2017-02-20 826 浏览
去銅鑼灣又多一個新食點 唔洗去到北角荃灣咁遠都食到海洋梳打 Ocean Seltzer! MFD最愛的ocean blue 仲有海豚係上面暢泳so cute cute美國招牌啤酒燒雞黎到既時候真係嘩左出黎成隻燒雞同成枝啤酒咁上 俾我地影完之後再幫我地切開燒雞食落去真係有啤酒既味道但又唔會太濃 搶左雞既味道 燒雞仲好嫩滑添
去銅鑼灣又多一個新食點 唔洗去到北角荃灣咁遠都食到
仲有海豚係上面暢泳so cute cute
美國招牌啤酒燒雞

黎到既時候真係嘩左出黎
成隻燒雞同成枝啤酒咁上 俾我地影完之後再幫我地切開
2016-12-26 525 浏览
烤肉眼排配香脆薯角 $228  座位舒適,服務也很好, Set Lunch 由$68至$228也有選擇,新開張期間送餐湯,沙律和飲品。那天餐湯是煙肉薯仔湯,薯味濃郁!朋友點了烤肉眼排,薯角香脆,烤蕃茄juicy,自家醬汁開胃,不過牛排味道普通,較韌,建議點別的菜。聽說最好吃是漢堡,可以試試。 鮮蝦蒜片欖油意粉 $68 蝦不夠爽口,意粉很油膩,炒洋葱很燶,整體味道很淡。Set lunch 還有很多選擇,不推薦這款。水果茶 $48  茶味香甜,水果種類豐富,包括菠蘿,士多啤梨,火龍果,藍莓等等。茶壺放在小蠟燭上,保持茶的熱度,特製透明的茶座是心形的,很可愛!
烤肉眼排配香脆薯角 $228

鮮蝦蒜片欖油意粉 $68

蝦不夠爽口,意粉很油膩,炒洋葱很燶,整體味道很淡。

Set lunch 還有很多選擇,不推薦這款。

2016-10-22
聖誕節同朋友一定搞好多場gathering架啦! 諗食咩諗到頭都爆? 今次同大家介紹間超級好氣氛既美式西餐!!!! 地方也非常就腳, 就是位於銅鑼灣的 - "紐約客 New York Diner" 佢一共有3間分店, 北角, 荃灣 同埋呢間新開的銅鑼灣店! 裝潢走美式風格, 聖誕節來一定更有氣氛!!! 銅鑼灣店比較適合2-6人gathering! menu好多款式, 飲品都好有特色, 岩晒女生對大時大節的要求~~ hahaha!!! ((是的, 我認我生日同過節一定要食西餐! 只在做冬、中國新年才會吃中菜XD)) 我地4個朋友點完野食, 好快就黎左野飲: 荔枝玫瑰沙冰, 我既!! 好大杯, 好靚既粉紅色!! 未飲已經成功呃LIKE! 個人覺得味道都不錯, 荔枝味較香, 玫瑰味不太出, 沙冰好夠凍, 飲到最尾仲有冰! 上面仲有一隻小蝴蝶~ 芥末柚子梳打, 本身都想點呢個, 但怕芥末味太重, 朋友就試左, 佢大讚呢杯好好飲, 少少芥末味唔嗆喉, 配上柚子又出奇地MATCH! 凍焦糖爆谷咖啡, 未飲已經聞到好香好甜的爆谷味! 女生應該好喜歡! 先來小吃~ 脆炸芝士: 芝士控必食! 好熱
聖誕節同朋友一定搞好多場gathering架啦!

諗食咩諗到頭都爆?

今次同大家介紹間超級好氣氛既美式西餐!!!!

佢一共有3間分店, 北角, 荃灣 同埋呢間新開的銅鑼灣店!

裝潢走美式風格, 聖誕節來一定更有氣氛!!!

銅鑼灣店比較適合2-6人gathering!

荔枝玫瑰沙冰, 芥末柚子梳打, 凍焦糖爆谷咖啡
我地4個朋友點完野食, 好快就黎左野飲:

脆炸芝士, 燒焗豬手件
先來小吃~

脆炸芝士: 芝士控必食! 好熱好香口, 入便芝味好濃郁! 配上黑松露醬更好食!

燒焗豬手件: 已經幫你起好肉, 唔使自己拆件, 好岩懶人! 皮脆肉嫩, 好juicy! 旁邊仲有炸薯角! 個人都覺得呢個好抵叫!

安格斯牛肉串
安格斯牛肉串, 非常非常好吃!! 牛肉肉質軟滑, 重牛肉香, 只用上鹽及黑胡椒作調味, 燒烤後已非常好味!

