2012-03-21 213 浏览
服務態度差勁無禮貌懶巴閉,地方窄想坐卡位又唔俾仲要喝住你唔俾換位,張枱又細坐得又迫,特登幫襯佢地但好似欠左佢地,味精又重,食完碗麺勁飲水,大把麺家好過佢,永不幫襯
2012-03-18
2011-09-16 198 浏览
約了舊同事去中環逛, 於是便想起飲食雜誌介紹過的"羅富記"吃粥麵。這間"羅富記"位於中環擺花街, 有出名的"泰昌蛋撻"就正正在"羅富記"的對面, 可以買來作午後甜品!!每次光顧都要等很耐才有位, 今次好好彩, 我們只等了不到10分鐘就有位...店舖一眼已經望哂, 坐位唔多!!我們order了1) 及第粥(2) 雲吞麵(1) 及第粥 - 粥很綿, 很滑, 而且材料十足, 不過很少米....感覺吃完不久會好快肚餓!!(2) 雲吞麵 - 梘水比較多, 雲吞都ok, 整體來說...都是麻麻....總括來說, 都是值得一試呢!!

店舖一眼已經望哂, 坐位唔多!!

我們order了:

(1) 及第粥
(2) 雲吞麵

總括來說, 都是值得一試呢!!
2011-09-11
  • 及第粥
2011-03-09 163 浏览
好耐之前係上環果間羅富記食過d雲吞...果陣覺得都ok好味...而我今次就食雲吞面...因為比起食粥...始終比較飽肚...今次既雲吞面....d雲吞冇咩點....正正常常咁啦....d面ok彈牙既都....但比起粥....始終都係粥好食d.....
而我今次就食雲吞面...
因為比起食粥...始終比較飽肚...

但比起粥....始終都係粥好食d.....
2011-03-02
2011-03-01 155 浏览
今日唔知係咪早左落去...見冇咩人咁...因為以前食開次次去到都勁多人!!!今次d野食黎得好快!今次都係食牛肉粥...!!!!因為d牛肉粥真係好正!!!!d牛肉好滑!!!d粥又正!!!!!哈哈...聽日lunch都諗住去返呢間食!
今日唔知係咪早左落去...見冇咩人咁...
因為以前食開次次去到都勁多人!!!
今次d野食黎得好快!

今次都係食牛肉粥...!!!!
因為d牛肉粥真係好正!!!!
d牛肉好滑!!!d粥又正!!!!!
哈哈...聽日lunch都諗住去返呢間食!
2011-03-01
2010-12-03 136 浏览
假若一個在中環上班的人,有幾間食店,一定會去過,其中一間,就是羅富記.早上的擺花街分店,食客稀少,中環上班大軍來去匆匆,那有閒情坐下來吃碗生滾粥?想不起早上是沒有蜆介鯪魚球,只是得粥品,想吃豬腰,豬潤,肉丸,要個及第粥,錯不了,明知油條不是自己炸,也要一份.粥底綿滑,米煲到爆花,味道香甜,薄切的豬潤帶點爽脆感,豬腰還是有一點異味,肉丸鬆化而味鮮.油條非即炸當然差一點,浸在粥內,已經分不清即炸或隔夜了.及第粥連油條,$31埋單,貴?及第粥當然比有味粥貴,但不會來來去去,也是吃艇仔粥嘛.

2010-01-23 114 浏览
I always come here when; (1) it's time for comfort food, and (2) when I am indecisive about what to eat.Some of the best wonton in town, and the cheapestCongee is great, just the right texture, not too thick and not too thin. Favourite toppings; lean pork, fish slices and kidney. Best of all is the consistency in the quality and the friendly staff

2010-01-23
2009-12-13 87 浏览
都唔知點解會入左去食... 睇左陣諗諗諗係唔知食咩好之下見到(蝦球牛肉粥)當然要問問係碎牛定滑牛啦.一問之下係滑牛woo!Good! 一黎d粥好綿!!!! 牛肉夠林;蝦球原來係蝦仁,ok啦唔夠鮮囉. 朋友叫左炸鯪魚球試過都不錯.
都唔知點解會入左去食...

睇左陣諗諗諗係唔知食咩好之下見到(蝦球牛肉粥)
當然要問問係碎牛定滑牛啦.
一問之下係滑牛woo!
Good!

一黎d粥好綿!!!!

牛肉夠林;蝦球原來係蝦仁,ok啦唔夠鮮囉.

