2017-06-03 218 浏览
當我好想食點心既時候, 我就會諗起老點, 呢間絕對好食過一般既傳統酒樓, 所以要食點心我一定去老點食~~地方不是話好大, 亦無豪裝, 但勝在坐得舒服, 下午人不是太多, 真係坐幾耐都無人趕, 有慢活既感覺呀~~點心款式又比傳統酒樓出色及特別, 重定期有新款點心推出, 真係唔會悶親D食客, 最重要係價錢大眾化...名目魚淮山燉響螺          HK$48呢個湯堅係真料實料呀~!! 有兩三舊響螺肉, 名目魚, 淮山同瘦肉等去燉!! 飲落好清甜同感覺好滋潤呀~~ 順民百花壤魚肚        HK$26蝦滑配魚子壤上魚肚上, 感覺特別! 蝦滑夠爽口彈牙, 魚肚又夠滑同軟綿綿, 我很喜歡呢款點心呀~~清酒雲吞雞           HK$28一上枱已經傳出陣陣清酒香味, 入面除左有好多件雞件, 但有成3,4隻雲吞, 仲粒粒都有蝦ga~~ 雞又夠滑同鮮嫩, 仲帶酒香, 好正呀~~ 高湯魚翅灌湯餃             HK$38呢個高湯魚翅灌湯餃正宗皮薄餡多, 有蝦, 帶子, 魚翅同魚肚, 絕對比傳統酒樓既灌湯餃出色, 個湯又好清甜, 想再encore呀~~ 可愛四色小甜品

名目魚淮山燉響螺          HK$48

順民百花壤魚肚        HK$26

清酒雲吞雞           HK$28

高湯魚翅灌湯餃             HK$38

可愛四色小甜品            HK$33

呢個四色小甜品分別係呂宋香芒小布甸, 香濃咖啡小慕絲, 一口忌廉焦糖蛋同回味石榴小布甸所組成的, 每款細細件, 啱晒貪心既我地乜都想試d, 我個人最喜歡係香濃咖啡小慕絲, 淡淡咖啡香, 又香又滑, 不過其實其他都好滑ga! hehe~~

呢度已經免加一, 如果打埋個卡仲可以慳埋個HK$6茶錢, 真心低到無朋友呀!! 哈哈~~
2017-06-02 34 浏览
已經係第二次來光顧的'老點'平日非繁忙時間黎可以唔洗排隊等位每樣點心都係熱辣辣送上每次黎到都必點'班蘭馬拉糕'因為很少地方可以食到還有'唔係老點小漢堡'都很推薦食物質素可以但員工語氣態度就極差
已經係第二次來光顧的'老點'
還有'唔係老點小漢堡'都很推薦
食物質素可以
但員工語氣態度就極差
2017-05-31 126 浏览
回頭指數:🌕🌘🌑🌑🌑晚上來得算早,等位置還不算等很久平時真的很多人排隊而且網評很多好評還奪得openrice xxx佳餐廳?很多人推薦過的竹筒飯一個排骨一個肉餅正常的口感,正常的味道飯有點硬個人就覺得太鹹了不知道是味精過多還是大部分出去吃飯的人口味都重我被家人成為湯袋源於我酷愛喝湯基本上很多湯我都很喜歡很喜歡喝可是這個,真的不是特別欣賞哈但我還是把它清空了由於座位真的很窄很擠過道也很窄桌子也很小,急著清理食物所以沒有拍照~由於真的不便宜很多人排隊,味道很一般估計不會再來了吧🤔🤔
回頭指數:🌕🌘🌑🌑🌑

晚上來得算早,等位置還不算等很久
平時真的很多人排隊
而且網評很多好評
還奪得openrice xxx佳餐廳?
很多人推薦過的竹筒飯
一個排骨一個肉餅

正常的口感,正常的味道
飯有點硬

個人就覺得太鹹了
不知道是味精過多
還是大部分出去吃飯的人口味都重
我被家人成為湯袋
源於我酷愛喝湯
基本上很多湯我都很喜歡很喜歡喝
可是這個,真的不是特別欣賞哈
但我還是把它清空了

