2022-05-28 97 浏览
食素唔一定係會好悶同好寡,素年各種菜式都做到味道層次豐富,而且味道反而係幾濃厚,所以就算係食肉獸都唔會覺得好齋。是晚無論係nacho 脆脆,咖哩同偽魚生飯都各有特色,還原度都好高最緊要係一餐食咗好多唔同嘅蔬菜🥬,第二日都輕盈咗啲😆 個人比較鍾意啲鹹食,甜品檸檬撻雖然好靚但食落巧酸😗😗😗 下次會想試吓啲意粉#素年 #素 #vegetarian #vegan #eatclean #eatinssp #食在深水埗 #深水埗美食 #hkfoodie #eatinhk #eatwell #lovefood #hkgirl #homekong #foodpornhk #foodiehk #girllovefood #相機食先 #美食日記 #shumshuipofood #shumshuipo #yearshongkong

2022-05-25 178 浏览
陰涼的天氣,避過了雨水紛擾,遊遊蕩蕩找處好地方,清一點,素一點,為自己腸胃打嗰招呼…"Year" 環境光亮玻璃門影出店舖簡潔,清爽。食物種類詳細介紹,讓人了解成份如何,也指出有需要,可加減某食材。服務員細心體貼,讓你靜靜選擇食物,安排清水。 今次選了日式咖哩吉列豬扒意大利飯,咖哩意大利飯……湧出香濃咖哩味,純咖哩飯也可以^^。吉列豬扒沒有什麼驚喜,正正常常,香口,咬口質感尚可。 不可能漢堡:為之very good,首先蕃薯條鬆脆香甜,令人不自覺全吃掉。而那邊不可能漢堡,肉感厚實,層次豐富,好似七成熟中間一點紅👍👍增加食慾。仲有我的至愛<火箭菜>,幾時食都咁香口。玄米茶正常香濃應一解油膩感。 開展閒聊休息的一天。。。

玄米茶正常香濃應一解油膩感。

開展閒聊休息的一天。。。
2022-05-25 145 浏览
同老公去咗汝洲街素年見到 Menu 上有嘢未食過嘅?原來四月尾換咗新 Menu 😃我叫咗夏威夷三文魚香芒蓋飯碗雖然呢個菜式其實唔使煮但如果我喺屋企整就好麻煩因為要買同攪好多材料😛呢個蓋飯碗內容非常豐富有素三文魚、牛油果、香甜芒果、中華沙律另一邊有紫椰菜、甘筍絲、蘿蔔仔片食材樣樣非常新鮮又色彩繽紛好開心中間嘅飯帶微溫配香菇昆布醬汁好味整個餸菜食完好 fresh 又飽肚老公叫咗印度菠菜豆腐咖喱角碗中間有一個大大隻印度咖喱角外皮非常酥脆中間薯仔豆咖喱切開咗一半方便大家食旁邊嘅手抓餅新鮮熱辣又脆卜卜底層菠菜豆腐咖喱好香微辣兩樣加埋再配甜甜的車厘茄做到印度餐廳嘅香口惹味又帶返點清新同靚仔我仲叫芫荽青檸梳打佢個芫荽係就咁浸入去所以梳打只係微微芫荽同檸檬味幾清新配咖喱啱啱好食完過隔離 shop at years 行吓有素食產品同一啲本地設計兩邊嘅店員都年輕又親切幸運嘅話可能見到店主嘅貓貓 Bear Bear 🐻 🐱
同老公去咗汝洲街素年
見到 Menu 上有嘢未食過嘅?
原來四月尾換咗新 Menu 😃

