2020-05-23 169 浏览
對上一次幫襯點了鴛鴦熱飲, 以為落錯單,因為來了一杯奶茶, 於是要求侍應換了一杯鴛鴦, 結果再來的也是奶茶, 今天再去幫襯, 想一想, 都還是點了熱飲鴛鴦, 到來的竟然又是一杯很標準的奶茶, 今次我不換了, 原來這間餐廳是不懂沖製鴛鴦的, 唯有我自己改變, 以後都不去幫襯了,除非我想飲奶茶
2020-04-01 187 浏览
下午2點多,諗住食個下午荼。叫了個避風塘魷魚頭炒麵,麵來到賣賞不錯,味道亦好。食食吓食了大半碟麵仍見吾到魷魚。抄開碟麵原來只有兩件魷魚。雖然麵的味道好,但只有兩件魷魚就覺得中伏。如果餐牌上寫兩件魷魚頭避風塘炒麵我覺得比較合理。
2020-04-01
2020-03-27 220 浏览
行咁大半日,又係時候要返屋企抖抖 💤 晏晝係食咗啲嘢嘅,但硬係要有啲 #米氣 落肚先至夠滿足。我哋行勻成個 #商場,最終都係行返去 羅麥記 Law Mark Kee... #小秘書 一直想試嘅 #茶餐廳😁 點解想試?可能係佢嘅 marketing 做得好啦🤪#餐廳 用具有 #香港特式 嘅 #手繪畫 做 #牆紙,感覺親切。大部份嘅 #食材 都係 #香港人口味,而價錢都唔會太貴... 啱哂我呢個 #死窮鬼😆 平時我哋都會每人嗌啲交換嚟食,不過喺呢個 #非常時期,只好 #食自己😅 眼前 #朋友仔 食緊嗰碟 #避風塘海鮮炒麵、#羅漢齋炒麵 似乎唔錯... 隔離飯真係香啲🤤 好彩我叫嘅 #鮮茄焗豬扒飯 都非常出色。#炒飯 好乾身,#師傅 喺飯面舖上 #鮮蕃茄、#特製醬汁,口味配合得好好👍🏻 #豬扒 大大塊、肉質夠哂鬆軟👍🏻 最後加埋杯 #冰檸茶... 正呀😍

2020-03-15
2020-03-23 135 浏览
This place is a mixture of Chinese fusion cha chan tang with some fancy elements of western. They provide high quality food and also perfect for the instagram game! It’s my second time here and I cannot wait to order when I first arrived! We order a few signature dishes - toast box rice, prawn toast and cheesy noodles with pork neck. the prawn toasts first arrived, attached with a thick layer of toast. It was a lot bigger than what I expected. Crispy and moist inside, it was super flavorful and
the prawn toasts first arrived, attached with a thick layer of toast. It was a lot bigger than what I expected. Crispy and moist inside, it was super flavorful and delicious!
first main arrived with a layer of cheese melted on the instant noodles and pork neck- again super juicy, yummy and a high quality dish.

Last but not least, highlight of the night was their seafood rice in a toast box! Not only it was high, the amount of seafood was also great and in large portion. A generous amount of cheese on top with clams, prawns, fish fillets! Yummy and delicious! Happy tummy and satisfying meal in general.
  • 蝦多士
  • 蝦多士(5件)
2020-03-07 544 浏览
餐廳裝修使用懷舊的設計,很有時光倒流的感覺,感覺好像六、七十年代的餐廳,充滿老香港的氣味餐廳內座位也很多,很乾淨晚市人流也很多,特別多人購買外賣磚頭焗豬扒飯 - $88用麵包包著豬扒飯再於上面淋滿惹味的蕃茄醬去烤焗使豬扒外脆內軟,而麵包烤焗得爽脆,又吸收豬扒和蕃茄的味道,認真創新羅麥雞翼撈丁 - $58可選擇辣的,較為惹味四隻瑞士汁雞翼皮滑肉嫩,味道鮮甜潤澤,容易入口再用瑞士汁撈丁,非常甜蜜麥SIR乳鴿仔 - $56乳鴿仔肉厚而嫩,鴿肉滋味鮮美,肉質細嫩,表皮又能保持香脆豬羅包(兩食) - $42一份豬扒包分為兩種煮法一邊是洋葱燒汁吉列豬扒,一邊是炸豬扒夾沙律番茄生菜,口味豐富多元化蝦多士(5件) - $60新鮮蝦撻成蝦膠,再加入葱花、芝麻等調味提升香味,厚厚的鋪在多士上炸成金黃色,又香又脆香滑奶茶(冷) - $20朱古力奶(冷) - $20

