2022-09-05 13 浏览
家有8歲小朋友👦🏻, 出去食飯一定係諗岩唔岩佢食。通常唔會選中式魚,因為有魚刺。但又突然好好好想食酸菜魚🐟,膽粗粗就去左屋企附近間聚寶食軒。打算可以我地兩公婆食酸菜魚,小朋友可以食其他野。先叫左椒鹽墨魚餅🦑,小朋友好鐘意,面頭粉漿唔厚,香脆可口,唔油膩又好味。😙之後叫左去骨海南雞,果然招牌野!😄 雞件肉質嫩滑,皮薄肉滑皮薄唔肥,雖然有3款醬汁,但不用點醬已經好好味。😝然後到我同我老公me time 酸菜魚! 酸菜魚好怕食到成口碎骨魚刺,呢種魚魚骨大大條,成條魚都冇咩碎骨要拆,可以放心食用。😄於是我俾左d小朋友試,酸酸少少辣佢一試愛上。💕我地額外加左份海鱸魚片😋,肉質鮮甜彈牙 ,入口啖啖肉,美味鮮甜,真係值得一試🥰。好少小朋友鍾意酸辣,我突然發現左原來佢鐘意,以後成家人可以食辣啦~特別係酸菜魚!❤️後記:兒子食辣,辣媽倍感恩惠!🤣

後記:兒子食辣,辣媽倍感恩惠!🤣
難得放假好想食酸菜魚🐟,朋友介紹去咗呢間餐應。去到已經坐咗好多枱客👩🏻‍🤝‍👨🏼👨🏻‍🤝‍👨🏼,見到咁多人食,信心大增❤️。店舖裝修很別緻,特別係天花板掛住既油燈。好有feel, 好有心思。今日主角係大盤酸菜魚 ,湯裡面亦有唔少配料,什菇、大豆芽、寬粉等等,再用洋蔥同芫荽吊味,我哋專登叫咗碗白飯,送飯一齊食一流🍚再追加左海鱸魚片,爽脆彈牙😋,新鮮可口,同埋叫左黃金脆炸魚皮送酸菜魚,炸魚皮鬆脆香口😙,加入鹹蛋黃醬炒成,味道甘香濃郁☺️,口感起沙。仲叫左其他食物,孜然牛仔骨上枱時仲係熱辣辣😝! 超有鑊氣, 而且炒得非常入味, 個汁收得洽到好處😄,配合d配料, 真係好惹味。最後為食既我地叫左份酥脆五香卷😎。一種特別既豆皮,包住剁碎既馬蹄、豬肉、蔥等。皮薄餡靚、份量十足。唔講以為返左鄉下 (我係福建人🤣)最後,想推介俾所有人👨🏻‍🤝‍👨🏼👩🏻‍🤝‍👨🏼,因為呢度既出品都好多元化,唔同地方既名菜基本上都有。值得再黎!👍🏻
難得放假好想食酸菜魚🐟,朋友介紹去咗呢間餐應。

2022-09-05 13 浏览
同男友慶生🥳,Suprise佢去平時唔會去既地方🎉,食平時唔會食既野。好開心佢好鍾意,仲要話以後每年生日都要黎💓!黎個重點推介啦~青花椒烤鉗魚魚肉入口滑嫩🐟,唔易碎,可一匙一匙地筆起,少麻少辣,但又唔會遮晒魚味😋椒鹽墨魚餅外層同樣係炸到好脆😙,好香口好脆口,值得一試😄。招牌去骨海南雞 性價比幾高之選,😋雞肉非常嫩滑,完全無細骨,分量都幾多👍🏻。已經講好左我同佢生日🎂年年都會黎🥳,我而家驚佢話擺酒都選呢度🤣

黎個重點推介啦~
青花椒烤鉗魚
椒鹽墨魚餅
外層同樣係炸到好脆😙,好香口好脆口,值得一試😄。
招牌去骨海南雞

2022-09-01 31 浏览
生日飯🥳最緊要一大班人開心食🎉,雞煲烤魚就最岩一齊食! 完本想去旺角但Full booking,於是主角提議轉場土瓜灣,話有間餐廳好正。甘梗係要試試佢啦!💐我地一大班人,有人想食雞煲🐔,有人想食烤魚🐠。唔怕! 我地勝在人多👭🏻👩🏻‍🤝‍👨🏼👨🏻‍🤝‍👨🏼👩🏻‍🤝‍👩🏽! 咩都叫D! 順便推介一下我覺得好食既菜式😆。先黎回味雞煲。成煲雞肉唔少🐔,有雞翼、雞批、雞鎚,食落小辣好好味!🥰之後有青花椒烤鉗魚🐠,鉗魚預先煎香再放湯,滾約三分鐘就食得😚。魚肉質嫩滑肥美且冇泥腥味。細心將魚開邊,容易挑出魚肉。😄其他推介有椒鹽龍王鬚🦑,魷魚肉質Q彈,酥酥脆脆,非常惹味,佐酒一流!🍺Happy Ending❤️ 有紅糖糍粑。糍粑外層炸到金黃色非常脆口,內裡口感軟糯煙韌。呢間餐廳真心唔錯💕,可以再黎。非常岩一大班人食飯。推介推介!😙

