2022-09-14 29 浏览
🐙墨魚餅的確好好味嘅新鮮又炸得啱啱好,金黃色又靚又唔油膩, 仲每口都食到粒粒墨魚, 好鮮甜彈牙, 食到停唔到口。🦑龍王鬚係炸過嘅魷魚腳好酥化美味,爽脆彈牙又香口, 咬起來一點啲都沒老沒柴皮, 仲有相信事先有醃製過嘅微香咸味, 以及魷魚本身嘅鮮甜味, 食到舔舔脷!🫔酥脆五香卷顧名思義是外皮酥脆, 中心軟腍的香口肉卷, 好回味!🐦回味雞煲嘅香氣真會令人流口水!滑嫰的雞肉,加了麻辣醬汁,超惹味,好味又過癮!❤️尤其鍾意食香口脆口食物嘅我, 以上食品都係我嘅至愛, 我嘅朋友都同樣讚同呢度食物嘅味道!
🐙墨魚餅的確好好味

🦑龍王鬚係炸過嘅魷魚腳

🫔酥脆五香卷

顧名思義是外皮酥脆, 中心軟腍的香口肉卷, 好回味!

🐦回味雞煲

2022-09-14 19 浏览
# 烤鉗魚食落好有鮮味,重點係無骨兼啖啖肉,炸過嘅魚身香脆魚肉滑漏, 只需沾湯不用點調味已經好好食。🐡# 霸王辣子雞適合愛吃辣人士,最好有分BB辣、微辣、 少辣,吃得辣的朋友才點大辣;這款餸菜是用無骨雞粒,該有煎炸過的雞粒很香酥,並沒太鹹卻很香口。🐔# 這店烹調出的牛仔骨味道鮮、香、嫩、辣俱全,香濃牛仔骨配孜然調味,確實夠晒開胃惹味! 🥩# 寧波醉蝦的肉質鮮甜口感飽滿、軟嫩滑爽、回味悠長。可以嘗到醉蝦的鮮香,同時也可以嘗到酒的洌香,相得益彰!🦐整體的肉食及海鮮都是用足料的認真製作,值得一試再試!👍
整體的肉食及海鮮都是用足料的認真製作,值得一試再試!👍
2022-09-14 24 浏览
酸菜魚🐟份量足,配料豐富款式特別,口感豐富;酸菜吸盡湯味,辣味可口,非常入味。 可選辣或不辣,照顧到不嗜辣的人。 這間中菜廳嘅烤鉗魚🐠別樹一幟,烤魚外皮好似煎過有少少脆口,同一般烤魚嘅外皮口感唔一樣,係令我驚喜嘅地方。將湯底嘅汁淋上去魚上面,本身較乾身嘅魚食落吸收埋啲湯汁,非常入味!炸魚皮🐡就真係好好味, 魚皮比較大塊同埋最緊要係比較厚身, 吃落去好脆, 好有咬口, 一般魚皮好似薯片咁咬幾啖就無, 但係這餐館既炸魚皮越嚼越有, 而且食落去好香口, 唔會有油溢味。

2022-09-14 23 浏览
~~ 平時行開土瓜灣都未必咁容易搵到啲高質既菜館, 今次介紹呢間係我最近去得最多既一間中菜館, 每次去親土瓜灣都心思思好想再去;🥘~~ 進場坐下服務員即遞來菜單, 這次我已豪不猶疑叫左以下啲菜款同我朋友一齊食。🧾~~ 呢間食店嘅黃金脆🪱炸魚皮新鮮炸起,還熱氣騰騰時吃,又薄又脆,特別美味。~~ 孜然牛仔骨🐂既牛脂澎湃,難得油潤而不膩,而且泛著輕輕焦香味更是吸引。~~ 椒鹽墨魚餅🦑每口都食到粒粒墨魚, 好鮮甜彈牙, 食到停唔到口。~~ 每舊紅糖糍粑都外脆而入面好軟糯彈牙,黃豆粉同紅糖漿都有好多,沾上黎食甜甜地超好食。😋~~ 原來海鮮的鮮味與濃郁的酒香,同樣是天衣無縫的絕配,作為前菜的醉蝦,非常開胃。🤤

