2024-10-11 459 浏览
🙌🏻我會稱知佢為韓版花蛤粉🤩夜晚喺銅鑼灣搵嘢食☺️😍無意中發現呢間餐廳‼️第一次食韓國刀削麵,仲要係自家製嘅🤤入到餐廳好有韓國小店風格叫咗個花蛤刀削麵🍜花蛤份量好足😍湯底清淡而帶有鮮味花蛤鮮甜肥美 完全冇沙💯刀削麵質地又咬口🤤係我鍾意嘅質地跟住再叫咗一個雙拼韓式餃子🥟(豬肉+泡菜)餃子好大隻💥一隻等同兩隻份量仲有泡菜嘅辣味 令到餃子更惹味😋最後再order咗一個🦑🦐海鮮韭菜煎餅🐙煎餅外皮酥脆 內裏餡肉豐富 但同時都做到夠乾身💯韭菜夠香口😋再加上海鮮 令到整體口感富有層次感👍🏻👍🏻👍🏻會再去幫襯嘅小店,值得推薦俾大家🙌🏻📍自家製韓國刀削麵 (駱克道) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道397號金禧大廈地舖
🙌🏻我會稱知佢為韓版花蛤粉🤩
夜晚喺銅鑼灣搵嘢食☺️
😍無意中發現呢間餐廳‼️
第一次食韓國刀削麵,仲要係自家製嘅🤤
入到餐廳好有韓國小店風格
叫咗個花蛤刀削麵🍜
花蛤份量好足😍湯底清淡而帶有鮮味
花蛤鮮甜肥美 完全冇沙💯
刀削麵質地又咬口🤤係我鍾意嘅質地
跟住再叫咗一個雙拼韓式餃子🥟(豬肉+泡菜)
餃子好大隻💥一隻等同兩隻份量
仲有泡菜嘅辣味 令到餃子更惹味😋
最後再order咗一個🦑🦐海鮮韭菜煎餅🐙
煎餅外皮酥脆 內裏餡肉豐富 但同時都做到夠乾身💯
韭菜夠香口😋再加上海鮮
令到整體口感富有層次感👍🏻👍🏻
👍🏻會再去幫襯嘅小店,值得推薦俾大家🙌🏻

📍自家製韓國刀削麵 (駱克道) (銅鑼灣)
2024-10-10 667 浏览
回頭指數:⭐️⭐️⭐️食物質素:🌮🌮🌮服務質素:☺️☺️☺️消費指數:💰💰(TTL $301,人均消費$150.5)環境質素:☘️☘️☘️中式刀削麵食得多,但韓式食過未?餐廳刀削麵款有湯麵&撈麵既選擇,岩哂唔同人既口味,而且見有唔少韓國人都尼食,證明佢地都覺得有韓國味道🙈每位食客,餐廳都送一個泡菜做前菜。海鮮湯麵($128)海鮮份量好多,有: 蝦、蟹、魷魚、青口、貝殼類等等,而且都鮮味彈牙湯味道淡淡帶出一浸鮮味,但唔會搶咗海鮮風頭,而麵較有咬口,冇諗過食海鮮都可以食得好飽肚。牛骨湯刀削麵($78)因為由牛肉&牛骨熬製而成雪白既湯,所以感覺味道較海鮮湯濃。牛肉片份量都好多,而麵較寬&淋身,味道不錯。五花肉泡菜煎餅($68)可能賣相同大家平時食既有唔同,但超級足料!每塊煎餅表面都有五花肉,而且內裏包含咗好多泡菜,食起嚟酸酸辣辣,而且表面煎得好香,所以配埋湯麵一齊食,簡直一流同類餐廳 #cocofood_韓國菜同區餐廳 #cocofood_銅鑼灣如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既 update

回頭指數:⭐️⭐️⭐️
食物質素:🌮🌮🌮
服務質素:☺️☺️☺️
消費指數:💰💰(TTL $301,人均消費$150.5)
環境質素:☘️☘️☘️

中式刀削麵食得多,但韓式食過未?

