2024-09-30 271 浏览
我今日放工後,約同好友去位於佐敦上海街86號地舖的老厝邊食台式菜,環境舒適,有懷舊的裝潢,坐得舒服。我點左個大碗公飯配台式三杯杏鮑菇 $52,小食係花雕醉雞 $48;好友點左個 大碗公飯配黑椒杏鮑菇片$52,小食係麻醬雞絲粉皮 $48。店員將2個大碗公飯端上抬時,特別告知左邊那個是台式三杯杏鮑菇,右邊那個是黑椒杏鮑菇;兩個大碗公飯看起來是差不多款色,望真下就分得出,黑椒杏鮑菇是黑椒較多和較深色,當然亦是較辣;三杯杏鮑菇則較為淺色,少少的黑椒是調味作用。杏跑菇煎得入味,菇質結實有咬口,好味道;花雕醉雞賣相不錯,雞肉嫩滑入味;麻醬雞絲粉皮好味。

• 大碗公飯配台式三杯杏鮑菇
  • 花雕醉雞
  • 大碗公飯配黑椒杏鮑菇片
  • 麻醬雞絲粉皮
2024-09-30 207 浏览
🔹️今日到佐敦“老厝邊” 食牛肉麵🐮🍜🥢店內装修明亮整潔, 食物多款式選擇🤔 店員友善、高效率👩🏻‍💼👩🏻‍💼 價錢親民💰🔸️花雕醉雞🐔雞肉鮮嫩幼滑滲入香濃花雕酒, 味道香醇撲鼻👍🔸️蒜蓉時蔬🥬以濃郁蒜蓉燙小棠菜, 鮮嫩爽脆😊🔸️半筋半肉麵🐮🍜以軟腍牛筋和爽口牛, 充滿牛肉香, 加上煙煙韌韌台灣麵配紅燒汁湯底 ~ 滋味也😋🔸️蔥油香煎雞排大碗公🐔🍲以鮮香蔥油香煎兩大件滑嫩雞排, 還有栗米粒、大荳芽、小棠菜和滷蛋配飯, 份量大滿足呀🤗🔸️炸物小拼盤🥘小拼盤以煙韌Q彈甜不辣和爽口滋味花枝丸🥢🔸️仙草凍鮮奶🧋清香仙草味, 鮮奶綿滑, 另點加了煙韌椰果, 口感充實🤤🔸️鐵觀音奶茶🧋鐵觀音配順滑牛奶, 入口的濃郁奶滑茶香👍

🔸️花雕醉雞🐔
雞肉鮮嫩幼滑滲入香濃花雕酒, 味道香醇撲鼻👍

🔸️蒜蓉時蔬🥬
以濃郁蒜蓉燙小棠菜, 鮮嫩爽脆😊

🔸️半筋半肉麵🐮🍜

🔸️蔥油香煎雞排大碗公🐔🍲

🔸️炸物小拼盤🥘
小拼盤以煙韌Q彈甜不辣和爽口滋味花枝丸🥢

🔸️仙草凍鮮奶🧋
清香仙草味, 鮮奶綿滑, 另點加了煙韌椰果, 口感充實🤤

🔸️鐵觀音奶茶🧋
鐵觀音配順滑牛奶, 入口的濃郁奶滑茶香👍

2024-09-30 227 浏览
原來老厝邊係佐敦都有分店,位置都幾方便。炸雞排沙茶面雞排好大塊,就算切開左都見到好厚肉,外皮脆口,肉質仲係好juicy。浸左係湯到都唔會淋曬。沙茶面食落帶D微辣同微甜,配上油面,又唔會索曬水,好食。香煎雞扒滷肉飯雞扒同埋好大扒,而且好多配料,有滷蛋,有豆芽,有菜等等,係好飽肚既一個飯。雞扒預先有調味,所以食落唔洗醬汁已經好夠味。跟餐加左個炸物小拼盤,有花枝丸,甜不辣,2樣都係我鐘意食既! 而且跟餐價好抵食。蜂蜜烏龍唔會太甜,幾解渴。推介芋頭鮮奶,就算熱飲都好飲,芋頭好綿滑!
原來老厝邊係佐敦都有分店,位置都幾方便。

炸雞排沙茶面

香煎雞扒滷肉飯

蜂蜜烏龍唔會太甜,幾解渴。
推介芋頭鮮奶,就算熱飲都好飲,芋頭好綿滑!
2024-09-27 195 浏览
位置都算方便,距離九龍站同油麻地站都唔遠麻醬雞絲粉皮$48雞肉份量唔少,粉皮有薄有厚,食落去有口感,醬汁唔係屬於杰撻撻嗰一隻,仲有少少醋味,味道唔錯。紅燒半根半肉牛肉麵 $78有三大嚿厚切牛腱,肉質淋得嚟唔會散,牛根有爽有淋嘅位置,非常入味。成碗麵最好食係個蘿蔔,鮮甜同吸晒牛肉湯嘅精華。香蔥油乾拌麵$42有大量生菜係面,唔使另外嗌菜嚟食。份量好大碗,麵如果可以硬身少少嘅話會好的。下次嗌嘅時候可以要求下。
位置都算方便,距離九龍站同油麻地站都唔遠

