2022-01-12 186 浏览
我同一班朋友都鍾意食辣,但係平時鍾意約荃灣,今次黎到旺角就諗住搵間口碑幾好嘅黎試下啦,但係有啲失望野食就正常嘅,但係水煮魚我上次食到就覺得魚有啲太少,而且骨超多,就搞到食完有啲空虛咁,但係個味道就幾好,酸酸辣辣balance得好好,可能運氣差咁啱都係有骨姐(^_^*)

2021-12-30 1234 浏览
食川菜個人覺得像是試探我們兩夫妻的關係, 老婆自稱不太吃得辣( 但喜歡吃的可以比較接受高辣度, 哈哈), 而我就非常好辣, 所以有時候建議食川菜像是試探我們的關係。 懷疑可能收完聖誕禮物不久,今日的測試證明關係不錯( 哈哈)。既然獲得批文, 就試試這間口碑不俗的老川皇。 今次簡單的叫了口水雞半隻, 野山椒牛肉及叫了幾串串燒包括雞肉腸,羊肩肉, 雞軟骨和墨魚丸。口水雞上枱的分量看上去好像一隻雞那麼大, 感覺非常豐富, 而且顏色是我最引起我食慾的的橙紅色, 只是憑著賣相已經加分。 雞件嫩滑,而且啖啖肉, 雞的皮下脂肪也不多而且雞皮帶煙韌, 感覺可以補充骨膠原。 而這裏調的口水雞醬汁可以選辣度, 選的小辣已經帶有一點點的辛口, 但一瞬即逝, 留下口腔的只有蒜香和香料香氣, 齒頰留香, 不俗。野山椒牛肉充滿驚喜的香辣非常, 賣相看似味道較平淡, 但比起橙紅色的口水雞, 這款的辛辣度足足有兩三倍。 對於我來說非常香口, 對於老婆就有一點辣, 但她都一路喝凍飲一路繼續堅持, 應該是她好吃就不辣的機制生效。 新鮮牛肉條加上野生椒, 蔥和中國芹 用秘製醬料炒香, 這個組合送飯實在一流。雞肉腸,羊肩肉,

口水雞

野山椒牛肉

雞肉腸,羊肩肉, 雞軟骨和墨魚丸串燒

能夠將相對較便宜的雞肉腸燒得這麼香口惹味, 實在值得一讚; 羊肩肉軟淋多汁, 就算有騷味,老婆亦都吃了一半; 雞軟骨燒得非常脆口: 平凡的墨魚丸都燒到外脆內多汁; 下次可以試更多其他款式的串燒。
2021-12-29
2021-12-28 232 浏览
兩年前食都幾好味!但今次真係論味道。份量。服務。都令我真係唔會想再幫襯….._.🔎乾鍋鮮魷魷魚份量真係少、叫大辣都唔辣既😢😢😢😢🔎川北涼粉同葵廣食的味道不太一樣😂😂😂因為我好鍾意食葵廣嗰間😂四川朋友話呢個唔係太正宗:0串燒其他都好麻麻…結果最尾去咗其他地方食其他野xd同埋!漏單嚴重!!

🔎乾鍋鮮魷

魷魚份量真係少、叫大辣都唔辣既😢😢😢😢

🔎川北涼粉

串燒其他都好麻麻…結果最尾去咗其他地方食其他野xd

同埋!漏單嚴重!!
2021-12-17 326 浏览
最近天氣凍想吃辣選了旺角老川皇,超多人等位樣樣菜都可選辣度,個人覺得中辣最剛剛好!我想選了喜歡鐵板魷魚須選中辣真的又香口又惹味!全部都是魷魚須真的不多見,份量很大很多洋蔥炒到好香好甜!芫荽,蔥,辣椒全都爆到超香……魷魚須口感外焦內軟,無論配酒配飯都一流!連配料都忍不住吃晒選了2種涼拌菜涼拌萵笋應該浸辣汁一復時間,見到它已經變黃色,很入味不容少看,真的很多花椒油蒜泥白肉一上枱嚇一嚇蒜泥鋪滿晒白肉完全看不到白肉夠薄身,配上生蒜和炸過脆粒咸咸辣辣好正!碟底鋪左青瓜絲,邪惡之中帶有清新爽爽口感! 一試難忘!加了2串重慶燒烤好重籽然粉味道同辣椒粉牛舌 ~ 很煙韌咬口豐富包心丸 ~ 燒完爆汁好刺激
最近天氣凍想吃辣
選了旺角老川皇,超多人等位
樣樣菜都可選辣度,個人覺得中辣最剛剛好!

