2024-05-19 137 浏览
服務費照收但係冇服務可言,短髮高的藍衫女侍應全程黑面,而且佢整跌咗本身枱面嘅嘢,都可以見到完全都唔理直接望一望就行開,如果唔係假期,周圍都多人冇咩地方選擇先入去,如果唔係絕對唔會比貴價,但係食服務咁差嘅餐廳,味道一般,但係食個晏晝都成百蚊,仲要本身都唔跟嘢飲,出邊大把選擇,冇下次👎🏻👎🏻👎🏻
2024-04-15 196 浏览
⭐️2/5-✳️越式糯米飯 👍越式臘腸香口,偏硬身,沒有台灣腸般柔軟,比廣東臘腸稍瘦,偏彈牙糯米飯加入斑蘭,米粒變奶綠色,少許斑蘭味,椰漿味較濃😍豬肉鬆香口,保留濕度豬腩肉肥美,不錯-✳️鑊仔海鮮煎薄餅 ❌海鮮肉質少許軟爛味道淡身,配搭獨特,不太合我口味薄餅超薄身,但味道不太融合,各種材料獨善其身後面的生菜難以理解😤😤 味道超重的薄荷葉、紫蘇葉、九層塔等...無法融合🧐🧐-✳️小食拼盤▶️蔥油豬頸肉 👍肉質厚身,軟熟少許彈牙,少許肥-▶️芝麻蝦多士 像蝦膠,加一塊超薄軟身吐司,反而芝麻很香😵‍💫-▶️香煎墨魚餅 👍厚身有驚喜,加入香料,味道豐富,與平日的墨魚餅有異,中間有少許肉粒-整體偏膩,飯後🧐腸道移動得較快🧐--⭐味道 1.5/5⭐️特色 3.5/5⭐️環境 3/5⭐️性價比 3/5 ⭐️服務 3/5
⭐️2/5
✳️越式糯米飯 👍
糯米飯加入斑蘭,米粒變奶綠色,少許斑蘭味,椰漿味較濃
😍豬肉鬆香口,保留濕度
豬腩肉肥美,不錯

✳️鑊仔海鮮煎薄餅 ❌
海鮮肉質少許軟爛
味道淡身,配搭獨特,不太合我口味
薄餅超薄身,但味道不太融合,各種材料獨善其身

✳️小食拼盤
▶️蔥油豬頸肉 👍
肉質厚身,軟熟少許彈牙,少許肥
▶️芝麻蝦多士
像蝦膠,加一塊超薄軟身吐司,反而芝麻很香😵‍💫
▶️香煎墨魚餅 👍

整體偏膩,飯後🧐腸道移動得較快🧐
⭐味道 1.5/5
⭐️特色 3.5/5
⭐️環境 3/5
⭐️性價比 3/5
⭐️服務 3/5
2024-01-20 314 浏览
踏入新一年,就連下午茶原來有生牛肉河都改埋牛丸粉。他們以慳皮為大前提,價錢又冇變過。另外我幫襯過他們多間連鎖餐廳。員工的態度都係差,趕客趕收工咁!就算連外賣都一樣。搭正打去已經話截order,唔憂做!咁嘅服務態度咁嘅價錢,遲早玩完⋯⋯希望佢哋反醒下能作出改善
2023-11-28 314 浏览
四個人街完街找餐廳吃晚飯,選了吃越南菜。餐廳有二人及四人套餐。我們不是很餓所以選了二人餐。頭盤,牙車快,春卷兩件,牛油雞翼兩件。牙車怏快醬汁酸酸甜甜,材料爽口。春卷炸得香脆,咬下去chop chop聲。牛油雞翼也是十分香口,外皮有牛油香,內層肉質保持水份,沒有變成乾巴巴。鑊仔牛柳粒,粒粒大細適中,醮上黑胡椒和少許青檸汁同吃味道更佳,肉質嫩易咀嚼。伴碟的沙律菜也新鮮。蒜子炒通菜梗,炒出來的通菜梗色澤油潤,味道不會太鹹。河內生牛肉粉,河粉滑滑,牛肉鮮味,湯底不過濃。燒雞撈檬,兩件燒雞肉燒得香香脆脆,檬粉上有青瓜絲,紅蘿蔔絲、沙律生菜,全部爽口,倒入魚露混和食材同吃,開胃。今日凍青檸茶有買一送一優惠,荼味雖然不太濃但也是可以,有點點青檸清香。這套餐份量充足,也許我們胃口細又不是太餓,我認為如果是兩人享用會吃得太飽,現在四人分享剛好。

