2022-12-13 93 浏览
今日嚟到呢一間位於深水埗嘅聚燒遙,呢間餐廳好友港式風味,而且佢除咗可以食火鍋燒烤之外,仲可以食雞煲、烤魚得唔得,喺門口就已經聞到好濃烈嘅香味😊。。首先坐低Menu都未睇,第一時間叫咗個麻辣雞煲(半隻)😂。其實除咗雞煲之外,都仲有烤魚嘅,不過睇相就雞煲比較吸引啲,烤魚就留待下次啦🙈。我哋叫咗中辣,味道非常之濃郁,越食越惹味,而且啲雞肉煮得好腍,幾好食😝。。我仲叫咗好多燒嘢食,叫做秋刀魚、牛舌、茄子、韭菜、台灣腸、原隻燒雞翼等等。燒得好惹味,火候啱啱好🤪。我特別鍾意佢嘅牛舌同埋原隻雞翼,調味粉味道濃郁🤤,又唔會話太鹹,而且肉質燒得啱啱好,有咬口得來又一d都吾韌👍🏻。。

2022-12-04
2022-12-10 83 浏览
今日同frd食左間新既燒烤店😋 呢度有得食烤魚同唔同既串燒🤤今日唔算好肚餓,所以我地專攻唔同既串燒款式都幾多燒牛舌、燒雞軟骨雞軟骨燒得勁香脆,加埋少量嘅雞皮同油脂,邪惡得好滋味🤤牛舌都幾厚身,食落香軟多汁,都幾好燒安格燒牛小排粒燒豬頸肉好好食,肥瘦適中,肉味香濃而口感爽脆,值得encore燒多春魚有5條,入面都幾多蛋燒煙肉車厘茄卷幾有驚喜既配搭,食材好似好簡單,但味道很唔錯,香甜多汁嘅車厘茄中和左煙肉嘅油膩,又甜又香味道豐富焗娃娃菜加咗芝士更惹味燒翠玉瓜、燒牛油蜜糖粟米都好甜燒白鱔魚肉爽口彈牙,好食

今日唔算好肚餓,所以我地專攻唔同既串燒
款式都幾多

燒牛舌、燒雞軟骨

燒安格燒牛小排粒

燒豬頸肉

好好食,肥瘦適中,肉味香濃而口感爽脆,值得encore
燒多春魚

有5條,入面都幾多蛋
燒煙肉車厘茄卷

焗娃娃菜

加咗芝士更惹味

燒翠玉瓜、燒牛油蜜糖粟米都好甜

燒白鱔

魚肉爽口彈牙,好食
2022-12-08 43 浏览
麻辣雞煲(半隻)🐔($128)🌟推介🌟份量好足,雞煲夠哂鑊氣🔥揀咗小辣,麻辣有後勁雞件大大件又入味,最鍾意配料紫洋蔥,煮熟之後甜甜地,配埋麻辣醬汁,好滋味😋**********💥點可以錯過優惠💥🌟推介🌟元貝(試食價$20)原隻大大粒,燒到剛剛好,唔會過熟好韌有少量粉絲一齊燒,吸哂蒜香同鮮味-生蠔🦪(試食價$20)厚肉鮮甜,脹卜卜,唔會燒到乾-風味羊架🐑($56/2件)🌟推介🌟好抵食!好內蒙風味,羊肉唔羶-雞腎🐔($17)🌟推介🌟彈牙有嚼口-安格斯牛小排粒🐮($68)軟腍,有油香-秋葵($18)食咗咁多肉…要食番啲蔬菜平衡吓秋葵燒完仍然保持水潤,爽脆👍🏻

麻辣雞煲(半隻)🐔($128)

🌟推介🌟
份量好足,雞煲夠哂鑊氣🔥
揀咗小辣,麻辣有後勁

**********

💥點可以錯過優惠💥
🌟推介🌟
元貝(試食價$20)

