2022-07-13 231 浏览
最近發現屯門市廣場好多舖頭都轉哂 新進左好多新餐廳 其中一間就係老媽拌麵(利申:可能係我太耐無去屯市🤪) 見佢地個裝修幾特別 而且職員好落力推介客人入餐廳 呢個位幾值得表揚川味紅燒三寶牛肉麵🐮🍜 ($82)個牛肉麵大到大過小編塊面 湯底有小小辣 幾開胃 同埋有濃濃嘅牛肉味同滲住其他香料嘅味道 飲落濃而不膩 另外值得一讚係所有材料都非常入味 牛𦟌煮到好淋 有種入口即融嘅感覺 清燉牛肉湯鍋🐮🍲 ($108)其實呢個鍋係可以兩個人食 因為同樣有好多配料 牛肉就正常 不過鍋裡面有台灣墨汁花枝丸 響鈴 蝦券 芝心豆腐 雞蛋等 非常豐富 重點係配埋佢地個關廟麵 質地好煙靭 一直煮都仲係好彈牙 推介九層塔打拋豬肉生菜包🐽🌿🥬 ($98)呢個係加左番茄嘅打拋豬肉 加埋九層搭同辣椒 唔食得辣嘅朋友可能要準備定杯水 值得一讚係佢地相對無咁多肥膏 對減肥嘅小編黎講一大恩物😂豆乳香香雞🐔 ($52)另一個恩物就係香香雞啦 蛋白質食物唔怕食😂😂(藉口) 配上腐乳食 味道幾特別 屋企人好欣賞鳳梨茉莉茶🍍🍵 ($26)飲落先黎甜甜菠蘿味 之後滲住淡淡茉莉味 估唔到咁香茶味 值得一讚冬瓜檸檬茶🍋 ($24)呢杯係屋企

川味紅燒三寶牛肉麵🐮🍜 ($82)

清燉牛肉湯鍋🐮🍲 ($108)

九層塔打拋豬肉生菜包🐽🌿🥬 ($98)

豆乳香香雞🐔 ($52)

鳳梨茉莉茶🍍🍵 ($26)

冬瓜檸檬茶🍋 ($24)
呢杯係屋企人飲 試飲左一啖都ok 清新檸檬味同時唔會好甜 啱哂屋企人口味
2022-07-11 154 浏览
早兩日約咗朋友仔去黃金海岸沙灘玩,佢之前,就去屯門市中心搵嘢食先!我哋揀咗想去最頂樓,食台灣嘢😍食飽飽先有力玩㗎嘛😝呢度主打食拌麵,媽媽就叫左個私房花雕雞拌麵,啲雞柳醃都入晒味,勁好食😋用埋啲酒汁伴麵,真係超正呀!呢到啲麵條好特別,不規則嘅邊邊,有助掛汁,令每一條面都掛滿汁醬🥰偽韓仔就叫左個車車造型既兒童餐🤩佢一見到車車餐盤,已經超級開心🥳選對的餐碟,真係可以吸引小朋友食多啲😝呢個照燒雞飯兒童餐,分量超多,拍得住一個普通成人餐嘅份量🤣偽韓仔麵食唔晒,佢仲附送飲品同埋沙律,仲有小食😅媽媽仲叫咗一個花枝丸同埋台式飲品,花枝丸非常彈牙鮮甜,好好食😋而荔枝綠茶,就係出面手搖店既質素,麵唔錯架🥳

2022-06-24 165 浏览
屯門市中心又開咗間新嘅台式餐廳,老媽拌麵,相信大家都唔陌生。就係個款白色彎彎曲曲的闊條麵,超掛汁。椒麻半筋半肉拌麵 $82賣相好吸引,有2塊牛展同3件牛筋,仲有半隻雞蛋。我超級鍾意食呢度嘅牛筋,煮得好淋,帶少少煙韌Q彈,滷水味十足。店員好好,走來提提個麵要連同下面的麻辣醬汁攪拌食,清燉牛肉湯喎 $108牛肉湯底比較清淡,食到配料的原汁原味,大部份都係台灣直送的,有玉子豆腐、墨魚汁豬肉丸、蝦餃、赤目魷魚、芝士丸。當然點少得佢哋嘅主打 關廟麵。到最後個面加入少少豉油同辣椒油攪拌一齊食,正!燙青菜 🥬 $22係整整半個生菜,好得意,再淋上自家製嘅蔥油,生菜新鮮好爽脆,好味😋。鳳梨茉莉茶 $18甜度固定,但可以少冰。大大杯,茉莉茶味好香,唔會太甜,仲有一粒粒鳳梨果肉食,清涼解渴。仙草凍鮮奶抹茶 $38呢杯係特飲,雖然價錢有少許貴,但物有所值,味道很香濃,抹茶味🍵微甘帶乳香,值得一試。