蒜子炒通菜梗,炒出來的通菜梗色澤油潤,味道不會太鹹。

河內生牛肉粉,河粉滑滑,牛肉鮮味,湯底不過濃。

頭盤
蒜子炒通菜梗
河內生牛肉粉
燒雞撈檬
2023-11-07 225 浏览
110個餐都唔夠飽 個湯河份量少 味道一般 iced coffee ok 仲有碟菜 同春卷 地方大可以坐得舒服 但門口地下痴立立 但份量真係可以再多1/3 呢個似下午茶份量 應該冇下次
2023-11-05 212 浏览
今日中午係荃新天地和家人諗下食乜嘢好, 家人揀左芽莊, 因為無乜人, 而且想坐得舒服d, 叫左兩個午餐套餐, 有椒鹽三文魚鰭撈檬, 檬粉份量少左d, 三文魚鰭都好味, 由於我唔想食牛湯底, 於是加錢叫左蕃茄蟹肉扎肉湯檬, 都ok, 不過感覺以前係尖沙咀食好味d, 入面有舊丸都唔知乜嘢來, 下次唔會叫, 套餐有一個菜一個小食, 由於有二個人, 可以大家叫唔同的野, 一個椰菜沙律加一個櫻花蝦芥蘭苗, 一個雞翼需加$配一個流心蝦丸, 如果大家去食, 叫櫻花蝦芥蘭苗, 配搭ok d菜夠嫩👍, 雞翼新鮮整都幾好👍, 另外每人加22元要左杯鹹檸梳打同越式凍咖啡, 二樣都好飲👍, 可能最後都要另加一服務費, 所以都係比附近其他舖頭靜😅
2023-11-05
2023-10-15 171 浏览
我和朋友遊玩咗一日,打算搵餐廳食晚餐,點知周圍都好多人,大家都決定外賣自取返屋企慢慢嘆,朋友選擇用網上外賣平台落單,我好想食柚子沙律,所以就選擇了芽莊,我哋選咗五樣嘢食。香煎墨魚餅、香茅串燒雞(3串)、清浣蒸粉卷、越南蜜柚燒大蝦沙律、芥蘭苗。墨魚餅:好豐富的墨魚肉,大大塊,口感好好。至於我最想食嘅蜜柚沙律,梗係好味到不得了,好多蜜柚,配上原隻大蝦(2隻),仲有燒過😋👍🏻。而串燒雞,雞肉一啲都唔韌,仲好嫩滑,再配埋沙嗲汁👍🏻。想再講講蒸粉卷,放咗一段時間,啲皮都冇話因為凍而靭。所以整體我覺得這間餐廳食物美味。
越南蜜柚燒大蝦沙律
香煎墨魚餅
香茅串燒雞
清浣蒸粉卷
2023-08-20 183 浏览
6個人去食,有5個食到又痾又嘔,塊豬扒未煮熟,仲有血🤮食物質素亦每況越下,唔值得再俾機會,唔怪之得無論晏晝定夜晚,每次入去食都係得幾檯客。服務質素極差,侍應黑口黑面,不禮貌回應客人的需求,大部分時間站在一起傾計,特別是穿白色恤衫的兩位女侍應,其他黑色衫職員無論是樓面或傳菜職員亦用同一惡劣的工作態度,令客人受罪。跟管理層反映,完全無視和不回覆客人的意見,所謂上樑不正下樑歪,既然無心搞好間餐廳,都唔會再俾機會,無謂令自己肚子受罪。

2023-07-02 522 浏览
本身我係好鍾意食越南嘢,荃灣開咗芽莊,梗係要去試吓啦。我哋發現有二人餐,其他分店好似唔係好覺有,於是試吓。二人餐包一個小食拼盤(有越式炸春卷、牙車快沙律、牛油雞翼)、一份炒芥蘭苗、兩份湯河、燒雞或者燒牛肉,我哋揀咗燒牛肉。牙車快沙律,估唔到味道係咁清新,食落去好開胃。炸春卷,一直都係咁好味;最驚喜係牛油雞翼,充滿牛油的香氣,香脆可口。燒牛肉味道就一般,而且size 有啲細, 下次可以試吓燒雞。可能因為係二人餐嘅關係,兩碗河粉就比平時細碗咗,但係味道係一樣的,男士可能會覺得少咗D,兩個女仔食就應該啱啱好呢度環境好舒服,座位又闊落,啱晒傾偈
本身我係好鍾意食越南嘢,荃灣開咗芽莊,梗係要去試吓啦。

