2018-06-19 28 浏览
車仔麵-普遍人認為, 最重要在於材料、湯底等等。但其最重要的, 當然是「性價比」!一款價廉物美的街頭美食, 時至今日, 已不可單靠「價廉」作賣點, 而要著眼於「物美」。今天便介紹這間-花臣車仔麵。分別選址黑布街, 地鐵站步程約6分鐘。作為車仔麵, 當然一貫「價廉」的原則。廠商直送, 大大支可樂。腐乳通菜 $15材料有水魷、牛肉粒、瑞士雞翼等等數之不盡......烏冬 $10瑞士雞翼、魚彈、巨型蟹棒、泡菜餃子, 又一碗數之不盡。巨型蟹棒, 真如其名, 非常巨型。味濃與一般蟹棒無差, 比較彈牙。咸蛋蟹肉 $15以秘製咸蛋醬和蟹肉混和而成, 味道香濃, 蟹肉鮮甜帶點點的咸香。用作伴麵味道一流!可樂 $11可樂-是車仔麵不能缺少的最佳拍檔。

作為車仔麵, 當然一貫「價廉」的原則。

廠商直送, 大大支可樂。

腐乳通菜 $15

材料有水魷、牛肉粒、瑞士雞翼等等數之不盡......

烏冬 $10

瑞士雞翼、魚彈、巨型蟹棒、泡菜餃子, 又一碗數之不盡。

咸蛋蟹肉 $15

可樂 $11
可樂-是車仔麵不能缺少的最佳拍檔。

2018-06-15 326 浏览
周五晚上,黎左黑布街搵食,見到間新開無耐嘅花臣車仔麵。門口收銀位有點餐紙,先付款。花臣車仔麵配料新穎多選擇,咸蛋蟹肉勁特別。湯底同調味醬料都比外間多選擇。點完餐就可去自助取餐區等取餐。餐廳有兩層,樓上雅座。我地選左樓上雅座,以彩色磚牆佈置,呢度食完要自己有手尾分番廚餘、餐具,分別放好。麥精+$11 呢度有支裝麥精提供就梗係要飲啦。凍柚子蜜 + $8車仔麵叫左一碗烏冬、一碗薯粉(麵底$10)蝦湯湯底好濃郁,仲可以加芝麻、炸菜。芝麻配蝦湯又幾惹味。蝦餅彈牙、墨汁墨魚餅有花枝碎碎,彈牙有咬口、鵝腸+$12鹵得好入味、最驚喜係食車仔麵都食到黑椒牛柳粒+$12蝦餅+$12同墨魚餅+$12都好好食。薯粉採用最幼身嘅薯粉,份量超大碗。巨型蟹棒+ $8同筷子差唔多長,大大條好滿足。單骨雞翼 $20炸得香脆,食得好方便。
周五晚上,黎左黑布街搵食,見到間新開無耐嘅花臣車仔麵。

門口收銀位有點餐紙,先付款。

點完餐就可去自助取餐區等取餐。
餐廳有兩層,樓上雅座。

我地選左樓上雅座,以彩色磚牆佈置,
呢度食完要自己有手尾分番廚餘、餐具,分別放好。

麥精+$11
呢度有支裝麥精提供就梗係要飲啦。
凍柚子蜜 + $8

車仔麵叫左一碗烏冬、一碗薯粉(麵底$10)

