2024-07-13 676 浏览
The service is amazing and the food is even better. The prize winning “combination steak” is definitely worth mentioning. The portions were very generous, and Side orders were uniquely delicious.Definitely this restaurant is a must try if you have a friend who is a member and can get you in.
2024-06-25
  • Steak
2023-11-08 3241 浏览
會所寬敞,裡面有中餐廳, 西餐廳,咖啡室,宴會廳,健身室,圖書及閱讀室,酒廊及酒吧,桑拿浴及蒸氣, 西餐廳,兒童遊戲,健身室,綜合活動場,專賣店,百貨店,壁球場,游泳池, 球場網等!環境優美,食物出品高級,價錢合理!
2023-10-14 2467 浏览
🐻會員制既美國會,老闆帶路先試到,環境一流望到香港既境色🐻頭盤試左個龍蝦湯,好濃好足料,可惜有啲咸⋯ 成個飲晒好heavy同辛苦🐻牛扒唔錯,熟度3成岩岩好!沙律薯條就當然係正常發揮呢個頭算蝦都好厚肉,冇乜特別😂
🐻會員制既美國會,老闆帶路先試到,環境一流望到香港既境色

🐻牛扒唔錯,熟度3成岩岩好!

沙律薯條就當然係正常發揮

呢個頭算蝦都好厚肉,冇乜特別😂

2022-09-20 5822 浏览
American Club. Prefer to come here on a weekday. Less crowd so can really chill and relax. For the food, personally I really don’t enjoy food from Forty Niner sport bar. I feel like those are food from a room service. The so called “international” menu is messy. McKay’s is my favourite. Their lobster chowder is my favourite. See they have promotion on oystersTry the oysters this time then! 3 types of oysters. In good size and they are all very fresh! I am happy to start with those. Uni pastaFor

Uni pasta
For a starter, it’s huge! Pasta is al denté and the sauce is so creamy! Uni is always best friends with so many food!

Tenderloin
Ordered medium rare tenderloin for my main. Some mushroom, truffle fries for sides. Tenderloin is perfectly medium rare. So juicy!

You know what you get every time you are here! Food is good and never disappoints you!
2019-04-26 15497 浏览
雜果忌廉蛋糕好吃你可以話其實唔難..因為係蛋糕的最基本,幾乎唔會死,難食極有限。所以亦因爲咁,忌廉蛋糕好難會被人稱得上好食,或者被認為真心好好食🤔但訂咗呢個蛋糕至少5年,屋企人幾乎生日或者節日都會有佢嘅出現。點為止好好食😂睇佢個樣普普通通,無咩特別..首先講層cream先..街外嘅蛋糕店,基本上怕肥嘅女士,第一時間就會將層cream 撩走,直接就食𥚃面嘅sponge 。但唯獨American club嘅cream 係一放入口就入口即溶,唔止smooth ,仲好滑好輕,食得出好新鮮似係啱啱打起嘅忌廉亦唔會太甜!然後就講個sponge ,, (無圖由於好快食左嘅關係)..個sponge 可以見到黃色嘅表面幾本上係無窿窿,即係吾會好硬,soft 得黎好重牛油味。唯獨生果今次唔夠甜,但未致於酸,所以都還好!不過可惜要係會員先可以訂。

點為止好好食😂

睇佢個樣普普通通,無咩特別..
唯獨生果今次唔夠甜,但未致於酸,所以都還好!

