2023-01-30 1290 浏览
呢間觀塘經典花園餐廳開咗好耐,近排唔食飯麵就一於食肉飽肚啦。但小編唔食牛🐂,都可以食豬雞既🐖🐓,入到去餐廳都有一半客人,座位闊落,尚算舒適。但經過今次經驗,唔食牛扒既可以唔洗試。蒜蓉汁豬扒薯菜 🐖🍟3/5分開2塊上既豬扒,唔會過火既肉質,純粹靠汁既調味🫣。薯條係粗薯又幾好食,唔會半生不熟,又唔過火。蒜蓉汁雞扒帶子薯菜🐓🍟 3/5可能雞扒比較平,所以有煎炸帶子跟,雞扒係啱啱好熟,所以嫩滑肉質有肉汁😂😂。炸帶子好普通,仲有啲油膩添🤯。地點:晨光大廈個邊2樓,樓上有譚仔,樓下有茶記。環境:卡位坐得幾舒服,燈光暗暗地唔會太光猛,但對住冷氣機吹風位有啲凍。🥶價錢:90蚊套餐有餐包餐湯野飲,但質素就可以再好啲,紅湯可以濃啲,蒜蓉汁可以比多啲誠意落多啲配料🫠。服務:小編唔小心倒瀉凍檸茶,店員都無炸型快手幫手抹枱抹櫈😳。

蒜蓉汁豬扒薯菜 🐖🍟3/5

蒜蓉汁雞扒帶子薯菜🐓🍟 3/5

地點:

晨光大廈個邊2樓,樓上有譚仔,樓下有茶記。

環境:

價錢:

服務:

小編唔小心倒瀉凍檸茶,店員都無炸型快手幫手抹枱抹櫈😳。
花園餐廳真係歷史由久,細細個都總會有食過黎得花園餐廳當然都係食牛扒平民質素,至在周圍都有分店,地方又闊🥩西冷牛扒🥩A級肉眼牛扒👅味道:❤️❤️❤️🍔賣相:❤️❤️❤️🏝環境:❤️❤️❤️❤️🤵🏻服務:❤️❤️❤️📸打卡:❤️💵價比:❤️❤️❤️💌5成熟,但佢地控制個熟好飄忽,基本上鐵板黎到都7成熟以上薯條仲有啲over cook🏠花園餐廳觀塘康寧道晨光大厦2樓🕰營業時間:星期一至日 11:00 - 22:00🔖牛扒🚇交通:港鐵觀塘站 A1 出口, 步行約6分鐘☎️電話:2357 5513
花園餐廳真係歷史由久,細細個都總會有食過
黎得花園餐廳當然都係食牛扒
平民質素,至在周圍都有分店,地方又闊

🥩西冷牛扒

🚇交通:港鐵觀塘站 A1 出口, 步行約6分鐘
☎️電話:2357 5513
2022-11-19
2022-11-05 852 浏览
叫佐份5成熟肉眼 結果來份89成熟都算了 真係垃圾中的垃圾 所謂的羅宋湯 比水還清談 2個人消費$317 比起食M記仲要差 入去大門 仲要擺架下欄車 好心你 冇生意 不如關門大吉啦 真係不知所謂
Long time ago went to the branch in mk and as i remember the portion is so large there however this time surprised us in bad way Cream Soup is smooth and taste light can’t seem seafood at allThe bread is just restaurant bread no special My favorite Baked Pork Chop Rice indeed quite good comparing with other two dishes, the pork chop is so tender and i like the sauce which is sweet and yummy tooHowever Fried Pork chop with cow tongue is such like a joke, the texture is strange for the pork fillet

Cream Soup
bread
Baked Pork Chop Rice
, the texture is strange for the pork fillet sadly damn bad, only few pieces of potatoes chips seriously bad
Pan Fried Beef with tiger shrimp not too bad, the shrimp is quite chewy and taste good
, but we would rather go to the restaurant close to our home better lolllll
fries chips
Lemon Water having two small pieces lolll, we just laughed out