椒麻半筋半肉拌麵 $82

清燉牛肉湯喎 $108

燙青菜 🥬 $22

鳳梨茉莉茶 $18

仙草凍鮮奶抹茶 $38
2022-06-18 174 浏览
我係第一次難食到食淨左野🥲叫咗碗和牛拌麵(肉碎)首先雖然話係肉碎,但係我冇expect到真係剩係得幾粒🤣其次 佢個麵煮得好淋!完全冇咬口!一pat野咁!食拌麵半年最精華嘅應該要係個醬汁!但佢個醬汁淡到不得了😂好似係加咗幾滴鼓油嘅水!一碗咁難食嘅嘢連埋+1都要80幾蚊越食越嬲!最後淨咗一半😀😀😀見到我食淨嘢證明佢真係好難食。然後再聽其他朋友嘅評語,話係其他分店食,都係話好難食! 勸大家可以唔使試呢間咁伏嘅嘢😂
我係第一次難食到食淨左野🥲

叫咗碗和牛拌麵(肉碎)
首先雖然話係肉碎,但係我冇expect到真係剩係得幾粒🤣

勸大家可以唔使試呢間咁伏嘅嘢😂

地獄麻辣牛肉拌麵 $72(可選 : 粗麵 / 幼麵)日曬關廟麵是老媽拌麵品牌的招牌,J妹選了粗麵 (關廟刀削麵),形狀彎彎曲曲、添空氣感又容易掛汁。牛肉,肉質軟腍,麻辣味香,半熟蛋,蛋黃軟糯、漿口🤤蔥油嫩雞拌麵 $62(只供幼麵)成碗麵連埋雞肉都充滿葱油香!幼麵,質感細密煙韌,半熟蛋,蛋黃軟糯、漿口🤤炸地瓜條 $32香脆,本身已經有天然蕃薯甜味,面層再灑上梅粉,增添味道變化,好食!澎湖花枝丸 $32有7粒,每粒外層都炸得金黃香口,質感扎實而彈牙,內有墨魚粒,蘸上台式酸甜醬,又另一種口味層次~老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $33奶茶滑,黑糖珍珠甜甜的,口感煙韌,Q彈!_______________老媽拌麵 (屯門市廣場) (屯門)屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3223及3225號舖_______________
地獄麻辣牛肉拌麵 $72
(可選 : 粗麵 / 幼麵)
牛肉,肉質軟腍,麻辣味香,
半熟蛋,蛋黃軟糯、漿口🤤

蔥油嫩雞拌麵 $62
(只供幼麵)
成碗麵連埋雞肉都充滿葱油香!
幼麵,質感細密煙韌,
半熟蛋,蛋黃軟糯、漿口🤤

炸地瓜條 $32

澎湖花枝丸 $32

老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $33
奶茶滑,黑糖珍珠甜甜的,口感煙韌,Q彈!

_______________

老媽拌麵 (屯門市廣場) (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3223及3225號舖

_______________
2022-06-02
曾經於網購平台及超市上買過老媽拌麵的即食麵,驚喜見到原來有實體餐廳,而且仲要在好多區都有分店,於是入內一嚐。個人認為食飯除了品食物味道亦要品餐廳氣氛及裝潢,可是今次經過的是屯門市food court 的一角,但已見餐廳亦有努力去為開放式的空間佈置及添加自己品牌的色彩。食物價格不算便宜但尚可接受,因價錢反映麵條的品質以及製作食材的功夫。我點了個川味紅燒半筋半肉牛肉麵,湯底的味道確實並非個人慣常食開的口味,有點偏重,但麵的品質是煙韌的,牛筋咬口剛剛好,牛肉亦嫩。配了一杯蘋果蘇打,但我更欣賞那杯冬瓜檸檬,值得一試。既然叫得拌麵舖,怎可以不嚐一下他們的拌麵?故亦點了個和牛炸醬拌麵試下,不知道和牛是否已融合了炸醬,但味道是不錯的,更合我的心意。另亦點了個香煎蔥抓餅,香煎程度剛剛好,只是感覺味道可以多一點層次,例如在伴菜或伴醬上可下點心思。