不過可惜要係會員先可以訂。
外卖自取
2018-12-09 10879 浏览
我一位老友是美國會會員,所以我們下班後不時都會過來中環分會歡樂時光,喝兩杯才回家吃晚飯。雖然常來這處吃它著名的牛肉漢堡或享受歡樂時光,但從未嚐過它的扒房,老友今晚特地訂了枱,並預留了一塊40安士的45日熟成美國頂級T骨牛排 (Porterhouse),讓我們四人享用,來一個早來的聖誕大餐。我們四人盛裝打扮,七時許抵達它的海景酒吧,先開了一瓶紅酒作「前菜」,晚餐前欣賞一下維港夜景。我們七時半入座,便已急不及待點菜,侍應先送上新鮮出爐的巴馬臣芝士麵飽,這麵飽果真做到了外脆內軟,不錯!前菜點了溫泉蛋凱薩沙拉、煙燻帶子、蟹肉餅和海膽天使麵;沙拉的生菜爽口,但如可加入少許煙肉碎,應更惹味;帶子沾上淡淡的煙燻味再配上雪梨,味道清新;蟹肉餅的蟹肉份量足夠,不加入任何甘筍或椰菜,絕不欺場;海膽麵的醬汁用上大量海膽泡製,香濃鮮味。湯只點了兩客周打龍蝦湯已足夠四人享用,龍蝦肉爽滑,湯底媲美龍蝦濃湯。已吃到半飽,主角終於出現了,燒得微焦的T骨牛排,香氣四溢,相機先「吃」後,侍應把牛排拿回廚房切片,足40安士的牛排果然「氣勢磅薄」,伴碟加了炒小椰菜和炒蘑菇;45日熟成美國頂級T骨牛排非同凡響,「脫」水後的它,

巴馬臣芝士餐飽

溫泉蛋凱薩沙拉
煙燻帶子
煎蟹餅

海膽天使麵

周打龍蝦湯

已吃到半飽,主角終於出現了,燒得微焦的T骨牛排,香氣四溢,相機先「吃」後,侍應把牛排拿回廚房切片,足40安士的牛排果然「氣勢磅薄」,伴碟加了炒小椰菜和炒蘑菇;45日熟成美國頂級T骨牛排非同凡響,「脫」水後的它,牛味更濃郁,口感更嫩滑,只需加少許黑椒和海鹽去提味,而且同一塊牛排中便擁有西冷(Sirloin)和牛柳(Tenderloin),絕對是一個價錢、兩個享受!

炒小椰菜

本已飽到上頸,但女士們仍堅持點甜品,無選擇下我們只好就范,點了千層巧克力蛋糕和紐約芝士蛋糕,兩款甜點充實非常,分量十足,眞的再也吃不下了!
紐約芝士蛋糕

千層巧克力蛋糕

美國會的扒房絕對名不虛傳,有件頭,有水準,而且取價公道,不失為香港美式扒房的典範!
美點雙輝
2018-12-08
巴馬臣芝士餐飽
煎蟹餅
海膽天使麵
周打龍蝦湯
千層巧克力蛋糕
2018-02-22 14428 浏览
年三十晚絕對係一個好既理由去食好啲叨同事既光,入到嚟美國會食個lunch一出lift就見到個霸氣既招牌入面有大電視直播住啲運動節目,即刻覺得成個人都sporty左😂😂無book到枱,但12點左右嚟到都有位食物類型多元化,中國嘢食都有不過嚟得美國會,好似應該飲住可樂食漢堡包罐可樂講得好啊Salmon SaladVegetarian carbonara雖然身為食肉獸既我覺得有肉會開心啲,但依個味道濃郁搭夠,唔錯嗌左兩個burgers,有一個唔記得影相兩個叫左佢切開4份方便share最後既甜品New York cheesecakeApple Pie熱辣辣既蘋果批加埋雪糕,正啊埋單每人百五蚊左右,都算幾抵食,環境同服務都幾好可惜要係會員~下次叫同事再帶我地去48樓嗰間食下先
年三十晚絕對係一個好既理由去食好啲
叨同事既光,入到嚟美國會食個lunch

