早上10點45分,想食個早餐等極都冇人招呼!只叫等等 不緊要的,包完一個外賣又一個外賣 我繼續等 街客來問 立刻答 立刻做 餐牌早餐到十一點 你不做堂食你跟我說!可能我唔夠令仔不招呼我
2024-04-15
2023-04-05 283 浏览
又係一大朝早去紅磡見客,去左一間係隆基大樓嘅【興記】茶餐廳食早餐,入面都坐咗8成滿既食客。叫咗一個健康之選早餐,意大利雜菜湯河粉,原嚟餐廳係用闊條粉做湯河,有質感唔似湯河咁腍啤啤,而食落個感覺又有啲似越南湯河,煎蛋就麻麻煎老左啲,個黃都有d死實實,但係都算係好香口,油包夠厚身,但冇比牛油而且有d乾身,呢間奶茶味濃香夠茶味,不過飲落有d苦澀味道,如果多加返少少奶更好,但係$30一個餐都根本冇野可以投訴。
2021-11-27 387 浏览
在紅磡辦事, 就近找尋嘢食, 期間有很多茶餐廳, 一邊行一邊看, 最終見到一間茶餐廳 坐無虛設, 二話不說就入去試吓, 食物選擇相當多, 由於第一次光顧, 當然點選了乾炒牛河和凍鴛鴦, 等了一陣就送上乾炒牛河, 鑊氣冲天, 急不及待放進口裏, 味道不錯, 牛肉彈口, 河粉滑口, 加上適量芽菜, 爽口美味, 算不錯了; 飲杯凍鴛鴦, 也冲得好香, 帶有濃厚咖啡香味; 總結而言, 值得再次光顧的

2021-09-04 193 浏览
餐牌寫豉汁蒸排骨!成個碟一粒豆豉都無都算,反正都係排骨,點知食落口豉汁冇豉汁,肉感似霉爛,完全食唔落口,仲有啲反胃星期六好多舖頭食市無開,見價錢合理,第一次幫襯就無下次,真係無諗過咁差;好彩餐湯同飲品正常。
餐牌寫豉汁蒸排骨!

2021-09-04
2021-07-14 153 浏览
公司樓下的茶餐廳紅磡實在太多選擇,想食咩種類都有。下午餐茶餐,簡簡單單又一餐。$21叫左個菠蘿油+熱奶茶這個價錢,掂啦! 想搵個地方坐下,抖下氣,放空下,都係幾好的消費去處!😄菠蘿油唔係冷而唔掂個種。 最起碼是脆卜卜,熱辣辣的放在你面前。夠誠意!好味!熱奶茶都唔易失手。😄
公司樓下的茶餐廳

$21叫左個菠蘿油+熱奶茶

熱奶茶都唔易失手。😄
2021-07-09
下午茶
2019-10-24 486 浏览
行過興記, 被佢門口個餐牌吸引!五隻字....栗米肉粒飯!每個男人都唔同, 人地嘅浪漫係豆腐火腩飯, 我就係栗米肉粒飯.今次興記完美地示範咗一碟唔合格嘅栗米肉粒飯樣辦.1, 肉粒無味, 口感太硬, 而且 size 過大.2, 栗米汁只係普通雞蛋玻璃茨, 唔係金黃色嘅栗米汁.3, 栗米份量不足.係一個超失望嘅浪漫! ^(00)^
行過興記, 被佢門口個餐牌吸引!

五隻字....

栗米肉粒飯!

今次興記完美地示範咗一碟唔合格嘅栗米肉粒飯樣辦.

1, 肉粒無味, 口感太硬, 而且 size 過大.

2, 栗米汁只係普通雞蛋玻璃茨, 唔係金黃色嘅栗米汁.

3, 栗米份量不足.