我叫咗夏威夷三文魚香芒蓋飯碗
雖然呢個菜式其實唔使煮
但如果我喺屋企整就好麻煩
因為要買同攪好多材料😛

呢個蓋飯碗內容非常豐富
有素三文魚、牛油果、香甜芒果、中華沙律
另一邊有紫椰菜、甘筍絲、蘿蔔仔片
食材樣樣非常新鮮又色彩繽紛好開心

兩邊嘅店員都年輕又親切
幸運嘅話可能見到店主嘅貓貓 Bear Bear 🐻 🐱
  • 印度菠菜豆腐咖喱角碗
2022-05-24 104 浏览
Green Day challenge為左呢個challenge, 要四處搜尋特色既素食店找到這間「年」系店, 見這間分店位處深水埗既舊區中, 心想試下係舊樓群中既新派素食餐廳, 感覺會如何呢❓店舖裝修很有台式文青風格, 與街外既舊區景色有很强烈對比。環境加分, 食品質素如何呢😜❓二口子點了一份墨西哥脆片、紫薯沙律, 川辣芫茜意粉份量唔使講, 唔怪之得係餐牌上可以點「細份」啦🤣 好彩係素食, 沒有那麼肥膩及飽肚, 唔係一定食唔哂😜唯一係川辣芫茜意粉, 可以挑剔既係唔重芫茜味, 川辣既味道蓋過了芫茜, 芫茜控要請店家加碼芫茜呀本來想點Lemon 撻, 可惜完售, 唯有試朱古力香蕉味 味道偏甜, 不過不失, 值得一試👍貼心既員工服務下次再試同系另一店
Green Day challenge

為左呢個challenge, 要四處搜尋特色既素食店

二口子點了一份墨西哥脆片、紫薯沙律, 川辣芫茜意粉

貼心既員工服務

下次再試同系另一店

紫薯牛油果香橙沙律, 川辣芫茜意粉
2022-05-24
紫薯牛油果香橙沙律, 川辣芫茜意粉
  • 川辣芫茜意粉
  • 紫薯牛油果香橙沙律
2022-05-17 122 浏览
以前朋友介紹帶過我食素年不過深水埗原來有兩間素年約朋友真係要問清楚係邊間呢間分店我都係第一次黎感覺好似比另一邊大 空間感令人舒服我地午餐時段入座All day breakfast with impossible meat都幾豐富有齊大家都喜歡的素菜麵包幾脆有咬口 加埋D菇一齊食漢堡扒好食 有時唔係太中意素肉既口感同腥味impossible meat就唔會呢最搞笑個沙律 食到尾先發現入面有牛油果完全見唔到川味意粉love this so much!川味得黎唔係勁辣 唔太食得辣既朋友都食到非常香口 炒得幾好食 感覺可以試下自己係屋企整蕃薯條點少得蕃薯條每條都好厚好大條~好滋味既小食最尾 一班女人梗係唔少得要叫返個甜品揀左個焦糖檸檬撻撻底唔錯 檸檬幾香 岩晒食素但又好甜品既人唔知係每間分店餐牌有唔同還是佢地定期會轉餐牌有機會一定會再黎試下其他野
以前朋友介紹帶過我食素年

impossible meat就唔會呢
最搞笑個沙律 食到尾先發現入面有牛油果
完全見唔到

川味意粉

love this so much!
川味得黎唔係勁辣 唔太食得辣既朋友都食到

2022-04-19
午餐
  • 焦糖脆脆檸檬撻
2022-05-06 107 浏览
素食cafe諗起會以為入面啲野食好清淡,但原來唔係!主菜幾特別,印度風素curry加薄餅!👍🏿薄餅吸引,聊天放耐左都唔會淋!推薦飲品:奇異果蘋果燕麥奶!清清地酸酸甜甜,唔滯又有奶香!
推薦飲品:奇異果蘋果燕麥奶!清清地酸酸甜甜,唔滯又有奶香!
2022-05-01 1949 浏览
素年x許廷鏗成立的自許紀錄於4月29日至5月1日推出期間限定套餐,其實兩款主食響普通餐牌都有得叫,不過有跟套餐叫就平少少,而且漢堡包同多士上面都印左自許紀錄 logo,粉絲們一定要叫。原來許廷鏗係芫茜怪,可惜我同朋友都麻麻地,所以將不可能芫茜芝士漢堡轉左羽衣甘藍沙律菜,芫茜檸檬梳打都轉左其他特飲。不可能羽衣甘藍芝士漢堡底層個包搽左茄醬,素肉漢堡扒口感味道都好似一塊Juicy安格斯,加埋沙律菜以及烘過的鬆軟包頂,配搭得幾好。而炸薯片幾厚切,咬落爽脆,正!焦糖燒香蕉不可能全日早餐 有焦糖燒香蕉,不可能豬柳,牛油果,香草焗大啡菇,油封蒜頭特製多士,茄汁豆,鮮果沙律,炸薯條,好豐富。不可能豬柳似足老麥果塊,好乾,哈哈。大啡菇好Juicy,多士好脆口,沙律有提子同橙幾特別,最正係焦糖燒香蕉,香蕉唔會太溶,入口唔會太甜,兩個味道夾得好好。牛油果酸忌廉冬陰墨西哥脆片 呢盆小食好大份,最特別係個醬好冬陰,好味。甜品選了焦糖脆脆檸檬撻,賣相幾靚,食落有淡淡檸檬清新味道,唔會太酸。平時較少機會飲燕麥奶,香蕉合桃焙茶燕麥奶口感好濃稠,味道偏淡,幾有飽腹感。二人餐盛惠 $429(另收加一),比散叫平左差不多$
不可能羽衣甘藍芝士漢堡