有三款醬汁, 適合不同朋友的喜愛~~

招牌啤酒雞
來到是晚的重頭戲了!!!

就是招牌啤酒雞!!!!

好有霸氣的招牌菜XDXD

比傳統的聖誕烤雞來得更震撼~~~

雖然將之拆解是要花點功夫, 但也是值得的!

用了啤酒去烹調, 味道更突出, 烤過的雞皮很脆身, 但肉質不怕鞋口!

招牌啤酒雞
配上盤中的大量薯仔、蔬菜, 仲有印度薄餅,

這道菜也太過豐富了吧!

迷你漢堡
迷你漢堡, 4個也是不同口味的! 有豬、牛、帶子...... 另一個忘記了 XD

細細個容易入口~

血色瑪莉的代表作
最後, 血色瑪莉的代表作!!

是現在好流行的小食杯~~ 上面有不同的小吃串燒~

下面就是一大樽bloody mary!!

平時覺得bloody mary好難飲, 但呢個又ok wor!

可能佢蕃茄汁比例較多, 無咁多酒精同香辣, 易入口, 女生也不怕!!

呢一杯真係好岩人多時share來食~ 又有得飲!!

happy holiday!!

聖誕節前記得一早book定位同伴侶/朋友去慶祝啦!!
  • 荔枝玫瑰沙冰
  • 脆炸芝士
  • 燒焗豬手件
  • 安格斯牛肉串
  • 啤酒雞
  • 血色瑪莉的代表作
我以為美國餐就是Fish & Chips。踏入餐廳第一眼,咦,又幾Playful喎,西方壁畫裝潢,加上彩色霓虹燈管砌成的英文字,Bar Restaurant之餘有一種Playful特色。脆炸芝士 Fried Mozzarella:★★★★☆香口!這個香口的味道,在我地還未等到第一道菜時已經快速食完,然後第一Round大家已經問:「邊個食左最後一舊?」黑松露薯條 Truffle Fries:★★★★★要吃出松露菌味,重點是薯條夠厚切!薯條吃的是不外乎是炸香或是薯味口感,在松露醬配搭下,菌類的味道加上薯仔我覺得平衡點是炸香不能掩蓋薯仔味,這裡的重點就是薯條要夠厚身!正!一定會來再試!燒焗豬手件 Roasted Pork Knuckle Cut:★★★☆☆豬手不是我喜好但我一直吃豬手嘛,坦白說,豬手一直都不是我的喜好,但當日我還是一件又一件的夾來吃,所以嘛,要我給太高分,我自己都講不過去,但低分嘛?但我明明不好吃豬手又一件一件不停吃,總不能因為個人口味給人家低分吧?好啦,就取中間數。焦糖爆谷泡沬咖啡:★★★☆☆爆谷味更強烈點更佳飲品方面,這是Ms.Kero選的焦糖爆谷泡沬咖啡,Er,對於喝咖
我以為美國餐就是Fish & Chips。

脆炸芝士 Fried Mozzarella
脆炸芝士 Fried Mozzarella:★★★★☆

香口!

黑松露薯條 Truffle Fries
黑松露薯條 Truffle Fries:★★★★★

要吃出松露菌味,重點是薯條夠厚切!

豬手不是我喜好但我一直吃

焦糖爆谷泡沬咖啡:★★★☆☆

爆谷味更強烈點更佳

飲品方面,這是Ms.Kero選的焦糖爆谷泡沬咖啡,Er,對於喝咖啡但選焦糖爆谷的我,無非是喜愛咖啡的味香奶甜多於苦澀的純正咖啡口感,如果爆谷味可以再強烈點,那就更好了!
荔枝玫瑰冰沙:★★★★★

難得沙冰凍飲仍能帶出玫瑰花香

到我那杯來到,哇!花的味道一向是很難做得好,我以為總是熱茶才容易散發花的香氣,原來冰一樣也可以!當然啦,那種濃度很難和熱茶相比,荔枝和玫瑰味的配搭很常見,但重點是平衡,這杯沙冰由一開始到後來冰開始溶化,花和果的平衡雖然有所改變但依然很好,所以我相信料理方面一定下過功夫,誰說料理不是一門數學?
燒原條魷魚串 BBQ Squid Skewer
燒原條魷魚串 BBQ Squid Skewer:★★★★★

魷魚身韌度質感留住燒烤風味

魷魚本身就是韌度很高的食材,料理處理時難在控制烤味和韌度,原條燒是廚師對燒烤面積的一種拿捏,魷魚串有惹味的燒烤風味,而鹹味又不會蓋住魷魚的原有的鮮味,所以我給了五星!
血色瑪莉的代表作:★★★★★