蝦湯湯底好濃郁,仲可以加芝麻、炸菜。
芝麻配蝦湯又幾惹味。

蝦餅+$12同墨魚餅+$12都好好食。

薯粉採用最幼身嘅薯粉,份量超大碗。

巨型蟹棒+ $8
同筷子差唔多長,大大條好滿足。

單骨雞翼 $20
炸得香脆,食得好方便。
2018-06-08
  • 黑椒牛柳粒
  • 墨汁墨魚餅
2018-06-13 10 浏览
出街時間不多,lunch就揀了港式地道 車仔麵今次去了一間幾得意的餐廳,餐廳有個白兵在你眼前XD配料由$8-15不等在紙仔圈好後就去cashier付款,再自己等候取餐我點了 $12 瑞士雞翼、$10 鳳爪、$10 腐皮墨魚卷、$8 蘿蔔不過湯底好少,因為怕客人容易倒瀉?點了薯條,味道又幾有趣,不錯,腐皮墨魚卷夠彈牙,鳳爪好大隻,雞翼及蘿蔔都幾重口味。朋友點了 $10 豬大腸、$10 韮菜餃、$10 雞翼尖、$8 通菜油麵煮時間太耐,好腍豬大腸夠入味,通菜夠爽口,其他就普通。

出街時間不多,lunch就揀了港式地道 車仔麵

今次去了一間幾得意的餐廳,餐廳有個白兵在你眼前XD

配料由$8-15不等
在紙仔圈好後就去cashier付款,再自己等候取餐

不過湯底好少,因為怕客人容易倒瀉?

油麵煮時間太耐,好腍
豬大腸夠入味,通菜夠爽口,其他就普通。

2018-06-12 11 浏览
Lunch唔知食咩好,經過麥花臣球場附近有間花臣車仔麵! 究竟佢係夠gimmick定係用球場改名!?見門口menu都幾多野食可以揀,入去試下!門口有部ipad俾你點餐,依家好多餐廳都轉左電子餐單,方便又環保。不過多人嗰時都係手寫單好,始終得一部ipad。旁邊有隻stormtrooper企喺柱後邊,可能俾我見到佢買外賣怕羞。。。。?鵝腸瑞士雞翼油麵配蝦湯,車仔麵黎講好少見有蝦湯,一於試吓! 另外好少見有麻辣栢葉水魷,要左一份。 取餐區同廚房都算大,一眼睇哂。樓上大啲寬敞啲,點左餐,坐定定就有人拎俾你。仲有調味料區,紙巾,調味料,要邊樣都可以自己拎,夠方便。5分鐘左右全部野食都送到! 碗麵好大碗。。。蝦湯飲落似日式既櫻花蝦湯,淡淡地,幾香口。鵝腸夠哂爽!而且脂肪適中,食落爽口有油香。瑞士汁雞翼夠入味,咬開基本上都唔洗用力,正! 油麵夠多,粗滑既麵質夠飽肚,而且又吸哂湯都材料既味道,好好味!麻辣栢葉水魷既汁超正,麻同辣都適中。如果我知係咁惹味,我會揀麻辣湯唔要蝦湯! 水魷同栢葉都爽口彈牙,值得推介。餐廳最特別係調味料區旁邊有回收區,要客人自己自動自覺處理好廚餘同分好碗筷,第一次見餐廳有咁既設

見門口menu都幾多野食可以揀,入去試下!

5分鐘左右全部野食都送到! 碗麵好大碗。。。

餐廳最特別係調味料區旁邊有回收區,要客人自己自動自覺處理好廚餘同分好碗筷,第一次見餐廳有咁既設計,非常有趣。
2018-06-10 255 浏览
旺角人多車多遊客多,旺區發展周邊嘅環境,令到好多飲飲食食嘅行業10分興旺。車仔麵是一種源於香港的麵食,過去因為以經過改裝的手推車流動經營,所以名為車仔麵。喜歡它是因為車仔麵的特色是容許食客自由選擇麵條、湯汁及配料。所以車仔麵是我非常喜歡的午餐和下午茶。😄😄花臣車仔麵位於旺角黑布街,從旺區行去約6分鐘便可以到達。地區旺中帶靜,店舗闊落而且有兩層,可以慢慢嘆。😁😁最得意係有個鐵甲人喺度看舗😁😁睇到張點餐紙就已經10分開心,可以慢慢挑選自己鍾意食嘅食物。車仔麵配料多樣化,有$8蚊去到最貴都係$15蚊一味餸,真係有60幾種咁多架。另外仲有街頭小食:魚肉燒賣、咖喱魚蛋、咖喱豬皮魚蛋蘿蔔、南乳豬手、韭菜豬紅、咖哩水魷牛柏葉、炸單骨雞翼。最貴都係$25蚊咋。每人一張點餐紙,點D自己最想食嘅嘢同埋飲品。睇到張點餐紙就已經10分開心,可以慢慢挑選自己鍾意食嘅食物。唔覺唔覺原來我已經點左161蚊嘅嘢食啦。花臣真係無欺埸,每一樣都係分量充足。我推薦雞翼尖、豬皮、豆卜、鮮支竹、蘿蔔、金菇。豬皮夠腍又入味。蘿蔔雖然已經過了最甜的時候,不過蘿蔔吸收了醬料,味道都算好味。豆卜是最有驚喜的,因為它吸湯能力最強,所以最

