2018-08-27 463 浏览
由IG shop 做到舖位好勁。實體舖最多坐6-8位,多人會開埋而面。我見更多人會外賣拎走。竽圓fix 左有邊幾款 (可以加多兩蚊要特別味,不過未食過)。再揀糖水底 (有糖不甩;紫米露;喳渣;綠豆沙;黑糖;桂圓紅棗)。我最鍾意食桂圓紅棗底,好似健康啲🤣🤣 仲要有得揀凍熱,女生特別時候都黎食得。 竽圓就有咬口 同滿有竽頭味同地瓜味,食得出佢地親手做。(都可以買佢地整好嘅竽圓返屋企煮😋😋)如果住附近,我一定會成日去買😂😂😂

(都可以買佢地整好嘅竽圓返屋企煮😋😋)

如果住附近,我一定會成日去買😂😂😂
2018-08-19 540 浏览
芋圓可以配西米露/紫米露/腐竹薏米/喳咋/桂花海底椰⋯,一碗成十粒有多,係我食過少有大粒但又煙韌的芋圓,加兩蚊額外有綠茶圓同芝麻圓,真係好抵食!睇住店員係店內即製即煮,成間舖充斥住材料既香氣。地瓜圓有好天然既黃薯味,但芋圓同紫薯圓就相對下較失色,比椰汁蓋過左佢既味道。

2018-08-17 438 浏览
-每天上班就是一頓忙下班卻是要找一點甜的🍧-這家的芋圓是屬於比較硬的而且是很有芋頭味道的配合幾款傳統中式糖水尤其是桂花海底椰燉雪梨非常的潤喉冰的是消暑佳品熱的更加女孩子補身恩物真是飯後佳品-特別的是芋圓全都小店手造小店經營感覺就是一家一起努力為小小夢想憤鬥真心覺得愛吃芋圓的你們走過路過真的可以去支持一下他們-說實話,我就住這小店附近真的會忍不住每天都吃不會吃着吃着變成一顆大芋圓吧-剛路過看到他們又新出的芋圓味道呀又要破費了
每天上班就是一頓忙

小店經營
感覺就是一家一起努力為小小夢想憤鬥
真心覺得愛吃芋圓的你們
走過路過真的可以去支持一下他們
說實話,我就住這小店附近
真的會忍不住每天都吃
不會吃着吃着變成一顆大芋圓吧
剛路過看到他們又新出的芋圓味道呀
又要破費了
2018-08-16 310 浏览
芋圓成為近年香港大熱,我都係一樣,見到有芋圓產品就會狗衝去試。.🔺芋圓紫米露 $28🔺芋圓桂花雪梨海底椰 $28🔺芋圓椰汁西米露 $28入面有齊芋圓、蕃薯圓、紫薯圓。仲可以加$2有埋芝麻圓同綠茶圓各兩粒。全部較係手工自己做,血汁錢既感覺。糖水係一早整好放雪櫃,芋圓就睇住佢地落粉自己整,然後煮熟。芋圓口感比較硬身,微微既芋頭味,加埋唔同口味既中式糖水救活左成個甜品。.店唔大,小本家庭式經營既感覺,算平同抵食,希望你地加油啊!
🔺芋圓紫米露 $28
🔺芋圓桂花雪梨海底椰 $28
🔺芋圓椰汁西米露 $28
全部較係手工自己做,血汁錢既感覺。
店唔大,小本家庭式經營既感覺,算平同抵食,希望你地加油啊!
2018-08-02 423 浏览
女人對於甜品又愛又恨,食完又怕肥,但又好鍾意食!所以健康又唔容易肥嘅甜品係最吸引,呢間位於近太子地鐵站嘅小丸子甜品店就正合心意,因芋圓係人手制,所以咬落好煙韌,冇甜味熱黑糯米已經包三種不同味道小丸子,黑糯米唔會太甜,食落好舒服椰汁西米露,甜到恰到好處,預必要加$2、會有多二款芋圓,芝麻味同綠茶味。咬落有淡淡的芝麻香,綠茶唔會有苦味,好味餐牌雖然只得幾款選擇,簡簡單單容易選擇店內只有兩張枱,所以繁忙時間,要等得耐D每日師傅都手製芋圓雪櫃內有外賣嘅芋圓,可以買返屋企自己煮順帶一提甜品熱食比凍食更出色!