由於座位真的很窄很擠
過道也很窄
桌子也很小,急著清理食物
所以沒有拍照~

由於真的不便宜
很多人排隊,味道很一般
估計不會再來了吧🤔🤔
2016-10-11
2017-05-31 64 浏览
最近一直都在試不同的點心店, 這次就來試一些新派的點心。這家點心店是屬於深井有名的火鍋店集團,感覺食物的質素好像有保證。點了愛心白汁芝士磨菇雞批,就算放了一段時間外層的酥皮也保持鬆化。裡面的芝士不算濃郁,味道被白汁掩蓋了,而磨菇的份量都不算多。可能本身不愛吃雞批,所以這個的評價都不高。另外還點了脆炸韭菜餃、牛肉球和燒賣,除了炸韭菜餃外,其他都是水準以上,可能新派點心要做得出色相對而言也是困難的。整體環境都還好,價錢平均也是二十幾塊一碟,但優勝之處是營業時間比較長,來吃宵夜也不錯。不過,建議只點傳統點心跟竹筒飯就可以了。
愛心白汁芝士磨菇批

2017-04-18
$70 (早餐)
2017-05-30 72 浏览
百花蟹子魚肚食唔慣,口感麻麻。戚風班蘭馬拉糕好細件,味道同普通馬拉糕冇分別,只係顏色鮮艷吸引人注目。高湯素翅灌湯餃正正常常蝦肉飯呢個係甘多個最好食,調味得啱啱好,好食。可愛四色小甜點賣相幾得意,但味道只有原味的好食,其他都好怪燒賣口感有點肥膩
百花蟹子魚肚
食唔慣,口感麻麻。

戚風班蘭馬拉糕
好細件,味道同普通馬拉糕冇分別,只係顏色鮮艷吸引人注目。

高湯素翅灌湯餃
正正常常

蝦肉飯
呢個係甘多個最好食,調味得啱啱好,好食。

可愛四色小甜點
賣相幾得意,但味道只有原味的好食,其他都好怪

燒賣
口感有點肥膩
2017-05-28 107 浏览
Lunch食得晏,但夜晚同Mayday又有個五月之約,想簡單d食點心,完場再去食糖水。之前都有留意到雜誌有推介過lee間老點點心,啱曬今日嘅安排~ 接近6點到達,可能未到飯市,入座率不高。店舖不算大,但裝修雅致。美中不足係座位設置較窄,出入較迫;考慮到lee點,店家所揀選嘅凳下面可以擺放隨身物品,職員帶位後都會溫馨提示一聲,頗貼心。與多數酒樓的碗碟相比,老點點心嘅碗較淺,碗口寬敞,方便承載食物。打卡免茶介窩~ 今次我哋冇參考太多人氣之選,隨心揀咗幾款想試嘅小食。黃金蝦春卷炸至金黃色的春卷香脆可口沒有油益味;卷內嘅蝦肉頗爽,細長嘅造型令人覺得餡料略少,有意猶未盡嘅感覺。蘸上醬汁,風味提升。鮑汁柚皮鴨掌這是一款不算常見的點心,加上男友愛吃掌翼一類嘅食物,當然要試~ 鴨掌炆得夠腍,入味;醬汁整體帶甜味,不會太厚身黏稠;柚皮嘅處理也不錯,沒有苦澀味,吸收了鮑汁和鴨掌的精華,入口即溶,但略嫌口感「鞋」咗少少。碧綠帶子腸蝦腸成日食,今次食帶子腸。皮算薄,夠滑,帶子爽口乜雪味;比起一般食肆嘅帶子腸,老點點心嘅出品,多一點碧綠,多一分清爽,賣相也不覺單調。腸粉記得要趁熱吃哦~咖喱魷魚煲咖喱魷魚煲有點迷

打卡免茶介窩~

今次我哋冇參考太多人氣之選,隨心揀咗幾款想試嘅小食。

碧綠帶子腸

碧綠帶子腸

咖喱魷魚煲
咖喱魷魚煲有點迷你,但魷魚夠鮮甜爽口又入味;咖喱汁香但不算濃稠,屬輕食咖喱之選;食到最後先發現,有d烏冬喺底部,吸收咗咖喱汁同魷魚嘅鮮,烏冬軟滑略欠煙韌。如果份量可以再豐富d就更好啦~

高湯魚翅灌湯餃
需要一定時間燉煮嘅灌湯餃壓軸登場。侍應揭蓋嘅時候就聞到迎面撲來嘅高湯香味;湯汁滿滿,鋪面嘅係數量不少嘅魚翅以及少量火腿絲,灌湯餃size頗大。嚐一口高湯,不及想像中的濃郁,但很清甜。戳開灌湯餃,會看到裡面嘅配料非常豐富,竹笙、原隻蝦肉、原粒帶子。$38有如此出品,實屬物有所值!

