2022-08-24 14 浏览
一班同事慶祝小妹升職,經朋友介紹黎到呢度試下。😎🌟青花椒烤鉗魚 全$258🌟呢間店烤魚味都唔錯,烤魚鲜嫩可口,口感好鮮美,魚肉細嫩又緊實鱼肉每啖都覺超满足,而且青花椒烤鱼入面的青花椒顆粒好大又純,真係變成蠟腸咀都不停地食食食,因為真係鮮香開胃,好有魔力又邪惡!🥢🐟🌟黃金脆炸魚皮$68🌟鹹蛋炸魚皮份量好足料,鹹蛋味重,可以做到鹹蛋醬同炸魚皮混合一齊,好似流沙狀態咁~新鮮炸起,熱騰騰咁食,特別美味…好想再食多碟🍴🌟椒鹽龍王鬚$70🌟魷魚鬚口感十分足,椒鹽味好濃,炸得香脆可口,呢碟黎左一陣,好似眨眼間掃清,手快有手慢冇!👀🐙食到尾聲時,同事們話呢度絕對係相聚既好地方,已約好再來幫襯,仲要推介更多人黎!🥸
一班同事慶祝小妹升職,經朋友介紹黎到呢度試下。😎

🌟青花椒烤鉗魚 全$258🌟

🌟黃金脆炸魚皮$68🌟

🌟椒鹽龍王鬚$70🌟

我地一班朋友因工作讀書關係各有各忙,難得出黎聚,每次約齊人出黎食飯都會搜羅美味又方便傾計的餐館,來一個舒舒服服聚舊!呢間招牌去骨海南雞🐥賣相吸引!價錢唔算好貴,而且佢係去骨雞,雞肉真係特別滑!仲要好入味,重點係冇骨咬落去啖啖肉,口感太豐富🤤飯呢係粒粒分明仲要加咗乾蔥落去,成件事無得頂👏🏻青花椒烤鉗魚🐟🐟上碟~蔥末與青花椒結合,真係香氣濃郁,鮮麻開胃,泡椒味酸辣與酵香,真係超好味好香的酥脆五香卷🙌,五香卷入面包左蝦肉同魚肉咁,食落去好香口又熱騰騰,簡直無得頂大家最搶手的椒鹽龍王鬚來到,即係秒殺咁清哂,魷魚鬚🐙炸得岩岩好,咬上去好彈牙,脆卜卜,仲灑上椒鹽,,好食到頂呱呱!😋朋友們都飲飽食醉,話要下次再黎呢間店!讚!

朋友們都飲飽食醉,話要下次再黎呢間店!讚!
2022-08-23 9 浏览
前幾天聽同事說,有間土瓜灣的雞煲好惹味,專登前來朝聖一下,到店後,店舖都好乾淨,店務員仍好願意帶位同加水俾我地😊叫左幾碟性價比高的菜式👏🏻孜然牛仔骨好大碟,牛仔骨食上去易咬口,肉咬上一啖就好多肉汁,完全唔係急凍的肉呢,而且好多配料,有青椒、蔥同炒過的炸蒜蓉,十分惹味🥩然後再來了另一碟,同樣係好吸引的菜式登登登椒鹽龍王鬚~嘩…呢道菜食完返尋味,好有童年回憶,炸魷魚食得多,佢炸得金香而且又灑上椒鹽,同我細個食開的大排檔好相似😝主菜多了~回味雞煲,好抵食,一大煲都係$258,食都好豐富,香料好多好正,而且雞肉有鮮雞味,整體個味道係很好😎椒鹽墨魚餅簡直無得輸,墨魚有很多墨魚膠,好似自己手打咁,炸起上來好脆又夠味,完全食唔停👍整體來說,間店坐位都好闊,環境唔錯,食物又算平民化,抵食,值得再光顧🍴