我哋發現有二人餐,其他分店好似唔係好覺有,於是試吓。

牙車快沙律,估唔到味道係咁清新,食落去好開胃。

呢度環境好舒服,座位又闊落,啱晒傾偈

迷你蕃茄蟹檬粉
二人餐小食拼盤
燒牛肉
牛展湯河
迷你蕃茄蟹檬粉
二人餐小食拼盤
牛展湯河
  • 小食拼盤
12月26號晚上8點45左右進入餐廳員工有溫提925分要離場當時唔喺好餓,只喺想簡單食個麵醫肚。所以答左話無問題,睇完menu 就馬上落單送餐速度都好快(當時都無咩人食,所以做得快?)全個用餐過程服務都可以,收嘢前都會問一問,埋單都算有禮。(但同行覺得員工有啲趕收工,可以再好小小)餐點部分就算可以,無咩特唔特別。份量夠。麵同餸份量都足,燒雞柳同雞絲都足(可能唔餓關係,都食得好飽)(最起碼唔會收您80幾蚊,但份量極小)當然啦80幾蚊一個麵食都唔平,但又喺特別好食。真喺純醫肚。另外一入門口個地板黐漉漉,清潔可以加強吓總結:唔會話太差,但無咩特別原因會回購
12月26號晚上8點45左右進入餐廳

員工有溫提925分要離場

當時唔喺好餓,只喺想簡單食個麵醫肚。所以
答左話無問題,睇完menu 就馬上落單

送餐速度都好快(當時都無咩人食,所以做得快?)

當然啦80幾蚊一個麵食都唔平,但又喺特別好食。真喺純醫肚。

另外一入門口個地板黐漉漉,清潔可以加強吓

總結:唔會話太差,但無咩特別原因會回購
2022-12-26
2022-11-12 602 浏览
最近試了荃新天地芽莊越式料理,睇過餐牌,散叫的價錢較進取,午市套餐$108,包前菜、主菜和飲品,價錢較經濟合理。午市套餐$108前菜河內魚餅兩件相信用了多種魚肉打製而成,即叫即炸,外皮炸得金黃色,肉質彈牙爽口,魚餅份量驚人,兩個小拳頭的大少,非常飽肚,魚餅混合了大量香茅,香氣撲鼻。主菜燒牛肉撈檬魚露汁絕對是撈檬粉的靈魂,拌上大量的青瓜絲、炸蒜片、花生碎、醃酸蘿蔔絲及生菜,最適合在炎熱天氣品嘗,清爽又無負擔。往清涼爽滑的檬粉澆滿魚露蘸汁,酸甜醒胃,即時令人食慾大振。燒牛肉表面帶有焦香,肉質鬆軟富油香,牛味濃郁,和魚餅一樣加了香茅去燒,味道不錯。飲品凍青檸錫蘭紅茶
午市套餐$108
前菜
主菜
飲品
凍青檸錫蘭紅茶
2022-11-08
2022-10-06 446 浏览
🥢 芝麻蝦多士💭共4件長條型既厚多士,蝦肉份量適中尚算彈牙,但細孖👷🏻‍♀️覺得落左少少麵粉💭芝麻就好慷慨滲得幾多,每一個立體面都有,幾香💭如果油整乾少少會更好👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑🥢香茅牛肉米紙卷💭份量比較少,一條卷好既米紙卷切成兩半變4條💭內有生菜🥬紅蘿蔔絲同牛柳粒💭幾light同fresh 👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢堤岸炒米粉💭有蔥、韮菜、扎肉加埋米粉一齊炒💭豉油味極之重,冇技巧可言,而且米粉只係平時茶記食到個D,廚師應該冇將米粉過冷河,所以食落一Pat野🥲👭🏻孖妹評分:🌕🌑🌑🌑🌑🥢蒜蓉包💭有五大塊,每塊都搽滿蒜蓉醬,脆卜卜幾好味👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢烤三文魚柳檬粉💭全餐飯最滿意既一道菜式,三文魚柳有兩大舊,兩舊都係厚肉💭廚師👩🏻‍🍳煎到魚皮好香脆口,三文魚冇腥,油脂豐富幾正💭檬粉份量十足,大大碗如果淨係叫呢碗粉都夠飽😆👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖🥢越式香蔥燒雞💭價錢相對昂貴🥹因為大約得半隻雞,好在餐廳都比左啖啖肉位置例如雞髀雞胸🐓💭肉質算嫩滑,雞胸位置會比較扎實D😅💭類似油雞醃法,鹹鹹地,加埋洋蔥韮菜一齊食味道會更好⭕️👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹✍🏻
🥢 芝麻蝦多士

💭芝麻就好慷慨滲得幾多,每一個立體面都有,幾香
💭如果油整乾少少會更好

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌑🌑

🥢香茅牛肉米紙卷

💭份量比較少,一條卷好既米紙卷切成兩半變4條
💭內有生菜🥬紅蘿蔔絲同牛柳粒
💭幾light同fresh

🥢堤岸炒米粉

💭有蔥、韮菜、扎肉加埋米粉一齊炒

👭🏻孖妹評分:🌕🌑🌑🌑🌑

🥢蒜蓉包
💭有五大塊,每塊都搽滿蒜蓉醬,脆卜卜幾好味

🥢烤三文魚柳檬粉

💭全餐飯最滿意既一道菜式,三文魚柳有兩大舊,兩舊都係厚肉
💭廚師👩🏻‍🍳煎到魚皮好香脆口,三文魚冇腥,油脂豐富幾正
💭檬粉份量十足,大大碗如果淨係叫呢碗粉都夠飽😆

