餐厅: 茶木‧台式休閒餐廳 (樂富廣場A區)
资讯:

2016-05-29 576 浏览
茶木近年一直愈開愈多,但食物水準依然保持得相當不錯,總是心思思想一吃再吃。台灣香腸肉燥飯飯,香腸較為甜甜的,較為實但又非硬,很有台灣香腸的風味,切成一片片,不怕會膩。肉燥是茶木的一絕,香濃惹味,拌飯一流。唯一美中不足的是蛋煮至全熟而非糖心蛋。青瓜亦可一解全肉飯的膩,十分滑爽飲品方面剛好正進行推廣,只要上載一張奶蓋的相片就可以免費一杯奶蓋飲品。烏龍奶蓋味道略甜,但勝在烏龍茶味香濃突出,加上特有的奶香,十分香口。
2016-05-13 596 浏览
第一次吃茶木是在旺角的分店,第一次吃已經非常驚喜,無論是飲品至甜品,味道都是高水準之作。之後開始,每月總會吃一次,回味驚喜的感覺。卡布奇諾。泡沫咖啡伴餅乾,咖哩味道濃香突出,奶香泡沫多,入口滑溜不苦澀。一口餅乾,一口咖啡,頗是滿足的咖啡。古早烤香腸肉燥飯。台式香腸味道咸香豐富,入口濕潤不油膩,滿口肉香但是不會過於咸膩。肉燥飯一直是代表作,肉燥醬香味濃,肉粒肥瘦適中,配上白飯,熱飯入口是何等幸福。石板街朱古力蜜糖吐司。茶木的人氣甜品,香脆鬆化的蜜糖吐司,入口蜜糖味道濃郁突出,麵包烘得脆口鬆軟,朱古力雪糕伴上忌廉和綿花糖,味道甜絲絲但又不太甜膩,一口麵包一口雪糕,出色之甜品。
卡布奇諾。
古早烤香腸肉燥飯。
石板街朱古力蜜糖吐司。
2016-05-13
午餐
2016-05-10 407 浏览
好在晚上冇落雨,阿媽又肯試新野,就去試茶木台式牛肉麵~牛肉同蘿蔔都好淋,麵條夠煙un,但湯好一般去茶木一定要食既多士甜品,真係好好食,入面一粒粒香脆粒多士,加埋雪糕,棉花糖,So good冰的水果茶,食台灣野必叫的,好清新的水果味道,但有點甜
好在晚上冇落雨,阿媽又肯試新野,就去試茶木
台式牛肉麵~牛肉同蘿蔔都好淋,麵條夠煙un,但湯好一般
冰的水果茶,食台灣野必叫的,好清新的水果味道,但有點甜
2016-04-07 376 浏览
今日經過樂富茶木,見到唔洗排隊,即刻入去歎返個下午茶台式牛肉麵、綜合水果茶台式牛肉麵好香,牛肉醃得好入味, 而且好淋好易咬,食完個口會充滿五香味,再配上爽滑彈牙的麵條,成碗麵超級好食水果茶好大壺,入面有橙、草莓、菠蘿、熱情果、藍莓、火龍果,成壺茶酸酸甜甜,十分開胃,而且飲極都飲唔完,好抵飲!今餐好滿意呀
今日經過樂富茶木,見到唔洗排隊,即刻入去歎返個下午茶
台式牛肉麵、綜合水果茶