每位食客,餐廳都送一個泡菜做前菜

。海鮮湯麵($128)
海鮮湯麵

。牛骨湯刀削麵($78)
牛骨湯刀削麵

。五花肉泡菜煎餅($68)
五花肉泡菜煎餅

同類餐廳 #cocofood_韓國菜
同區餐廳 #cocofood_銅鑼灣
海鮮湯麵
五花肉泡菜煎餅
2024-10-05 710 浏览
【銅鑼灣•自家製韓國刀削麵】@ππππππππππππππππππππππππππππππ你未試過既韓國刀削麵花蛤刀削麵 Noodles Soup With Clams 牛骨湯刀削麵人 Nbodles Soup With 0x Bone broth 雙拼餃 Half and Half Jumbo Mandu 花蛤刀削麵湯底清淡而鮮美,完美地襯托出蛤蜊的鮮甜。刀削麵的口感滑嫩,吸附了湯汁,非常入味。蛤蜊的新鮮度也值得一提,每一口都能感受到海洋的氣息,讓人心情愉悅。牛骨湯刀削麵濃郁的牛骨湯底經過長時間熬煮,散發出誘人的香氣,湯色濃厚,口感滑順。刀削麵的彈性與湯底的濃郁相得益彰,讓人一口接著一口。牛骨的肉質鮮嫩,與麵條搭配得恰到好處。這道菜非常適合喜愛豐富口感和濃郁味道 雙拼餃食客能夠同時品嚐兩種不同口味的餃子。餃子皮薄而有嚼勁,內餡鮮美,無論是肉餡還是素餡,都能感受到新鮮的食材與調味的完美結合。搭配的蘸醬增添了風味,讓每一口都更加美味。這道菜將傳統的餃子風味與創新元素結合。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 280✨✨✨✨✨✨✨✨✨
【銅鑼灣•自家製韓國刀削麵】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 280
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#銅鑼灣美食 #自家製韓國刀削麵 #web3銅鑼灣
自家製韓國刀削麵 (駱克道)
2024-09-29 721 浏览
I ordered a spicy seafood noodles for takeaway at around 6:45pm, went home and opened the takeaway containers. It looked absolutely amazing with tons of seafood but for some reason there was literally zero salt and flavor in the beautifully red soup.  I don't even know how it was possible because restaurants don't season bowls of noodles individually, the soup or broth is always seasoned.  Maybe I just got unlucky.  Adding some salt to the dish myself helped with the flavor, but by this point I had already mixed the noodles in with the soup and it was difficult to mix in the salt evenly.
2024-09-29
5 分钟 (外卖自取)
2024-09-25 791 浏览
自家製韓國刀削麵(灣仔)餐廳位於港島銅鑼灣駱克道379號金禧大廈地下,餐廳裝修簡約以韓式風格木系為主調,餐廳主打韓國菜,以自家製韓式刀削麵,餃子和煎餅供客人選擇,服務員招呼殷勤有禮。前菜係韓國泡菜,微辛,微鹹,食落幾醒胃。花蛤刀削麵刀削麵配有紫菜,韮菜和洋葱,花蛤份量都不少,食落無砂鮮美,湯底清甜,刀削麵軟硬適中,食落順滑。牛骨刀削麵牛骨刀削麵湯底白色清甜不膩,牛肉食落有牛味,每条刀削麵都沾滿牛骨汁。海鮮韭菜煎餅韓式海鮮韭菜煎餅,廚師得夠焦脆,食落香口煙韌有口感。
自家製韓國刀削麵(灣仔)

前菜係韓國泡菜,微辛,微鹹,食落幾醒胃。

牛骨刀削麵

海鮮韭菜煎餅
韓式海鮮韭菜煎餅,廚師得夠焦脆,食落香口煙韌有口感。
2024-09-22 921 浏览
番學前要醫飽肚仔同朋友去左食韓式刀削麵花蛤刀削麵 $78Noodles Soup with Clams花蛤份量都幾多,肥美鮮甜無沙,韓式刀削麵同平時食開白色既唔同,都幾有咬口同比較滑,嗦面一流牛骨湯刀削麵 $78Noodles Soup with Ox Bone Brath牛腱牛味濃郁,湯頭重牛骨味真材實料,飲完一d都唔口渴,兩碗麵都好多,男士都夠飽,我地食唔晒雙併餃子 $58 (豬肉&泡菜)Half and Half Jumbo Mandu嘩!好大雙餃子,一隻抵兩隻,勁飽泡菜幾夠辣,豬肉食落有少少甜,兩款都爆餡,個皮都幾薄,食得辣既可以蘸埋辣椒醬,夠晒惹味~大推👍店鋪光猛,座位寬敞,店員好nice,價錢非常親民,下次會嚟試下其他
番學前要醫飽肚仔
同朋友去左食韓式刀削麵

