2017-06-02 1116 浏览
今晚八點先返到屋企,同老公簡單食晚餐,就去樓下油渣面食油渣面。面裡豬油渣頗多,非常香口,食落去都不覺油膩,蘿蔔鮮甜,蠔油香菇則很滑嫩。一人一碗油渣面加埋一碗懷舊小食(韭菜,豬紅,豬大腸),都食得幾飽,相當懷舊好味的一餐。
2017-05-17 1015 浏览
味道一般,湯底好味精,這都不是重點,重點在於麵底,麵底極像在超市買的快熟烏冬沒兩樣,吃油渣麵的靈魂在於第一是麵底,第二是辣椒油,油渣麵底質地應是粗, 厚而寬的麵條,並不是在快熟烏冬可媲美。而該店辣油完全沒有香味,失敗!靈魂沒有合理水準,驅殼又如何呢?豬油渣!!老實說,是炸得很乾身,乾到像吃空氣完全感覺不到有一塊肉,沒有油香、肉香味。一碗不是油渣麵底辣油不香又沒肉味的油渣麵,算吧啦!唯一可取的是菜莆,但不足以來這吃多次,被老點一次便夠了。
2017-05-17
2017-05-17 711 浏览
其實土瓜灣都有好多野好食,所以今日就出去土瓜灣搵食~行過搵到這間舖仔細細,但幾乎滿坐的老三油渣麵王,所以就決定入舖試試。 我們2人坐下便望望餐牌,決定要2碗招牌油渣麵及一份秘製辣汁魷魚。秘製辣汁魷魚到了,食落口魷魚彈牙秘製辣汁不是太辣,味道還可以。魷魚不入味,秘製辣汁濃多少少會更好。招牌油渣麵賣相吸引,豬油渣是脆卜卜的,同平是食開的不同,口感更豐富。麵質有d似食烏冬,湯底不油膩。味道不錯,脆卜卜豬油渣不是太鹹就更好了。
其實土瓜灣都有好多野好食,所以今日就出去土瓜灣搵食~

秘製辣汁魷魚($19)

魷魚不入味,秘製辣汁濃多少少會更好。
招牌油渣麵($32)

2017-04-15
$41.5 (晚餐)
  • 招牌油渣麵
2017-03-29 679 浏览
識我的朋友都知我愛吃油渣麵,九龍區多間有名氣的油渣麵各有千秋,而老三的油渣麵也有其獨到之處。老三不像其他的有很多食物選擇,老三選擇不多,主打就是油渣面。其油渣特別在於脆口,油炸至特別脆身,洽到好處而不乾硬,這種口感在別店是吃不到的。
其油渣特別在於脆口,油炸至特別脆身,洽到好處而不乾硬
,這種口感在別店是吃不到的。
2017-03-27
現在的小朋友實在太幸福 ... 回想我的童年邊有咁多美食 ... 有一碗熱騰騰的豬油渣麵已經好滿足囉 !!! 這日就食番碗兒時喜愛的油渣麵 點了碗 ... 招牌油渣麵 HK$30 ... 已包了豬油渣、冬菇片和蘿蔔 如果嫌太少餸,可以好似食車仔麵咁加多幾款餸 炸至香脆的豬油渣放在麵上,冇被湯浸腍 豬油渣不只是肥豬肉,仲連著少少瘦肉,食落去脆卜卜但不會覺油膩 湯底是烚蘿蔔的水,所以很清甜 這是要了小辣,加了點辣菜莆更惹味 麵條可揀米線、上海粗麵或幼麵 但我都是覺得上海粗麵與豬油渣最夾** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

有一碗熱騰騰的豬油渣麵已經好滿足囉 !!!