一出lift就見到個霸氣既招牌

無book到枱,但12點左右嚟到都有位
食物類型多元化,中國嘢食都有
不過嚟得美國會,好似應該飲住可樂食漢堡包

罐可樂講得好啊

Salmon Salad

Vegetarian carbonara

嗌左兩個burgers,有一個唔記得影相
兩個叫左佢切開4份方便share

最後既甜品

New York cheesecake

Apple Pie
熱辣辣既蘋果批加埋雪糕,正啊

埋單每人百五蚊左右,都算幾抵食,環境同服務都幾好
可惜要係會員~下次叫同事再帶我地去48樓嗰間食下先

2018-02-15
跟老闆去食飯,老闆指定要去 The American Club。膚淺兼見識少嘅我心諗︰車,美國嘢,咪又係嗰D,咩扒咩扒同咩扒囉…上網睇下食咩嘅先…咦﹖有4間餐廳﹖咁我地去邊間﹖下﹖原來要會員先入得﹖唔比講手提電話﹖電話要無聲﹖有咩咁巴閉﹖但諗諗下,其實佢嘅要求係好合理。食飯本來就唔應該講電話。食嘢食得唔專注,分咗心嘅話,食緊咩,食咗咩同D嘢食係咩味都會唔記得,食咗等如無食,不如唔好食,或求其食D嘢就算啦,洗咩去高級餐廳食高級嘢﹖晒錢又晒時間。 好喇,帶住濃烈嘅好奇心,終於等到上去食飯嗰日喇。入到去,先發現,我一直以為嘅4間餐廳,原來係同一個地方分咗4個部分而已。我地就係去盡頭嘅餐廳,McKay’s。點餐前,梗係叫D飲品嚟潤下喉先啦。男士多數叫生啤,女士多數叫果汁,我就叫咗唯一一杯可以杯上嘅 Rose。睇完menu之後,我地8個人決定 share 食,因為佢餐牌有D菜都幾大份,一人一份又試唔晒D嘢 (唔知有無下次架嘛!),所以都係 share 穩陣!坐好之後,侍應生遞上香氣撲鼻麵包一碟。聽到好似係parmesan cheese bread,溫熱,皮脆,內裡鬆軟幼滑,口感細緻,非常好食!加

上網睇下食咩嘅先…咦﹖有4間餐廳﹖咁我地去邊間﹖

下﹖原來要會員先入得﹖唔比講手提電話﹖電話要無聲﹖
有咩咁巴閉﹖

但諗諗下,其實佢嘅要求係好合理。

好喇,帶住濃烈嘅好奇心,終於等到上去食飯嗰日喇。

我地就係去盡頭嘅餐廳,McKay’s。

Permasan  Cheese  Bread

坐好之後,侍應生遞上香氣撲鼻麵包一碟。聽到好似係parmesan cheese bread,溫熱,皮脆,內裡鬆軟幼滑,口感細緻,非常好食!加埋旁邊個醬味道層次豐富,好出色嘅一個麵包!
McKay's  Signature  Lobster  Chowder

跟住唔好同我(老闆)慳,一人一個龍蝦湯先!
上菜方式係喺你面前擺好個湯料先,再即席由湯壺倒一條龍蝦燈色杰身嘅湯落個湯碗度。令人充滿期待嘅一個過程。目測係足料嘅,龍蝦味道濃,加上我叫個杯 Rose 一齊飲,鮮味喺口腔俳佪,一層又一層…
正!

然後上前菜,龍蝦生蠔拚盤。

龍蝦大隻,但莫講話鮮,係直頭無味,肉質好實,雖然未至於係趙塑膠…但都應該係趙緊橡膠…
生蠔有兩款,好細隻蠔殼嘅細隻生蠔同好大隻蠔殼嘅細隻生蠔。
你無睇錯我無寫錯,好大隻蠔殼入面隻蠔係好細隻!先食細隻蠔殼嘅細隻生蠔…少少蠔味,偏淡味 (我習慣唔落任何醬汁咁食)。另一隻好大隻蠔殼嘅細隻生蠔好咸!除咗咸味之外都係咸味,無咩特別。前菜係失望嘅。

然後係燒三文魚,嗯…咪就係燒三文魚囉。伴咗D無咩特別嘅燒青椒同車厘茄咁。

之後係燒吞拿魚,唔…我好少食燒吞拿魚,我覺得係好食嘅,但唔知點解梗係有D貓罐 feel…

跟手係牛。佢地話脆嘅地方好食,唔騷,應該我都食到,但我無試。肉質夠香,但多吃會漏,所以佢地幾個人都食唔晒一碟 (不過又真係好大碟嘅)。而我就食咗少少配菜 - 原個燒蒜頭,都係一般貨色。

Pork  Chop  Tomahawk

好喇,我嘅主角出場喇!五成熟黑毛豬!落單嘅時候已經好好奇!點解我地叫黑毛豬嗰時個侍應生會問我地要幾成熟嘅呢﹖難道尼度有傳說中可以半生熟咁食嘅豬肉!!!(我一直都以為香港無得食!)