係一個超失望嘅浪漫! ^(00)^

2019-07-04 166 浏览
幫襯咗成20幾年嘅發記車仔麵突然玩裝修! 一時間都唔知食咩好, 又唔想行翻去街尾祟潔街食車仔麵, 見到興記冷氣足夠就沖咗入去先!好鬼熱嘛!點咗干炒叉燒河, 香茅豬扒飯.好多餐廳用嘅凍飲杯 size 細得過份, 興記先黎兩杯凍0茶, 見到個杯係屬於偏大 size 已經大樂無中伏感!干炒叉燒河炒得夠鑊氣, 份量適中無偷工減料, 屬水準之作.驚喜嘅係香茅豬扒飯.首先豬扒有兩塊, 其中一塊好鬼大件! 而且兩件都係厚切, 份量已經超滿足! 重要味道唔差, 咬落juicy 唔係煎得過火, 有當年澳門氹仔官也街豬扒包嘅質素, 掂!再加上我大愛嘅蔥蓉, 蔥蓉亦炒得夠惹味唔會太咸, 加埋豬扒一同入口的話更正.缺點係…. 香茅豬扒飯太油喇…
好鬼熱嘛!
點咗干炒叉燒河, 香茅豬扒飯.
干炒叉燒河炒得夠鑊氣, 份量適中無偷工減料, 屬水準之作.
驚喜嘅係香茅豬扒飯.
缺點係…. 香茅豬扒飯太油喇…

2019-01-21 435 浏览
昨晚拉隊出城五虎戰的神,史棋雷杰成大敗,不經意失掉五千多白銀。隊足十幾杯大堅,再黎支香檳結尾,露魂出竅 ﹗斷片 AI 飛的都成 3 點先入到屋企,排除萬難 8 點半爬起身。晨早收到美女生日祝福,我都忘記今天是農曆生日,多謝啊﹗Happy lunar birthday to me ﹗大陸國產港鐵經常故障,今日再次出現,真係火都黎﹗還掂都遲到,慢慢嘆個早餐先返公司。轉眼已三年無踏足興記,再重回舊地,您地有否進步啊?朝早 9 點左右到達興記最舒服,食客少地方寬敞空氣流通,環境清靜乾淨,雖然食物質素真的強差人意,不過地方非常吸引。在 9 點半後能夠提供高質早餐,如果9 點前都煮得色香味俱全就更開心喇! 細看餐牌,早餐價錢扺食到暈,平得過份 ﹗但質素如何呢?想食牛扒無牛扒、想食烏冬無烏冬、想食意粉無意粉,餐牌明明寫住喎,我心諗您個餐牌要黎仲咩架?明明寫住出前一丁、烏冬、公仔麵加$2 蚊,茶記罕有地會有三種即食麵,多年無食公仔麵,心血來潮想重拾回憶,點知都係無既﹗ 太陽蛋五香肉丁出前一丁,已經再比多次機會您地!丁麵依舊煮得地獄級難食,依舊白烚A4 紙味道與質地,預早煮定倒落滾水撈埋湯粉 30 秒送

太陽蛋五香肉丁出前一丁,已經再比多次機會您地!丁麵依舊煮得地獄級難食,依舊白烚A4 紙味道與質地,預早煮定倒落滾水撈埋湯粉 30 秒送到,早就發到無晒味喇!唯有用蛋漿療法,撈蛋黃食好好多!難怪早餐時段冷清清,我貪您坐得舒服、地方寬敞、環境清靜又近公司架乍!

重口味特咸腸仔,香口彈滑不過散發著地獄咸味。五香肉丁有成6 粒瘦肉合理,麵條捲著瘦肉掛著辣湯特別醒神好味道。試試淋上大量辣椒油會否更好味,中伏了﹗有趣的五香辣椒油,跟五香肉丁味道一模一樣,神奇又有趣。連倒四五羮都絕對無問題,香而微辣大啖大啖不停吸啜,舒服晒。不會是將用剩的五香肉丁罐頭辣油存起吧,真有趣!

雙太陽蛋金牌沙嗲牛肉麵,第一眼望到通粉?望多眼原來真係麵黎喎,即刻知道出事!我已重複左兩次話要出前一丁咯,激死我 ﹗大光麵食落似足份子料理一樣,明明食緊麵,但味道及質感係雞湯通粉,神乎奇技,師傅實在太利害喇!竟然好食過以往的白烚A4 紙無味腍劈劈出前一丁喎,真係估您唔到,直頭非常驚喜添﹗雞湯已滲入每條麵之中,微爽微脹帶微微粉口,但充滿甜美湯汁。

