話說呢幾日凍左放工又係油麻地附近,一於去廟街睇下有咩食啦去到見到附近好多人都食煲仔飯,不過我夜晚係唔食飯既,所以坐低就只係叫左餸食。見到隔離枱食 香噴噴好吸引既啫啫通菜辣汁炒蜆 好惹味 不過有小小重口味椒鹽吊桶 食小菜 椒鹽系列係必食既
話說呢幾日凍左放工又係油麻地附近,一於去廟街睇下有咩食啦

見到隔離枱食 香噴噴好吸引既啫啫通菜

辣汁炒蜆 好惹味 不過有小小重口味

椒鹽吊桶 食小菜 椒鹽系列係必食既
2022-10-16
要數香港風味特色小食,怎能少得廟街煲仔飯?😎由於最近常常吃日本料理和西餐,小廚神提議,不如今天我們到佐敦的廟街吃得食煲仔飯,感受一下不一樣的香港吧!👏🏻👏🏻果然,廟街的選擇有很多,而且店員都非常落力推銷,希望我們一試。😎在多番選擇後,我們到了廟街(近油麻地段)的興記菜館。🏡晚飯時段,雖然興記已經有四個鋪位在佐敦,還是有很多人來訪,我們被安排到其中一個地方,打開餐牌選擇食物。☺️第一件事,當然不少得的是煲仔飯,小廚神愛吃牛肉,故此我們選擇了窩蛋牛肉煲仔飯。厚實的牛肉配上留心雞蛋,然後加上煲仔飯豉油,香氣撲鼻😍另外,我們也點了椒鹽鮮魷,🐙我們第一次吃這麼地道的小食,炸粉粉漿不厚,而且魷魚非常鮮味,佳‼️😝小廚神與大吃貨另外也加點了啫啫通菜煲。🥬除了分量足夠外,上菜時還吱吱作響,新鮮滾熱辣,怎能不愛上這道呢!😋😋⭐️在光顧連鎖店及過江龍的同時,希望大家也不妨多多支持本地食店,保留優秀的傳統文化🥰🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️興記菜館地址:油麻地廟街12, 14, 15, 17, 19號地舖電話:23843647#foodiehk #foodiegram #foodie

興記菜館

地址:油麻地廟街12, 14, 15, 17, 19號地舖
電話:23843647

#foodiehk #foodiegram #foodie #美食 #香港美食 #中菜館 #煲仔飯 #中菜廳 #大排檔 #大排檔風味 #香港大排檔 #旺角美食推介 #佐敦美食 #廟街 #腐乳通菜 #興記煲仔飯 #宵夜 #香港宵夜 #椒鹽鮮魷 #香港美食推介 #香港美食地圖 #香港美食指南 #香港美食分享 #香港美食推薦 #中菜小炒 #地道美食 #小菜 #小炒#興記菜館 #佐敦好去處

