一位女侍應姐姐👏👏👍🏻
雖然無晒甜品🍮
好味😋

雖然今日全天食得好素🍅🥝🥬🥒🥕🍠但比平日更飽肚🥰
對素食開始有新嘅體會😍
2022-06-12 338 浏览
返工嘅時間好快過,但放假嘅時間好似過得仲快🥲𝓣𝓱𝓮 𝓫𝓮𝓼𝓽 𝓲𝓼 𝔂𝓮𝓽 𝓽𝓸 𝓬𝓸𝓶𝓮..📍素年.🍝白酒香蒜乾蕃茄意大利粉 ($88) - 意粉煮得好好,唔會淋爛,蒜味都幾出,不過我地都唔鍾意食黑色果啲橄欖🤣下次要走左佢🍠炸蕃薯條 ($58) - 勁大碟嘅新鮮即炸蕃薯條🥰好脆口!!蕃薯微甜咁好好食~列入賣飛佛名單內📝🥛黑芝麻燕麥奶 ($38) - 好好飲!!!黑芝麻濃到一個點😍甜度啱啱好呀~正!!!🥤凍伯爵茶 - 跟主食的餐飲~老公揀左凍茶,又係健康無糖最佳之選😆
返工嘅時間好快過,但放假嘅時間好似過得仲快🥲

𝓣𝓱𝓮 𝓫𝓮𝓼𝓽 𝓲𝓼 𝔂𝓮𝓽 𝓽𝓸 𝓬𝓸𝓶𝓮.
📍素年

2022-05-30 986 浏览
同好耐冇見嘅朋友一齊食飯,當然要去人氣高餐廳,座位唔多,怕耽誤咗好事,特登提前2-3日留位。環境舒服,適合談天說地。二人民族風味套餐 $368👍🏻牛油果酸忌廉冬陰墨西哥脆片🥑2款醬汁,自家製酸忌廉溝咗啲粟米粒,朋友好中意,點點吓好快清晒。🤙🏻夏威夷三文魚香芒蓋飯碗 🥗中間醋拎開係珍珠飯,落咗紫菜碎,變咗和風,同沙律一齊味道好夾,三文魚口感嫩滑。🤙🏻印度菠菜豆腐咖喱角碗手抓餅熱辣辣,配好rich嘅羅勒醬、車厘茄、芫茜同香料,而豆腐質感好Q彈,好似食緊魚蛋,印度混搭港風。👍🏻白酒香蒜乾蕃茄意大利粉 $88可走五辛,車里茄、秀珍菇、金不換(羅勒)經典,合符期望。任何一款甜品任何兩杯非酒精類飲品🤙🏻香蕉火龍果燕麥奶 $48香蕉味濃郁,不太能使出火龍果的味道,但很清新,不甜。🤙🏻奇異果羽衣甘藍燕麥奶 $48淡淡蔬果味,有蘋果作為調和,入口感覺不會太似五青汁,健康又有營養。👍🏻焦糖脆脆檸檬撻 $58口感軟滑,餅底鬆化,不過可能食完太飽,感覺少少滯,好彩唔算好甜。👍🏻抹茶拿鐵(冰) $30外觀同奇異果特飲一樣,呈青草色,抹茶味的確香濃。過咗晏晝5:30會收加一服務費,見到啲員工服務態度好好,有禮貌,
二人民族風味套餐 $368

👍🏻牛油果酸忌廉冬陰墨西哥脆片🥑
🤙🏻夏威夷三文魚香芒蓋飯碗 🥗

🤙🏻印度菠菜豆腐咖喱角碗

👍🏻白酒香蒜乾蕃茄意大利粉 $88
可走五辛,車里茄、秀珍菇、金不換(羅勒)經典,合符期望。
任何一款甜品
任何兩杯非酒精類飲品

🤙🏻香蕉火龍果燕麥奶 $48
香蕉味濃郁,不太能使出火龍果的味道,但很清新,不甜。
🤙🏻奇異果羽衣甘藍燕麥奶 $48

👍🏻焦糖脆脆檸檬撻 $58

👍🏻抹茶拿鐵(冰) $30
外觀同奇異果特飲一樣,呈青草色,抹茶味的確香濃。
過咗晏晝5:30會收加一服務費,見到啲員工服務態度好好,有禮貌,係值得嘅。
2022-05-29
  • 夏威夷三文魚香芒蓋飯碗
2022-05-30 291 浏览
📍 📍 素年 (汝州街) (深水埗)深水埗汝州街132號地舖素年係一間素食咖啡店,行簡約路線,感覺舒服,成個感覺好文青,cafe外有張木枱和長椅。👉 不可能漢堡💰128😋/5個個都話係必食item!所以都無諗其他食物,即叫。賣相同真漢堡一樣。之但係食落我覺得塊肉既味好怪,唔好食。係咪我食唔慣🤣🤣我成個無再食,好彩side dishes 既依然係蕃薯條好食🥲🥲原條實在嘅口感,同埋香甜,熱辣辣脆。平日lunch 包一杯飲品。回頭:maybe,個包令我有陰影😂😂#kermit食在深水埗#kermitweekdayslunchset #petfriendly
📍 📍 素年 (汝州街) (深水埗)
深水埗汝州街132號地舖

👉 不可能漢堡
💰128
😋/5

回頭:maybe,個包令我有陰影😂😂
#kermit食在深水埗
#kermitweekdayslunchset
#petfriendly
2022-05-30 100 浏览
呢間日式餐廳嘅素食甜品🍮相當之吸引 上次就嚟咗食竹炭黑芝麻素pancake🥞估唔到pancake都可以係純素 冇用到蛋奶 但係食落都依然好好食😋黑芝麻味真係超級濃郁 個忌廉都好幼滑 面頭仲有黑芝麻椰子雪糕🍦整體好大份 兩個人食都夠!