2022-09-01 14 浏览
前兩日行開土瓜灣,經過間餐廳,聞到好香雞煲味😙。睇下menu,*重慶回味雞煲*。係佢啦🤤!先叫左份🍤寧波醉蝦🍤當頭盤。我鍾意食埋蝦頭,蝦頭藏有澎湃甘香嘅蝦膏,加埋酒香一齊醃製,令醉蝦更加香濃惹味。再叫左份🐔霸王辣子雞🐔,辣子雞超級大份,粒粒香脆可口。我地特別要求要少少麻少少辣,真係好滋味!然後係「萬眾期待」🐤重慶回味雞煲🐤!!!超級入味,而且值得一讚就係雞件唔算好碎,唔會有碎骨係入面!件件都大大嚿好容易咬開!順帶一題,因為朋友同我都唔係好食得辣,呢間餐廳有唔辣雞煲呢個選項真係好!另外一題,店內有d💡油燈裝飾💡,我覺得好有feel,好似去左重慶現場食甘😄

2022-08-31 21 浏览
今日同班同事講起酸菜魚🐟,心思思左成日,甘岩屋企附近有間酸菜魚,擇日不如撞日,就今日😄!放工即刻同屋企人去食!👨‍👩‍👧‍👧🐟大盤酸菜魚🐟酸菜魚嫩滑, 啖啖肉。酸菜味道入到魚身,非常開胃。值得一讚入面仲有大豆芽同少少寬粉,吸左味既大豆芽同寬粉送飯一流。🐠黃金脆炸魚皮🐠打邊爐或者食雞煲又點少得叫炸魚皮,呢到既魚皮香脆可口,份量又多到成座山甘,最重要索晒酸菜魚湯味,揀直係味蕾上既享受。🍘酥脆五香卷🍘五香卷外皮酥脆,肉餡嫩滑甜美,口感超正!🦈海鱸魚片🎣鍾意食魚嘅可以放心叫,骨唔多,都算鮮味,脆鯇真係幾爽脆、彈牙。因為好近屋企,呢間聚寶食軒應該會變成我地飯堂😆😆

🐟大盤酸菜魚🐟

🐠黃金脆炸魚皮🐠

🍘酥脆五香卷🍘
五香卷外皮酥脆,肉餡嫩滑甜美,口感超正!

🦈海鱸魚片🎣
因為好近屋企,呢間聚寶食軒應該會變成我地飯堂😆😆
本身好想食烤魚🐟,但朋友要減肥💪🏻,要食海南雞。左搵右搵,搵到呢間一次過滿足晒兩個願望既餐廳––聚寶食軒!先講我既願望先<<<青花椒烤鉗魚>>>魚肉鮮嫩又入味🐠,配合青花椒香味,色澤青綠,口味鮮麻刺激。<<<黃金脆炸魚皮>>>烤魚必點配料! 🥰炸魚皮口感鬆化脆卜卜,食落好似食薯片😆,好好食啊!朋友叫左<<<招牌去骨海南雞 >>>,我偷食左少少。雞皮雞肉幾乎沒有脂肪😝,但雞肉非常嫩滑,而且雞味好濃,配上最傳統嘅三色醬(薑蓉,蒜蓉辣椒醬,黑甜醬油)好鍾意食!😚之後我比較為食🤤,於是再點左<<<孜然牛仔骨>>>孜然無蓋過牛肉既鮮味😁,反而令成個菜色更加香濃。總括而言,一間餐廳可以滿足唔同人既需求真係唔簡單👍🏻。重點係D食物!超!級!好!味!  一定會推介俾身邊唔同朋友!👭🏻👩🏻‍🤝‍👨🏼🧍🏻‍♂️🧍🏻🧍🏻‍♀️

先講我既願望先

2022-08-30 19 浏览
突然我同個friend想揾d 重口味🥵嘅野食, 見到呢間聚寶食軒門口咁多人等外賣, 就一於入去試下。先叫左個霸王辣子雞🐔,辣子雞份量十足,賣相吸引。好夠鍋氣且炒得香脆,非常好食👍🏻。之後點左個椒鹽龍王鬚🦑,魷魚肉身夠厚,入口嫩滑不韌,炸粉漿薄薄地,一吃就知師傅👨🏻‍🍳功力! 重點黎啦,青花椒烤鉗魚!烤鉗魚🐟真係一大重點呀! 魚片食落好實好彈牙,😝 唔會好淋又唔會好散 仲要完全無腥味😋!反而仲食到好香魚味, 加埋濃濃嘅湯底, 真係好好好味☺️最後紅糖糍粑Happy Ending❤️。超鍾意糍粑煙韌感,配合紅糖小小甜,必食甜點!🥰疫情之下呢間餐廳都排晒隊, 可見品質有保證! 一定會再黎!!!😉