叫左幾碟性價比高的菜式👏🏻

2022-08-23 19 浏览
餐館環境都唔錯,十分開揚,而且餐牌好多選擇,今次2人聚會一就點3碟夠啦,下次再來食雞煲!😝霸王辣子雞 例$72 辣子雞係一道非常邪惡的菜式,但愈食就愈停唔到😂而且辣椒多到~雞炸到好乾身好脆口,中意食辣的粉絲一定要來試,真心好食!👍😎青花椒烤鉗魚 全$258身為愛魚之人,當然要整條魚一齊食,揀左青花椒黎炮製整條魽魚,大大盆條魚上枱,魽魚魚肉好嫩滑,外皮烤得好香脆,外脆內軟既口感好惹味,仲有金菇做配菜呢😋酥脆五香卷 大$72五香卷炸得乾身,食落鬆脆,咬落去啖啖肉,咬落去都有新鮮位,入面係肉餅混合左啲材料,都幾特別,點埋甜酸醬,不知不覺就食哂啦,哈哈,睇黎下次要叫多碟🤗總括而言,店舖的環境寬敞又乾淨,菜式多元化,好岩一家大細黎食,所以值得推介!💪🏻

霸王辣子雞 例$72

青花椒烤鉗魚 全$258

酥脆五香卷 大$72

2022-08-22 16 浏览
網上見到位於土瓜灣既聚寶食軒人氣超高,既然放假好姊妹同我一樣愛辣😆,就黎兩個辣妹嚟個辣味約會。🌟酥脆五香卷,表皮香口酥脆,咬落餡料彈牙,餡料又有香蔥🌱,所以食落好香口惹味~🌟青花椒烤鉗魚,湯底麻麻辣辣好香口刺激🤩。鉗魚鮮味十足,肉質柔軟,非常好味!🌟黃金脆炸魚皮,炸到金黃色好靚✨,又香噴噴,超吸引。咬落脆卜卜,魚味香濃,浸落烤鉗魚湯超惹味!辣味約會好滿足,食物夠香夠惹味。仲有,店員超級貼心,提醒我地小心辣油湯底整到衫🥰。

2022-08-22 5 浏览
最近同同事傾開想食港式餐廳🇭🇰,同事介紹左一間係舊間既小店,放工立即坐地鐵去土瓜灣。一出地鐵站行左2分鐘已見到餐廳門口有好多人,除左等外賣仲有等位既,我地一行四人大概等左15分鐘就入座。全隻招牌去骨海南雞 $168 :🍗雞肉肥美,雞皮好滑溜香口,雞肉肉質好幼滑,新鮮無雪藏既味道,very nice!黃金脆炸魚皮$68 :🐟上枱已聞到香氣撲鼻,咬落脆卜卜,好香口滋味,好食到叫左兩牒。孜然牛仔骨$80 ;🍖牛仔骨有香濃牛肉味,孜然味道濃郁,辣椒、蔥配搭令牛仔骨更添惹味!青花椒烤鉗魚$258 :🐠鮮青花椒味鉗魚,香香辣辣,刺激味蕾,鉗魚肉質鮮嫩鬆軟。湯底仲好足料有青椒、花椒、芫茜、西芹、金菇。全程見到餐廳客似雲來,超級多人,埋單每人唔洗$150😳,性價比超高。同同事約定下星期五summer Friday早放黎再食🥳!!

全隻招牌去骨海南雞 $168 :

黃金脆炸魚皮$68 :

孜然牛仔骨$80 ;

青花椒烤鉗魚$258 :

網上多人推介人氣超高的餐廳❤️‍🔥,剛好鄰近屯馬線,一於和姊妹們相約去試一試。《椒鹽龍王鬚》🦑龍王鬚粗,肉質厚實彈牙🦷,椒鹽香濃,十分滋味~《青花椒烤鉗魚》🐟味道麻辣香口,刺激味蕾。還有金菇、芫荽、西芹等配菜,十分足料,一口香辣鉗魚,一口西芹,又刺激又爽口~《黃金脆炸魚皮》🐠魚皮炸得酥脆香口,大片魚皮吃過不停😋。《霸王辣子雞》🐤雞肉表皮脆口,肉質幼嫩滑溜,配上大料辣椒🌶️,辣味十足!姊妹們盛讚,店舖地理位置方便,食物質素上等,棒棒的👍🏼!