原隻大大粒,燒到剛剛好,唔會過熟好韌
有少量粉絲一齊燒,吸哂蒜香同鮮味
生蠔🦪(試食價$20)

厚肉鮮甜,脹卜卜,唔會燒到乾
風味羊架🐑($56/2件)

🌟推介🌟
好抵食!好內蒙風味,羊肉唔羶

雞腎🐔($17)
彈牙有嚼口
安格斯牛小排粒🐮($68)
軟腍,有油香
秋葵($18)

食咗咁多肉…要食番啲蔬菜平衡吓
秋葵燒完仍然保持水潤,爽脆👍🏻
2022-10-26
  • 羊架
2022-12-03 39 浏览
今晚同朋友仔嚟到🚇深水埗呢間聚燒遙食烤魚🐟同埋串燒,喺深水埗港鐵站🚶‍♂️行過去3分鐘左右都好方便,呢度地方☺️乾淨企理,啲枱唔算好大,但服務唔錯👍,如果係食🔥烤魚,佢哋會主動比拍埋2張枱比客人,🪑坐得都幾舒服,而且💰性價比高好抵食。招牌🇨🇳重慶烤魚🐟小半條鉗魚,仲可以揀清湯🥣走辣,魚肉吸收咗🥰湯底嘅味道,入口嫩滑鮮味😋。而且入面😍配料豐富,有白蘿蔔、金菇🍄、莞茜🌱同埋洋蔥頭🧅等等,風味一流👍,加埋厚切🐖午餐肉正呀。另外響鈴🔔同出前一丁🍜,吸收咗個🥣湯底同🐟魚肉既鮮味,令人回味🤤無窮!串燒🐷豬頸肉肥瘦比例👌啱啱好,口感仲有少少🤏爽,而且唔會好油膩😋。串燒🔥韭菜火侯👍恰到好處,香口得來又幾嫩☺️。🍯蜜燒🔥芝麻雞翼🐓皮脆肉嫩,又有少少🤏蜜糖香,而且啲芝麻令雞翼🤤香味更上一層樓。串燒🔥迷你甜蕃薯🍠,細細粒一啖一粒,糖度足,🔥燒完仲有少少🤏焦糖香好甜美😋。

串燒🔥韭菜火侯👍恰到好處,香口得來又幾嫩☺️。

2022-12-02 47 浏览
想不到福華街隱藏了一間誠意烤魚串燒專門店,各款串燒均有水準,絕不欺場,全部即叫即燒,火喉控制得好,調味亦出色。餐廳環境不俗,整潔企理,還有大電視邊吃邊看。不得不叫招牌重慶烤魚,我們選了酸菜湯底配鉗魚,酸菜份量很足,不會太酸,湯味夠濃郁,酸酸甜甜的湯汁配搭魚的鮮味更添惹味。鉗魚頗大條,魚肉浸久了都不會霉,肉質十分嫩滑。再加入大份的薯粉,吸收濃郁酸菜湯汁,口感煙韌亦很入味。燒牛舌十分大件又厚身,肉質非常嫩韌爽口,肉味香濃,油香豐滿。燒白鱔大有水準,肉質夠嫩滑,帶點爽口,淋上美味濃郁醬汁,十分滋味。燒雞軟骨好脆口,又不會好乾或好油,好惹味。燒蒜香茄子超大份,燒得恰到好處,完全不會乾巴巴,茄肉和外皮非常腍嫩又多汁,灑滿蒜泥味道好濃郁。燒蜜糖司華力腸燒得外脆內軟,吃起來滿滿肉感,配上香甜蜜糖,非常滋味。

