2013-03-23 34 浏览
香港吃餃子的店有不少,但我心中的#1始終是位於尖咀的北京餃子。不過今天發現,位於太子的美味餃子館水準也不錯!這家店甚為受歡迎,平日晚上七點多,已經有不少人在排隊。因為店子不大,店內只有三張圓枱,每張都只可以逼到5-6人;店外也有兩張,但很多人都不喜歡用,所以位置算是很少。不過幸好吃餃子是很快吃完的一件事,所以等了大約十五分鐘已經可以入座。這裡的餃子餡有三款:白菜豬肉,韭菜豬肉和雲耳椰菜豬肉。可以揀下湯,或是香煎。還可以揀10粒或7粒的份量,也可以叫雙拼。如果害怕order 大碟10隻(湯/煎HK$30/$29)也不夠飽肚,食客還可以加麵底(HK$6),也可以加車仔麵餸,自由配搭,夠靈活多變!白菜豬肉是此間最受歡迎的口味,不過是晚上七點多已經售罄啦。所以我倆只好點一份湯椰菜豬肉餃(大),和一份煎韭菜豬肉餃(大)。本人較欣賞椰菜豬肉,味道特別清香。餃皮方面他們走的是薄身路線。應該不是手製,雖然少了嚼口,卻造得很滑溜。湯底也很好喝啦。不過餡料包得不甚慷慨,餡含量比較少,而且多菜少肉,相信甚得女性歡心吧。餃子是呈長方型而非漲卜卜的荷包型…韭菜豬肉餃的餡顯得更少,不過煎得不油,也夠香脆,加上餃子
不過今天發現,位於太子的美味餃子館水準也不錯!

這家店甚為受歡迎,平日晚上七點多,已經有不少人在排隊。
因為店子不大,店內只有三張圓枱,每張都只可以逼到5-6人;
店外也有兩張,但很多人都不喜歡用,所以位置算是很少。

白菜豬肉是此間最受歡迎的口味,不過是晚上七點多已經售罄啦。
本人較欣賞椰菜豬肉,味道特別清香。
湯底也很好喝啦。不過餡料包得不甚慷慨,餡含量比較少,
而且多菜少肉,相信甚得女性歡心吧。
餃子是呈長方型而非漲卜卜的荷包型…
韭菜豬肉餃的餡顯得更少,不過煎得不油,也夠香脆,
加上餃子是輕宜版本,所以一口一個很快就吃完一碟了。
對於比較能吃的食客來說份量的而且確是偏少的,
但剛好那一天我並不是太有胃口,只想輕輕吃點清淡食物,所以感覺剛剛好呢<3
可惜店裡只有辣醬沒有豆瓣醬,為一大敗筆。(是非常辣的辣醬@@!)
2013-03-11
2013-03-21 13 浏览
呢間餃子店係我補習社附近如果唔係以前都冇咩係附近出沒過基本上都唔知有呢間店就存在(因為附近唔係旺區)但D餃子真係一試難忘~可惜佢星期日唔開...我星期日番補習多同埋呢排開始有最低消費........每人$20 (雖然唔算貴但感覺唔多好吃左不下10次~最中意都係佢地既白菜肉餃要挑剔既就係太快買曬 通常夜晚7點幾就冇得食D餃子皮好滑好薄 唔會韌 而且好大隻椰菜雲耳餃都好吃既,不過就椰菜味唔突出吃落去比較爽口個人唔係太中意食韮菜不過佢地D韮菜餃唔係太濃味 所以尚算接受到但可能中意食韮菜既朋友就會唔多LIKE仲有湯都幾好飲,唔似其他鋪頭用味精湯就算數呢個係佢地既特色招牌黎同埋D自家辣椒醬都好香~(本人唔係好食得辣都忍唔住落多左不過~~~雖然佢地既餃子真係好好食但其他食物就遜色左D啦想食麵類果D呢間唔算得上係最佳選擇(始終人地唔係主力賣呢D )至於服務態度方面個人覺得個老細(男)好好人好nice 有試過同佢吹水同埋佢好似幾中意小朋友,會同小朋友傾下偈呢D小店FEEL好正~好親切~但係!!!!有D姨姨店員就唔同啦有時會遇到一D好惡/串既,好似阻住佢做野咁同佢老細根本一個天堂一個地獄
呢間餃子店係我補習社附近
如果唔係以前都冇咩係附近出沒過
基本上都唔知有呢間店就存在(因為附近唔係旺區)
但D餃子真係一試難忘~