這日就食番碗兒時喜愛的油渣麵

如果嫌太少餸,可以好似食車仔麵咁加多幾款餸

炸至香脆的豬油渣放在麵上,冇被湯浸腍

湯底是烚蘿蔔的水,所以很清甜

這是要了小辣,加了點辣菜莆更惹味

麵條可揀米線、上海粗麵或幼麵

但我都是覺得上海粗麵與豬油渣最夾
2016-12-21
午餐
  • 招牌油渣麵
2017-02-07 858 浏览
平日食油渣麵我一定會落大角咀既,不過今晚有事要去土瓜灣,就意外地比我搵到一間油渣麵店,仲要霸氣咁叫油渣麵王,我就梗係要食下佢啦,由於冇時間坐低慢慢嘆唯有外賣走。佢唔止係油渣麵架,仲可以加餸變做油渣車仔麵咁而且仲有d小食嗌架。不過我今晚就淨係買左個油渣麵。油渣麵其實係用炸香既半肥瘦腩肉做成既,再配上上海粗麵。而呢碗既油渣麵既豬油渣係好清楚睇到佢既黃金比例,而且湯底清,唔油膩,配上上海粗麵夠咬口,仲加左冬菇同埋冬菜去調味,正呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2017-02-01
2017-01-31 521 浏览
見平時幫襯開油渣麵隔離嗰間米線店,就諗今日不如試吓食油渣麵啦本身旺角有間油渣麵我都好鍾意食,叫左兩碗油渣麵一碗小辣,一碗清湯,另外叫多一個三拼豬紅蘿蔔豬腸,油渣的確好酥脆,但我覺得偏油,麵條又唔多份量好小,另外個三拼只有三幾舊豬腸,但就用隻大碗黎裝,感覺好小料,最後去咗隔離街買煎釀三寶填飽個肚
2017-01-19
2016-12-13 666 浏览
本身已經在旁邊的麵店吃過麵,但是友人不太喜歡甜食,於是今次真的以油渣麵作為甜品😆店子小小,店員兩三名,甚麼小食都有。四拼韮菜、豬紅、蘿蔔、豬紅。其實這樣的四拼小食,沒有什麼特別,因為都只是一盤汁,內裏放有這幾款小食,沒有什麼廚藝可言。油渣麵,炸得較乾,與深水埗著名油渣麵相比還要乾,其實炸得夠乾方不肥膩😏,否則吃軟林林的油渣好像比較肥😑。麵條雖粗但較軟林,彈力不足。韮菜餃大大隻,餡料不少,雖然韭菜的香氣不是非常之強勁,但是小小的碗子內,湯味濃郁,內裏有四五隻韭菜餃。食客不絕,即使到了店子差不多關門的時間,即是晚上10時左右,現場仍然人流不絕,視乎挺受歡迎。

店子小小,店員兩三名,甚麼小食都有。

2016-10-15 680 浏览
平時吃的豬油渣麵,脆口度真的一般,老三豬渣麵吃,有一翻驚喜^_^,湯底幾好味,第一次吃。。。叫了「中辣」,感覺一般,第二次吃,叫了「大辣」,出事了,辣到我咀也腫,所以第三次吃時,叫「小辣」算了。。。始終湯底有少少味,小辣的話,可品嚐下個湯^o^另叫了「豬紅,大腸,韮菜三拼」,原本是四拼的,因為豬油渣麵本身已有很多蘿蔔,所以四併,我們走了「蘿蔔」不俗呢,26元有四併,經濟又幾好味。下次也會再食^o^,始終這間豬渣麵店,日間有得吃,有些好味的豬油渣麵店,要晚上才有得吃這店中午12時開店星期日休息

不俗呢,26元有四併,經濟又幾好味。

這店中午12時開店

星期日休息

招牌豬油渣麵
招牌豬油渣麵
2016-09-14 689 浏览
招牌油渣麵 叫左唔辣個湯同麵我就覺得普普通通咁啦但係個油渣真係一絕外面有少少林 但係咬落去好脆啊人地話叫辣的話是好正的但係可惜我唔食辣辣辣愛好者真係要去試下係咪真係咁正
叫左唔辣

