2007-10-24 19 浏览
以前係呢頭返工個陣,有時都會來呢度食野既,因為呢度d野又大碟又抵食,服務仲唔錯。呢日我好鬼肚餓,諗起呢度碟野咁大就食啦。我地叫左兩個餐,配多士(可以唔烘都得),有個鴨粒忌廉湯(好大陣鴨胸味),主菜係白汁肉丸扁意粉,肉丸好味,絕對唔係買番來個d爛鬼豬肉丸,另外個碟豬頸肉螺絲湯d茄汁就多得滯,肉就少又肥。個餐仲跟甜品,芒果蛋糕幾好幾香,但個芝士蛋糕冇芝士味,好似一般海綿蛋糕咁,比較實。野飲方面唔駛加錢就有柑桔檸同利賓納,好抵!
(非会员)
2007-10-20 32 浏览
本來是想去同一條街的意大利餐廳但係因為臨近月尾,所以就打算省一點所以就去食就近的美味天皇我同我家人x1點左肉眼扒同蜆肉吞拿魚白汁肉眼扒不過不失,有肉味白汁吞拿魚就只有d吞拿魚有味總括來說$4x這個價錢也是不過不失,過得去另外服務態度都唔錯
本來是想去同一條街的意大利餐廳
但係因為臨近月尾,所以就打算省一點
所以就去食就近的美味天皇

我同我家人x1點左肉眼扒同蜆肉吞拿魚白汁
肉眼扒不過不失,有肉味
白汁吞拿魚就只有d吞拿魚有味
總括來說
$4x這個價錢也是不過不失,過得去

另外服務態度都唔錯
2007-09-21 10 浏览
終於都見識了這間傳聞又便宜又好味的意粉店主菜(可選飯或薯菜或天使麵或扁意粉)+飲品+甜品= $41-$46不等**茄茸雞扒扁意粉($41) 沒有選天使麵皆因與紅汁不配而且天使麵實在難以弄得好味一行八人之中有六人都選薯菜..說是此處招牌貨可惜小女子今天喉嚨痛亦不明白要食格格薯塊為何不選KFC..?!說回那個意粉…實在……..有甚麼特別呢….!?真的摸不著頭腦丫~ 也許我還是不懂吃吧…雞扒跟平常在茶餐廳或大字快餐店的還是不相上下汁是唯一可取的~皆因不太油膩意粉...尚可...是一堆沒有味的意粉罷了**Tiramisu跟餐的一件小小的三角型tiramisu口感還不錯...不會濕濕的…可是…..咖啡味跟酒味逃到那裡去??門外等候的人實在多得嚇人也許...只是因為便宜了吧..?!試過一次...也就夠了!反而令我驚喜的是師奶兵團般的服務...卻是挺好~就像一群媽媽照顧著一室仔仔女女..haha
終於都見識了這間傳聞又便宜又好味的意粉店

**茄茸雞扒扁意粉($41)
沒有選天使麵皆因與紅汁不配而且天使麵實在難以弄得好味
一行八人之中有六人都選薯菜..說是此處招牌貨
可惜小女子今天喉嚨痛
亦不明白要食格格薯塊為何不選KFC..?!

說回那個意粉…
實在……..有甚麼特別呢….!?
真的摸不著頭腦丫~ 也許我還是不懂吃吧…
雞扒跟平常在茶餐廳或大字快餐店的還是不相上下
汁是唯一可取的~皆因不太油膩
意粉...尚可...是一堆沒有味的意粉罷了

**Tiramisu
跟餐的一件小小的三角型tiramisu
口感還不錯...不會濕濕的…
可是…..咖啡味跟酒味逃到那裡去??

門外等候的人實在多得嚇人
也許...只是因為便宜了吧..?!
試過一次...也就夠了!