可惜佢星期日唔開...我星期日番補習多

吃左不下10次~
最中意都係佢地既白菜肉餃

要挑剔既就係太快買曬
通常夜晚7點幾就冇得食
D餃子皮好滑好薄 唔會韌 而且好大隻

椰菜雲耳餃都好吃既,不過就椰菜味唔突出
吃落去比較爽口

個人唔係太中意食韮菜
不過佢地D韮菜餃唔係太濃味 所以尚算接受到
但可能中意食韮菜既朋友就會唔多LIKE

仲有湯都幾好飲,唔似其他鋪頭用味精湯就算數
呢個係佢地既特色招牌黎

同埋D自家辣椒醬都好香~(本人唔係好食得辣都忍唔住落多左

不過~~~雖然佢地既餃子真係好好食
但其他食物就遜色左D啦

想食麵類果D呢間唔算得上係最佳選擇(始終人地唔係主力賣呢D

至於服務態度方面
個人覺得個老細(男)好好人好nice
有試過同佢吹水
同埋佢好似幾中意小朋友,會同小朋友傾下偈
呢D小店FEEL好正~好親切~

但係!!!!有D姨姨店員就唔同啦

有時會遇到一D好惡/串既,好似阻住佢做野咁
同佢老細根本一個天堂一個地獄
2013-03-19 23 浏览
一班人餓餓地搵左間之前上網搵定的餃子店, 叫了個野葛菜煲生魚豬骨湯但後尾發現餃子已經係依個湯底, 車仔麵麻麻, 醬料唔夠香唔夠味...... 主角始終係餃子, order了椰菜餃, 韮菜餃, 個個都話正!
2013-02-28
  • 椰菜餃
2013-03-02 8 浏览
其實間野的食物唔錯,但係本人覺得佢d服務態度好差,就好似今次咁,我買外賣,佢冇比到辣醬我,我問佢攞返,之後佢睇到冇睇過,就話有,之後我開比佢,佢先比返我,還有一次,我係堂食,我叫雲耳耶菜拼白菜煎餃,佢比左雲耳耶菜拼韭菜我,我跟住同佢講返,叫佢換,我一向都唔食韭菜,佢話都煮左,唔緊要啦,佢都重係唔肯換比我,之後我同佢講我食韭菜會嘔,講左勁耐佢先肯換比我,佢地d服務態度認真差,而且坐位非常逼,明明都唔夠坐,佢為左做多幾單生意,就叫埋d人逼埋一齊坐,這是我最不滿意的地方!😡但老實說,他的餃子真的好好味,個服務態度完全不行!
但老實說,他的餃子真的好好味,個服務態度完全不行!
2013-03-02
13 分钟 (外卖自取)
2013-01-24 54 浏览
下班後獨自去「美味餃子店」晚餐,可能很少在這一帶活動,覺得位置挺難找的。簡單來說,在旺角維景酒店過馬路,看到萬寧一直前行便是了。入夜後水靜河飛,唯獨這家小店子非常熱鬧 我吃的是「雲耳椰菜餃」、「白菜豬肉餃」雙併,湯底是招牌「野葛菜煲生魚豬骨湯」。先嘗一下湯頭,清甜潤喉,難怪旁邊的客人都把它喝光光。這裡的餃子偏大,呈長方形。餃子皮是自家人手製,跟外面吃到的不同。「白菜豬肉餃」的味道較濃,白菜鮮甜,餡料擠得滿滿。「雲耳椰菜餃」相對較淡口,雲耳爽口彈牙,椰菜味不太突出。除了堂食的客人外,不少客人外賣生的餃子回家打邊爐。$26 / 7 隻、$30 / 10 隻的餃子不算便宜,配上靚湯才變得實惠
「白菜豬肉餃」的味道較濃,白菜鮮甜,餡料擠得滿滿。
「雲耳椰菜餃」相對較淡口,雲耳爽口彈牙,椰菜味不太突出。