花蛤刀削麵 $78
Noodles Soup with Clams

牛骨湯刀削麵 $78

雙併餃子 $58 (豬肉&泡菜)
Half and Half Jumbo Mandu
嘩!好大雙餃子,一隻抵兩隻,勁飽

2024-09-19
  • 豬肉&泡菜大餃子
2024-09-21 694 浏览
一直都以為韓國最出名係炸雞、飯卷、泡菜,想不到原來刀削麵都好出色!呢間餐廳刀削麵係自家製,口感非常彈牙有勁!花蛤刀削麵花蛤超多,其肉質鮮嫩,刀削麵的口感滑嫩且有嚼勁,麵條厚薄均勻,能很好地吸附清甜的湯汁。海鮮韭菜煎餅煎餅外皮酥脆,內部則柔軟且富有彈性,韭菜香口,海鮮如魷魚增添了整體的口感層次。炸醬麵港式炸醬麵就食得多,估唔到韓式炸醬麵都好有驚喜!炸醬麵加入了薯仔、豬肉粒和洋蔥,醬汁濃郁,配合彈牙的麵條,整體有醇厚的口感。這三道菜各具特色,帶來不同的味覺享受!

海鮮韭菜煎餅

炸醬麵

這三道菜各具特色,帶來不同的味覺享受!
  • 花蛤刀削麵
2024-09-13 851 浏览
今日去咗自家製韓國刀削麵試食午餐,點咗花甲刀削麵套餐。套餐睇落都幾豐富,有花甲、刀削麵、泡菜同埋餃子。蜆嘅數量確實唔少,大概有廿幾隻,餃子係巨型餃子,入面有好多肉,食落去有啲飽肚感。不過,成個餐嘅味道唔算太理想,湯底好鹹,飲多兩啖就覺得有啲頂唔順,可能會令部份食客覺得味道太重。至於麵嘅部分,唔算太出色,食落去只係一般,冇特別彈牙或者有嚼勁。而且湯嘅鹹味仲掩蓋咗麵嘅本身味道,令整體口感打咗啲折扣。泡菜就比較正常,冇太大驚喜,但勝在清新,可以減少食湯麵嗰陣嘅油膩感。總體嚟講,呢個花甲刀削麵套餐份量確實足夠,想食飽肚係無問題,但味道方面就有改進空間。如果你唔怕重口味,呢個餐可能啱你,但對於偏向清淡嘅食客,就未必係最理想嘅選擇。

本身自己好鍾意食韓國既刀削麵/泡飯😋 見到社交平台上都幾多人推介呢間😯 佢係香港第一間韓國刀削麵🏆 做完gym見佢係附近,於是黎食dinner😋 ·🌟砂鍋牛腱 $288巨量牛腱😂!無唸過咁大份😺 搭配韭菜、金菇一齊燉煮!非常減脂😌 如果分開食,你一定會覺得普普通通!不過如果係牛腱包住少少韭菜同金菇,再加埋泡菜,呢個combo好好食!👍·🌟炸醬麵 $78係好食既炸醬麵!(可以話係HK食過暫時最好食的😯)麵條係自家人手新鮮製,口感爽口但又好彈👍炸醬味道調配合適,唔會過鹹,帶點微微醬油既香甜味👍 份量好多,兩個人share夠了!(⚠️BTW 記得加啲胡椒粉 同埋 個辣醬-加一茶匙就好..有少少辣!加完撈埋一齊食~即刻停唔到口😋)·🌟真露燒酒 $58食韓國菜配燒酒簡直係絕配,特別係呢個砂鍋牛腱!冰凍既燒酒,配熱辣辣既牛腱,成個味道即刻更加韓國😂·人均:$200+·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑·📍自家製韓國刀削麵銅鑼灣駱克道397號金禧大廈地舖