焦糖燒香蕉不可能全日早餐

牛油果酸忌廉冬陰墨西哥脆片

香蕉合桃焙茶燕麥奶

二人餐盛惠 $429(另收加一),比散叫平左差不多$70,望兩主菜好似唔係好多野食,但炸薯片加埋個墨西哥脆片,同埋杯燕麥奶就非常滿足。
PS 好彩Alfred唔係5月生日咋,唔係價錢就貴成貴水啦,哈哈。
2022-04-29
不可能羽衣甘藍芝士漢堡
焦糖燒香蕉不可能全日早餐
牛油果酸忌廉冬陰墨西哥脆片
香蕉合桃焙茶燕麥奶
2022-04-17 196 浏览
相信這店已成為深水埗名店,每個朋友都知!也因此,復活節假期的第一天,我們等了差不多三十分鐘才有枱。雖然要等枱,但店員有禮,與朋友有傾有講,放假心情,時間易過。簡單的餐牌,正好在等位的時間選擇一下。店員於差不多入座的時候,為我們點餐,加快速度。我們點了一客紫薯牛油果香橙沙律share 食,賣相精美,份量十足,好好味!我們二人都不約而同點了泰式香芒香辣肉碎藜麥飯,看來簡單,但微辣的素肉碎調味超好,推介!我們還研究如何可以在家複製!雖然已很飽,但也要食甜品!檸檬撻較好味!值得一題的是這裏的飲品,喜愛芫荽的朋友可以點芫荽檸檬梳打,而青瓜柚子蜜感覺清新消暑解渴。
相信這店已成為深水埗名店,每個朋友都知!
也因此,復活節假期的第一天,我們等了差不多三十分鐘才有枱。

雖然已很飽,但也要食甜品
檸檬撻較好味!

2022-04-15
$190 (早餐)
2022-04-05 184 浏览
3月,這間素食咖啡店都有做外賣自取優惠 — 午市有八折,晚上六點後有七折。節日特別版不可能漢堡 (HK$118, 已八折).打開外賣盒好驚喜,估唔到個包咁大個!.不可能漢堡扒,煎得香口,調味得好味,令我以為自己食緊牛肉🫢.配上自家製蔓越莓醬,平時是配火雞,原來配漢堡扒都好夾👍🏻.包餡仲有爽脆嘅羽衣甘藍,酸酸甜甜嘅酸紫椰菜,脆口嘅脆豆.薯條,感覺份量少一點,不過炸得香脆美味熱玄米茶 (跟主菜送的).大杯,超多料!.飲完之後加熱水沖多杯飲都好好飲😋焦糖脆脆檸檬撻 (HK$46,巳8折).檸檬的酸甜剛好,檸味幾正,第二日當早餐食,醒神晒😂.撻皮是餅皮,薄身但實正,不會一切就碎晒朱古力香蕉冧酒撻 (HK$46,巳8折).脆朱古力餅撻,冧酒香蕉餡,一片黑朱古力放喺面,味道好夾

節日特別版不可能漢堡

節日特別版不可能漢堡 (HK$118, 已八折)
.打開外賣盒好驚喜,估唔到個包咁大個!
.配上自家製蔓越莓醬,平時是配火雞,原來配漢堡扒都好夾👍🏻
.包餡仲有爽脆嘅羽衣甘藍,酸酸甜甜嘅酸紫椰菜,脆口嘅脆豆
.薯條,感覺份量少一點,不過炸得香脆美味