• 椒鹽鮮魷
  • 腐乳通菜
  • 窩蛋牛肉飯
2022-09-17 798 浏览
油麻地廟街煲仔飯老字號興記 最近心血來潮想食煲仔飯 平時少紀錄煲仔飯嘅post 所以近近地試一間香港旅遊書都會推介嘅老字號 但網上評價好壞參半 試完佢 再試 西環大埔果d煲仔飯名店.呢日下午茶時間嚟到 冇咩人平時每日夜晚嚟到 都會見到超級多人排隊⭐️臘腸滑雞煲仔飯$60 (貴咗好多 印象中上一次黎大概$40 10年前好似$26)佢哋煲仔飯出餐算快 大概等左10分鐘出餐嘅時候都超級熱辣辣事不宜遲 即刻影張相 就加醬油🤔煲邊已經明顯有飯焦 少少過左火🤔偏炭黑果隻 亦都因為咁有炭香👌🏻表面臘腸 滑雞 有唔少碎骨 雞肉滑度OK👌🏻臘腸皮脆 玫瑰香唔錯 都係ok程度.整體食完呢個 感覺冇 網上評價咁伏大排檔環境 有冷氣 本身男仔去 其實都接受到但食完呢個 真係引唔起 我對煲仔飯嘅熱愛再一間一間咁去試食啦 原來個人對煲仔飯喜愛都係麻麻.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_油麻地.#興記菜館 (油麻地)地址:油麻地廟街12, 14, 15, 17, 19號地舖.⭐️評分:味道:3/5環境:2/5 大排檔環境 餐牌痴立立服務:3/5抵食:2.5/5.鐘意睇野食既朋友仔
呢日下午茶時間嚟到 冇咩人
平時每日夜晚嚟到 都會見到超級多人排隊
⭐️臘腸滑雞煲仔飯$60
(貴咗好多 印象中上一次黎大概$40 10年前好似$26)
佢哋煲仔飯出餐算快 大概等左10分鐘
但食完呢個 真係引唔起 我對煲仔飯嘅熱愛
再一間一間咁去試食啦 原來個人對煲仔飯喜愛都係麻麻
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_油麻地
#興記菜館 (油麻地)
地址:油麻地廟街12, 14, 15, 17, 19號地舖
超感謝 你既支持🙏🏻一齊見證 我脂肪既成長
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #油麻地美食 #廟街美食 #煲仔飯
2022-08-13 656 浏览
曾經去幫襯過,當時坐低點餐後唔夠十分鐘就見到服務員上煲仔飯,如果新鮮出爐嘅煲仔飯係熱氣騰騰的。佢果間嘅煲仔飯係凍冰冰,好明顯係提早煮好咗唔知擺咗幾耐,似快餐多過煲仔飯,唔值得在看港如此出名!
2022-08-03 755 浏览
喺油麻地地鐵站出來行一條街轉左,就會見到有好多間大排檔,我都行過幾次,終於有次俾佢吸引咗,入咗去食。呢度有室外都有室內, 如果天氣熱當然喺室內食會好啲,但係如果想有風味嘅室外食係一個唔錯嘅選擇. 呢度嘅餐牌都幾豐富, 我哋兩個人叫咗一個蠔餅, $45 我覺得好抵食! 呢啲係香港嘅風味, 同台灣嗰啲蠔餅係唔同嘅, 加埋泰式醬,特別香口另外叫咗一個有膳嘅煲仔飯,雖然佢係細細條,但都有好多,都叫幾好味另外係啫啫雞煲,佢啲雞都係細細粒

另外係啫啫雞煲,佢啲雞都係細細粒
2022-02-21 931 浏览
。。。章魚雞粒煲仔飯。。。熱辣辣,章魚超惹味,雞粒唔會太多肥雞皮,飯粒粒分明,少少飯焦,剛剛好。。。。鹹魚滑雞煲仔飯。。。鹹魚好香,非常好送飯。滑雞無雪氣味,而且唔會好肥膩,啖啖肉。。。。豉椒炒蜆。。。太約有七,八隻炒唔熟,食唔到。不過豉椒好濃味,蜆肉無沙,整體來講都唔錯 。
。。。章魚雞粒煲仔飯。。。
章魚雞粒煲仔飯

。。。鹹魚滑雞煲仔飯。。。
鹹魚滑雞煲仔飯

。。。豉椒炒蜆。。。
豉椒炒蜆

鹹魚滑雞煲仔飯
豉椒炒蜆
2022-01-09 1517 浏览
煲仔飯係香港冬季美食,寒冷天氣食熱辣辣嘅煲仔飯係冬天最窩心嘅美食。如果去埋廟街,坐喺帳篷下嘅大排檔食煲仔飯,就更加有風味👍好似穿越返去早期香港咁,相信全港可以感受到呢個氛圍嘅地方唔多,食完一次真心推介 🔔另一個特別之處食具係鐵匙羹,別具風味🔔先落單,上齊食物先付款🔔唔洗怕醜,店員都好好人🔔 上枱後不要即刻攪拌,隔一陣就可以有飯焦 章魚雞粒煲仔飯($57)💕章魚切碎成細細粒,帶有咸香,滑雞都切粒方便進食,飯粒粒分明仲有飯焦㖭+潤腸($10)係我至愛,因為加咗潤腸嘅飯真係超級香。令個飯嘅味道更加複雜👍 白鱔煲仔飯($79)💕除咗臘味煲仔飯之外,最期待就係白鱔煲仔飯,因為魚油融入煲仔飯,加埋豉油汁,真係絕配白鱔肥美,肉質好滑 興記煎蠔餅($45)💕差唔多間間煲仔飯都會有蠔餅,唔知點解會扯上關係。即炸嘅蠔餅好酥脆,蠔仔都算大粒唔腥,加上秘製調味醬汁辣辣地十分開胃 抵食指數 🌕🌕🌕🌕🌗打卡指數 🌕🌕🌕🌕🌑推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑推介菜式會以💕表示