《椒鹽龍王鬚》🦑
龍王鬚粗,肉質厚實彈牙🦷,椒鹽香濃,十分滋味~

《青花椒烤鉗魚》🐟

《黃金脆炸魚皮》🐠
魚皮炸得酥脆香口,大片魚皮吃過不停😋。

《霸王辣子雞》🐤
雞肉表皮脆口,肉質幼嫩滑溜,配上大料辣椒🌶️,辣味十足!

姊妹們盛讚,店舖地理位置方便,食物質素上等,棒棒的👍🏼!
2022-08-19 11 浏览
今日帶左家人去食〈聚寶食軒〉,住左係土瓜灣多年既家人一直都未有試,今次俾到個驚喜佢地😉!💓媽媽最愛椒鹽墨魚餅墨魚餅肉質滑溜溜又彈牙,椒鹽味道濃郁,又唔太鹹,墨魚餅鮮味更出,勁好味呀!👃🏻香噴噴孜然牛仔骨孜然味濃郁,牛仔骨鬆軟香口,加埋辣椒、蔥,更加惹味!👨‍👩‍👧‍👧全家都愛招牌去骨海南雞雞皮滑溜軟淋,雞肉肉質幼嫩,成隻雞都好滑包括雞胸添!💕妹妹最鍾意紅糖糍粑糍粑煙韌軟淋,紅糖漿好濃而不膩,唔太好甜品既我都食左3舊😙。而家每日爸媽都會叫我放工係度買外賣加餸🤣,實在太好味啦!

💓媽媽最愛椒鹽墨魚餅

👃🏻香噴噴孜然牛仔骨
孜然味濃郁,牛仔骨鬆軟香口,加埋辣椒、蔥,更加惹味!

👨‍👩‍👧‍👧全家都愛招牌去骨海南雞
雞皮滑溜軟淋,雞肉肉質幼嫩,成隻雞都好滑包括雞胸添!

💕妹妹最鍾意紅糖糍粑

而家每日爸媽都會叫我放工係度買外賣加餸🤣,實在太好味啦!
2022-08-18 21 浏览
早排經過土瓜灣地鐵站,見到店外好多人排隊,即刻上網睇下,原來係土瓜灣好熱門既餐廳🔥,立即行動call埋老公一齊食。1️⃣酥脆五香卷$45皮香之餘咬落索索聲好酥脆😍,餡料都好嫩滑。2️⃣細酸菜魚$198魚肉片肉質嫩滑新鮮,加埋酸辣湯底,非常之惹味!湯料又有芽菜、芫茜芬香又爽口。食啖酸菜好開胃😋,加上吸左酸辣湯既魚肉片,超美味呀!3️⃣寧波醉蝦$100蝦肉爽口彈牙又新鮮,酒味仲好香醇🥃,食完再叫左牒外賣返屋企食!總括嚟講店員好爽手👍🏼,食物又好味,期待下次再嚟!

1️⃣酥脆五香卷$45
皮香之餘咬落索索聲好酥脆😍,餡料都好嫩滑。

2️⃣細酸菜魚$198

3️⃣寧波醉蝦$100

總括嚟講店員好爽手👍🏼,食物又好味,期待下次再嚟!
2022-08-18 20 浏览
朋友介紹之前食過一間社區小店叫〔聚寶食軒〕,大讚超好味,今日帶埋我一齊去食好野。去到店外,小店看似普通茶餐廳,但人流不絕,不停有客人出出入入😲。朋友推介🔥-霸王辣子雞辣子雞嚟講佢真係頂級,落足芝麻、花椒、辣椒等既材料。雞肉炸到脆卜卜又乾身,辣味到位仲好香口添👏🏻!店員推介🔥-回味雞煲雞肉肉質滑溜幼嫩,醬汁仲好濃好滋味。成個雞煲充滿住香麻辣既紫洋蔥,送飯超正,叫左兩個白飯🍚。本人強烈推介🔥-紅糖糍粑糍粑口感軟糯煙韌,紅糖漿好香甜濃稠,好啱愛煙韌🍡甜食既我。朋友絕對無介紹錯呢間低調既小店🥰~