麻醬雞絲粉皮$48

紅燒半根半肉牛肉麵 $78

香蔥油乾拌麵$42
2024-09-24 230 浏览
👏已經有4間分店既台灣菜🥢今次黎試係佐敦既分店 裝潢帶古色古香既風格🥟🍜 🤗食台灣野當然要點牛肉麵同蛋餅啦‼️🐮招牌牛三寶麵⭐️☝️一次過滿足曬想食牛肉 牛筯 牛肚既我🤭🥣湯底方面選左原味紅燒湯 滿滿既牛香 🍜麵既彈牙感適中 配埋酸菜食好開胃🤤 🍲三杯雞排蔥油拌麵都唔輸蝕✅😋🌿蔥香十足 雞排大塊且香口🩷 🍳起司肉鬆蛋餅🫓蛋餅做到薄身 起司肉鬆餡料多🧀

🤗食台灣野當然要點牛肉麵同蛋餅啦‼️

🐮招牌牛三寶麵⭐️
☝️一次過滿足曬想食牛肉 牛筯 牛肚既我🤭

🍲三杯雞排蔥油拌麵都唔輸蝕✅😋
🌿蔥香十足 雞排大塊且香口🩷

🍳起司肉鬆蛋餅🫓
蛋餅做到薄身 起司肉鬆餡料多🧀
2024-09-20 217 浏览
去到台式餐廳就梗係叫返一碗牛肉麵啦,我就叫咗一份眷村牛肉麵係今次嘅最後一道菜式,紅燒湯底濃郁鮮甜,牛肉煮得腍軟入味,配上彈牙的麵條,一碗暖暖的牛肉麵令人感到溫暖滿足。然後我仲叫咗一份牛三寶大碗公,佢除咗有好多牛肉之外仲會有其他配菜,例如芽菜滷蛋,份量十足,就算叫咗小飯之後,都係會食唔晒。叫咗主食之後就可以用優惠價叫唔同嘅小食,我特別鍾意台式香腸,內裏肉質鮮嫩多汁,香氣四溢。而鹽酥雞,鹽酥香脆,雞肉鮮嫩多汁,每一口都帶有香脆的口感。

2024-09-17 223 浏览
**台灣大腸米線**這道菜的靈魂在於其配料,特別是大腸。新鮮的大腸經過清洗和處理,去除腥味,然後用香料和醬料醃製,讓其吸收了濃郁的味道。大腸的口感脆嫩,與米線的滑順形成了絕妙的對比,讓人一口接一口,欲罷不能。在湯底方面,台灣大腸米線通常會搭配一碗清湯,湯頭鮮美,常用豬骨或雞骨熬製,湯汁清澈而富有層次感,為整道菜增添了更多的風味。湯中還可以加入香菜、蔥花等配料,增添香氣與色彩。**滷肉**是這道菜的靈魂所在。選用新鮮的豬肉,經過細緻的切割和醃製,然後用醬油、八角、桂皮等香料慢慢滷煮,讓肉質吸收了濃郁的醬汁,變得鮮嫩多汁。滷肉的色澤紅亮雞肉經過醃製後,外皮酥脆,內裡鮮嫩,口感極佳。將煎雞扒放在滷肉旁邊,形成了色香味俱全的搭配,讓人食指大動。這道菜的米飯是用白米煮成的,粒粒分明,搭配滷肉和雞扒的醬汁,讓每一口都充滿了豐富的風味。米飯的清香與滷肉的濃郁形成了完美的平衡,讓人感受到滿足感。
**台灣大腸米線**

2024-09-08
2024-09-08 341 浏览
今次係第二次食老厝邊去左佐敦分店位置比較闊落 坐得舒適⭕️ 紅燒半筋半肉麵 $78湯頭濃郁 帶有深厚既紅燒味牛肉牛筋既搭配恰到好處 牛肉軟嫩多汁 牛筋則Q彈有嚼勁連舊蘿蔔都勁腍身同麵底一樣索哂湯 入味😋⭕️ 雞絲麻醬涼麵 $54係咁熱既天氣 食冷麵真係必然既定律冷麵爽滑 搭配脆爽既青瓜絲 口感豐富雞肉一片片上 但一啲都唔鞋口👍🏻麻醬濃郁香醇 醬汁份量岩岩好唔會太多漿住個口⭕️ 超濃芋泥肉鬆蛋餅 $44芋泥餡爆哂出黎😍好足料芋泥綿密配咸香肉鬆中間仲有層蛋漿 好厚實好豐富on side仲有個sauce 似係蒜蓉醬同蛋餅又幾夾👏🏻⭕️ 茉莉奶綠 $24飲品都好大杯今次叫左奶綠 味道淡淡地滲出陣陣jasmine味好清
今次係第二次食老厝邊