我哋離開嘅時候只係華燈初上,門外已有不少食客在等位~ 看來老點點心作為新派點心代表之一,已在不少食客心中佔一席位。
下次再來品嚐其他出品~

2017-05-20
高湯魚翅灌湯餃
同朋友book定位食既兩個招牌竹筒飯都超級好味如果真係要比,我自己最鍾意海蝦竹筒飯樣樣送都好鬼好味包括魷魚女仔可以食到飽一飽 就咁食一個竹筒飯已經本身已經飽左但見到饅頭試食左下覺得好好味跟住食埋😂😂😂🤣一定會再黎 非打手😆
同朋友book定位食既
兩個招牌竹筒飯都超級好味
如果真係要比,我自己最鍾意海蝦竹筒飯
樣樣送都好鬼好味包括魷魚

• 標叔炸饅頭
  • 海蝦肉餅竹筒飯
  • 新鮮肉排竹筒飯
2017-05-19 54 浏览
今日同男朋友去咗旺角睇戲,經過呢間點心店,以前經過已經好想試好耐啦,今次同男朋友又突然想食點心,最後就入去試吓啦咁我哋梗係主要食啲特別嘅菜式啦!新鮮肉排竹筒飯講真,其實真係除左個竹筒都冇咩特別😂威風斑蘭馬拉糕味道比普拉糕冇咁甜,食落口個鬆軟度都唔錯黃金蝦春卷炸得好脆 蝦都好大隻脆炸韮菜餃都足料ge 冇咩特別珍寶鮮蝦腸粉蝦都好大隻 一份一口 唔錯總括來講,間餐廳雖然係食點心,但係都算有創意,如果再加多少少其他國家嘅風格都唔錯👍🏻

咁我哋梗係主要食啲特別嘅菜式啦!

新鮮肉排竹筒飯
講真,其實真係除左個竹筒都冇咩特別😂

威風斑蘭馬拉糕
味道比普拉糕冇咁甜,食落口個鬆軟度都唔錯

炸得好脆 蝦都好大隻

脆炸韮菜餃
都足料ge 冇咩特別

珍寶鮮蝦腸粉
蝦都好大隻 一份一口 唔錯

下午茶
2017-05-11 121 浏览
終於等到老公放工,經常冇住家飯食既我地到左哩個鐘數會煩惱又唔知食乜,今日我突然諗起去食下點心都好,嘗算早唔洗等位,一如既往服務員既態度系好好,落完單會叫你睇下有冇錯漏,唔系就甘擺低系枱唔聲唔聲就算果種,仲會見到你飲晒杯茶好快就會加,可能系鋪仔細細既好處啦系fb讚好同分享可免茶芥,慳返12蚊今晚全部都系老公嗌既,我冇睇menu,所以唔知d野食正確既名...蝦餅竹筒飯/咖哩魷魚鳯爪/響鈴腸/蒸魚韻/蝦餃其實....蝦餅竹筒飯舊肉都有好多蝦系入面,而飯就系比較健康既紅白米響鈴腸系我地每次既例牌咖哩魷魚都好咖哩夠辣鳳爪同蝦餃正常野,唔會系難食魚韻我唔食既,但見老公食得好滋味最後有人話唔夠喉仲嗌多個魚肚同黃金糕魚肚入晒味又唔會好林,正呀黃金糕宜家好少地方有又少食,所以特別好食既仲有一提好似系每2個月轉一次menu既,間中都會有新野出下
終於等到老公放工,經常冇住家飯食既我地到左哩個鐘數會煩惱又唔知食乜,今日我突然諗起[老點]去食下點心都好,嘗算早唔洗等位,一如既往服務員既態度系好好,落完單會叫你睇下有冇錯漏,唔系就甘擺低系枱唔聲唔聲就算果種,仲會見到你飲晒杯茶好快就會加,可能系鋪仔細細既好處啦
系fb讚好同分享可免茶芥,慳返12蚊

