2016-07-19 593 浏览
現在想吃一間好味既傳統中式糖水,是有點困難。有次路過北角,見到門口玻璃贴上糖水餐牌,覺得好吸引,於是入去試下店內裝修比較舊式,只喺得幾張枱,坐位一般我叫了桑杞生紅棗蓮子蛋茶,未飲已聞到桑杞生茶好香,首先,雞蛋已吸收了桑杞生味,吃落蛋黃好香、蛋白部份煙靱,好吃。蓮子好粉,桑杞生茶好濃、唔甜。整碗糖水好好味,好滿足👍🏼
現在想吃一間好味既傳統中式糖水,是有點困難。
店內裝修比較舊式,只喺得幾張枱,坐位一般
  • 桑𣏌生紅棗蓮子蛋茶
2016-06-29 560 浏览
北角自冇左x記之後, 我都係ee間!鍾意佢地嘅芝麻糊唔係開粉,係新鮮磨!要控制得好先冇lon味!yummy! 但湯丸皮太厚,下次唔會叫! 薑汁燉奶好味,唔太甜!正薑味夠,但又唔會覺得辣!

但湯丸皮太厚,下次唔會叫!
薑汁燉奶好味,唔太甜!正薑味夠,但又唔會覺得辣!
2016-06-27 317 浏览
食完晚飯想搵個地方繼續吹水。朋友推介呢間舊式糖水鋪,見佢好似乾淨光猛就入去試下啦。睇睇menu,冇港式甜品嘅開天殺價,每款average 廿蚊到。芝麻糊加湯圓芝麻糊好甜,不過嚟到暖暖地可以唔洗死吹爛吹先食到入口。湯圓好普通。薑汁燉奶甜度剛剛好,幾滑。
食完晚飯想搵個地方繼續吹水。
朋友推介呢間舊式糖水鋪,見佢好似乾淨光猛就入去試下啦。

芝麻糊加湯圓
薑汁燉奶
甜度剛剛好,幾滑。
2016-06-27
$20 (宵夜)
2016-06-06 377 浏览
近排飲得太多凍飲,所以想喝一碗醒胃暖心的糖水,於是就選擇了蕃薯糖水。那金黃色的糖水帶有薑的辛辣味,同時亦有片糖的微甜。吃畢這碗又甜又辣的蕃薯糖水,著實滿足。要挑剔這點的,是地方確實是衞生欠佳,糖水上竟有死蟻,希望他們日後有所改善。已食了三分一的蕃薯糖水

已食了三分一的蕃薯糖水
2016-06-06
2016-05-10 458 浏览
👯 每逢星期六日,小妹就會諗起呢個糖水~因為佢星期六日先有架ja!。👄首創健脾補腎腰果糊 $16 。。👉聽個名已經好補甘,haha😂 食落好滑,味道好似淡口d既合桃糊。相比下,我會鍾意呢個腰果糊多過個合桃糊。。👍 價錢仲要好街坊,抵啦~
首創健脾補腎腰果糊
👄首創健脾補腎腰果糊 $16 。

👍 價錢仲要好街坊,抵啦~
2016-05-08
首創健脾補腎腰果糊
  • 腰果糊
2016-05-09 382 浏览
同友人係附近食完晚飯後,大家都意猶未盡想食返碗中式糖水,友人提議到呢間傳統出名既中式糖水鋪,見門口張貼既價錢相當便宜,當然即刻入去試啦!!9點呢個時間雖然唔係咩繁忙時間,但依然坐到8成滿,仲見到不斷有好多人外賣添!店內全部都係十幾二十蚊碗,您話而家有咩地方會有咁平既糖水丫!我叫左碗紅豆沙食,其實見佢有好多唔同選擇,但即使係簡簡單單既紅豆沙,一食就知間糖水鋪既質素。紅豆沙($14):份量唔會因為平而減少,呢樣第一時間要讚架啦~味道方面,試完第一啖己經知道係一碗高質既糖水~甜度適中,而重點係入面又有多蓮子又有多渣,唔會淨係得水,而且食得出淡淡既果皮味,唯一係個人比較中意起沙既紅豆沙,呢到就唔算太起沙,但一樣好味同吸引,$14買到一個滿足既糖水夜,為我同友人既晚餐畫上左完美既句號~友人既綠豆沙($14)我貪心鬼試左友人既糖水都好多啖,綠豆沙同樣唔會太甜,食完有清涼既感覺,趕走左本身食晚飯油膩既感覺,好舒服絕對會再ENCORE

紅豆沙($14):

友人既綠豆沙($14)

