2022-12-13 83 浏览
食得Omakase,梗係希望食到啲平時係餐廳嗌唔到/食唔到嘅,今次特別要推介嘅有三款😍天然九繪魚 - 係日本食過🤭 係日本被稱為“夢幻高級魚”,佢係白濱嘅名產,係深海石斑,一般係冬天先食到‼️ 魚質口感好有彈性,估唔到係香港都食到😝目光魚 - 炸嘅目光魚我食過幾次,口感似九肚魚同多春魚嘅混合體,今次咁樣食法又令人有啲喜出望外😝 今次我仲試到池魚同深海池魚嘅分別,深海池魚是以清、甜、爽見稱而其味道比一般的池魚更鮮甜肉質爽更滑肥美!不過佢今次嗰整法都唔同,都未必可以咁直接比較🤔整體嚟講,性價比都幾高🤤

整體嚟講,性價比都幾高🤤
2022-12-11 80 浏览
接近年尾,係時候為自己今年嘅努力慶祝一番,於是今晚就同朋友去食Omakasa!餐廳裝修極具日本風,坐得舒服,而且服務周到,絕對可以再encore,以下揀咗幾款我心水食物介紹:天然九繪魚九繪魚入口的軟嫩程度讓人驚訝,肉身味道濃郁,油脂細緻。白象拔蚌肉質口感十分上乘,口感彈牙,而且味道濃厚。海膽海膽係我嘅至愛,其色澤為淺橙黃色,味道濃厚甘甜,口感奶滑,令人再三回味。醬油漬大拖羅愛吃刺身的人,必定鍾意鮮味而帶魚油香的拖羅,而醬油漬的鹹香令拖羅的鮮甜更加突出!鰤魚腩呢個鰤魚腩我真係第一次食,味道相當唔錯,因為佢口感幼滑細膩、風味鮮甜!

天然九繪魚
九繪魚入口的軟嫩程度讓人驚訝,肉身味道濃郁,油脂細緻。

白象拔蚌
肉質口感十分上乘,口感彈牙,而且味道濃厚。

海膽

鰤魚腩
  • 醬油漬大拖羅
  • 海膽
  • 天然九繪魚
2022-11-29 117 浏览
適逢紀念日,想喺元朗搵食,上網睇到呢間omakase食評唔錯,都幾多人推薦,就即刻WhatsApp book位。餐廳座位唔算多,同場只有6位客人,2個師傅。每樣食物都好新鮮,而且師傅有花心思作出食材配搭。我地係食$780 Lunch Omakase,以為淨係食十件壽司加前菜同甜品會唔夠飽,但係份量啱啱好
2022-11-27 136 浏览
今日到元朗找朋友,原來朋友已經一早訂好位食舍利鮨Omakase ,一試之下有驚喜。今次坐吧枱,特別有氣氛,可以一邊欣賞師傅弄菜一邊品嚐,而且師傅也很耐心地講解每一道菜,也會解答客人的問題,十分親切今次吃 晚市 $1680 20品,有前菜/刺身/ 壽司/湯/甜品生果等;有幾道菜印象特別深刻想記錄一下:🔸目光魚這個高級食材,油香味豐富,微燶燒得香濃🔸石桓貝新鮮,肉質光潤厚實,口感是我愛的爽彈而不靭🔸仙鳳趾生蠔第一次吃仙鳳趾生𧐢,海水味不太濃,蠔身十分滑溜甜美,味道濃郁🔸醬油漬大拖羅大拖羅就是指魚腩最前位置,油脂及筋比較多;這個口感 creamy 而不稔,有咬感,微微滲出醬油味🔸玉子燒厚厚的肉,結實而充滿蛋味,偏甜🔸鰆魚肉嫩肥厚,口感略有不同