蝦餅竹筒飯/咖哩魷魚
鳯爪/響鈴腸/蒸魚韻/蝦餃
其實....
蝦餅竹筒飯舊肉都有好多蝦系入面,而飯就系比較健康既紅白米
響鈴腸系我地每次既例牌

咖哩魷魚都好咖哩夠辣
鳳爪同蝦餃正常野,唔會系難食
魚韻我唔食既,但見老公食得好滋味
最後有人話唔夠喉仲嗌多個魚肚同黃金糕
魚肚入晒味又唔會好林,正呀

黃金糕宜家好少地方有又少食,所以特別好食既

仲有一提[老點]好似系每2個月轉一次menu既,間中都會有新野出下

響鈴腸
蝦餃
2017-05-10
響鈴腸
蝦餃
2017-05-10 88 浏览
班朋友本身都鐘意食點心 既 ,去開旺角 ,諗吾到食咩好 ,諗諗下可試下老點 Wor係旺角搵左陣路 ,終於搵到啦 點心 都幾多款 !!!!安格斯牛肉腸粉 竹筒飯 黑松露燒賣 仲有一口烤雞漢堡yummy

係旺角搵左陣路 ,終於搵到啦

點心 都幾多款
!!!!
安格斯牛肉腸粉 竹筒飯 黑松露燒賣
仲有一口烤雞漢堡
yummy
啲嘢食就真係唔錯!推薦馬拉糕:唔知點解綠色,但係口感鬆軟,而且唔會太甜太假嘅味!竹筒飯我估就真係必須食啦!呢度sell竹筒飯嘛~個排骨蒸得都嫰,啲飯加淋埋汁就更加好食~另外春卷都唔錯,鳳爪就正常水平~小巧玲瓏,可以試到唔同菜式。

另外春卷都唔錯,鳳爪就正常水平~

小巧玲瓏,可以試到唔同菜式。
题外话/补充资料: 其實經常會過嚟食,但係每次入去都覺得座位安排好差...明明有枱,又喺要留低,話要留俾多幾個人嚟食嘅人,結果坐啲好古怪嘅位置,食完喇,個場都未有人嚟,唔知為咩要坐去角落頭...試過幾次入去,明明有枱,死唔俾我哋坐,跟住激走咗...提提大家,因為地方細,唔齊人都唔俾入去嘅~!
2017-05-05
  • 馬拉糕
2017-05-07 103 浏览
已經光顧過依間"老點"唔止一次,多數都係閒日嘅下午茶時段,貪佢有每天不同嘅優惠推介。不過今日去完金魚街買金魚,屋企人想起佢嘅點心唔錯要幫襯佢囉。首先點嘅係安格斯牛肉腸粉,每次嘅必定之選。雖然鮮蝦餃唔係星期一嘅優惠價錢,但係家人都忍唔住,正價都要食佢。依度嘅叉燒包都非常好味。最後就要講講至愛嘅豬手,因為冰梅嘅關係。比較平常食開那些,無咁肥膩。入口之後發覺皮脆香甜,跟南乳豬手相比,別有一番味道。
首先點嘅係安格斯牛肉腸粉,每次嘅必定之選

依度嘅叉燒包都非常好味

2017-05-07
2017-04-29 188 浏览
老點點心 旺角區一間中式野心鋪, 同酒樓唔同 係細細間中式食店既陳設 主要賣點心 賣既點心製作用心 特別得黎幾有創意星期6 燉湯 鱷魚肉准山燉豬爭 48 蚊燉湯一至日都唔同 星期六係鱷魚肉材料好豐富 有椰子 准山 蘿白 龍眼 粟米 落好足料 豬爭好肥美 加上䲔魚肉乾 湯該燉左好耐 飲落好有口感高湯魚翅灌湯餃 1 盅38 蚊用瓦煲上 灌湯餃湯皮好香滑 有兩隻新鮮蝦肉 同埋煮得好林既竹笙 仲有帶子 同唔少既魚翅 食落好夠味 再點埋醋 正夏日冰梅豬手 22 蚊冰梅豬手 成個醃到紅色 十分夠酸梅味 . 豬手好彈牙 充滿骨膠原 食落去好有酸梅既juicy好味芝心脆炸蝦丸 29 蚊蝦丸雖然係炸 但睇得出 係手打 食落去除左香脆。仲好有口感 一咬開有好濃烈既芝士漏出黎 芝士流心 熱辣辣 同彈牙既蝦丸一齊食好好味脆炸韭菜餃 24 蚊炸至金黃色既韭菜餃 出面既茨粉厚度剛好 食落夠熱辣辣同香脆 , 一咬開熱辣辣 韭菜 好新鮮 食落好有口感 咸度適中 仲有新鮮蝦肉 好食清酒雲吞雞 28 蚊用瓦煲上碟 一上就好香 清酒味 上面有好香香葱花味 上面有 3,4 粒 菜肉雲吞 好爽滑既皮好有口感既豬肉, 而雞肉既皮
老點點心