餐廳環境不俗,整潔企理,還有大電視邊吃邊看。

燒雞軟骨好脆口,又不會好乾或好油,好惹味。

2022-11-29 28 浏览
今日係深水埗見到一間有雞煲、烤魚以及燒烤既餐廳,仲有啤酒、電視提供,岩哂成班人一齊黎聚餐,因此就入去嘗試下。😌店舖都有十幾張枱,位置都夠闊👍🏻坐得還算舒服,衛生環境都唔錯。我哋揀左個雞煲做主食,加少少燒烤,夠我地兩個人食。🫣香辣雞煲我地揀左小辣,全隻雞,啖啖肉,不過我個人口味覺得可以重味多啲。🙈燒烤叫左:燒韭菜、雞泡魚干、雞腎、雞軟骨、翠玉瓜同埋一隻燒生蠔。韭菜唔會老,雞泡魚干都夠香,翠玉瓜燒得很好,外干內里多汁,以為佢地既調味粉都好香。👍🏻👍🏻👍🏻

2022-11-24 36 浏览
上次經過福榮街發現開左幾間串燒店,今日去開黃金商場,就入去試試,睇睇餐牌,價錢不太貴,生蠔元貝試食價,既然$20一隻試食價,一於點來試下生蠔灑上蒜蓉,蠔味香有口感,粉絲伴元貝,吸收元貝味道更加好咪安格斯牛小排粒,入口牛味濃郁,肉質鮮嫩,雖然有點肥膏但牛脂香口煙肉車厘茄卷,新鮮車厘茄減去煙肉的油膩感豬頸肉,肥瘦適中,又燒得香口, 十分美味雞軟骨香脆爽口雞泡魚干,火喉控制得恰到好處,不會太乾,點埋沙律醬味道又有另一番滋味,佐酒一流風味雞全翼和蜜汁雞中翼,各有特色台灣蜜糖腸,開邊方便進食,燒得香脆,咬落充滿蜜糖和油香墨魚丸咬落彈下爽口,仲要食到墨魚粒,又幾真材實料,塗上蜜糖,好有B B Q風味最鐘意食燒菠蘿,燒過的菠蘿十分清甜,切成圓型狀份量多,可以幾個朋友一齊開心食這裏的食物用料新鮮,雖然只是簡單的蜜糖B B Q風味,但吃得舒服,就好似去咗B B Q樂園吃燒烤感覺

煙肉車厘茄卷,新鮮車厘茄減去煙肉的油膩感

豬頸肉,肥瘦適中,又燒得香口, 十分美味
雞軟骨香脆爽口

風味雞全翼和蜜汁雞中翼,各有特色

台灣蜜糖腸,開邊方便進食,燒得香脆,咬落充滿蜜糖和油香

2022-11-24 28 浏览
深水埗區美食多..今日又來走一趟聚燒遙聚享美食..食完一碟又一碟串燒款式又夠多..雞煲魚煲吃多個😂😋👍—————————-好抵食的即開新鮮元貝及生蠔🦪:仲有超抵試食價20元一隻👍😋1⃣️燒蒜香(即開)生蠔🦪:新鮮即開,燒蒜香的熱辣辣味道,鮮甜新鮮又好味😋——————————2⃣️燒蒜香(即開)元貝:又是新鮮厚肉鮮甜,蒜香🧄粉絲蒸👍😋——————————-3⃣️燒牛舌:又厚又大串,軟熟——————————4⃣️燒五花腩:又係我最愛吃的,又爽又嫩的,又有肉汁➕有口感👍——————————-5⃣️燒羊肉:羊肉的飄香又軟又嫩的肉質😋—————————-6⃣️燒蒜香茄子🍆:原條的風味,🧄蒜香茄子的烤香,陣陣傳來的好味道😋————————-7⃣️燒京蔥:爽口清新、清脆嫩香————————-8⃣️燒秋葵:健康的蔬菜🥬————————-9⃣️燒韭菜:燒得夠香又夠嫩又夠水份————————🔟燒豆卜:又香又脆————————-1⃣️1⃣️燒多春魚:好香好脆,咬落口脆卜卜的魚春更好吃———————-1⃣️2⃣️麻辣味雞煲一隻:麻辣雞煲好好食..色香味美人賞識秘製味道夠特色.. 吃得滋味又出色👍😋————————飲品:雞骨草:夏枯草:食完串燒雞骨草…清清熱氣夏
深水埗區美食多..今日又來走一趟
聚燒遙聚享美食..食完一碟又一碟
串燒款式又夠多..雞煲魚煲吃多個
😂😋👍