嫩彈牛肉片十分正常,輕輕微甜沙嗲汁包著。太陽蛋一樣十分正常,出絕招蛋漿掛麵大啖啜,希望遮蓋雞湯通粉的感覺,立即舒服很多咯,滾熱辣三四口已消滅殆盡。

紅腸炒蛋即食麵,大大件厚厚紅腸,炸過焦香格外香口熱辣辣,皮脆肉彈多汁,不過強咸嗆喉,我天生不能太咸呢,用滾湯沖洗一下再用麵條捲住入口舒服許多。極上炒厚蛋,滑不留口,即炒香噴噴蛋味濃郁,中間流心頂級好味道。雞湯大光麵質地滑滑帶彈,竟然煮得比出前一丁出色更好食囉。

午餐肉太陽蛋濃湯火腿通粉,師傅您好忙咩?只得食客小貓三四隻冷清清,乜夠都煮定晒,冰凍太陽蛋,乾硬凍油油餐肉,掉到滾湯底烚烚去先得。前兩次出前一丁同樣預早煮定,腍劈劈無味道。質素真係唔掂喎,一定要改善改善。腿絲雪藏味強烈霸道,嚇死朕喇﹗唯有狂落胡椒粉,但都無補於事。雞湯底香濃甜美,通粉微彈微粉合格,份量也不少,食飽飽滿足地回公司。

煙肉太陽蛋雪菜肉絲公仔麵,雪菜肉絲咸味菜味肉味都非常平均,炒得可口好味喎,莫非師傅強項係小炒不是快餐?興記出前一丁超難食,反而普通大光麵就煮得幾好喎。熱騰騰發脹麵條微爽微滑,帶湯力強勁,雞湯味濃郁,不停大啖大啖連雪菜肉絲一齊啜,非常暢快舒服。餐牌寫住公仔麵,到底真係公仔麵?還是大光麵呀?

點解煙肉豆皮一個個窿既?而且係腸仔味,好搞笑。太陽蛋即煎熱烘烘,蛋白金黃焦香微脆,特別和味。原來並不是一位師傅走天涯,終於碰到肥瘦師傅。

太陽蛋五香豬扒出前一丁,疑似好靚煎豬扒,質地結實有咬口可接受,不過醃味重手過咸咯,欠肉香肉甜味道。煮得最似出前一丁都係依碗喇,但眼測都知白潺潺滾水烚定撈個湯粉就出貨! 淡茂茂腍劈劈大力少少夾都斷呢。

煙肉雙太陽蛋黑椒汁香煎雞扒,居然有汁跟那麼好,難得難得,開心開心。而且有3 餸 1 扒添呢,我梗係笑晒啦。不過就要等耐少少 ﹗半煎炸雞扒乾濕參半,切開保有肉汁略咸,配上太陽蛋一齊食可減低咸度就更美味。先辣後甜的濃郁黑椒汁非常醒神,使到雞扒味道更豐富,蠻不錯。油浸煙肉,嚥韌咸咸的,配麵包配湯麵更好。

雙太陽蛋金牌沙嗲牛肉出前一丁,出前一丁十分正常唔難食喎,師傅突然覺醒?不過麵質始終有點粉有點發脹有點滾水味,無麵香無蛋香。立即用蛋汁抱住搭上濃郁湯汁食,力挽狂瀾好味多倍。

火腿炒蛋榨菜肉絲出前一丁,熱辣辣半煎炒蛋,蛋底全熟焦香,蛋面嫩滑蛋黃甘甜濃厚,略煎火腿有誠意。雖然都係白烚麵,但即煮效果顯注,爽彈不粉不腍,夾起榨菜肉絲齊齊啜,格外美味。榨菜?味道質地似足普通咸香大頭菜黎喎。

雙太陽蛋金牌沙嗲牛肉出前一丁,太陽蛋即煎無得頂,雖然蛋白爛掉,底焦香熱辣辣,面微暖滑溜,蛋黃冰涼,吉穿讓滾湯賜給溫暖,掛在麵條連湯啜入口,甘甜濃郁黏滑幸福無比。何解倒埋千年麵條比我呢?勁肉酸核突。

吉列魚柳,無牛扒就試試魚吧﹗師傅即造要耐心等候。新鮮熱辣剛出爐,薄薄的魚片,麵包糠連炸粉比魚片厚兩倍呀 ﹗魚汁魚味完全被硬掘掘刮嘴表層所淹沒,煎炸味濃濃霸道。唔食沙律醬的我都要滾上大大篤舒緩一下才放入口,終於免強落得肚。

