2019-07-24
是日生病日,但係同男朋友慶祝紀念日,一早交左比男朋友發板。當佢同我講我地係會去打邊爐既時候,真心有D擔心,係傷風感冒狀態下仲要打邊爐。。。不過,呢一餐係有驚喜,首先要比個好評男朋友去到鋪頭,男朋友同我講呢度個老鴨湯好出名,咁岩我又病左,又係好鐘意藥膳既人,於是諗都唔諗就揀左呢個湯底。眼見佢都有好多款唔同既湯底可以揀,不過我覺得一場黎到點都要試呢個招牌既湯底既!啲姐姐都幾好服務態度,不停地問洗唔洗介紹野食同解釋落單方法。呢度既調味料都係基本既幾款,亦有碟小前菜。湯底到,一煲滾姐姐就行過黎幫我地「不」兩碗湯。男朋友平時唔鐘意飲湯,但都認同個湯好甜好夠味,但唔係味精。眼見佢真係有成半隻鴨係入面,飲左落肚之後成個人暖返哂,結果我地一人飲左兩碗先再加水打邊爐,我覺得比起同類型sell湯底既火鍋店,呢個湯底算係性價比好高!安格斯肥牛紋理好靚,肥瘦適中,我鐘意食唔太熟既牛,落煲10秒就食得!佢牛味唔算大濃,呢一碟我地兩個人食岩岩好,所以如果多人,可能要叫兩碟啦!其他火鍋料我地都係雙拼半份咁叫,覺得咁樣可以食多幾款野。有午餐肉、芝士腸、魚皮餃、鮮椎山、枝竹、稻庭烏冬、手打牛丸同埋醉雞丸,最後仲加左個雜
安格斯肥牛
其他火鍋料我地都係雙拼半份咁叫,覺得咁樣可以食多幾款野。有午餐肉、芝士腸、魚皮餃、鮮椎山、枝竹、稻庭烏冬、手打牛丸同埋醉雞丸,最後仲加左個雜菜籃添。
所有配料都好新鮮,當中最值得一提既就係呢粒醉雞丸。一向都對有中國酒味既野情有獨鍾,好鐘意個陣酒香。呢粒醉雞丸真係好有食瀨尿牛丸既感覺,一咬開(真係好熱架,要小心)已經聞到好香,入面既酒雖然已經揮發左好多,但係成粒丸都吸哂花雕酒既味,好似食緊濃縮左既醉雞湯底咁。如果佢有得外賣,我都會好想買返屋企打邊爐食。
叫到一枱都係野食既港式邊爐,最後埋單都只係500幾蚊,咁我覺得好過去食任飲任食好多。最後煮完個烏冬試左啖湯,都仲係好甜,真係好回味呀!一定會再有下次