今次叫左奶綠 味道淡淡地滲出陣陣jasmine味
好清
  • 超濃芋泥肉鬆蛋餅
2024-09-05 487 浏览
老厝邊喺大角咀非常出名,小編都好幾次特登提早去排隊入去食,佢價錢適中,而且可以食到台灣特色美食,特別係蛋餅。今次佢係佐敦上海街開左分店,地點相當便利,所以小編就搵左一日去食,順便試下新野。藥燉排骨湯米粉一上台就已經聞到好濃烈嘅當歸黨參味,帶點苦味,不過湯底就冇想像中好濃,反而有種清清微苦嘅味,之後再喺口腔散發淡淡甘味。排骨有4大塊,啖啖肉,小編食到第3塊都已經覺得好多。米粉好掛湯,而且份量比望落去嘅多。凍椰果蜂蜜檸檬椰果份量爆多,小編好欣賞佢係長條形狀,口感會比較豐富。攪拌期間仲可以見到檸檬皮,酸味中和咗糖漿嘅味道,所以飲落去唔會覺得好甜同口渴。小編覺得唯一可以改善嘅地方係,提供一個匙羹俾我去“不”椰果食,因為佢嘅份量多到飲完都仲有好多😂老厝邊佐敦上海街86號地舖#佐敦美食 #佐敦 #老厝邊 #台式料理 #台式小店 #蛋餅 #藥膳湯 #藥膳米粉 #排骨 #凍椰果蜂蜜檸檬 #老店 #foodie #foodiehk #hkfoodie

藥燉排骨湯米粉

凍椰果蜂蜜檸檬

老厝邊
佐敦上海街86號地舖
2024-08-17 484 浏览
今日要去佐敦買野所以就去附近搵食🥰見到呢間台灣菜好似幾吸引~我地叫左塔香鹽酥雞, 超濃芋泥蛋餅同埋半筋半肉蔥油乾拌麵~鹽酥雞現炸脆卜卜熱辣辣, 啲粉唔會太厚, 雞肉都好嫩滑, 有一陣陣嘅九層塔香味, 幾好食!芋泥蛋餅好有驚喜😍除咗滿滿嘅芋泥, 仲有好多芝士拉絲~ 加埋肉鬆口感好豐富, 超好食! 芋泥控必點!!半筋半肉蔥油乾拌麵啲牛肉係用厚切牛展~牛展好重牛味, 牛筋充滿骨膠原, 好味道😋粗麵煙煙韌韌唔會好腍, 配埋啲酸菜同拌麵汁好香好惹味, 而且份量都幾多, 都幾抵食~飲品方面, 我哋叫咗蜂蜜檸檬愛玉同埋椰果蜂蜜檸檬~ 蜂蜜檸檬酸酸甜甜, 幾開胃, 唔會太甜! 愛玉好似啫喱咁口感幾得意滑捋捋, 椰果就有啲咬口~兩款都幾好飲!

我地叫左塔香鹽酥雞, 超濃芋泥蛋餅同埋半筋半肉蔥油乾拌麵~

半筋半肉蔥油乾拌麵啲牛肉係用厚切牛展~

2024-08-17 414 浏览
原來佐敦都開左間老厝邊。之前食過大角咀分店,覺得佢好有台灣風味,價錢又唔貴,性價比十足!🌟滷肉飯 附送冬瓜茶 $38呢碗滷肉飯真係超級抵食,38蚊仲送冬瓜茶!滷肉用左瘦肥均勻嘅五花肉炆煮,煮到好入味,滷肉配白飯真係令人無法抗拒😆,雖然係細碗,但對女仔黎講都好夠食😬冬瓜茶好大杯,甜度可以自己揀!🌟火腿起司蛋餅 $35蛋餅包住芝士和火腿,仲做到拉絲效果☺️啖啖嘅咸香味令人食唔停口🤤蘸上旁邊嘅酸汁,令蛋餅更好味😋🌟 香蔥油嫩雞乾拌麵 $50拌麵口感煙韌彈牙,香蔥油唔會太咸,加上滑嫰嘅雞肉,味道香口蔥味🌟百香多多綠 $28多多加綠茶同百香果,味道偏酸,再額外加左椰果😜增加左不少口感!