餐牌雖然只得幾款選擇,簡簡單單容易選擇

店內只有兩張枱,所以繁忙時間,要等得耐D

每日師傅都手製芋圓

雪櫃內有外賣嘅芋圓,可以買返屋企自己煮

順帶一提甜品熱食比凍食更出色!
2018-08-02 343 浏览
話說工作關係 我馮星期四會經一經太子個陣望住佢開心諗$28一碗都唔平做得住咩?咁岩我今日食完個牛肉麵又未夠飽諗起呢間甜品店就決定試一試佢嗌咗渣渣芋圓$28真材實料好多芋圓之餘真係食得出各種芋圓既味道我從來食既芋圓都係無乜味都唔知有乜好食原來真正好食既係咁既味我覺得最好食係黃色番薯味!好出個味!食完想外賣個比男朋友食Btw我睇食評話唔夠凍我又唔覺都幾夠凍(當然唔係許留山個種)太凍我覺得好怪中式糖水係咁上下凍架啦最正係有個男人即場整!個女態度又好!(是否老闆及老闆娘?)衛生!一定會返轉頭食!試其他味!
話說工作關係

真係食得出各種芋圓既味道
我從來食既芋圓都係無乜味
都唔知有乜好食

原來真正好食既係咁既味

我覺得最好食係黃色番薯味!好出個味!
食完想外賣個比男朋友食

Btw我睇食評話唔夠凍
我又唔覺
都幾夠凍(當然唔係許留山個種)
太凍我覺得好怪
中式糖水係咁上下凍架啦

最正係有個男人即場整!
個女態度又好!(是否老闆及老闆娘?)
衛生!
一定會返轉頭食!試其他味!

渣渣芋圓
渣渣芋圓
2018-07-30 252 浏览
今日返工叫左plum,一樣係生煎包(祥興記,都寫左食評~),另一樣就係呢間嘅芋圓($28)。我叫左桂圓紅棗黑糖芋圓。收到時係冰涼涼的~打開見到滿滿嘅黑糖糖水。第一啖飲左個糖水先,好清涼而且清甜,適合夏天熱辣辣嘅天氣。之後再試下啲芋圓,都好彈牙,同平時不規則形狀嘅芋圓有啲唔同,呢個好大粒,係正立方體咁,有六至九粒(無特意數),所以食完都好飽肚,不過係略嫌味淡左少少,食唔出幾隻味嘅分別,似一舊舊粉咁。之後仲有兩粒龍眼,清清地都幾好。最後我仲飲晒啲糖水,涼涼地,好舒服~
2018-07-30
外卖自取
2018-07-30 253 浏览
-以前喺FACEBOOK聽聞太子有一間由IG ONLINE SHOP 轉為實體店的甜品鋪 長期有好多人排隊🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️小編有次飯後經過👀一於試試他家最出名的芋圓😚❤️-這間有別於其他芋圓甜品店👥可以將芋圓自由配搭其他糖水🤙🏻自由度高👍🏻每碗$28-1️⃣黑糖桂圓糖水清甜滋潤不會太甜 👼🏻而且落了不少配料例如 紅棗丶龍眼等十分受女士歡迎💁🏻‍♀️-2️⃣椰汁西米露奶香味濃🍼當中有幾粒芋頭粒西米亦煮得煙靱整體不會太甜-🔸主角:芋圓小編和朋友們都一致認為他家的芋圓偏硬🤔要用一段時間先可以咬開🤧煙韌度欠奉😧這點就較為失望🤡-🔹店面較小 只容納兩至三張枱 較多客人選擇外賣🤳🏻
1️⃣黑糖桂圓
🔹店面較小 只容納兩至三張枱 較多客人選擇外賣🤳🏻
黑糖桂圓
椰汁西米露
外卖自取
由於朋友介紹話呢間芋圓好食,所以收工就黎試下黎到先發現原來自己先前在網上都見過相關報導。店鋪內既座位唔多,得兩張枱,坐到6-8個人收銀位置後面會見到大量芋頭,仲會見到有員工磋緊粉糰,果然係新鮮。糖水既種類唔多,但都總會有一款岩心水碗碗$28每款都會有三色芋圓:蕃薯、芋頭、紫薯。。第一次食 叫左雪梨海底椰加多$2要埋綠茶同芝麻味各兩粒一咬落去,好好食既芋圓呀好有咬口,好qq,最難得係都重芋頭味平時我唔太鐘意食地瓜圓,但呢間既地瓜圓都好令我驚喜好有蕃薯味啊好食好食!粒粒都唔細粒,食哂一碗係會飽肚!好夠份量佢地既糖水都係唔會太凍,只係比室溫凍少少,個人黎講覺得呢個溫度都唔錯真係暫時都未係香港食過咁高質既芋圓,通常一係就唔夠味,一係就口感唔qq呢間小店既芋圓真係會令人想番黎再食。。而額外加既綠茶同芝麻味都好夠味 不過相比之下我都係鍾意三色多d相隔一星期,再去芋圓圓食今次食既係喳喳芋圓同地瓜圓依然咁qq同夠味食完係捧住個肚走每次黎都見到店員好忙,得兩個人要睇哂全間店,辛苦哂你地!室內無位既時候,佢地會開摺枱坐室外雖然天氣熱,但食到呢碗芋圓都真係咩都抵番哂加油啊芋圓圓!繼續煮好食既芋圓
由於朋友介紹話呢間芋圓好食,
所以收工就黎試下
黎到先發現原來自己先前在網上都見過相關報導