目光魚

🔸目光魚
這個高級食材,油香味豐富,微燶燒得香濃
石桓貝

🔸石桓貝
新鮮,肉質光潤厚實,口感是我愛的爽彈而不靭
仙鳳趾生蠔

🔸仙鳳趾生蠔

🔸醬油漬大拖羅
玉子燒

🔸玉子燒
厚厚的肉,結實而充滿蛋味,偏甜

🔸鰆魚
肉嫩肥厚,口感略有不同

2022-11-23
目光魚
石桓貝
仙鳳趾生蠔
玉子燒
2022-11-26 131 浏览
舍利鮨取了舍利子的同音字。巧合地用在日本餐廳中非常適合。舍利鮨整個餐廳環境以木為主軸,有唎酒師,主要吃Omakase ,師傅很親切,都今慢慢地了解你喜好再安排時令刺身。個人很喜歡秋刀魚,天氣轉涼後,食秋刀魚非常適合,鮮味足夠。其次最愛為醬油漬大拖羅,油脂足,一入口即溶,魚香油味足。哈密瓜想起北海道感覺。甜蝦加上蝦膏,大大隻,又夠甜,正。其他水準也不錯,有什麼不明白都可以問師傅。整體價錢合理,很適合平常少吃日本菜又想接觸的人

舍利鮨取了舍利子的同音字。巧合地用在日本餐廳中非常適合。

個人很喜歡秋刀魚,天氣轉涼後,食秋刀魚非常適合,鮮味足夠。

其次最愛為醬油漬大拖羅,油脂足,一入口即溶,魚香油味足。

哈密瓜想起北海道感覺。

甜蝦加上蝦膏,大大隻,又夠甜,正。

其他水準也不錯,有什麼不明白都可以問師傅。
整體價錢合理,很適合平常少吃日本菜又想接觸的人
哈蜜瓜
甜蝦配蝦膏
白象拔蚌
鰤魚腩
2022-11-15
  • 深海池魚
  • 茶碗蒸
  • 秋刀魚
之前聽人講元朗有得食Omakase,我一直都好想食,今日咁岩入開屯門,就即刻入埋元朗食下呢間啦😍首先,環境唔錯👍🏻燈光都幾好,入到黎已經好高級咁,好舒服🔸仙鳳趾生豪好大隻😍好鮮甜👍🏻平時唔食生蠔既我都覺得唔錯👍🏻🔸白粟米飯粟米🌽飯我都係第一次食,勁特別既感覺👍🏻🔸白象拔蚌好鮮甜,爽口👍🏻👍🏻👍🏻入口個感覺好似升天咁😍難以形容佢既好食情況🔸石垣貝呢個係朋友食嫁😂佢表示好得意🤭唔會冇魚味🔸伊佐目壽司飯好小👍🏻晶瑩剔透既伊佐目,雖然唔太清楚佢係咩,但口感唔錯👍🏻🔸甜蝦配蟹膏蝦夠曬新鮮👍🏻蟹膏本身都係鹹鹹地既,配上甜蝦好夾🔸鰆魚好新鮮,唔會腥👍🏻