反而令我驚喜的是師奶兵團般的服務...卻是挺好~
就像一群媽媽照顧著一室仔仔女女..haha
2007-08-25 5 浏览
經過兩星期的偽厭食症困擾,體力跌到新低點,壓力則快爆燈。胃卻突然發生訊息話想食甜酸食物,難得有肚餓反應,立刻捉男友一齊晚飯。三年前做暑假工時曾在此長龍大熱店食過午餐,原來三年後已經搬左去駱克道的另一端,鋪位亦大左兩倍有多。終於可以自己叫一個餐,揀左燴豬頸肉菠蘿汁天使麵($48),男友則揀黑椒牛扒配薯菜($56)。兩個羅宋湯極速出現,唔飲羅宋既我問阿姐,得知原來每日換湯,所以無得揀其他湯。男友唯有一人KO兩碗湯。多士--開頭以為會有一小片法包,點知有二整片三角型既牛油多,食完都飽左三成。燴豬頸肉菠蘿汁天使麵--甜甜酸酸,好開胃,好岩我食,天使麵口感唔錯,但如果有加橄欖油應該會更好。黑椒牛扒--好耐無食肉既我食左少少牛扒,唔un,好好味。薯菜有六七件,阿姐亦非常快手送上一大樽Heinz茄醬。甜品--記得三年前食過好好味既朱古力蛋糕,但今晚只有Cheesecake, Tiramisu同綠茶蛋糕。我揀左綠茶,男友則揀Cheesecake。綠茶moouse好清新,表面灑上餅脆增加口感。男友的cheesecake芝士味好淡,令人失望。食時發現阿姐們非常殷勤招待旁邊的一位中年先生,後來男友發現佢係餐

食時發現阿姐們非常殷勤招待旁邊的一位中年先生,後來男友發現佢係餐廳的shareholder!難怪唔使埋單就走。

希望胃症快d好,可以食多d美食。
2007-08-21 7 浏览
去美食博覽前想起這裏. 於是憑記憶的找, 原來鋪子早已由六國酒店的對面位置搬到現址. 空間足足大了一倍有多, 但感覺是少了一點"小店"的情懷.到達已是三時多, 已有下午茶供應. 但為著想吃這裏的意粉及甜品(他還記得以前在這裏吃的朱古力蛋糕), 便點了一客肉眼扒天使麵(午餐)及一客吉列豬扒鮮果沙律(下午茶).食物的賣相好像比以前遜了一點點. 但份量仍很足夠. 肉眼扒很腍, 但肉味不濃. 天使麵煮得剛好, 配上黑椒汁, 很惹味. 吉列豬扒炸得很香口, 外層炸漿不厚, 食落很脆而且不會滿口是油, 很好!! 鮮果切得大大粒, 蘋果, 哈蜜瓜, 雪梨, 青瓜等滿滿的一堆, 感覺很滿足.點菜時, 已詢問是日甜品是甚麼, 答:朱古力蛋糕/ 咖啡蛋糕. 不用想, 當下選定了朱古力蛋糕. 蛋糕是滿滿的朱古力味, 面層的慕絲很滑, 底層的朱古力軟心更是朱味濃郁. 一件小小的份量, 真的不夠喉.數年前你帶我來這裏, 今天, 也是與你一起來呢~

數年前你帶我來這裏, 今天, 也是與你一起來呢~
2007-07-16 4 浏览
剛剛下機, 休息一日又上機. 短短一日的休息時間當中, 竟然有機會去看六小強. 真高興. 之前先係這裡匆匆的吃個晚餐.都唔記得第幾次來食了, 總之去會展或者壽臣之前, 來這裡都係一個省時的選擇.要了兩個晚餐, 依舊係大堆頭, 有湯, 多士, 主菜, 飲品同甜品.忌廉湯: 7分, 淡淡的忌廉味, 加上小小磨菇, 不俗.多士: 6分, 煎得微脆的多士, 如果加上奶油會好好多, 現在這多士無乜味道.煎雞扒洋蔥蒜茸芥茉燒汁: 6分, 甚麼係徉蔥蒜茸芥茉燒汁? 個名真係長. 食落口都係以蒜茸汁的味道為主, 但個汁太濃了, 不過撈飯食就仲可以. 幾十蚊個餐, 雞扒當然唔係甚麼靚的貨色, 肉質麻麻.肉眼牛扒黑椒汁: 6分, 同樣地個汁係太搶味了, 其實兩碟都係典型的港式西餐或者係快餐那種煮法(唔係講緊嘉頓同麗晶), 肉當然麻麻, 但係用個勁搶味的汁去增加吸引度. 個牛扒有小小咬唔開. 正路.凍檸賓: 6分, 凍凍的, 幾解渴, 但係溝得甜了點.芝士蛋糕: 6分, 甜品要了芝士蛋糕, 蛋糕麻麻鬆化, 不太喜歡.味道一般, 唔算好食, 但又可接受的, 真係幾抵.食完過三號廳. 這音樂會真係相當精彩. 軒