餐廳內座位也很多,很乾淨
晚市人流也很多,特別多人購買外賣

磚頭焗豬扒飯 - $88
用麵包包著豬扒飯
再於上面淋滿惹味的蕃茄醬去烤焗
羅麥雞翼撈丁

羅麥雞翼撈丁 - $58
可選擇辣的,較為惹味
四隻瑞士汁雞翼皮滑肉嫩,味道鮮甜潤澤,容易入口
再用瑞士汁撈丁,非常甜蜜
麥SIR乳鴿仔

麥SIR乳鴿仔 - $56
乳鴿仔肉厚而嫩,鴿肉滋味鮮美,肉質細嫩,表皮又能保持香脆
豬羅包(兩食)

豬羅包(兩食) - $42
一份豬扒包分為兩種煮法

蝦多士(5件) - $60
炸成金黃色,又香又脆
香滑奶茶(冷)

羅麥雞翼撈丁
麥SIR乳鴿仔
豬羅包(兩食)
蝦多士(5件)
搞掂正值放飯時間🍴還掂要早餐都未食一於黎食下野醫下肚先🤪位於東涌東薈城二期既羅麥記☕️內裡卻充滿著老香港既舊日風情☺️🇭🇰亦盡顯香港地道傳統特式😆呢度高質抵食既午市套餐🤤🍴吸引到唔少上班一族及學生哥放飯黎幫襯😆但適逢Lunch Time空間會較為逼比較多人🙇🏻‍♂️要黎食既朋友們記得預早少少時間等位啦🙇🏻‍♂️咖哩牛腩飯呢個牛腩夠哂爽口之餘煮得夠腍嫩😋🐮根腩比例平均🤤脂肪比例均勻食落亦油香滿溢🤤另外亦有大大舊咖哩薯仔🥔😋配合濃郁滑香既咖哩汁慢煮更是入味🤤🍛Perfect Match😋🇭🇰🍴羅麥招牌雞翼將雞翼配以濃郁既瑞士汁細火熬煮🤤十分入味既雞翼食落肉質滑嫩之餘😋🐔啖啖瑞士汁甜香☺️
搞掂正值放飯時間🍴

十分入味既雞翼食落肉質滑嫩之餘😋🐔
啖啖瑞士汁甜香☺️

2020-02-21
2020-02-20 114 浏览
今天放了工剩下自己,惟有到公司附近尋找一個地方,吃一下了。茶餐廳也是很合一個人來吃的,簡單的一個飯加一個飲品,也就令人感覺到人生價值~油菜是不可不叫的食物,這店的菜新鮮,是很好吃的,烚菜之營養素多~有令人幫助吸收。焗豬扒飯是很滿代表性之港式食物,一定不能不說香噴噴的焗豬~它的曝光率奇高,佔據大小茶餐廳的餐牌。味道美味簡單,但當中加了地道的配料~就是新鮮感重的芝士呢,令炒飯更美味喔~ 美味的芝士焗豬扒飯,除了包括濃郁的番茄醬汁、酥香的豬扒外,還配上金黃的蛋炒飯,沒有「炒底」之焗豬扒飯,像沒有了靈魂一樣。而在這個冷冷的天氣,選紅豆冰,是滿足而有滿滿之回憶湧來。還有吃了很多地方都沒得吃的蝦多士,蝦肉彈牙,多士酥脆,很美味呢
今天放了工剩下自己,惟有到公司附近尋找一個地方,吃一下了。