Lemon Water
Lemon Water
outsides:
insides:
menu:
Honestly the quality is decreasing comparing the last time, the portion is smaller and the taste is just acceptable
2021-10-10 1211 浏览
💥間唔中就要食一次📍花園餐廳|觀塘📍埋單 $ 1 X X|人均消費 $ 8 X#CL觀塘 #CL四圍食 #CL西餐⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️晏晝想食炸炸鐵板咁就去咗花園餐廳💜花園餐廳基本上係十年如一日,叫咗兩個鐵板餐之後就會上例湯同埋餐包✨👦🏻👧🏻覺得佢嘅紅湯係勁好飲嘅🤣餐包點落去好正👏💟 鐵板西冷or肉眼唔知大家係咪習慣食鐵板都係嗌薯菜嘅呢😬我地一個叫咗西冷一個叫咗肉眼🐮兩個都係五成熟🔥相較之下肉眼會比較淋~但係西冷就會有肉味多啲🌟同埋西冷通常會有筋嘅👧🏻係為左啲筋而叫🤣🤣🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌑性價比🌕🌕🌕🌗🌑回頭率🌕🌕🌕🌗🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥間唔中就要食一次

回頭率🌕🌕🌕🌗🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2021-10-06 675 浏览
爸爸生日話想食同媽媽細個嗰陣拍拖食嘅咋咋聲懷舊鐵板餐。浪漫嘅咋咋聲係青春的配樂😌所有扒都可以揀黑椒汁或者洋蔥汁。呢兩種汁都係同茶餐廳嘅汁差唔多,黑椒會有黑椒辣味,洋蔥就會帶甜。侍應會行埋黎倒汁,一到就好似張相咁煙霧離漫同有咋咋聲🤩🐓美式什扒 $108一堆豬牛雞肉。豬肉嘅代表有扎肉,雞嘅代表有雞翼同雞扒。另有一塊牛扒。有一條我最憎嘅小棠菜做伴碟。因為太多肉,感覺都是膽固醇。🤣🇦🇺澳洲鐵板T骨牛扒 $108 叫咗七成熟有驚喜。上碟熟度七成,鐵板嘅餘溫令佢熟到8至9成。即使係咁熟,肉質仍然好嫩,一cut即斷,唔使出動牛扒切極刀。呢塊肉扒根本係我三日食肉嘅份量。🥩🥩🥩🐮鐵板西冷牛扒 $88 都係叫咗七成熟比T骨就比下去了。同樣係七成熟,但係肉質唔嫩,比茶餐廳少了雪藏味,但肉質一般。🍟 跟餐薯條舊式粗薯條,機切,少油,普通薯味。🍹 跟餐凍檸茶茶餐廳級數。🍞 跟餐餐包舊式西餐餐包,甜,配牛油。包嘅熱力永遠都唔夠令舊牛油溶,反而入口有舊牛油咬下仲好味。🥣 跟餐羅宋湯超級熱,辣親個咀。足料,有肉渣,有滿滿菜同洋蔥,睇得出唔係罐頭湯,好有誠意。順帶一提唔同區嘅花園餐廳係唔同價錢的。

🐓美式什扒 $108

🇦🇺澳洲鐵板T骨牛扒 $108 叫咗七成熟

🐮鐵板西冷牛扒 $88 都係叫咗七成熟

🍟 跟餐薯條
舊式粗薯條,機切,少油,普通薯味。

🍹 跟餐凍檸茶
茶餐廳級數。

🍞 跟餐餐包

🥣 跟餐羅宋湯

順帶一提唔同區嘅花園餐廳係唔同價錢的。
2021-09-18
庆祝纪念
生日
  • 羅宋湯
  • T骨牛扒
2021-10-05 491 浏览
🍭平時返工有時Lunch想平平地鋸個扒,花園餐廳都係一個唔錯嘅選擇,午餐時段都好多人幫襯,呢間餐廳都幾大,最多等一陣間就有位了紐西蘭肉眼扒 跟羅宋湯,餐包,熱飲 $62肉眼都幾大塊,7成熟唔會太生,有牛味,食落唔會好淋,有少少咬口,可以,薯菜都唔錯羅宋湯,好足料,可以😛午餐無加一,幾抵食!! 呢個價錢絕對對得住呢個食物