俗語有云︰高音準,中音甜,低音勁。
咪就係要嚟形容尼D好似漆黑中嘅螢火蟲咁,咁好食咁多層次咁出色嘅豬肉架囉!個皮又脆又香,熟嘅部份係好甜嘅肉香,生嘅部份係好有咬口嘅豬肉,係煙韌,係香口,係繞樑三日,唔係D龍蝦咁趙塑膠吖…

是日領悟︰煙韌同趙塑膠係有好大分別呀呀呀呀呀!!!

結果我飽到不得了都仲要食多幾舊。(Well,都係嗰句…唔知有無下次架嘛…)

食到差不多,大家問係咪要甜品
又要提一提,唔知有無下次架嘛,梗係食啦…不過你比我出去行返轉先…

出到去露台,只見一片漆黑,幾張枱,同埋閃令令嘅夜景。
夜景其實我覺得無咩特別…因為尼個角度有一半係真係全黑嘅,一半係有燈光嘅。而燈光下方位置有好貴坐一次又點睇都唔靚嘅摩天輪。

好喇,行完就返華山大戰最後的甜品甜品都算多款,但味道好似都係偏酸。我記得有日式柚子芝士蛋糕,雜莓雪芭,蘋果批咁… 我覺得要食唔甜嘅甜品不如唔好食,所以見佢有朱古力蛋糕就叫朱古力蛋糕啦。另一款朱古力甜品係熱食嘅,朱古力放喺煎pan上,面再臨D棉花糖咁,因為同枱怕漏,所以就無叫到。(而家好後悔無試埋佢吖…)

好大個朱古力蛋糕嚟到,面上有D一粒粒嘅…應該係麥提莎…
一層層嘅朱古力,睇落幾靚,食落口好實,不過Okay啦,又未好食到要特別稱讚嘅程度…

試埋同事D蘋果批… 酸,無香味又唔係好脆,無咩特別。
叫埋個 Earl Grey 一齊食都襯唔到咩味出嚟。

甜品都有個 side dish,一塊塊嘅黑朱古力,牛奶朱古力,同白朱古力。
一入口一陣雪味… 一係唔新鮮,一係就罐頭嘢,總之就唔好食。

最後發現仲有個 main course 嘅 side dish 喺度,黑松露芝士薯條!
芝士係亁身嘅,只係鋪面,黑松露灑晒上D薯條度,每一啖都有脆薯條同黑松露嘅香味… 好好食,又忍唔住飽到滯滯咁都要食多兩啖先!(結果都係我隊晒…)

不過尼餐好難評分,因為頭盤真係好差,但主菜又超晒班,天堂與地獄突然這麼近那麼遠咁… 但除此之外其他嘢其實都好普通,我只可以話得個主菜出色D,水吧甜品都係好一般。

但論矜貴度嘅話,超晒班嘅五成熟豬肉絕對有機會係可一不可再(因為佢只招待會員),所以都比佢 Good 啦。如果你有幸去 The American Club之前見到我尼篇食評,我就喧你主攻主菜,試多幾樣肉類會值得D。
2017-08-11
Permasan  Cheese  Bread
Pork  Chop  Tomahawk
2017-05-28 8959 浏览
一如以往,無敵海景開揚,buffet食物無大問題,唔難食,唯選擇較少。個別staff好懶散。地點在交易廣場,location算方便。我個人較喜歡佢有多種酒水free flow,但overall當然不可能同深灣遊艇會、馬會等會所比較。
拉衫尾去銅鑼灣的HK Football Club、去中環的The American Club才知道, 噫, 原來這些高級會所之內是不可以講手提電話的。不可以講手提電話! 這樣的規則可說是不方便之極, 但也合理之極。事實上當你在吃飯飲酒的時候有一個人兄在你旁邊喋喋不休的也很令人苦惱吧。我這等平民小子是嘖嘖稱奇, 也不禁想, 若是不幸有刁客來襲, 財大氣粗地呼喝自己秒秒幾十萬上落非得要講電話, 不知該如何應對?2015年最後一個上班天, 來到了美國會的McKAY's。我當然是雙眼發光 - 這些餐廳吃飯一般都不會離地貴(離地的部分在會費上?), 但, 就是非得要會員才可以去吃一餐。這種機會不多, 來到了當然要好好珍惜。只是怕多有得失, 環境的照片就馬虎地影一張算了。其實上到48/F, 出電梯就會見到一幅代表美國的雄鷹石壁, 非常有氣派! 穿過Harbor Lounge、經過上Forty Niner的樓梯, 就來到McKAY's。是日的午餐主菜有兩個選擇, 一是蕃茄醬雞肉闊麵條chicken pappardelle in puttanesca, 二是烤鯖魚grilled mackerel。不知