好抵食的即開新鮮元貝及生蠔🦪:
仲有超抵試食價20元一隻👍😋
1⃣️燒蒜香(即開)生蠔🦪:
新鮮即開,燒蒜香的熱辣辣味道,鮮甜新鮮又好味😋

——————————
2⃣️燒蒜香(即開)元貝:
又是新鮮厚肉鮮甜,蒜香🧄粉絲蒸👍😋

——————————-
3⃣️燒牛舌:
又厚又大串,軟熟
——————————
4⃣️燒五花腩:
又係我最愛吃的,又爽又嫩的,又有肉汁➕有口感👍
——————————-
5⃣️燒羊肉:
羊肉的飄香又軟又嫩的肉質😋

6⃣️燒蒜香茄子🍆:
原條的風味,🧄蒜香茄子的烤香,陣陣傳來的好味道😋

7⃣️燒京蔥:

————————
🔟燒豆卜:
又香又脆
1⃣️1⃣️燒多春魚:
好香好脆,咬落口脆卜卜的魚春更好吃

———————-

夏枯草:
食完串燒雞骨草…清清熱氣夏枯草😁
———————
火鍋雞煲➕串燒.. 味道滋味聚燒遙
其實開心🥳簡…單就在你身邊..…
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-

今次👦🏻👧🏻就揀咗間又有得食烤魚、雞煲、串燒嘅聚燒遙,食物質素比預期高,味道亦比較重口味😆,岩曬👦🏻嘅口味!🌟香辣雞煲全隻(小辣)雞肉多汁滑嫩,大件份量多同幾入味。用左麻辣醬烹煮,配上芫茜、紫洋蔥、蒜頭、蔥、辣椒、花椒等香料,撈埋芫荽令到味道同埋層次都更豐富,夠過足癮又唔會飽。小辣嘅辣度比十小辣更溫和,嗜辣嘅朋友仔可以大膽啲叫辣啲!串燒🌟生燒原塊雞皮雞皮脂肪多,食落去香口脆卜卜,油脂豐富的口感,食落去唔會太咸。🌟濃汁豬肉丸豬肉丸其實就係平時食開嘅冬菇豬肉丸咬落去肉汁豐富,彈到👦🏻件衫都好多肉汁,口感彈牙。🌟韭菜燒韭菜極重孜然味,燒得香而且唔會好乾,完全顯示到串燒師傅既功架。🌟燒牛舌牛舌厚薄大小全部岩岩好,咬落去唔會太韌,唔講以為食緊牛舌芯,可見一樣火候適中。🌟豬頸肉/五花腩一串豬頸肉/五花腩🐷都有大概3-4舊,豬頸肉爽口充滿油香,肥瘦均勻。至於五花腩算係厚切再燒,唔會覺得Dry/韌,表現幾好。🌟明太子雞翼其實就似平時日本餐廳🇯🇵/氣炸鍋食物,表現正常。🌟雞泡魚干雞泡魚干燒得香軟🐟,再點埋蛋黃醬岩岩好👍🏻。

🌟香辣雞煲全隻(小辣)