2020-02-17 129 浏览
先講呢間餐牌真係好靚而餐牌野食 同出品圖 又做到差唔多 加分裝修新淨 環境都幾新穎.呢日叫左主打⭐️磚頭焗豬扒飯$88係一個比較貴既豬扒飯但其實佢有1.5-2人份量 豬肉都有5-6舊外層有麵包底 表面有芝士同醬汁好評.⭐️避風塘海鮮炒麵(辣)$68麵夠鑊氣一條條 唔算油 海鮮量多魚蝦魷魚咩都有.⭐️蝦多士(5件)$60呢個勁高分 底下多士做到鬆軟蝦打出黎都ok 小彈冇沙 加埋沙律醬好正.⭐️羅麥雞翼(辣)(5隻)$56一上台連隻碟都熱 滷得勁入味雞肉嫩滑 凍左都好食 但冇咁正但呢個小貴.👌🏻紅豆冰粒粒奶茶$18👌🏻紅豆冰小忌廉奶茶$18👌🏻懷舊香蕉船$42.羅麥記 (東涌)地址:東涌達東路20號東薈城名店倉5樓510號舖
先講呢間餐牌真係好靚
但呢個小貴
👌🏻紅豆冰粒粒奶茶$18
👌🏻紅豆冰小忌廉奶茶$18
👌🏻懷舊香蕉船$42
羅麥記 (東涌)
地址:東涌達東路20號東薈城名店倉5樓510號舖
2020-02-14 872 浏览
今日黎到東薈城食呢間羅麥記食晚飯。一入到去見環境都十分闊落,牆上面有好多有關香港特色既畫,有種返左去童年既感覺。座位都係梳化,坐得十分舒適。入到去staff就幫我地點餐,我地叫左四川回鍋肉、酸菜魚片、羅麥雞翼、紅豆冰小忌廉奶茶同埋懷舊香蕉船。等緊野食途中staff幫我地更換放係櫃桶餐具,保持乾淨,感覺有衛生意識。蕃茄薯仔豬骨湯飲落似平時屋企煲既湯,感覺上冇味精,清清淡淡但夠晒味。羅麥雞翼非常之入味,有少少辣好惹味,個汁送飯一流。四川回鍋肉夠晒乾身但冇炒到過老,火喉夠,色香味俱全。酸菜魚片啲魚片十分彈牙,配菜雲耳好好味,湯底有酸菜既味道但唔會過酸,十分開胃。紅豆冰小忌廉奶茶第一次飲呢種配搭,三種配搭得岩岩好,好好飲!懷舊香蕉船呢個係我最中意既甜品,因為係東涌冇甜品店,所以係呢度食到香蕉船好驚喜!有三球雪糕,夠晒足料,食到好滿足。

蕃茄薯仔豬骨湯
飲落似平時屋企煲既湯,感覺上冇味精,清清淡淡但夠晒味。

羅麥雞翼
非常之入味,有少少辣好惹味,個汁送飯一流。

四川回鍋肉
夠晒乾身但冇炒到過老,火喉夠,色香味俱全。

酸菜魚片

紅豆冰小忌廉奶茶
第一次飲呢種配搭,三種配搭得岩岩好,好好飲!

懷舊香蕉船

2020-02-11
  • 羅麥雞翼
東薈城係香港outlet集中地從來都好多旅客 小編都不時會入嚟行下自從去年擴充之後 多左好多食肆同舖頭上年年尾小編都寫過一篇係呢度用餐嘅食評😝當時就有留意到「羅麥記」裝修非當搶眼大大隻字清晰寫住店名及後再發現係不同區都有分店嘅蹤影知道係食港式新潮配搭嘅茶記冰室啲組合令小編好奇又吸引😍今日嚟到行完街就食佢餐具隱藏式抽屜自取要讚除餐具外牙籤紙巾都有齊差不多六點入座 座位寬敞環境不嘈吵裝修設計屬懷舊風格☺️印左成幅康樂棋上牆 玩味十足有意思特別一提職員好貼心有禮😆小編和同行人士一坐低就睇主餐牌完全忽略左下午茶餐菜單職員主提醒如要點下午茶要6點前不然電腦就落唔到下午茶單😱下午茶Set D ($59)-羅麥雞翼撈通粉 -配羅麥炒蛋多士 -凍奶茶瑞士汁撈通粉好入味!雞翼有4隻 全部都好大隻肉唔柴 無浸汁浸過頭啱啱好層雞皮入到味 同時保持肉嫩 多士牛油味香 整塊都食得出牛油味炒蛋係全熟 唔係有蛋汁嗰種凍奶茶係奶味重😊墨汁魷魚鬚($46)好大一碟 煙煙韌韌好味有咬口 個汁係瑞士汁芝味牛肉葱油餅卷($48)呢個係驚喜喎!話說小編對佢零期望 是友人點的😂點知食落口酥脆 牛肉比得多好有存在感最正係啖啖都係芝士
東薈城係香港outlet集中地