朋友推介🔥-霸王辣子雞

店員推介🔥-回味雞煲

本人強烈推介🔥-紅糖糍粑
糍粑口感軟糯煙韌,紅糖漿好香甜濃稠,好啱愛煙韌🍡甜食既我。

朋友絕對無介紹錯呢間低調既小店🥰~
2022-08-17 12 浏览
作為麻辣控既我,一直致力搵勻全港九新界既麻辣菜😏,上網見到土瓜灣超高人氣既餐廳【聚寶食軒】,約埋幾個麻辣控朋友一齊去。嘩!未到鋪頭,已經見到一大堆人排緊隊,係唔係真係好味得咁誇張😱?結果真係一試難忘😋每張枱都有回味雞煲🐔,材料多到個煲就快無位,有紫洋蔥、芫茜、薑、辣椒等等⋯⋯雞肉肉質好滑溜,雞煲汁超級麻辣又濃郁,又香又好食,真係會忍唔到口!黃金脆炸魚皮🐠,厚薄適中之餘,好香脆唔易碎,師傅功夫十足!椒鹽墨魚餅🦑,墨魚餅滑溜爽口,椒鹽帶出墨魚餅既鮮味,好好味呀!孜然牛仔骨🐄,孜然味道香濃,牛仔骨入味又鬆軟,仲有辣椒同蔥,牛仔骨更麻辣香口!總結,麻辣程度唔會令你失望😎,食過就知真係好味到需要排隊去食!

黃金脆炸魚皮🐠,厚薄適中之餘,好香脆唔易碎,師傅功夫十足!

2022-08-17 16 浏览
最近同男朋友愛上左探索舊區,plan左去土瓜灣搵下有咩美食,係網上見到有人推介:聚寶食軒,網友話洗唔洗排隊等好撞手神,所以我地特登早過晚市時間5點左右過黎,岩岩到我地後面就要等位lu~叫左以下食物:🐮孜然牛仔骨($80):味道濃郁,陣陣既孜然香味,加上辣椒同蔥配搭,牛仔骨好香口惹味火辣辣!🐣招牌全隻去骨海南雞($168):滑溜雞皮厚薄適中,同雞肉之間夾雜著一層啫喱,雞肉肉質軟嫩,雞胸都唔嚡,又唔太肥。食落肉味香濃又冇雪味!🎣大盤酸菜魚($288):魚片色澤好新鮮又嫩滑,配上啖啖酸菜超夾!湯底有芫茜、辣椒、芽菜,一啖酸辣湯,一啖魚,人間美食呀!無論炸野、辣野、唔辣野食都好掂,必試💗!

叫左以下食物:

無論炸野、辣野、唔辣野食都好掂,必試💗!
2022-08-16 25 浏览
屯馬線開通左成年,終於有時間過黎行下,老公一家最愛吃烤魚🐟,所以一早上網搵定土瓜灣美食--「聚寶食軒」。去到門口見到排哂長龍👥,除左等堂食,仲有好多人等緊外賣添!見到咁多人食,真係勁期待呀🤩!大概等左半小時就入座。網上推介既「青花椒烤鉗魚」全條$258,呢個係鮮青花椒味,口味麻辣刺激,老公最愛。材料仲有芫荽、西芹、金菇、大蔥,超級入味香口,麻麻辣辣好醒神😎。麻麻辣辣「霸王辣子雞」半$105,不能錯過的川菜!芝麻、花椒、辣椒超重料😍,雞肉炸得又酥脆又香口,辣到流哂口水,好正!鮮味十足「寧波醉蝦」大$100,一入口酒味已化哂出黎😳,蝦肉質感鮮嫩彈牙,回味無窮!估唔到第一次黎土瓜灣就食到咁好味既餐廳😁,見到隔離枱食雞煲食到好滋味,下次要試埋佢個雞煲~