2022-09-13 28 浏览
一直都好食酸菜魚,嫌自己喺屋企煮太麻煩,於是出街食,呢間嘅酸菜魚好好食,仲有其他食物都好美味。一嚟就嗌左個大盤酸菜魚,每片好大件,夠厚度食落好有滿足感,魚骨也不算多,魚味濃香。 湯底的辣味、酸味好溫和,入口舒服,油潤卻不會很膩。✨🙌🏻仲有幾道風味小食都好有滋味,例如黃金脆炸魚皮色澤金黃,食落去香脆可口,魚皮夠大塊。炸得夠脆口,吃下滋咔滋咔聲。💫👍🏻仲有椒鹽墨魚餅,係簡單又惹味嘅餸菜,鑊氣夠,味道好。墨魚餅好鬆,香脆可口,值得推介。💥仲有孜然牛仔骨,一道美味的特別的西餐品,鮮醇可口嘅口味令好多人愛不釋手。咀嚼起來較易,黑椒味突出,散發濃郁嘅香味。👐🏻本身淨係諗住食酸菜魚,但係見其他嘢食都好吸引就一齊嗌埋,有好多驚喜之處,不枉此行。🤟🏻✌🏻

2022-09-13 23 浏览
星期日放假同老公去食茶餐廳🍴,餐牌有好多特色美食,有唔同地方嘅菜式,好多都係常見嘅熱門菜式。😻行入去嘅時候已經座無虛席,想食得開心,環境係一個決定性因素。周圍好熱鬧,好有煙火氣,鑊氣都好重😽!我order左以下啲菜式:孜然牛仔骨:牛仔骨已經用鹽、黑胡椒粒之類的調料醃過了,夠晒開胃惹味!🧂牛仔骨嘅肉質肥腴有筋腱,多汁耐嚼,帶骨一起煎的話,更香。🥩椒鹽龍王鬚:椒鹽鮮魷係茶記常見嘅小菜💯,魷魚下鍋炸至金黃色💛有咩人會抗拒脆卜卜又咸香既椒鹽鮮魷?!舊舊脆口到,咬落係聽到聲架~零粉感,鮮魷唔會過韌,調味剛好。✔️黃金脆炸魚皮:黃金魚皮深受歡迎,咸香魚皮而且脆卜卜,口痕時會吃不停!可以當零食單吃,簡直係我嘅最愛。💖青花椒烤鉗魚:口感軟嫩Q彈,肉嫩滑多汁,肉質細嫩綿軟,口感油但不油膩,搭配青花椒嘅味道好過癮,值得推薦。🉑已經唔係第一次嚟食,每一次都可以食到一樣嘅味道,一直keep到水準好唔容易,好鍾意呢度嘅氣氛同食物,有機會帶多啲朋友嚟食。💯

我order左以下啲菜式:

2022-09-09 36 浏览
❤️值得推介有以下呢啲菜式:🐔「回味雞煲」上菜嘅時候震驚左,好大份量,如果想食一定要同幾個人一齊嚟食,自己一定食唔晒。雞肉食落去好香,湯汁味道好濃,落咗好多香料,一啲都唔吝嗇。😌🍖「孜然牛仔骨」好值得稱讚👍🏻,以肉居多,牛肉非常入味,刺激味蕾。牛肉易咬斷,鹹度控制得啱啱好🔥。望到已經流晒口水!🐔「霸王辣子雞」呢個係一道好邪惡嘅菜式,每一啖都好辣,但係越食就越香,越食就停唔到口。雞肉食落去啖啖肉,份外滑溜。🦑「椒鹽墨魚餅」作為壓軸,炸到金黃色,睇落好靚。而且炸得鬆脆,無一口油,食落去鬆脆美味,咬落去又爽口彈牙,係難得嘅平民美食。🔥😆今次食咗好多嘢,食得好滿足,價格相宜,性價比高,下次會再食多次。😍
❤️值得推介有以下呢啲菜式:

🐔「回味雞煲

🍖「孜然牛仔骨」

🐔「霸王辣子雞」

🦑「椒鹽墨魚餅」
2022-09-09 25 浏览
放假同屋企人出街食飯,Book咗一間屋企附近嘅餐廳,食物味道佳,抵食程度高。🥇✊🏻🟥青花椒烤鉗魚 全$258味道各方面都很不錯👌🏻,喜歡吃辣的,這個口味已經很足夠。魚肉鮮嫩入味,唔多骨,魚肉又多又滑,吸埋個湯底嘅麻辣味,唔會太咸,仲好入味添~🟧酥脆五香卷 細$45 一道福建嘅傳統美味點心,外皮鮮香酥脆,內餡潤滑鮮甜,口感超贊~外皮炸得金黃誘人,內里包著的,是多少代人延傳著的愛🤩🟨招牌去骨海南雞 半$96 本身諗住都係普普通通嘅海南雞飯,點知都幾有驚喜。雞肉唔係超級滑個隻,不過雞味濃!雞肉嫩滑脂肪少,皮嫩肉爽滑, 啖啖肉😍雖然係小店但係味道絕對唔會比出面差,小店出品也可以是精品,係隱藏喺鬧市中嘅高質美食👍🏻🎖