和牛炸醬拌麵
川味紅燒半筋半肉牛肉麵
香煎蔥抓餅
冬瓜檸
2022-05-29
$125.5 (午餐)
和牛炸醬拌麵
川味紅燒半筋半肉牛肉麵
香煎蔥抓餅
冬瓜檸
  • 冬瓜檸檬
2022-05-28 78 浏览
🍜我的老媽拌麵👩🏻‍🦱屯門市中心多嘢食台式美食你又識唔識♪( ´θ`)ノ寬敞舒適唔擠逼我最鍾意溏心egg🥚🍳哈哈~~上到屯市三樓嚟到一個台式corner梗係食下台灣過江龍老媽拌麵啦🥢川味紅燒三寶牛肉麵🥢私房花雕雞拌麵好多麵食都可以揀麵種粗粗幼幼任君選擇🤗🥢黃QQ地瓜球内有花生碎~~香香甜甜🥢鳯梨氣泡酒( ´▽`) cheers真係來自寶島㗎🤍📍老媽拌麵 @momsdrynoodles 屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3223及3225號舖#招牌牛肉麵 #老媽拌麵 #花雕雞 #台灣 #甜不辣 #關廟麵專門店 #屯門美食 #香港美食

🍜我的老媽拌麵👩🏻‍🦱

真係來自寶島㗎🤍

📍老媽拌麵 @momsdrynoodles
屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3223及3225號舖

2022-05-26 77 浏览
老媽拌麵以前成日係超市買老媽拌麵食,估唔到屯門都開咗間,今日就同男朋友去食個晚餐。餐廳既裝修好簡約,以淺木色為主色調,有種屋企既感覺。門口掛咗佢地主菜既名牌,好有台灣既風格。今日可能夜咗少少收工,一去到排咗冇耐就入到去了。餐牌設計得好靚仔,第一頁有介紹唔同種類既麵條,菜式有好多選擇,除咗拌麵之外,仲有好多台式小食,令人非常回味以前去台灣旅行既時光。咁夜食飯又唔想肥,唯有叫多啲小食啦。我地揀咗酥炸甜不辣,外皮炸得好香脆,而入面又好煙韌,外內口感形成強烈對比,加上辣中帶甜既醬汁,非常醒胃。第二樣係台灣香腸,肉汁好豐富,食得出好香既豬肉同油脂味,配上刺激辛辣既生蒜,好惹味。我地見隔離枱既韮菜豬肉水餃好飽滿,好吸引咁樣,咁我地都吹咗一客。水餃火候掌握得好好,外包有咬口,餡料屙多好新鮮,意想不到咁好食。黎到主菜,我地就揀咗佢既人氣推介,花雕雞拌麵。首先,麵條係關廟麵,比較闊身同埋有好多波浪紋,形狀感覺上會比較掛汁多啲。雞肉有四大件,酒味都好突出,雞件亦都好滑。醬汁味首濃郁,但唔會過咸,真係幾好食。最後我地叫咗個花生地瓜球作結,口感同能灣夜市既有啲唔同,但口感軟糯,加埋一粒粒既花生中和甜味,唔錯呀
老媽拌麵

最後我地叫咗個花生地瓜球作結,口感同能灣夜市既有啲唔同,但口感軟糯,加埋一粒粒既花生中和甜味,唔錯呀!
2022-05-16 86 浏览
➖地獄麻辣牛拌麵 $72千其唔好比「地獄麻辣」🌶嚇親🤣其實一啲都唔辣 反而係好香麻油 麻辣既味 拌面我揀咗粗麵(刀削麵)麵質較為闊身之如 都比較有咬口啲 🐮牛肉份量好多 嫩肉 同埋都好接受係台灣食拌麵既味道〰️🙌🏻➖私房花雕雞拌麵 $78原本睇錯以為係花鵰醉雞面,黎到睇番先知係台灣傳統花鵰雞🤣🐣味道都幾濃香 雞件幾滑同入味 好岩配麵食😝👍而撈麵汁就應該係麻油加醬油汁 岩哂唔食得辣既朋友食〰️☺️➖仙草凍抹茶鮮奶 $38飲品方面超多選擇🧋🥤🍹🍵除咗珍珠奶茶之外 但有鮮奶茶 涼茶 水果茶 花茶 汽水 強烈推薦一定要飲 #仙草凍抹茶鮮奶 😳!綠色雲石feel好靚💚🍵😝味道好重抹茶味 而且唔會太甜 仙草飲到最後仲剩好多🤣〰️➖豆乳香香雞(小食)$52有驚喜的香香雞😚賣相望落同台灣夜市既炸雞好似😗唔好睇佢望落好乾身咁 入面雞肉好嫩 仍然有保留肉汁 點配豆乳醬都幾特別 我自己都幾中意豆乳😝!➖黄QQ(黃地瓜球+花生碎)$56好耐無食 #地瓜球啦🟡🟣🟡🟣除咗配花生碎 仲有朱古力同芝士選擇 地瓜球咬落好軟熟 暖粒粒 令我諗起炸湯圓😗〰
➖地獄麻辣牛拌麵 $72