🔔另一個特別之處食具係鐵匙羹,別具風味

🔔先落單,上齊食物先付款
🔔唔洗怕醜,店員都好好人
🔔 上枱後不要即刻攪拌,隔一陣就可以有飯焦

章魚雞粒煲仔飯($57)💕

白鱔煲仔飯
興記煎蠔餅
  • 煎蠔餅
2022-01-06 670 浏览
一到冬天就要去廟街食煲仔飯,興記由細食到大,食足三十年從來未失望過!兩個人點一煲飯,一個湯加一個細蠔餅剛剛好。章魚雞粒煲仔飯超好味,鹹蛋芥菜肉片湯冇得輸,廟街蠔餅係世界級好吃

兩個人點一煲飯,一個湯加一個細蠔餅剛剛好。
章魚雞粒煲仔飯超好味,鹹蛋芥菜肉片湯冇得輸
,廟街蠔餅係世界級好吃
章魚雞粒煲仔飯/芥菜肉片湯
煎蠔餅
2022-01-03
章魚雞粒煲仔飯/芥菜肉片湯
煎蠔餅
  • 鹹蛋芥菜肉片湯
  • 章魚雞粒煲仔飯
#草根美食 好多人都會覺得大排檔好污糟,但由於屋企人鐘意飲啤酒嘅關係,我由細到大都經常進出大排檔、茶記、酒樓 😆 令我完全唔介意,只要唔好俾我見到就得啦!食大排檔嚟講,香口、鑊氣、風味係我最重視嘅,雖然依家人大咗都相對小去,但其實我係幾鐘意食㗎🤘🏻💰臘腸滑雞煲仔飯 $52💰梅菜肉餅煲仔飯 $54煲仔飯即叫即整,非常抵食🤑 個人覺得有臘味香嘅煲仔飯好食好多,而且雞件好滑,坐街邊食覺得特別幸福!肉餅就相對無咩味,同埋個豉油比較淡,有啲失色!💰蠔餅 $45最推薦係佢哋個蠔餅,我哋叫咗半份,有啲後悔,因為好食到我哋絕對可以食得哂一份☺️ 佢個炸粉係有啲似芋角果種,相對蛋味較輕,但食落無咁油膩,我好鐘意💥

💰臘腸滑雞煲仔飯 $52
💰梅菜肉餅煲仔飯 $54

💰蠔餅 $45

2021-12-30 376 浏览
早幾日天寒地凍 去左食人生第一次既煲仔飯當日2個人6點半鬆少少去到 即刻就有位可惜室內坐滿哂 要坐室外如果怕煙味 建議等到室內有位先入座過多一陣已經驚現人龍 仲要長排長有1️⃣ 章魚肉粒飯 $57上飯個陣 連埋鐵蓋仔 可以淋完豉油再焗一焗但係章魚奇少 仲要切到米碎咁細粒(好刀法)肉粒幾多 不過有好幾粒都係全肥肉飯粒分明 證明佢火候同水份控制得幾好鍾意食飯焦既 會好開心 因為夠燶味2️⃣ 滑雞臘腸飯 $55滑雞鋪滿飯面 又做到幾滑 不過有骨都係鍾意食肉粒 啖啖肉中間加條臘腸 真係冬風起 食臘味不過飯量黎講 女仔就岩岩好 但男仔可能就差啲了Ps 當日落住微雨 睇住店員就咁拎住餸菜野飲行過露天路面去上菜
早幾日天寒地凍 去左食人生第一次既煲仔飯
當日2個人6點半鬆少少去到 即刻就有位
可惜室內坐滿哂 要坐室外
如果怕煙味 建議等到室內有位先入座
過多一陣已經驚現人龍 仲要長排長有

1️⃣ 章魚肉粒飯 $57
上飯個陣 連埋鐵蓋仔 可以淋完豉油再焗一焗
但係章魚奇少 仲要切到米碎咁細粒(好刀法)
肉粒幾多 不過有好幾粒都係全肥肉

滑雞臘腸飯

Ps 當日落住微雨
睇住店員就咁拎住餸菜野飲行過露天路面去上菜
2021-12-19 433 浏览
我地order佐嘢食後,再叫埋杯凍檸茶,服務員竟然話唔得閒整,仲非常之理所當然嘅態度🤷‍♀️ 第一次見人咁做生意,咁唔得閒,你不如唔好開門做生意喇!實在太差,唔會再幫襯
2021-12-11 451 浏览
天氣涼涼地最岩食番個煲仔飯🍲想同時食到唔同款式既你, 就要試下油麻地興記煲仔飯份量適中,而且價錢由$45起 腊腸滑雞煲仔飯 $52白鱔煲仔飯 $76北茹滑雞煲仔飯 $52 PS: 食之前倒上豉油,然後焗一分鐘先開始起筷
天氣涼涼地最岩食番個煲仔飯🍲