🟥青花椒烤鉗魚 全$258

🟧酥脆五香卷 細$45

🟨招牌去骨海南雞 半$96
2022-09-08 25 浏览
琴日同屋企人去食咗呢間港式餐廳,食物好高水準,喺出面排隊嘅時候就比餐牌吸引咗,有好多款食物,價錢都唔算好貴。😊🌟回味雞煲雞肉保持鮮嫩彈滑,雞味好濃,雞肉一食就同骨分離,方便進食,雞皮上的雞油還會散發著陣陣香氣,吃起來就係欲罷不能的感覺。😍😍🌟青花椒烤鉗魚鉗魚係燒烤魚中最常用嘅種類,肉質柔軟有彈性,肉嫩滑多汁,蛋白質極為豐富,鮮辣,蔥香,香辣,蒜香多種感覺湧上舌尖。🤩🤩🤩🌟寧波醉蝦蝦肉鮮嫩彈牙,大大隻好多肉,非常新鮮,不會太軟。有用特別湯汁浸過,口感豐富濃郁。😋😋🔥🌟酥脆五香卷食之外酥內潤,鮮美可口。食落去爆少少油🥰,非常香脆,聞落去好香,肉軟嫩多汁😁,係特別推介嘅小食。🥳餐牌甚多選擇,而且好多都好有特色小菜,下次再同朋友黎試!🤤

🌟回味雞煲

🌟青花椒烤鉗魚

🌟寧波醉蝦

🌟酥脆五香卷
餐牌甚多選擇,而且好多都好有特色小菜,下次再同朋友黎試!🤤
2022-09-08 24 浏览
放假同朋友仔去土瓜灣做瑜伽,順便夜晚喺附近食好西。我哋就搵咗一間人氣唔錯嘅冰室。啱晒做完運動肚餓到飛起嘅我哋呀🤣所以我就揀咗附近呢間聚寶食軒 1)酥脆五香卷,第一次食係喺福建,但係呢度嘅味道好正宗,滿滿嘅童年回憶。五香卷食落去好香,外皮趣卜卜,肉質新鮮🤤,炸得唔會過多油,易入口,多食都唔會怕。2)黃金脆炸魚皮,炸魚皮鬆脆可口,表面有黃黑漸變色,魚皮香脆且無腥味。喺香港傳統街頭小食,香脆可口,令人食不停。👏🏻3)椒鹽龍王鬚,呢碟椒鹽鮮魷真係令我喜出望外!熱辣辣炸得好都唔在講,一咬落去魷魚係爽身 ,一食就知佢係用新鮮嘅魷魚🦑黎整👍🏻。今餐非常滿足,朋友話下次都會再嚟,非常推薦大家嚟試吓🥳

今餐非常滿足,朋友話下次都會再嚟,非常推薦大家嚟試吓🥳
2022-09-07 31 浏览
前幾日係網上見到一間評價幾好嘅餐廳,咁啱今日經過土瓜灣,順便同阿妹過嚟試試佢係咪真係咁好味☺️我哋去嗌左幾個菜式share一齊食🐠青花椒烤鉗魚,上菜嘅時候驚呆了,超級大份,落足料。魚肉新鮮滑嫩,較少魚骨。魚肉香濃,肉好滑溜,相當開胃😍🧆酥脆五香卷,香酥爽脆,集香、酥、脆、甜四種口味,口感豐富有層次。外酥內嫩,配點生菜更好吃😋成道小食色澤赤褐,皮香酥脆,餡料嫩滑,熱食味道甚佳。🌟招牌去骨海南雞🌟雞肉大大舊,啖啖都係肉,食落去幼滑細嫩,不知不覺食咗好多塊。總結:食物幾有滋味,各有特色,一食就會好深刻嘅味道,流連忘返,睇嚟廚師好花功夫,係一間好值得推介嘅餐廳。👍

我哋去嗌左幾個菜式share一齊食

2022-09-07 27 浏览
好耐冇約朋友出嚟食飯,難得約到一次,一於食餐好既,所以我地就黎左呢間聚寶食軒試下佢哋啲嘢食。《招牌去骨海南雞》一定要試❣️雞皮滑嫩,雞毛清得好乾淨,搭配埋蔥一齊食簡直係一流,幾乎一隻雞唔同嘅部份都有,食得好滿足😋😋《寧波醉蝦》蝦大大隻,有膏有肉🤤本身以為個味道會好單調,但係其實都唔錯,食材新鮮,入口鮮甜。《椒鹽龍王鬚》魷魚份量好足,條條都有好多肉,抵食到爆❤️食落去都比較清脆有彈性,都係強烈推介嘅菜式之一!《回味雞煲》非常滋味😋醬汁好濃,自家製嘅醬汁搭配令到雞肉充分吸收醬汁,加上本身雞肉軟嫩,真係食到唔停口。最尾食埋《紅糖糍粑》紅糖糍粑甜度適中,黏黏嘅感覺好鍾意❤️,咬落去Q彈彈,可以當甜品嚟食。成間餐廳有好多好味嘅食物,價錢合理,好多都好抵食,係一間良心餐廳。

