2015-11-07
星期六既家庭聚會黎到位於沙田第一城既「美國餐廳」,中午12點幾黎到,仲未需要等位。午餐既選擇都好多,飯麵扒類咩都有,每個餐仲有包湯,麵包,沙律,主菜同飲品,平均都係60蚊到,算唔錯架啦。是日餐湯係青豆湯,有別於一般西餐可以揀既紅湯白湯,麵包係牛角包,比較上HEAVY,成個食晒都幾飽下,可惜牛角包無焗過,唔夠脆同熱,焗分鐘會好好多。沙律係意大利臘肉腸伴雜菜沙律,加左少少黑醋,幾開胃,不過黑醋落得多左少少,沙律有點兒酸,落少D又或者俾客人自己落會更加好。普羅旺斯鮮茄海鮮扁麵: 意粉淋度適中,茄味都算入味,唯一美中不足既係海鮮份量太少,加多少少更加好。烤美式豬柳配西梅乾蔥紅酒汁: 豬柳都繼厚身,紅酒汁甜甜地酸酸地,繼開胃,薯蓉又唔會落得過多牛油。香草燒春雞伴白飯配砵酒燒汁:雞肉肉質十分嫩滑,一D都唔粗糙,砵酒燒汁無咩酒味,幾適合唔好酒既我,不過配白飯似乎有點兒格格不入,配藉條可能會更加好。
午餐既選擇都好多,飯麵扒類咩都有,每個餐仲有包湯,麵包,沙律,主菜同飲品,平均都係60蚊到,算唔錯架啦。 是日餐湯係青豆湯,有別於一般西餐可以揀既紅湯白湯,麵包係牛角包,比較上HEAVY,成個食晒都幾飽下,可惜牛角包無焗過,唔夠脆同熱,焗分鐘會好好多。 沙律係意大利臘肉腸伴雜菜沙律,加左少少黑醋,幾開胃,不過黑醋落得多左少少,沙律有點兒酸,落少D又或者俾客人自己落會更加好。 普羅旺斯鮮茄海鮮扁麵: 意粉淋度適中,茄味都算入味,唯一美中不足既係海鮮份量太少,加多少少更加好。 烤美式豬柳配西梅乾蔥紅酒汁: 豬柳都繼厚身,紅酒汁甜甜地酸酸地,繼開胃,薯蓉又唔會落得過多牛油。 香草燒春雞伴白飯配砵酒燒汁:雞肉肉質十分嫩滑,一D都唔粗糙,砵酒燒汁無咩酒味,幾適合唔好酒既我,不過配白飯似乎有點兒格格不入,配藉條可能會更加好。