花臣車仔麵位於旺角黑布街,從旺區行去約6分鐘便可以到達。

地區旺中帶靜,店舗闊落而且有兩層,可以慢慢嘆。😁😁

最得意係有個鐵甲人喺度看舗😁😁

每人一張點餐紙,點D自己最想食嘅嘢同埋飲品。
唔覺唔覺原來我已經點左161蚊嘅嘢食啦。

花臣真係無欺埸,每一樣都係分量充足。

我推薦雞翼尖、豬皮、豆卜、鮮支竹、蘿蔔、金菇

豬皮夠腍又入味。
豆卜是最有驚喜的,因為它吸湯能力最強,所以最好味。

點解多數都係素食,因為我係少肉多菜嘅一個人。就係喜歡車仔麵可以選擇自己鍾意食嘅嘢,所以就算菜單上的素菜多都無所謂啦。
其實仲有好多野都未點嚟食,我會下次再嚟試埋其他嘅嘢架。

話說放工👜想說跟老公🍋到旺角走走,順便去買新球鞋👟,走到累了餓了,突然想起朋友🐸之前推介過的車仔麵小店🍜,馬上轉入黑布街來個懷舊晚餐😌。車仔麵源於50年代🖐🏻,那時的社會經濟💰有待發展,香港街頭就出現了一些流動的攤販👨🏻‍🍳,而其中就有了以手推木頭車設置的麵檔🍜。時至今日,依然有很多人跟人妻🐷一樣是它的追隨者,畢竟能夠自由選擇麵條🍜、湯汁🥄及配料🍗,加上價錢亦很經濟實惠💵。店如其名,它的確不像一般懷舊麵檔🍜,由它的門面裝潢已經能看出來🤩。店面的位置有自助點餐系統📱,連車仔麵也與時代接軌了😲。再走進一點就能看到了一個星球大戰⭐️白兵的擺設,加入了店家自行配上的膠袋裝飾,玩味十足😂。店分為了上下兩層2️⃣,這次選了下層開放式廚房前的位置⏬。麵食跟配料根據價錢分類💵,更有港式街頭小食🍢供選擇。清湯腩汁烏冬🍜:湯底非常濃郁😍,配上了人妻🐷最愛的雞翼🐣、豬紅🐽、魷魚🦑及蘿蔔🥕。雞翼🐣和蘿蔔🥕都煮得非常入味,魷魚🦑咖喱味香濃,豬紅🐽口感細滑,烏冬亦很煙韌🤤。蝦湯薯粉🥔:老公🍋挑了黑椒牛柳粒🐮、叉燒🐽、手撕雞🐔、午餐肉🐽及龍蝦丸🦐。湯底甘香鮮甜👍🏻,牛柳🐮和叉燒🐽肉質細嫩,手撕雞🐔不像外間的又乾又嚡,龍蝦