2022-09-06 25 浏览
收工同同事去食晚飯,見到聚寶食軒直接入咗去坐低,睇餐牌見到好多菜式,嗌咗一啲嚟食,都幾好味。環境都比較舒適,係一次幾好嘅體驗。🥳首先食咗霸王辣子雞,雞肉脆得嚟鮮嫩可口,辣味全部發揮得淋漓盡致,非常之香,鍾意食辣嘅一定要試,雞肉下面仲有少量蔬菜解下膩,葷素搭配!☺️仲有黃金脆炸魚皮,好少有魚皮可以炸到咁有光澤,食落去卜卜脆,非常爽口,唔會鹹過頭,無論係直接食定係浸湯都好好味😋。跟住食咗椒鹽墨魚餅,椒鹽無論配乜嘢食物都係好味,墨魚餅分量足夠,可以食到較多墨魚肉,外皮炸得酥脆,咬落去比較煙韌,望到口水直流!😍最後食咗孜然牛仔骨,孜然味好香好濃,肉質軟嫩,食落去爆曬汁,入口即化,唔會太油膩,大人細路都易入口,喺呢度嘅熱門小吃,好值得一試!😆整體來講呢間餐廳素質幾好,食物製造用心,款款精緻不隨便,上菜速度又快,下次會再食。🥰

2022-09-06 19 浏览
行完街有啲肚餓,上網睇吓附近有咩食,見到好多人推介聚寶食軒,於是都去咗食,果然啲食物幾正,好適合同朋友一齊嚟。❤️大盤酸菜魚$288平時都好鍾意食酸菜魚,我哋都嗌左一份大盤酸菜魚,酸菜魚係起源於重慶嘅一道知名菜色。魚片冇腥味,非常順滑,好嫩口。酸菜魚爽口又下飯。❤️椒鹽龍王鬚$70朋友比較鍾意食椒鹽龍王鬚,魷魚酥脆可口,食落去啲肉彈牙滑嫩,外皮炸得剛剛好,油脂保留得夠多,好適合做開胃菜。❤️寧波醉蝦$100蝦肉新鮮,食落去有甘甜嘅感覺,肉質肥美,非常滑嫩,膏都比較多,啱晒我呢啲鍾意食膏嘅人。今次嚟呢度食嘢好開心🥳,希望下次有機會再嚟!呢度嘅服務真係好好,無論係老闆定係店員都好有禮貌,一入座就即刻幫我哋落單,唔使我哋等,好有效率!
❤️大盤酸菜魚$288
❤️椒鹽龍王鬚$70
❤️寧波醉蝦$100

2022-09-05 11 浏览
最近轉左工,返工地點土瓜灣。呢間餐廳係老公介紹, 話之前同朋友黎幫襯過🍴, 抵食又好味。服務到位, 地方乾淨企理,叫我一定要去試下😚。於是同d同事放飯 try try 啦,老公果然無介紹錯! 😝招牌去骨海南雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一咬落去,果然名不虛傳,皮薄又完全沒有肥脂肪,雞肉香味充滿口腔,點埋醬汁就更加香口,個人比較喜歡點薑蔥。姜、蔥、鹽比例岩岩好,令海南雞更有雞味椒鹽龍王鬚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻椒鹽龍王鬚極邪惡,沾上的炸漿薄薄的一層,又做到香脆感。魷魚鬚又厚肉又大條, 咬落非常有口感。黃金脆炸魚皮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超級香脆而且鬆化,簡直係必食!孜然牛仔骨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻孜然很入味, 肉質質感幼滑細膩嫩滑且唔油膩。總結: 😋味道:5/5👔服務:4.5/5🧹衛生:4.5/5😄回頭率:5/5☺️推介: 5/5

招牌去骨海南雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
椒鹽龍王鬚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
黃金脆炸魚皮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
超級香脆而且鬆化,簡直係必食!
孜然牛仔骨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
孜然很入味, 肉質質感幼滑細膩嫩滑且唔油膩。

總結:
😋味道:5/5