品嚐料理的是嘴巴有時也是眼睛

血色瑪莉講的是四味皆集,辣味、鹹味、酸味還有芹菜、蕃茄的「生」味。有些女孩子包括Ms. Kero是很抗拒那種「生」味的,但對於我來說卻非常受落。除了一送上來令人驚嘆的視覺感之外,飲料包括的四種味道味味皆明,一小口的雞尾酒,玩的是舌頭上一次過分辨四種味的享受。
16安士澳洲草飼T骨牛扒
16安士澳洲草飼T骨牛扒:★★★★☆

吃T骨要吃到西冷肉味和牛柳嫩滑兩種味

我試過吃旺角一間老牌扒房,雖然價錢不算貴,但以為數十年老招牌,總不會差了。怎料那天晚上我一口都吃不下,空著肚子離去。所以吃扒是一件絕對需要小心的事,這個T骨吃得到濃厚的肉味,彈性和有嚼勁之餘又有軟腍的部份,絕對入口之餘不失T骨之名。
2016-11-08
燒原條魷魚串 BBQ Squid Skewer
16安士澳洲草飼T骨牛扒
  • 燒原條魷魚串
2016-11-27 320 浏览
今日夜晚嚟咗呢間新開喺銅鑼灣嘅紐約客,試一試呢間美國菜好唔好食。餐牌選擇唔算特別多,但已經花多眼亂。海洋梳打$38一開始點你個海洋梳打嗰陣,侍應已經講咗影相呢個會比較靚,但係就味道。飲落去好陣好假嘅色素味,但可以接受。飲品入邊放左兩條鯊魚軟糖,添加趣味。同行朋友叫咗呢個草莓柚子沙冰,味道就唔知,但到我哋食完餐飯個沙冰仍然係唔溶嘅都幾勁!友人說味道正常,不算差。叫咗呢個雙層芝士牛肉漢堡,分量唔算太大,適合兩個女仔食用。反而薯條份量一啲都唔少,新鮮炸起。牛肉塊都算厚,而且幾juicy。芝士焗波士頓龍蝦只有半隻,唔會太un。反觀炒飯內的龍蝦肉好老,完全唔新鮮,只有一碗左右份量。另外,薯角太燶,味道一般。總結,價錢同質量不成正比,沒有下次。
餐牌選擇唔算特別多,但已經花多眼亂。
海洋梳打
海洋梳打$38
草莓柚子沙冰
雙層芝士牛肉漢堡
雙層芝士牛肉漢堡
牛肉塊都算厚,而且幾juicy。
芝士焗波士頓龍蝦+龍蝦肉炒飯
總結,價錢同質量不成正比,沒有下次。

2016-11-23 214 浏览
New York 之夜就由呢個門口開始 ;;牆身同內在怖置都將NEW YORK街頭呈現眼前位置寬敞 紅色沙發椅 我大愛重點推介4款 :芥末柚子梳打芥末味既飲品真係第一次飲 幾清新 但真係要落力搞拌 味道先出 balance 梳打水既甜黑松露薯條 薯條 係new york必食 黑松露唔係人人最接受 但呢款秘製既黑松露醬好香 襯埋香脆既薯條 prefect match!煙三文魚沙律首先呢款係大碗沙拉 玫瑰造型既煙三文魚當然係相機食先既菜式 煙三文魚好足料 切片後依然好大塊 加左芝士粉令沙拉生色不少血色瑪莉的代表作 呢款相信就係party之選 除左影相之外 串燒如burger/腸仔/蝦/菠蘿等足4-5人份食光後 再倒出bloody mary 大家share bloody mary 味道有點似蔬菜汁 個人不太愛 Overall 硬件軟件都做得好出色 想去New York走返轉 就一定要上來啦!!
New York 之夜就由呢個門口開始 ;;
牆身同內在怖置都將NEW YORK街頭呈現眼前
位置寬敞 紅色沙發椅 我大愛
重點推介4款 :