2013-01-18 4 浏览
以往都入店吃, 今次家人買了兩盒外賣, 白菜餃同韮菜餃. 白菜餃味道當然不夠韮菜搶味, 但我就喜歡這種清清甜甜.如果在店內吃, 配上獨有的湯底就100分了. 韮菜餃一直是餃子界最保險的口味. 韮子不老, 而且切得好碎.餃子粒粒飽滿, 雖然皮是比一般的厚, 但也不會讓我厚得要吐出來, 反而吃完一粒又一粒.曾經看過老闆的自傳, 知道原先是炒賣房子的老闆因為一次又一次的金融風暴, 令他更學懂用心做事, 每事親力親為. 所以有時間我都會幫襯, 除非很不幸的行到去他剛巧放假............
以往都入店吃, 今次家人買了兩盒外賣, 白菜餃同韮菜餃.

白菜餃
味道當然不夠韮菜搶味, 但我就喜歡這種清清甜甜.
如果在店內吃, 配上獨有的湯底就100分了.

韮菜餃
一直是餃子界最保險的口味.
韮子不老, 而且切得好碎.

外卖自取
21-12-2012(五)是日,我和同事 Queenie 在九龍灣「掃街」後,就來太子/大角咀附近一帶吃晚飯。我們來到荔枝角道的「美味餃子店」。小店其貌不揚,實而不華,店內只有食桌數張,但前來的食客卻以倍計。 白菜餃:湯底是用野葛菜煲生魚豬骨湯,這湯底足而令我喜歡此店,味道入口帶點葛菜甘香和生魚鮮甜,入口順喉。餃子的餡料是白菜,放湯後餡料味道較出,而餃子皮不過厚,放湯也沒有穿破。 野葛菜煲生魚豬骨湯:單叫的湯和湯底比較的,這個味道是更濃郁入味,讚!
21-12-2012(五)

我們來到荔枝角道的「美味餃子店」。

2012-12-21
$22.5 (晚餐)
2012-12-23
由於晚上會夜食飯,所以打完波,先找個地方吃點東西。小小的餃子最適合不過,可惜招牌的白菜餃售罄,唯有改吃韭菜餃和雲耳椰菜餃,要煎的。是油了一點,但係即叫即煎,熱得燙咀巴,又夠香脆,已屬不錯。個人更喜歡韭菜餡料,因為更加香口,另一款則較為爽脆。想不到豆漿幾有豆香,比預期中好得多。人家的湯餃傳來撲鼻的香氣,相信會是足料的,下次要試。原來,這店子在OR有過百個笑面,果真不簡單。
由於晚上會夜食飯,所以打完波,先找個地方吃點東西。

想不到豆漿幾有豆香,比預期中好得多。

2012-12-19 5 浏览
搜尋太子的食店,看見這間餃子店長期處於高位。今次一於要試一試!進店後發現店舖很窄,只有三張檯。所以難免要”答檯”。姐姐們還在店舖的一邊努力包餃子中。我正在看牆上的菜單只有三種餃子可供選擇,心中選了白菜煎餃。有人客詢問未煮的白菜餃外賣,姐姐們都表示沒有貨了。幸好堂食的還有供應。$27元10隻即叫即煎的餃子,相當香口的,但老實講油確實係多了一點。等候及進食期間,看見食客們大都選擇湯餃子。看見湯的色澤相當濃郁,應該比不錯。下次有機會到來會試試湯餃子。
進店後發現店舖很窄,只有三張檯。所以難免要”答檯”。
下次有機會到來會試試湯餃子。
2012-11-15 38 浏览
看見那麼多好的食評, 對店的食物期望也很高.價錢便宜, 但環境不太好...中午時份到, 不用等位, 因為一定會搭抬, 店裡只有3張大抬, 要好快食完走人個隻.叫了2款餃子: 雲耳椰菜肉, 白菜肉 湯底:野葛菜煲生魚豬骨湯特製的辣椒醬非常好味, 令餃子味道更突出~而且它不是太辣的.一定要試試啊~!!!
看見那麼多好的食評, 對店的食物期望也很高.

價錢便宜, 但環境不太好...