是日的午餐主菜有兩個選擇, 一是蕃茄醬雞肉闊麵條chicken pappardelle in puttanesca, 二是烤鯖魚grilled mackerel。不知怎地完全沒有美國菜的感覺, 活脫脫是意菜和日菜啊! 與此同時, 侍應在一旁極力推薦他們的龍蝦湯 - 不在lunch set 之內的 - 很快就和同事決定了我們要散點來吃囉!
Half dozen oyster - Washington HK$270
先來一記肥美的生蠔, 它的個頭極大, 口味較淡。雖然被介紹作是比較creamy的款式, 入口卻是爽脆甜美, 非常好吃。甚麼醬呀檸檬汁都不用加, 只是蠔鮮, 已讓人滿足不已。
Bay Crab Cakes
Bay Crab Cakes HK$145
蟹餅Crab cake 的樣子精緻可愛, 蟹餅外殼脆香, 芒果莎莎清新可口, 是非常棒的配搭。只可惜雖然看得到有滿滿的蟹肉在內, 卻是無甚味道, 蟹鮮欠奉, 真的令人有點失望。或許換一款蟹肉, 會對這一碟有旁助吧。

不禁想起之前在Dot cod所吃的那道蟹餅, 味道鮮甜卻欠口感。如果可以和眼前這一碟各取所長合成一味, 就太完美了!
Signature Lobster Chowder
Signature Lobster Chowder HK$110
然後就到了大家都非常期待的龍蝦湯。在西式餐廳飲龍蝦湯, 有時會看到Lobster bisque, 有時是Lobster chowder。兩者都是法式的濃湯, 質地厚實, 煮成之後又同樣會加入忌廉取其香滑, 那, 它們分別是甚麼呢?

原來Bisque 的質地一般較為幼滑, Chowder 的湯身則比較粗糙。主要是因為在煮chowder之時會加入薯仔一類的蔬菜去製造那厚實的口感, 而bisque 之內是絕不會加入蔬菜的。

McKay's 所供應的款式是Lobster Chowder, 賣相已經見嚴謹: 一塊純黑石板, 一方疊得整齊的巾帕, 一個擦得晶亮的銅鍋, 座上一個瓷碗, 碗內放上了約半隻量的龍蝦肉和龍蝦鉗, 精緻可人。
然後侍者會為你徐徐倒入龍蝦湯至滿, 就到享用的時間了。龍蝦湯的味道鮮香厚實, 質地帶點沙沙的口感。溫度是意外的燙口, 加上每一匙都有龍蝦肉同吃, 實在令人滿足不已。