2016-11-14
用餐时段
:燒焗豬手件 Roasted Pork Knuckle Cut (Snack from Dinner Set for 2: $428)好耐冇食成件上既德國鹹豬手 唯有食住呢個切件頂住先😛 雖然只係成個晚市套餐既snacks 但份量都好驚人 完全估唔到豬手係snacks唔係main😂 豬手食落本身冇咩味 完全唔鹹 但侍應話廚師係特登唔調咁多味 反而係依賴個醬汁🤔 但睇黎我係重口味人士 覺得鹹香味重啲會惹味好多👅 而且豬既質感有點兒過乾 嫩啲開心啲 :American Scientist Seltzer 美國科學家梳打 $42 ❤️係草莓糖漿 💙係藍柑桔~呢杯梳打飲品,睇🉐️玩🉐️飲🉐️!有半杯既梳打做base 想飲紅定藍先?你自己決定邊支試管啦。侍應哥哥話唔知兩個溝埋會變咩味,所以我飲完一半紅色就溝埋藍色落去試下 初頭以為會有紫色😂 當然唔會有啦~ 其實成杯飲落都係果味既梳打咁🍓 成個set其實仲有pizza同牛扒 但係我未影既時候已經俾朋友分屍左

好耐冇食成件上既德國鹹豬手 唯有食住呢個切件頂住先😛

豬手食落本身冇咩味 完全唔鹹 但侍應廚師係特登唔調咁多味 反而係依賴個醬汁🤔

但睇黎我係重口味人士 覺得鹹香味重啲會惹味好多👅
而且豬既質感有點兒過乾 嫩啲開心啲
❤️係草莓糖漿 💙係藍柑桔~

呢杯梳打飲品,睇🉐️玩🉐️飲🉐️!
有半杯既梳打做base 想飲紅定藍先?
你自己決定邊支試管啦。

初頭以為會有紫色😂 當然唔會有啦~
其實成杯飲落都係果味既梳打咁🍓
2016-11-18 352 浏览
輕輕鬆鬆又捱到星期五 梗係要食餐好!之前食過New York Diner的荃灣分店知道銅鑼灣都開左新分店 仲推出90分鐘任點任食 好似幾吸引一於試試佢!$198一位 同friend兩個人就$178一位三點去到 可能係下午茶時間 所以餐廳無乜人但環境好舒服 裝潢好靚 仲有落地大玻璃望正Hysan食物選擇好多好豐富由頭盤 到主菜 食到落小食 甜品 飲品$178 All you can eat!首先食個頭盤煙三文魚沙律餐廳好有心機將三文魚擺成玫瑰花形味道不錯 煙三文魚好香之後到小食水牛城雞翼味道好不錯!大啡菇煮得無咁軟身會更好味!芝士薯條不嬲無得輸啦😈主菜叫左Mushroom Beef Burger 叫左餐廳幫我地一分為二好欣賞牛肉好Juicy 唔會煮到太熟🤓仲有Seafood Risotto with Carbonara Sauce好足料 好多海鮮 啖啖滿足食埋甜品啱啱好飽晒🤗🤗
輕輕鬆鬆又捱到星期五 梗係要食餐好!
之前食過New York Diner的荃灣分店
知道銅鑼灣都開左新分店
仲推出90分鐘任點任食 好似幾吸引
三點去到 可能係下午茶時間 所以餐廳無乜人
但環境好舒服 裝潢好靚 仲有落地大玻璃望正Hysan
食物選擇好多好豐富
由頭盤 到主菜 食到落小食 甜品 飲品
$178 All you can eat!
首先食個頭盤煙三文魚沙律
煙三文魚沙律
餐廳好有心機將三文魚擺成玫瑰花形
味道不錯 煙三文魚好香
之後到小食
水牛城紐約雞翼
水牛城雞翼味道好不錯!
雙色蟹肉焗烤菇
大啡菇煮得無咁軟身會更好味!
熱溶芝士薯條
2016-11-18
  • 蘑菇牛肉漢堡
  • 水牛城雞翼
2016-11-16 186 浏览
荔枝玫瑰冰沙以玫瑰花瓣同蝴蝶作點綴 味道清新 男女都岩飲 而且冰沙溶既速度好慢 可以維持一個幾小時 適合女士們慢慢飲 慢慢影😇黑松露薯條❤❤必點 薯條上灑滿黑松露碎 外脆內軟既口感 完全滿足到我呢個薯條迷既追求 外加黑松露醬 簡直令人食吾停口美國招牌啤酒烤雞一上枱個姿勢已經好誘人😈 等影夠相之後會有專人拎番入廚房幫佢解體 雞肉入口好嫩 特別係雞胸 好軟 一d吾鞋 仲有淡淡既啤酒香味血腥瑪莉的代表作中意影相既朋友一定要點 一大壺Bloody Mary上面有吾同既燒烤串 有大蝦有香腸仲有漢堡 影得又食得仲飲得既邊到搵呀🙈🙈
黑松露薯條❤❤
血腥瑪莉的代表作
2016-11-15 172 浏览
New York 之前跟同事在荃灣試過也不錯,店內裝潢幾吸引,而食物也有水準。最近在銅鑼灣開張,而且一落巴士行幾步就到,超方便。有寬敞卡位,更有落地玻璃望遠景。也有高檯座位可以自成一角,美國塗鴉壁畫好吸晴。派對水果冰茶 $48這裡主食多數也有配菜薯條,所以我點了冰果茶來解渴,大大杯1個人飲或者2個人也可。紅茶清而不澀,帶少少青檸、檸檬清新味,內裡更有大粒甜藍莓、甜菠蘿等等,不錯不錯。陽光下生長的朱古力 $37朋友想要杯熱飲,就選擇了熱朱古力,名字、賣相也相當一流,泥土即是朱古力餅碎,下面是忌廉及朱古力,朱古力甜而不膩,質感幾滑,怕甜的朋友也覺得不俗。黑松露雜菌扁意粉 $93每條扁意粉也掛到黑松露醬汁味道,不會太鹹,雜菌夠爽口,份量也頗多。脆煎大鴨腿配芒果沙沙 $158店員介紹以慢煮方式烹調,上檯香噴噴。不過外皮沒有脆身的質感,有點美中不足。切開鴨肉好鬆化,既入味又腍身,啖啖肉好惹味,但是芒果沙沙份量較少。
有寬敞卡位,更有落地玻璃望遠景。
也有高檯座位可以自成一角,美國塗鴉壁畫好吸晴。
脆煎大鴨腿配芒果沙沙 $158
店員介紹以慢煮方式烹調,上檯香噴噴。
不過外皮沒有脆身的質感,有點美中不足。
2016-11-09 206 浏览
假日同女皇和朋友們去食好野, 唔會再選食左好多的韓食, 今次選左銅鑼灣一間樓上美式餐廳.一入去已經有濃厚的美國氣息,地方寬敞.侍應小姐都好HELPFUL.點左食物, 吹一陣水就開始有得食.炸芝士很香,芝心非常煙韌,點唔點醬都夠香豬手都幾好食,只係覺上枱時不夠熱,不過層皮非常香脆,坐隔離都"聽到"香格斯牛肉當然好吃, 表面燒得夠香中間算嫩滑,肉汁還能保留.招牌菜, 通常有酒入饌的食物都會很香,這道菜都不例外,可是我不算好酒之人,所以我覺得味道略苦,但總算香氣搭夠最後是漢堡拚盤.不同的內涵,有帶子,豬,牛,雞, 我吃的是牛,香口亦很有嚼勁.最後飲杯爆谷咖啡,真係有爆谷味,很有趣今晚好像去左美國HAPPY HOUR.盡興而歸~
點左食物, 吹一陣水就開始有得食.
脆炸芝士
炸芝士很香,芝心非常煙韌,點唔點醬都夠香
燒焗豬手件
香格斯牛肉當然好吃, 表面燒得夠香
燒安格斯牛肉串
中間算嫩滑,肉汁還能保留.
美國招牌啤酒烤雞
最後是漢堡拚盤.
Mini Burger Platter漢堡拚盤
焦糖爆谷泡沬咖啡
最後飲杯爆谷咖啡,真係有爆谷味,很有趣