小編和同行人士一坐低就睇主餐牌
完全忽略左下午茶餐菜單
職員主提醒如要點下午茶要6點前
不然電腦就落唔到下午茶單😱

下午茶Set D ($59)
-羅麥雞翼撈通粉
-配羅麥炒蛋多士
-凍奶茶

瑞士汁撈通粉好入味!
雞翼有4隻 全部都好大隻
肉唔柴 無浸汁浸過頭
啱啱好層雞皮入到味
同時保持肉嫩
多士牛油味香 整塊都食得出牛油味
炒蛋係全熟 唔係有蛋汁嗰種
凍奶茶係奶味重😊
羅麥雞翼撈通粉

墨汁魷魚鬚($46)
好大一碟 煙煙韌韌好味有咬口
個汁係瑞士汁
墨汁魷魚鬚

芝味牛肉葱油餅卷($48)
呢個係驚喜喎!
話說小編對佢零期望 是友人點的😂
點知食落口酥脆
牛肉比得多好有存在感
最正係啖啖都係芝士 中和返乾嘅餅皮
大推!!
芝味牛肉葱油餅卷

避風塘海鮮炒麵($76)
真心辣😂有魷魚、炸魚柳、蝦
豉油王炒麵底炒得夠乾身
亦食到鑊氣!Good
美中不足係蝦同魷魚無入到味
避風塘海鮮炒麵

磚頭焗咖哩軟殻蟹飯($98)
影相打卡啱哂!
麵包焗得夠脆
咖哩不辣😆飯粒就唔夠乾身
軟殻蟹鹹左少少 唔好空口食
磚頭焗咖哩軟殻蟹飯

磚頭焗咖哩軟殻蟹飯

真係仲有好多其他食物想試
例如流心多士、鐵板牛排、蝦多士😛
有下次!
羅麥雞翼撈通粉
墨汁魷魚鬚
芝味牛肉葱油餅卷
避風塘海鮮炒麵
2020-02-09 100 浏览
最近東薈城二期新開左間羅麥記,門口係大大隻字好搶眼既招牌,見佢主打懷舊港式飲品亦有新穎既香港獨有菜式,就一於諗住入去試下新餐廳啦!餐牌上面除左甜品之外都有好多既選擇,我同友人都揀左好耐。最吸睛既都係磚頭焗豬扒飯,磚頭其實姐係依家香港好興既多士磚,呢個飯個概念就好似菠蘿炒飯有成個菠蘿裝住啲飯咁,重點係呢個’’容器’’仲要係食得既。大大舊多士磚同好多塊豬扒,份量充足有餘,所以我地兩個人淨係嗌左一份main course。估唔到多士同焗豬又幾夾,我個人覺得塊豬扒配多士咁食仲好味過就咁配飯,有個種好香既麵包味,冇咁單調。小食方面,我係第一次食港式蝦多士,覺得幾驚喜呢到既蝦多士形狀有啲似巨型燒賣,咬落去係蝦滑連炸左既多士,配埋個開胃既酸瓜沙津醬,中和左佢既油膩,十分之match!個人認為蝦多士適合幾個人一齊share,因為有成六件大大舊。我地仲嗌左另一份出面少有既小食,就係水牛芝士炸雲吞啦。呢樣炸物就配左泰式酸辣醬,咬落非常脆口,入面仲係溫熱既,有蝦肉同埋滿滿既水牛芝士,呢個配搭原來又幾夾,野食方面我最推薦呢款。最後不得不提既就係佢既野飲好吸引有多款唔同既懷舊港式西餐廳特飲,就好似黑牛,雪糕紅豆