絕對不可以看輕份量, 一碗下肚, 食量較小的女仕已經飽了。
McKAY's steak knife
收拾好桌上的東西, 侍者為我們放上印有餐廳名字的牛扒刀, 就知道主菜要來了。中午時份有四款牛扒可以選擇, 分別是6oz Tenderloin Filet, 10oz New York Sirloin, 12oz Rib Eye, 和8oz Iron Steak。既然我們目標是分享, 自然是點份量比較大的西冷扒和肉眼扒, 生熟度要求在medium (謝謝大家遷就我)。
10oz New York Sirloin
10oz New York Sirloin HK$525
12oz Rib Eye
12oz Rib Eye HK$500
平時我個人會喜歡吃西冷多於肉眼, 就貪它的牛肉味比較濃厚, 也沒有肉眼那太多的脂香。不過這一次我不得不說肉眼做得比較好吃, 主要是因為烤工比較好。個人也很中意McKAY's把牛扒的表面烤得焦脆, 用刀切開的那一瞬間, 皮脆內軟的手感, 真的非常良好。
Salt & Pepper
像大多數質素上佳的牛扒, 餐廳都會建議食客吃原味, 然後自行決定下鹽或胡椒作微調。是日的牛扒咸度已經很夠, 所以我只是以貝殼匙撒了少許胡椒碎去增加香氣。
3 sauces
但餐廳見我們分吃, 也很貼心地為我們挑選了三隻最受歡迎的醬汁讓我們作配襯。分別是Tarragon Bearnaise, 4 peppercorns, 和McKay's Steak Sauce。Bearnaise牛油醬滑膩濃郁, 和以茄汁作基底的微酸醬汁McKay's 各異其趣, 頗有特色。只是讓我揀來, 始終是鹽和胡椒才是牛扒的良伴呢。
Pecan Pie w/ vanilla ice cream
大病未癒的我本來打算就此打住, 不吃甜品了。豈知老闆特地詢問侍者是否有pecan pie, 侍者應曰要從Harbor Lounge那邊拿過來 - 如此大費周章, 想必是很好吃的了。馬上當機立斷跟風要一份。

結果也沒有令我失望。可以吃到pecan pie 的地方已經很少, 難得是它的pecan又香口又脆, 滿堅果之香迷人之極。甜度也沒想像之中高, 加上雲尼拿雪糕實在絕配之極。只是份量方面實在夠「美式」, 頗為巨大, 還是兩人分吃比較合適。
Caramelized Apple Pudding
Caramelized Apple Pudding HK$65
Legendary Million Layer Chocolate Cake HK$65

至於侍者口中「適合二人分享的」甜品, 怎看來好, 沒有4人請不要輕言嚐試! 除了樣子巨型之外, 朱古力的部分也比蛋糕多很多, 實在是會把人吃得很膩的!

以這一餐 牛扒x甜品x美景 去作我2015最後一餐外食, 可以說是完滿之極! 希望在2016, 小妹的飲食歷程可以依舊多姿多彩, 也希望各位可以繼續支持我, 謝謝。

2015-12-31
午餐
2015-04-01 10256 浏览
這是招待會員的餐廳,單是會員booking也超爆,位置好是重點,這裡在交易廣場頂層,不但見證中環變遷,風景也在改變😜黎到當然品嚐招牌好味的牛排,可惜今晚不在狀態,平日一份套餐大大份有前菜,主菜和甜品,今天只可以和朋友分享半份,但所謂半份其實也是一份,可想而知本來是一大份呢😜前菜點了沙律,新鮮蔬菜配芝士片和香脆乾麵包,爽口又好味👍主角上場,燒牛排,今天半份剛好,約5安士,自己喜歡7成,看來熟透但咬下柔軟剛好,肉嫰多汁,香牛味👍👍👍至於蘋果批,批裡全是片片香甜的蘋果肉,有少少酸甜味道,不太甜,好味,在中環可以食到有水準的套餐也不容易,而且價錢也很合理👏👏👏再來😍
前菜點了沙律,新鮮蔬菜配芝士片和香脆乾麵包,爽口又好味👍
再來😍
2015-03-28
自從中環摩天輪開幕以後,維港的景色更吸引更動人了!今天和朋友上了課之後,和朋友到The American Club休息一下!天氣不錯,不曬不大風,坐了室外,看一下外邊的海景!點了紅絲絨蛋糕,很大杯,足夠4人分享!紅絲絨以玻璃杯盛載,簡簡單單,不見花樣百出,但在味覺上帶給食客唯美體驗。紅絲絨蛋糕濕度高,疏鬆的口感一如天鵝絨一般絲滑細膩。酸中帶甜,香香果香,可是不是任何人都可接受,因為含有大量的糖分和熱量!而且紅絲絨蛋糕色素成份太多,對健康非常不利。看來,就如同它的外表,紅絲絨蛋糕真可謂是甜蜜的「毒藥」,大家對它淺嘗即可,不可癡迷。另外點了New York芝士蛋糕,在Menu上沒有的,只有熟客才知道!這裡的味道,如果說最貼近的,會是Outback / Cheesecake Factory,她們的New York芝士蛋糕都一致是芝士香濃,但沒有奇怪的牛奶味道,是一種芳香而入口柔滑,軟身的芝士蛋糕!這是半份,已預先叫廚房分了一半,方便食用!半份剛剛好,一份反而多了! 旁邊是Cappuccino,咖啡因很多,晚上實在久久不能入睡 zZz泡沫厚身,上面沒有拉花,是一杯工作時需要的提神飲料!不酸不苦