2022-08-30 13 浏览
平日出去食飯,通常都係銅鑼灣、旺角、尖沙咀。今次想去下其他地方,不如就試下土瓜灣啦。Openrice 左一下,決定要食呢間聚寶食軒! 我地6點就到左,唔洗等就可以入座👍🏻。店舖唔算超大,但勝在乾淨企理。😙<霸王辣子雞>呢個辣子雞有驚喜😄,佢嘅肉質絕對拍得住新鮮雞嘅口感,唔乾唔硬,夠鑊氣,味道少辣好惹味😋。<椒鹽墨魚餅>墨魚餅好好食👍🏻,椒鹽份量好足料,完全唔覺油膩。<寧波醉蝦>隻蝦有我成隻手板咁長呀🤚🏻! 大大隻又夠哂肉厚,肉質結實,爽滑彈牙,非常鮮甜。<孜然牛仔骨>牛肉沾上了孜然的味道非常惹味😆,肉質亦非常嫩滑,送飯一流!👍🏻成餐飯埋單約4百蚊。超抵食又好味。下次會黎食酸菜魚~!😆

<霸王辣子雞>
<椒鹽墨魚餅>
墨魚餅好好食👍🏻,椒鹽份量好足料,完全唔覺油膩。
<寧波醉蝦>
<孜然牛仔骨>

成餐飯埋單約4百蚊。超抵食又好味。下次會黎食酸菜魚~!😆
2022-08-29 10 浏览
朋友們推薦我地去呢間店試下,既然咁高CP推介,咁就黎試下啦,真係好驚喜,份量又夠足,服務又的確幾好  ❣️"大盤酸菜鱼”🐠好味,魚片好有厚度,咬落淡淡肉且份量多仲有薯粉,点呢样再加个菜基本上已很饱肚,酸菜🥬好多而且酸辣味道好濃郁好美味"霸王辣子雞"🐔雞肉炸得脆而香口,係川菜入面的必食之選,紅紅烈火般的賣相,食落好夠火候,辣椒味完完全全滲入雞丁入面,好香”椒鹽龍王鬚”🐙炸得外脆內彈牙,椒鹽味好濃,夠哂味啦~魷魚又幾新鮮,唔係出面個啲林林的,唔新鮮的,配埋啤酒一流🍻店內的裝潢🎆好寬敞舒適又掛住大大招牌酸菜魚,好搶眼。總括而言,我覺得呢間店係名副其實的川菜火鍋店,啲菜式又多款,值得推介!😋

2022-08-25 26 浏览
早排想約朋友食飯🍚,大家都中意食辣又想係香港試下食酸菜魚同川菜,就幾個朋友黎左呢間餐廳試下啦!餐廳裝潢唔錯,又開揚,店舖員工又好友善同貼心,不斷幫我地換水,加分~黎左大大盤酸菜魚,之前食過好幾間的酸菜魚發現呢間的辣,係同出面唔同,呢間係好似由薑帶出黎的辣。魚🐠方面,好彈牙,魚肉爽甜。湯方面,已經選擇辣湯底,整體酸辣度夠哂。酸菜方面份量足。配菜,萵筍、菇、炸蒜、芝麻。招牌去骨海南雞~成隻雞都好滑,去骨食好方便🐓雞肉滑仲加醬汁一流👍🏻三款醬包括海南雞醬、蔥油、辣醬,任君選擇。寧波醉蝦🍤係用生蝦透過料酒 醃製而成,蝦肉好入味,全隻都係酒同材料味,食落去蝦肉又好彈牙,好味。👯‍♂️上了一碟鱸魚片,放入酸菜肉加餸,鱸魚片唔會腥反而魚肉厚實之餘仲好新鮮,絕對係貨真價實同價錢合理!絕對推介黎呢間店試下。👏🏻