我想選了喜歡鐵板魷魚須

鐵板魷魚須

選中辣真的又香口又惹味!
全部都是魷魚須真的不多見,份量很大很多
洋蔥炒到好香好甜!芫荽,蔥,辣椒全都爆到超香……
魷魚須口感外焦內軟,無論配酒配飯都一流!
連配料都忍不住吃晒

選了2種涼拌菜

一上枱嚇一嚇蒜泥鋪滿晒

白肉完全看不到

蒜泥白肉

白肉夠薄身,配上生蒜和炸過脆粒咸咸辣辣好正!

蒜泥白肉

碟底鋪左青瓜絲,邪惡之中帶有清新爽爽口感! 一試難忘!

加了2串重慶燒烤

• 酸菜魚
  • 干鍋肥腸
  • 涼拌萵筍絲
2021-12-16 190 浏览
夜麻麻肚餓,想去食宵夜,行經旺角,見到老川王仲有開,膽粗粗想去睇吓仲有冇得食,好彩佢哋收兩點,一點last order。即刻坐低食飯。餸菜款式好多,首先叫咗一個麻辣鵝唇👌🏻,呢個真係比較少見嘅菜式,鵝唇夠爽,口感好好,但係其實食唔到任何除咗辣之外嘅味道。下一道餸,干鍋黃骨魚👍🏻,嚟嘅時候有火暖住,好細心嘅做法,黃骨魚斬開一細舊,容易入口,有少量骨,但係味道好好。孜然羊肉👍🏻,佢係鐵板上,觀感已經一流,好香,每舊羊都有豐富嘅孜然味,推介。叫咗燒雞翼👍🏻,烤羊肉👌🏻,同埋燒韭菜👍🏻,每樣都好味,不過有少少鹹。******************************👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食評分 : 6/10簡評 : 宵夜啤一啤幾好
👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食
評分 : 6/10
簡評 : 宵夜啤一啤幾好
2021-12-12 202 浏览
朋友突然想吃水煮魚,搜尋後終於簡左呢間係旺角上樓的老川皇。上到去,已經好多客人,心諗應該好好食。點知除左水煮魚還可以外,其他菜真係不值一提…花椒水煮魚(生魚片)- 呢個口味類似酸菜魚,只係花椒味會好出。生魚片嘗算鮮甜。涼拌海帶- 撈出黎既海帶係好深色,落左過多豉油…油又過多,海帶完全唔入味。麻辣香鍋,一鍋大兜炒,有蝦,田雞,蓮藕,薯仔…不過兜野唔熱,又無味…失望。

2021-11-26 513 浏览
很久沒吃辣了,就有種想吃辣的癮了!今天在附近下班,就找了間吃辣的餐廳,而且還發現可以叫串燒,那就兩樣一起吃吧!干鍋肥腸(98元)這個真的挺邪惡的,一整鍋上,而且下面還有火來繼續加熱,吃起來熱辣辣,而且炒得非常惹味,辣中帶鹹,又有洋蔥的香甜,配上非常嫩滑又有油香的肥腸,吃起來非常過癮!配飯一流!不過我就只叫了小辣,我覺得辣度不太夠,可以再叫中辣或者大辣會更好吃!樟茶鴨(62元/例)第一次看到這個菜式覺得挺特別的,就試一下!來到是發現是先將鴨煮好滷好然後再油炸得,吃起來外皮非常香脆,鴨肉挺嫩的,茶味較淡!四川擔擔麵(30元)這裡的擔擔麵跟平常吃的非常不一樣,麵質偏軟滑,湯底清淡,但加上了辣油,吃起來挺香的!雞全翼(16元)這個燒得皮脆肉嫩,孜然粉下了非常多,吃起來特別惹味,而且吃起來更帶點辣!羊肩肉(16元)這個吃起來不會太瘦,帶點羊油的香味,羊味挺香的!雞軟骨(18元)這個吃起來爽脆,帶點焦香!雞肉腸(5元)這個是香港常見的雞肉腸,燒得焦焦嫩嫩的,吃起來特別過癮!