朋友叫左炸鯪魚球試過都不錯.
蝦球牛肉粥
2009-12-12
蝦球牛肉粥
2009-10-07 82 浏览
一個人食lunch想佷得清d, 諗起成日經過既羅富記今日係時侯去試下啦~皮蛋瘦肉粥粥底好綿, 足料!起碼有個半隻皮蛋而且瘦肉唔會真係瘦到乾"真真"一粒粒好嫩好鮮炸鯪魚球細碟有三粒, 即叫即炸上枱時熱辣辣點少少蜆蚧, 無得頂!老闆好友善服務態度好好仲叫我慢慢坐下, 唔使急住走食粥一定要去羅富記
一個人食lunch
想佷得清d, 諗起成日經過既羅富記
今日係時侯去試下啦~

皮蛋瘦肉粥
粥底好綿, 足料!
起碼有個半隻皮蛋
而且瘦肉唔會真係瘦到乾"真真"
一粒粒好嫩好鮮

炸鯪魚球
細碟有三粒, 即叫即炸
上枱時熱辣辣
點少少蜆蚧, 無得頂!

老闆好友善
服務態度好好
仲叫我慢慢坐下, 唔使急住走

食粥一定要去羅富記
2009-10-07
  • 皮蛋瘦肉粥
  • 炸鯪魚球
2009-09-08 86 浏览
羅富記的粥, 是我認為我吃過最好吃的粥. 我對粥十分忠心, 自小至今, 我吃的粥只有一味 — 下火, 即皮旦瘦肉粥 (當然要走青).羅富記的粥綿, 料足, 皮旦靚, 瘦肉的確是瘦肉, 比黃枝記, 粥麵皇更勝一籌, 無味精, 青青淡淡, 最合我運動後要填飽肚又不能大吃大喝, 所以, 她是我最愛的慣常外賣午餐之一.每碗售$23, 抵吃!

羅富記的粥, 是我認為我吃過最好吃的粥.

每碗售$23, 抵吃!
2009-08-24 52 浏览
呢間蝦子蝦球撈面真係幾好食, D 面冇乜簡水味, 好爽彈牙, 正咁多間分店好似擺花街呢間有得食?? 不過要彈既係質素好似好唔穩定, 試過嚟一兩次, D 蝦唔知係唔新鮮定煮得熟過頭, 爛晒, 要扣分不過講真, 呢間真係好食過澳門好出名果間蝦子蝦球撈囉, 又貴又細碗, 味道都差唔多

2009-05-03 51 浏览
星期六中午,開完例會,又係寒冷的一天,諗起不如食粥去,雖然唔飽肚,但係可以暖暖肚。入去當然係叫粥,一碗肉丸粥 + 一碟油菜(菜心) + 酥炸鯪魚球。1. 肉丸粥 - 唔係機製,一睇就知係人手打出嚟,肉質嫰滑,又富彈性,彈牙無比,粥底就更加不用多說,超綿,啲米完全融入水中,好似槳糊咁,加埋大量蔥花,真係食到唔停得口。2. 油菜 (菜心) - 又粗又大,非常鮮嫰,雖然凍天啲菜係靚啲,但係佢真係拍得住酒樓級數,值得一讚。3. 酥炸鯪魚球 - 本人就一向唔好此道,但係小公主極力推薦,就試一試,果真有返咁上下散手,做得唔錯。Comments: 完全係最高境界,每一樣食品都一絲不苟,睇得出由上至下,廚房至樓面,雖然都不算年經了,但真係敬業樂業,佩服佩服。叫得自己做專家嘅,真係唔會亂噏,不過都係睇地區嘅,中環呢區就一定冇走雞,如果唔係,我相信晨早就執咗了。下次希望有機會試埋佢嘅麵食。

肉丸粥
油菜 (菜心)
酥炸鯪魚球
  • 鯪魚球
2009-04-07 207 浏览
雲吞麵(20),雲吞麵的雲吞算唔錯,蝦味豬肉味都算很配合,皮薄,可是我覺得最好的是這裏的麵質麵爽口彈牙,湯底也很美味,不知道為甚麼總體好像比其他有名的雲吞麵差了一點點,差甚麼又是說不出來。炸鯪魚球(13)三粒,跟蜆芥,蜆芥較油膩但美味,鯪魚球充滿了魚味,炸得又剛剛好,很美味但較熱氣。這裏環境是舊式茶餐廳局格,沒有茶水供應,價錢偏貴。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1655321