➖私房花雕雞拌麵 $78

➖仙草凍抹茶鮮奶 $38

➖豆乳香香雞(小食)$52

➖黄QQ(黃地瓜球+花生碎)$56
勞動節去慰勞下自己可能侍應大人們五一要番工唔多開心,小人入到去有少少受氣…先講杯珍奶真係好夠凍…不過冰真係有點多變相溝淡哂味道肉燥撈麵,味道正常,唔伏不過無咩驚喜常言道餐廳嚟講,好食係基本不過服務都係重要一環唔該留意下
勞動節去慰勞下自己
可能侍應大人們五一要番工唔多開心,
小人入到去有少少受氣…
先講杯珍奶
真係好夠凍…不過冰真係有點多
變相溝淡哂味道
肉燥撈麵,味道正常,唔伏不過無咩驚喜
常言道餐廳嚟講,好食係基本
不過服務都係重要一環
唔該留意下
2022-05-01
2022-04-05 112 浏览
是日午餐叫左清燉牛三寶麵同川味半筋半肉牛肉麵,等左廿幾分鐘野食先到,嚟到啲湯係凍嘅,堂食啲湯竟然都可以係凍,真係唔知碗麵放咗喺度幾耐,還是將有人棄單嘅俾我哋!牛三寶麵又俾少咗牛肚,叫佢加返牛肚,又唔知喺度做乜,碗麵差唔多食晒先嚟,啲牛肚仲要好鬼咸,明明當時客量都唔多,啲店員都好似乸手唔成世咁,服務態度又差!食過今次之後真係唔會再去老媽拌麵,屯門市廣場咁多美食,質素咁差嘅餐廳都仲可以繼續做真係奇蹟。
2022-04-05
台灣人氣飲食品牌 - 老媽拌麵台灣人氣飲食品牌老媽拌麵除左有推出即食拌麵外,係台灣亦有關廟麵專門店,前年更登陸香港,先後係將軍澳、荃灣及上環開設分店。係2020年,老媽拌麵亦終於宣布開設香港第4間分店,新店選址屯門,其實已經開始營業一段時間啦,住屯門既CK我當然唔可以錯過啦喇!餐廳唔算好大,大約只有20個坐位,不過空間感十足,唔會有被困住既感覺。老媽拌麵專門店除左有唔同口味配料既麵選擇外,亦有飯類、台式小食、甜品及飲品等提供。由叫野食到到餐都唔洗10分鐘,都算有效率既 ! 咁就簡單講下我同朋友叫左咩野食啦~和牛炸醬拌麵 : 和牛炸醬好惹味,而且餸既份量都唔少,仲有一隻脆邊蛋,好少食店係真正做到脆邊蛋,好驚喜 ! 炸雞扒飯 :  雞排飯係一道簡單易做既輕食料理,入口之後,先嘗到既係醬汁既酸甜,然後嚼出既係雞既脆香,最後食一口米飯,胃口得到極大既滿足 !酥炸甜不辣 : 以家傳既手工甜不辣切條,炸至宛如餅乾般既酥脆口感,真係太正啦!澎湖花枝丸 : 選用新鮮花枝製成,顆顆紮實飽滿,一食就能品嘗到果種爽口Q彈既好滋味!新鮮又美味,令人一口接一口停不下來!晚餐料理最佳首選!老媽拌麵專門店地址:屯門
台灣人氣飲食品牌 - 老媽拌麵

老媽拌麵專門店
地址:屯門市廣場一期3樓332及3225號舖
電話:23962008
營業時間:星期一至日 早上11時至晚上6時 (疫情期間,建議去之前先打個電話確認一下)
2021-08-15
Many Taiwanese restaurant opening oversea branches in hongkong, and this one not missing, just let’s have a try and this turned out not badOrdered Fermented Bean Curd Flavor Deep Fried Chicken Rice, i didn’t notice this is fermented bean curd which is chinese sauce oh my god, i thought that’s milk sauce instead the taste is so different, though not too bad, just a new taste for me, i didn’t expect that large portion and i’m surprised when it comes. There are around five big pieces of fried chick