小食方面,我係第一次食港式蝦多士,覺得幾驚喜

我地仲嗌左另一份出面少有既小食,就係水牛芝士炸雲吞啦。

最後不得不提既就係佢既野飲好吸引
有多款唔同既懷舊港式西餐廳特飲,就好似黑牛,雪糕紅豆冰同菠蘿冰。當中其實同時加入左新穎元素,我呢杯菠蘿粒粒冰並不普通,除左唔係假菠蘿味,啲冰塊仲用左菠蘿汁同菠蘿粒製成,所以慢慢飲味道都唔會淡左嫁!
2020-01-29
2020-02-06 139 浏览
最近黎得東涌幾密,約親行山都哩邊,行完黎左羅麥記醫肚。羅麥雞翼撈通粉 $55哩個或者撈丁都係我至愛呀!佢既秘製瑞士汁實在調製得太好,雞翼炆得好林,勁入味,通粉粒粒都掛汁,正!芝士芫茜蝦春卷 $38炸到金黃色好吸引,超脆,水牛芝士味濃,仲有巴馬臣拉絲芝士,芝士控必食。仲有芫茜好香,蝦肉爽口,推介!蜂蜜紅豆西多士 $32當甜品食都得,紅豆同蜜糖甜甜的。哈哈哈炒飯 $68個名好有趣,哈其實係「蝦」既意思,用左蝦膏、蝦米等材料炒既,蝦膏醬味幾香,炒到粒粒乾身但唔硬,落埋肉鬆幾正。熱生薑蜂蜜水 $22增強維他命好重要,所要叫左黎飲,但中意甜d既,多d蜜糖就好。
最近黎得東涌幾密,約親行山都哩邊,行完黎左羅麥記醫肚。

羅麥雞翼撈通粉 $55
芝士芫茜蝦春卷 $38
蜂蜜紅豆西多士 $32
甜品食都得,紅豆同蜜糖甜甜的。
哈哈哈炒飯 $68
熱生薑蜂蜜水 $22
  • 羅麥雞翼撈通粉
  • 芝士芫茜蝦春卷
2020-01-24 402 浏览
羅麥記到到都有,餐廳主打懷舊風格,精美嘅裝修好似入左以前嘅餐廳咁,懷舊之中帶點新潮,就連招牌都整得非常靚!招牌磚頭焗豬扒飯$88極重手嘅焗豬扒飯,份量十足,成份方包做底座再鋪上爆滿嘅蕃茄汁同豬扒,賣相先比100分!磚頭方包上面嘅蕃茄醬真係非常多,切開仲見到入面嘅炒飯係一層醬一層炒飯,每啖炒飯都沾滿醬汁!完全唔同平時食開嘅焗豬咁只有表面個層嘅醬,食多兩啖都無汁撈,呢度要再加100分!正!豬扒切件再放入去焗,豬扒嫩滑完全唔硬又唔韌,咬落去仲有非常多醬同芝士,肉汁仲爆出黎,到底點樣先可以做到咁好嘅豬扒?重點係豬扒食唔完,正啊!一百分推薦啊!一個磚頭焗豬扒飯可以四個人食,我地三個人都食唔曬個麵包啊!麥Sir乳鴿仔$56令立立嘅乳鴿仔其實都唔細隻,肉厚而且皮又燒得脆卜卜,食落啖啖肉,鴿脾相對較嫩,食落唔會太咸,可以唔使沾淮鹽都夠惹味羅麥雞翼$56呢度啲羅麥雞翼出名好食,仲有得撈公仔麵食,甜甜嘅醬汁就好似瑞士汁咁,再多一點惹味,雞翼入味得黎又嫩滑,唔會老,顏色一流又吸引,招牌果然係招牌,正蜂蜜豬頸肉(跟餐+$28)抵食之選,性價比高嘅小食,大大塊嘅豬頸肉上面仲落左大量嘅鬍鬚叔叔蜂蜜,見到都流口水豬

招牌磚頭焗豬扒飯$88

麥Sir乳鴿仔$56

羅麥雞翼$56
羅麥雞翼

蜂蜜豬頸肉(跟餐+$28)
蜂蜜豬頸肉(跟餐)

豬頸肉肉質鮮嫩多汁,肉仲有少少白裡透紅,外層嘅皮加左蜂蜜再烤,極度脆卜卜嘅口感,甜蜜蜜食落非常驚喜,外脆内軟嘅正宗典範!必試高質小食!正到爆!

