2018-05-26 976 浏览
我本身好鍾意食芋圓,每次去親台灣都要每天一芋圓。係香港都會成日搵嚟食,周圍去試。但係始終無台灣咁好食 (個人覺得)。今日終於搵到一間我認為有台灣的水準。今日試咗個紫米露, 個糖水一般啦,但係芋圓真係好味。仲可以買返屋企自己加落糖水添。我當然食完再外賣生芋圓啦。店舖唔大,所以見好多人都係外賣。

店舖唔大,所以見好多人都係外賣。
2018-05-26
下午茶
2018-05-25 670 浏览
見到雜誌介紹,路過見到就試吓。主角芋圓真係超好食,煙煙韌韌,好多時食芋圓,出面軟但內𥚃會太硬,但係依間唔會,成粒都軟糯均勻。唔會太實或太粉又無糯米粉唔怕腰骨痛!甜度啱啱好。芋圓有幾款味道,五種顏色,全部用天然材料。不過我唔記得係邊幾種😬,不過都可以外賣返屋企自己煮。放雪櫃看門口啱啱好!見到有六款糖水選擇,今日食咗椰汁西米露,老闆話係最後一碗!好彩!其實仲有好多款糖水揀。環境衛生!會再嚟!不過食到一半先記得影相

2018-05-24
$28 (宵夜)
  • 椰汁西米露芋圓
2018-05-21 455 浏览
雖然佢哋店面不大,但勝在你可以欣賞到佢哋用心㗎制作,每個程序如蒸到煮,每一個步驟你都可以觀看到,而且佢都仲有其他糖水種類給你配備,每碗都集齊三種或五種味道,而且數量相同,一定唔會某種多某種少,仲有就係佢哋有一款叫“竽圓糖不甩”,真係好好味。
2018-05-16
10 分钟 (外卖自取)
下午茶
2018-05-19 496 浏览
黑糖桂圓紫米露分別28蚊碗包三色芋圓,有芋頭、紫薯、蕃薯另外加2蚊多4粒芋圓分別係芝麻同綠茶但食唔到綠茶嗰隻喎🤔🤔總結,芋圓係好色,夠煙糯有咬口,唔會只係成啖粉,味道也很好糖水可不吃建議買盒生的回家自行配搭糖水食
2018-05-16 1212 浏览
好味,買埋反屋企嗌左B同C,兩個都好味,因為糖水清清地,不會蓋過芋圓味道,芋圓煙韌軟糯好味,如果配紫米露或紅豆沙可能會蓋過芋圓本身的蕃薯或芋頭味,所以我選擇桂花雪梨和黑糖是很好的配撘👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻黑糖那個有紅棗,很滋潤呢😄這個熱食很好老闆娘很nice,會問我喜不喜歡,好不好吃,重視客人,這份誠意和用心,我一定會再去,雖然寫是關11點,但他說有可能延長開店時間的,但有時真的賣完了所以關門,所以即使11點,你們也可以致電過去問問喔

好味,買埋反屋企

2018-05-14 761 浏览
鋪頭細,樓面超混亂見有條隊,問堂食定外賣店員十問九唔應,叫你出面企,飛都冇之後有條友一野入鋪頭坐低左出邊嗰個on居居繼續企忙到冧檔,店員仲可以吹水黎d嘢食全部錯單漏單鋪頭冇風扇又熱成間野不知所謂!冇 下 次!嬲!😡😠😤
鋪頭細,樓面超混亂
見有條隊,問堂食定外賣
店員十問九唔應,叫你出面企,飛都冇
之後有條友一野入鋪頭坐低左
出邊嗰個on居居繼續企
忙到冧檔,店員仲可以吹水
黎d嘢食全部錯單漏單
鋪頭冇風扇又熱
成間野不知所謂!冇 下 次!
嬲!😡😠😤
$30 (宵夜)
喺香港食芋圓食到有心淡嘅感覺,邊間話自己又自家製又超彈牙,食完之後都係慢慢的心淡,心諗已經唔會喺香港搵到好味嘅芋圓㗎喇今日經過太子,心情不佳,食碗芋圓睇吓會唔會心情好啲。小店嘅style,冇裝修可言,幾local不過有嗰份人情味。兩位店員忙住煲好多煲糖水,又忙住切芋圓,睇住一大舊圓切成好多好多粒圓,真係好想講不如你唔好切,成舊俾我咬好無?睇個樣非常吸引,希望食落唔會失望,始終喺香港實在失望過太多次!未睇menu前,心諗又要食豆腐花?晏晝先食完,好在呢度有6種糖水選擇,同埋最重要嘅係每款入面都有3種口味嘅圓!今日分別有糖不甩、黑糖桂圓、桂花雪梨海底椰、西米露、紫米露及喳咋,全部都係$28,有黃薯、紫薯及芋頭味嘅圓,另加$2就可以試埋綠茶及芝麻圓(各2粒)。仲可以買返屋企煮,最少300g起,有3種味或5種味,仲有教學教埋點煮桂花雪梨海底椰 ($30)熱熱哋,試個凍嘅先!小店嘅關係,等咗一陣先有。睇落非常足料,桂花味好濃,整體甜度適中,雪梨好大塊,總之成碗都好滿咁嘅樣,想淨係放啲圓喺羹度影相都唔得,因為總會有啲雪耳夾雜喺中間。先試一粒紫薯圓,口感的確非常煙韌彈牙,食咗第1下有啲失望,好似無味