絕對會再ENCORE
2016-04-13 422 浏览
我個人喜歡的芝麻糊 必到想起這裡 又濃又香 唔係淡而冇味 ,上品之作 仲要係20 左右 就有交易 平靚正 親民價錢 但高質素,另外合桃糊同 腰果糊又係濃到 一試難忘 真材實料 鐘意食中式甜品 一定要試呢間 ,另外見 桑記生 茶都好多人叫 我就未試過 有機會都試試先 得閒就會來打咭 百食不厭
2016-03-01
$20 (宵夜)
  • 芝麻糊
2016-02-27 436 浏览
芝麻糊燉鮮奶($19),燉鮮奶竟然只賣這個價錢,當然不得不試 燉鮮奶的火喉控制得很好,質感十分嫩滑,而且很挺身,口感富有彈性,吃到口腔裡有種層次感,能夠吃到滑漏的感覺。一口便滑到口腔裡,而且帶有濃郁鮮奶香味,用燉制作方法的好處是奶味和營養不會太易流失。 中間更有芝麻糊,充滿濃濃的芝麻香味,一碗糖水就能夠吃到兩款不同的口味,值得推介。 糖水評分:7.5/10冰花燉雞蛋($15),平時焦糖燉蛋就吃得多了,這次試試燉雞蛋,帶有淡淡的蛋黃香味。 而且口感幼滑,由於有蛋白和蛋黃,並不會感到太'漏喉'。 相比起較重忌廉味的焦糖燉蛋,多了一份輕盈的感覺,更能夠吃到冰糖的清甜,實在不錯。 糖水評分:8/10

糖水評分:7.5/10

冰花燉雞蛋($15)
而且口感幼滑,由於有蛋白和蛋黃,並不會感到太'漏喉'。
相比起較重忌廉味的焦糖燉蛋,多了一份輕盈的感覺更能夠吃到冰糖的清甜,實在不錯。

糖水評分:8/10
2016-02-06
2016-01-05 554 浏览
在附近用過膳後,禁不住到翠苑吃一碗糖水,二人行叫了一黑一白的芝麻糊及杏仁糊,還加了湯丸。一嚐芝麻糊,稀杰度適中,溜下時有掛羹的效果,味道極香,麻香味長時間停留在味蕾上!再試杏仁糊,亦喜有同樣效果,杏香十足,很快便吃完一碗!湯圓很大粒, 但可惜湯圓不太討好,皮比較厚,過甜了些,而且可能擱久了,不夠熱,入口帶點糊糊的感覺。糖水果然才是這兒最吸引的佳品。
糖水果然才是這兒最吸引的佳品。
2015-09-12 575 浏览
雖然不是住在北角區,但一直和這個地方保持著很深的聯繫,無論是幼稚園、小學、中學,都在這裏度過了數個春夏秋冬。今天剛好又到北角,就順便回憶一下童年時的美味。以前放學經常來到這裏喝碗糖水當做下午茶喔。我點的是芝麻糊燉鮮奶,很多年過去,現在要價只是$19,與平時甜品店動輒都幾十的價格相比,這真是碩果僅存的窮人美食,哈哈。這款甜品一次滿足你兩個需求喔。一方面可以吃到含濃郁芝麻香的芝麻糊,另一方面也品嚐到嫩滑的奶香。除非真的熱到大汗淋灕,一般我都是要熱的燉鮮奶,感覺熱熱的,才能品嘗最滑嫩的成品。友人要的是合桃糊($15)  合桃糊做的也相當不俗。味道濃郁,而且口感飽滿豐富,而且火候十足!

友人要的是合桃糊($15)

2015-07-27 573 浏览
突然心血來潮,好想來一客甜點。但畢竟都是一個怕肥的女生,中式糖水應該比雪糕好一點吧?好吧,就乾脆來個「桑寄生紅棗蓮子」無得彈~甘甘甜甜😋蓮子軟腍腍卻帶著少許爽口,紅棗煲至完全溶於當中。傳統的中式甜品,真材實料無花巧。