店鋪內既座位唔多,得兩張枱,坐到6-8個人

糖水既種類唔多,但都總會有一款岩心水
碗碗$28
每款都會有三色芋圓:蕃薯、芋頭、紫薯

第一次食 叫左雪梨海底椰
加多$2要埋綠茶同芝麻味各兩粒
一咬落去,好好食既芋圓呀

好有咬口,好qq,最難得係都重芋頭味
平時我唔太鐘意食地瓜圓,但呢間既地瓜圓都好令我驚喜
好有蕃薯味啊
好食好食!
粒粒都唔細粒,食哂一碗係會飽肚!好夠份量
真係暫時都未係香港食過咁高質既芋圓,
通常一係就唔夠味,一係就口感唔qq
呢間小店既芋圓真係會令人想番黎再食

相隔一星期,再去芋圓圓食
今次食既係喳喳
芋圓同地瓜圓依然咁qq同夠味

食完係捧住個肚走

每次黎都見到店員好忙,得兩個人要睇哂全間店,辛苦哂你地!
室內無位既時候,佢地會開摺枱坐室外
雖然天氣熱,但食到呢碗芋圓都真係咩都抵番哂
加油啊芋圓圓!繼續煮好食既芋圓
$28 (宵夜)
2018-07-21 368 浏览
朋友最愛食芋圓,她在網上搜尋這家由網店紅到要做地鋪,試著拉住我一齊去試試。這時,下午2時...已經有一條長長長長的隊伍在等待,確實有點驚訝>0<店內座位極少,我當然絕不介紹坐係街邊食,最緊要有位座!選擇款式不多,A-H,我叫了紫米露芋圓$28紫米露中規中距,合格!芋圓份量除了覺得略少外,真心覺得是用心烹調的好好食!我能食出芋圓各種不同的味道,無添加、無防腐劑、似足手工自家製,粒粒有咬勁,又QQ的,好得意!唔想排隊也可以買生芋圓回家自己煮架!

這時,下午2時...

已經有一條長長長長的隊伍在等待,確實有點驚訝>0<

店內座位極少,我當然絕不介紹坐係街邊食,最緊要有位座!

選擇款式不多,A-H,我叫了紫米露芋圓$28

唔想排隊也可以買生芋圓回家自己煮架!
2018-06-18
2018-07-21 335 浏览
之前睇報道介紹過依一間專做芋圓嘅鋪頭、佢有得買未煮既芋圓走亦都有堂食,不過就得三張枱仔六個位,要堂食就要等位㗎啦! 佢哋全部糖水都有三款唔同顔色嘅芋圓、紫色丶橙色丶白色丶其實都分唔出有乜分別、因為全部差唔多味道。我叫咗一碗凍既椰汁西米露,當然入邊都算多芋圓,啲芋圓偏大粒、加上佢煮得未夠耐,所以偏硬、但最可惜既係佢碗椰汁西米露係唔夠凍囉,大熱天時其實真係想食一個凍嘅糖水唔係室溫嘅糖水,有想過問佢地有冇冰等我可以加落去凍DD,不過見店主二人有啲拗撬、廢事阻住佢哋,快快食完走。

2018-07-16 396 浏览
隱世小店、唔係去開整車都唔知有間咁既鋪頭、我一向都好鍾意食煙煙銀銀嘅嘢、本來食開兩間芋圓亦是在九龍區、其實都不錯、但是這一間、芋圓更有咬口、而且食到不同味道芋圓有不同的味道、尢其芝麻味、綠茶味亦很出色、一個少店只有6個座位、專心去做好一樣東西、每一口食出人情味、香港好像失去了很多這樣的店舖。他們亦有外賣的芋圓、可以買返屋企慢慢整、我自己亦很想試、在這店附近、亦有不少特色小店去這裏食完個晚餐、可以續間試吓。
腐竹薏米糖水加芋圓
金沙芋圓
2018-07-04
$30 (宵夜)
腐竹薏米糖水加芋圓
金沙芋圓
  • 芋圓
2018-07-09 489 浏览
其實係本身好想買好食既生芋圓返屋企整揾左好多間 平衡過好多評語 再加上一番照片審視就決定搭車來呢間買事前打左去確定有冇貨先 免白撲一場原來呢度除左一般的 蕃薯、芋頭、紫蕃薯 口味之外,仲有黑芝麻同綠茶口味因為唔食黑芝麻 所以試左其餘四味 員工好悉心解釋點煮 知道我想買多點 就幫我用本身5色口味既價錢 pack 返共500g 既4色口味俾我 即是每一個口味不止100g 了😋😋小店座位小 一路都爆滿出面一路都有食客排隊美食用心做 客自然似雲來最重要係唔好做一大餐,唔好交租多過落袋ma買完外賣芋圓就回家了返去整芋圓一開盒 香味四溢 萬馬奔騰咁撲出來 真係真材實料既味道四款口味入面 最為突出撲鼻既 係香濃既芋頭味冷卻後 混合生果同果汁食用已經好好味色澤悅目繽紛 未食已經開心😁入口首先口感夠彈夠煙靭 帶有絲絲原材料味道咬到入心 原材料味道就突然爆發滿瀉🤤🤤芋頭味最突出 心入面仲有小小芋碎綠茶味唔會太濃 香而不澀紫薯同蕃薯都不俗食得出粒粒用心製作👍🏻👍🏻👍🏻
其實係本身好想買好食既生芋圓返屋企整
揾左好多間 平衡過好多評語 再加上一番照片審視
就決定搭車來呢間買