今餐好滿意呀
2016-02-23 741 浏览
樂富新開了茶木,去了朋友家後,就去食tea, 朋友話要排隊入座,今天星期六,竟然唔使排隊, 一入去就有位,仕應安排門口附近的座位,不過我們覺得好近出菜的地方,所以叫仕應安排入面的座位,其實人不多的,仕應可以細心d!環境都好大,夠寬敞,餐廳裝飾及佈置都好舒服,燈光唔算昏暗,我們坐了在最入的疏化位置。仕應說普遍話的,其實不知道是真的不懂廣東話還是別的原因,我認為一間美心集團的餐廳,開在香港,說廣東話應該更受歡。我們分別叫了麵,飲品同甜品,朋友叫左一杯香蕉綠茶latte 咖啡, 賣相好靚,上面好多忌廉,有些焦糖,下面係綠茶咖啡,朋友話好濃的綠茶味道,淡淡的香蕉焦糖的味道,好味的, 同埋都幾大杯, D忌廉多到漏出嚟.我叫左一碗招牌紅燒牛肉麵, 都好大碗, 賣相都好吸引, 同埋好香呀, 有幾件牛肉, 兩件紅蘿白, 一件白蘿白, 麵係自家制的, 粗麵. 個湯顏色好深的, 份量唔算好多, 個湯好濃郁, 好甜的, 有陣陣牛肉的香味, 仲有些芫茜的, 好香, 牛肉好大件, 好淋身, 少少肥肉, 但唔漏的, 啖啖肉, 好香口, 吸晒湯的精華, 入晒落牛肉度, 所以咬一啖肉就會有湯的香濃味道. 湯入面還有少

我叫左一碗招牌紅燒牛肉麵, 都好大碗, 賣相都好吸引, 同埋好香呀, 有幾件牛肉, 兩件紅蘿白, 一件白蘿白, 麵係自家制的, 粗麵. 個湯顏色好深的, 份量唔算好多, 個湯好濃郁, 好甜的, 有陣陣牛肉的香味, 仲有些芫茜的, 好香, 牛肉好大件, 好淋身, 少少肥肉, 但唔漏的, 啖啖肉, 好香口, 吸晒湯的精華, 入晒落牛肉度, 所以咬一啖肉就會有湯的香濃味道. 湯入面還有少少梅菜, 咸咸地好香的, 紅蘿白及白蘿白都好入味, 容易咬, 唔硬的, 又係吸晒D湯的精華, 好味呀. 麵係粗身的, 有點似刀削麵, 但又唔同的, 好大條, 硬度適中, 好有咬口, 唔會淋晒的, 呢隻麵質感同平時的唔係好同, 好味.
朋友的冬菇水餃麵都好多芫茜係面, 個湯底就比較清的, 有三隻冬菇, 三隻水餃, 冬菇都好大隻的, 也是自家制的麵, 朋友話味道都好好, 個湯都好濃味的, 冬菇夠淋身, 水餃又足料唔會過熟, 啱啱好的呀.
豬軟骨麵, 這個好像比較油, 湯底都一樣的濃味, 豬軟骨好大件, 都有好幾件的, 好有口咬, 軟硬適中, 一入口即溶呀, 朋友都話好好味, 個湯係精華呀, 豬軟骨吸晒湯的味道, 所以好美味.
黑糖LATTE, 又係好大杯, 好香的, 上面好多忌廉, 黑糖的味道都幾突出, 明顯飲得出, 咖啡就比較多奶, 一點也唔苦的,
今天的主角出場, 我們叫左一個士多啤梨吐司甜品, 仕應話要等20分鐘, 但俾我們想像中來的快, 嘩嘩聲, 好大份呀, 賣相十分之靚, 有三層的, 最上層有一塊好靚的葉做裝飾, 然後一大球士多啤梨雪糕, 好多忌廉, 中有細細粒的綿花糖, 仲有士多啤梨醬, 我們不停拍照, 相機食先, 哈哈, 然後就將最上層的士多啤梨雪糕拿開先, 下面原來係已經切好的麵包多士粒粒, 份量唔算好多, 麵包粒粒金黃色, 好香脆, 加埋雪糕及忌廉一齊食, 好好味, 又夠晒凍的. 下面還有兩塊多士的, 旁邊有幾粒士多啤梨裝飾的, 士多啤梨好甜, 好味道.
整體來說, 第一次來印象還好的, 如果仕應講廣東話會更加親切呀.
2016-02-20
下午茶
今日去樂富附近玩完就去樂富廣場的茶木食Tea我個人認為茶木唔算好好食, 尤其係麵同飯類都平平無其, 但係嚟食佢既小食同甜品係OK的我哋先點了幾杯飲品, 份量同味道都OK然後幾個小食, 薯蝦卷(正, 我唔記得exactly個名) 包喺外面脆卜卜既炸薯氹氹圈圍住隻蝦轉, 又好睇好好味!黑麻油雞翼, 圍番每隻都要$12一隻雞翼, 真係有d貴, 雖然佢真係好滑唔油, 不過裡面肉都唔算醃得入味鹽酥雞, 好抵食係呢個啦 (唔太鹹, 價錢合理)最後梗係叫招牌多士, 上次叫過士多啤梨, 所以今次叫芒果, 不過食完之後都係覺得士多啤梨好食! 唔好以為呢個係甜品咁簡單, 其實真係可以當飯食, 因為真係好飽, 所以大家唔好食到飽哂之後當甜品叫嚟食本來想俾個"笑"佢, 但係只限小食+甜品! 所以俾"OK"算了
今日去樂富附近玩完就去樂富廣場的茶木食Tea
我哋先點了幾杯飲品, 份量同味道都OK