天氣不錯,不曬不大風,坐了室外,看一下外邊的海景!
點了紅絲絨蛋糕,很大杯,足夠4人分享!

這是半份,已預先叫廚房分了一半,方便食用!
泡沫厚身,上面沒有拉花,是一杯工作時需要的提神飲料!不酸不苦,可是下回還是選其他飲料吧!太強烈的提神作用!不可不說,The American Club有明文規定:手機不可響起!大家要注意啊!
题外话/补充资料: 1/只招待會員。 2/手機不可響起!
2015-01-31
  • new york芝士蛋糕
2014-06-15 6383 浏览
某天,收到一個msg: How are you? 那是一個似曾相識的電話號碼,但一時之間實在想不到,但想不到的情況下,還是要問問Who are you? 這句Who are you?實在有點尷尬,但如果不問,難道我答Fine, how are you?因為How are you? & Who are you?,故事繼續發展下,這夜便來到這裡吃晚飯。大概,這友人看過我的文章,知道我很麻煩,不喜歡去已去過的餐廳,所以想了又想,細心的選了一間我未去過的;事前友人故意神秘,不告訴我在那裡,只相約在IFC相見,而心急的我,想了又想,還是想不到在那裡,於是放棄猜想,乖乖的在IFC相見吧。見面後,從IFC走到Exchange,笨笨的我還是不知道到底要到那裡....上到來,看到這個環境,實在太美,而且,上天亦對我不薄,天氣一直都很差,但這天的天色非常好,讓我可以欣賞這裡的美景。知道我愛酒,特意帶了這支Gaja,其實我對意大利酒還未太認識,不過最近與意大利酒似乎很有緣,我亦慢慢的喜歡上意大利酒,很喜歡這支酒喔 先來一份麵包,友人似乎很清楚我口味吧,不斷叫我吃麵包,看到我還未吃,便問我: 你真的怕胖所以不
先來一份麵包,友人似乎很清楚我口味吧,不斷叫我吃麵包,看到我還未吃,便問我: 你真的怕胖所以不吃?
是的,我真的有點怕胖,但看著這種麵包,很難抗拒的。這些麵包味道都不錯喔,充滿了麵包香;而最後面的那片餅乾片,充滿了香蔥味,十分香脆,很美味。
先來一份前菜,小小的蕃茄,頗清甜的。
Fanny Bay $40 x 6
這裡的蠔選擇不多,一款是加拿大,另一款則是美國,一向都不太喜歡吃美國蠔,因為太creamy,不過有時也有例外,不是所有美國蠔都是creamy的;點菜時,我們便問問店員的意見,他說這款美國蠔是比較creamy,於是我們點了加拿大蠔。
說實話,對於這數隻蠔是有點失望的,第一隻蠔已經不夠新鮮,有點臭味;而蠔味亦不夠濃郁,亦不夠爽.....
友人還說: 前菜已經令人失望。
對我來說,食物固然重要,但也要看看是與誰同枱吧。
Lobster Soup $90
選了生蠔,便想想湯類,還是二人share一份吧,這裡為半份,其實份量也頗多的。
遠處已經可以嗅到這龍蝦湯的香氣,實在太吸引。因為面層有些cream,個人認為吃時先把那些cream吃清,因為如果伴在湯中,難免會令到龍蝦味變淡。看著這深深的橙色,便知道這充滿了龍蝦味吧? 龍蝦味非常濃郁,香味撲鼻;而湯亦十分厚身,creamy度亦強勁,真的超超超喜歡,我就是喜歡這種極creamy,龍蝦味極重的龍蝦湯。
Roasted Sea Bass $265
來到這裡,牛扒是必點的,但花心的我,除了想吃牛扒外,還想試試其他食物,於是便點了這份Sea bass。充滿了魚香,魚皮非常香脆;而魚肉亦不嚡口,味道亦濃郁,頗喜歡的。其中一個原因點這道菜是旁邊的goat cheese gnocchi,不過沒我想像中的美味,芝士味不夠強勁,質感亦不夠煙韌。