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖

🥢越式香蔥燒雞

💭肉質算嫩滑,雞胸位置會比較扎實D😅
💭類似油雞醃法,鹹鹹地,加埋洋蔥韮菜一齊食味道會更好⭕️

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

越式香蔥燒雞
2022-09-03
  • 烤三文魚柳撈檬粉
2022-09-21 737 浏览
嚟到荃新天地,見到有間好多木柱嘅餐廳😂 餐廳外有好多植物,初時都唔知係餐廳嚟😅 原來係一間越南餐廳;環境幾靚,幾好坐,地方都大,容易搵位,適合三五知己、朋友聚餐 😊牛油雞翼$82份量有四隻;外皮都鬆脆,但係感覺粉太厚;雞翼唔太入味,唯有配埋佢哋自家製蒜蓉辣椒醬,就比較好食,但提提大家呢個辣椒醬都幾辣㗎😅芥蘭苗 $68估唔到咁大碟 😱😱 份量超級大!如果一班人聚餐一定好夠食 😝 幾鍾意佢有花生碎粒同芝麻,食落好香口 😀燒豬扒撈檬 $88 豬扒都幾大塊,而且好入味!呢隻檬粉比較好食😋 算幾好!熱天食凍檬,真係比較舒服😌 河內牛湯河三拼 - 生牛肉、熟牛肉、牛肚 $128 佢地嘅熟牛肉,個樣有少少似牛𦟌,食落都係,有少少失望;其餘兩樣都幾好;另外唔太鍾意佢嘅河粉,感覺似米線,唔似平時食開嘅pho。青檸薄荷梳打 $48⭐️推介⭐️蘇丹王D24榴槤沙冰 $55男朋友好鍾意食榴槤,對於呢個榴槤沙冰讚不絕口 😂😂

牛油雞翼$82

河內牛湯河三拼 - 生牛肉、熟牛肉、牛肚 $128

青檸薄荷梳打 $48
⭐️推介⭐️
蘇丹王D24榴槤沙冰 $55
男朋友好鍾意食榴槤,對於呢個榴槤沙冰讚不絕口 😂😂

燒豬扒撈檬
2022-08-11 393 浏览
太子, 葵芳食過幾次, 估唔到佢都膽粗粗係荃灣開鋪。荃灣OP入面有3位數好評食店簡直好多,  不論水分幾多, 無實力就無得留底。我住荃灣, 梗係開心, 唔使跨區環境闊落舒服。食品質素都好一致好食,有心有水準,因為價錢都偏貴‧推介: 燒牛肉沙律, 牛肉濱海頂過了疫情, 希望佢生意有返多D 起色,推多D 套餐優惠。我好想你留下來架,之前走左間"老趙"。 越南菜告你地接班係荃灣
太子, 葵芳食過幾次, 估唔到佢都膽粗粗係荃灣開鋪。
我住荃灣, 梗係開心, 唔使跨區
環境闊落舒服。
食品質素都好一致好食,有心有水準,因為價錢都偏貴‧
推介: 燒牛肉沙律, 牛肉濱海

頂過了疫情, 希望佢生意有返多D 起色,推多D 套餐優惠。

2022-08-05
  • 燒牛肉沙律
  • 牛肉濱海
  • 牛油果沙冰
  • 蟹河
🍗🍜香茅燒雞撈檬 ($80)有兩條大大既燒雞柳係面頭, 好lean好吸引, 檬粉仲有大量生菜絲, 配埋越式魚露個口感好fresh好健康。🍜河內雞絲粉 ($80)80蚊單點一個粉黎講, 雞絲略嫌有啲少。味道就正正常常一碗雞絲湯河, 無咩令人印象深刻既地方。🥦芥蘭苗 ($68)炒芥蘭苗係好食既, 唔多油, 但有味道。啲芥蘭苗都好翠綠好新鮮, 有咬口唔會話炒好左好耐先上檯咁淋晒。呢個值得推薦!! 👍🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾Ranking (5分為滿)卡路里爆標程度: 😈😈Cheat Meal 推薦程度: 😍😍等候時間: 0
香茅燒雞撈檬

🍗🍜香茅燒雞撈檬 ($80)

河內雞絲粉

🍜河內雞絲粉 ($80)

芥蘭苗

🥦芥蘭苗 ($68)

🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾

Ranking (5分為滿)

卡路里爆標程度: 😈😈

Cheat Meal 推薦程度: 😍😍