2010-05-16
有時工作經過上環, 見一家新開張的點心店, 外望店內裝修簡潔, 給人一種干淨的感覺, 但中午時總是很多人 (新張一個月左右吧) 今日星期日, 得閒經過, 即和太太一試.到時約6點左右, 冇乜人, 樓面4-5個人都好有禮貌, 雖然店舖有點細, 但第一印象感覺已經唔錯, 很好. 點菜樓面姐姐介紹每週燉湯都唔同, 今日係"花旗參燉竹絲雞", $25.00. 和太太每人一客吧.店內推介每様點心都係即叫即蒸, 為免等得太耐, 和太太都點了如下, 和大家分享一下.花旗參燉竹絲雞 - 正!! 真係有花旗參, 都唔算少, 夠味夠甘甜, 廿五蚊超值(有相) 馬拉糕 - 正!! 夠熱夠香, 點諗都係剛剛蒸起先咁正, 無得彈 (相片同上)生煎包 - 正!!! 夠熱, 剛煎起, 包軟而涵又不太濃, 剛剛好!!雪山叉燒包 - 正正 !! 推介必試. 老婆大人平時唔鐘意食叉燒包都話好!!! 燒賣 - 比一般酒家的好, 即叫即蒸即起係唔同d, 但未見驚喜.排骨 - 一般同上.雞扎 - 得兩條, 不過只係$18, 有鮑魚有雞肉有東菇有魚肚....好多料. 唯一美中不足之處鮑魚片好似腥佐少少.唔多人關係, 食得好舒服
排骨 - 一般同上.
唔多人關係, 食得好舒服, 而且真係唔貴, 老婆大人話一定會再去食佢d叉包. (下次我都想試佢d蒸盅頭飯~~ ) ..... 希望以後間野做耐佐之後, 唔好似其他大店後出佐名會變質就好囉.