Prime Beef from Brandt Family Ranch in California 14oz $620
最近幾次在外吃的牛扒都很一般,我對很多餐廳的牛扒已經沒有甚麼期望。牛扒切開後,中間呈現著美麗的粉紅色。牛扒肉質超級軟稔,牛味亦很濃郁,肥瘦相隔,帶有脂肪,那油脂溶在口中,脂香四溢;外層還很香脆,用上了rosemary作調味,rosemary味不太強烈,令牛扒味道上更豐富。 旁邊那蒜頭亦做得很好,蒜味香濃,質感軟滑,是真正的蒜蓉,非常美味。
Apple Pie with Rum Raisin Ice Cream $60
甜品的選擇也頗多的,選擇困難症又出現了,在ABCDEFG多款之中,最後選了蘋果批。一向吃不到太甜的甜品,所以這個蘋果對我來說有點甜,不過當中的蘋果片頗軟稔的,甜中帶點酸;而那個批則不太脆,如果脆些會更好;吃到膩時,便來一口雲尼拿雪糕吧。
另外還有Petit Four,不過已經很飽了,所以吃不下了。
吃完後,我們便在旁邊的露台看看;幸運的一天,天氣特別好,天空特別的清,能夠看清整個灣仔區,這一帶真的很美,如此美,怎能不愛?
真的非常感謝這樣的安排,這裡的環境超好,食物質素也不錯,最美味的便是牛扒;另外,十分感謝送我的生日禮物 (其實,最近都與友人討論過禮物這東西,而收到的這份禮物,是最近頗想收到的東西呢。)。滿意度達101分
2014-06-03 4691 浏览
中環的租金狂升,大部份的餐廳不能密密加價,便唯有將貨就價;所以一般吃set lunch,我都不會吃牛排,上星期在Soho的Cecconi's不慎叫了碟sole fillet,上碟竟是超市$30的雪魚貨色,真是難吃之極。但來到American Club的The Clippers,見到有black sole fillet,便即管一試──相對於其簡約的自助沙律吧,這碟黑龍脷排無疑精彩得多,首先皮質肥美、魚肉嫩滑,只嫌creamy sauce太膩,若改用cauliflower foam就會無咁expected,和會match好多。The Clippers不是一間氣氛relaxing的餐廳,較適宜食生意飯;在這樣優雅的餐廳食飯,當日卻發生了令我瞪目一事:我和朋友未食完appetitzers,他們便已上main courses,我望著待應,真想問他是否很趕時間!總括來說,來Clippers不會是為他們的食物。然而,若想找一處exclusive而又有understated elegant感覺的地方用膳,這裡可能是你的選擇。

salad buffet
black sole fillet

2014-05-21
black sole fillet
2014-01-16 3834 浏览
老細至愛嘅飯堂之一  每次set lunch starter都唔揀湯, 揀自助salad bar 自助salad bar嘅材料話多唔多話少, 有哂必備嘅可供選擇 (多種salad菜, 青爪, 蕃茄, 雞蛋; 配料: 煙肉碎, 麵包乾, 提子乾 etc; 醬汁又係好多種), 材料好新鮮  另外每次黎都極力推介必叫個牛, 整得超香軟硬適中, 但份量超大塊, 兩個人share先得, 如果唔係無位食甜品  因為apple tart同其他甜品份量又係好大, 驚大飽下奏呆咗做唔到野, 所以今次叫咗mini ice-cream, 4隻味, 份量啱啱好又可以試多隻味 總括食物和環境都非常之好!!
老細至愛嘅飯堂之一

總括食物和環境都非常之好!!
  • Salad Bar
  • Steak