2019-08-29 70 浏览
最近香港風雨飄搖, 我地決定多出街消費, 特別要幫襯多啲小店。今晚約左老公收工後去元朗搵食, 無嚟一排, 條街開左好多新食店, 琳瑯滿目。路過一間新開的火鍋店『老闆火鍋冰室』, 海鮮粥鍋新張8折$198, 收費比鍋心粥還平, 而且不限時, 我發覺最近愛上了海鮮粥鍋🤩餐廳裝修別緻, 走懷舊香港風, 好特別, 坐位寬敞舒適。侍應態度親切有禮, 介紹了他們自家製的特辣XO醬。我們點選了海鮮及配料後, 侍應馬上放上一鍋粥水開始煮。同鍋心粥一樣, 先上海鮮, 食完海鮮後, 放入南瓜及芋頭粒粥水內煮, 火鍋配料隨即奉上。 食完後, 侍應把鍋內的南瓜及芋頭粒壓蓉, 再混入粥膽、頭菜、冬菜、豬油渣及蔥粒窩內煮,粥非常鮮甜好味👍😋因沒有限時, 我們邊食邊傾好自在, 老公還叫我一JAR果茶給我解辣(佢地個XO醬真係好正)。就這樣食了兩個多小時, 這裡海鮮及火鍋配料都很新鮮, 環境舒適, 交通便利, 最重要不限時。我估之後會較難訂位, 所以埋單時又訂了位同班朋友再嚟。🤗🤩果茶好飲,夠大杯兩人分🍹😋

果茶好飲,夠大杯兩人分🍹😋

2019-08-28
2019-08-25 107 浏览
係元朗大坑渠隔離開左新茶記叫老闆火鍋茶餐廳🤔見佢裝修幾old school 價錢又幾make sense就同個朋友黎食個quick lunch 😋朋友叫左G 餐 蕃茄豬扒司華力腸飯 ($48)包中湯- 青紅蘿白湯凍檸茶少甜上台個賣相都幾好👀飯量都幾足料!如果想要陣d 蕃茄汁撈飯食,問侍應姐姐就可以了!豬扒好大塊😍快飯精選我食茶餐精選沙嗲牛肉通心粉配-A 雞扒+ 火腿奄列($48)通粉有彈性唔似有d 煮定一大堆,出黎已經爛曬 合格bro!雞扒外皮都煎得幾脆👀!雞扒都厚肉地!火腿奄列係半熟個種蛋汁半流心喜歡💕💕熱奶茶 ! 港式茶餐廳風味
係元朗大坑渠隔離開左新茶記
叫老闆火鍋茶餐廳🤔
就同個朋友黎食個quick lunch 😋

朋友叫左
G 餐 蕃茄豬扒司華力腸飯 ($48)
包中湯- 青紅蘿白湯
凍檸茶少甜

上台個賣相都幾好👀

我食茶餐精選

沙嗲牛肉通心粉配-A 雞扒+ 火腿奄列($48)
通粉有彈性唔似有d 煮定一大堆,出黎已經爛曬 合格bro!