干鍋肥腸(98元)

干鍋肥腸

樟茶鴨(62元/例)

樟茶鴨

四川擔擔麵(30元)
四川擔擔麵

雞全翼(16元)

雞全翼

羊肩肉(16元)
這個吃起來不會太瘦,帶點羊油的香味,羊味挺香的!
羊肩肉

雞軟骨(18元)
這個吃起來爽脆,帶點焦香!
雞軟骨

雞肉腸(5元)
這個是香港常見的雞肉腸,燒得焦焦嫩嫩的,吃起來特別過癮!
雞肉腸
2021-11-25
四川擔擔麵
雞全翼
羊肩肉
雞軟骨
雞肉腸
2021-11-12 336 浏览
好耐無去旺角行街,朋友突然想食酸菜魚,係 open rice 見到老川皇。去到真的很多人,坐無虛席。首先点了前菜涼伴茄子,軟綿綿的茄子配特製的醬料,小辣不算太辣,味道很好。再点了酸菜魚,1斤魚的份量2人食非常足夠,魚塊很多,而且很滑很新鮮,湯的味道不太酸,味道不錯。還有孜然羊肉,雖然都是小辣,這個明顯比茄子辣少少,但味道非常好,很冶味,羊肉份量都很多,每片羊肉都非常入味。廚師選擇用鐵板上,上菜時熱辣辣,香噴噴,非常吸引想食。

2021-11-03 280 浏览
約朋友去食餐川菜,見這餐廳地方大,款式又多。餐廳坐無虛席。每枱都有點菜小鐘仔,想搵店員就更加簡單。先點份干鍋鮮魷。有小火爐燒住,保持熱度,亦保持了辣度。上枱已經香氣撲鼻。鍋內有大量椒作配料,味道又麻又辣,好過癮。魷魚軟滑,有鮮味。 尖椒雞腎。雞腎爽口,入味,炒得好香。雞腎細細塊,肉算厚身,而且份量很多。密密食都未食完。尖椒本身唔辣,反而可以中和辣度。 亦點了點麵食,配搭小食啱晒。四川担担麵。有肉碎煮担担麵。同其他餐廳食的担担麵有點不同。味道不會太濃醬料味,配搭上四川辣小食很搭。 四川涼麵。涼麵簡簡單單加了花生已經味道不錯。相對小食,辣度唔算好勁。
約朋友去食餐川菜,見這餐廳地方大,款式又多。餐廳坐無虛席
。每枱都有點菜小鐘仔,想搵店員就更加簡單。

先點份干鍋鮮魷。有小火爐燒住,保持熱度,亦保持了辣度

尖椒雞腎。雞腎爽口,入味,炒得好香

亦點了點麵食,配搭小食啱晒。

2021-11-01 235 浏览
超級難食!!!!😡😡😡😡叫咗串雞軟骨,$18蚊一串,但得6粒,仲要勁細粒,又唔熱又唔好食!野飲叫咗杯珍珠奶茶,正常一間餐廳奶茶應該唔會難飲得去邊,點知超級難飲,奶同茶係分開,應該係用奶粉沖嘅!另外!等個水煮魚等咗成個鐘都未到。問咗員工兩次都話就到,點知等多陣都係未到,員工態度又唔係好。水煮魚啲魚超多魚刺,啲魚又唔好食!!總之尼間野啲野食又難食,等餐又好耐,唔會再黎食。強烈建議大家都唔好黎食!!!
2021-10-31 152 浏览
平時好鍾意食酸菜魚,見到哩間好評咁多所以就想來試一試。但係令人大為失望!啲魚好腥,又多骨。朋友話自己整都冇咁多骨😓因為腥所以叫廚房加咗辣但係都係冇乜變化只可以係其他餸夾啲辣椒落去都先算係食得落。叫咗烤茄子都還算可以,但係酸菜魚就不了。
酸菜鱸魚
2021-10-29 123 浏览
呢日凍凍地想搵啲辣嘢食下,去咗老川皇食川菜。貪佢環境舒適,坐位寬躺,食得自在。今日目的志在食下辣野吹吓水,所以叫左兩個干鍋。干鍋鮮魷,魷魚及配菜份量都幾多,賣相好靚。魷魚爽口,整體都香辣入味,很開胃。黃干鍋骨魚,整碟色彩繽紛,黃骨魚預先切件,醃製入味。黃骨魚冇骨,入口香脆,肉質鮮嫩,好吃之餘食得很方便。2盤干鍋上枱之後,火爐繼續燒着,越燒越熱,食材越食越香辣,好正!再配上鮮榨凍橙汁及冰檸樂,食住辣菜,飲住冰飲,正呀!

今日目的志在食下辣野吹吓水,所以叫左兩個干鍋。

再配上鮮榨凍橙汁及冰檸樂,食住辣菜,飲住冰飲,正呀!