今晚好像去左美國HAPPY HOUR.盡興而歸~
燒焗豬手件
Mini Burger Platter漢堡拚盤
2016-11-09 4654 浏览
同朋友去銅鑼灣開飯 , 先知紐約客向銅鑼灣開左分店! 地點好方便, 就向SOGO隔離其實之前有去過荃灣的紐約客分店, 環境氣氛都唔錯, 上次係食套餐, 今次黎到發現多左好多新菜式, 似乎menu有keep 住update! 店裡環境同荃灣差不多, 同樣充滿美式風情~ 店裡更有售手工啤酒~朋友點左一枝黃色招紙的, 偷飲一啖, 入口帶甜, 過喉帶苦, 麥味都幾重!一望原來也有 8%酒精的貪新鮮的我當然要試D上次冇試過的 XD首先黎一杯芥末柚子梳打(HK$42) , 見到'芥末"馬上想試, 因為本人是芥末控~~! 杯野幾大杯, 飲落芥末味不算太重, 所以唔會好奇怪平時的柚子梳打都好甜, 反而呢杯冇, 可能有芥末中和返然後看到朋友點的荔枝玫瑰冰沙 (HK$48), 嘩...好靚呀!!! 即刻試左啖, 有荔枝的清甜仲有淡淡的玫瑰香味, 我唸係女仔都中意呢杯飲品頭盤有脆炸芝士(HK$58)幾欣賞這個炸芝士的, 除了炸得脆, 裡面的芝士不會太杰一舊舊, 偏液體狀, 食落幾滑同埋感覺冇咁"漏" 配上松露醬食更是一流!燒焗豬手件 (HK$88)豬手已切片, 方便進食, 肉質都幾軟熟~ 沾醬更好食!再黎有