桂花雪梨海底椰 ($30)
熱熱哋,試個凍嘅先!小店嘅關係,等咗一陣先有。睇落非常足料,桂花味好濃,整體甜度適中,雪梨好大塊,總之成碗都好滿咁嘅樣,想淨係放啲圓喺羹度影相都唔得,因為總會有啲雪耳夾雜喺中間。先試一粒紫薯圓,口感的確非常煙韌彈牙,食咗第1下有啲失望,好似無味咁嘅?!但再食落去,哇啲紫薯味係爆發出嚟㗎!!!味道仲要係好天然,瞌埋眼會以為自己係食緊一粒小紫薯,仲要完全唔覺得好甜!!!其他味道都非常出色,另外值得一讚嘅係呢度有比較少見嘅綠茶及芝麻味,綠茶味估唔到都非常突出,反而芝麻味我就麻麻,對我嚟講濃郁咗啲,鍾意芝麻嘅朋友可能會覺得唔錯。食咗咁多粒圓,每粒嘅形狀及質素都保持得好好,唔會一岩一蠶,又唔會突然有粒好爛另一粒又好彈牙咁,抵讚!同埋對於鍾意食圓嘅朋友嚟講,呢度所提供嘅份量簡直係慷慨,就算我食完幾粒試味,想留返啲最尾先食都仲有11粒剩!簡直係乜圓物圓fans嘅福音!

芝麻圓

桂花雪梨海底椰

平時喺外面食圓,冇得揀糖水味道不特止,圓嘅份量少到一粒都唔捨得食,一係唔彈牙一係冇味一係甜到飛起,終於喺香港搵到一間唔會令人心淡嘅小店喇!心情本身不佳,食完之後回味到晚上!
芝麻圓
2018-05-01 715 浏览
偶然一次行過柏樹街,遇見一間好似新開既店舖,上前望下,原來係食芋圓既,心諗一下,今次又冇我份啦,一直以為芋圓係用糯米做材料,但又唔憤氣上前問一下,店舖老闆娘究竟芋圓是否用糯米整的嗎?經過老闆娘清晰地解說之下,才發現芋圓是用木薯粉加黃薯,紫薯,芋頭,綠茶同芝麻等材料所製成的,所以我又可以放心一試,誰不知一試難忘,老闆娘既詳細介紹,細心既款待,而家既店舖已經好少有,所以大家有時間的話,真係要去試下,糖水每日都有唔同配搭,例如有黑糖桂圓紅棗,桂花雪梨海底椰芋圓,紅豆沙芋圓,綠豆沙芋圓,椰汁西米露芋圓,喳咋芋圓,竹庶馬蹄雪梨芋圓,紫米露芋圓,腐竹白果芋圓,芋圓糖不甩等等。堂食有黃薯,紫薯,芋頭三味,外賣就有綠茶及芝麻味,所以最近為左多些人可以試下芝麻及綠茶味,只需要加2元就可以試齊五款味道既芋圓啦,我就愛上了,你地有興趣的話,就快些來試下。
各式芋圓
各式芋圓
2018-04-28 470 浏览
係幸福既味道呀芋圓黎講,呢間係暫時係香港食過最好食既一間有五色芋圓,紫薯,黃薯,芋頭,綠茶,芝麻,全部都好有咬口,好好食又唔貴最正係仲有生芋圓賣,可以買番屋企煮老闆好好人

係幸福既味道呀
芋圓黎講,呢間係暫時係香港食過最好食既一間

最正係仲有生芋圓賣,可以買番屋企煮
老闆好好人