2022-08-16 13 浏览
做了土瓜灣街坊起碼都十年了,一直看到聚寶食軒每天都大排長龍🥇,今天就和家人一起去試試看這間每天都座無虛席的餐廳。❤️‍🔥青花椒烤鉗❤️‍🔥麻辣味十足👍🏾,好吃到讚不絕口。整片魚上佈滿了〈青花椒〉〈芫荽〉〈金菇〉,非常足料~❤️‍🔥回味雞煲❤️‍🔥醬汁濃郁好味,雞煲集〈香〉〈麻〉〈辣〉於一煲,雞肉嫩滑香口,紫洋蔥整片吸滿醬汁😋,十分惹味~❤️‍🔥黃金脆炸魚皮❤️‍🔥魚皮既大片又乾身,炸得十分鬆脆,充滿魚香🐟,非常可口~❤️‍🔥椒鹽墨魚餅❤️‍🔥爽口彈牙,保存墨魚鮮味🦑,加上椒鹽調味,十分滋味~❤️‍🔥孜然牛仔骨❤️‍🔥牛仔骨肉嫩🐮,孜然味氣香且濃烈,獨特的帶出牛肉另一番的味道。街坊們很滿意食物的味道和質素,各位謹記預留時間排隊,人氣超高每天都超多人排隊🙈。

❤️‍🔥青花椒烤鉗❤️‍🔥

❤️‍🔥回味雞煲❤️‍🔥

❤️‍🔥黃金脆炸魚皮❤️‍🔥
魚皮既大片又乾身,炸得十分鬆脆,充滿魚香🐟,非常可口~

❤️‍🔥椒鹽墨魚餅❤️‍🔥
爽口彈牙,保存墨魚鮮味🦑,加上椒鹽調味,十分滋味~

❤️‍🔥孜然牛仔骨❤️‍🔥

❤️❤️土瓜灣- 聚寶食軒❤️❤️第一次黎土瓜灣,估唔到屯馬線咁方便,宋皇臺站落,行幾分鐘就到😌由於午餐都無乜點食野,所以晚餐嗌得好豐富😂🐟酸菜大盤魚~黎到如其名,望落大約2至3人份量😱配菜有薯粉、芽菜、菇、酸菜,而且會另外上一份加州海鱸魚,同出邊嘅鱸魚肉質係唔同嘅,質感滑好多,淥40秒左右係最滑嫩最好食🤤🦐醉蝦~甜咸適中有酒香,蝦爽口彈牙👍🍖酥脆五香卷~係褔建既家鄉食物,外脆內軟好香口😉❤️紅糖糍粑~係師傅人手搓嘅唔係出邊嗌貨,食得出同平時食開既唔同😃🍗招牌海南雞~呢個勁好食,我仔好嘴刁都話雞肉好滑,甜豉油好夾,仲有橙色秘製辣醬,係用咗超過20多款香料製成,非常夾味😳🥩孜然牛仔骨~我都幾鐘意食孜然,感覺好似去左大漠咁😂 牛仔骨肉質唔韌,送飯正👍🍗辣子雞~終於俾我搵到間夠辣夠味既辣子雞👍每粒雞肉都可以掛到d 辣味🤤而且皮超脆。💛金黃小饅頭~小朋友至愛,配埋煉奶成碟清哂😂🐠咸蛋黃魚皮~新鮮即炸,勁香咸蛋味,而且超脆,我仔又係好鐘意😆總結今餐好豐富食得好飽,而且餐廳CP 值超高,好推介大家黎食👍除左土瓜灣,紅磡同新蒲崗都有分店😉
❤️❤️土瓜灣- 聚寶食軒❤️❤️

由於午餐都無乜點食野,所以晚餐嗌得好豐富😂

大盤酸菜魚

大盤酸菜魚,加州海鱸魚片另上

🦐醉蝦~甜咸適中有酒香,蝦爽口彈牙👍
醉蝦

🍖酥脆五香卷~係褔建既家鄉食物,外脆內軟好香口😉
酥脆五香卷

紅糖糍粑

招牌海南雞

孜然牛仔骨

🍗辣子雞~終於俾我搵到間夠辣夠味既辣子雞
👍每粒雞肉都可以掛到d 辣味🤤而且皮超脆。
辣子雞

💛金黃小饅頭~小朋友至愛,配埋煉奶成碟清哂😂
黃金小饅頭

咸蛋黃魚皮