keep 住update!
店裡環境同荃灣差不多, 同樣充滿美式風情~
貪新鮮的我當然要試D上次冇試過的 XD
杯野幾大杯, 飲落芥末味不算太重, 所以唔會好奇怪
平時的柚子梳打都好甜, 反而呢杯冇, 可能有芥末中和返
芥末柚子梳打
荔枝玫瑰梳打
頭盤有脆炸芝士(HK$58)
配上松露醬食更是一流!
脆炸芝士
燒焗豬手件 (HK$88)
豬手已切片, 方便進食, 肉質都幾軟熟~ 沾醬更好食!
再黎有燒安格斯牛肉串
燒安格斯牛肉串

牛肉燒得剛好, 不生也不熟! 配上3款醬汁食別有一番風味, 個人最喜歡淡黃色的醬汁, 和牛肉很夾~
美國招牌啤酒烤雞 (HK$173)
果然係招牌菜~ 雞肉完全吸收了啤酒的味道, 也很嫩滑! 以前食過其他餐廳的, 感覺"啤酒"二字只是裝飾用,  而呢度的真係有酒味架~!
 另外仲可以配埋印度烤餅 , 包住雞肉什菜一齊食~
迷你漢堡拼盤
一次過滿足晒4 個願望的拼盤: 有牛肉, 雞肉, 豬肉同帶子
全部都係燒過, 食落特別香口! 個牛肉係手打的, 口感好好, 推介! (仲有脆炸厚薯條~
迷你漢堡拼盤
最後重頭戲來了 - 血色瑪莉的代表作 , 吸晴度極高的菜式! 大家都搶住同佢影相呃like
初看有點像現在很流行果種上面放食物下面放飲品的手拿杯 XD
呢杯野飲品部份當然是血色瑪莉, 值得一讚的是, 這裡調的沒有很嗆喉的感覺, 酒味不過重, 反而帶有清甜鮮茄味, 個人幾喜歡的, 非常易入口, 飲落好fresh! (P.S. 本人平時好憎飲蕃茄汁, 都覺得呢杯野OK! )
上面插滿了燒到好香的蔬菜,海鮮,香腸同迷你漢堡等小食 , 非常適合一班人SHARE, 睇得又食得 , 強推!

新菜色確實帶來不少驚喜! 整體黎講呢度FIT 晒一班人黎gathering, 運境氣氛好, 加上食物本身好適合多人分享 , 多D人黎先可以試多幾款特式食品!
2016-11-08
芥末柚子梳打
荔枝玫瑰梳打
2016-11-09 2840 浏览
lunch time時跟同事歡談旅行軼事, 談起到越南品嘗到的春卷、河粉有多美味之際, 無肉不歡、熱愛濃味的本人,立刻曬手擰頭, 大說沒肉口味淡的可不能滿足我~ 同事們點頭和議道說,那西歐、美國這些 每餐多肉的肯定會很適合我吧。西歐我去過了, 但是到美國需要簽證,怕麻煩的我還沒曾踏足, 被她們興高采烈地談著美國的餐點都超豐富的, 引得我晚上就拉著男友去吃美國菜。 在我腦海裡第一時間浮現的美國菜就是這家紐約客, 之前去過其他分店,得悉銅鑼灣有開新店馬上要光觀一下。 看地址寫著什麼澳門逸園,原來就在布甸狗餐廳附近。 餐廳整個feel也充滿美國紐約的感覺,有一種西洋氣氛, 倒掛著的高樓模型、不同的美國標誌、路牌,裝潢挺有趣的。 看看MENU,這裡的餐點要比其他分店吸引, 什麼啤酒烤雞、芥末柚子梳打都很有趣。 男友揚手點上一份脆炸芝士、迷你漢堡拼盤、 啤酒烤雞、一冷一熱的爆谷咖啡。 這份好像麥樂雞的脆炸芝士,咬下去就看到半溶的cheese, 白色的芝士芝味香濃,包著一層薄薄的粉漿炸至金黃酥脆, 真的挺好吃的,馬上要摸摸男友的腦勺盛讚他點得好! 然後就來到主菜部分,一隻香雞豎立在啤酒瓶上
lunch time時跟同事歡談旅行軼事,
談起到越南品嘗到的春卷、河粉有多美味之際,
無肉不歡、熱愛濃味的本人,立刻曬手擰頭,
大說沒肉口味淡的可不能滿足我~

