2021-11-09 865 浏览
天氣開始凍,又到左食煲仔飯既時候一講到食煲仔飯,朋友就即刻推薦我去食興記,我地8點左右去到,唔洗等位就有得入座我地一打開餐牌,見到超多款式既煲仔飯,有選擇困難症既我決定睇下邊啲菜式有就嗌個樣啦!😆最後我地2個人嗌左章魚雞粒煲仔飯、豉椒炒蜆、椒鹽焗鮮魷、啫啫通菜4個餸😋😋🦑🐙章魚雞粒煲仔飯我地一打開蓋,氣味撲出嚟,見到已經流晒口水!再加上豉油,配飯好惹味!雞既肉質好滑,飯夠乾身,有飯香,同朋友爭住食🤤食到最尾都有飯焦,但就比較痴底🌶豉椒炒蜆上枱個陣覺得份量都好多,不過食落都有啲係冇肉,味道整體都唔錯,夠香,餸飯嫁話冇得彈😋💛椒鹽焗鮮魷鮮魷香脆可口,食落唔會太外皮唔會太粉既感覺,如果飲酒嫁就嫁不妨嗌依個餸🍻😋😋啫啫通菜鍾意食菜既我,一定要嗌返碟菜!而依鍋菜的確冇令我失望,真係又香又熱又好食!😆👍🏻
天氣開始凍,又到左食煲仔飯既時候

一講到食煲仔飯,朋友就即刻推薦我去食興記,
我地8點左右去到,唔洗等位就有得入座

就嗌個樣啦!😆

🦑🐙章魚雞粒煲仔飯
我地一打開蓋,氣味撲出嚟,見到已經流晒口水!
再加上豉油,配飯好惹味!
雞既肉質好滑,飯夠乾身,有飯香,同朋友爭住食🤤
食到最尾都有飯焦,但就比較痴底

🌶豉椒炒蜆

豉椒炒蜆

💛椒鹽焗鮮魷
椒鹽焗鮮魷

😋😋啫啫通菜
鍾意食菜既我,一定要嗌返碟菜!
而依鍋菜的確冇令我失望,真係又香又熱又好食!😆👍🏻
啫啫通菜

2021-11-06
豉椒炒蜆
啫啫通菜
  • 椒鹽鮮魷
2021-11-05 545 浏览
秋風起,難得人齊,我哋五個人落咗去廟街食煲仔飯。叫咗3⃣️個煲仔飯同埋3⃣️份小菜:➡土魷肉餅煲仔飯🍚肉餅好厚好足料,一啖肉一啖飯好幸福,配埋煲仔飯專用嘅甜豉油,正😄!➡北菇滑雞煲仔飯🍚朋友落得太多豉油,攪到成個飯好咸😂🧂,但係雞肉好滑😍,好吃😋➡窩蛋牛肉煲仔飯🍚我哋覺得唔夠喉,追加咗呢個煲仔飯,今次學精左🤔,落咗豉油冚蓋焗5️⃣分鐘🕔,飯焦好靚🌸➡椒鹽九肚魚🐠原本以為會好多骨,但實情唔係!好脆好香,唔係好食到細骨🦴,惟一要挑剔就係太細塊唔夠喉➡蠔餅(大份)🦪太油膩,又太多粉,成件事好辛苦😵➡蝦醬炒通菜🦐🌱砂煲上,好新鮮好熱辣辣,蝦醬味令人垂涎三尺,配埋白飯就一流😌——————為食分界線——————興記菜館 (油麻地)油麻地廟街12, 14, 15, 17, 19號地舖推介指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰(3/5)人均消費: $80
秋風起,難得人齊,我哋五個人落咗去廟街食煲仔飯。
叫咗3⃣️個煲仔飯同埋3⃣️份小菜:
➡土魷肉餅煲仔飯🍚