熱奶茶 ! 港式茶餐廳風味
2019-08-25 76 浏览
Happy Friday,今日係我同先生結婚紀念日子,老公帶我去元朗食好野。元朗出名多野食,老公book左新開既老闆火鍋冰室。復古懷舊冰室,播放一首首八九十年代經典粵語歌曲,環境坐得舒適,有卡位亦都有大臺。哩度粥底火鍋每位$198(加一)價錢相當抵食,老闆準備了2款精選海鮮:鮮蟹及沙白給我地品嚐,另外仲有8款時令海鮮可揀5款(海蝦、鮑魚、刀貝、多寶魚、大尾魷、聖子、貴妃蚌)😍最後揀八款配料來打邊爐😋哩度配料好有特色,好似咸蛋豬肉丸、蟹籽墨魚攘魚肚❤️出面粥底鍋好少見會有,當然點來品嚐,另外點了美國雪花肥牛、穀飼黑豚梅肉、金菇、脆響鈴、腐皮墨魚卷、黑椒牛丸。哩度餐牌會教您每樣海鮮煮熟時間,有計時器俾您自己決定品嚐邊樣海鮮先。7款海鮮相當鮮味,食材相當新鮮😆鮮蟹多蟹肉、沙白刀貝十分鮮甜、多寶魚肉質鮮嫩、海蝦大隻、大尾魷彈牙。醬料方面,哩度有一款係老闆秘制調既XO醬,鍾意食辣朋友一定要試,十分香、十分野味,點火鍋配料最正!飲品方面我叫左老闆推介巨型大杯水果茶,清甜好飲,十分消暑解膩,老公就叫左柑桔檸檬,清爽冰凍。哩個粥底火鍋食料相當豐富,食到中後段我已經覺得十分飽,老公戰鬥力還強😂美國雪花肥牛
元朗出名多野食,老公book左新開既老闆火鍋冰室。
哩個粥底火鍋食料相當豐富,食到中後段我已經覺得十分飽,老公戰鬥力還強😂美國雪花肥牛薄身好味,咸蛋豬肉丸味道濃郁,啖啖咸蛋黃味包住豬肉丸一齊食,耳目一新。
途中侍應將南瓜粒同芋頭粒放入湯底煮,預備最後煮粥底,粥底配料有瑤柱、蔥、菜埔⋯令粥底鮮甜倍增,唔止有鮮味道,而且入味回香。
最後不得不讚👏🏻👏🏻👏🏻哩度侍應招呼十分周到,服務一流,笑容親切有禮,收野及出菜十分快。

2019-08-24 66 浏览
今日同同事黎食午餐....因為落大雨 🌧🌨🌧🌨所以近近地係呢附近食 見佢外表似茶記 內裡又裝修得幾懷舊😆😆而所有野食價錢40至60都有交易同事叫左鹽酥雞排鹵肉飯(價值$48)好大碗 而且包熱飲 有例湯送雞排好酥脆同埋大塊 👍🏻👍🏻😍鹵肉都好送得飯 撈埋一齊 唔覺唔覺就食晒成碗🤣🤣🤣而我就叫左自家制xo醬豬排配煎蛋飯(價值$48)豬排係厚切既 配埋自家制既xo醬 辣辣地 好香口👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
而所有野食價錢40至60都有交易
同事叫左鹽酥雞排鹵肉飯(價值$48)
好大碗 而且包熱飲 有例湯送
雞排好酥脆同埋大塊 👍🏻👍🏻😍
鹵肉都好送得飯 撈埋一齊 唔覺唔覺就食晒成碗🤣🤣🤣

而我就叫左自家制xo醬豬排配煎蛋飯(價值$48)

2019-08-22 87 浏览
一場嚟到胃民地頭,想食長駐元朗嘅日本餐廳又排晒長龍,唯有去遠啲隔涉啲嘅地方,避開晚飯人潮,搵到一間人唔多、幾新正嘅火鍋冰室,睇落似有伏,不過太肚餓,唔理照入。入到去有少少舊香港裝修,仲播住舊歌,感覺唔錯嗌咗杯一公升水果茶,真係犀非利二話不說𢱕隻蟹落去先,要13分鐘㗎蜆唔使烚太耐,剛剛好熟即食,超鮮甜蟶子都好快熟魷魚唔使調味都好夠鹹蚌都好新鮮呀多寶魚肉質好滑仲有鮑魚𠻹呀花膠不失為火鍋恩物除咗海鮮,牛肉都好有鮮味鹹蛋肉丸同蟹籽墨魚攘魚肚都好受歡迎食晒所有嘢,就可以落粥,同所有配料精華融為一體,正呀