同事們點頭和議道說,那西歐、美國這些
每餐多肉的肯定會很適合我吧。西歐我去過了,
但是到美國需要簽證,怕麻煩的我還沒曾踏足,
被她們興高采烈地談著美國的餐點都超豐富的,
引得我晚上就拉著男友去吃美國菜。

在我腦海裡第一時間浮現的美國菜就是這家紐約客,
之前去過其他分店,得悉銅鑼灣有開新店馬上要光觀一下。

看地址寫著什麼澳門逸園,原來就在布甸狗餐廳附近。
餐廳整個feel也充滿美國紐約的感覺,有一種西洋氣氛,
倒掛著的高樓模型、不同的美國標誌、路牌,裝潢挺有趣的。

看看MENU,這裡的餐點要比其他分店吸引,
什麼啤酒烤雞、芥末柚子梳打都很有趣。
男友揚手點上一份脆炸芝士、迷你漢堡拼盤、
啤酒烤雞、一冷一熱的爆谷咖啡。

這份好像麥樂雞的脆炸芝士,咬下去就看到半溶的cheese,
白色的芝士芝味香濃,包著一層薄薄的粉漿炸至金黃酥脆,
真的挺好吃的,馬上要摸摸男友的腦勺盛讚他點得好!

然後就來到主菜部分,一隻香雞豎立在啤酒瓶上,
旁邊舖有滿滿的薯角,賣相超級吸引!

把雞髀豪邁地撕下來,一咬之下香濃的啤酒香味溢出,
雞肉都索滿了啤酒的麥香,而且肉質非常嫩滑啊!
而下面的配菜也是很入味,薯角有微微辣度,
整個很符合我的口味(香濃就是皇道!)

可愛的小漢堡來嚕!漢堡裡面夾著四款不同餡料,
雞肉、帶子、跟迷你肉扒,帶子那個的味道相對較淡,
而其他的肉汁很豐富,小小一個也就很適合女生吃喔!

尾段不得不跟大家推介這杯焦糖爆谷咖啡,清澈的黑咖啡,
備有一層厚厚的奶泡,輕輕搞碎面層脆薄的焦糖,
攪拌之後就成為牛奶咖啡,整體沒有苦澀而又不會過甜,
口中留下突出而過癮的爆谷濃香!
New York Diner在荃灣和北角都有分店,主打美國風,可惜地點不近小妹常到的地方,所以遲遲未試。終於有天使降臨於地,在銅鑼灣鬧市中開設第三間分店,地點就在Sogo旁邊的澳門逸園中心,位置便利,便趁早一試。餐廳主打美國風,當然少不了充滿美國色彩、大街大巷的景象,霓紅燈的光管、漫畫式油畫、獨特的路牌設計,什至是美國隊長,相當別緻。廚房位置天花放有兩整排木盆,令熣燦燈光透露出柔和陽光的氣息。木牌夾住A4紙的餐牌設計,除了有美國主打的速食漢堡外,更有小食、薄餅、意粉、廚師推介主食供應,另外還有兩款二人餐,價錢分別是$428和$638。所有食物項目,都免費加配墨西哥粟米片/薯角/薯條,共三選一。飲品方面比想像中豐富得多,有咖啡、朱古力、沙冰、奶昔、梳打、水果茶和熱茶之類等。看過有其他食家的評語,有些飲品的賣相非常吸引,有以數條化驗瓶制作出來的美國科學家梳打、或是一片汪洋的海洋梳打等,都極具創造性。燒焗豬手件($88)雖然是小食,但豬手的份量挺多,就連薯角都多很多。肉身切得薄身,但明顯看到一層層的分割,未有散修修。豬皮燒得有點韌,肉身紥實不會很乾,味道適中,不會過份咸濃。特別欣賞自家調製的
燒焗豬手件($88)
雖然是小食,但豬手的份量挺多,就連薯角都多很多。肉身切得薄身,但明顯看到一層層的分割,未有散修修。豬皮燒得有點韌,肉身紥實不會很乾,味道適中,不會過份咸濃。特別欣賞自家調製的蜜糖芥末醬,辣中有甜,又能平衡豬手的咸,味道討好。

伴碟搭配薯角,炸得香口之餘而薯蓉綿綿,口感實在,醮點經典的茄汁,無得輸。
總統雙層芝士牛肉漢堡($118)