串燒
🌟生燒原塊雞皮

🌟濃汁豬肉丸

🌟韭菜

🌟燒牛舌

🌟豬頸肉/五花腩

🌟明太子雞翼
其實就似平時日本餐廳🇯🇵/氣炸鍋食物,表現正常。

🌟雞泡魚干
雞泡魚干燒得香軟🐟,再點埋蛋黃醬岩岩好👍🏻。
2022-11-21 21 浏览
大食妹最愛食串燒,每樣食少少,可以食好多都唔怕飽,川式串燒風味好鬼惹味,唔系好多地方做到個種地道的味道旺角福華街有間細細地串燒鋪,位置唔系好起眼,要D眼力先搵到入到去裝修好有中國風味,價錢親民,叫多幾串都唔心痛沙律燒生蠔極級推介,價錢除番開廿零蚊一隻好抵食,味道唔腥仲有陣陣海水味墨魚丸燒完落左層蜜糖,甜甜地好有中學BBQ的感覺雞軟骨夠爽脆,落左少少辣粉,個味好match 食串燒唔少得燒金菇,用蒜蓉燒就最香最好味咖喇記得叫飲品,如果唔系食落就差咁D🤣

旺角福華街有間細細地串燒鋪,位置唔系好起眼,要D眼力先搵到

入到去裝修好有中國風味,價錢親民,叫多幾串都唔心痛

墨魚丸燒完落左層蜜糖,甜甜地好有中學BBQ的感覺

雞軟骨夠爽脆,落左少少辣粉,個味好match

食串燒唔少得燒金菇,用蒜蓉燒就最香最好味咖喇

記得叫飲品,如果唔系食落就差咁D🤣

2022-11-21 24 浏览
呢間餐廳有好多款式的食物,有烤魚、雞煲、火鍋、串燒等等,而最可以吸引到我就係麻辣小龍蝦。一個鍋有20隻小龍蝦,份量都算多!餐廳好貼心提供埋手套俾我哋,自己剝係特別好味!當然要配搭埋麻辣汁,咁樣先食得過癮!半隻雞煲x香辣味。呢隻辣冇「麻」,所以食完不會感到個嘴腫、脷腫!惹味之餘,仲會heat住,保持熱辣辣先越炆越入味。個火要盡量校到最細,如果唔係雞肉會好快煮到overcook!另外,啲配料蒜頭同洋蔥索晒啲汁,食落好正。串燒方面生燒原塊雞皮真係好大塊,食落有彈性又帶點脆卜卜嘅口感,牛仔骨肉質鬆軟,加上調味粉後少少辣好入味。
呢間餐廳有好多款式的食物,有烤魚、雞煲火鍋、串燒等等,而最可以吸引到我就係麻辣小龍蝦。一個鍋有20隻小龍蝦,份量都算多!餐廳好貼心提供埋手套俾我哋,自己剝係特別好味!當然要配搭埋麻辣汁,咁樣先食得過癮!

2022-11-19 38 浏览
深水埗果然係個平民美食好地方~ 平時食烤魚郁D二百幾蚊條, 估唔到今次搵到好野, 烤鉗魚全條都係$198, 仲有得揀半條, 岩哂d一兩個人黎食既!另一個驚喜係有得揀烏頭($138), 做法同烤魚一樣, 先煎香左魚身, 再用湯底浸泡, 估唔到烏頭用依個方法黎食都好好食wo! 揀左酸菜湯底, 酸辣度唔算好強, 唔會遮哂魚味, 條烏頭都好大條多肉, 冇泥味, 好食!食烤魚叫多份烏冬是常識吧, 佢真係用原個稻庭烏冬, 不是cheapcheap烏冬! 煙un口感索左湯酸酸辣辣好味。串燒都係比想像中好食, 唔係一味落調味粉, 好似牛仔骨咁仲食到牛仔骨焦香同埋牛既油香, 羊架香而不酥, 加上辣辣勁惹味!焗西蘭花好鬼大份! 香辣味加上蒜香食唔停口。