紐西蘭肉眼扒 跟羅宋湯,餐包,熱飲 $62
羅宋湯,好足料,可以😛
午餐無加一,幾抵食!! 呢個價錢絕對對得住呢個食物
2021-07-05 555 浏览
焗牛脷飯,好久未吃過了。現代的社會,是無益的食品。但係這款菜式,是我的童年回憶。小時候,家庭的收入少,買嘢食也要看情況。牛脷飯是其中一款比較便宜的。花園餐廳的焗牛脷飯,有著當年的味道,份量十足,配料也不馬夫,有蕃茄及洋蔥,飯炒底。加上餐茶,湯及麵包(有牛油),價錢非常合理。外賣用錫紙包裹,保暖十足。與堂食的味道差不多,味道不錯。等候時間不長,服務員態度良好,雖然是繁忙時段,也絕不怠慢,會再次惠顧。
焗牛脷飯,好久未吃過了。現代的社會,是無益的食品。
2021-07-05
外卖自取
用餐优惠
優惠券
  • 焗牛脷飯
2021-07-02 421 浏览
咁大個人,花園餐廳經常聽人講,但真係未食過,於是,今日約左朋友一齊試下佢。當日去到係中午時段,大概1點,可以叫午市套餐。有鐵板扒、焗飯同咖哩餐。黎得呢到,當然叫扒,牛扒有西冷同肉眼,另外仲有款魚柳。我唔使諗就揀左肉眼。一向比較偏心肉眼,因為佢脂肪比較多,所以肉質比西冷更加幼嫩、腍身同juicy,更好食。不過就比較肥,但為好味唔諗啦。鐵板餐$73,仲跟紅/白湯,以及熱飲。我就叫左忌廉湯同熱檸茶。等左約莫10分鐘,牛扒上枱,份量甚大,仲配上薯菜,最好玩係醬汁澆到鐵板既咋咋聲,好有港式鋸扒既風味。肉眼非常腍滑,冇令人失望,脂肪位油份充足,好香。配上黑椒汁,味道少少偏鹹,其實唔落汁都ok。雖然唔係M5和牛級數,但以$73價位既牛扒黎講,份量同味道係值既。最可惜既係叫5成熟,上枱7成熟,可能鐵板溫度太高。下次有機會可以叫3成。

肉眼非常腍滑,冇令人失望,脂肪位油份充足,好香。

配上黑椒汁,味道少少偏鹹,其實唔落汁都ok。

2021-06-11 400 浏览
呢位美少女朋友仔搬屋搬咗近我公司我決定唔OT同佢食個dinner佢知我行緊生酮所以就問我食唔食花園餐廳鋸扒鋸扒梗係OK冇問題啦😆公司行過嚟10分鐘都唔使😁見到餐牌本來好想嗌鐵板燒但係佢冇得轉沙律然後我見到一個廚師精選有沙律揀仲要多咗一樣食物可惜就冇鐵板首先個沙律係意外地唔係我想像嘅雜菜沙律係我最鍾意食嘅薯仔沙律,但係我唔食得(哭出來🥲)另外我嗰個廚師精選係大蝦加牛扒再加乳鴿但係我發現美少女朋友嘅鐵板嗰塊大蝦同埋牛扒好似靚啲🙈早知我都係嗌鐵板啦不過美少女話好耐都冇嚟過花園餐廳過嚟都係想食佢嘅情懷並不是佢嘅味道不過我就覺得其實佢嘅味道都唔錯

呢位美少女朋友仔搬屋搬咗近我公司
但係佢冇得轉沙律
然後我見到一個廚師精選有沙律揀
仲要多咗一樣食物可惜就冇鐵板
首先個沙律係意外地唔係我想像嘅雜菜沙律
係我最鍾意食嘅薯仔沙律,但係我唔食得(哭出來🥲)
另外我嗰個廚師精選係大蝦加牛扒再加乳鴿
但係我發現美少女朋友嘅鐵板嗰塊大蝦同埋牛扒好似靚啲🙈
早知我都係嗌鐵板啦
不過美少女話好耐都冇嚟過花園餐廳
過嚟都係想食佢嘅情懷並不是佢嘅味道
不過我就覺得其實佢嘅味道都唔錯

2021-06-10
2021-04-27 414 浏览
一間擁有三十幾年歷史悠久的“花園餐廳”今日經過觀塘,想搵地方食午餐,正當諗緊食咩好? 突然遇上了花園餐廳,突然又很想很想鋸扒。 好有懷舊的感覺,不是特意裝修懷舊,而係真係古舊多年的裝修。雖然好陳舊,但仍保持整潔。讚!真心欣賞各員工服務員,由門口,入座,落單,送餐,落汁,結帳。各員工都非常有禮。真心讚!難得來到,當然要鋸扒。我們兩個人叫左。。。西冷鐵板,真係夠哂大塊,好吸引呢! 洋蔥豬扒牛扒(特餐)豬扒好味,薯條好味,不錯!$71就有鐵板餐,其實真係性價比高,平民都可以鋸扒。正!
一間擁有三十幾年歷史悠久的“花園餐廳”

$71就有鐵板餐,其實真係性價比高,平民都可以鋸扒。正!