節日特別版不可能漢堡

熱玄米茶 (跟主菜送的)
.大杯,超多料!
.飲完之後加熱水沖多杯飲都好好飲😋

玄米茶

焦糖脆脆檸檬撻 (HK$46,巳8折)
.檸檬的酸甜剛好,檸味幾正,第二日當早餐食,醒神晒😂
.撻皮是餅皮,薄身但實正,不會一切就碎晒

焦糖脆脆檸檬撻

朱古力香蕉冧酒撻 (HK$46,巳8折)
.脆朱古力餅撻,冧酒香蕉餡,一片黑朱古力放喺面,味道好夾

2022-03-02
外卖自取
午餐
玄米茶
2022-03-30 113 浏览
難得約朋友仔去食好嘢,佢就想去呢個以素食為主嘅cafe試吓,於是weekend就去試試佢啦😋😋😋▪️不可能芫荽芝士漢堡包🍔我地將芫荽轉左羽衣甘藍,個漢堡扒幾Juice,啲肉唔散,個包幾鬆軟,加埋啲青瓜片,整體味道唔膩,幾清新,食食吓就食晒半個包,配埋甜甜地嘅番薯條,好好食😋😋😋▪️ Cappuccino (熱)咖啡味香,豆味偏nutty,但啲咖啡泡冇咁細膩幼滑,個拉花好快就散散地😅😅😅不過味道係ok架👍🏻

▪️不可能芫荽芝士漢堡包🍔

▪️ Cappuccino (熱)
其實好耐之前已經想去呢間cafe 但係成日都勁多人 呢間深水埗嘅副店環境更大更舒適🥰-🍔不可能羽衣甘藍芝士漢堡($138)其實原本係芫荽漢堡嚟 好彩有得選擇羽衣甘藍(芫荽 不了不了)🤪素肉漢堡扒唔會乾 應所有嘢都係正常發揮 羽衣甘藍好新鮮爽脆 整體配搭唔會覺得奇怪 奶食但就唔會話好好深刻嘅記憶點👻-🍠炸番薯條 ($58)炸番薯條不得了 樣子極吸引 唔叫都對唔住自己🤪份量好多 抵食!!番薯奶香甜 仲要炸得好脆 但又冇油膩感 超級好食極度推介🥰-🍝白酒香辣蒜片乾蕃茄意粉 ($88)呢個係有驚喜!以為都係普通炒意粉嘅選擇冇乜特別期望 但食落係好惹味wor!!🤪好夠鹹香🤪炒得好好 意粉保留到口感 唔會黐埋一住 條條分明但又唔油🤤
🍔不可能羽衣甘藍芝士漢堡($138)

🍠炸番薯條 ($58)

🍝白酒香辣蒜片乾蕃茄意粉 ($88)

• 白酒香辣蒜片乾蕃茄意粉
  • 炸番薯條
【非素食人士都啱嘅素食cafe🤫】/////近年素食係香港開始盛行 成日都喺朋友口中聽到素年cafe嘅環境同味道有中上水準 決定去trytry!!😌星期日同朋友book左位 去到直入店舖 店員幾有禮貌 食物定價偏高但比出面份量多 賣相都更加有心思 食得過喎🤩.👉🏻不可能肉醬意大利粉 ($98)🔺不可能肉, 蕃茄, 自家製芝士碎好大碟意粉 兩個人share夠晒飽(´▽`)用左Impossible植物豬肉代替平時嘅豬肉碎植物豬肉冇麩質 但味道同質感都好相似😗番茄幾足料 可惜醬汁加多左蒜頭 調味偏濃 .👉🏻生酮日式大阪燒 (148)🔸猴頭菇, 照燒汁雞髀菇, 意大利⻘瓜, 牛油果醬, 椰菜, 自家製大阪燒醬汁椰菜代替平時坊間用低筋麵粉而成嘅大阪燒顏色除左有常見嘅綠色 仲有紫色😎食落好清新 感覺更加輕盈同健康wow啲菇咬開好juicy 仲有啲煙煙韌韌 幾有驚喜 .👉🏻焦糖脆脆檸檬撻 ($58) 擺盤幾有心思 幫佢打卡打左好耐📷🤣檸檬甜甜酸酸 配上面嘅cream成個撻順滑好多🥰食到有少少薑味 撻皮都夠脆身 整體好好食~————📍素年 (深水埗)深水埗汝州街132號地舖
【非素食人士都啱嘅素食cafe🤫】
/////

👉🏻不可能肉醬意大利粉 ($98)
🔺不可能肉, 蕃茄, 自家製芝士碎

好大碟意粉 兩個人share夠晒飽(´▽`)
用左Impossible植物豬肉代替平時嘅豬肉碎
植物豬肉冇麩質 但味道同質感都好相似😗
番茄幾足料 可惜醬汁加多左蒜頭 調味偏濃

👉🏻生酮日式大阪燒 (148)