忌廉湯: 7分, 淡淡的忌廉味, 加上小小磨菇, 不俗.

凍檸賓: 6分, 凍凍的, 幾解渴, 但係溝得甜了點.

味道一般, 唔算好食, 但又可接受的, 真係幾抵.

食完過三號廳. 這音樂會真係相當精彩. 軒仔開始有大將之風, 伊彎啦的感情比起三年前同一場合更感人, 這晚最記得的歌係畫意, 講不出聲, 防不勝防, 456 Wing, 笑忘書, 歌手與模特兒, 同Hurt So Bad.

片段在心中.
2007-04-15 5 浏览
總共去左兩次。某日約了朋友教我計數,要搵一間燈光、環境同價錢都ok既地方食飯;另一次出完function,大家想搵個地方坐下……食物選擇都幾多,而且叫咩都好,加$10就轉set,有多士、湯、drinks同dessert,幾抵。叫過個意粉、炒飯同沙律,味道ok,以呢個價位算幾好;dessert係cake,每日都有3款,雖然唔係好特別,但幾有心思,另一次食既時候仲有brownies...service ok啦,坐左幾個鐘都仲有幫我地加下水咁。整體來說都係一個平平地的好選擇。大家都覺得感覺幾舒服。
總共去左兩次。

service ok啦,坐左幾個鐘都仲有幫我地加下水咁。

整體來說都係一個平平地的好選擇。大家都覺得感覺幾舒服。

2007-04-04 8 浏览
同三個靚女同事食lunch, ordered 4 lunch sets (price: HK$40-45). 有牛排,黑椒羊,2x 珍珠帶子西蘭花,伴菜有薯格同angel hair (sauce too salty).甜點是mango cake/港式tiramisu (only sweet taste but no mango and/or cheese flavours). 有油煙, 侍應快手但是好趕客, 比起以前失色.
第三次是晚飯,與另一朋友去。朋友叫了南瓜素菜炒飯($35),加十元變套餐。我叫晚飯套餐海鮮什菌白汁配扁意粉(另可跟飯、天使麵、螺絲粉或薯菜)($50)。不設加一。先來一個湯和多士,湯很美味。然後是主菜,我的味道不俗,朋友的炒飯帶金黃色,很吸引,看來像蟹子,朋友則覺得像鹹蛋黃。但原來是南瓜粒,味道也不錯。不過份量太多了,又喝了湯和吃了多士,吃不到一半已很飽(結果要打包)。最後是餐飲和甜品,甜品一般,芝士蛋糕的芝士味不夠濃(朋友說像雪芳蛋糕,本來不覺,她說完後再試,又真的頗像),marble則太甜。不過整體而言都很好,朋友也很滿意。補充一句:服務方面,應做的都有做,但以乎並不真心。
第三次是晚飯,與另一朋友去。

最後是餐飲和甜品甜品一般,芝士蛋糕的芝士味不夠濃(朋友說像雪芳蛋糕,本來不覺,她說完後再試,又真的頗像),marble則太甜。

不過整體而言都很好,朋友也很滿意。

補充一句:服務方面,應做的都有做,但以乎並不真心。

第二次是下午茶。自己一個去。叫了類似豬頸肉烏冬的物體(不是叫豬頸肉,但忘了叫甚麼)。難吃,一碗鼓油湯。以下午茶計,二十元也不算便宜。大概是揀錯食物了。
第二次是下午茶。自己一個去。