老闆押水果茶

嗌咗杯一公升水果茶,真係犀非利

粥底火鍋

二話不說𢱕隻蟹落去先,要13分鐘㗎

番薯蜆

蜆唔使烚太耐,剛剛好熟即食,超鮮甜

蟶子皇

仲有鮑魚𠻹呀

養顏花膠仔
花膠不失為火鍋恩物

美國雪花肥牛

除咗海鮮,牛肉都好有鮮味

鹹蛋豬肉丸

鹹蛋肉丸同蟹籽墨魚攘魚肚都好受歡迎

食晒所有嘢,就可以落粥,同所有配料精華融為一體,正呀
2019-08-21
多寶魚
鮑魚
美國雪花肥牛
鹹蛋豬肉丸
裝修好有香港舊式風味😆早餐、午餐、下午茶時段(即5點前)同一般茶餐廳一樣,晚市(即5點後)就只係提供粥底火鍋🍜----------粥底火鍋 $198/1位 (兩位起)包2款指定海鮮、5款自選海鮮、8款自選火鍋配料首先用粥水烚左海鮮先,跟住menu其中一版既指引烚就好容易,牆上仲有個計時器,唔驚烚唔夠或者烚過龍⏳鮮蟹 同 沙白係指定海鮮,蟹非常鮮甜,睇黎餐廳menu寫住海鮮絕不隔夜重售係真既😍另外5款自選海鮮,綿羊揀左海蝦 鮑魚 大尾魷 油貝 貴妃蚌海蝦係仲生猛嫁,唔好睇少佢,佢隨時跳出碗外,真係嚇死丫😂大尾魷肉質厚,有口感又唔會過韌,好有魷魚鮮味👍 8款自選火鍋配料入面穀飼黑豚梅肉肉味濃,油脂甘香薑汁皮蛋貢丸綿羊第一次見,唔知係咪自製嫁呢😅食要小心啲,因為啲餡會爆出黎😂薑汁味濃,餡亦都見倒有皮蛋,可惜味道唔出,唔知係咪薑味蓋過左😅咸蛋豬肉丸清楚見倒有粒咸蛋黃係入面,有咸蛋黃香,唔會過鹹🙂炸魚皮建議唔好當火鍋配料,可以留番落左粥膽同其他提味既配料(e.g.豬油渣、菜甫)之後先浸落去,鮮甜既粥會更加掛魚皮飲品只有凍飲老闆押水果茶 $42高到飲管都差啲唔夠長,好大枝😍所以叫呢個可以兩個人分🤗
裝修好有香港舊式風味😆
----------
粥底火鍋 $198/1位 (兩位起)
包2款指定海鮮、5款自選海鮮、8款自選火鍋配料

穀飼黑豚梅肉
肉味濃,油脂甘香

薑汁皮蛋貢丸

咸蛋豬肉丸
清楚見倒有粒咸蛋黃係入面,有咸蛋黃香,唔會過鹹🙂

炸魚皮

飲品只有凍飲
老闆押水果茶 $42
高到飲管都差啲唔夠長,好大枝😍所以叫呢個可以兩個人分🤗入面有蘋果、橙、菠蘿、青檸、話梅,好豐富😀
----------
*不設加一服務費
2019-08-19 45 浏览
依幾日天氣有啲涼涼地,又唔想喺屋企煮飯,就出咗嚟食火鍋喇,見到新開張有做特價海鮮火鍋套餐,好似好抵食就即刻去試吓啦!原來新開張左兩星期,裝修都好復古冰室嘅感覺,環境舒適唔會好逼,價錢每位198(2位起)就有粥底火鍋、兩款特選海鮮(鮮蟹同沙白)、5款自選海鮮同自選8款配料有4款調味配料,XO醬係自家秘製,會辣啲海鮮好新鮮,特別推介蟹真係好大隻好多膏呀!丸好有特色,唔會好大粒同太粉呢個價錢又有雞又有牛同豬肉食都幾好老闆押水果茶唔會話太甜又飲到水果嘅味道,我一個人就飲唔晒啦兩至三個人可以share最後食曬d海鮮咁就會落個粥膽落去,再加埋瑤柱、南瓜、芋頭、蔥、豬油渣等等嘅配料個粥真係好鮮甜!埋單$438,抵食,真係飽飽啦!提提大家暫時只收現金

價錢每位198(2位起)

有4款調味配料,XO醬係自家秘製,會辣啲

海鮮好新鮮,
特別推介蟹真係好大隻好多膏呀!