🌟砂鍋牛腱 $288

🌟炸醬麵 $78

🌟真露燒酒 $58
人均:$200+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑
📍自家製韓國刀削麵
2024-09-06 919 浏览
剛在銅鑼灣食了一家以韓國家庭味為主的韓式刀削麵,食物實而不華砂鍋牛腱先在砂鍋底部放滿韭菜和金針菇,然後再鋪上用清湯滷製過的牛腱片,牛腱肉質鮮嫩,油脂適中,切成薄片後,更容易吸收湯汁的鮮味,讓人一口接一口吃不停。至於韭菜和金針菇不僅吸收了湯汁的鮮香,還吸收了牛腱的精華,讓整道菜更加豐富。熱氣騰騰的砂鍋,散發著誘人的香氣,讓人垂涎欲滴。韓式炸醬麵韓式炸醬麵算是韓劇劇情中經常出現的美食吧!餐廳為配合時下健康生活要求,它的醬汁濃郁,但不會過於甜膩,搭配彈牙的麵條,簡單卻讓人心滿意足。雙拼餃子雙拼豬肉和泡菜蒸餃,份量十足,size很大,有女生拳頭大小。我比較喜歡泡菜餃,辣辣地很開胃。

韓式炸醬麵

雙拼餃子

• 砂鍋牛腱
2024-09-03 803 浏览
炸醬麵 $78炸醬有薯仔、豬肉粒、洋蔥等配料🥔🧅🐷調味正宗味道鹹中帶微甜🍯麵質軟中帶煙韌口感符合大眾口味係一碗香港難揾既好食炸醬麵👍🏻砂鍋牛腱 $288牛腱份量頗多💯食極都仲有牛味突出🐮肉質軟淋中帶咬口配搭金針菇、韭菜同娃娃菜一齊食蛋白質同蔬菜都有好食得黎又營養均衡食多啲唔罪惡🤣真露 $58燒酒同食物好夾🥃泡菜辣中帶少許酸味🍋十分開胃唔會好辣😇整體而言,作為香港第一間韓國刀削麵🇰🇷刀削麵堅持自家製✨食物正宗😋味道同韓國相近連在港韓國人都黎食值得一試👏🏻

炸醬麵 $78
炸醬有薯仔、豬肉粒、洋蔥等配料🥔🧅🐷
調味正宗

牛腱份量頗多💯
食極都仲有
牛味突出🐮
肉質軟淋中帶咬口
配搭金針菇、韭菜同娃娃菜一齊食
蛋白質同蔬菜都有

味道同韓國相近
連在港韓國人都黎食
值得一試👏🏻

2024-09-03 664 浏览
趁住假期,繼續週圍覓食, 來到銅鑼灣駱克道附近, 發現開張不久的韓國 手製刀削麵, 這款食物近來都是人氣鼎盛的。 細看之下原來係 鼎鼎大名李家的姊妹店, 相信品質一定有保證立即來試試。 進店後,送上美味的韓式泡菜, 辣辣地幾好食。店員十分用心推薦食品, 介紹咗唔同嘅嘢食特點。 特別係韓國真露, 配搭韓國食物非常match。 砂鍋牛展 , 牛展份量不少 肉質軟嫩中,肉味也很香。 砂鍋配菜有韭菜、娃娃菜 、金針菇。 湯頭清爽清香, 配搭蔬菜 慢慢煮會滲出甜味。 進食時配搭韓式辣醬更加野味。韓式炸醬麵, 手作刀削麵非常有驚喜, 面質煙韌彈牙, 質感非常有嚼勁, 配上香濃的韓式炸醬 味道香濃。

🔥人氣韓式炸雞店李家旗下的新副線品牌🆕🌟主打自家製韓式刀削麵和韓式蒸餃🥟等菜式🪵裝修簡約, 棕色木質傢俱有種🇰🇷韓國家庭式小店Feel🏠, 樸素而溫馨☺️🔸前菜 - 泡菜🆓🔸韓國砂鍋牛腱🐮 $288 6/10🍲熱鍋有海鮮同牛腱兩款 *5點後供應砂鍋面鋪滿牛腱片🐮, 薄身牛腱唔韌👌🏻☑️墊有娃娃菜, 金針菇和蔥段🥬🥣牛骨湯底是走清淡風可自行加枱上的胡椒粉和海鹽🧂🙂‍↕️會更香更滋味🥳~🔸炸醬麵🥢 $78 6/10🫨好大碗呢~麵量好多🥢☑️鵪鶉蛋, 肉粒, 薯仔, 翠瓜粒, 洋蔥等配料味道同樣偏清淡, 冇咁油膩😉麵條口感似粗身版伊麵🤣帶柔韌有嚼勁😙🧚🏻‍♀️餐廳好貼心, 會俾把鉸剪✂️有需要可剪開一半, 會更易進食🔸真露燒酒🍶 $58😛食韓國菜, 小酌2杯, 加返啲韓feel🇰🇷👯
🔥人氣韓式炸雞店李家旗下的新副線品牌🆕
🌟主打自家製韓式刀削麵和韓式蒸餃🥟等菜式
🪵裝修簡約, 棕色木質傢俱
有種🇰🇷韓國家庭式小店Feel🏠, 樸素而溫馨☺️