2021-04-26
午餐
2021-03-04 559 浏览
今日一個人,經過花園餐廳,突然間好想食。因為一個人叫咗一個扒餐,上野好快。係印象中嘅忌廉湯,唔會太過濃奶味,好傳統,入面有薯仔粒,有少少魚肉,唔會杰撻撻,點個餐包黎食一流。餐包我都好鐘意食,上嘅時候都仲係暖㗎!我以前食鐵板就好期待淋汁嗰一下,而家人大咗要健康,所以我就走汁。呢個係鑊仔牛柳(紐西蘭),見到啲肉都覺得佢好似好好味,因為係鐵板所以一直都好熱,切開其實好林,唔會太過硬身,食落個皮都幾脆,好多汁,唔會好柴皮,都幾有肉味。薯條係我最鍾意食嘅粗薯條,好有茶餐廳嘅風味,都唔會太過淋,都脆口嘅。總括而言係童年回憶,價錢都相宜,有機會會再嚟食㗎啦!
今日一個人,經過花園餐廳,突然間好想食。

因為一個人叫咗一個扒餐,上野好快。

總括而言係童年回憶,價錢都相宜,有機會會再嚟食㗎啦!
2020-11-16 549 浏览
假日中午來到老觀塘,昔日興旺的裕民坊正如火如荼地進行重建。這個說了三十年的觀塘區重建計劃,終於在高效律的政府運作下展開了。只是不知這一次規劃建造會不會又等上三十年,大概小的今生也無緣瞧見成果。既然轄心地帶在起樓,所有人潮便給堆到僅有的apm商場去。為了不用無限排隊,於是咱們反其道而行,走向觀塘邊陲區域。來到老伴念念不忘的「花園餐廳」。「花園餐廳」在觀塘歷史悠久,昔日位處繁盛的裕民坊,拆卸後則搬到稍遠一點的康寧道晨光大廈來。幸好這家街坊扒房堅持留守,要不然咱們便失卻了一地道的好去處。走向偏離一點的康寧道末端,在馬路旁已看見「花園餐廳」的舖子與招牌,進駐了舊式大廈的2樓,加上距離較遠,未知到生意會否有所影響。幸而這晨光大廈的樓上三層全部均作食肆,有助聚集人潮。大快活與譚仔三哥分別在上下兩層,旁邊更有美心MX。於是「花園餐廳」便成為了這裡最像樣的高貴便價美食。乘坐升降機抵達二樓,下午茶時段碩大的廳堂雖則未至人滿,但咱們仍可見到許多識途老食客。餐牌裡有不乏選擇,下午茶餐與午餐任揀。老伴點了他至愛的黑椒牛扒,小的則選了蒜蓉雞扒。只賣四十多的下午茶餐配飯或意粉兼附熱飲,想要加餐湯與包嗎?則可選擇加

老伴點了他至愛的黑椒牛扒,小的則選了蒜蓉雞扒。只賣四十多的下午茶餐配飯或意粉兼附熱飲,想要加餐湯與包嗎?則可選擇加十元升級套餐。於是咱們便升級了一份。

老伴好喜歡羅宋湯,這兒的羅宋湯亦沒有讓人失望。鮮紅色的湯汁呈現濃厚的效果,不似某些茶餐廳裡稀溋溋的水漾。或許是由於「花園餐廳」為扒房,於是許多下難的肉碎骨頭都可放到湯裡煲,以致羅宋湯鮮潤香濃,比之許多純粹雜菜的凡品是更勝一籌。在熱騰騰的滋味羅宋湯以外尚有餐包,餐包大概是集團來貨,表皮比一般的似乎較燋燶,裡頭依然保持軟滑。但包嗎?當然非小的杯茶。

及至牛扒意粉出場才告可喜,以為數十塊錢的菜式會在用料與份量裡偷功?也不然。一隻圓碟裡除了牛扒與意粉,伴菜的還有小的甚愛的粟米粒,一顆小棠菜與及些許薯條。而所有配菜均迎合小的之脾胃,而非那些食之無味、棄之可惜的紅蘿蔔、荷蘭豆或粟米心。