太陽蛋五香肉丁出前一丁,其實我最初點吉列魚柳太蛋丁麵,肥妹話炸魚不可以跟麵架喎,那我可否散叫嗎?係其他茶記一向食開都係當食扒麵之麻,激死我。肥妹一直覺得係太陽蛋五香肉丁麵,我再詳細講多三次吉列魚柳太陽蛋出前一丁麵,最後都係黎太陽蛋五香肉丁出前一丁,我真係暈喇 ﹗

辣椒油難得有少少渣,梗係全部要沒收啦。有渣香辣好多,還有濃厚桂林辣椒味,不是淨油的五香辣椒喇。仍舊滾水烚麵,水注注清水底送到,就連湯粉都並未攪得均勻,黐埋一舊舊一堆堆,唯有自己出手攪攪去。

雙太陽蛋雪菜肉絲出前一丁,陳皮味雪菜肉絲?非常獨特有創意,咸咸爽爽撈麵齊吃還可以。補補塑化劑,Keep young 良藥。兩分鐘上檯,未食都知煮定倒湯,麵質過腍帶,麵粉香已流失不甜,腍劈劈的麵質,淡茂茂的湯底,無限失望。淋上五六七羹辣油希望帶點生氣吧,大大啖連辣油啜入口,縱使幫助不大起碼心理上有點安慰。

太陽蛋香煎雞扒出前一丁,真正的煎雞扒終於出現,不用再食翻炸乾硬鞋咸雞扒喇 ﹗肉質結實多汁,醃味得宜不濁不過份,雞皮滑彈,美味有質素。

火腿雙太陽蛋吉列豬扒,薄薄的豬扒被厚厚的麵包糠包得緊緊,新鮮出爐剛剛炸起,金黃脆卜卜泛著油光,雖然滲著微微肉汁,不過豬肉味道及質感完全被麵包糠掩蓋。底暖面凍沒有焦香的太陽蛋搭冰涼的火腿,使到情緒低落。最後出必殺技,讓火腿躺在熱辣辣冒著煙的吉列豬扒上,讓雞蛋躺在滾燙烫閃油光的吉列豬扒上,吸吸暖意即一啖入口迅間全部消滅。

雙煎蛋金牌沙嗲牛肉通粉,沙嗲湯格外香濃美味,洒上胡椒粉連湯汁跟牛肉及通粉一齊灌入口,百花齊放亦打得火熱,味道提升不少。煎得蛋白金黃焦香,黏著甘甜蛋黃,滑滑一啦入口,滿意無野講。我還以為係反蛋荷包蛋來的,師傅真有創意,太陽蛋倒轉上碟扮反蛋,十分風趣。讓涼浸浸蛋黃吸收滾湯熱力再品嚐,甘甜和暖,食得津津有味。

腸仔雙太陽蛋五香豬扒,豬扒隔夜鞭屍系列,陰沉味道咸濁無比,翻炸使得味道更濃烈,熱辣辣兼油淋淋。只得一招抵擋,就是跟蛋白蛋黃一齊食,能夠沖淡少許,感覺好多了。腸仔半截冰冷半截室溫,硬實又油又咸,既然都炸豬扒,何解不順便炸炸腸仔呢?

雙太陽蛋金牌沙嗲牛肉出前一丁,同樣沖水放涼微腍的麵質,粉粉質地無麵條香甜味道,大火滾一滾撈個湯粉就出貨,味道只留在外沒有滲入其中,麵質十分嚥韌喎,這樣太生喇麻,總好過脆卜卜索索聲既。幸好沙嗲汁及湯底同樣味道醇厚濃郁,免強可以掩飾到部份缺點。

如何才能烹調到牛肉嫩滑彈牙又不失甜美沙嗲味呢?熟到廿十成的乾膠韌牛肉片厚切,只甜不辣的沙嗲汁,缺乏惹味刺激感覺,微辣更能增加食慾,提升食味呢。太陽蛋必定無得頂,掛在麵條上啜晒入口,滑嘟嘟的蛋白,甘甜黏黏的蛋黃,分數躍升幾倍。