➡北菇滑雞煲仔飯🍚

➡窩蛋牛肉煲仔飯🍚

➡椒鹽九肚魚🐠

➡蠔餅(大份)🦪
太油膩,又太多粉,成件事好辛苦😵

➡蝦醬炒通菜🦐🌱

——————為食分界線——————
興記菜館 (油麻地)
油麻地廟街12, 14, 15, 17, 19號地舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰(3/5)
人均消費: $80
2021-10-15 537 浏览
This is my first time trying the restaurant. We've ordered a 北菇滑鷄煲仔飯, 前蠔餅 and 豉汁炒田螺 for 2 persons. the 煲仔飯 is crispy and great to go with soy sauce, 豉汁炒田螺 is so yummy that good to go with rice. But one of their signature 前蠔餅 is a bit oily and too big portion for 2 persons as we have ordered large size. I would recommend to order small for this dish.
2021-10-15
2021-05-22 1116 浏览
油麻地興記菜館嘅煲仔飯不嬲都好出名,今日經過廟街嗰邊當然要試吓,因為而家已經冇咗遊客嘅關係,所以位置都好多,坐低我哋就即刻點左潤腸滑雞煲仔飯,臘腸滑雞煲仔飯,另外我哋再點咗黃金鮮魷試試。煲仔飯即叫即整,所以我哋都預先知道要等15至20分鐘先有得食,首先嚟咗黃金鮮魷,每一塊都沾滿左鹹蛋黃,雖然淋咗蛋黃,但係依然食到脆口感,鹹蛋黃味非常香濃而且完全唔孤寒。等咗一陣終於到咗煲仔飯啦,我哋即刻打開個蓋淋上煲仔豉油再焗一陣,我同朋友都交換咗潤腸同臘腸嚟試吓,兩款臘味都非常香酒味,而雞件就嫩滑,煲仔飯個底亦都有脆脆嘅飯焦,食得好滿足

2021-05-22
2021-04-08 1040 浏览
二人去食,叫了四味餸。1. 蠔餅本人最鍾意食蠔有關嘅食物。見人推介,咁就一定要試吓了!係幾唔錯嘅,煎得幾香,而且熱辣辣。蠔的數量亦適中及平均分佈,唔會話太少。2. 蜆勁香。又係熱辣辣,d豉椒汁勁惹味,夾埋冰凍既青島啤(唔記得影支啤酒,不過無所謂啦,係人都知乜樣),簡直係享受,完美配搭。3. 啫啫通菜係侍應介紹嘅。果然係唔錯,啫啫煲令d菜更加又熱又香,d菜葉稔兼索咗啲汁嘅味!4. 麻辣雞煲仔飯因為佢自稱麻辣,所以要試,不過完全唔覺得有辣過。不過咁,d飯有水準,飯焦非常香。埋單一人138蚊,飲飽食醉,又有質素,我覺得好抵。
二人去食,叫了四味餸。

1. 蠔餅

2. 蜆
),簡直係享受,完美配搭。

3. 啫啫通菜

4. 麻辣雞煲仔飯

埋單一人138蚊,飲飽食醉,又有質素,我覺得好抵。
見呢幾日天氣涼咗,希望趕得切介紹煲仔飯俾大家,唔洗淨係打邊爐🤟🏻相信興記嘅煲仔飯大家都一定有試過,受到疫情影響,見到食客比以前少咗好多,基本上都唔使排隊一定有得食。·🍲麻辣雞煲仔飯 (HKD 66)今日嚟到想試吓fusion嘅煲仔飯。提提大家,呢個煲仔飯嘅辣度都真係幾辣㗎,但唔知係咪因為人客少咗冇咁忙,所以質素高咗好多,好多飯焦,雞肉好嫩滑,真係好食左好多👍🏼·🍲臘腸滑雞煲仔飯 (HKD 52)呢款應該都係你哋會成日食嘅配搭🤪加埋豉油焗一陣更正🤟🏻而且雞件數量好多,好滑身!朋友都大讚好食咗好多!·🧆避風塘炒蜆(HKD 70)炒蜆屬於微辣,味道好香好惹味,蜆肉食落就唔算好新鮮,可能蠔餅會比較好食!希望大家多啲支持下本地美食!

·🍲麻辣雞煲仔飯 (HKD 66)

·🍲臘腸滑雞煲仔飯 (HKD 52)

·🧆避風塘炒蜆(HKD 70)

希望大家多啲支持下本地美食!
#油麻地 #興記 AGAIN 不過新試#鮑片滑雞粥 um,#粥 就好有味,都好棉滑,啲料就…… #鮑片 好靭,又唔係特別鮮味#滑雞 同煲仔飯嘅滑雞一樣,但係同粥好唔夾,啲醃料,醃味一樣雞皮都好厚,搞唔掂#椒絲腐乳通菜 都係咁正必叫味道: 8/10味精: 7/10價錢: 8/10環境: 6/10服務: 7/10#vinainyaumatei #vinafood #hingkee #hongkongfood #hongkongstyle #hongkongrestaurant #taipeidon #大排檔 #hongkongcusinie #congeewithslicedabaloneandchicken #congee #slicedabalone #hongkongstylefriedmorningglory #morningglory #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes
#油麻地 #興記 AGAIN