店面的位置有自助點餐系統📱,連車仔麵也與時代接軌了😲。
店分為了上下兩層2️⃣,這次選了下層開放式廚房前的位置⏬。
麵食跟配料根據價錢分類💵,更有港式街頭小食🍢供選擇。
清湯腩汁烏冬
蝦湯薯粉🥔:老公🍋挑了黑椒牛柳粒🐮、叉燒🐽、手撕雞🐔、午餐肉🐽及龍蝦丸🦐。湯底甘香鮮甜👍🏻,牛柳🐮和叉燒🐽肉質細嫩,手撕雞🐔不像外間的又乾又嚡,龍蝦丸🦐和午餐肉🐽也不錯。
蝦湯薯粉
腩汁芥蘭🥦:入口爽嫩清甜😋,加上了腩汁,更是滋味👍🏻。
腩汁芥蘭
總結:款式選擇蠻多🤩,加上價錢合理👍🏻,地理位置亦很方便🚉,下次一定要來上二樓再吃⏫!
左:凍檸檬茶 // 右:凍奶茶
2018-06-01
2018-06-06 14 浏览
車仔麵是我由細到大都喜歡吃,因為符合我多變的性格。不過市面上來來去去都是那幾種。之前在網路上看到這裡是新開,款式又多,今晚便來試試。在入口選好車仔麵,可以選擇在地下或二樓進食。車仔麵配料差不多有六十種,真的係花多眼亂,好彩之前在Openrice 做了資料搜集,我要了墨汁墨魚餅、手撕雞、黑椒牛柳粒、日式叉燒、豬大腸、咸蛋蟹肉,幼麵蝦湯底,加辣醬。咸蛋蟹肉,不算很咸,蟹肉頗多。我推介日式叉燒、墨汁墨魚餅、豬大腸👍辣醬,辣味不算太辣,而香味十足。😋
之前在網路上看到這裡是新開,款式又多,今晚便來試試。

在入口選好車仔麵,可以選擇在地下或二樓進食。

咸蛋蟹肉,不算很咸,蟹肉頗多。

我推介日式叉燒、墨汁墨魚餅、豬大腸👍

辣醬,辣味不算太辣,而香味十足。😋

2018-06-04 27 浏览
之前見到人推介呢間花臣車仔麵,呢日嚟開旺角,就順便嚟試下去到舖頭門口已經覺得同其他車仔麵檔好唔同,睇得出放咗好多心機設計~舖頭側邊大大個「麵」字,慌死人哋唔知呢間係一間麵店一入到去就見到好大隻白兵!顧客入到去就自己坐低,店員會俾張點餐紙同筆你,點完就可以比返店員落單喇~除咗用點餐紙之外,顧客仲可以用收銀處果部機自己落單,想點就點!我就叫左米線,配生菜、豆卜、鮮竹,見到齋齋地仲叫左個豬軟骨添,冇咩車仔麵舖有得揀呢個~除左餸之外,仲可以揀配料呀,醬汁呀。。。我就要左唔洗加錢既腩汁~一入到間舖就見到好多好耐冇見過既樽裝汽水,所以都嗌左落左單隔左一陣碗麵同野飲都到喇!好耐冇飲過呢啲汽水,忍唔住影下相先樽裝汽水(跟餐+$11)生菜、豆卜、鮮竹、豬軟骨米粉(清湯加腩汁、蔥花、炸蒜)($47)waaaa一上枱就聞到好香嘅炸蒜味!勁足料呀!比咗勁多配料我哈哈生菜好新鮮爽口~豬軟骨淋淋地又無乜肥肉,正!仲想講嘅係呢隻豆卜!我本身expect嘅係平時食開淺黃色皮果隻,呢隻真係好似無食過~但係咬落口係有少少嘅甜味。唔錯!overall嚟講,嘢食唔錯,又快有得食,職員態度又好,同埋以車仔麵檔嚟講佢嘅裝修都幾特
之前見到人推介呢間花臣車仔麵,呢日嚟開旺角,就順便嚟試下

舖頭側邊大大個「麵」字,慌死人哋唔知呢間係一間麵店

一入到去就見到好大隻白兵!