插上一小支美國旗子,兩層麵包包裹住足六吋的兩層牛肉漢堡、半溶車打芝士,再有蕃茄片、紫洋蔥、酸瓜片、生菜和秘製燒烤醬。饀料像層層疊般疊得高身雄厚,一雙手都要撐大才能牢得住。
漢堡包鬆厚軟熟,牛肉漢堡無論肉香和肉汁同樣出色,口感鬆軟、肉味超濃,再襯上半溶狀的車打芝士,咸香惹味,令juicy程度一再昇華。幸好還有爽脆的生菜和鮮嫩蕃茄片墊底,令咸度濃甜平衡得恰當到位,配合埋脆口的紫洋蔥、酸瓜片,加入秘製燒烤醬、酸中有甜、甜中又帶輕辣,味道豐富。
揀選了Nachos粟米片,是香辣版本,醬汁就是自家製的他他醬,帶點酸酸甜甜的檸檬汁,令辣辣地的脆口感覺加添清新味道,多吃都不覺滯。
芝士焗波士頓龍蝦 + 龍蝦肉炒飯($198)
用正方形的黑帖板端上,只有切半開的龍蝦,以為份量很少,原來再細心一看,裡面還包裹著完整拆去殻的龍蝦鉗肉,總算不錯。
舖上厚厚的芝士去焗,芝香豐富,細嚼之下齒脥慢慢滲出蟹肉鮮甜的咸香,肉質極為爽口。只是龍蝦膏沒有太多,未有進一步令鮮香爆出,留下印象。
至於龍蝦肉炒飯,混有香蔥、蛋絲、龍蝦肉切粒,米飯粒粒飽滿,質感有如傳統西班牙燴飯般濕濕軟軟,龍蝦肉未有炒至老成實韌,依然保持一貫彈牙風彩,鮮香瀰漫。同樣伴襯薯角、蕃茄片和露筍點綴,味道同樣精彩。
派對水果冰茶($48)
想不像一間以美國為主題的餐廳,常配搭汽水可樂的快餐飲品,都會提供各種特色特飲,例如這杯派對水果冰茶,加入台灣元素,賣相又整得似模似樣,混入各種生果如菠蘿、藍莓、士多啤梨、火龍果粒和檸檸片等,再添上一小綴薄荷葉,色彩繽紛,味道充滿果香的甜美,只是茶香略嫌不夠。
Hollywood Ice Coffee ($36)
Hollywood Ice Coffee ($36)
咖啡明顯較失色,冰塊很多,令啡香味道扯淡了,比起平常自己沖的三合一咖啡味道還要淡,但不明白為何這杯咖啡會有星星推介。

整體而言,餐廳質素挺有水準,除了有獨特美國風的裝潢設計令人印象深刻,食材水準都有返甘上下。只是服務方面,可能餐廳新開張關係,運作未算流暢,職員工作未太上手,以致要求水或加水方面都要舉手叫喚職員才行動,感覺生硬,所以期望下次光臨時會做得更好。

紐約客 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道523-527號澳門逸園中心2樓
2016-10-27
1K
2016-11-01 238 浏览
上次朋友推介北角個間餐廳吃過都唔錯,今天行銅鑼灣時發現都有,反正要吃就試吓兩間店有沒有好大分別先!望望選擇確有不同,上次散叫,今次就叫2人套餐啦!N.Y. Dinner set$428樣都有,有湯,有小吃,有個主菜,有餐飲是日餐湯忌廉南瓜湯,味道濃郁,南瓜容夠晒濃!小吃選了燒焗豬手件,皮脆肉香,燒得唔算太乾,肉仍然軟熟嫩滑,配埋個醬汁,好味!前菜就點了北冰洋漁夫炸魚薯條,炸魚超大塊,最緊要係外脆內軟,加埋薯條,同埋啲蕃茄汁,真係非常配合!主菜美式醬燒豬肋骨配薯角,望見豬肋骨上塗滿了醬汁,但入口又覺好多汁,但味道就好夠,可能啲燒汁已經滲入去晒啲豬肋骨肉上!最緊要係廚師細心地已經分開了一條條,豬肋骨,重要係啖啖肉呀!叫埋杯冰雪朱古力咖啡$42(套餐可以減$10)咖啡味道濃郁,成杯都係咖啡磨成嘅沙冰!由頭飲到尾啲味道一樣沒有淡味嘅感覺!咁吃份量已經去到要抱住個肚走啦!
樣都有,有湯,有小吃,有個主菜,有餐飲
是日餐湯忌廉南瓜湯,味道濃郁,南瓜容夠晒濃!
叫埋杯冰雪朱古力咖啡$42(套餐可以減$10)
咁吃份量已經去到要抱住個肚走啦!