叫了2款餃子: 雲耳椰菜肉[食洛去脆脆的, 幾特別], 白菜肉 [味道比較好]

湯底:野葛菜煲生魚豬骨湯[是好清新的湯, YUMMY!]

2012-10-31 22 浏览
已有兩個星期沒有幫襯這間真的美味的餃子店,今晚我〝為食貓〞要去解我相思之苦。這間店舖很細,祇可擺三張六人的圓枱,繁忙時要每枱擠入八個人,所以食完便要立即走人,唔好阻人做生意嘛!這間食店其中一樣吸引我時常幫襯的原因,就係佢哋自家製嘅辣椒油! 佢嘅辣椒油由爽脆嘅菜莆,加上辣椒及豆豉調較而成,用來配合同餃子一同食,真的相得益彰。佢祇賣三款餃子 - 白菜餃、韮菜餃及雲耳椰菜,但足已孚虜一眾街坊食客。今晚我點了韮菜餃拼雲耳椰菜湯餃加生菜,當湯餃來到你面前,會發現餡料透現出在餃子外;當一口咬下,韮菜餃充滿韮菜的香味,雲耳椰菜吃到爽甜的蔬菜味,而每隻餃子都包含很高的蔬菜比例,與其也出面食店以鮮肉為主要的餃子不同。而水餃的湯底係生魚豬骨葛菜湯,可以下火消熱氣,並不像坊間的食肆滿口的味精湯,正!唔食湯餃都可以點煎餃,不過佢嘅煎餃比較多油,唔係個個喜歡。我曾經問過老板娘,得知佢哋嘅餃子皮係由老板娘自己做,唔係同麵粉廠攞貨, 唔怪之得啲餃子皮同其他餃子店嘅唔同啦!食落比較皮薄及柔滑,〝皮薄餡靚〞並不為過。果然用個心來烹調,食客係知道的。繼續俾心機經營呀!

佢嘅辣椒油由爽脆嘅
菜莆辣椒油

韮菜餃拼雲耳椰菜湯餃加生菜
唔食湯餃都可以點煎餃,不過佢嘅煎餃比較多油,唔係個個喜歡。

题外话/补充资料: 除了餃子,佢都有車仔麵可以揀,不過餸料並不多款式可以選擇,味道都過得去。
2012-10-31
菜莆辣椒油
韮菜餃拼雲耳椰菜湯餃加生菜
2012-10-27 11 浏览
我琴日食左open rice話好好味的太子個間美味餃子。味道唔差,較好食係佢地的秘製辣醬。食左九菜餃,二十八元十隻,魚湯無乜味,價錢有點貴,食落水餃有點散,等外賣等左十分鐘。好在賣相幾好睇,餃子幾大件,味道也不錯,啱鐘意食辣味的人。
10 分钟 (外卖自取)
  • 水餃
2012-10-20 16 浏览
又到了星期五的下午 自己一人兇走去找吃的!個人是幾喜歡吃餃子的 所以這間以餃子成名的太子小店已一早在我的 to-go list 中這天特地過來一試!下午一時左右來到, 店裡只有幾張小圓桌而是幾乎坐滿的自己一人便乖乖的走到內找了個位置坐下看看餐牌其實心中已有所想就要來了十隻餃子 (雲耳椰菜拼韮菜豬肉)! 知道這裡的湯有名當然要放湯的!在等待其間見坐在旁邊也是自己一人來的女生下單後便立刻倒了大量桌上的辣椒醬到小碟中而當餃子送來是更蘸上不少 看來是相信惹味的!當我的十隻餃子送上 我也有樣學樣的倒了些辣椒醬到小碟中先是試試那湯底 是野葛菜煲生魚豬骨湯味道清甜好喝 沒半點味精成分!而兩款餃子也屬菜多肉少的 吃起來沒甚麼肉味 比較清淡 很討好要最重要的是我試了那些辣椒醬! 的確很好吃! 是可以就這樣吃也覺得好吃的!就因為裡面加了豆豉和菜甫! 有別於一般只有辣椒和油的那些!很香口! 跟餃子同吃是大大提升了餃子的味道!難怪旁邊的女生是吃完又再加到碗子裡 而店內的呀姐更是不斷的為我們送來新的一樽辣椒醬呢!這裡的餃子十分受歡迎 坐在吃的同時眼見客人不絕 當中的外墳客也不少!說實在 這裡的餃子是不錯 但其湯
又到了星期五的下午 自己一人兇走去找吃的!