#鮑片 好靭,又唔係特別鮮味

雞皮都好厚,搞唔掂

鮑片滑雞粥

椒絲腐乳通菜

枝裝可樂
2020-11-14 1407 浏览
秋風起,食臘味1/白鱔煲仔飯價錢吾貴,分量小都正常不過煲仔飯點可以冇飯焦?冇飯焦既煲仔飯仲係咪煲仔飯? 吾係....D飯都夠乾身既,白鱔幼身,冇咩肉食煲仔飯豉油吾死鹹2/啫啫滑雞煲我印象中既啫啫滑雞煲係有骨既雞而吾係雞粒所有雞粒都已經係面下面全部係洋蔥配菜3/蠔餅最值得推介係呢樣台台都會叫香脆、多蠔個sauce都好味4/蒜蓉蒸"勝"子"勝"子好少我似食梗勝子蒸蒜蓉多d好多味精....--完--出左名可能真係差D同舊時真係差得遠....冇下次lu!!

秋風起,食臘味

1/白鱔煲仔飯
價錢吾貴,分量小都正常
不過煲仔飯點可以冇飯焦?
冇飯焦既煲仔飯仲係咪煲仔飯? 吾係....

D飯都夠乾身既,白鱔幼身,冇咩肉食
煲仔飯豉油吾死鹹

個sauce都好味

4/蒜蓉蒸"勝"子
"勝"子好少
我似食梗勝子蒸蒜蓉多d
好多味精....

--完--
出左名可能真係差D

同舊時真係差得遠....冇下次lu!!
2020-11-01 936 浏览
位置係油麻地廟街的多間「興記菜館」已經有大約三十多四十年經營的,而廟街老人家都一定知道它的地點和味道, 我自己都幫襯過好多次啦! 今次一樣食我最鍾意嘅炭燒而成的白膳煲仔飯,豉油加上它再焗焗它, 新鮮熱辣出爐! 仲有這款至愛新鮮炸起的可選大小的蠔餅, 我呢款是小的都夠大份呢! 兩個人食剛剛好啊! 人情味好好加現時環境更加乾淨企理, 食物仍一樣好味, 會繼續支持落去啦!興記菜館油麻地廟街12,14,15,17,19 地鋪

興記菜館
油麻地廟街12,14,15,17,19 地鋪
2020-10-25 942 浏览
秋風起, 最好食煲仔飯,上次由外國朋友帶我這個本地人來🤣。今次點了蠔餅, 章魚肉餅煲仔飯及牛肉滑雞煲仔飯。三人食剛剛好, 蠔餅真的好好味, 外脆內軟。反而章魚肉餅煲仔飯有點咸。另外餸是比較少。但服務員態度很好! 讚
, 外脆內軟。反而章魚肉餅煲仔飯有點咸。另外餸是比較少。

服務員態度很好! 讚
蠔餅
2020-10-25
蠔餅
2020-10-24 755 浏览
每年差唔多到咗秋天開始入冬嘅時候就會即刻好想去廟街食個煲仔飯...呢排開始轉涼同朋友講起就決定今晚晚餐係去廟街而我哋每次都會選擇去興記..叫左蒜蓉開邊蝦,細蠔餅同埋排骨滑雞飯..雖然而家煲仔飯越來越多花臣..但係覺得呢度最好食都係排骨滑雞飯焦最好味細蠔餅..不過今次炸得有少少乾..同埋蠔嘅數量好少第一次食呢度嘅海鮮原來佢哋嘅豉油係分開上..你有需要先自己落..都幾好起碼唔會過鹹..蝦肉新鮮彈牙..同埋佢蒜蓉嘅份量超多正!
每年差唔多到咗秋天開始入冬嘅時候
就會即刻好想去廟街食個煲仔飯...
呢排開始轉涼同朋友講起就決定今晚晚餐係去廟街