共去過三次,現一併評分。第一次是午餐。人真的很多,要輪籌,幸而朋友已先輪籌,幾乎立即可以進去。本來已選定吃甚麼,但原來lunch一定要叫餐,不能散叫。午餐共四款由$35至$45,有湯(如沒記錯)、主菜、餐飲和甜品(看餐牌沒注意有甜品,所以後來發現有時頗驚喜)。我選了魚,朋友選了牛扒。我的主菜味道不錯,朋友的試了一口,我覺得普通,但朋友說汁很好味(那就醮些汁才給我試嘛,真是!)甜品有mango cake和tiramisu,我們各叫了一件share吃,但因為每件份量不大,再分一半,所以感覺好像未能試真,不過也已很滿足。
共去過三次,現一併評分。

2006-12-23 8 浏览
趕tender documents 至下午兩點九。跟同事吃個late lunch,他說不如到這兒。點了熱氣迫人的下午茶餐,是炸薯格配炸魚柳,配即磨熱咖啡,盛惠$20。四小件吉利魚柳和一堆炸薯格,炸得香脆。熱即磨熱咖啡,幾濃,但唔香,恐怕係因為咖啡豆唔新鮮,總之就唔好飲。環境擠迫,新派茶記裝修,餐桌和椅子有油污,地面不淨,應該無下次。
2006-12-22 13 浏览
經過呢頭要食飯,見set lunch價錢還可以同埋都ok多人食就揀左呢度。呢條街咁多choices都幾難揀。set大約$40,有埋drink + dessert (tiramisu or mango cake)我食左煎豬扒意粉(幼到好似天使面),味道幾香,唔會好似石頭咁,不過都頗肥。個汁都幾開胃。我個fd食o個個雞肉+腸薯菜仲正(見圖),最初其實想叫呢個,但又唔想食腸仔,點知佢係有兩隻腸,除左腸仔包d普通腸之外仲有白色o個d我諗係雞肉腸啦。杯利賓納甜左少少,但fd話都可以。另外一個飲左奶茶,佢話d奶茶冇一般茶餐廳o既苦。tiramisu一般啦,都唔expect會非常好味。不過,最初要等位o既時候老闆娘話:「好快,等兩、三分鐘,執緊檯!」點知原來佢同個個都係咁講 =,=可以坦白d囉…我覺得

杯利賓納甜左少少,但fd話都可以。
另外一個飲左奶茶,佢話d奶茶冇一般茶餐廳o既苦。
tiramisu一般啦,都唔expect會非常好味。

可以坦白d囉…我覺得
2006-12-22 7 浏览
裝修前後有好大分別,無論環境,食物,員工既態度都有大變化.一.未叫埋單,先遞來賬單.二.未飲完杯野,弸即同你攞走.三.未起身走,已叫第二個客人坐係隔離等.四.熱檸蜜-怪怪味,飲落有陣”羶”味.五.檸檬唔新鮮,苦澀,攪肚痛.六.落單阿姐:聽d唔聽d,又話客人無講,態度囂張.七.大蝦沙律:大蝦變小蝦,疏菜生果切得大大件,難以入口.分明係想趕客,可以做多幾個人生意,這令大家很氣憤.
裝修前後有好大分別,無論環境,食物,員工既態度都有大變化.
一.未叫埋單,先遞來賬單.
二.未飲完杯野,弸即同你攞走.
三.未起身走,已叫第二個客人坐係隔離等.
四.熱檸蜜-怪怪味,飲落有陣”羶”味.
五.檸檬唔新鮮,苦澀,攪肚痛.
六.落單阿姐:聽d唔聽d,又話客人無講,態度囂張.
七.大蝦沙律:大蝦變小蝦,疏菜生果切得大大件,難以入口.
分明係想趕客,可以做多幾個人生意,這令大家很氣憤.

2006-10-30 3 浏览
味道好! 價錢合理, 但款式比較少. 天使麵+牛扒好食. 不過午飯時候要排好耐, 要食就要早d去.