焗西蘭花好鬼大份! 香辣味加上蒜香食唔停口。

2022-11-19 13 浏览
路過間串燒店幾平,幾乾淨又吾多人,入左去食飯大部分都系$20 左右,2个人点左12样野食加一枝apple cider 都系$300 ,真係勁平1.貴妃蚌2隻,雖然細細隻,但d 肉好彈牙好新鮮,蒜蓉勁香2.牛舌,厚身,小少軟身但有嚼勁3.白鱔,好鮮甜,好熱又香,但皮吾算好脆4.蒜蓉什菌,好大份,好多蒜蓉,勁抵食5.燒豆卜,勁脆,有10粒,正6.燒尖椒,夠淋,辣辣地,size 好大7.墨魚咀好彈牙8.豬頸肉好厚身,好好味9.雞軟骨好爽彈10.多春魚燒得岩岩好,夠乾身又香口11.雞柳,夠軟滑12.煙肉鵪鶉蛋,煙肉脆脆地,包住鵪鶉蛋好有口感大部分都好滿意,性價比好高😋
路過間串燒店幾平,幾乾淨又吾多人,入左去食飯

1.貴妃蚌2隻,雖然細細隻,但d 肉好彈牙好新鮮,蒜蓉勁香
9.雞軟骨好爽彈
10.多春魚燒得岩岩好,夠乾身又香口
11.雞柳,夠軟滑
12.煙肉鵪鶉蛋,煙肉脆脆地,包住鵪鶉蛋好有口感

大部分都好滿意,性價比好高😋
2022-11-15 15 浏览
抵食烤魚+串燒+🥃🍷放肆嘅第二日,我想食啲刺激吓味蕾嘅食物✌🏻喺深水埗行咗一陣街,見到好多街頭小食,啲串燒香味撲鼻🤤即刻去搵返間堂食串燒chill 下,最正係有埋我哋想食嘅烤魚🫶🏻🫶🏻舖頭入面一直播住90年代嘅歌,飲住啤酒,同老公❤️談吓心,孜然粉配串燒真係一流,越食越開胃,越叫越多,價錢好抵食,CP值好高😍🙂😍咁岩遇到生蠔、元貝$20試食價,舖頭入面雖然唔係好大,不過都坐滿晒人,非常之熱鬧,個個飲完酒講嘢都大聲😂😂😂超級relax🤪🤪可以做返自己唔使咁拘謹😇⭐️串燒必食生蠔🦪,元貝(自家制蒜蓉醬),燒茄子🍆,韭菜,雞全翼,爆汁牛丸,豬頸肉🐷⭐️鉗魚大半條$168叫咗BB辣,所以味道都唔算太重🥰重點係唔會越食越鹹😇清清淡淡都幾好❤
抵食烤魚+串燒+🥃🍷

⭐️串燒必食

⭐️鉗魚大半條$168
叫咗BB辣,所以味道都唔算太重🥰
重點係唔會越食越鹹😇清清淡淡都幾好❤
2022-11-07 33 浏览
老友吹水夜,同我黎食串燒,係一間意料之外整潔抵食嘅串燒店!唔洗就住就住,一邊食一邊吹水一樂也!肉類正!牛仔骨、安格斯牛小排粒、風味羊架,夠淋夠味,羊架大件又抵食,$56有2件;牛仔骨有牛油脂香味,肉味好重。小牛排粒就好juicy,香得黎輕輕嘅辣,回味無窮!蜜汁雞全翼都幾似自己燒烤嘅味,蜜糖司華力腸因為切件上,每片腸都沾滿蜜糖,又脆又香!食芝士年糕真係小心燙咀,表面燒到乾身,咬落去個下芝士心流哂出嚟,真係要叫多round!好多款式,菜類例如鮮露荀、土豆片、秋葵、韮菜,都好惹味!食串燒一定要飲野啦!啤酒、王老吉、雞骨草、夏枯草、汽水都有,認真快靚正!
老友吹水夜,同我黎食串燒,係一間意料之外整潔抵食嘅串燒店!

唔洗就住就住,一邊食一邊吹水一樂也!
燒羊架
安格斯牛小排粒
牛仔骨
肉類正!
蜜汁雞全翼
蜜糖司華力腸
土豆片
好多款式,菜類例如鮮露荀、土豆片、秋葵、韮菜,都好惹味!
燒羊架
安格斯牛小排粒