. There are around five big pieces of fried chicken nuggets and the texture is good and crispy
, but just too evil finishing the whole dishes, so funny seeing some small green bean on the sides taste ok la, and the coddled eggs is well cooked and good melting with the rice haa
They have a promotion lately if you like their page and you can get a try of deep fried squid in spicy sauce, i personally not good at eating spicy food, but i’d say you can feel squid taste and texture quite chewy too
outsides:
menu:
game:
The food quality is meeting the average standard and the portion of mine is quite large but i would say the arrangement is a bit strange and we ordered the beef noodles for more than 30mins but they seem missed lollll, but the bill have been showed, and we urged for several times and they finally come lolllll, too badly
2022-01-12 199 浏览
今日同屋企人去市中心辦年貨,行到攰見到呢間係超市有上架品牌既實體店,印象中係台灣人氣伴麵。由於我哋2點幾先去食嘢,所以店內唔算多人,亦無需等位。店內環境寬敞而且舒適,冇小店個種壓迫感先睇下個menu,好多選擇,由於太肚餓所以決定叫兩個套餐,一飯一麵咁Share食。屋企人叫左個「麻辣老鍋麵」,一上枱,滿滿的餸已經非常吸睛,幼麵彈牙,湯底濃郁帶點辣,餸方面有肥牛/響鈴/墨魚丸/豬紅,份量十足而我叫左個「九層塔打拋豬飯」,有個涼拌豆芽作前菜,主菜就由蕃茄+豬肉+九層塔嘅配搭,酸酸辣辣好醒胃,飯上面加左隻荷包蛋,撈埋一齊送飯好正野飲就叫左「老媽黑糖珍珠鮮奶」+「老媽黑糖珍珠朱古力」,值得一提既係珍珠好煙韌,令成杯飲品提升層次!總括嚟講,環境、食物質素同店員服務都唔錯!

由於我哋2點幾先去食嘢,所以店內唔算多人,亦無需等位。
店內環境寬敞而且舒適,冇小店個種壓迫感

而我叫左個「九層塔打拋豬飯」,有個涼拌豆芽作前菜,

總括嚟講,環境、食物質素同店員服務都唔錯!

用餐时段
  • 麻辣老鍋麵
  • 九層塔打拋豬飯
2022-01-12 139 浏览
現在能做的就是對朋友好一點❤️好朋友成日都好鍾意食麵,偏偏遇上不愛吃面的我。老媽拌麵係台灣一個出名嘅牌子,而朋友成日都網購買佢嘅麵,咁啱俾我知道我哋附近開咗間老媽拌麵嘅分店,啱啱好可以等佢放工然後同佢食。見到餐牌,我哋竟然不約而同咁簡左大家既決定。簡左暖在心一人鍋,佢有兩款選擇,清燉牛肉湯同老媽秘製麻辣鍋,無辣不歡既我緊要試試麻辣既,最緊要佢有台灣出名既鴨血係入面。我覺得佢個邊爐湯底其實就係佢麵嘅湯底,雖然啲辣唔算話好勁,但佢個湯底都幾濃郁唔錯。入面除左鴨血,仲有墨魚豬肉丸,蝦餃,爆濃蟹子丸,赤目魷魚,麻辣豆腐,肥牛,雞蛋同關廟麵。整體黎講都多料,天氣凍就岩曬打邊爐,而佢既配料都係邊爐必備既食物🥰另外叫左佢既川味紅燒半筋半肉牛肉麵,麵可以簡刀削麵或幼麵,朋友話中意食佢係因為粗麵,所以緊係簡刀削麵啦!牛筋好淋,肉都唔錯,最好食緊係個麵,我秒間食完成碗,朋友心諗我咩事,係唔錯既,令我中意左食麵。豆乳香香雞係香港期間限定,當然要試試,原來豆乳係有啲麵豉醬既味黎,佢唔係淨係個醬有呢個味,個雞都有味架,值得一試。野飲簡咗黑糖珍珠鮮奶茶同冷泡茶,呢兩個係台灣都係好有名。黑糖珍珠唔算好甜,幾好,茶更加
現在能做的就是對朋友好一點❤️

野飲簡咗黑糖珍珠鮮奶茶同冷泡茶,呢兩個係台灣都係好有名。黑糖珍珠唔算好甜,幾好,茶更加唔洗講,幾好。

除左食物環境都唔錯,坐得舒服既,而且我覺得有打卡位,屯門都有好多好美食呀