夏日冰梅豬手 22 蚊

芝心脆炸蝦丸 29 蚊

脆炸韭菜餃 24 蚊

清酒雲吞雞 28 蚊
用瓦煲上碟 一上就好香 清酒味 上面有好香香葱花味 上面有 3,4 粒 菜肉雲吞 好爽滑既皮好有口感既豬肉, 而雞肉既皮同肉 同好嫰滑

戚風班蘭馬拉糕 22 蚊
班蘭糕一睇就知係班蘭糕 成個糕綠色,有好香班蘭味 糕既質地軟熟 中間有一個個細孔 所以口感好好唔會太林 而且食落既班蘭香甜度適中 好食

咖哩魷魚煲 26 蚊
魷魚煲有好多魷魚 落足料之餘仲十分彈牙 , 食落 好新鮮 咖哩汁好香濃 甜辣度適中 而且浸落魷魚上面 食落好有側感 上面有三色椒絲調味 外表美觀又好食

須民百花壤魚肚 26 蚊
用葱絲做裝飾 魚肚有三四件 十分爽滑 醬汁係類似雲吞雞既湯汁 同爽滑既魚湯好match . 而上面既蝦滑 好彈牙 鋪滿住魚子 又香又夠蝦味 又好食
2017-04-29
2017-04-26 363 浏览
無論係傳統點心定新派點心我都好中意食,平日耐唔耐就會同友人去飲下茶享受下中式既悠閒。呢日去到旺角,我地就去左係旺角染布房街既老點點心竹筒飯,貪佢有好多新式點心。一去到條街就見到好多人係門口等緊,而排係我地前面有5張飛。雖然係5張飛,但可能餐廳地方唔大,我地都等左成40分鐘先入到去。一入到去先見到D位同位之間都好迫下,而且我地係4人台,要同人搭台。係攞飛既時候,店員會派埋點心紙,所以我地一入去已經好快手咁遞張點心紙落單。不過可能製作需時,遲過我地坐低既客已經食緊野,我地order既都仲未上。又過了15分鐘度,終於有野食啦!呢個燒賣幾大粒,而且d蝦好新鮮彈牙,又食到黑魚子既咸香味。鮮上肉嚮鈴腸,一見到個名就覺得好吸引,又鮮又脆咁,一咬真係脆到「索索」聲,加埋彈牙蝦肉同滑滑既腸粉,口感非常豐富!值得一試!呢款有齊晒我中意既兩樣野:芝士同蘑菇!而且個撻皮都唔錯,3個有2個都係我食左。一上台果陣覺得呢個點心好油膩,唔多吸引。不過友人話好香酒味,叫我快d試下,抱住半信半疑既態度,冒住增肥既危機,我飲左啖,都真係幾香既,但唔會太濃,清湯咁。而d雲吞就略嫌細粒左少少。最後黎個冰梅豬手飯,豬手酸酸甜甜好

咸香黑魚子燒賣
呢個燒賣幾大粒,而且d蝦好新鮮彈牙,又食到黑魚子既咸香味。
鮮上肉嚮鈴腸
愛心白汁芝士蘑菇雞批
呢款有齊晒我中意既兩樣野:芝士同蘑菇!
而且個撻皮都唔錯,3個有2個都係我食左。
冰梅豬手竹筒飯
最後黎個冰梅豬手飯,豬手酸酸甜甜好開胃,而且咬落爽口,送飯岩晒。

2017-04-23
鮮上肉嚮鈴腸
愛心白汁芝士蘑菇雞批
  • 鮮上肉響鈴腸
2017-04-25 248 浏览
前幾日放假一家人朝早去食點心 聽聞老點點心係得獎熱店好多人食於是就去試試***飯粒煙韌乾身但略嫌紅米太少冇咩竹筒香味似普通茶樓蒸飯無需要特別嘗試😕*** 幾多料熱辣辣ok ge***燒賣算係鎮店之寶 食到魚子***整體感覺好一般 唔係話特別好食 不過不失
前幾日放假一家人朝早去食點心
聽聞老點點心係得獎熱店好多人食