鹽酥雞, 好抵食係呢個啦 (唔太鹹, 價錢合理)
2016-01-01
  • 薯蝦卷
  • 鹽酥雞
2015-12-20 579 浏览
星期五約朋友出黎食飯. 今次選上人流比較少的樂富商場. 六點半左右朋友先去拎位. 我同另一個七點前就到達. 好彩有人拎位, 咪七點零已見人龍.叫左三個小菜, 分別係鳳梨甜酸肉, 古早味三杯雞, 櫻花蝦泡高山菜. 加$30可以配飯, 飲品及甜品. 朋友話平日一個甜品都要$38, 現在加$30重包飯同飲品,  所以二話不說就決定要set.坦白三個小菜都無問題, 出菜快, 而且夠熱辣. 鳳梨甜酸肉 - 原隻新鮮波蘿配上咕嚕肉. 波蘿唔係得個樣, 重可以食, 除左波蘿重有藍梅同士多啤梨, 但士多啤梨十分酸. 咕嚕肉很夠味, 而且不會很硬及un. 十分軟熟. 值得推薦古早味三杯雞 - 黎時下面重有一個小火爐, 十分貼心, 唔怕會凍. 單看個名都知道會有辣. 但我的朋友就是死不相信, 迫我食左一舊. 對辣味十分敏感的喉嚨, 怎能騙得過我. 不過不是很辣. 食一舊配上飯是可以的. 雞還是很嫩滑. 櫻花蝦泡高山菜 - 咁清的餸, 唔駛諗一定係我叫的. 首先高山菜煮得軟硬適中. 配上櫻花蝦, 唔怕佢"卦". 連下面的湯我朋友都要飲埋. 就知有多好味. 但除左小菜外, 其他都中伏了. 先黎set 裡的白飯

坦白三個小菜都無問題, 出菜快, 而且夠熱辣.

鳳梨甜酸肉
古早味三杯雞
櫻花蝦泡高山菜
但除左小菜外, 其他都中伏了. 先黎set 裡的白飯, 超爛. 一pat pat. 是落水太多嗎? (但忘了拍照), 飯是痴住飯碗的.

然後到甜品

焦糖香梨法式杏仁蛋糕, 綠茶提拉米蘇, 黑森林櫻桃蛋糕 - 三個裡面個人最鐘意焦糖香梨法式杏仁蛋糕, 至少有食到粒粒杏仁的感覺. 而且有杏仁味. 整體三款甜品都好一般. 綠茶的是有綠茶味, 但味道怪怪. 而黑森林櫻桃蛋糕, 也不夠朱古力味. 日後再來寧可以試其他甜品
焦糖香梨法式杏仁蛋糕
綠茶提拉米蘇
黑森林櫻桃蛋糕
2015-12-11
鳳梨甜酸肉
古早味三杯雞
櫻花蝦泡高山菜
2015-11-22 608 浏览
這天是星期五晚上8時左右,在外面有十幾人排隊等位,大概要等5-6張枱,太幸運地5分鐘已有位。我們3人叫了1個晚餐酥炸蠔嗲,1個咖啡大蝦意麵,台式拼盤和一個必食甜品晚餐是加指定小菜30元升級,只是晚上8時已沒有蛋糕,只有轉要鳳梨酥,點知中伏。我地因當晚吃得太飽,外帶回家吃。2件鳳梨酥是裸裝(沒有獨立包裝袋),不知是否放在茶木廚房內,吸了好多油炸味,從未吃過有油炸味的鳳梨酥,即吐!千萬不要點!台式拼盤 ~ 不過不失,只是有點太咸!這個咖喱汁大蝦意麵,不錯酥炸蠔嗲 即蠔餅,用了很多漿粉,發得好大,不過蠔仔都幾大隻,只是太熱氣。皇牌甜品
,1個咖啡大蝦意麵
,台式拼盤
和一個必食甜品
台式拼盤
台式拼盤 ~ 不過不失,只是有點太咸!
咖哩汁大蝦意麵
這個咖喱汁大蝦意麵,不錯
酥炸蠔嗲
皇牌甜品