🌟滷肉飯 附送冬瓜茶 $38

🌟火腿起司蛋餅 $35

🌟 香蔥油嫩雞乾拌麵 $50

🌟百香多多綠 $28
2024-08-16 305 浏览
🥢🥢大件夾抵食 = 回訪率 75% 🥢🥢之前食過其他分店,見佢終於係佐敦開咗間就捧下場~凍冬瓜檸檬清新可口,微糖恰到好處~古早味冬瓜茶濃郁,甜得嚟解渴。眷村牛肉麵原來係用牛𦟌,配上香蔥與乾拌的醬汁,夏天唔想食湯麵就啱哂啦,加$12仲可配埋蒜蓉時蔬~酥炸排骨外脆內嫩,滷肉香甜入味,都係抵食之選,額外加嘅鹽酥雞則係小菜中嘅highlight~整體用餐體驗唔錯~\\\\\\\\\📍老曆邊(佐敦)//////////

🥢🥢大件夾抵食 = 回訪率 75% 🥢🥢

\\\\\\\\\📍老曆邊(佐敦)//////////
2024-08-14 253 浏览
位於佐敦既老厝邊, 地方環境都很舒適, 價錢唔貴, 性價比高醉雞卷呢個製法很台式, 同香港既完全唔同, 口感大大啖的, 橫切面夠大所以都幾入味, 很香既酒香, 肉質鮮嫩主食叫左既係香噴噴雞扒滷肉飯, 雞排炸到香脆香脆的, 滷肉夠咸香, 撈埋飯食一流經典滷味拼盤黎到台式餐廳一定要吃的就是滷味, 同港式既很不一樣, 雖然都是豬耳, 豬大腸, 滷蛋等等的, 但係個底味台式會更香, 而且更加入味三絲麻醬涼麵呢個撈埋一齊既口感同味道都係超好味, 份量都不少, 麻醬撈出黎既香味同口感世一!!

醉雞卷

經典滷味拼盤

三絲麻醬涼麵

2024-08-08
2024-08-12 298 浏览
老厝邊 (佐敦)佐敦上海街86號地舖飯堂之一,諗唔到無食咩時輕食平靚正又就腳都會諗起佢,佐敦站上海街,價錢相宜,雞扒蛋餅都好好食,lunch set 超抵食。台式三杯雞排大碗公,大塊雞扒,仲要有兩塊,粟米白菜仔做配菜,雞扒淋身,唔使用力都可以分開,好大碗,一個人也吃不完;配埋飲品都只不過是60元,超級高性價比。必食嘅蛋餅,芝士粟米簡單,好食,新鮮上菜熱辣辣,再食過都依然覺得必嗌,冇得彈。這樣滿足100蚊都唔使, 邊度搵, 抵食好食必食老厝邊。#hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食
老厝邊 (佐敦)
佐敦上海街86號地舖

配埋飲品都只不過是60元,超級高性價比。

這樣滿足100蚊都唔使, 邊度搵,
抵食好食必食老厝邊。

2024-08-12 249 浏览
老厝邊原來新開左係公司附近,第一時間黎幫襯,試下味道。呢間午市有滷肉大碗公系列,選擇都幾多,而且仲可以加飲品和小食。我就好專一,又係食返招牌牛三寶麵。紅燒牛肉麵的湯底濃郁香醇帶微辣,加埋酸菜,飲落更有層次,。牛三寶的牛肚,牛筋,牛𦟌肉的份量很多。牛𦟌超厚切,燜到好入味,帶還有點咬口。牛筋軟腍,幾乎入口即溶。仲有白蘿蔔,食落冇渣好清甜。牛肉麵較幼身,但都幾彈牙,又夠掛湯。飲品揀左仙草凍鮮牛奶,仙草滑溜溜,微糖都帶有蜂蜜的香氣,飲落負擔不大。餐廳同其他分店的水準一致,下次一定再幫襯。
老厝邊原來新開左係公司附近,第一時間黎幫

襯,試下味道。

呢間午市有滷肉大碗公系列,選擇都幾多,而

且仲可以加飲品和小食。我就好專一,又係食

牛三寶的牛肚,牛筋,牛𦟌肉的份量很多。牛

𦟌超厚切,燜到好入味,帶還有點咬口。

牛筋軟腍,幾乎入口即溶。

仲有白蘿蔔,食落冇渣好清甜。

牛肉麵較幼身,但都幾彈牙,又夠掛湯。

飲品揀左仙草凍鮮牛奶,仙草滑溜溜,微糖都

帶有蜂蜜的香氣,飲落負擔不大。

餐廳同其他分店的水準一致,下次一定再幫

襯。