丸好有特色,唔會好大粒同太粉

呢個價錢又有雞又有牛同豬肉食都幾好

個粥真係好鮮甜!
埋單$438,抵食,真係飽飽啦!

提提大家暫時只收現金

2019-08-17 77 浏览
預祝媽咪生日,見佢啱啱裝修好就入去試吓粥底打邊爐。個裝修都幾靚,幾懷舊。可能新開張所以冇乜人,所以坐落幾舒服幾乾淨。由入店舖開始店員啲招呼到食完都非常好,不停會幫我地倒食完嘅殻,同細心同我地講解應該點樣食法,呢個係我覺得需要讚嘅地方👍🏻如果食開海鮮粥底打邊爐都知道一般嘅模式都係差唔多,先食完海鮮再食肉類最後食個粥,最重要係睇佢啲海鮮新唔新鮮,佢個蟹我覺得非常實肉,真心好好食。啲貝殼類都好好味,其他海鮮都唔錯👍🏻仲有花膠來講佢算爽身,有點驚喜。難得嘅丸都唔難食,一般出去食啲丸多個難食🤣🤣最後就係最重要嘅粥,我覺得佢比另一間已經開咗好多分店嘅好食,連我爹哋媽咪都覺得呢間更好食。仲要讚嘅係個水果茶,唔甜。飲完好開胃我哋飲咗兩渣🤤我哋會再嚟食👍🏻仲要冇加一唯一需要改進嘅地方係個冷氣機有滴水。希望可以維修一下🙏🏻

唯一需要改進嘅地方係個冷氣機有滴水。希望可以維修一下🙏🏻

2019-08-17
庆祝纪念
生日
  • 粥底海鮮火鍋
2019-08-16 52 浏览
又到星期五晚; 網上睇到元朗有間新開嘅粥底火鍋, 見新開有特價(原價248一位, 特價198一位), 立即同朋友去試下。 落車跟住google map 行, 離遠已經到到個大招牌!Order 咗粥底火鍋套餐,套餐包兩款特選海鮮、五款自選海鮮、三款粥底蔬菜、+8款火鍋配料。 特選海鮮有鮮蟹同埋沙白, 另外自選海鮮就點咗海蝦、鮑魚、聖子皇、黃沙大蜆同埋貴妃蚌。而火鍋配料就點咗, 墨魚丸、豬肉、肥牛、黑椒牛丸、鹹蛋豬肉丸、午餐肉、腐皮墨魚卷、同埋娃娃菜。全部海鮮都好新鮮!好新鮮!好新鮮! 蟹有膏, 有蟹味🤣。 蝦鮮甜彈牙, 聖子夠大隻, 鮑魚爽口彈牙。 全部都好新鮮,鮮甜, 冇得頂!配料全部都唔錯。 最特別係鹹蛋豬肉丸, 好正, 老闆娘話係佢地鋪頭特製。 墨魚丸都唔錯, 彈下彈下! 午餐肉有三塊, 如果比四塊會更好。 食到尾聲, 可以叫侍應姐姐加埋粥料、 攪幾下就有粥食, 食埋用海鮮打邊爐嘅精華。 飲品點咗「老闆押水果茶」,一杯水果茶目測有成公升都只係42蚊, 呢個價錢真心平! 水果茶內有橙、蘋果、菠蘿、青檸仔, 仲有兩粒話梅。 埋單480兩位, 呢個價錢食到海鮮同埋幾款配料, 仲有個海鮮

埋單480兩位, 呢個價錢食到海鮮同埋幾款配料, 仲有個海鮮味嘅粥, 算係好抵!