🔸前菜 - 泡菜🆓

🔸韓國砂鍋牛腱🐮 $288 6/10
🍲熱鍋有海鮮同牛腱兩款 *5點後供應
砂鍋面鋪滿牛腱片🐮, 薄身牛腱唔韌👌🏻
☑️墊有娃娃菜, 金針菇和蔥段🥬

🥣牛骨湯底是走清淡風
可自行加枱上的胡椒粉和海鹽🧂
🙂‍↕️會更香更滋味🥳~

🔸炸醬麵🥢 $78 6/10
🫨好大碗呢~麵量好多🥢
☑️鵪鶉蛋, 肉粒, 薯仔, 翠瓜粒, 洋蔥等配料
味道同樣偏清淡, 冇咁油膩😉
麵條口感似粗身版伊麵🤣
帶柔韌有嚼勁😙

🧚🏻‍♀️餐廳好貼心, 會俾把鉸剪✂️
有需要可剪開一半, 會更易進食

🔸真露燒酒🍶 $58
😛食韓國菜, 小酌2杯, 加返啲韓feel🇰🇷👯
最近bookmark左間自家製韓國刀削麵,分店有銅鑼灣、尖沙咀,以及元朗。每間餐廳分店都距離地鐵站約5-10分鐘,唔算好遠。  ⦁真露燒酒🥃 $58食韓國野點少得「真露」,尼款fresh口味,濃味唔算好濃,平時飲慣水果味的我都接受到,飲口順滑! ⦁砂鍋牛腱🥘 $288大大一鍋,牛腱切成一片片,在沸騰時味道滲入湯底,入面配料有金菇、韭菜,搭配起來更加鮮味。 ⦁炸醬麵 $78⦁花蛤刀削麵 $78兩款麵都用上自家製我麵條,食落麵質煙靭。炸醬麵味道濃郁有種韓式的感覺。相反花蛤偏向清淡,建議加上店內韓式胡椒粉,順帶一提花甲份量頗多,非常抵食! ⦁雙拼餃子🥟 $58餃子一盤四大粒,分別兩款口味,泡菜味偏辣,如果食唔到辣就要注意⚠️。個人比較喜歡原味,可因應個人需求蘸上韓式醬油或韓式辣椒醬。  溫馨提示:1⃣店內有加一服務費2⃣亦有儲分卡3⃣每到晚上七點至八點,店外都排滿隊!

⦁真露燒酒🥃 $58

⦁砂鍋牛腱🥘 $288

⦁炸醬麵 $78
⦁花蛤刀削麵 $78

⦁雙拼餃子🥟 $58

溫馨提示:
1⃣店內有加一服務費
2⃣亦有儲分卡
3⃣每到晚上七點至八點,店外都排滿隊!

真露燒酒
韓式胡椒
泡菜蒸餃
2024-08-22
真露燒酒
韓式胡椒
泡菜蒸餃
2024-08-30 395 浏览
1️⃣砂鍋牛腱超多牛腱,好淋,底下仲有娃娃菜,韮菜,金菇。再配埋泡菜食,好惹味。💰HKD$2882️⃣炸醬麵好大碗,份量十足。醬汁夠濃味,配料有洋蔥,豬肉,薯仔,青豆,鵪鶉蛋。💰HKD$783️⃣真露燒酒食韓國野緊係叫返枝燒酒,同朋友吹水💰HKD$58
1️⃣砂鍋牛腱
💰HKD$288

2️⃣炸醬麵
💰HKD$78

3️⃣真露燒酒
食韓國野緊係叫返枝燒酒,同朋友吹水
💰HKD$58