雙太陽蛋金牌沙嗲牛肉出前一丁,何解牛肉這麼軟綿,不乾不硬不鞋,難得一見呀﹗還散發清香不濁沙嗲味。是否朝早的沙嗲牛肉剛剛用完,這批做起不久的嗎?質素有著天淵之別。醇美的湯底加入清香沙嗲汁,不用辣椒油了,大力將麵條連湯吸啜品嚐,讚嘆大滿足。中出掛著蛋漿塞入口,天堂的味道,甘香無比,捲埋嫩滑牛肉更添惹味。

雙太陽蛋榨菜肉絲米粉,難得叫基本早餐連熱飲,完全不用額外加錢,只需 $25 蚊平到笑呀 ﹗轉個頭未夠一分鐘,肥妺雙手捧著煎雙蛋、湯米、熱奶茶一次過端上,快到無影﹗試試我最討厭的米粉先,幸好湯夠濃夾起米粉連榨菜肉絲齊齊啜更有味道,拿起個碗熱辣辣全部掃入口,食得更加爽皮暢快。彈彈質地的米粉,搭濃湯榨菜肉絲咸咸可口,搭黏嫩滑溜太陽蛋甜美甘香,色香味比想像中更好。

太陽蛋香煎雞扒出前一丁,特別地食單春,平時都食開起雙呢。焦香太陽蛋正常美味,熱辣辣品嚐無預早煎,非常好。勁燶雞扒,焦黑色散發苦澀味道,結實無肉汁。柴皮翻炸煎雞扒,乾硬到刮嘴,極樂咸味受不了!出前一丁難得新鮮即煮,爽彈滑超高質,不過麵條散發特濃滾水味啊 ﹗

餐蛋牛治,食得太多餐即食麵,休息一下罷。白方包放左幾耐架?鞋烚烚無鮮味無麵包香,摸上手似毛巾,都唔軟塾既。無得頂的厚厚嫩滑漏汁炒蛋,蛋香夠天堂的色香味及質感。皇帝的新肉?聰明人才能見到?我塊餐肉去了那裡啊?原來薄到見唔到啫。餐肉肥美油潤,有煎過但放了段時間,沒有再翻熱喎。火腿有煎過,咸牛鬆軟味濃,三合一厚厚啖啖肉夠滿足,係兩片麵包勁唔得。

腿蛋牛治,近日炒蛋那麼單薄呢?而且咸牛只得一細篤,還以為落錯單,整件三文治輕飄飄,大風少少都吹走喎。餐腿蛋治,麵包鞋烚烚,每次拿起都覺得似毛巾。炒蛋真的超級出色非凡,香噴噴嫩滑有蛋汁,襯埋肥美油香餐肉還有咸香滑滑火腿,好味道啊。
太陽蛋五香豬扒出前一丁
雙太陽蛋榨菜肉絲米粉
太陽蛋香煎雞扒出前一丁
太陽蛋香煎雞扒出前一丁
2018-12-21
$30 (早餐)
火腿炒蛋
雙太陽
  • 炒蛋
  • 太陽蛋
2017-08-03 466 浏览
新公司搬左黎依邊🤦🏼‍♀️樓下好多茶餐廳諗住一間間試下中午放飯緊係搵間唔洗排隊既啦,坐底餐牌飯麵連野飲個個都三十幾蚊超經濟🙌🏻有每日精選既,有餐牌上的豬、雞、牛、A、B、C汁抄麵抄飯唔個點解今日想食個滑蛋叉燒飯,好快就到,咁先係香港快餐👍🏻雞蛋唔算多,勝在多蔥,但個汁有點咸,叉燒係瘦叉差不多有二十塊,飯應該都有1碗半,食完都真係好飽啊加埋野飲四十一蚊埋單,依個年頭真係好小有,但個冷氣就⋯⋯⋯好似無咁,依幾日34-35度,食到焗桑拿咁依區餐廳都咁抵,下次試下第二間再寫食評
新公司搬左黎依邊🤦🏼‍♀️樓下好多茶餐廳諗住一間間試下

唔個點解今日想食個滑蛋叉燒飯,好快就到,咁先係香港快餐👍🏻

依區餐廳都咁抵,下次試下第二間再寫食評
2017-07-31