首先,環境唔錯👍🏻燈光都幾好,入到黎已經好高級咁,好舒服

🔸仙鳳趾生豪
好大隻😍好鮮甜👍🏻平時唔食生蠔既我都覺得唔錯👍🏻

🔸白粟米飯
粟米🌽飯我都係第一次食,勁特別既感覺👍🏻

🔸白象拔蚌

🔸石垣貝
呢個係朋友食嫁😂佢表示好得意🤭唔會冇魚味

🔸伊佐目

🔸甜蝦配蟹膏
蝦夠曬新鮮👍🏻蟹膏本身都係鹹鹹地既,配上甜蝦好夾

🔸鰆魚
好新鮮,唔會腥👍🏻
2022-11-17 101 浏览
話說今晚同男朋友慶祝生日,帶佢黎食晚市嘅Omakase,男朋友仔表示大滿足🥰💓餐廳環境令人好relaxed,唔會太拘緊,師傅好好人好nice,亦會好細心咁serve客人,讚。<鮟鱇魚肝配烏魚子>烏魚子好甘香,而且係入口即溶,魚肝同烏魚子好夾(完全唔腥)。<金目鯛>係我至愛嘅魚💓肉質爽嫩,魚油甘香。<石垣貝>食得出好新鮮,味道好鮮甜,爽口feel, 我諗起之前去沖繩食石垣貝嘅回憶。<海膽>質地夠Creamy,重點係好新鮮,食落有回甘💓<深海池魚>燒得香口,肉質肥美,想encore😳<目光魚>第一次食呢種魚,食落有少少似多春魚,好香唔,平時唔食魚皮嘅我,今次都連皮食🤭<干瓢魚><秋刀魚>

<鮟鱇魚肝配烏魚子>

<金目鯛>
係我至愛嘅魚💓肉質爽嫩,魚油甘香。

<石垣貝>

<海膽>
質地夠Creamy,重點係好新鮮,食落有回甘💓

<深海池魚>
燒得香口,肉質肥美,想encore😳

<目光魚>

<干瓢魚>

<秋刀魚>
  • 秋刀魚
  • 深海池魚
  • 北海道海膽
2022-11-17 100 浏览
最近book左食晚市omakase同朋友慶祝生日,位置好方便,好近地鐵站,朗屏站行幾分鐘就到👍🏻👍🏻門口已經睇落好有氣派,感覺好高級。室內裝修簡潔有格調,氣氛幾好,好適合慶祝生日或者重要節日,都係約會好地方。omakase黎講價錢親民,千幾蚊就有15樣嘢食,仲要係晚市!壽司好精緻,魚生新鮮肥美,印象比較深刻係九繪魚刺身,第一次食感覺幾新奇,又識多樣魚嘅品種😂😂個人最鍾意個甜蝦配蝦膏壽司,鮮甜爽口。

九繪魚

個人最鍾意個甜蝦配蝦膏壽司,鮮甜爽口。
石垣貝
2022-11-16 101 浏览
Yeah!!Omakase !!終於都有我份了. 一直想試omakase,但常常都要湊女,夜晚無返三個鐘都唔駛諗,元朗世宙商場近排開咗超多餐廳,竟然舍利鮨 仲有omakase揀,啱哂我呢個新界人,食飽飽又可以快快返屋企.💎 伊佐目💎 天然九繪魚💎 池魚💎 深海池魚💎 玉子燒💎 目光魚配白粟米飯💎 科刀魚💎 金目鯛💎 鮟康魚肝配烏魚子💎 鰤魚腩人均消費💰  : $ 1000總結✍ : 食材新鮮NatNat評分💎💎💎💎(5💎為最高)🏠 舍利鮨🌐 元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖
Yeah!!

🏠 舍利鮨

🌐 元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖

2022-11-15
2022-11-14 71 浏览
🥢 要搵性價比高嘅Omakase又唔介意搭車嘅話,可以考慮下元朗嘅舍利鮨㗎 👍🏻 餐廳環境同燈光都令顧客感覺好放鬆好舒暢,師傅有禮,刀工細膩,用心準備料理 ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 鰤魚腩魚腩位置油脂極感豐富,食完之後好回味想食多件揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 魚湯 魚湯新鮮完全唔會腥,鮮甜之餘齒頰留香,好開胃揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 鮟鰊魚肝配烏魚子 師傅話取材自北海道,口感綿綿地入口即溶,醃製得入味清爽,另外烏魚子亦好新鮮,同魚肝好夾!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 鰆魚比較淡味輕盈,鮮嫩口感,比食客循序漸進嘅感覺揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 天然九繪魚晶瑩通透嘅魚身,食落好清新,肉質幾厚實有咬口揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 鰤魚腩
魚腩位置油脂極感豐富,食完之後好回味想食多件
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 魚湯
魚湯新鮮完全唔會腥,鮮甜之餘齒頰留香,好開胃
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 鮟鰊魚肝配烏魚子