這天特地過來一試!

下午一時左右來到, 店裡只有幾張小圓桌而是幾乎坐滿的
自己一人便乖乖的走到內找了個位置坐下
看看餐牌其實心中已有所想
就要來了十隻餃子 (雲耳椰菜拼韮菜豬肉)!

知道這裡的湯有名當然要放湯的!

而當餃子送來是更蘸上不少 看來是相信惹味的!
當我的十隻餃子送上 我也有樣學樣的倒了些辣椒醬到小碟中
十隻美味餃餃
先是試試那湯底 是野葛菜煲生魚豬骨湯
味道清甜好喝 沒半點味精成分!

就因為裡面加了豆豉和菜甫!
有別於一般只有辣椒和油的那些!
很香口! 跟餃子同吃是大大提升了餃子的味道!

說實在 這裡的餃子是不錯 但其湯底和辣椒醬才更是會令我想再回頭的主因!
2012-09-28
十隻美味餃餃
2012-08-23 13 浏览
之前看過電視台有介紹這家美味餃子店, 再加上朋友們之前的食評讓我很想試, 尤其是現在多了一個自稱可以每天吃餃子的男友, 找了一晚去試試這邊的餃子有三種口味, 每種都可以選擇煎餃或湯餃, 先點了豆漿不太甜很順口. 最後選了兩款做煎餃一款做湯餃, 三款口味都可以吃得到愛吃辣的朋友一定要試他們的辣椒醬, 因為裡面加了豆豉跟菜甫非常惹味, 其實這辣椒醬並沒有很辣, 還沒來餃子之前我都已經光吃了一點煎餃我們點了韭菜餃跟椰菜雲耳餃. 韭菜佔得份量比豬肉多吃起來也比較清新. 但我吃椰菜雲耳餃的時候反而沒什麼雲耳在裡面像在吃椰菜餃一樣, 不過椰菜恨清甜, 豬肉也相對地下得較少而且這裡的皮比較薄, 感覺上比厚皮的餃子好吃多了湯餃我們選了白菜餃. 一直我都會因為被台灣叫法誤會以為白菜是津白, 原來是深綠色葉的那種白菜比我想像中要好吃多了, 這種白菜做餃子有質感而不失菜甜而湯頭是野葛菜煲魚湯, 聽說有下火之用. 清清的湯頭不失鮮甜呢男友不喝魚湯的也蠻喜歡這個湯這裡的餃子皮薄, 白菜餃是我最喜歡的一款, 下次想吃餃子也是會來
愛吃辣的朋友一定要試他們的辣椒醬, 因為裡面加了豆豉跟菜甫
煎餃我們點了韭菜餃跟椰菜雲耳餃. 韭菜佔得份量比豬肉多
像在吃椰菜餃一樣, 不過椰菜恨清甜, 豬肉也相對地下得較少
而且這裡的皮比較薄, 感覺上比厚皮的餃子好吃多了
湯餃我們選了白菜餃. 一直我都會因為被台灣叫法誤會
以為白菜是津白, 原來是深綠色葉的那種白菜
比我想像中要好吃多了, 這種白菜做餃子有質感而不失菜甜
男友不喝魚湯的也蠻喜歡這個湯

2012-07-24
我一直都好鐘意食餃子,有時都會自己包下,不過工序繁複,之前都有聽過有間鋪以野"角"菜做湯底煮餃子!!!今日誤打誤撞,竟然俾我搵到呢間鋪,又係一間小店,呢度有湯餃有煎餃,我叫咗一碗椰菜雲耳湯餃,同一碟九菜煎餃老實講,湯底不太特別,本人覺得有D淡,不過一食D餃子,咩都補番晒,餃子嘅料充足,每隻湯餃都唔會一咬落去鬆拋拋,好實在,餃皮又唔會太厚,煎餃無得頂,香脆!!老闆娘,一路包餃子,一路同食客有傾有講,呢個就係小店先有嘅人情味!!!

2012-07-21
  • 餃子