2021-10-07
2021-10-27 1440 浏览
最近經常口淡淡無胃口,想起有好一陣子沒有吃辣,在想起這家位於旺角的老川皇,今晚就來過過辣癮。餐廳在旺角歐美廣場,面積中等,位置空間感足夠,就算平日亦會滿座,記得要早一點到。餐牌有不同的川式菜品,有各式水煮、香鍋、麻辣鍋、各式四川小炒等,同時亦有不同的重慶燒烤可選擇。農家小炒肉點了一客港人比較冷門的湘菜,農家小炒肉說穿了其實就是辣椒炒肉,以切粒的青辣椒大火爆炒五花肉,最簡單的做法其實最考功夫,調味以及火候掌握俱見工夫,辣椒口感爽脆軟嫩恰到好處而鮮味不失,辣椒獨有的鮮香味道帶點辣勁,加上五花肉的脂香,極度下飯。干鍋田雞侍者一奉上干鍋,一股香辣氣味撲鼻而來,一嚐田雞件,舌尖立馬發麻,夠香夠辣,醬汁特別惹味,滲透骨肉,味道令人上癮,田雞件份量多,肉質嫩滑飽滿。重慶燒烤南非生蠔生蠔體型巨大,蠔肉燒烤過後仍然十分飽滿,以大量蒜蓉加上辣椒作為調味,一咬生蠔的天然鮮味依然在口中迸發。重慶燒烤大倉魚大倉魚烤炙過後外層焦香酥脆,而內裡的魚肉仍然保持嫩滑,加上重慶調味粉的重口味,滋味雋美,無與倫比。重慶燒烤茄子當然也要吃點蔬菜,所以點了同樣重口味的燒烤茄子,茄子肉質軟滑中而帶柔韌的口感,一口咬下透發出奇香和
重慶燒烤茄子
當然也要吃點蔬菜,所以點了同樣重口味的燒烤茄子,茄子肉質軟滑中而帶柔韌的口感,一口咬下透發出奇香和非凡冶味,令人食慾大增。
2021-10-27
2021-10-27 122 浏览
我和男朋友都很喜歡吃川菜,最近他帶我去了這間老川皇,他說這間老字號川菜之前經常去吃~ 餐廳座位多,環境熱鬧,川菜的選擇有很多😍 重慶酸辣粉 $30酸辣湯底偏酸,辣度選了小辣,對我來說不辣,不知道是不是酸蓋過了的關係。湯底不會很鹹,沒有很多味精,都可以吃得好香。酸辣粉基本配料都齊,只是薯粉有幾條很硬好像未煮熟。。 辣子雞 $95辣子雞選擇了小辣。辣度不太辣,把辣椒乾一起吃掉才有點辣味,如果吃得辣的朋友,應該要選大辣。這碟菜是無骨雞粒,雞粒很香酥,不是太鹹卻很香口美味。熗炒土豆絲 $68土豆絲鑊氣很足,一上枱已經很香。爽口開胃的一碟小菜。雞全翼串燒 $16雞翼的調味不太鹹,表面佈滿了燒烤粉,很有風味~雞軟骨串燒 $18雞軟骨爽脆一口一粒,非常惹味。茄子 $28這個燒茄子很抵吃,香料調味很足,推介👍🏻

重慶酸辣粉 $30

辣子雞 $95

熗炒土豆絲 $68
土豆絲鑊氣很足,一上枱已經很香。爽口開胃的一碟小菜。

雞全翼串燒 $16
雞翼的調味不太鹹,表面佈滿了燒烤粉,很有風味~

雞軟骨串燒 $18
雞軟骨爽脆一口一粒,非常惹味。

茄子 $28
這個燒茄子很抵吃,香料調味很足,推介👍🏻
2021-10-12 186 浏览
無諗住咁多人呀八點前黎到等5-6張檯都差不多半個鍾呀點左~川北涼粉呢個以前大陸食過好回味但呢個好唔一樣呀首先涼粉唔似呢個半透明狀既少少似薯粉口感個醬汁得辣味呀唔香唔推介呀~炸饅頭呢個黎到熱辣辣SIZE偏細幾好易D HANDLE呀~串燒墨丸, 雞翼, 豆腐干全部都燒得唔干身呀部面仲有水份既外面灑個粉又唔香好唔OK囉
無諗住咁多人呀

呢個黎到熱辣辣
SIZE偏細
幾好
易D HANDLE呀

~串燒墨丸, 雞翼, 豆腐干
全部都燒得唔干身呀
部面仲有水份既