而我哋每次都會選擇去興記..
叫左蒜蓉開邊蝦,細蠔餅同埋排骨滑雞飯..
雖然而家煲仔飯越來越多花臣..
但係覺得呢度最好食都係排骨滑雞

飯焦最好味

細蠔餅..
不過今次炸得有少少乾..
同埋蠔嘅數量好少

第一次食呢度嘅海鮮
原來佢哋嘅豉油係分開上..
你有需要先自己落..
都幾好起碼唔會過鹹..
蝦肉新鮮彈牙..
同埋佢蒜蓉嘅份量超多

正!
出餐的時間令人感到費解。 當時點了一個白鱔煲仔飯和牛腩煲仔飯,等了30分鐘仍未上餐,然而比我們遲來的客人同樣是煲仔飯,卻比我們更早上餐,足足延遲了30分鐘以上。 食物方面,白鱔卻少得可憐,只有6塊不足一吋極之細件,僅僅6件迷你白鱔收你76大元。白飯多而無味,飯焦不足,自稱炭燒煲仔飯卻吃不出半點炭香,令人失望。牛腩方面一來份量少,牛腩質量硬又干,上菜時猶如被人斬碎了的肉,完全不值54元。有興趣試伏野的話,建議可以點煲仔純飯,只有30多元。總比雙倍價錢的鱔飯便宜。
出餐的時間令人感到費解。

2020-10-17
到左涼風輕輕吹既季節就特別想食熱辣辣煲仔飯2個人叫左2個煲仔飯一個係臘腸滑雞煲仔飯另一個係臘腸牛肉飯另外再叫多個炒蜆同埋煎蠔餅蠔餅有分大同細因為已經叫咗好多嘢所以就叫咗個細呢間個煎蠔餅冇得輸👍🏼炒蜆好大碟但係濃味d會更加好煲仔飯就不過不失冬天食應該會更加暖笠笠最後~極力推薦煎蠔餅👍🏼🙂🙂
到左涼風輕輕吹既季節

冬天食應該會更加暖笠笠
最後~極力推薦煎蠔餅👍🏼🙂🙂
2020-10-16
2020-10-15 407 浏览
男朋友話想去食煲仔飯,廟街除左四季煲仔飯岀名,其實興記都好食㗎疫情其間可能重係,平時廟街既行人路檔口得返1-2檔,大排檔都基本上唔洗排隊。行到入內街,2邊都有興記,都唔知邊間真假定一樣,平時食開依間就入左依間。我地2個人share食個飯, 臘腸滑雞飯加隻蛋,(如果雞蛋另上要預先同姐姐講)不過不失冇之前咁好食了已經之後叫左蠔餅細份,好食好食推薦唔怕油多,一定要試下,係足粒啦既每啖都有蠔仔。然後叫左個菜 ,臘味炒芥蘭,有潤腸,臘腸,雞髀菇,芥蘭唔會炒得太熟岩岩好。不過鍋氣唔夠冇大排檔既感覺。然後一人一支可樂,爽呀最後附上餐廳環境,俾大家望下,食煲仔飯又多個選擇,2個人total 食左$205,我覺得正常價錢2個人可接受。
男朋友話想去食煲仔飯,
廟街除左四季煲仔飯岀名,
其實興記都好食㗎

疫情其間可能重係,
平時廟街既行人路檔口得返1-2檔,
大排檔都基本上唔洗排隊。

行到入內街,2邊都有興記,
都唔知邊間真假定一樣,
平時食開依間就入左依間。

我地2個人share食個飯,
臘腸滑雞飯加隻蛋,
(如果雞蛋另上要預先同姐姐講)
不過不失冇之前咁好食了已經

之後叫左蠔餅細份,
好食好食推薦

唔怕油多,一定要試下,
係足粒啦既每啖都有蠔仔。

然後叫左個菜 ,
臘味炒芥蘭,
有潤腸,臘腸,雞髀菇,
芥蘭唔會炒得太熟岩岩好。
不過鍋氣唔夠冇大排檔既感覺。

然後一人一支可樂,
爽呀

最後附上餐廳環境,
俾大家望下,食煲仔飯又多個選擇,

2個人total 食左$205,
我覺得正常價錢2個人可接受。
  • 蠔餅
2020-08-02 586 浏览
油麻地美食其中我最愛就係來到興記這間興記煲仔飯大排檔, 主打一向是招牌的熱呼呼煲仔飯呢! 我已經來過超過十次了!但今次我冇點煲仔飯, 我點了蠔餅、蒜蓉半邊蝦和豉汁蒸鱔魚,新鮮濃香,蝦肉、鱔肉夠大隻,彈牙又入味,非常有咬口,樣樣都肉嫩多汁,非常惹味! 現在因抗疫情價外賣仲有九拆,確實吸引我這種本身已經食開的粉絲!興記煲仔飯地址:油麻地廟街15號電話:2384 3647營業時間:星期一至日 18:00 - 01:00

興記煲仔飯
地址:油麻地廟街15號