事前打左去確定有冇貨先 免白撲一場

因為唔食黑芝麻 所以試左其餘四味

小店座位小 一路都爆滿
出面一路都有食客排隊
美食用心做 客自然似雲來
最重要係唔好做一大餐,唔好交租多過落袋ma

買完外賣芋圓就回家了

食得出粒粒用心製作👍🏻👍🏻👍🏻
2018-07-06
其他
2018-06-16 608 浏览
早排有晚經過去食,可能期待太大結果幾失望。芋圓同地瓜圓係好有味好煙韌,但係size有點大又煙韌過頭,結果食到好攰.....重點係西米露完全唔凍,只可以用常溫形容。行多十分鐘去康瑞好過
西米露
個人對煙韌嘅芋圓、蕃薯圓、紫薯圓有很大很大嘅渴望XD 今次二訪太子嘅芋圓圓,終於一嚐佢嘅芋圓同糖水啦第一次係下午2:00去到嘅時候糖水仲未ready...所以食唔到😩店面細細一共只有約8個位置for堂食我今次係晚餐時間19:00左右去到唔駛等位直入就有得食 yeah芋圓圓一共有A至G嘅種類可以選擇大概係: 芋圓糖不甩, 西米露, 紫米露, 綠豆沙, 黑糖桂圓...每款都係 hkd 28一碗每碗都有ard 9粒芋圓/薯圓另外 +$2 可以有多綠茶圓and黑芝麻圓各2粒!為了飽肚d 今次order左紫米露加多2蚊一碗份量都幾充足架 圓圓們都好大粒XD糖水本身唔會太甜,調味剛剛好,唔會搶左芋圓嘅味道而重點嘅芋圓口感煙韌得黎唔硬身感覺上係易消化嘅haha每款都食得出有唔同嘅味道個人非常推薦外加嘅綠茶同芝麻圓!!!爆炸性好食,有驚喜!味道非常突出同明顯比係芋圓, 薯圓內斂dd嘅味道唔同, 要仔細少少嗒味道而綠茶and芝麻係一啖就分得出依粒係芝麻圓店內都有生芋圓可以買有300g, 400g, 500gbasic係3味仲有5味可選如果可以淨買綠茶同芝麻就好啦!!非常推薦呢家嘅芋圓糖水
個人對煙韌嘅芋圓、蕃薯圓、紫薯圓有很大很大嘅渴望XD
今次二訪太子嘅芋圓圓,終於一嚐佢嘅芋圓同糖水
店面細細一共只有約8個位置for堂食
我今次係晚餐時間19:00左右去到
唔駛等位直入就有得食 yeah
芋圓圓一共有A至G嘅種類可以選擇
每款都係 hkd 28一碗
每碗都有ard 9粒芋圓/薯圓
另外 +$2 可以有多綠茶圓and黑芝麻圓各2粒!
為了飽肚d 今次order左紫米露加多2蚊

一碗份量都幾充足架 圓圓們都好大粒XD
糖水本身唔會太甜,調味剛剛好,唔會搶左芋圓嘅味道
而重點嘅芋圓口感煙韌得黎唔硬身
感覺上係易消化嘅haha
每款都食得出有唔同嘅味道
個人非常推薦外加嘅綠茶同芝麻圓!!!
爆炸性好食,有驚喜!
味道非常突出同明顯
比係芋圓, 薯圓內斂dd嘅味道唔同, 要仔細少少嗒味道
而綠茶and芝麻係一啖就分得出

依粒係芝麻圓

店內都有生芋圓可以買
有300g, 400g, 500g
basic係3味
仲有5味可選
如果可以淨買綠茶同芝麻就好啦!!

非常推薦呢家嘅芋圓糖水
  • 綠茶芋圓