✨ 鰆魚
比較淡味輕盈,鮮嫩口感,比食客循序漸進嘅感覺

✨ 天然九繪魚
晶瑩通透嘅魚身,食落好清新,肉質幾厚實有咬口
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄
▶️話說其實未食過Omakase,所以一於黎呢間試吓晚市既Omakase,食之前都幾期待🤤揀幾樣特別深刻好好食嘅分享吓醬油漬大拖好好食,大舊厚切,油脂又豐富,入口即溶,好香魚油味🤤海膽分量好足,好肥美,入口好鮮甜😋一啲都唔腥隻甜蝦已經預先處理好,無頭無尾好方便食,都幾大隻,食落口好甜,配埋蝦膏更加香超級正👍秋天食秋刀魚就夠曬肥美,同平時食燒秋刀魚係完全唔同嘅感覺,更加食到魚既鮮味👍樣樣都幾好食幾高質,非常滿意嘅一餐,會令我想繼續試下唔同嘅Omakase😋
醬油漬大拖

海膽

海膽分量好足,好肥美,入口好鮮甜😋一啲都唔腥
甜蝦配蝦膏

石垣貝

2022-11-13
2022-11-09 116 浏览
11月特別多朋友生日,今晚就去咗元朗同朋友食omakase生日飯🥳~我哋今餐食咗咗好多高質壽司🍣同魚生,每碟都好新鮮🤤,有秋刀魚、深海池魚、醬油漬大拖羅、深海池魚、鮟鱇魚肝配烏魚子、鰆魚、金目鯛、魚湯、目光魚白粟米飯等。其中呢幾款最有驚喜😍~秋刀魚秋天特別肥美嘅魚,魚肉夠鮮紅,好新鮮😋鮟鱇魚肝配烏魚子🐟初時擔心會有腥味,點知原來食落肉質鮮味之餘,仲完全唔腥👍🏻~醬油漬大拖羅夠厚切,拖羅油脂十足,入口即浴🤤鰆魚晶凝通透嘅刺生,細味品嚐就會感受到淡淡的鮮味同甘味~

其中呢幾款最有驚喜😍~
秋刀魚

秋天特別肥美嘅魚,魚肉夠鮮紅,好新鮮😋

鮟鱇魚肝配烏魚子🐟
鮟鱇魚肝配烏魚子

醬油漬大拖羅

夠厚切,拖羅油脂十足,入口即浴🤤

鰆魚
晶凝通透嘅刺生,細味品嚐就會感受到淡淡的鮮味同甘味~

目光魚白粟米飯

鮟鱇魚肝配烏魚子
目光魚白粟米飯
  • 鮟鰊魚肝配烏魚子
2022-11-09 72 浏览
今日特登入元朗試一試呢間好多人介紹既晚市Omakase🍣🥢餐廳環境好舒服,淺木配搭水泥風,裝修好靚!服務亦都好好~食omakase最享受就係可以望住廚師用心製作食物😋刀工掂👍🏻仙鳳趾生蠔,生蠔夠晒飽滿肥美,鮮甜、仲帶淡淡海水味,唔洗特別調味都好正干瓢卷,少少飯但餡多既卷物,加埋紫菜又多一個層次👍🏻甜蝦配蝦膏,鮮甜既甜蝦,濃郁香口既蝦膏無得輸~石垣貝,記得之前去沖繩食過真係好新鮮,呢個都拍得住個質素🤩醬油漬大拖羅,好腍身無筋,油脂味重,入口即溶🤤金目鯛,有魚香唔腥,食落有少少回甘,肉質細嫩食完今餐真係大滿足🍣🥳
今日特登入元朗試一試呢間好多人介紹既晚市Omakase🍣🥢
餐廳環境好舒服,淺木配搭水泥風,裝修好靚!服務亦都好好~