好吧,就乾脆來個「桑寄生紅棗蓮子」

無得彈~甘甘甜甜😋

蓮子軟腍腍卻帶著少許爽口,紅棗煲至完全溶於當中。

傳統的中式甜品,真材實料無花巧。
2015-07-24 611 浏览
今天還可以吃到十多元一碗的糖水,說真的在用料方面也不可以期望太多,味道正常已屬大幸!芝麻糊燉鮮奶 $19點了冷的燉奶,居然依然柔滑,奶味是有但不會過於濃郁,至於芝麻糊的份量不多,輕輕的從燉奶處帶出芝麻香。
芝麻糊燉鮮奶 $19
2015-07-10 416 浏览
同朋友食完飯耳猶未盡,想搵間野食下糖水!但北角好似冇咩糖水鋪,記得地鐵出口附近好似有甜品店,於是走過去睇下,見到有2間糖水鋪。一間中式老鋪,一間係西式少少嘅甜品店,最後我哋不約而同想食舊式老鋪!其實我哋去到時都只不過係七點幾、八點,雖然唔駛等位但都幾多人!雖然係中式糖水,但款式都唔少!所有嘅精選甜品。最後叫咗桑寄生紅棗蓮子蛋茶!先試一啖個水,甘甘地、有紅棗味道,其他地方飲一般都係甜甜地,呢度嘅甜度比較低,少許甜!感覺甜味係來自桑寄生嘅甘味,但有好濃厚嘅感覺,所以知道一定好足料!蓮子也有很多,差不多有半碗,好適合鐘意食蓮子嘅我。睇隻蛋嘅顔色就知道好入味啦!
雖然係中式糖水,但款式都唔少!
所有嘅精選甜品。最後叫咗桑寄生紅棗蓮子蛋茶!
睇隻蛋嘅顔色就知道好入味啦!
2015-06-28
2015-05-25 457 浏览
在《粵》食完晚飯,大伙兒決定拉隊去附近吃甜品,問我有甚麼選擇。筆者原本屬意向西走,去炮台山站附近的《福元湯圓》,不過想想,《福元》舖面咁細,可以一吓子容納 10 個人嗎? 還是決定走回頭路,去位於北角道、網評一向不俗的傳統中式糖水店《翠苑甜品專家》碰碰運氣。知道這裡一直很旺場,初頭都怕要等位,幸好來到時無需輪候,不過就要分開兩張檯,一頭一尾坐,我就當然唔執輸,揀了同壽星仔坐。相信大家一定會估到邊碗糖水是我點的吧!沒吃友人點的桑寄生紅棗蓮子蛋茶 ($19),反而試了另一碗合桃糊燉鮮奶 ($19)。雖然筆者向來對含奶類的甜品,興趣不大,但亦覺得這碗合桃糊燉鮮奶,水準唔錯,面層的燉奶,口感嫩滑、入口即化,就算放耐了也不會變樣出水;而下面的合桃糊,吃起來不但香滑細緻,啖落更充滿核桃香氣,味道果然不俗,難怪咁旺場喇!至於筆者點的芝麻餡湯丸 ($18),一客 5 粒,顆顆都圓潤光滑,大小均一,望落去賣相對辦。不過品嚐過後,覺得這幾粒湯圓,外皮雖然做得厚薄適中,吃起來亦頗煙韌香滑,但就始終覺得饀芯的芝麻味,唔夠濃郁突出,而甜湯底亦稍欠了點應有的薑辛。聽說腰果糊是這裡的皇牌,入口質感杰身,而且食到尾都
至於筆者點的芝麻餡湯丸 ($18),一客 5 粒,顆顆都圓潤光滑,大小均一,望落去賣相對辦。不過品嚐過後,覺得這幾粒湯圓,外皮雖然做得厚薄適中,吃起來亦頗煙韌香滑,但就始終覺得饀芯的芝麻味,唔夠濃郁突出,而甜湯底亦稍欠了點應有的薑辛。聽說腰果糊是這裡的皇牌,入口質感杰身,而且食到尾都唔會變水,由頭到尾都是糊狀,還會出現『掛碗』現象,但因製作工序繁複,故只能在周六日供應,下次要找個週末去試試看。
2015-04-16
2K
2015-05-13 321 浏览
店名:翠苑甜品專家地址:北角北角道13號地下好味指數:7.8/10價錢:$17大良燉鮮奶燉鮮奶奶味香濃,夠滑,有冷熱選擇。店名:翠苑甜品專家地址:北角北角道13號地下好味指數:7.5/10價錢:$18桑寄生紅棗蓮子蛋茶桑寄生清甜滋潤,晚後作甜品暖笠笠。
店名:翠苑甜品專家
地址:北角北角道13號地下
好味指數:7.8/10
價錢:$17
大良燉鮮奶
燉鮮奶奶味香濃,夠滑,有冷熱選擇。

店名:翠苑甜品專家
地址:北角北角道13號地下
好味指數:7.5/10
價錢:$18
桑寄生紅棗蓮子蛋茶
桑寄生清甜滋潤,晚後作甜品暖笠笠。
大良燉鮮奶
桑寄生紅棗蓮子蛋茶