一入到間舖就見到好多好耐冇見過既樽裝汽水,所以都嗌左

落左單隔左一陣碗麵同野飲都到喇!
好耐冇飲過呢啲汽水,忍唔住影下相先

樽裝汽水(跟餐+$11)

生菜、豆卜、鮮竹、豬軟骨米粉(清湯加腩汁、蔥花、炸蒜)

生菜好新鮮爽口~
豬軟骨淋淋地又無乜肥肉,正!

overall嚟講,嘢食唔錯,又快有得食,職員態度又好,同埋以車仔麵檔嚟講佢嘅裝修都幾特別,仲有樓上座位架添!而且環境都幾乾淨,感覺唔錯~
花臣車仔麵就喺正黑布街近街口果面~大家嚟開附近都試下啦
樽裝汽水(跟餐+$11)
生菜、豆卜、鮮竹、豬軟骨米粉(清湯加腩汁、蔥花、炸蒜)
2018-06-04 119 浏览
車仔麵是香港特色,真的跟便利店一樣,周圍總有一間。雖說車仔麵就像大雜燴,但不是每一家都好吃。今晚,就跟男友來到這家看似花俏又復古的花臣車仔麵。內裡的環境簡約復古,有很多維他奶和可樂箱,還有送外賣的白兵等身figure~配料的選擇繁多,也有些特別的款式,任mix and match,湯底也有五款可選,醬汁不用加錢。這裡有好多維他奶箱,當然要點兩支~ 有多久沒喝過玻璃樽裝的呢?已忘了。和男友叫了一份三餸一份四餸,超大碗,顏色又深,看起來會好濃味。蝦湯有帶微甜的鮮味,不過清湯加腩汁更突出,用了不少柱候醬,味道濃郁鹹香,好惹味!最特別的配料一定是這款鹹蛋蟹肉,是將鹹蛋黃和蟹肉打成醬的樣子,味道非常鮮又不會太鹹,能吃到一絲絲的蟹肉!建議直接吃看這牛孖根的顏色,深啡紅的,看上去已好入味的樣子,原來咬下去都是!味道非常濃郁香口瑞士雞翼也入味,鹹鹹甜甜的,應該煮了好久!柱候牛腩看似淺色,但味道沒有輸蝕,還煮得好軟身,沒很多脂肪。雲吞大大粒,有鮮蝦在內,頗爽口的。蘿蔔是一定要點的,看它入味成這樣!咬入心都是好深色,味道超級甜豬紅也只有醬汁的味道,一點怪味都沒有!這家餐廳有姿勢有實際,食材都煮得入味濃郁,

鹹蛋蟹肉

牛孖根

瑞士雞翼也入味,鹹鹹甜甜的,應該煮了好久!
瑞士雞翼

柱候牛腩

雲吞大大粒,有鮮蝦在內,頗爽口的。
雲吞

豬紅也只有醬汁的味道,一點怪味都沒有!
蘿蔔

這家餐廳有姿勢有實際,食材都煮得入味濃郁,可能比某些知名老店更好吃
2018-05-19
鹹蛋蟹肉
牛孖根
瑞士雞翼
柱候牛腩
蘿蔔
2018-06-03 14 浏览
花臣車仔麵位置旺角火車站附近,位置偏離喧鬧的核心位置。佔地两層,坐位亦算濶落。Storm Trooper 花臣特式景點,識影相就梗係影呢尐啦~🤗🤗豪食超級車仔麵 (一)$110花臣車仔面選了油麵配清湯加腩汁底再加沙嗲醬、蔥花和炸蒜。油麵質感彈牙,湯底味道不太咸,略帶清甜有驚喜;沙嗲醬、蔥花、炸蒜等配料放在一邊,可隨自己喜歡混入湯中或佐餸調味。先說骨膠原孖寶,豬軟骨及牛孖根;豬軟骨絕對就是日式拉麵店的貨色,真材實料,物超所值;牛孖根爽滑軟熟,食車仔麵必點之選。肥牛份量算是頗多,亦新鮮,我的沙嗲醬幾乎都用來配肥牛吃,一碗麵幾種食法,爽!雲吞,芝心丸及生菜比較大路,份量亦頗多,醫肚佳品。豪食超級車仔麵 (二)$108米粉爽口,紫菜可輕易咬開,不是那種像筋紫菜;吸滿湯很美味;瑞士雞翼味道不是很甜,像有點甜的鹵水雞翼;腌得夠入味,配合清湯恰到好處;蠔油冬菇一口一粒,腍滑美味;肥牛本身是白灼,配上個走辣的XO醬也不錯;韮菜餃入口即爆出超香韮菜味;午餐肉切厚粒,外脆內軟,是一般薄切吃不到的味道;鮮腐竹剛剛熟易夾不稀軟鬆散;食完後飽足度一千。😋😋咸蛋蟹肉咸蛋蟹肉另外碟上,蟹肉的鮮味混和咸蛋的咸香,口感