椰菜代替平時坊間用低筋麵粉而成嘅大阪燒
顏色除左有常見嘅綠色 仲有紫色😎
食落好清新 感覺更加輕盈同健康wow
啲菇咬開好juicy 仲有啲煙煙韌韌 幾有驚喜

👉🏻焦糖脆脆檸檬撻 ($58)
擺盤幾有心思 幫佢打卡打左好耐📷🤣
檸檬甜甜酸酸 配上面嘅cream成個撻順滑好多🥰
食到有少少薑味 撻皮都夠脆身 整體好好食~

————
📍素年 (深水埗)
深水埗汝州街132號地舖
2022-01-23
2022-01-25 78 浏览
The dishes here are a hit-and-miss but they are always creative and colorful. This time the Wasabi Pesto Macaroni 有驚喜. A true garlicky pesto sauce with a mild burning wasabi sensation in the nose. The portions here are not small so sharing the dishes is recommended. I always get a smoothie also and especially like their banana dragon fruit flavor. The only down side is the not so good ventilation… your clothes would get “wok breath” after dining.

Wasabi  Pesto  Macaroni
2021-12-16
Wasabi  Pesto  Macaroni
"𝑉𝑒𝑔𝑒𝑡𝑎𝑟𝑖𝑎𝑛𝑖𝑠𝑚 𝑖𝑠 𝑎 𝑙𝑖𝑛𝑘 𝑡𝑜 𝑝𝑒𝑟𝑓𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑎𝑛𝑑 𝑝𝑒𝑎𝑐𝑒.."食得肉多嘅時候 偶爾會想食吓素食🌿一般人都會覺得素食都係豆類製品居多但呢間喺位於黃埔嘅素食餐應廳素年就唔同啦佢地嘅素食菜式好創新 經常會用到不可能肉類💛令人食落會唔似食緊素食一樣 更容易令大眾接受🤪部份嘅蛋奶素食仲可以改為全素同五辛而且食材配搭上可以令人有飽肚感唔洗成日驚住食素就唔夠飽不過個人覺得食物定價偏高😿仲有呢間舖頭喺深水埗開業咗兩年就已經喺荃灣同黃埔呢度開分店次次都有好多人幫襯嘅所以中意或者想試素食嘅朋友不妨都嚟呢度試吓(●’◡’●)ノ———————————————————————————〖 不可能肉醬意粉🍝 〗💰98不可能肉類其實一直都係仿真度幾高🤙🏻再加上呢碟肉醬意粉真係XL份量嚟🤣不可能肉嘅份量好夠之餘 亦都有好濃郁嘅蕃茄醬味甜甜地唔會太酸 好開胃 加埋淡淡嘅香草味 真係好有驚喜😙〖 聖誕特別版不可能漢堡🍔 〗💰138好多人都對呢個漢堡讚不絕口因為佢嘅漢堡排食落都係好似真肉咁樣仲攞咗大豆豆根嘅血紅蛋白嚟仿製真牛肉嘅血紅素就連望落都係好似樣再加上牛油生菜、蕃茄等嘅配料食落真

食得肉多嘅時候 偶爾會想食吓素食🌿

好多人都對呢個漢堡讚不絕口
因為佢嘅漢堡排食落都係好似真肉咁樣
仲攞咗大豆豆根嘅血紅蛋白嚟仿製真牛肉嘅血紅素
就連望落都係好似樣
再加上牛油生菜、蕃茄等嘅配料
食落真係正過真漢堡
最可惜係食唔到餐廳最出名嘅蕃薯條
大家想食蕃薯條記住要晏啲去!

〖 燕麥奶咖啡☕ 〗跟餐加💰24
燕麥奶相對冇咁高脂肪🌿 感覺冇甘肥
咖啡味☕️偏nutty 較重奶味
飲落尚算香濃 不過可以再濃少少🤏

———————————————————————————

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 6.5/10

想揾同類餐廳🍴👇🏻
#eatwithnous_素食
#eatwithnous_黃埔
#eatwithnous_黃店

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #hkdaily #likesforlikes #hkgirl #photography #hongkong #hkdesserts #foodoftheday #vegetarian #pasta #素食 #美食 #相機食先 #不可能肉 #意粉 #吃貨 #打卡 #黃埔美食 #黃店 #黃色經濟圈
2022-01-22
  • 不可能漢堡包
2022-01-07 80 浏览
平時食得太多肉,間中都要食返餐素食黎平衡下,素年最近多左好多分店,今次去深水埗walkin都有位,好彩早去,試左個焗薯,配大啡菇,健康得黎又好食,唔會好似傳統素食咁多油同煎炸