雲吞麵
雲吞麵
炸鯪魚球
睇下睇下羅富記D食評,搞到我覺得好肚餓添,好想即刻去食返碗我至愛0既魚片粥。但遠水救唔到近火,0甘就不如我都寫返篇來頂下癮都好吖!擺花街羅富記我honey拒幫襯左幾十年架啦,自從拒帶我來食過之后,我經常嘈住要來食,因為魚片粥實在太好味啦 呢度既粥底簡直就同我童年時最愛的粥底一樣甘正,好有米香味,熬的火候很夠,唔會仲見到一粒粒的未化開的米飯,粥底十分綿身,絕唔會太“杰”亦唔會太稀,我最怕食水汪汪的粥。每次我都系食魚片粥(22文),有時食一碗唔夠喉仲要食多碗(系我大食同太好味,唔關份量的事),呢度的份量算得上大份架啦,只碗夠大而且每次都系裝到滿瀉,魚片份量好多,薄薄的鱼片完全体现出厨师刀工, 魚片的鮮甜味道完全溶入口感十分綿身的粥里面, 而米香十足的粥包住一片片薄薄的魚片, 粥里面仲加入了适量的薑蔥, 將魚的鮮甜味無限放大, 吃上一口,魚鮮味混和著米香,充滿在口腔的每一角落........ 實在是太美味了!好滿“粥”!我honey因為叫了一個牛肉粥,但我唔鐘意食,而且碗端上來時仲見到牛肉有血水,我接受唔到。另外,呢度的炸鯪魚球(26文)都唔錯,honey特別鐘意食,我更欣賞的系拒的蜆疥醬,

另外,呢度的炸鯪魚球(26文)都唔錯,honey特別鐘意食,我更欣賞的系拒的蜆疥醬,用腐乳做醬底,加入蜆肉,呢兩樣正是我兒時下飯的至愛

還有值得介紹的是炸雲吞,幫襯甘耐都無叫過呢個來食,系最近突然想試下,點知一試就愛上左,云吞皮炸至十分香脆,而云吞餡料依然保持鮮香味美帶有少量肉汁,唔會干睜睜,不過,食完會好熱氣,記得返去飲返杯涼茶中和返啊!

順便提下呢度有位阿叔,唔知系咪老細來,好有禮貌,每次我地影相時拒都會問使唔使幫我地影下合照
,真系好熱情,嘻嘻,唔該曬呢位阿叔!!

重有,honey佢只會幫襯擺花街羅富記,佢話雖然同是羅富記,擺花街羅富記出品是最好最穩定的;有次 honey帶我去德輔道中間羅富記,魚片粥一放上檯已看到水汪汪,不用放入口我已知面前這碗魚片粥跟擺花街羅富記的差天共地了。

魚片粥
牛肉粥, honey 話正
魚片粥
牛肉粥, honey 話正
炸鯪魚球
  • 魚片粥,炸鯪魚球,炸雲吞
2009-02-07 27 浏览
試了云吞面和一碗豬肝牛肉粥價錢可以,大概30塊一碗,但分量很大, 粥的確是值得一試!云吞面: 鮮蝦云吞很香口, 麵是試過最煙un的. 很好口感粥: 粥底很濃味, 料也很足夠.一定會再回去 而且一定要試他們最好吃, 最有名的鯪魚球
試了云吞面和一碗豬肝牛肉粥
價錢可以,大概30塊一碗,但分量很大, 粥的確是值得一試!
云吞面: 鮮蝦云吞很香口, 麵是試過最煙un的. 很好口感
粥: 粥底很濃味, 料也很足夠.

一定會再回去
而且一定要試他們最好吃, 最有名的鯪魚球

• 任何粥類
2009-02-05 28 浏览
又想食粥, 約左朋友1:30羅富記門口等, 自己唔小心遲到, 好彩朋友準時已經排緊隊, 好快就可能坐底叫左牛肉粥, 朋友叫魚片粥, 碗魚片粥滿到不能再滿, 我碗牛肉粥好少少, 仲可以放隻匙落去嘩!好美咪, 好甜, 又唔會過分熱, GOOD!22蚊, 好抵
又想食粥, 約左朋友1:30羅富記門口等,
自己唔小心遲到, 好彩朋友準時已經排緊隊, 好快就可能坐底
嘩!好美咪, 好甜, 又唔會過分熱, GOOD!
22蚊, 好抵