豪食超級車仔麵 (一)$110

豪食超級車仔麵 (二)$108

咸蛋蟹肉

咸蛋蟹肉另外碟上,蟹肉的鮮味混和咸蛋的咸香,口感豐富之餘味道亦極之開胃,作為佐麵小食的確一絕

2018-05-29 43 浏览
烈日當空下,跟朋友去吃車仔麵。這裡的裝修結合傳統和新派的風格,相當有心思。食客可用Cashier 前的電子餐牌點餐,即時俾錢,然後到櫃台取餐。餐廳一共有兩層,因為我們坐在下層,和取餐區同一層,侍應好好人地把餐拿給我們。我們一共點了三碗麵: 1. 手撕雞+腐皮墨魚條 米線 (麻辣湯) 米線是硬的,還沒有煮熟! 要浸多10分鐘先食得。味道ok,沒有驚喜。2. 豚角煮+ 墨汁墨魚丸 + 蘿蔔 粗麵 (麻辣湯) 豚肉煮好肥,難咬開,最好食是蘿蔔。3. 牛孖根 + 鹹蛋蟹肉 + 手撕雞 公仔麵 (蝦湯) 鹹蛋蟹肉原來是冷盤,其實味道都夾的,不過咸蛋味太搶,蓋過蟹肉味了。總括而言,這裡的麵食份量比較少,男孩子食完可能會唔夠。食物平平無奇,環境幾特別,在走廊位放了一個人型白兵,拎住膠袋唔通係要送外賣?
烈日當空下,跟朋友去吃車仔麵。
這裡的裝修結合傳統和新派的風格,相當有心思。

我們一共點了三碗麵:
1. 手撕雞+腐皮墨魚條 米線 (麻辣湯)

2. 豚角煮+ 墨汁墨魚丸 + 蘿蔔 粗麵 (麻辣湯)
豚肉煮好肥,難咬開,最好食是蘿蔔。

3. 牛孖根 + 鹹蛋蟹肉 + 手撕雞 公仔麵 (蝦湯)

總括而言,這裡的麵食份量比較少,男孩子食完可能會唔夠。
2018-05-27 14 浏览
First time eating Pherson Cart Noodle in Mong Kok, for a start the place is nicely decorated and I can tell the person has put a lot of efforts into it. The menu has a varies of ingredients for you to choose from, good for both picky people and vegetarians. The restaurant is well take care of, the dinning area are very clean and the toilet is well hygiene. The food were well flavoured but lacking the tenderness in the meat but I was overall satisfy. I would recommend the fried tofu, since it was very well soak with a special sauce that they prepared. But I wouldn't recommend their salted egg york crab meat, since it's not well flavored instead dull.