魚🐠方面,好彈牙,魚肉爽甜。

湯方面,已經選擇辣湯底,整體酸辣度夠哂。

酸菜方面份量足。

配菜,萵筍、菇、炸蒜、芝麻。

2022-08-25 16 浏览
網上發現這間川菜餐廳,🎑裝潢寬敞,布置舒適,所以今日約朋友一齊試食。餐廳提供量度體溫同搓手液的服務,令客人可安心進食🥸,入到去好多客人十分熱鬧。招牌去骨海南雞:🐔🐔雞肉好多,夾開上面原來下面重有一層雞肉同雞翼,雞肉好嫩好滑又夠雞味,配埋油飯🍚一流椒鹽龍王鬚: 🐙鮮魷魚色澤金黃,外層好薄鲜,魷魚肉質新鮮肥美,口感外脆内嫩,十分彈牙同酥脆🙌酥脆五香卷 :🧆炸好后切块,蘸甜辣醬或辣醬一齊食,口感外皮酥脆,内餡爽口,香脆可口回味雞煲:🥘雞煲以5成熟上枱, 一上枱已有花椒香滲出,剛剛熟的雞🐥有先煎過再入煲, 雞皮唔會太油膩落單時,特別要求的多辣多麻,完全做到!而配菜包括, 洋蔥, 蒜頭, 青瓜, 紫洋蔥等等,整鍋昇華哂!總括而言,好滿足的一餐,埋單都幾百,性價比高,值得再光顧!😊

招牌去骨海南雞:🐔🐔

椒鹽龍王鬚: 🐙

酥脆五香卷 :🧆

回味雞煲:🥘

家人係疫情下相約在土瓜灣食川菜館,入到店都幾高CP值,叫左幾道菜都係超入味又足料💝,正呀!🗣️椒鹽墨魚餅又叫墨魚餅墨魚膠或墨魚滑,呢間係用新鮮墨魚肉捶打加工而成。魚餅🐙打好,油煎出鍋,再加上灑上椒鹽特別好味🤭黎啦~大盤酸菜魚🐟🐟開動~味道非常之好,而且每次黎,都保持了相當的水準,中意食辣,酸菜魚就最岩啦,入面的魚肉份量十足,煮到剛剛好而不老,而且啖啖酸菜,簡直絕呀!新叫左碟鱸魚片🐠,真係特別爽!點解咁講,熱騰騰的酸菜汁遇上鱸魚片,滾下滾下🥣,即時上碟的鱸魚片,魚肉新鮮又甜美,魚味好足,咁簡直係一個享受,望住佢滾熱再入口,非常療癒!正正正!講左3次,就知好重要啦🎉🎉🎉總括而言,呢間係頂呱呱,我絕對會再光顧仲要拉埋朋友再黎呀!🫶

2022-08-25 14 浏览
疫情下想約齊人去食川菜的確唔易,難得同一群朋友來食一餐生日飯,當然要openrice一間性價比高的餐館啦!😋打開餐廳menu,當然係點幾道有名小菜啦❗️1️⃣一黎就係霸王辣子雞,很棒的正宗四川味道!價格係合理,雞肉炸得鬆脆可口,超級多辣椒,材料好惹味,超愉快。愛吃超级辣的朋友們讚口不絕呢道菜,下次再來幫襯再點!😆2️⃣餐牌有招牌去骨海南雞,唔中意啃骨的朋友們,呢碟簡直岩哂,夠方便!!而且呢海南雞肉質嫩滑🐔😋雞肉份量夠哂,而且油飯好香加埋炸蒜更加香口,令整碟菜式昇華哂~3️⃣食肉獸🥩的我們仲點左孜然牛肉,呢道菜係湘菜,係包哂油重、香辣、色濃~牛肉骨好細嫩又易咬口,清香惹味,完全係配飯一流4️⃣跟住到椒鹽鮮魷熱辣辣炸得剛剛好,咬落去魷魚係爽身,一食就知佢係用新鮮游緊水嘅鮮魷黎整!正呀!份量係大的,外表有酥脆嘅粉漿,內裡有爽脆嘅鮮魷,真係無得頂!👏🏻總括而言,服務效率又高,由落單到上菜都是15分鐘内完成,一定再光顧

打開餐廳menu,當然係點幾道有名小菜啦❗️

2022-08-25 10 浏览
之前食過呢間好多次,始終都未試過堂食一大盤!難得假期就黎試試📢呢間店的大盤酸菜魚好好味,同朋友都覺得呢度既份量同質量酸菜魚,絕對可以媲美出面較高級嘅食肆店鋪,店員仲好貼心💞呢~🐠🐠🐠🐠霸王辣子雞味道很丰富💯,雞肉炸得超香口,辣椒好多,食到停唔到口,仲愈食愈想加碼~寧波醉蝦啲蝦好鬼大隻,又醃製得好入味,食落去仲好彈牙,蝦係甜鮮清新,別有一番滋味🎶!酥脆五香卷🫔十分特別,雞肉同菜料一齊混合後再攞去炸,炸完香脆可口,熱騰騰的超滿足,超中意食!呢度的菜式是多樣,地方寬敞,服務好周到 👍🏻👍🏻👍🏻我一定會再黎食啦,十分推介喜歡川菜的同好者!