干瓢卷,少少飯但餡多既卷物,加埋紫菜又多一個層次👍🏻
甜蝦配蝦膏,鮮甜既甜蝦,濃郁香口既蝦膏無得輸~
石垣貝,記得之前去沖繩食過真係好新鮮,呢個都拍得住個質素🤩
醬油漬大拖羅,好腍身無筋,油脂味重,入口即溶🤤
金目鯛,有魚香唔腥,食落有少少回甘,肉質細嫩

食完今餐真係大滿足🍣🥳
2022-11-08 54 浏览
元朗有好多各式各樣嘅cafe,不過今次介紹嘅係比較少食嘅Omankase,餐廳門口裝修得好有日本風,雖然只有十多個座位,但空間感好足夠,唔會令唔識客人坐得好迫而尷尬,佈置都好優雅。Omakase 最正就係可以食到新鮮時令嘅食材,即整即食🤩當送上食物時,師傅仲會好細心講解食物嘅來源地同食法,今次就介紹幾款我地最鍾意嘅幾款食物。1️⃣深海池魚🐟非常新鮮,肉質肥美,魚油好甘香。2️⃣醬油漬大拖羅醬油漬唔會好鹹,味道啱啱好,大拖羅入口即溶👅油脂好豐富,加埋個醬油更提鮮。3️⃣海膽海膽分量十足,非常鮮甜,超正👍🏻4️⃣鰤魚腩 🐠其實就係平時食嘅油甘魚腩,用上腩位非常肥美,充滿魚油香味😋5️⃣石垣貝第一次食石垣貝,原來石桓貝大多都嚟自岩手縣,口感同味道都同象拔蚌好似,好爽口同鮮甜😋6️⃣哈蜜瓜🍈飯很黎返個日本嘅哈密瓜,又甜又多汁,為呢一餐畫上完美嘅句號。總的來說,價錢都算合理,最重要係食材夠新鮮,入開元朗或者住喺附近都值得一試。#foodie_couple_hk_sm816

1️⃣深海池魚🐟
非常新鮮,肉質肥美,魚油好甘香。

2️⃣醬油漬大拖羅

3️⃣海膽
海膽分量十足,非常鮮甜,超正👍🏻

4️⃣鰤魚腩 🐠
其實就係平時食嘅油甘魚腩,用上腩位非常肥美,充滿魚油香味😋

5️⃣石垣貝

6️⃣哈蜜瓜🍈

#foodie_couple_hk_sm816
2022-11-07 44 浏览
生日要食好啲是常識吧,今次就揀咗食omakase 💗師傅每道菜式都有細心講解,又會主動同我哋傾計,成餐飯食得好愉快呢🤗❤️玉子燒:顏色呈金黃色,甜度剛好,蛋味濃郁而且好鬆軟☺️❤️白象拔蚌:第一次食,非常爽脆清甜🤗❤️金目鯛:油脂分布適中,肉質偏柔嫩😚❤️秋刀魚:油脂豐富,帶有甘甜味,完全無任何魚腥味🤩❤️甜蝦配蝦膏:我的至愛啊!甜蝦鮮甜滑嫩,配上濃滑的蝦膏,無得頂呢!❤️醬油漬大拖羅:指定動作,入口即化!油脂滿口,加上淡淡嘅醬油味,幸福🥳今餐食完到而家都回味緊呢,正!

❤️玉子燒:顏色呈金黃色,甜度剛好,蛋味濃郁而且好鬆軟☺️

❤️白象拔蚌:第一次食,非常爽脆清甜🤗

❤️金目鯛:油脂分布適中,肉質偏柔嫩😚

❤️秋刀魚:油脂豐富,帶有甘甜味,完全無任何魚腥味🤩

今餐食完到而家都回味緊呢,正!
2022-11-06