整份下午茶餐其實份量也不少,當然咱們不能期望會有大大塊的牛扒了。牛扒在黑椒汁的襯托下不過不失,是為低檔次的貨次,中間有點堅韌。不過勝在牛味頗重,這就是西冷特色,是故小的比較喜歡肉眼。

而小的之蒜蓉雞扒同樣有各式配菜,雞扒的份量比之牛扒是稍微厚大一點。此乃屬來貨價的問題,而且雞扒一般都是差不多的水準,鮮有失手這回事。

當咱們在興奮落單的時候,小的忘了提醒店員需多醬多汁,結果這正常份量適合老伴,卻未能符合小的這吃醬多過吃飯的人兒。小的有點不好意思,卻硬著頭皮地向職員索取多點蒜蓉汁,結果侍應哥哥竟有善地為小的安排了一小杯,令小的感激不已,對餐廳的食物與服務都無限加分。

「花園餐廳」絕對是一家平民有善的街坊扒房,性價比高,小的必定會多多光顧。
2020-01-12 1198 浏览
A級肉眼扒 $138西冷牛扒 $118 兩款牛扒都叫左七成熟🥩七成熟既牛扒食落居然都係韌既☠️要咬好耐先吞到👎🏻牛扒肉質偏老,完全零肉味,亦無肉汁可言🤷🏻‍♀️兩種牛扒都唔好食🙅🏻‍♀️如果一定要揀一款既話,西冷牛扒會好少少,無咁難咀嚼🙊 黑椒汁🥘較稀,無黑椒味😐 粗薯條🥔應該炸完放左勁耐,皮係淋既😓最攞命係薯條芯仲生生地完全唔想食🤢 羅宋湯🥫🥣冇肉得菜,菜煮得夠淋味道正常餐包🍞叮得唔夠耐,唔熱既~見到侍應徒手拎啲包去叮,衛生意識極差👎🏻 餐茶叫左最難難飲既熱檸水🍋🥤但飲落一浸漂水味,檸檬食得出係唔新鮮既 整體而言,成餐飯我見唔到有任何值得讚賞既地方😤食物質素差,但價錢貴,性價比極低;餐廳衛生情況亦欠缺,卡位啲凳好多油🙄餐具又有漬…用餐期間陸續有食客入座,唔明點解咁難食都會有人黎🤷🏻‍♀️ 唔知其他分店既食物質素會唔會高啲,印象中好耐之前食過太子分店,塊扒係ok既。但伏中一次就夠,唔會再去試☠️❌

A級肉眼扒 $138

西冷牛扒 $118

兩款牛扒都叫左七成熟🥩
七成熟既牛扒食落居然都係韌既☠️
要咬好耐先吞到👎🏻
牛扒肉質偏老,完全零肉味,亦無肉汁可言🤷🏻‍♀️
兩種牛扒都唔好食🙅🏻‍♀️
如果一定要揀一款既話,
西冷牛扒會好少少,無咁難咀嚼🙊

黑椒汁🥘
較稀,無黑椒味😐

粗薯條🥔
應該炸完放左勁耐,皮係淋既😓
最攞命係薯條芯仲生生地
完全唔想食🤢

羅宋湯🥫🥣
冇肉得菜,菜煮得夠淋
味道正常

餐包🍞
叮得唔夠耐,唔熱既~
見到侍應徒手拎啲包去叮,衛生意識極差👎🏻

餐茶
叫左最難難飲既熱檸水🍋🥤
但飲落一浸漂水味,
檸檬食得出係唔新鮮既

整體而言,成餐飯我見唔到有任何值得讚賞既地方😤
食物質素差,但價錢貴,性價比極低;
餐廳衛生情況亦欠缺,卡位啲凳好多油🙄餐具又有漬…
用餐期間陸續有食客入座,唔明點解咁難食都會有人黎🤷🏻‍♀️

唔知其他分店既食物質素會唔會高啲,
印象中好耐之前食過太子分店,塊扒係ok既。
但伏中一次就夠,唔會再去試☠️❌
2019-12-27 562 浏览
鋸扒最重要是塊牛扒,但是套餐牛扒鐵板餐的牛扒份量成了像配菜那樣是什麼回事…還沒牛味…叫六成熟也成了九成熟…湯也淡…以餐廳的價錢做出了快餐廳的品質…那我為什麼不去大快活
叫六成熟也成了九成熟…
湯也淡…
以餐廳的價錢做出了快餐廳的品質…那我為什麼不去大快活