但係可惜我唔食辣
辣辣愛好者真係要去試下係咪真係咁正
2016-08-31
2016-09-09 545 浏览
经过这间小店好多次,今日入去一试,油渣是炸的,很香口,可以揀上海粗面,幼面或米线,我选了传统油渣面用既粗面,好食,咖哩尤魚几辣,但好味,最后加个椰菜餃+韮菜餃,正,总括來说,食物+服务水准也高,一定会再光臨
2016-08-16 599 浏览
試過其他地區油渣麵,同區仲有大x食的小油益味油渣麵。依間油渣面,出面已聞到豬油香,食得出用不錯豬,有輕微瘦肉,好脆,泡過湯都仲好好味,後黎發現可以另外上,不過冬菇我麻麻地,湯好清食完感覺好好,上海麵夠彈牙。食完d衫有豬油味。
試過其他地區油渣麵,同區仲有大x食的小油益味油渣麵。

食完d衫有豬油味。
  • 油渣麵
2016-07-25 540 浏览
油渣麵—以往冬天經過就會買一碗作宵夜暖暖身。但時光飛逝,想找一碗好吃的卻不易。曾經吃過大*食(油渣軟淋淋及油益得很)其後吃過太子店的(味精得很,愛清淡的我不太喜歡)早兩天刻意到來品嘗,果然沒令我失望…上海麵非常彈牙,湯底是用烚蘿蔔水而製作的,清甜不渴口,內有既蘿白超清甜,好味到想加多份,冬菇片不過不失沒太大驚喜,**重點既油渣:即叫即炸,超脆口,而且肥膩感不重,連本人不喜肥膩也能一一掃清。呢碗油渣麵絕對係我暫時既No 1
早兩天刻意到來品嘗,果然沒令我失望
中辣油渣麵

呢碗油渣麵絕對係我暫時既No 1

中辣油渣麵
2016-06-13 1170 浏览
土瓜灣,一個交通不太方便的地區,卻有無數我喜歡的小店餐廳紮根在此!地方雖然不大,不過環境尚算整潔光猛!有招牌油渣麵、自選的兩餸麵、小食飲品選擇!油渣麵(上海粗麵) - 粗麵感覺似烏冬,滑溜彈牙!冬菇切成薄片,很有實感!蘿蔔清甜,食落沒有渣!魚卷稔身,索了油渣湯底精華,味道不錯。油渣炸得脆,食落嗦嗦聲,配上必備的菜甫粒及青蒜,實在是太邪惡!小食三拼 - 魷魚既滑身又夠爽口,掛汁能力十分高!魚蛋夠細粒,尚算彈牙~豬皮辣度比油渣麵的辣更加突出,會越食越開胃,而且夠爽又夠稔,無比的美味!
地方雖然不大,不過環境尚算整潔光猛!
有招牌油渣麵、自選的兩餸麵、小食飲品選擇!
  • 油渣麵
2016-06-02 1145 浏览
早已多次光顧的老三油渣麵王到今時今日才煮?寫食評實在太對不起它。每次一轉入土瓜灣鋪位座落的小巷便聞到豬油的香氣。三十蚊一碗的豬油渣麵單以配菜數量便已經超值:鮮甜無渣的蘿蔔、香味十足及厚肉的冬菇片、惹味的辣菜甫,最後當然是主角:豬油渣老三油渣麵的豬油渣與別不同。先說選料肯定是靚豬肉,豬油味甘香而沒一般的豬臊味。而老闆專門混雜了一定比例的瘦肉去炸豬油渣,得出來的效果是就算豬油渣泡在湯中一段時間,仍有部份內裡鬆脆而且帶咸香。最基本的麵條不過不失,畢竟不是賣點。另外點的辣魷魚更是嗜辣之人不可不試,味道十足而且可口。唯一美中不足是豬油渣不可另外添加,否則必能大大滿足我這貪吃之人

另外點的辣魷魚更是嗜辣之人不可不試,味道十足而且可口。

油渣麵
油渣麵