蝦多士$60
原本諗住蝦多士係細細舊,點知上枱咁大件,全部炸得金黃色嘅表面,一啲過火都無,蝦肉又唔會同多士分離,廚師手工一流!
蝦多士

用左法式麵包做多士底,炸得十分香脆,又無左食法式麵包個種硬身口感,酥脆酥脆嘅口感,再加上彈牙嘅蝦滑,沾滿沙律醬一齊食,大滿足!

鮮菇絲蟹子蛋白扒西蘭花$88
賣相一流嘅小菜,西蘭花調味十足,食落十分濃味而且煮得夠淋,再上淡淡嘅蛋白蟹肉,鮮味十足,不錯
鮮菇絲蟹子蛋白扒西蘭花

雪糕紅豆冰$38
最愛飲紅豆冰,紅豆夠淋夠甜,配上雪糕有得食又有得飲,正!
雪糕紅豆冰

鮮菇絲蟹子蛋白扒西蘭花
雪糕紅豆冰
2020-01-21 801 浏览
臨近過年係東涌outlet掃完貨,當然唔少得去東薈城填飽個肚仔😁 🌠蝦多士(5件) $60🌠蝦多士唔好睇落細細粒,其實一舊有成個手掌咁大,直徑等同法包,而蝦膠鋪滿麵包表面,幾彈牙,配合沙律醬食👍🏻麵包外皮非常脆而且內裡軟熟,但略嫌太多油🎇香茅蜂蜜豬頸肉 $45🎇豬頸肉外皮烤得很香脆,再淋上蜂蜜,食落口甜而香,啖啖肉😁✨羅麥雞翼(5隻) $56✨招牌羅麥雞翼的確相當出色,雞翼不單止入味,而且不會有膩的感覺,汁甜惹味,必食🌌麥Sir乳鴿仔 $56🌌乳鴿仔幾香口,而且肉質尚算嫩,皮帶少少脆而不太油膩,唔錯🌠生薑蜂蜜水 (熱) $22🌠生薑蜂蜜水非常暖胃,而且很解膩,檸檬新鮮夠酸不苦澀,加上薑之辛辣入口舒服😋✨磚頭焗豬扒飯 $88✨最後亦是招牌之一的磚頭焗豬排飯,外貌都幾壯觀,以麵包圍著炒飯及豬排,然後加上芝士進行烤焗,飯香得黎不會乾,而豬排配合芝士非常滋味,最後可以將麵包切開再食,絕對是填肚的一款美味主食😁👍🏻總括而言,羅麥記的食物質素普遍都很好,味道不會令人失望,而且環境加入大旺昔日香港的味道,不禁令人想起80年代初的時光,而食物就是這樣世世代代流傳下來,從中加以改善,香港精神👌🏻

🌠蝦多士(5件) $60🌠

🎇香茅蜂蜜豬頸肉 $45🎇
豬頸肉外皮烤得很香脆,再淋上蜂蜜,食落口甜而香,啖啖肉😁

✨羅麥雞翼(5隻) $56✨

🌌麥Sir乳鴿仔 $56🌌
乳鴿仔幾香口,而且肉質尚算嫩,皮帶少少脆而不太油膩,唔錯
生薑蜂蜜水 (熱)

🌠生薑蜂蜜水 (熱) $22🌠

✨磚頭焗豬扒飯 $88✨

麥Sir乳鴿仔
生薑蜂蜜水 (熱)
磚頭焗豬扒飯
  • 生薑蜂蜜水(熱)
2020-01-12 106 浏览
今日約咗朋友去食早餐,揀左呢度11點4去到仲有早餐,去到11點半晏晝11點開始供應,中間有半個鐘buffer都幾好!裝修環境懷舊!嗌咗豬扒公仔面,多士加滑蛋同美綠,$42豬扒都林既,有好多雜豆,感覺味道一般
今日約咗朋友去食早餐,揀左呢度
11點4去到仲有早餐,去到11點半
晏晝11點開始供應,中間有半個鐘buffer都幾好!
裝修環境懷舊!

嗌咗豬扒公仔面,多士加滑蛋同美綠,$42
豬扒都林既,有好多雜豆,感覺味道一般