题外话/补充资料: 環境不錯,8點半後唔使等位。
2015-11-06
2015-11-15 603 浏览
平時無論下午還是晚上, 都是有長龍在外。 今次美國親友到這還要說吃台灣野, 我就選了這間。早上十一時半我已到這餐廳, 此時沒有人等, 我可以即時安排入座。我們叫了兩碗紅燒牛肉麵, 雞肉蝴蝶粉, 鹽穌雞扒肉躁飯, 再點了兩個小食, 豬耳及雞腎。我已是第二次吃這裏的紅燒牛肉麵, 湯頭很濃, 深啡色的, 牛肉份量很多有四塊, 每塊好大size, 整得很諗很入味, 配埋紅蘿蔔, 六十令蚊一個多餸麵都算不錯。親友吃的是spicy的, 他都說很好吃。我點的蝴蝶粉, 個汁是橙色的, 很重忌廉味, 我個人很喜歡, 但份量比較少。老公吃的是肉燥飯, 都是一般台灣鹽so雞責。 沒太大特別。小食方面, 雞腎同豬耳都OK, 唯獨是份量好少, 而且都比較貴, $80一客。
平時無論下午還是晚上, 都是有長龍
在外。 今次美國親友
到這還要說吃台灣野, 我就選了這間。

老公吃的是肉燥飯, 都是一般台灣鹽so雞責。 沒太大特別。

2015-11-07
  • 紅燒牛肉麵
2015-09-28 838 浏览
家來自台灣的「茶木‧台式休閒餐廳」在香港越開越多, 而且經常大排長龍。每間分店各有主題, 十分有心思。今日老公想去樂富街市因為最近電視經常介紹好吸引, 行街市之前先去下午茶, 這家是唯一大排長龍的餐廳。問問一個中年女侍應,到底這間「茶木」的裝修主題是什麼。她居然好像完全不知道我的問題重點在哪裡!真的好有問題,她可以直接答不清楚,但根據她的回應,她根本就不知道原來每一間茶木都有獨特的裝修主題。最終我們要在離開餐廳後,才在餐廳的門口,知道樂富的「茶木」以音樂record為主題, 因此佈置上充滿音樂元素。餐牌設計十足一本生活雜誌, 製作精美。另外食物選擇豐富, 有多款甜品、湯麵、意粉及台式小食。睇左好耐終於決定今日食D乜, 點知下單時通知沒有我想食的甜品。再努力揀再下單又沒有, 店方解釋新店開張不久廚房未ready。當日原本來吃甜品, 叫乜冇乜, 令我十分失望。最後揀了兩款麵食。紅燒牛肉湯麵$68湯頭味道濃郁, 除牛肉味外還有蔬菜煮出來的甜味, 食完後不太覺有味精, 不錯。牛肉稔而且非常入味。配菜蘿蔔淋又甜而且非常入味。這裡標榜其麵條乃自家製, 口感厚身而且QQ, 爽口又彈牙, 不錯。鱸魚義
紅燒牛肉湯麵$68
鱸魚義式青醬手作麵$74
以為麵條跟湯麵的質感及麵粉是不一様。咬下去味道及質感都十分相似。
中式麵條配上西式煮法有些不匹配。鱸魚皮煎得香脆美味, 魚肉鎖住肉汁, 沒有討厭的雪味。
下午茶沒有下午茶, 要在主餐牌內選擇。沒有下午茶餐, 份量多, 價錢不實惠。同一樣的餐牌, 同一樣的食物, 晚市光顧比較化算。
2015-09-12