想同時食到唔同款式既你, 就要試下油麻地興記

煲仔飯份量適中,而且價錢由$45起

腊腸滑雞煲仔飯 $52
白鱔煲仔飯 $76
北茹滑雞煲仔飯 $52

PS: 食之前倒上豉油,然後焗一分鐘先開始起筷

呢間店去過好幾次,每次都食到滿肚而歸,今次都唔例外。早鳥我同囧囧老友6點到場食晚餐,當然唔使等位啦。呢間店小炒夠鑊氣,出菜都算快。腐乳通菜帶小小辣,唔會太咸,腐乳味剛剛好,菜好靚同冇渣。白鱔黃鱔煲一開蓋,香到差啲唔記得影相,飯焦味好吸引,飯加少少豉油攪拌均勻再配黃白鱔,天氣凍咁食真係好窩心。蠔仔餅係主角,每次都叫細份,兩個人剛剛好,蠔仔夠肥滑、蛋夠酥香,推薦俾各位食客。椒鹽鮮魷係因為食到最後,要一邊吹水一邊搵野咬而叫,炸到好酥脆,配啤酒一流。呢間店最令人欣賞既係,每次食完都唔會出現因為味精而令人口渴既情況。值得支持!
呢間店去過好幾次,每次都食到滿肚而歸,今次都唔例外。

早鳥我同囧囧老友6點到場食晚餐,當然唔使等位啦。

呢間店小炒夠鑊氣,出菜都算快。

腐乳通菜帶小小辣,唔會太咸,腐乳味剛剛好,菜好靚同冇渣。

白鱔黃鱔煲一開蓋,香到差啲唔記得影相,
飯焦味好吸引,
飯加少少豉油攪拌均勻再配黃白鱔,
天氣凍咁食真係好窩心。

蠔仔餅係主角,

椒鹽鮮魷係因為食到最後,要一邊吹水一邊搵野咬而叫,
炸到好酥脆,配啤酒一流。

值得支持!

椒鹽鮮魷
  • 煎蠔餅
  • 椒絲腐乳通菜
2021-11-23 459 浏览
天氣開始轉涼,同朋友兩個走去廟街食煲仔飯~之前一直食開四季煲仔飯,今次就因為興記唔使點排隊,所以就試吓呢間都係廟街幾出名食煲仔飯嘅餐廳!因為太肚餓,食咗少少先記得影相😂我叫咗個章魚雞粒飯,章魚好入味,雞粒超級滑!朋友叫咗麻辣雞煲仔飯,平時比較少見,但可惜食得辣嘅我哋,唔算覺得特別辣,下次都係叫返啲傳統煲仔飯😋
天氣開始轉涼,同朋友兩個走去廟街食煲仔飯~
之前一直食開四季煲仔飯,今次就因為興記唔使點
排隊,所以就試吓呢間都係廟街幾出名食煲仔飯嘅餐廳!

因為太肚餓,食咗少少先記得影相😂
我叫咗個章魚雞粒飯,章魚好入味,雞粒超級滑!
2021-11-16 591 浏览
天氣開始凍,又到左坐街邊食煲仔飯既時候。講起煲仔飯就一定會諗起廟街,上一次去已經係幾年前,今次一於專程出去食。星期四晚6點半左右去到,見到廟街因為疫情關係加上冇乜遊客已經冇以前咁繁華,主要得返一兩間煲仔飯可揀,之前食開果間已經唔見左,所以就隨心入左是但一間。坐低一樣要度體溫,scan 安心出行/填紙仔。經過同朋友一輪商討,最後我地叫左4樣野:主角煲仔飯(咸魚雞粒煲仔飯),啲雞粒出奇地嫩滑,不過其他就正正常常,啲飯都唔會太硬太軟,冇乜特別,不過唔知點解近年食既煲仔飯都冇飯焦,明明最好食就係飯焦😫另一樣必食既就係蠔餅,呢份係細既有兩塊,大份既好似有4-5塊。蠔餅上枱時熱辣辣,外面炸得好脆,入面啲蠔又唔會過熟又唔腥。加上佢有個酸酸甜甜既醬跟埋,食到膩果時可以點泥食,好夾👍🏼之後仲叫左個腐乳通菜炒鮮魷,通菜正常發揮,唔會太咸,魷魚都唔會好韌,不過個人覺得魷魚少左啲,不過唔緊要啦60零蚊野🙃🙃呢個係個人喜好,沙嗲金菇肥牛煲,平時食既沙牛煲,好多時啲牛肉都會好多筋/好韌,但呢個唔會,啲牛肉好淋好正😍 粉絲都夠入味,不過我希望粉絲可以多返少少😋