這段時間食了比較多放題,今晚想食清淡㸃,與朋友行經旺角黑布街,見到此間花臣車仔麵 。餐廳裝修企理整潔。我要了河粉,蝦湯底,加xo醬非常鮮甜。加蔥花及加炸菜。豬軟骨帶𡁻口,豚角煮十分好味,鹹蛋蟹肉,帶著鹹蛋及蟹的味道,十分清甜。咖哩水魷,爽口及咖哩味濃。牛栢葉,十分爽口。 要了個檸檬茶。檸檬茶酸酸甜甜,十分好飲。真是既消滯又好味。共$109元,十分抵食。朋友要了個米線,清湯加瑞士汁,令湯底十分好味。加了鹹蛋蟹肉,炸單骨雞翼,黑椒牛柳粒,墨汁墨魚餅,日式叉燒,檸檬茶。共$92。當中炸單骨雞翼十分好味。鹹蛋蟹肉夠入味鮮甜。非常推薦這個鹹蛋蟹肉。還有黑椒牛柳粒、夠好味。墨汁墨魚餅,味道不錯。日式叉燒,大大件,非常入味。飲品麥精冰冰涼涼味道十分悠滑好味,真是既消滯又有口感。花臣車仔麵真是選擇多,抵食又好味,不錯的選擇。

餐廳裝修企理整潔。

朋友要了個米線,清湯加瑞士汁,令湯底十分好味。

當中炸單骨雞翼十分好味。

鹹蛋蟹肉夠入味鮮甜。非常推薦這個鹹蛋蟹肉。

還有黑椒牛柳粒、夠好味。

花臣車仔麵真是選擇多,抵食又好味,不錯的選擇。
2018-05-19 269 浏览
今年嘅母親節好特別,中菜、西餐、日本菜我哋都冇食,而我就帶咗媽咪去食好地道,好香港嘅「車仔麵」!今次嚟到位於旺角嘅「花臣車仔麵」,原來佢嘅花臣都幾多,淨係車仔麵配料都有超過50款,啱哂咁貪心嘅我!我一共叫咗15款配料,有柱候牛腩、豬軟骨、牛展、炸蝦餅、墨汁墨魚餅、日式叉燒、豬皮、腐皮墨魚條、魚皮餃、魚片頭、紫菜、芝心丸、咖哩魚蛋、玉子蛋、巨型蟹棒,再加腩汁!其中牛腩同豬軟骨真係好好食,牛腩好稔好入味;豬軟骨炆到軟硬適中,蝦餅同墨魚餅都好出色,前者入面有兩隻蝦仔;後者好煙韌,黑色好特別。豬皮好爽,又冇毛;個腐皮墨魚條炸到好脆口;魚皮餃食得出係四海做嘅;仲有個好特別嘅超長蟹棒,小朋友見到一定好開心呀!至於媽咪就叫咗11款配料,其中佢話牛孖根、牛肚同黑牛柏葉好正,牛根有嚼口;牛肚又稔又入味;牛柏葉好爽口,整體佢非常滿意!我哋仲一人叫咗一大支支裝可樂,爽呀!今年嘅母親節非常特別,有住香港人嘅集體回憶,同我未試過兩個人食車仔麵,食咗$327!媽咪,母親節快樂,多謝你,我愛你!

我哋仲一人叫咗一大支支裝可樂,爽呀!

媽咪,母親節快樂,多謝你,我愛你!
2018-05-13
3K
2018-05-19 51 浏览
搞咩花臣呢!友人帶著我去了間車仔麵店,踏入店內已感受到與一般車仔麵檔不同,有個機械人作裝飾拿著外賣,真搞笑!湯底選擇了清湯加腩汁,味道不會太鹹,至少食後沒有口乾。雞翼有三大隻,醃得入味,有嚼口。豬軟骨也不錯,肉質軟腍有膠質感。配料有四款,如蔥花,炸菜絲可自由揀選,配合不同人士。車仔麵檔有咸蛋蟹肉這味餸,可算罕有。啖啖感覺到絲絲蟹肉,幾鮮味!咸蛋味反而不太特出,都好呀!感覺上無咁邪惡!裝潢環境,食物水準都有grimmick ,不錯的小店。

裝潢環境,食物水準都有grimmick ,不錯的小店。
2018-05-18